6 tips: Så shoppar du klimatsmart online

För att näthandeln ska bli mer klimatsmart och hållbar är det viktigt att konsumenterna fortsätter att ställa krav på nätbutikerna. Det mest effektiva sättet att påverka är förstås hur du väljer att konsumera. Nedan är PriceRunners sex enkla tips för mer klimatsmart shopping på nätet.

1. Handla bara saker du behöver

Det bästa sättet att minska klimatpåverkan är att undvika att köpa onödiga saker. Fundera på om du verkligen behöver den där nya mobiltelefonen eller klänningen, och försök att inte dras med bara för att en butik har ett spännande kampanj.

2. Handla produkter som håller

Att köpa kvalitet kostar ofta lite mer. Men då får du också en produkt som håller längre vilket är bra för miljön. På jämförelsetjänster som PriceRunner kan du läsa andra användares omdömen och betyg på produkter. Dessutom kan du prisjämföra så att en bra produkt med hög kvalitet inte behöver kosta för mycket.

3. Handla miljövänliga produkter

Jämför hur bra produkterna är för miljön. För många typer av produkter, till exempel vitvaror, finns en etablerad standard för energikonsumtion. Men nu kan du även jämföra klimatpåverkan för många andra typer av produkter, exempelvis kläder - numera kan du ta reda på om de är fria från giftiga ämnen eller är tillverkade av återvunna material.

4. Handla lokalt

Undvik att köpa från nätbutiker som ligger långt borta, till exempel i Kina eller USA. Långa transporter av enskilda paket är verkligen inte bra för miljön. Ofta kan du istället hitta produkten hos en av Sveriges många nätbutiker.

5. Handla från nätbutiker som tänker på miljön

Allt fler nätbutiker har tänkt igenom hur de ska bedriva sin verksamhet på ett klimatsmart och hållbart sätt. Håll utkik efter de nätbutiker som exempelvis klimatkompenserar transporter, aktivt reducerar energiförbrukningen i sitt logistikcenter, återanvänder förpackningsmaterial, och ställer krav på sina logistikpartners att leverera varorna på ett effektivt sätt.

6. Använd PriceRunners miljöfilter för klimatsmarta produkter

Det är inte alltid det lättaste att kunna göra medvetna och hållbara val när en handlar online, vilket är något som vi på PriceRunner vill ändra på. Därför jobbar vi på att implementera miljöfilter i tjänsten, så att du enkelt kan hitta produkter som är bra val för både dig och miljön. Exempelvis kan du använda våra miljöfilter för kategorier så som TV, vitvaror, sängar, soffor och kläder.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss