1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Att tänka på när du ska köpa cykelvagn

Zara Andrén

En cykelvagn för barn hjälper dig med smidig transport i vardagen. Vi har samlat några tips på vad som är bra att tänka på inför köpet - allt från åldersgräns och storlek till funktioner att hålla utkik efter.

Varför cykelvagn?

En cykelvagn kan fylla många funktioner för barnfamiljen. Den kan fungera som skjuts i vardagen istället för syskonvagn, för barn som inte trivs i cykelsits bakom eller för föräldern som inte känner sig bekväm med att ha barnet i en sits framför cykeln. Cykelvagnen kan vara ett komplement i livspusslet för den som saknar körkort eller inte har tillgång till bil, och det är också många som väljer att köpa en cykelvagn för hund. I länder som Danmark och Holland, där cyklar används flitigt, är cykelvagnar en vanlig syn.

Cykelvagn till hund

När kan man börja använda cykelvagn för barn?

En cykelvagn används främst från åldern 9-12 månader och uppåt men kan med en insats, ofta i form av någon slags hängmatta, även fungera för spädbarn vid promenader. Ska man cykla med vagnen så är det inte rekommenderat att låta en nyfödd bebis ligga i cykelvagnen, då barn i cykelvagn rekommenderas bära cykelhjälm även om lagen inte kräver det. För barn från cirka 6 månader till 9 månaders ålder som kan sitta upp stabilt så kan cykelvagn börja användas. Om cykelvagnen har fällbart ryggstöd kan den används som barnvagn från tidigare ålder tack vare viloläget.

Hur länge kan man använda cykelvagn?

Det finns ingen övre åldersgräns för äldre barn i cykelvagn. Det är inte hur gammalt barnet är utan barnens vikt som avgör när cykelvagnen är urvuxen. Om stora barn kan åka i cykelvagn avgörs av vagnens maxviktskapacitet. Med en maxvikt på 50 kg kan två normalstora femåringar plus en del packning lastas in i cykelvagnen utan problem.

Ska man välja cykelvagn för ett eller två barn?

Det finns cykelvagnar avsedda för ett barn, så kallade singelmodeller, men även cykelvagnar för två barn. I dubbelcykelvagnarna kan selen fästas om för balanserad skjuts av en ensam passagerare också. För att sätta fast barnen säkert ska cykelvagnens sele användas. Det gäller i synnerhet om man har långa barn, och låt då barnen testa vagnen med hjälm på. Sedan kan man med fördel även beställa online, då många modeller också säljs på nätet - ibland till ett fördelaktigt erbjudande. För den med en tight budget så kan cykelvagnar även köpas billigt begagnade.

Vilka funktioner är viktiga hos en cykelvagn?

Ska cykelvagnen förutom att skjutsa barn även användas för att handla så är det viktigt att packning får plats. Hur cykelvagnarnas lastutrymme ser ut varierar från rejäla bagageluckor till mindre förvaringsfack. Ska vagnen köras i terräng är det viktigt att den är dämpad eller eventuellt är utrustad med dubbdäck för att även klara av att köras när det är vinter. Cykelvagnar har luftfyllda däck som behöver pumpas regelbundet för bästa körkänsla. Det fäste och dragstång som ingår med cykelvagnen fungerar på de flesta cyklar och underlättar för på- och avkoppling av cykelvagn till cykel. Regnskydd, överdrag för förvaring och väska för transport går ibland att köpa till separat.

Mät din dörröppning innan du köper cykelvagn

De flesta cykelvagnar är relativt breda, och att ta reda på vagnens mått innan inköp är i synnerhet viktigt om man har en ytterdörr vagnen ska komma igenom. Även vagnens vikt kan vara relevant. En lätt vagn innebär mindre vikt att dra bakom sig med cykeln. För somliga kan lösningen vara att fästa cykelvagnen vid en elcykel och få extra draghjälp på det viset. Det som främst påverkar är cykelvagnens vikt. En vagn med aluminiumram kan vara stabil men ändå inte för tung. Förutom aluminium kan även en cykelvagn med hård botten upplevas som bättre balanserad och mer stabil.

Populära val: Cykelvagn

Behöver du mer tips och inspiration inför köp av barnvagn? Kolla in vår stora barnvagnsguide!

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss