1. Start
 2. Bäst i test

Uppdaterad  

Åkpåse: 17 modeller i test

PriceRunner

Ska du bädda ned ditt barn för barnvagnspromenader i vinterkylan? I vårt test av åkpåsar har vi inkluderat tillverkare som Voksi, Elodie och BOZZ. För att en åkpåse ska kunna utses till testvinnare ska den gärna gå att använda i både sittdel och liggdel, kunna användas under flera år och förstås hålla bebisen lagom varm i vagnen.

åkpåse bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla tester utförs av oss själva och vi använder produkterna på det sätt som de är ämnade att användas. När vi har testat åkpåsar så är det vanliga barnfamiljer som stått för utvärderingen. Funktionen har kollats i såväl ligg- som sittdelar och av barn i varierande ålder och storlek. Åkpåsarna har testats i både mildare och riktigt kalla väder, och vi har lagt fokus främst på dessa områden:

 • Design: Vilken passform har åkpåsen i olika sittdelar? Finns det något som gör att den går att fästa så att den inte glider omkring i vagnen?

 • Värmeegenskaper: Är åkpåsen tillräckligt varm? Täcker locket hela vägen upp över barnet? Finns det funktioner som ger möjlighet till justering beroende på säsong och utomhustemperatur?

 • Användarvänlighet: Hur enkelt placeras påsen i vagnen, går det att ta loss hela locket, är det lätt att lyfta i och ur barnet?

Tillsammans med åkpåsens design och pris har testets omdömen lett till ett slutbetyg och en vinnare av bäst i test-titeln.


 

5 saker att tänka på innan du köper åkpåse

Hur bäddar man varm och mysigt i barnvagnen? Åkpåsen är ett praktiskt barnvagnstillbehör, som håller både små bebisar och större barn varma. För att välja rätt åkpåse för din vagn och ditt barn tipsar vi om att tänka på följande saker innan du gör ditt köp:

1. Åkpåsens användningsområde

 • Vinteråkpåse: En åkpåse för vintern bör vara rejält varm och gärna ha ett yttre lager som tål lite fukt, så inte snöfall gör åkpåsen blöt.

 • Tunn åkpåse: En tunnare åkpåse passar på våren och under höst kan. Under de blåsigare årstiderna är det bra att välja en vindtålig åkpåse.

 • Anpassningsbar åkpåse: En åkpåse som ska kunna användas året runt behöver ha uttagbart foder, så den kan göras varmare på vintern men även användas höst och vår.

2. Väder, vind och temperatur

Tillbringar man vintern någonstans där det ofta är många minusgrader behöver man välja en varmare modell av åkpåse än om man bor någonstans där det snarare är nollgradigt och slask. Många av de varmaste åkpåsarna är tillverkade av naturmaterial som ull, dun och fjädrar. Ett tips att läsa tillverkarnas rekommendationerna. Voksi anger på sin egen hemsida vilken temperatur Voksis åkpåsar klarar av.

3. Ålder och storlek på barnet

 • Nyfödd (0-12 månader): För ett spädbarn finns särskilda miniåkpåsar, som passar både i liggdel och babyskydd.

 • Småbarn (1-3 år): Standardlängden på åkpåsar är 1 meter, och dessa modeller funkar upp till cirka 3 års ålder för de flesta barn.

 • Stora barn (4+ år): För längre barn bör man välja en förlängningbar åkpåse. Dessa kan användas från födseln i kort läge, och sedan ofta förlängas upp till 120-130 cm.

4. Typ av sittdel i barnvagnen

Många åkpåsar ser likadana ut, men kan vara väldigt olika konstruerade. Förutom att läsa PriceRunners experttest av åkpåsar är det också viktigt att titta noga på sin egen vagn. Har man en vanlig sittdel eller ergonomisk? Hur sitter selen fast och är det enkelt att ta isär selremmarna?

5. Uppfästning av åkpåsen i sittdelen

Det kan vara riktigt irriterande när åkpåsen glider nedåt i sittdelen när man ska sätta i barnet. Många åkpåsar har en upphängningsficka som kan träs över ryggstödet. Har man en vagn där sufflett och ryggstöd sitter ihop, eller en åkpåse som saknar upphängning, så finns det andra sätt att slippa en glidande åkpåse. Ett tips är att använda sig vanthållare för att fästa åkpåsen i vagnens sittdel.

Fler tester för kallare dagar:

1. Elodie Details Åkpåse - BÄST I TEST ÅKPÅSE

Åkpåse som håller värmen, har snygg design och passar för alla vagnar

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 71 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Återvunnen polyester i foder och yttertyg

Elodie Details Åkpåse Meadow Blossom

Det är svårt att tröttna på åkpåsen från Elodie Details då den klassiska modellen årligen får en uppdatering i sin design. Varje höst släpps flera nya utföranden av åkpåse, som finns i ett flertal olika mönster och kulörer.

Åkpåsarna från Elodie finns i olika utföranden, och den här klassiska modellen av åkpåse har varit en konstant föräldrafavorit under hela 10-talet. Även den här modellen går att få i olika utföranden där det bland annat går att välja om man vill ha dragkedjan framtill eller placerad runt om längs sidorna. Den har stor mysfaktor och det är lätt att hitta en glad design som lyser upp i vintermörkret.

Varm åkpåse med avtagbart lock

Att hålla värmen trots att termometern visar på minus och det blåser kyliga vindar är inga problem för åkpåsen. Det långa locket som håller tätt hela vägen upp till barnets ansikte är vadderat, och vill man vika ner det så finns det knappar som håller fast flikarna åt sidan. Det går även att ta loss locket helt vilket förvandlar åkpåsen till en sittdyna och på så sätt gör den användbar även när temperaturen stiger.

PR-Elodie-Akpase

Åkpåsens storlek gör att den håller upp till ungefär tre års ålder då den är av standardlängd på en meter. En av funktionerna som gör den så populär är designen av bakstycket. Dels finns det en flik i överkant som gör att den kan hängas upp på ryggstödet och inte glider ner i sittdelen, något som är speciellt uppskattat när barnet ska stoppas ner i påsen.

Åkpåse som passar i både sittdel och liggdel

På baksidan finns även kardborreförsedda långa öppningar för att kunna dra igenom vagnens sele, vilket gör att påsen fungerar utmärkt även för sittdelar där selen inte går att ta loss. Påsen går även bra att ha i vagnens liggdel så länge det finns plats. Liggdelar i dubbelvagnar för syskon eller tvillingar är oftast av mindre modell och då blir påsen lätt lite otymplig.

När det kommer till att arbeta med hållbar produktion så går det att se en positiv utveckling hos många verksamheter inom baby- och barnproduktsindustrin. Elodie Details är ett märke som valt att satsa på större hållbarhet i produktionen, något som bland annat märks på att delar av kollektionen består av återvunnen polyester. Tillsammans med de många andra smarta funktionerna hos Elodie Details Åkpåse blir det ett utomordentligt bra köp med en kallare säsong i antågande.

Härlig glad designuniversal modell för alla vagnarsitter på platsåtervunnet material
Går inte att justera temperaturen eller längden

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Elodie åkpåse Meadow Blossom

1 199 kr

Elodie Details åkpåse meadow blossom

1 199 kr

Elodie Vongpose - Meadow Blossom

1 472 kr

2. Voksi Urban - BÄSTA PREMIUMVAL

Varm och bekväm åkpåse i hög kvalitet som fungerar under hela barnvagnsperioden

Längd åkpåse: 89-122 cm Längd lock: 65-90 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Lock: Dun och fjädrar certifierade enligt Responsible Down Standard Bakstycke: 100% ull certifierade enligt Responsible Wool Standard

Voksi Urban

Den populära åkpåsen Voksi Urban har funnits på marknaden länge och genom åren har åkpåsen fått flertalet uppgraderingar, både inom design och funktion. Trots det lite högre priset är Voksi Urban en både prisvärd och hållbar åkpåse som dessutom har ett högt andrahandsvärde.

Åkpåse som fungerar hela vagnperioden

Voksi Urban är en multifunktionell åkpåse som passar lika bra för det lilla spädbarnet som för det lite äldre förskolebarnet, eftersom åkpåsen kommer med två olika storlekar på lock. Det kortare locket passar för barnvagnens liggdel och mäter 89 centimeter. För ökad bekvämlighet följer även ett löst tygstycke med i köpet av Voksi Urban. Detta mjuka tyg läggs över selöppningarna på baksidan för att ge en slätare liggyta och hög komfort för bebisen.

Med det långa locket blir Voksi Urban drygt 120 centimeter, vilket innebär att åkpåsen fungerar från starten till slutet av barnvagnsperioden. När tiden är kommen för barnet att byta till sittdel används de vertikala öppningarna på åkpåsens baksida för att sätta fast åkpåsen i vagnen. De flexibla öppningarna, som öppnas och stängs med kardborre, passar ihop med de allra flesta sittdelar på marknaden.

Dragkedjan som löper längs Voksi Urbans kant kan öppnas från valfritt håll. Även locket erbjuder stor flexibilitet då det går att vikas ned och fästas i ett öppnare läge för de lite varmare dagarna.

PR-Voksi-Urban

Imponerande varm åkpåse för kalla vinterdagar

En uppskattad detalj med Voksi Urban är möjligheten att öppna upp åkpåsen i fotändan. Detta passar särskilt bra för de lite större barnen som slipper ta på och av sig skor och stövlar när det är dags för en åktur i vagn. Samma funktion bidrar till att åkpåsen håller sig fräsch längre, eftersom inga skor hamnar på insidan av åkpåsen.

Temperaturmässigt är Voksi Urban en rejält varm åkpåse. Med sitt ullfodrade bakstycke, i kombination med stoppning av fjädrar och dun i locket, håller Voksi Urban barnet varmt även vid tvåsiffriga minusgrader utomhus. I klädväg fungerar det oftast bra med underställ och mellanlager under åkpåsen, men under de mildare vinterdagarna kan Voksi Urban rent av upplevas som aningen för varm.

Högkvalitativ åkpåse med lång användningstid

Voksi Urban saknar rem och upphängningsficka för att fästa åkpåsen över vagnens ryggstöd. Trots detta hålls åkpåsen relativt stabilt på plats med hjälp både av sittdelens sele och Voksi Urbans antiglidmaterial på baksidan.

Att Voksi Urban håller hög kvalitet vittnar samtliga testanvändare om. Inte i någon detalj uppfattas åkpåsen som vare sig slarvigt producerad eller billig. Dragkedjan kärvar aldrig, passformen är behaglig och precis lagom tight runt barnet, höjden på locket är perfekt och når upp till barnets haka. Precis som med sina tidigare modeller erbjuder Voksi Urban en gedigen och högkvalitativ åkpåse som passar allra bäst i vinterklimat där temperaturerna tenderar att bli låga.

God värmehållningmjuk känslalång användningstid och smidig öppning för skor
Funktion för upphängning saknas

3. Najell Åkpåse - BÄSTA ERGONOMISKA

Mycket mjuk åkpåse som sitter bra både i liggdel och i ergonomiska sittdelar

Längd åkpåse: 97 cm Längd lock: 69 cm Bredd: 36 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Alla material är Öko-tex klass 1, stoppningen är Soronafyllning som utgörs av återvunnen polyester

Najell Winter Cover

Den som tittat upp mot himlen och drömt om att sova på ett moln skulle förmodligen få samma känsla om den kröp ner i en Najell Åkpåse. Det här är en otroligt luftig och mjuk sovpåse anpassad för den kalla säsongen och den värmer bra samtidigt som den effektivt håller vinterkylan ute. Företaget Najell ligger även bakom mjukliften SleepCarrier som på ett smart sätt kan integreras med åkpåsen.

Mycket mysig åkpåse som även funkar i liggdel

Förutom att vara en fristående del som används som åkpåse i vagnen sittdel, så går den även att använda som ett varmt inlägg att bädda mjukliften med. Och eftersom den passar i Najells mjuklift SleepCarrier så passar den även i vagnar med mindre liggdelar. Locket går att öppna i nederkant så att barnets skor kan vara utanför, och fodret längst ner på bakstycket är både mörkare och tåligare mot skornas smuts. Locket går även att ta av helt.

I bakstycket finns en universallösning för att få igenom barnvagnens sele i form av skåror som öppnas och stängs med kardborre. De långa öppningarna gör att det är lätt att dra igenom selen på rätt ställe, och minskar krångel med barnvagnsselar som är svåra att ta loss och fästa om.

Ergonomisk åkpåse som fästs så den inte glider

För den som har en ergonomisk vagn så har Najell Åkpåse många smarta lösningar, bland annat det specialsydda bakstycket, konstruerat för att få åkpåsen att sitta perfekt i en ergonomisk sittdel. Det finns även två tygband på bakstycket, ett som träs fast under sittplattan för att förhindra att åkpåsen glider iväg och ett elastiskt på baksidan av åkpåsens överdel, för att fästa runt ryggstödet av samma anledning.

Locket på Najell Åkpåse täcker bra hela vägen upp över barnet och vill man så går det att vikas ner och knäppas fast med knappar. Påsen har normal längd, men för barn som vill ha ordentligt med plats för överkroppen kan den upplevas lite snäv upptill. För bebisar och mindre barn upp till ungefär två år passar den dock helt perfekt och är definitivt en av de mysigaste åkpåsarna som finns att hitta på marknaden.

Anpassad för ergonomiska sittdelar och funkar bra i liggdeltäckande lockväldigt varm och fluffig
Ljust foder gör att fläckar synslite för snäv vid överkroppen

4. Bozz Åkpåse Small - BÄSTA MINI

Minikpåse till ett väldigt bra pris som passar i såväl babyskydd som vagn

Längd åkpåse: 78 cm Längd lock: 50 cm Bredd: 42 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Bozz Åkpåse Small

För den som söker efter en liten åkpåse så är Bozz Åkpåse Small i en bra storlek. Åkpåsen fungerar både för användning i liggdelen i barnvagnen och i babyskyddet. Det smidiga med en miniåkpåse är att den inte blir lika otymplig som en av standardstorlek, men den fungerar å andra sidan endast under en betydligt kortare tidsperiod. Beroende på hur snabbt bebisen växer kan användningstiden vara så kort som sex månader.

Storleken får ses som standard för en sådan här modell av åkpåse och det går att välja mellan fleece- eller lammskinnsfoder. Modellen med lammskinnet kostar mer men håller i gengäld värmen bättre. Den fleecefodrade påsen är smidig och mjuk och lagom varm för kortare sträckor med barnvagnen eller för att ta sig till och från bilen från affären. Om det är lite varmare så fungerar den bra längre promenader utomhus. Åkpåsen som är fodrad med lammskinn passar bättre för de längre promenaderna om det är kallt ute.

Mycket praktisk åkpåse för babyskydd och liggdel

Det finns blixtlås framtill och det går att dra ner dragkedjan så att åkpåsen blir helt plan. Det går däremot inte att ta av locket helt. På baksidan finns det långa skåror som öppnas och stängs med kardborre, där det lätt går att trä igenom en fempunktssele. Det är väldigt praktiskt främst om barnet ska sitta i babyskyddet där det inbyggda bältet inte alltid går att koppla ur och i.

För den som vill använda Bozz Åkpåse Small i barnvagnens liggdel så passar den i merparten av alla modeller, även de som är i den mindre skalan som till exempel syskon- eller tvillingvagnar. Den finns i olika färger men det hade uppskattats om designen var lite roligare. Den uppfyller inte heller helt den där känslan av att få mysa in sin bebis ordentligt, men modellen är både användarvänlig och funktionell. Det låga priset gör att den därför känns som ett väldigt prisvärt köp, även om tiden det går att använda den inte är särskilt lång.

Bra prissmart öppning i bakstycket för sele och bältesmidig storlek
Trist utseende

5. Angel of Sweden Tärnaby - BÄSTA BUDGETVAL

Åkpåse till bra pris med smart öppning för selen och som fäster bra i vagnen

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 73 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyestervadd

Angel of Sweden Tärnaby Snake

Det som imponerar mest med Angel of Sweden Tärnaby är att de trots ett så jämförelsevis lågt pris ändå har lyckats få med alla de grundläggande funktionerna i designen på sina åkpåsar. Totalt sett ska Tärnaby gå att använda för barn upp i treårsåldern med sitt standardmått på 100 centimeter.

Bra åkpåse för en mild vinter

Vid en första kontroll av åkpåsen så känns den aningens tunn, men den är definitivt bättre på att hålla värme än en åkpåse anpassad för vår och höst. Stoppningen består av polyestervadd och beroende på hur barnet är klätt så klarar den av lite olika väder olika bra. Med vanliga kläder under så räcker extravärmen från Tärnaby en mild vinterdag, men det är önskvärt med ett extra lager när temperaturen sjunker till några minus.

Locket kan vikas framåt och har knappar så att det går att trycka fast det ihopvikt, exempelvis runt sittdelens bygel. Locket går även att ta bort helt om man vill och det finns en fuskpälskrage högst upp som också är avtagbar. Det går att trä igenom vagnens egna sele genom öppningar i bakstycket som stängs med kardborre vilket underlättar om påsen ska lyftas i och ur vagnen.

Åkpåse som inte glider i sittdelen

Ett störningsmoment med åkpåsar är att de har en tendens att glida neråt när barnet ska stoppas ner. Detta har Angel of Sweden Tärnaby rått bot på genom att det på bakstycket finns både en ficka för upphängning och två remmar som sätts ihop med kardborre. Tillsammans gör anordningarna att åkpåsen sitter fast stabilt i vagnen och hindrar den från att klumpa ihop sig nere i fotändan när barnet ska i.

Vid en väldigt kall vinter så kan Tärnaby vara lite för tunn för att stå emot kylan helt, men om termometern håller sig några steg under nollan så är Angel of Sweden Tärnaby en åkpåse som har alla de funktioner man kan begära och dessutom till ett väldigt bra pris.

Bra prissmarta fästen för att hänga upp påsen i sittdelenväldigt funktionell
Klarar inte ordentlig kyla

6. Voksi Active

Förlängningsbar vinteråkpåse som ger en exklusiv myskänsla oavsett väder

Längd åkpåse: 107-127 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 47 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Underdel: 100% ull Överdel: Dun och fjäder

Voksi Active

Är man nybörjare gällande inköp av åkpåse så kan det vid en första anblick kännas som att Voksis modeller ligger långt utanför ens tänkta prisbild. Men Voksi Active är tack vare sina många smarta funktioner, sitt materialval och inte minst användningstiden ett bevis på att det går att vara prisvärd trots ett högt pris.

Fotänden på åkpåsen går att öppna med en dragkedja och där ansluts en förlängningsdel. Redan innan åkpåsen är förlängd så mäter den 107 cm vilket är lite mer än standarden på 100 cm, och med den extra delen mäter påsen hela 127 centimeter, en längd som många inte ens kommer behöva innan tiden med vagn är över för barnet.

Åkpåse som tål både vatten och köld

Det går att öppna upp Voksi Active helt så att den blir platt vilket gör att den även kan användas som filt eller lekyta på golvet. Locket går däremot inte att ta bort helt. Baksidan har ullstoppning som håller barnet lagom varmt men utan att bli svettigt. Det finns hål för selen på baksidan som inte går att justera så den lämpar sig för bäst för selar som enkelt kan kopplas loss.

Voksi Active går att använda jämt och i alla väder. Ett extra regnskydd är såklart att föredra det är dåligt väder men även utan så håller påsen barnet torrt. Locket har en fyllnad av dun och fjäder som håller barnet varmt ända ner till många minusgrader. Vid milda dagar kan den istället upplevas som för varm, något som lätt justeras genom blixtlåset i locket.

Svårt att fästa åkpåsen för att slippa glid

Ett minus däremot är att åkpåsens foder är ljust oavsett vilken färg man väljer på utsidan och det ser inte så roligt ut i takt med att barnen växer och får större och smutsigare skor, där hade vi föredragit ett mörkare foder även om åkpåsen klarar av maskintvätt. Det saknas även ordentliga fästen för att kunna hänga upp påsen i vagnen, den dragsko som är fastsatt i bakstycket gör inte hela jobbet för att påsen ska stanna på plats när barnet ska ner.

Voksi Active är annars en riktigt lyxig åkpåse som man önskar fanns även i vuxenstorlek så att man själv fick känna hur mysigt och varmt det går att färdas i den kalla vintern. Och med tanke på dess goda kvalitet och smarta lösning med förlängningsdelen så blir det i slutänden en prisvärd åkpåse om man slår ut kostnaden på den långa användningstiden.

Förlängningsdel som ger ordentlig användningstidklarar riktigt kallt vädertemperaturreglerande baksida
Det ljusa fodret blir smutsigt snabbtdyrhar ingen bra upphängningsanordning

7. Easygrow Nord

Rejäl och funktionell åkpåse med god värmehållning för familjen som trivs utomhus i vinterklimat

Längd åkpåse: 95-115 cm Längd lock: 64-84 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: 90% anddun, 10% fjäder samt tvättbar ull i ryggen

Easygrow Nord

Med en Easygrow Nord får familjen som trivs utomhus även under årets alla säsonger en åkpåse som verkligen håller måttet. Det här är en åkpåse med imponerande livslängd, den fungerar redan från barnets födsel till dess att det är fyra år. Åkpåsen går att kombinera med Nord Bärplatta och man kan därmed skapa en mjuklift. Den mysiga fuskpälsen vid huvudändan går att ta på eller av efter smak och behov.

På Easygrow Nord sitter dragkedjan på mitten och det gör det smidigt att lägga ned och ta upp även det minsta barnet. Med sina 95 centimeter i sitt kortaste läge är Easygrow North en åkpåse som får plats i barnvagnens liggdel om man viker till den. I åkpåsens huvudända hittas ett mjukt och tvättbart inlägg – mycket praktiskt för de allra yngsta som har en tendens att kräkas och få fläckar i anslutning till huvudet.

Separata selöppningar och halkig baksida

På Easygrow Nord finns separata, lockförsedda öppningar att trä in barnvagnens sele i. Även om det kan kännas omständligt och på gränsen till omodernt att behöva pilla i och ur selen är det samtidigt samma öppningar och lock som gör att åkpåsen inte läcker in kyla underifrån. Easygrow Nord imponerar i sin värmehållning.

Något som däremot brister med Easygrow Nord är åkpåsens förmåga att stanna på plats. Förvisso sitter en remsa antiglid på åkpåsens baksida, men den tycks inte räcka och i kombination med att åkpåsen saknar upphängningsficka kan åkpåsen upplevas som halkig i en sittvagn. De robusta öppningarna för selen hjälper dock till att hålla åkpåsen någotsånär på plats.

Imponerande värmehållning och lång användningstid

Easygrow Nord är en rejält värmehållande åkpåse, med ett bakstycke i ull och en stoppning som består av dun blandat med fjäder. Den är också funktionell på flera sätt. Duntäcket kan kopplas loss från åkpåsens insida för tvätt och det är okomplicerat att sätta dit åkpåsens förlängningsdel när barnet växer. I sitt längsta läge blir Easygrow Nord 115 centimeter, vilket gör att även en fyraåring sitter bekvämt i åkpåsen.

Det norska märket Easygrow tummar sällan på kvaliteten och vet också hur man tar betalt för sina produkter. Av samma anledning tenderar andrahandsvärdet att vara bra och det faktum att man med Easygrow Nord får så pass god kvalitet och lång användningstid för pengarna gör att inköpet blir ett prisvärt sådant, trots prislappen.

Superb värmehållningflexibel design som kan förlängas och dras åtmysig pälskant som kan tas av
Något omständliga separata selhålsaknar upphängning för sittdel

8. Nordic Crown Stockholm

Flexibel och högfunktionell åkpåse som fungerar i många väder och under många av barnets år i vagnen

Längd åkpåse: 103-135 cm Längd lock: 70-98 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Ja Stoppning: Avtagbara inlägg: 100% återvunnet dun: 90%dun+10%fjädrar från Re:Down® by NATURTEX® ; yttre skal samt avtagbar inlägg: TENCEL™+Polyester

Nordic Crown Stockholm är en klassiskt utformad åkpåse som är fylld med smarta funktioner och är tillverkad av exklusivt påkostade material. I sitt kortaste läge är åkpåsen ungefär en meter lång, vilket gör den lämplig även för de minsta barnen. Åkpåsen är smidig och mjuk och går utmärkt att bädda ned i en liggdel, dock kan det kännas något tight i de allra smalaste modellerna av barnvagnar, till exempel de hos syskonvagnar.

Åkpåse med riktigt lång användningstid

Förlängningsdelen till Nordic Crown Stockholm fästs vid fotdelen av åkpåsen, en procedur som är okomplicerad och utförs genom att öppna åkpåsen helt för att sedan fästa förlängningsdelen med hjälp av en dragkedja. En liten varning är dock på sin plats, för det är inte lika enkelt att få tillbaka åkpåsen till sitt kortaste läge efter att man en gång har använt förlängningen. En god idé är därför att vara uppmärksam redan vid förlängningsmomentet, på hur delarna sitter ihop vid fotändan.

I sitt längsta läge är Nordic Crown Stockholm imponerande 135 centimeter, vilket gör åkpåsen lämplig att använda ända upp till 4-5 års ålder, alltså genom hela barnets barnvagnsperiod. Även om åkpåsens längd fungerar för ännu äldre barn kan den efter denna ålder börja kännas något trång i vidden.

Flexibelt system för värmereglering

En smart detalj med Nordic Crown Stockholm är de uttagbara dunfyllda inläggen. Dessa gör att åkpåsen fungerar i många olika väder – från en mildare höstdag till en riktigt kall vinterdag. Är duninläggen fästa i åkpåsen håller den kyla ute även vid tvåsiffriga minusgrader, dock tenderar dragkedjan vid förlängningspunkten att släppa in viss luft om man inte är noga med att vika till kanterna på inläggen.

Ytterligare en uppskattad detalj med Nordic Crown Stockholm är att den är utrustad både med upphängningsficka som träs över sittdelens ryggslut, samt att den har kardborreöppningar för siddelens sele. Dessa funktioner kombinerade gör att Nordic Crown Stockholm håller sig stabilt på plats i sittdelen även under isättning och uttag av barn. Utöver detta har åkpåsen en smidig dragsko runt huvudöppningen som gör att det går enkelt att tighta till åkpåsen runt barnet under de kallaste och blåsigaste dagarna. För att öppna Nordic Crown Stockholm helt drar man ned dragkedjan som löper över åkpåsens mitt.

Smarta funktioner och god kvalitet i diskret design

Nordic Crown Stockholm är en klassiskt designad åkpåse som erbjuds i neutrala och diskreta färger. Det är tydligt att Nordic Crown med sin Stockholm har prioriterat funktion och kvalitet framför trendiga mönster och kulörta toner. Det här är en åkpåse som passar de allra flesta – både storlekar på barn och barnvagnsmodeller – och som med sina smarta funktioner och höga komfortfaktor inte kommer att göra någon besviken.

Förlängningsbar och praktiskfunkar under flera årstidersitter stabilt i vagnenskön att sitta i
Stilren men lite väl diskret designnågot komplicerat att ta bort förläningsdelen

9. Easygrow Hygge

Flexibel åkpåse som växer med barnet och har lång användningstid såväl som snygg design och hög funktion

Längd åkpåse: 88-115 cm Längd lock: 59-79 cm Bredd: 42 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Dun och fjäder, ull i bakstycket

Easygrow Hygge Åkpåse

Med sin åkpåsemodell Hygge har Easygrow lagt krut på trendig design och kombinerat denna med Easygrows genomgående höga kvalitet såväl som funktionalitet.

Easygrow Hygge har en glansig utsida som dessutom är vattentålig. 3000 mm vattenpelare innebär att åkpåsen utan problem klarar av blötsnö utan att bli fuktig på insidan. Den blanka åkpåsen är enkel att hålla ren, eventuella fläckar torkas bara av med en fuktig trasa. Hygges insida är ombonad och mjuk och består av smalspårigt manchestertyg, också kallat babymanchester, som ibland tyvärr verkar dra åt sig ludd och damm lite mer än lite plattare texturer.

Varm åkpåse med selöppningar som skärs upp av ägaren

Easygrow Hygge har en imponerande värmehållning och åkpåsen står pall för många minusgrader utan att resultera i ett frysande barn. Med sin stoppning av fjäder och dun och det ullklädda bakstycket som isolerar från kyla underifrån kan Hygge stoltsera med att vara ett riktigt kraftpaket mot kyla. Däremot kommer Easygrow Hygge inte med färdiga öppningar för sittdelens sele, utan det får ägaren själv skära upp efter behov på markerade partier på åkpåsen. Tanken med detta är förstås god – varför ha fler hål än man behöver, men samtidigt är proceduren omständlig och att skära i sin åkpåse med en vass kniv känns inte helt naturligt. Speciellt inte som slutresultatet ser aningen hemmasnickrat ut.

När det kommer till smidighet blir därför Easygrow Hygge inte den enklaste åkpåsen att hantera, särskilt inte från början, men om god värmehållning är hög prioritet är Easygrow Hygge ett bra val – isoleringen blir nästintill maximal eftersom bara de öppningar som verkligen behövs skärs upp.

Åkpåse som växer med ditt barn men har tendens att halka

Easygrow Hygge är en stilren åkpåse som växer med ditt barn. I sitt kortaste läge är den 88 centimeter och materialet är mjukt nog för att åkpåsen ska kunna stuvas ned och kännas ombonad i en barnvagns liggdel. Ett extra stycke av samma material som fodret skickas med vid köpet och kan med fördel användas i åkpåsens botten för att göra det mjukare för bebisen att ligga över selöppningarna. I sitt maximala läge blir Easygrow Hygge 115 centimeter, vilket innebär att barn upp till 4 år sitter både rymligt och bekvämt i sin åkpåse.

Något som däremot saknas i Easygrow Hygge är möjlighet till upphängning. Detta i kombination med det glansiga materialet i yttertyget gör att Easygrow Hygge upplevs halka runt mer än nödvändigt, framför allt i barnvagnens sittdel. På baksidan har Easygrow Hygge förvisso två band med antiglid, men de hjälper bara marginellt. Det som håller Easygrow Hygge på plats i vagnen är därför sittdelens sele.

Med sin Hygge har Easygrow lyckats kombinera modern design med ett klassiskt snitt och ett högt fokus på funktion.

Ombonad och bekvämstilren designlång användningstid och god kvalitet i material
Upphängning för sittdel fattasselöppningar måste skäras ut av ägaren själv

10. BOZZ Åkpåse Ergo Fleece

Mjuk och bekväm åkpåse med högt lock, särskilt lämpad för ergonomiska sittdelar

Längd åkpåse: 103 cm Längd lock: 78 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Ja, upphängningsficka baktill Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester, fleecefodrad

Bozz Ergonomic Soft Fleece Åkpåse

Alla som någon gång har försökt få en vanlig vinteråkpåse att passa i en ergonomisk sittdel vet att det kan bli lite knöligt. Anledningen är att åkpåsen inte alltid följer med sittdelens skålade form, varför flera barnvagnstillverkare har utformat egna åkpåsar till sina ergonomiska sittdelar. BOZZ Åkpåse Ergo Fleece är en universalmodell, speciellt framtagen för just ergonomiska sittdelar.

Gott om utrymme och ombonad känsla för barnet

Med BOZZ Åkpåse Ergo Fleece har BOZZ uppgraderat modellen BOZZ Ergo på flera sätt. Då den tidigare modellen hade en tendens att kännas både trång och sval, eftersom huvudöppningen var vid och släppte in kall luft, är BOZZ Åkpåse Ergo Fleece både rymligare och varmare. Locket går högre än hos föregångaren och längden på åkpåsen är dryga metern, vilket ger barnet en ombonad känsla hela vägen upp till hakan och betydligt bättre värmehållning. Öppningen har blivit mindre men är fortfarande relativt vid för de yngsta barnen.

BOZZ Åkpåse Ergo Fleece har en mjuk vaddering och passar bäst för en normal vinter, temperaturmässigt. Precis som namnet antyder är insidan vadderad med fleece, som bidrar till en mysig känsla att bäddas ner i.

Glidsäker åkpåse med smidig funktionalitet

BOZZ Åkpåse Ergo Fleece är inte bara tillverkad i en skålad form, den har också funktioner som gör att åkpåsen sitter stabilt i den ergonomiska sittdelen och inte glider runt. Den robusta kanten kan med lätthet träs över vagnens ryggstöd och som ytterligare funktion finns där hål för den fällningsknapp som är vanlig på just ergonomiska sittdelar.

Lika smidig som BOZZ Åkpåse Ergo Fleece är att fästa i vagnen, lika skönt sitter barnet i den rymliga åkpåsen under promenader. Det här är en genomtänkt åkpåse med hög komfort.

Smidig upphängninghög komfortfaktormjuk vaddering och högt lockpassar ypperligt i ergonomiska sittdelar
Öppningen kan upplevas som aningen för vid för de allra minsta barnen

11. Elodie Details Dunåkpåse

Ombonad och värmehållande dunåkpåse med smidiga funktioner och stilren design

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 72 cm Bredd: 52 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: 70% dun, 30% fjädrar

Elodie Details Dunåkpåse Mineral Green

Precis som namnet antyder är Elodie Details Lightweight Dunåkpåse stoppad med fjädrar och dun, vilket gör den både varm och mysig för barnet. Till skillnad från många produkter i Elodie Details utbud har den här åkpåsen ett stilrent utseende, här lyser de starka färgerna och lekfulla mönstren med sin frånvaro. I stället har Elodie Details med sin Lightweight Dunåkpåse satsat på sobra färger som kan kombineras med de allra flesta barnvagnar.

Avtagbart lock för ökad flexibilitet

Elodie Details Lightweight Dunåkpåse består av ett bakstycke och ett framstycke, som hålls ihop av en dragkedja. Locket går därmed att lossas helt från bakstycket, vilket gör det möjligt att använda det sistnämnda som en sittdyna i barnvagnen. Samma dragkedja gör det möjligt att vara flexibel med locket och ha det nedvikt – helt eller delvis - eller använda tryckknapparna för att fästa locket runt bygeln. Materialet på insidan av Elodie Details Lightweight Dunåkpåse är matt och slätt, vilket gör åkpåsen till lätt att göra ren. För det mesta räcker det att bara skaka av den, så faller sand och damm ur.

På den här åkpåsen saknas kardborreöppningar för selen. I stället har Elodie Details Lightweight Dunåkpåse separata öppningar i flertalet höjdlägen för att åkpåsen ska kunna fungera tillsammans med olika modeller på vagnar. Nackdelen med det är att den i och med dessa öppningar nästintill kräver en vagn vars sele är enkel att ta isär till separata remmar. I andra fall får man räkna med en del omständligt pillande när åkpåsen behöver flyttas.

Smidig upphängningsficka för mindre glid

En uppskattad detalj på Elodie Details Lightweight Dunåkpåse är upphängningsfickan på baksidan. Den gör det möjligt att trä åkpåsen över ryggstödet på vagnen, förutsatt att man inte har en vagn där ryggstödet sitter ihop med suffletten. Efter en sådan manöver kan man känna sig trygg i att åkpåsen inte kommer att glida runt i sittdelen.

Elodie Details Lightweight Dunåkpåse levereras i en smidig dustbag, som används som förvaring när åkpåsen inte används. Åkpåsen blir kompakt när den rullas och packas ihop, vilket uppskattas särskilt av den som inte har mängder av förvaring i sitt hem.

Precis som man förväntar sig av en dunfylld modell klarar också Elodie Details Lightweight Dunåkpåse kalla vinterdagar utan problem. Exakt hur kalla beror förstås på hur barnet är klädd under, men även under de kyligaste dagarna upplevdes barnen sitta varmt, mysigt och bekvämt i Elodie Details Lightweight Dunåkpåse.

Stilren dunåkpåse med imponerande värmehållning och smarta funktionersom upphängningsficka och knappar för att fästa locket runt bygeln
Statisk i värme och längdnågot omständliga öppningar för att fästa selen

12. Bugaboo High Performance Åkpåse+

Vinteråkpåse med ergonomisk design som reglerar värmen och passar perfekt i en Bugaboo-vagn

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 67 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja Stoppning: Dun

Bugaboo Vinteråkpåse Performance

Den här åkpåsen är en ny version av Bugaboos tidigare versioner och heter High Performance Åkpåse+. Bugaboos serie med High Performance-produkter har en genomgående tanke om att både prestera på topp men även kunna fylla flera olika funktioner.

Åkpåse som kan justeras efter temperaturen

High Performance Åkpåse+ har till skillnad från sin föregångare endast ett lock istället för två. Uppgraderingen ligger i att locket går att justera för att möta olika behov. Det består av en del som är lite tunnare och som används när det är lite mildare ute. När kylan börjar komma kan man öppna upp det tunna locket och placera ett kraftigare inlägg av dun inuti.

Inlägget hålls på plats tack vare smarta tryckknappar i hörnen. Tillsammans klarar de att stå emot riktigt kalla vinterdagar, men även det tunnare locket har en dunfyllning och håller således värmen bra på egen hand. Om man vill så går det att ta loss locket helt.

Skräddarsydd för Bugaboos barnvagnar

Nere vid foten har fodret fått ett rejälare material så att det står emot våta eller smutsiga barnskor, och det yttre tyget står emot såväl vind som väta. Modellen är designad till sittdelar som är ergonomiska och det går att trä en del av bakstycket över ryggstödet så att den sitter fast ordentligt. Eftersom påsen är från Bugaboo så är den såklart bäst anpassad i sin passform till sina egna vagnar, och på modellerna Cameleon, Buffalo och Donkey sitter den extra bra tack vare en fästanordning under sittplattan.

På minussidan kan nämnas att vi hade önskat en längre framdel så att locket täckte barnet upp till hakan och man slapp ett extra lager på överkroppen. Men förutom det så känns High Performance Åkpåse+ definitivt som toppvalet för de med en Bugaboo-vagn och rejäl åkpåsebudget.

Bra varmhållninggod kvalitetidealisk med Bugaboovagnarna
Dyrlocket är lite för kort

13. BOZZ Åkpåse Lammskinn

Lammskinnsfodrad åkpåse som är ordentligt varm och tål både snö och regn

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Ja Selöppning: Separata selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Lammskinn märkt med Woolmark, ÖKO-Tex Certifierat och 100% kromfritt

Bozz Footmuff Long Haired Lambskin

Oavsett vilken barnvagn man har så ska det finnas en åkpåse från BOZZ som passar då deras universalmodeller är anpassade för många olika vagnar. Den kommer även i två olika storlekar där den mindre passar i babyskydd och liggdelar och de större modellerna till barnvagnarnas sittdel.

Med BOZZ Åkpåse Lammskinn får du en väldigt varm åkpåse av normallängd. Fodret är av äkta lammskinn och går att få i en klippt modell eller en långhårig, där den förstnämnda föredras av barn som inte gillar att få päls i munnen. Yttertyget tål vatten och är tufft mot slitage.

Något styv åkpåse som sitter bäst i vanlig sittdel

Ergonomiska sittdelar är inte optimala för BOZZ då den är aningens styv och sittdelen då kan kännas för kort, så en vanlig sittdel passar bäst. Om vagnen är av en modell där det går att hänga upp bakstycket över ryggstödet så kommer den dock sitta på plats oavsett sittdel.

På mitten av locket går det ett blixtlås hela vägen ner till fotändan där den även kan öppnas upp helt, vilket gör att det går att vika ut åkpåsen och förvandla den till en filt om barnet vill leka på golvet. Det är även praktiskt att kunna öppna i botten om man vill att barnets skor ska vara utanför påsen när barnet sitter i vagnen. Blir det för varmt eller om barnet vill ha armarna fria så går det att öppna lite och fälla ut sidostyckena och fästa dom med knappar med sidorna. Till rätt sorts sittdel är BOZZ Åkpåse Lammskinn en perfekt plats för barnet att att gosa ner sig under en riktigt kall vinter.

Väldigt varmgår att göra om till en plan fälltål väta och kyla väldigt bra
För styv för mindre sittdelarför varm om det är milt ute

14. Cybex Snøgga Mini

Nätt åkpåse med god värmehållning som passar bra i babyskydd under bebisens första vinter

Längd åkpåse: 79 cm Längd lock: 60 cm Bredd: 37 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Thinsulate-syntetfoder

Cybex Snogga Mini

Cybex Snøgga Mini är en relativt tunn åkpåse, fodrad med Thinsulate, som trots sin nätta form håller barnet varmt under sitt första år. Passformen och längden är välanpassad både för bilens babyskydd och barnvagnens liggdel och med den smidiga förvaringspåsen som följer med Cybex Snøgga Mini kan du enkelt rulla ihop åkpåsen som en sovsäck och förvara kompakt när den inte används.

Värmehållande trots sin nätta storlek

Trots att den kan upplevas som tunn är Cybex Snøgga Mini en åkpåse som håller värmen bra. Vanliga kläder räcker utmärkt ned till fem minusgrader, blir det kallare än så finns gott om utrymme för att klä på barnet ett mellanlager i fleece eller ull. Till och med vid temperaturer under -10 har barnen upplevts vara lagom varma när vagnens liggdel har försetts med en kompletterande skinnfäll som isolering. Med andra ord fungerar Cybex Snøgga Mini i de flesta klimat, även norrut i landet, vintern igenom.

Halkigt material får bebisen på glid

Trots att Cybex Snøgga Mini är anpassad för både barnvagnens liggdel och bilens babyskydd upplevs åkpåsen passa allra bäst i det senare. I åkpåsens bakstycke finns smidiga öppningar för babyskyddets sele, vilket underlättar när man använder babyskyddet direkt mot vagnens chassi, däremot saknas möjlighet att vika upp Cybex Snøgga Mini hela vägen ner vid fötterna, vilket kan göra åkpåsen för varm under längre bilturer.

Cybex Snøgga Mini passar sämre i en sittdel eftersom det saknas antiglid på baksidan och barnen upplevs ha en tendens att halka runt i sittande läge. Detsamma gäller åkpåsens insida, som också uppfattas som något hal, vilket gör att också barnen i liggvagnen ibland har glidit runt. Utöver denna observation är Cybex Snøgga Mini en riktigt värmehållande åkpåse som passar väl för barnets första vinter.

Nätt och mysig med god värmehållande förmågapassar extra bra i babyskydd
Något halkigt material på baksida och insidagår inte att öppna vid fotända

15. Cybex Snøgga

Smidig och värmehållande åkpåse som är bäst lämpad för barnets första två vintrar

Längd åkpåse: 89 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 47 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Thinsulate-syntetfoder

Cybex Snøgga Åkpåse

Med den både nätta och moderna Cybex Snøgga får du en lättförvarad åkpåse som på flera sätt påminner om funktionella liggdelsunderlag och nutida sovsäckar. I sin låga viktklass – åkpåsen väger bara 400 gram – har åkpåsen en diskret storlek som ihoprullad, på endast 23x14 centimeter. Detta, i kombination med att Cybex Snøgga är så enkel att rulla ihop och placera i sitt fodral, gör åkpåsen till riktigt smidig att förvara.

Att Cybex Snøgga är anpassad för Cybex barnvagnar kommer inte som en överraskning, men åkpåsen fungerar även utmärkt i kombination med andra varumärken. Med sina kardborreöppningar baktill är åkpåsen lätt att kombinera med de allra flesta modeller av barnvagnar på marknaden.

Smidig åkpåse för både sitt- och liggdel

Trots att Cybex Snøgga erbjuder en större rymd än babymodellen Snøgga Mini är den med sina 89 cm ändå kortare än standardmodellerna för åkpåsar. Detta innebär att Cybex Snøgga lämpar sig allra bäst för barn upp till två år, därefter har den en tendens att kännas för kort i längden. Åkpåsen kan med enkelhet användas även i liggdel då den både är mjuk och nätt.

Sin diskreta vaddering till trots är Cybex Snøgga inte en kall åkpåse, snarare tvärtom. Enligt tillverkaren är den rustad för att klara mellan tio minusgrader och lika många plusgrader och det märks, för Cybex Snøgga håller värmen riktigt bra. Ända ned till nollgradigt håller åkpåsen värmen hos barnet även i vanliga kläder och eftersom den prydliga öppningen vid huvudändan går att dra åt runt ansiktet ökar åkpåsens isolerande förmåga ännu mer.

Ergonomisk passform men upphängning fattas

Precis som den mindre varianten Snøgga Mini upplevs också Cybex Snøgga vara relativt hal, då åkpåsen saknar antiglid på baksidan och dessutom saknar en bra upphängning. Åkpåsens överkant kan förvisso vikas över ryggstödet, men det är svårt att få till på ett naturligt sätt och även om den viks över kanten upplevs åkpåsen glida nedåt i sittdelen.

Passformen på Cybex Snøgga är ergonomisk vilket gör att åkpåsen känns extra lämpad för ergonomiska sittdelar, även om den också kan användas i vanliga. Designmässigt är Cybex Snøgga både färgglad och användarvänlig med hög funktion, och det går fint att använda åkpåsen både under barnets allra första vintersäsong, och den andra, då med sittdel.

God värmehållning trots nätt utformningmycket lätt att förvaralämpad för både sitt- och liggdel
Saknar bra upphängning och har något kort användningstid (eftersom åkpåsen är kortare än standard)

16. Cybex Platinum Åkpåse

Nättare modell av åkpåse med funktionell design, anpassad bäst för Cybex egna barnvagnar

Längd åkpåse: 99 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 43 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Cybex Platinum Åkpåse

Det är knappast en slump att Cybex Platinum åkpåsar erbjuds i exakt samma färger som Cybex två barnvagnsmodeller i prisklass premium – Cybex Mios och Cybex Priam – här är tanken att åkpåsen ska matcha vagnen. Med sin avskalade utformning är Cybex Platinum enkel att göra ren, yttertyget stöter bort väta och gör åkpåsen till smidig att få ren från stänk och lera. På insidan hittas ett mjukt och mysigt fleecematerial, förutom vid fotändan där materialet är mer funktionellt och slitstarkt. Åkpåsen kan tvättas i maskin upp till 30 grader.

Smidigt avtagbart lock men låst i fotdelen

Trots att den uppenbara intentionen är att Cybex Platinum ska användas tillsammans med Cybex barnvagnsmodeller Priam och Mio fungerar åkpåsen ypperligt även med andra modeller. I åkpåsens bakstycke hittas kardborreöppningar för barnvagnens sele vilket gör det lätt att sätta fast Cybex Platinum i barnvagnens sittdel oavsett tillverkare.

Cybex Platinums dragkedja löper utmed sidorna och gör att locket går att ta av helt. Dragkedjan är av god kvalitet och har inte kärvat under hela vintersäsongen, inte ens i riktigt kallt väder. Däremot erbjuder Cybex Platinum ingen lösning för att enbart öppna åkpåsen i fotändan, vilket vore önskvärt framför allt för de större barnen, som använder vinterskor. Å andra sidan bidrar avsaknaden av öppning i fotändan också till att åkpåsen håller sig varm, då den saknar hål som släpper in kyla nedtill.

Något tunn åkpåse som saknar upphängning

Eftersom Cybex Priams sufflett och sittdel sitter ihop är det kanske inte så konstigt att Cybex Platinum saknar upphängningsfunktion, likväl kan det kännas irriterande. Åkpåsen kan inte träs och fästas över ryggstödet utan hålls endast upp av selen i sittdelen. Här hade någon typ av kompletterande knappar eller öglor varit en uppskattad lösning.

Cybex Platinum är en förhållandevis tunn åkpåse, som kan upplevas som för kall under dagar med flera minusgrader. Dessa vinterdagar behöver man klä på barnet mer än vanliga kläder och ulloverall, gärna någon typ av vinterkläder. Å andra sidan innebär samma nivå på värmehållning att åkpåsen är väl lämpad för höst- och vårdagar, då barnet trivs och slipper svettas. Cybex Platinum passar därför bäst i klimat där vintrarna är milda.

Ombonad känsla med kvalitativ dragkedja och god passformframförallt i Cybex Priam
Ingen upphängningsmekanismpå gränsen till för tunn de kallare vinterdagarna

17. Voksi Carry North

Mjuk åkpåse med god värmehållning som (för den med gott tålamod) också går att använda som mjuklift

Längd åkpåse: 80-105 cm Längd lock: 58-75 cm Bredd: 46 cm Upphängning: Nej Selöppning: Två hål vid midjan Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: 100% återvunnen polyester

Voksi Carry North

Med en Voksi Carry North är tanken att låta åkpåsen växa i takt med barnet och förmodligen är det den långa användningstiden som gör att priset på Voksi Carry North ligger i den högre klassen. Åkpåsen fungerar som en blandning mellan åkpåse och mjuklift och lämpar sig allra bäst för en lite mildare vinter.

I temperaturer varmare än tio minusgrader fungerar Voksi Carry North fint tillsammans med barnets vanliga kläder kompletterade med en tunn overall i ull. Skulle man addera ytterligare ett lager fungerar Voksi Carry North fint även vid kallare vinterdagar.

Krånglig att använda som mjuklift

Trots att tanken med att kombinera mjuklift med åkpåse är god blir funktionaliteten inte så hög som man hade kunnat hoppas. Det är krångligt att stänga och öppna liften eftersom man måste pilla upp och igen sex tryckknappar och lika många tygband, som samtliga måste träs igenom relativt trånga hällor. Detta är ett omständligt moment som måste utföras varje gång barnet ska bäras i mjukliften och upprepas varje gång det ska tas upp. Varning för trytande tålamod hos både bebis och förälder. Utöver det är bottenplattan av det bredare slaget, vilket gör den sämre lämpad för liggdelar som är lite smalare, till exempel på syskonvagnar.

Selhål i barnets axelhöjd saknas

Trots att Voksi Carry North kan vikas om och därmed expandera till 105 centimeter fungerar den inte optimalt i barnvagnens sittdel. Detta beror på att åkpåsen bara har två öppningar i midjehöjd för sele, och därmed saknar öppningar för att trä igenom selen vid axelhöjd, något som är viktigt i just sittvagnar. Dessutom upplevs åkpåsen glipa vid fötterna i sitt mest utfällda läge.

Det som gör Voksi Carry North mindre prisvärd än önskat är alltså funktionerna. Detta är synd, för åkpåsen är välgjord och består av ett kvalitativt material, även om det yttersta tyget ibland har en tendens att dra åt sig damm. När användningen känns omständlig och krånglig spelar den höga kvaliteten mindre roll och därför blir bedömningen att det finns andra åkpåsar från samma tillverkare som är både smidigare och mer prisvärda.

God värmehållninghåller vind utestilrensnygg design och flera användningsområden.
Krånglig att hantera som mjukliftselöppningar i axelhöjd fattas
 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss