1. Bäst i test

Åkpåse: 8 modeller i test

Profilbild
Anna Lavfors

Uppdaterad 14 mars 2021

åkpåse bäst i test

Så gjorde vi testet

Alla tester utförs av oss själva och vi använder produkterna på det sätt som de är ämnade att användas. När vi har testat åkpåsar så är det vanliga barnfamiljer som stått för utvärderingen. Funktionen har kollats i såväl ligg- som sittdelar och av barn i varierande ålder och storlek. Åkpåsarna har testats i både mildare och riktigt kalla väder, och vi har lagt fokus främst på dessa områden:

  • Design: Vilken passform har åkpåsen i olika sittdelar? Finns det något som gör att den går att fästa så att den inte glider omkring i vagnen?

  • Värmeegenskaper: Är åkpåsen tillräckligt varm? Täcker locket hela vägen upp över barnet? Finns det funktioner som ger möjlighet till justering beroende på säsong och utomhustemperatur?

  • Användarvänlighet: Hur enkelt placeras påsen i vagnen, går det att ta loss hela locket, är det lätt att lyfta i och ur barnet?

Tillsammans med åkpåsens design och pris har testets omdömen lett till ett slutbetyg och en vinnare av bäst i test-titeln.

Fler tester för kallare dagar

1. Elodie Details Åkpåse - BÄST I TEST ÅKPÅSE

Åkpåse som håller värmen, har snygg design och passar för alla vagnar

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 7 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Återvunnen polyester i foder och yttertyg

Elodie Details Åkpåse Vintage Flower

Det är svårt att tröttna på åkpåsen från Elodie Details då den klassiska modellen årligen får en uppdatering i sin design. Varje höst väntar ett nytt utförande och höst/vinter-modellen 2020 lämnar ingen besviken då den precis som övriga år har ett flertal olika mönster och kulörer att välja bland.

Åkpåsarna från Elodie finns i tre olika utföranden. En för babyn som fungerar som en kombinerad overall och liten åkpåse, en dunvariant, samt den här klassiska modellen av åkpåse som har varit en konstant föräldrafavorit under hela 10-talet. Även den här modellen går att få i olika utföranden där det bland annat går att välja om man vill ha dragkedjan framtill eller placerad runt om längs sidorna. Den har stor mysfaktor och det är lätt att hitta en glad design som lyser upp i vintermörkret.

Att hålla värmen trots att termometern visar på minus och det blåser kyliga vindar är inga problem för den modellen. Det långa locket som håller tätt hela vägen upp till barnets ansikte är vadderat, och vill man vika ner det så finns det knappar som håller fast flikarna åt sidan. Det går även att ta loss locket helt vilket förvandlar åkpåsen till en sittdyna och på så sätt gör den användbar även när temperaturen stiger.

PR-Elodie-Akpase

Åkpåsens storlek gör att den håller upp till ungefär tre års ålder då den är av standardlängd på en meter. En av funktionerna som gör den så populär är designen av bakstycket. Dels finns det en flik i överkant som gör att den kan hängas upp på ryggstödet och inte glider ner i sittdelen, något som är speciellt uppskattat när barnet ska stoppas ner i påsen. På baksidan finns även kardborreförsedda långa öppningar för att kunna dra igenom vagnens sele, vilket gör att påsen fungerar utmärkt även för sittdelar där selen inte går att ta loss. Påsen går även bra att ha i vagnens liggdel så länge det finns plats. Liggdelar i dubbelvagnar för syskon eller tvillingar är oftast av mindre modell och då blir påsen lätt lite otymplig.

När det kommer till att arbeta med hållbar produktion så går det att se en positiv utveckling hos många verksamheter inom baby- och barnproduktsindustrin. Nytt för säsongen hos Elodie Details är en satsning på större hållbarhet i produktionen, något som bland annat märks på att delar av kollektionen för AW20, alltså höst och vinter 2020, består av återvunnen polyester. Tillsammans med de många andra smarta funktionerna hos Elodie Details Åkpåse blir det ett utomordentligt bra köp med en kallare säsong i antågande.

Härlig glad designuniversal modell för alla vagnarsitter på platsåtervunnet material
Går inte att justera temperaturen eller längden

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Minijoy Logotyp

Elodie Details Åkpåse - Vintage Flower

970 kr
Happy Living Logotyp

Åkpåse - Vintage Flower

1 199 kr
BabyV Logotyp

Elodie Details åkpåse Vintage Flower

1 295 kr

2. Voksi Urban - BÄSTA PREMIUMVAL

Förlängningsbar och riktigt varm åkpåse av fina kvalitetsmaterial

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 7 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Återvunnen polyester i foder och yttertyg

Voksi Urban

Den som är ute efter en åkpåse som både håller värmen och har en tidlös och enkel design har under lång tid kunnat gå till Voksi Urban för att få just det. Efter några år utan nämnvärda uppdateringar kommer nu en moderniserad åkpåse där alla ändringar från föregångaren är av godo.

Voksi Urban består av ett bakstycke, en tunn vadderad kudde som läggs över öppningen för selen, samt två framdelar av olika längd. I bakstycket löper ordentliga kardborreförsedda skåror där selen lätt kan träs igenom vilket gör att den även passar för de sittdelar vars selar inte går att knäppa loss. Tyvärr saknas en upphängningsficka som låter oss fästa påsen i överkanten av ryggstödet, men på baksidan finns det ett material som ska hindra åkpåsen från att glida omkring.

De två olika framstyckena gör att det är lätt att välja lock efter storleken på barnet. För mindre barn upp till ungefär ett år används med fördel det kortare locket som ger en åkpåse på 90 centimeter. Den passar utmärkt för att ge en ombonad känsla i liggdelen innan barnet byter till sittdel. Med det längre locket får vi en påse som är 114 centimeter lång och går att använda för barn upp till ungefär 4-5 år, men ofta längre tid än så.

PR-Voksi-Urban

Voksi Urban passar den som absolut inte vill ha ett fruset barn då den tål flertalet köldgrader. Med sitt välisolerande ullstoppade bakstycke och sina dunfyllda lock ger den en ombonad och mysig känsla samtidigt som den är väldigt följsam och lägger sig bra i vagnen. Storleken bedöms som rymlig men ger ändå hög mysfaktor, utan att barnen för den sakens skull känner sig instängda när åkpåsen är stängd.

Locken når ändå upp till barnets haka och vill man öppna upp så går det lätt att vika ner överkanten och sätta fast den så den håller sig på plats. En ny smart funktion är öppningen vid fötterna som gör att det är lätt att ta på skorna när barnet redan sitter i vagnen, så behöver man inte ha leriga stövlar inuti åkpåsen. Skulle skorna ändå sitta kvar på fötterna så finns det ett extra tåligt material i botten av påsen.

När åkpåsen inte ska användas är det lätt att gömma undan den i den medföljande förvaringsväskan.

Priset är högt, men ändå välmotiverat sett till vad man får för pengarna. Den höga kvaliteten på de olika naturmaterialen tillsammans med den långa användningstiden och ett högt värde på second hand-marknaden gör att den får ses som prisvärd. För den som är ute efter en rejält varm påse är priset dessutom än mer berättigat. Dessutom gör uppgraderingen av de olika funktionerna att Voksi Urbans åkpåse känns som ett solklart val för den som befinner sig i den kallare delen av vårt avlånga land.

Fungerar i många årgod värmehållningmycket naturmaterialbra öppning för selen
Borde haft en upphängningsficka

3. Najell Winter Cover Åkpåse - BÄSTA ERGONOMISKA

Mycket mjuk åkpåse som sitter bra både i liggdel och i ergonomiska sittdelar

Längd åkpåse: 97 cm Längd lock: 69 cm Bredd: 36 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Alla material är Öko-tex klass 1, stoppningen är Soronafyllning som utgörs av återvunnen polyester

Najell Åkpåse Winter Cover

Den som tittat upp mot himlen och drömt om att sova på ett moln skulle förmodligen få samma känsla om den kröp ner i en Najell Winter Cover Åkpåse. Det här är en otroligt luftig och mjuk sovpåse anpassad för den kalla säsongen och den värmer bra samtidigt som den effektivt håller vinterkylan ute. Företaget Najell ligger även bakom mjukliften SleepCarrier som på ett smart sätt kan integreras med Winter Cover som då får en dubbelfunktion. Förutom att vara en fristående del som används som åkpåse i vagnen så går den även att använda som inlägg och framstycke i mjukliften. Och eftersom den passar i Najells SleepCarrier så passar den även i vagnar med mindre liggdelar. Locket går att öppna i nederkant så att barnets skor kan vara utanför, och fodret längst ner på bakstycket är både mörkare och tåligare mot skornas smuts. Locket går även att ta av helt.

I bakstycket finns en unversallösning för att få igenom barnvagnens sele i form av skåror som öppnas och stängs med kardborre. De långa öppningarna gör att det är lätt att dra igenom selen på rätt ställe, och minskar krångel med barnvagnsselar som är svåra att ta loss och fästa om. För den som har en ergonomisk vagn så har Winter Cover många smarta lösningar, bland annat det tvådelade bakstycket med sittplattans specialsydda dels. Det finns även två tygband på bakstycket, ett som träs fast under sittplattan för att förhindra att åkpåsen glider iväg och ett elastiskt i överdel för att fästa runt ryggstödet av samma anledning. Locket på Najell Winter Cover täcker bra hela vägen upp över barnet och vill man så går det att vikas ner och knäppas fast med knappar. Påsen har normal längd, men för barn som vill ha ordentligt med plats för överkroppen kan den upplevas lite snäv upptill. För bebisar och mindre barn upp till ungefär två år passar den dock helt perfekt och är definitivt en av de mysigaste åkpåsarna som finns att hitta på marknaden.

Anpassad för ergonomiska sittdelar och funkar bra i liggdeltäckande lockväldigt varm och fluffig
Ljust foder gör att fläckar synslite för snäv vid överkroppen

4. Bozz Åkpåse Small - BÄSTA MINI

Minikpåse till ett väldigt bra pris som passar i såväl babyskydd som vagn

Prisklass: Budget Längd åkpåse: 78 cm Längd lock: 50 cm Bredd: 42 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Bozz Åkpåse Small

För den som söker efter en liten åkpåse så är Bozz Åkpåse Small i en bra storlek. Åkpåsen fungerar både för användning i liggdelen i barnvagnen och i babyskyddet. Det smidiga med en miniåkpåse är att den inte blir lika otymplig som en av standardstorlek, men den fungerar å andra sidan endast under en betydligt kortare tidsperiod. Beroende på hur snabbt bebisen växer kan användningstiden vara så kort som sex månader.

Storleken får ses som standard för en sådan här modell av åkpåse och det går att välja mellan fleece- eller lammskinnsfoder. Modellen med lammskinnet kostar mer men håller i gengäld värmen bättre. Den fleecefodrade påsen är smidig och mjuk och lagom varm för kortare sträckor med barnvagnen eller för att ta sig till och från bilen från affären. Om det är lite varmare så fungerar den bra längre promenader utomhus. Åkpåsen som är fodrad med lammskinn passar bättre för de längre promenaderna om det är kallt ute.

Det finns blixtlås framtill och det går att dra ner dragkedjan så att åkpåsen blir helt plan. Det går däremot inte att ta av locket helt. På baksidan finns det långa skåror som öppnas och stängs med kardborre, där det lätt går att trä igenom en fempunktssele. Det är väldigt praktiskt främst om barnet ska sitta i babyskyddet där det inbyggda bältet inte alltid går att koppla ur och i.

För den som vill använda Bozz Åkpåse Small i barnvagnens liggdel så passar den i merparten av alla modeller, även de som är i den mindre skalan som till exempel syskon- eller tvillingvagnar. Den finns i olika färger men det hade uppskattats om designen var lite roligare. Den uppfyller inte heller helt den där känslan av att få mysa in sin bebis ordentligt, men modellen är både användarvänlig och funktionell. Det låga priset gör att den därför känns som ett väldigt prisvärt köp, även om tiden det går att använda den inte är särskilt lång.

Bra prissmart öppning i bakstycket för sele och bältesmidig storlek
Trist utseende

5. Angel of Sweden Tärnaby - BÄSTA BUDGETVAL

Åkpåse till bra pris med smart öppning för selen och som fäster bra i vagnen

Prisklass: Budget Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 73 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyestervadd

Angel of Sweden Åkpåse Tärnaby

Det som imponerar mest med Angel of Sweden Tärnaby är att de trots ett så jämförelsevis lågt pris ändå har lyckats få med alla de grundläggande funktionerna i designen på sina åkpåsar. Totalt sett ska Tärnaby gå att använda för barn upp i treårsåldern med sitt standardmått på 100 centimeter.

Vid en första kontroll av åkpåsen så känns den aningens tunn, men den är definitivt bättre på att hålla värme än en åkpåse anpassad för vår och höst. Stoppningen består av polyestervadd och beroende på hur barnet är klätt så klarar den av lite olika väder olika bra. Med vanliga kläder under så räcker extravärmen från Tärnaby en mild vinterdag, men det är önskvärt med ett extra lager när temperaturen sjunker till några minus. Locket kan vikas framåt och har knappar så att det går att trycka fast det ihopvikt, exempelvis runt sittdelens bygel. Locket går även att ta bort helt om man vill och det finns en fuskpälskrage högst upp som också är avtagbar. Det går att trä igenom vagnens egna sele genom öppningar i bakstycket som stängs med kardborre vilket underlättar om påsen ska lyftas i och ur vagnen.

Ett störningsmoment med åkpåsar är att de har en tendens att glida neråt när barnet ska stoppas ner. Detta har Angel of Sweden Tärnaby rått bot på genom att det på bakstycket finns både en ficka för upphängning och två remmar som sätts ihop med kardborre. Tillsammans gör anordningarna att åkpåsen sitter fast stabilt i vagnen och hindrar den från att klumpa ihop sig nere i fotändan när barnet ska i.

Vid en väldigt kall vinter så kan Tärnaby vara lite för tunn för att stå emot kylan helt, men om termometern håller sig några steg under nollan så är Angel of Sweden Tärnaby en åkpåse som har alla de funktioner man kan begära och dessutom till ett väldigt bra pris.

Bra prissmarta fästen för att hänga upp påsen i sittdelenväldigt funktionell
Klarar inte ordentlig kyla

6. Voksi Active

Förlängningsbar vinteråkpåse som ger en exklusiv myskänsla oavsett väder

Längd åkpåse: 107-127 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 47 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Underdel: 100% ull Överdel: Dun och fjäder

Voksi Active

Är man nybörjare gällande inköp av åkpåse så kan det vid en första anblick kännas som att Voksis modeller ligger långt utanför ens tänkta prisbild. Men Voksi Active är tack vare sina många smarta funktioner, sitt materialval och inte minst användningstiden ett bevis på att det går att vara prisvärd trots ett högt pris.

Fotänden på åkpåsen går att öppna med en dragkedja och där ansluts en förlängningsdel. Redan innan åkpåsen är förlängd så mäter den 107 cm vilket är lite mer än standarden på 100 cm, och med den extra delen mäter påsen hela 127 centimeter, en längd som många inte ens kommer behöva innan tiden med vagn är över för barnet.

Det går att öppna upp Voksi Active helt så att den blir platt vilket gör att den även kan användas som filt eller lekyta på golvet. Locket går däremot inte att ta bort helt. Baksidan har ullstoppning som håller barnet lagom varmt men utan att bli svettigt. Det finns hål för selen på baksidan som inte går att justera så den lämpar sig för bäst för selar som enkelt kan kopplas loss.

Voksi Active går att använda jämt och i alla väder. Ett extra regnskydd är såklart att föredra det är dåligt väder men även utan så håller påsen barnet torrt. Locket har en fyllnad av dun och fjäder som håller barnet varmt ända ner till många minusgrader. Vid milda dagar kan den istället upplevas som för varm, något som lätt justeras genom blixtlåset i locket.

Ett minus däremot är att åkpåsens foder är ljust oavsett vilken färg man väljer på utsidan och det ser inte så roligt ut i takt med att barnen växer och får större och smutsigare skor, där hade vi föredragit ett mörkare foder även om åkpåsen klarar av maskintvätt. Det saknas även ordentliga fästen för att kunna hänga upp påsen i vagnen, den dragsko som är fastsatt i bakstycket gör inte hela jobbet för att påsen ska stanna på plats när barnet ska ner.

Voksi Active är annars en riktigt lyxig åkpåse som man önskar fanns även i vuxenstorlek så att man själv fick känna hur mysigt och varmt det går att färdas i den kalla vintern. Och med tanke på dess goda kvalitet och smarta lösning med förlängningsdelen så blir det i slutänden en prisvärd åkpåse om man slår ut kostnaden på den långa användningstiden.

Förlängningsdel som ger ordentlig användningstidklarar riktigt kallt vädertemperaturreglerande baksida
Det ljusa fodret blir smutsigt snabbtdyrhar ingen bra upphängningsanordning

7. Bugaboo High Performance Åkpåse+

Vinteråkpåse med ergonomisk design som reglerar värmen och passar perfekt i en Bugaboo-vagn

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 67 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja Stoppning: Dun

Bugaboo High Performance Åkpåse

Den här åkpåsen är en ny version av Bugaboos tidigare versioner och heter High Performance Åkpåse+. Bugaboos serie med High Performance-produkter har en genomgående tanke om att både prestera på topp men även kunna fylla flera olika funktioner. High Performance Åkpåse+ har till skillnad från sin föregångare endast ett lock istället för två. Uppgraderingen ligger i att locket går att justera för att möta olika behov. Det består av en del som är lite tunnare och som används när det är lite mildare ute. När kylan börjar komma kan man öppna upp det tunna locket och placera ett kraftigare inlägg av dun inuti. Inlägget hålls på plats tack vare smarta tryckknappar i hörnen. Tillsammans klarar de att stå emot riktigt kalla vinterdagar, men även det tunnare locket har en dunfyllning och håller således värmen bra på egen hand. Om man vill så går det att ta loss locket helt.

Nere vid foten har fodret fått ett rejälare material så att det står emot våta eller smutsiga barnskor, och det yttre tyget står emot såväl vind som väta. Modellen är designad till sittdelar som är ergonomiska och det går att trä en del av bakstycket över ryggstödet så att den sitter fast ordentligt. Eftersom påsen är från Bugaboo så är den såklart bäst anpassad i sin passform till sina egna vagnar, och på modellerna Cameleon, Buffalo och Donkey sitter den extra bra tack vare en fästanordning under sittplattan.

På minussidan kan nämnas att vi hade önskat en längre framdel så att locket täckte barnet upp till hakan och man slapp ett extra lager på överkroppen. Men förutom det så känns High Performance Åkpåse+ definitivt som toppvalet för de med en Bugaboo-vagn och rejäl åkpåsebudget.

Bra varmhållninggod kvalitetidealisk med Bugaboovagnarna
Dyrlocket är lite för kort

8. BOZZ Åkpåse Lammskinn

Lammskinnsfodrad åkpåse som är ordentligt varm och tål både snö och regn

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Ja Selöppning: Separata selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Lammskinn märkt med Woolmark, ÖKO-Tex Certifierat och 100% kromfritt

Bozz Åkpåse med Långhårigt Lammskinn

Oavsett vilken barnvagn man har så ska det finnas en åkpåse från BOZZ som passar då deras universalmodeller är anpassade för många olika vagnar. Den kommer även i två olika storlekar där den mindre passar i babyskydd och liggdelar och de större modellerna till barnvagnarnas sittdel. Med BOZZ Åkpåse Lammskinn får du en väldigt varm åkpåse av normallängd. Fodret är av äkta lammskinn och går att få i en klippt modell eller en långhårig, där den förstnämnda föredras av barn som inte gillar att få päls i munnen. Yttertyget tål vatten och är tufft mot slitage.

Ergonomiska sittdelar är inte optimala för BOZZ då den är aningens styv och sittdelen då kan kännas för kort, så en vanlig sittdel passar bäst. Om vagnen är av en modell där det går att hänga upp bakstycket över ryggstödet så kommer den dock sitta på plats oavsett sittdel. På mitten av locket går det ett blixtlås hela vägen ner till fotändan där den även kan öppnas upp helt, vilket gör att det går att vika ut åkpåsen och förvandla den till en filt om barnet vill leka på golvet. Det är även praktiskt att kunna öppna i botten om man vill att barnets skor ska vara utanför påsen när barnet sitter i vagnen. Blir det för varmt eller om barnet vill ha armarna fria så går det att öppna lite och fälla ut sidostyckena och fästa dom med knappar med sidorna. Till rätt sorts sittdel är BOZZ Åkpåse Lammskinn en perfekt plats för barnet att att gosa ner sig under en riktigt kall vinter.

Väldigt varmgår att göra om till en plan fälltål väta och kyla väldigt bra
För styv för mindre sittdelarför varm om det är milt ute

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.