Uppdaterad  

Allt du behöver veta om Nintendo Switch

Elina Blom

Spelkonsolen Nintendo Switch är en hybrid som länkar samman spelsoffan och TV:n i vardagsrummet med gaming på bussen. I den här guiden lär vi dig allt du behöver veta inför ditt köp. Vad är skillnaden mellan Nintendo Switch OLED och Nintendo Switch Lite, hur fungerar den, och vilka tillbehör och spel finns det?

Allt du behöver veta om Nintendo Switch (2019)

Vad är Nintendo Switch?

Nintendo Switch är en spelkonsol, men den fungerar som en hybrid mellan en stationär och en bärbar konsol. Du kan alltså spela med den kopplad till TV:n, eller ta med dig den på bussen och spela där. Nintendo Switch är spelföretaget Nintendos senaste spelkonsol och en riktig storsatsning för företaget.

Efter Wii U har Nintendo haft lite av en uppförsbacke, även om konsolen i sig ändå kan ses som en succé på så vis att den öppnade upp för helt ny funktionalitet och nya spelsätt. Dock blev aldrig försäljningssiffrorna så höga som man hoppats, men med Switch vände man uppförsbacken till nedförsbacke igen. Det som från början var en enda konsol finns i skrivande stund i tre versioner: Nintendo Switch, Nintendo Switch OLED och Nintendo Switch Lite.

Nintendo Switch

 • Skärm: Pekskärm
 • Skärmstorlek: 6,2"
 • Upplösning: 720p
 • Lagringsutrymme: 32 GB (internt), utökningsbart via micro-SD
 • Portar: Hörlursutgång, USB 2.0, USB-C, HDMI
 • Högtalare: Ja
 • Övrigt: Rörelsesensorkamera och vibrator i handkontroll, ljussensor i skärm, 4,5-9 h batteritid.

Originalet Nintendo Switch är en spelkonsol som både kan spelas i handhållet format och som kan kopplas upp mot TV:n för att spela på stor skärm. Kontrollerna kan kopplas loss och antingen delas på två så att två personer kan spela, eller anslutas till en kontroll-del så att du får som en enklare handkontroll av mer ergonomisk typ.

Nintendo Switch OLED

 • Skärm: Pekskärm
 • Skärmstorlek: 7”
 • Upplösning: 720p
 • Lagringsutrymme: 64 GB (internt), utökningsbart via micro-SD
 • Portar: Hörlursutgång, USB 2.0, USB-C, HDMI
 • Högtalare: Ja
 • Övrigt: Rörelsesensorkamera och vibrator i handkontroll, ljussensor i skärm, 4,5-9 h batteritid.

En Nintendo Switch-konsol med stor OLED-skärm (7 tum istället för originalets 6,2 tum) vilket borgar för riktigt bra bildkvalitet. Nintendo Switch OLED har också dubbelt så stort lagringsutrymme (64 gigabyte) som originalet och Lite-modellen.

Nintendo Switch Lite

 • Skärm: Pekskärm
 • Skärmstorlek: 5,5"
 • Upplösning: 720p
 • Lagringsutrymme: 32 GB (internt), utökningsbart via micro-SD
 • Portar: Hörlursutgång, USB 2.0, USB-C, HDMI
 • Högtalare: Ja
 • Övrigt: Ljussensor i skärm, 3-7 h batteritid.

Nintendo Switch Lite är en lite enklare modell i flera färger som bara är tänkt som en bärbar spelkonsol, och inte en hybrid för TV:n på samma sätt som de övriga två. Den har exempelvis integrerade kontroller såsom vilken annan bärbar spelkonsol som helst, och är inte kompatibel med dockningsstationen man annars använder för att koppla upp Switch mot TV:n. Skärmen är mindre, vikten lägre och tyvärr är även batteritiden något kortare. Utbudet för Nintendo Switch Lite-spel är stort då du kan spela alla med stör för "handheld mode".

Nintendo Switch Bildtext: Nintendo Switch kan både användas som stationär spelkonsol och som en bärbar sådan.

Nintendo Switch spel

I samband med lanseringen av Nintendo Switch släpptes ett nytt spel i den omåttligt populära spelserien Zelda under namnet The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Zelda för Nintendo Switch är ett action-/äventyrsspel där du ska utforska en stor spelvärld med målsättningen att slutligen besegra onda Ganon.

Men sedan spelkonsolen släpptes har det såklart lanserats en rad nya Nintendo Switch spel - både indietitlar från små spelutvecklare och stora, välkända titlar. I skrivande stund finns det en bra bit över 1 000 spel att välja bland. Populära spel inom olika genrer, exempelvis Fortnite, Pokémon: Lets go, Eevee!, och Civilization VI, finns exempelvis till Nintendo Switch. Men även mer unika spel såsom exempelvis Nintendo Labo: Robot Kit där du i den riktiga världen ska bygga ihop en robotdräkt för att sedan kunna kontrollera en likadan robot i den virtuella världen.

Donkey Kong Country Bildtext: Donkey Kong Country: Tropical Freeze.

Du som är ett hardcore Nintendo-fan vill förstås även spela retrotitlar. Då tänker vi främst på NES-spel och kanske Gameboytitlar, men du kan också spela Super Mario på Nintendo Switch. Det går också att spela Nintendo Switch online då den är uppkopplad till nätet och har en onlinetjänst. I samband med lanseringen av onlinetjänsten lade man upp 20 retrotitlar, och fler dyker upp hela tiden. I skrivande stund hittar du bland annat: Legend of Zelda, Donkey Kong och Super Mario Bros i utbudet. Det krävs att du prenumererar på Nintendo Switch Online för få tillgång till spelen.

Fler populära spel till Nintendo Switch

Nintendo Switch-kontroll

Det som följer med i grundpaketet när du köper Nintendo Switch är den tvådelade kontrollen Nintendo Switch Joy Con, tillhörande Joy-Con Grip och Straps samt skärmen och en dockningsstation för denna (om du inte köper Lite-modellen, se punktlistan ovan för mer info om vad som skiljer modellerna åt).

Två typer av handkontroller, till vänster Joy-Con och till höger Pro Controller Bildtext: Två typer av handkontroller, till vänster Joy-Con och till höger Nintendo Switch Pro Controller.

Joy-Con är den tvådelade kontrollen, som ihopkopplad fungerar som en enda lite större kontroll, och som tvådelad kan användas som två separata kontroller när du spelar tillsammans med en vän. Nintendo Switchs handkontroll innehåller även en IR-rörelsekamera och en vibrator.

Joy-Con Grip gör att du kan koppla samman de två delade kontrollerna till en enda när du spelar ensam uppkopplad till TV:n. Joy-Con Straps använder du när du spelar spel som använder sig av rörelsesensorn i kontrollen. Genom att placera dem runt handleden förhindrar du att du råkar kasta iväg kontrollen och skada den, inredningen eller dina medspelare.

Det finns också något som heter Nintendo Switch Pro Controller, som har en design som mer liknar den du får hos en handkontroll till en Xbox eller en Playstation. Nintendo Switch Pro är ett alternativ för de som tycker att de mindre handkontrollerna till Nintendo Switch inte är särskilt bekväma att spela med.

Bästa dealen på Nintendo Switch Controller

Skärmen

Nintendo Switch-skärmen är det som gör att du kan spela närsomhelst, varsomhelst. På originalmodellen består den dels av en HD-ready pekskärm (720p) på framsidan. Dels en rad knappar och in- och utgångar. Bland annat ingång för spelkort och utökat minne, hörlursutgång, högtalare och volymknappar.

Nintendo Switch Dock

Dockningsstationen ansluts till din TV när du ska spela i hemmet. Hela den handhållna enheten klickas enkelt i dockningsstationen och sedan är du igång. Denna är självklart kompatibel med dina kompisars Switch, så vem som helst kan ta med sin Switch och spela hemma hos dig på din TV. Du kan även köpa konsolen tillsammans med ett spelkit och då få ett antal spel till ett mer förmånligt pris.

Nintendo Switch Pro Controller Bildtext: Förutom standardkontrollen kan du även köpa till en mer traditionell konsolkontroll i form av Nintendo Switch Pro Controller som du ser till höger på bilden.

Nintendo Switch tillbehör

Många väljer att uppgradera sig från den medföljande tvådelade kontrollen Joy-Con till en Nintendo Switch Pro-kontroll. Den senare ser mer ut som de kontroller som följer med till stationära spelkonsoler. Även Switch Pro Controller innehåller IR-rörelsesensor, vibrator och Amiibofunktionalitet, men den upplevs av många spelare ha högre byggkvalitet än den kontroll som följer med i standardpaketet. Du kan också köpa till en Nintendo Switch-väska.

Köp Nintendo Switch case

Ett annat tillbehör är Amiibo-figurerna. Det är samlarfigurer som du kan köpa till och ha i bokhyllan när du inte spelar. Men de har också digital funktionalitet. Genom att hålla dem mot NFC-läsaren på din Joy-Con låser du upp unika funktioner i dina spel. Exakt vad du låser upp varierar med vilken figur du har köpt, men det kan vara allt från nya spelkaraktärer till unika förmågor eller nya banor.

SQ amiibo switch Bildtext: Amiibo är samlarfigurer som låser upp extramaterial i spelen.

Så fungerar Nintendo Switch

Uppkopplad till TV:n fungerar den precis som vilken annan stationär spelkonsol som helst, exempelvis som ett Xbox eller ett PlayStation. Du har med andra ord en kontroll i handen och ser bilden på TV:n. Men det speciella med Nintendo Switch är att du även kan koppla kontrollen till en bärbar skärm och därmed ligga och spela i sängen eller ta med den på bussen. Skärmen kopplas antingen direkt till kontrollerna genom att de klickas fast på kortsidorna, eller så placeras skärmen framför dig och kopplingen till kontrollerna är då trådlös.

Dessutom kan du koppla samman flera konsoler och spela mot dina vänner, antingen i samma rum genom att länka samman konsolerna, eller över internet i form av multiplayerspel.

Nintendo Switch Finns Bildtext: Nintendo Switch finns bland annat i en grå variant och en mer färgglad modell. Här ser du den gråa

Vad kostar Nintendo Switch?

Priset för ett Nintendo Switch varierar i skrivande stund mellan drygt 2 000 kr till 5 000 kronor beroende på vilken modell du köper, om du vill ha spel med på köpet och vilken återförsäljare du köper ifrån.

Fortnite Bildtext: Fortnite är ett av de spel som kommit i kit med spelkonsolen.

Lägsta pris på Nintendo Switch

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss