Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Köpguide: Allt du behöver veta om Nintendo Switch 2019

Profilbild
Uppdaterad 19 december 2019

Nintendos senaste spelkonsol är en hybrid som länkar samman spelsoffan och TV:n i vardagsrummet med gaming på bussen. I den här guiden lär vi dig allt du behöver veta inför ditt köp. Vad är Nintendo Switch, hur fungerar den, vilka spel finns det till den och vem passar den för?

Nintendo Switch är spelföretaget Nintendos senaste spelkonsol och en riktig storsatsning för företaget. Efter Wii U har Nintendo haft lite av en uppförsbacke, även om konsolen i sig ändå kan ses som en succé på så vis att den öppnade upp för helt ny funktionalitet och nya spelsätt. Dock blev aldrig försäljningssiffrorna så höga som man hoppats. Men med Switch ska man vända uppförsbacken till nedförsbacke igen. Och så här långt ser det mycket positivt ut.

Nintendo Switch Bildtext: Nintendo Switch kan både användas som stationär spelkonsol och som en bärbar sådan.

Vad är Nintendo Switch?

Nintendo Switch är en spelkonsol, men den fungerar som en hybrid mellan en stationär och en bärbar konsol. Du kan alltså spela med den kopplad till TV:n, eller ta med dig den på bussen och spela där.

Det som följer med i grundpaketet när du köper Nintendo Switch är den tvådelade kontrollen “Joy-Con”, tillhörande Joy-Con Grip och Straps samt skärmen och en dockningsstation för denna.

Två typer av handkontroller, till vänster Joy-Con och till höger Pro Controller Bildtext: Två typer av handkontroller, till vänster Joy-Con och till höger Pro Controller.

Handkontroller

Joy-Con är den tvådelade kontrollen, som ihopkopplad fungerar som en enda lite större kontroll, och som tvådelad kan användas som två separata kontroller när du spelar tillsammans med en vän. De innehåller även en IR-rörelsekamera och en vibrator.

Joy-Con Grip gör att du kan koppla samman de två delade kontrollerna till en enda när du spelar ensam uppkopplad till TV:n. Joy-Con Straps använder du när du spelar spel som använder sig av rörelsesensorn i kontrollen. Genom att placera dem runt handleden förhindrar du att du råkar kasta iväg kontrollen och skada den, inredningen eller dina medspelare.

Det finns också något som heter Pro Controller, som har en design som mer liknar den du får hos en handkontroll till en Xbox eller en Playstation. Denna är ett alternativ för de som tycker att de mindre handkontrollerna till Nintendo Switch inte är särskilt bekväma att spela med.

Skärmen

Nintendo Switch-skärmen är det som gör att du kan spela närsomhelst, varsomhelst. Den består dels av en HD-ready pekskärm (720p) på framsidan. Dels en rad knappar och in- och utgångar. Bland annat ingång för spelkort och utökat minne, hörlursutgång, högtalare och volymknappar.

Dockningsstationen

Dockningsstationen till Nintendo Switch är vad du ansluter till din TV när du ska spela i hemmet. Hela den handhållna enheten klickas enkelt i dockningsstationen och sedan är du igång. Denna är självklart kompatibel med dina kompisars Switch, så vem som helst kan ta med sin Switch och spela hemma hos dig på din TV.

Du kan även köpa konsolen tillsammans med ett spelkit och då få ett antal spel till ett mer förmånligt pris.

Nintendo Switch Pro Controller Bildtext: Förutom standardkontrollen kan du även köpa till en mer traditionell konsolkontroll i form av Nintendo Switch Pro Controller som du ser till höger på bilden.

Så fungerar Nintendo Switch

Uppkopplad till TV:n fungerar den precis som vilken annan stationär spelkonsol som helst, exempelvis som ett Xbox eller ett Playstation. Du har med andra ord en kontroll i handen och ser bilden på TV:n. Men det speciella med Switch är att du även kan koppla kontrollen till en bärbar skärm och därmed ligga och spela i sängen eller ta med den på bussen. Skärmen kopplas antingen direkt till kontrollerna genom att de klickas fast på kortsidorna, eller så placeras skärmen framför dig och kopplingen till kontrollerna är då trådlös.

Dessutom kan du koppla samman flera konsoler och spela mot dina vänner, antingen i samma rum genom att länka samman konsolerna, eller över internet i form av multiplayerspel.

Nintendo Switch Finns Bildtext: Nintendo Switch finns i en grå variant och en mer färgglad modell. Här ser du den gråa

Vad kostar Nintendo Switch?

Priset för ett Nintendo Switch varierar i skrivande stund mellan 3 000-4 000 kronor beroende på om du vill ha spel med på köpet och vilken återförsäljare du köper ifrån.

Se lägsta pris för Nintendo Switch här.

SQ amiibo switch Bildtext: Amiibo är samlarfigurer som låser upp extramaterial i spelen.

Tillbehör till Nintendo Switch

Många väljer att uppgradera sig från den medföljande tvådelade kontrollen Joy-Con till en Nintendo Switch Pro-kontroll. Den senare ser mer ut som de kontroller som följer med till stationära spelkonsoler. Även Switch Pro Controller innehåller IR-rörelsesensor, vibrator och Amiibofunktionalitet, men den upplevs av många spelare ha högre byggkvalitet än den kontroll som följer med i standardpaketet.

Ett annat tillbehör är Amiibo-figurerna. Det är samlarfigurer som du kan köpa till och ha i bokhyllan när du inte spelar. Men de har också digital funktionalitet. Genom att hålla dem mot NFC-läsaren på din Joy-Con låser du upp unika funktioner i dina spel. Exakt vad du låser upp varierar med vilken figur du har köpt, men det kan vara allt från nya spelkaraktärer till unika förmågor eller nya banor.

Fortnite Bildtext: Fortnite är ett av de spel som kommit i kit med spelkonsolen.

Spelen till Nintendo Switch

I samband med lanseringen av Nintendo Switch släpptes ett nytt spel i den omåttligt populära spelserien Zelda. Spelet som går under titeln The Legend of Zelda: Breath of the Wild, är ett action-/äventyrsspel där du ska utforska en stor spelvärld med målsättningen att slutligen besegra onda Ganon.

Men sedan spelkonsolen släpptes har det såklart lanserats en rad nya spel, både indietitlar från små spelutvecklare och stora, välkända titlar. I skrivande stund finns det cirka 1 000 spel att välja bland. Populära spel inom olika genrer, exempelvis Fortnite, Pokémon: Lets go, Eevee!, och Civilization VI, finns exempelvis till Nintendo Switch. Men även mer unika spel såsom exempelvis Nintendo Labo: Robot Kit där du i den riktiga världen ska bygga ihop en robotdräkt för att sedan kunna kontrollera en likadan robot i den virtuella världen.

Donkey Kong Country Bildtext: Donkey Kong Country: Tropical Freeze.

Du som är ett hardcore Nintendo-fan vill förstås även spela retrotitlar. Då tänker vi främst på NES-spel, men även Super Mario-spel och kanske även Gameboytitlar. Eftersom Nintendo Switch är uppkopplad till nätet och har en onlinetjänst har förstås även Nintendo slagits av den här tanken. I samband med lanseringen av onlinetjänsten lade man upp 20 retrotitlar, och fler dyker upp hela tiden. I skrivande stund hittar du bland annat: Legend of Zelda, Donkey Kong och Super Mario Bros i utbudet. Det krävs att du prenumererar på onlinetjänsten för att du ska få tillgång till spelen.

FAKTARUTA / Nintendo Switch

Vad: Spelkonsol Skärm: Typ: Pekskärm, Storlek: 6,2”, Upplösning: 720p Lagringsutrymme: 32 GB (internt), utökningsbart via micro-SD Portar: Hörlursutgång, USB 2.0, USB-C, HDMI Högtalare: Ja Övrigt: Rörelsesensorkamera och vibrator i handkontroll, ljussensor i skärm.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!