1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Babysitter: 7 modeller i test

PriceRunner

Vill du kunna sätta ifrån din bebis och få båda händerna fria för en stund? Vi har testat olika babysitters, både vanliga och elektroniska, från märken som Babybjörn, Stokke och 4Moms. För att en babysitter ska kunna utses till bäst i test måste den vara bekväm för barnet, vara smidig att flytta runt och gärna ha extra funktioner såsom justerbar lutning eller inbyggd vibration.

Babysitter bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. I våra omdömen av babysitters så har vi utgått ifrån ett flertal parametrar vid betygsättning. Vi har främst låtit familjer med barn under 6 månader provsitta de olika babysittermodellerna men i de fall då tillverkaren tillåter en längre användning och högre maxvikt så har även äldre barn testat.

  • Funktioner: Kan babysittern fällas ihop, kan ryggstödet vinklas och kan den växla mellan att gunga och låsas i fast läge?

  • Klädsel: Är materialet vänligt mot barnets hud, är tyget ekologiskt och kan klädseln tvättas eller på annat sätt rengöras?

  • Gunget: Är gunget mjukt eller stötigt, kan barnet själv få babysittern i rörelse och håller gunget i sig länge eller måste man ständigt ge ny fart?

Förutom parametrarna ovan så har även prisnivån vägts in, varefter ett slutgiltigt betyg har satts och testvinnare utsetts.

Jämför pris på samtliga babysitters på PriceRunner.

Fler tester för dig med bebis

1. BabyBjörn Balance Soft - BÄST I TEST BABYSITTER

Enkelt flyttbar babysitter med fantastiskt gung, för nyfödd och för äldre barn

Maxvikt: 13 kg Vikt: 2,1 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 40 grader Mått ihopfälld: 39 x 89 x 11 cm Gungläge: Ja Fast läge: Nej Antal positioner: 3 stycken Liggläge: Nej. Tillbehör och funktioner Lekbågar - köps till separat Tillbehör och funktioner: Lekbågar - köps till separat

BabyBjörn Balance Soft Cotton/Jersey

BabyBjörns babysitter Balance Soft har sina rötter i en ursprunglig design från 60-talet och har alltså hängt med i femtio år. Det är imponerande! Det gör också att vi inte blir förvånade när vi inser att BabyBjörn dominerar vårt test av babysitters vad gäller både funktion och kvalitet - övning ger färdighet.

Mycket smidigt format

En bra babysitter ska vara mobil och enkel, och BabyBjörn har genialiskt lyckats kombinera de egenskaperna. Balance Soft kan med ett enkelt grepp fällas helt platt och är mycket enkel att stuva undan eller ta med på resor. Att flytta runt den i hemmet är heller inget problem, och babysittern är till storleken smidig nog att fungera som säte på badrumsgolvet när föräldern tar en dusch, även om man bor trångt.

Sittdelen är utformad med en tydlig grop för rumpan, som gör att barnet sitter tryggt och stabilt i rätt position. Babysittern kan vinklas i 3 olika lägen och den har ett viloläge som är bra nog för att barnet ska kunna sova bekvämt. Fastspänning av barnet sker både smidigt och ljudlöst. När barnet blivit större kan man dessutom vända på tyget och använda Balance Soft som en liten fåtölj.

Oslagbart bra gung

Gunget i BabyBjörns babysitter är fenomenalt. Med en fot på ramen kan man enkelt få till ett bra tempo och en större bebis kan själv sätta sittern i rörelse. BabyBjörn Balance Soft har en klädsel som kommer i flera olika material, det finns bland annat en sittdelsklädsel för att hålla barnet sval på sommaren och en annan i mjuk, lyxig soft jersey. Klädseln kan tas loss helt från ramen och tvättas i maskin, vilket känns som ett måste med tanke på målgruppens förmåga att släppa i från sig både det ena och det andra.

En lekbåge kan köpas till separat och kläms fast på babysitterns ram. Detta tillbehör har varit mycket uppskattat av våra testbebisar och något vi kan rekommendera.

Alla våra testare är rörande ense om att BabyBjörn Balance Soft är så bra att det i vår fantasi faktiskt inte finns utrymme för förbättringar. Priset är högt men har man råd så är vår bestämda rekommendation att det är mer än värt pengarna att investera i fantastiska BabyBjörn Balance Soft.

Fantastiskt gungenkelt flyttbar och smidighög komfort för barnet
Högt pris

Prisjämförelse

Jämför alla priser

BabyBjörn Babysitter Balance Soft, Bomull/Jersey, Ljusrosa/Grå

1 644 kr

Babybjörn Balance Soft jersey, ljusrosa/grå/svart ram

1 795 kr

Babybjörn Babysitter Balance Soft Mörkgrå

1 995 kr

2. Stokke Steps Bouncer - BÄSTA PREMIUMVAL

Bekväm babysitter med bra gung, passar den som också har Stokke Steps Matstol

Maxvikt: 13 kg Vikt: 3,5 kg Tvätt: Ja, avtagbar klädsel Mått ihopfälld: 80 x 13 x 53 cm Gungläge: Ja Fast läge: Nej Antal positioner: 4 stycken Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Avtagbar båge för leksaker ingår

Stokke Steps Bouncer

Stokke Steps Bouncer är en babysitter i premiumprisklassen och som känns värd sina pengar, i synnerhet om man även väljer att införskaffa Stokkes matstol Stokke Steps som det går att fästa babysittern på. Då får man en riktigt bra paketlösning för sittplats åt sitt barn från nyfödd upp till skolåldern.

Flera lutningslägen och bra inlägg

Som separat babysitter sticker inte Stokke Steps Bouncer ut lika mycket. Men den håller en jämn och hög nivå på sin kvalitet och prickar av egentligen alla egenskaper man kan önska att den skulle ha. Babysittern kan vinklas i fyra olika lägen. Det mest tillbakalutade funkar utmärkt för det nyfödda barnet.

Sittkomforten är mycket bra tack vare spädbarnsinlägget som medföljer Stokke Steps Bouncer. Inlägget fyller upp sittdelen effektivt och gör att bebisen får support för både kropp och huvud. För att vinkla mellan lägena så vrider man på en spärr på undersidan av babysittern. Det mest upprätta sittläget ger en väldigt bra sving vilket gör att den lite större bebisen kan sätta sig själv i gungning.

Bra lekbåge och snabb hopfällning

Utan spädbarnsinlägget ryms även lite större bebisar väl i Stokke Steps Bouncer, och för det mer vakna barnet så medföljer en praktisk leksaksbåge. Den kan klickas i på båda sidor av babysittern och tas loss helt om man inte vill använda den. I bågen kan man fästa sina egna leksaker eller andra ögonfångare.

Vill man ta med sig babysittern på resa så är det snabbt gjort att fälla ihop den så att den blir helt platt, endast dryga decimetern hög. Den är fortfarande ganska bred och lång men formatet gör den enkel att packa. Ett extra plus för att den har ett litet gummispänne som man kan låsa ihop den med, så att man undviker att råka fälla upp babysittern när den lyfts upp.

Mest prisvärd ihop med matstolen

Det finns inget med Stokke Steps Bouncer som vi kan anmärka på. Men för det höga priset så känner vi att vi hade velat ha något mer. Har man dock tänkt investera i hela Stokke Steps-paketet så blir babysittern dock utan tvekan värd pengarna.

Bra gungkan användas på Stokke Steps matstolmycket bra komfort för barnet
Dyr

3. Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe

Aktiverande babysitter med plant liggläge som passar från nyfödd

Maxvikt: Upp till 18 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 30 grader Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: 3 Liggläge: Ja Tillbehör och funktioner: Musikmobil med ljud- och ljusfunktion

Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper

Bli inte avskräckt av att Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe levereras i vad som känns som tusen delar som ska sättas ihop utefter en lång instruktion. Denna babysitter är nämligen riktigt lättmonterad.

Från babysitter till babysäng

Den utgörs av två rejäla medar samt en sittdel med tre lägen. Det finns ett mer upprätt sittläge, ett viloläge och ett liggläge. I liggläget har Rocker Napper kanter runtom, och ser ut som en liten babysäng. För en tupplur kan den absolut användas för att låta barnet sova i. Men sittdelen är av plast och den medföljande dynan (som kan tas ur för tvätt) är visserligen mjuk, men inte så väldigt tjock. Den känns därför inte lämplig som någon slags resesäng.

Storleksmässigt är Rocker Napper tillräckigt smidig för att kunna flyttas runt i hemmet. Den är inget man lyfter med barnet i, utan man får dra den längs med golvet. Den är liten nog att rymmas på golvet i ett normalstort badrum, exempelvis medan föräldern duschar. Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe kommer med en leksaksarm som gör ett väldigt bra jobb med att aktivera barnet. Armen kan både spela musik och vibrera. Det medföljer leksaker, men man kan också hänga upp barnets egna favoritsaker där. Leksaksarmen kan vikas åt sidan eller tas bort helt.

En babysitter som aktiverar barnet

Det går att justera mellan att Rocker Napper är stillastående och att den ska gå att gunga. Det är dock inte riktigt den slags babysitter som barnet själv kan sätta fart på. Selen som finns är typen som knäpps ihop endast över barnets höfter, så i sittläget blir det lite som att ha sitt barn i en matstol eller en traditionell babysitter. Det bidrar också till att babysittern får lång användningstid. I liggläget passar den med nyfödd, i sittläget är det enkelt att placera även ett större barn i sittdelen.

Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe är inte en klassisk babysitter, utan snarare något slags mellanting mellan babysitter och babygym. Det är en babysitter som mer används för att aktivera barnet när man själv kanske behöver tid och två händer för att göra något annat. Snarare än den sorts babysitter man sätter bebisen i när man vill ha med barnet vid middagsbordet eller i storasyskonens lek. Som aktivitetsstation har Rocker Napper varit mycket effektiv och fast den kan uppfattas som lite plastig så är man i slutändan riktigt nöjd med hur mycket behållning både barn och övrig familj har fått ut tack vare den.

Lång användningstidkan användas från nyfödd med ligglägetanvändbar för att aktivera barnet
Uppfattas som lite plastigskramlar lite när man växlar mellan sitt- och liggläge

4. Nuna Leaf

Babysitter med mjuk pendlande rörelse, passar den som behöver hög maxvikt

Maxvikt: 9/26 kg Vikt: 5,2 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 40 grader Mått ihopfälld: Ej ihopfällbar, foten kan dock tas loss Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: Ej ställbar Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Lekbåge, sufflett med inbyggt myggnät, tyst motor med 6 hastigheter - köps till separat.

Nuna Leaf

Nuna Leaf är en annorlunda babysitter som likväl lyckas tillfredsställa de flesta av våra önskemål. Leaf är en premiumprodukt. Det syns på priset men märks även av i konstruktion och materialval.

Mjukt och långlivat gung

Babysittern känns helt enkelt lyxig och kullagret som använts är förstklassigt. För Nuna Leaf gungar inte upp och ner, så som vi vant oss vid att babysitters ska göra. Istället svänger den fram och tillbaka sidledes. Det gör att effekten för barnet blir en annan men den mjukt gungande rörelsen kan ha en väldigt bra lugnande och sövande effekt.

Med en lätt puff sätts Nuna Leaf i rörelse och håller sedan gunget aktivt så pass länge att man hinner börja fundera över om det finns en dold motor inuti. Det gör det inte, men däremot finns en sådan att köpa till som tillbehör. Nuna Leaf kan inte vinklas utan har ett fast lutningsläge. Läget är väl avvägt och fungerar för det mesta mycket bra. Men en bebis som hunnit bli några månader och är sugen på att bättre kunna sig se omkring kan vilja sitta mer upprätt.

Tar upp mycket plats

Nuna Leaf kan inte fällas ihop, och är därför mindre lämplig att ta med på resor. Med hjälp av ett verktyg kan foten plockas av från sittdelen, så att Leaf blir mer kompakt vid långvarig förvaring. Det ska dock inte hymlas med att Nuna Leaf är stor. I och med att den gungar sidledes tar den dessutom upp mycket plats när den används. För den med begränsad boyta så kan det bli svårt att hitta en bra placering för Leaf, och i det lilla badrummet kanske den inte får plats alls.

Nuna Leaf är stabil, det finns ingen risk för att den tippar. Klädseln är gjord av babyvänligt Oeko-tex godkänt tyg och kan tas loss för tvätt. Sittern kommer med en separat sittdyna för ännu enklare rengöring. Vi hade gärna sett att selen som barnet hålls på plats med haft en mindre högljudd kardborre så att barnet inte riskerar att väckas av den. Hållare för leksak och solskärm finns att köpa till separat. För familjen som vet med sig att bebisen uppskattar gungande rörelser och som har plats över i sitt hem så är Nuna Leaf en förstklassig och välbyggd produkt, om än med saftig prislapp.

Mjuk pendlande rörelselång rörelsetidbra för att söva barnet
Dyrtar upp mycket utrymmeej hopfällbar

5. 4moms MamaRoo 4.0

Högteknologisk med många gunglägen, upplevs ofta passa för bebisar med kolik

Maxvikt: 9 kg Vikt: 7 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 40 grader Mått ihopfälld: Ej ihopfällbar, men kan monteras ned Gungläge: Ja, 5 olika Fast läge: Nej Antal positioner: Steglöst ställbar från sittläge till bra viloläge Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Spädbarnsinlägg

4moms MamaRoo Multi-Motion Baby Swing

4moms MamaRoo 4.0 är en högteknologisk babysitter som verkligen tar hela begreppet babysitter till en ny nivå. Den levereras kompakt i en smidig kartong men det är inte krångligt att montera den, mycket tack vare en väldigt lättförståelig manual. Om man efter att barnet vuxit ur MamaRoo 4.0 vill montera ned babysittern igen så är det lika enkelt. Men det finns inget lätt sätt att bara snabbt fälla ihop den för transport.

Utrymmeskrävande och eldriven

MamaRoo 4.0 drivs med hjälp av en nätadapter, och även om sladden är lång så innebär detta att babysittern måste ställas inom ett visst avstånd från ett eluttag. Den tar dessutom upp relativt mycket plats. På babysitterns fot finns en upplyst display som tydligt visar vilka användningsmöjligheter som finns.

Babysittern kan röra sig i 5 olika gungmönster, och intensiteten i rörelserna kan ställas in - från ett vilosamt gungande till ett mer aktivt. Förutom via displayen så kan MamaRoo 4.0 också styras med en app. En avtagbar arm med tre leksaker medföljer, det går även att hänga upp andra saker i armen.

Prisvärd för den som har behov av det lilla extra

Att växla mellan de olika gunglägena och hastigheterna är sömlöst, vilket innebär att man kan börja intensivt och stegvist trappa ned när barnet har kommit till ro. Sittdelen kan steglöst justeras mellan sittläge och ett bra viloläge. Själva sittytan är skålad, vill man plana ut den lite så finns ett spädbarnsinlägg att köpa till separat. Förutom att röra sig kan 4moms MamaRoo 4.0 också spela upp olika förprogrammerade ljud eller kopplas ihop med en telefon och spela valfri musik. Blir klädseln smutsig kan den enkelt tas av och tvättas i tvättmaskin.

MamaRoo 4.0 är inget för den allmänt nöjda bebisen och är betydligt dyrare och klumpigare än en traditionell babysitter. Man kan heller aldrig i förväg veta om gungmönster och ljud fungerar för ens eget barn, ett inköp är således alltid en chansning. Men om det klickar så blir babysittern plötsligt värd sin vikt i guld och då är det ett plus att allting med just 4moms MamaRoo 4.0 både känns genomtänkt och fungerar så smidigt.

Många olika inställningsmöjlighetersteglöst ställbar sittdeltvättbar klädsel
Högt pristar upp mycket platsfinns ingen garanti för att alla barn gillar att sitta i den

6. Bumbo Floor Seat

Lättstädad och unik babysitter, passar för den som vill ha bra sittstöd

Maxvikt: Finns ej, rekommenderade ålder är 4-12 mån Vikt: 1,5 kg Tvätt: Torkas av Mått ihopfälld: 23 cm hög, 37 cm i diameter Gungläge: Nej Fast läge: Ja Antal positioner: 1 stycken Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Lekbord - köps till separat

Bumbo Barnsits

Bumbo Babysitter är en unik produkt. I ett avseende fyller den visserligen ungefär samma funktion som en traditionell babysitter. Men samtidigt har Bumbon sitt helt egna utseende och konstruktion.

Bra stöd för bebis om nyss börjat sitta

Bumbo Babysitter är avsedd att användas från cirka 3 månaders ålder och hjälper bebisen att sitta i en upprätt sittposition genom att stödja ryggen och hålla ben och rumpa i rätt position. Den här typen av sittande brukar uppskattas mest av bebisar som börjat tröttna lite på det bakåtlutade gungande i en vanlig babysitter och vill komma upp lite mer, kunna se sig omkring bättre.

Men det gör också att Bumbon används annorlunda. En babysitter kan vara en bekväm viloplats och gå fint att använda även för ett trött barn som kanske till och med ska ta en tupplur i den. Bumbo Babysitter kräver en mer aktiv ansträngning från barnet och användes därmed ofta under lite kortare, men mer intensiva sessioner.

Kort användningstid men unik funktion

Även den totala användningstiden är kortare för en Bumbo Babysitter än för en traditionell babysitter. Det handlar oftast om 2-4 månader då barnet är starkt nog för att orka sitta med Bumbons stöd, men inte kan sitta själv. Så snart barnet kan sitta stabilt på egen hand så har Bumbon spelat ut sin roll. Samtidigt är priset överkomligt och Bumbon är enkel att hålla fräsch, så den kan med lätthet säljas vidare när ens egen bebis blivit för stor.

Vi rekommenderar att man köper till bordet, vilket höjer priset men gör det enklare för bebis att vara nöjd och glad med att sitta i sin Bumbo. Utan bordet så faller leksaker som man tappat greppet om ner på golvet och i och med Bumbons höjd så kan barnet inte nå sakerna själv. För den bebis som är nyfiken på att växa upp och testa sittandets ädla konst tror vi att Bumbon kan komma till bra användning. Men mångfunktionaliteten och den långa användningstiden hos en babysitter kan den inte riktigt mäta sig med.

Uppmuntrar aktivt sittandeunik funktionenkel att hålla ren
Kort användningstid

7. Joie Dreamer

Många funktioner, passar den som vill ha en babysitter som är lätt att förvara

Maxvikt: 9 /15kg Vikt: 3,5 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, endast yttvätt Mått ihopfälld: 54 x 44 x 12 cm Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: 3 olika lägen Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Leksaksarm samt huvudstöd för spädbarn

Joie Dreamer

Joie Dreamer är en babysitter med ett smörgåsbord av olika funktioner. Sittern har tre olika lutningslägen, och man kan växla mellan ett gungande läge och ett fast stolsläge. Hur babysittern används påverkar också dess maxvikt.

Första intrycket av Joie Dreamer är positivt. Den mjuka klädseln skapar en inbjudande känsla och babysittern känns som en mysig plats att placera sin bebis. Den medföljande leksaksarmen, med tre mjuka leksaker, är dekorativ och erbjuder något roligt för bebisen att titta på. Selen för att spänna fast barnet känns trygg, med en extra säkerhetsknapp för att hålla spännet på plats.

Inbyggd musik och vibration

Även om det tog lite tid att förstå hur själva batteriluckan skulle öppnas upp, så kan man med de tre AA-batterierna på plats även slå på musik samt få Joie Dreamer att vibrera. Efter test av ett antal olika babysitters kan man dock konstatera att det varierar kraftigt huruvida bebisar låter sig roas av sådan effekt. En del struntar helt i det, andra kan distraheras tillfälligt och en mindre skara älskar det. Man ska alltså inte förvänta sig några mirakel.

Vad som dock har varit väldigt effektivt är Joie Dreamers mycket välfungerande gungläge. Det räcker att man som förälder sätter foten mot babysittern för att den ska komma igång. Tyvärr saknas ett liggläge på babysittern. Och den spädbarnskudde som medföljer är inte heller tillräcklig för att förhindra bebisen huvud att falla framåt, varför Joie Dreamer trots allt inte lämpar sig så väl för tupplurar.

Kan fällas ihop helt platt

En annan nackdel med Joie Dreamer är klädseln. Att den är mjuk och mysig är härligt för barnet. Men har man husdjur i hemmet så kommer man snabbt märka att tyget drar åt sig damm och djurhår på ett sätt som inte känns så fräscht.

Men det finns också fördelar. Bor man trångt så är det ett stort plus hur platt babysittern blir hopfälld. Joie skryter om en höjd på 13 cm, i praktiken får vi den till endast 12 cm. Man kan med lätthet packa ihop Joie Dreamer och skjuta in den under sängen eller soffan när den inte används. För den som har ett relativt damm- och djurfritt hem, och söker en babysitter med många funktioner, ett riktigt bra gungläge samt en kompakt fällning - ja då kan Joie Dreamer vara ett alternativ att spana in.

Mycket bra gunglägeblir platt hopfälldmånga olika funktioner
Funkar ej att sova iklädseln drar åt sig damm

Allt om babysitter

En babysitter kan vara ett mycket praktiskt hjälpmedel i vardagen med en liten bebis. Förutom barnvagn och säng eller vagga så är babysitter en av de vanligaste avlastningsplatserna, och därmed finns det också ett stort utbud av olika modeller.

Vad är en babysitter?

Den enklaste sortens babysitter utgörs en av metallram med ett tyg på och är ofta bra på att få barnet att gunga, men saknar möjlighet att vinkla sitsen. Den här konstruktionen ser man ofta hos äldre modeller men det finns även moderna varianter med samma uppbyggnad.

Vilka funktioner kan en babysitter ha?

En mer avancerad typ av babysitter kan vinklas mellan sitt-, vilo- och ibland även fullt liggläge. En del babysitters kan även låsas i ett fast läge, så att babysittern kan användas som en enklare matstol.

Hur funkar batteridrivna babysitters?

Det finns även babysitters som mer är som en automatisk babygunga som gungar själv, och som också kan ha inbyggda funktioner för att spela musik eller vibrera. Dessa kan vara båda batteridrivna och elektriska, och brukar vara populära hos föräldrar till barn med kolik.

Hur använder man en babysitter?

En babysitter kan för den lite större bebisen vara ett bra komplement till ett babygym, för att barnet ska ha flera platser att aktivera sig på. Att alternera mellan att sitta och att ligga på rygg eller mage gör att användning av babysitter inte innebär något dåligt för ryggen.

När kan man börja med babysitter?

De flesta babysitters kan användas från att barnet är nyfödd och fram tills barnet uppnår den vikt som är babysitterns maxbelastning.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss