1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

DIY hudkräm - Gör ditt eget body butter

Julia Märkel

Vill du göra egen ansiktskräm och eget body butter? Vi har recept på bägge och förklarar hur du går tillväga. Att skapa hemmagjord hudkräm är både enkelt och roligt.

DIY hudkräm - Gör ditt eget body butter

I den här guiden ska vi kika på hur man gör egen hemmagjord body butter samt hemmagjord ansiktskräm.

Body butter är en form av hudlotion som är extra krämig. Den lämnar en lyxig känsla kvar på kroppen efter varje insmörjning. Du gör den med bara några få ingredienser och på så vis vet du också sedan precis vad den innehåller. Välj gärna ekologiska ingredienser.

Det här behöver du ha hemma:

 • Elvisp eller Stavmixer
 • Köksvåg/mått
 • Kökstermometer
 • Förvaringsburk -Tips: rengör och återanvänd en glasburk
 • Kastrull + något att röra med
 • Skål som tål vattenbad

Recept på egen fluffig body butter:

För att tillverka sitt eget body butter hemma krävs inga speciella redskap, utan de flesta har du nog redan hemma i skåpen. Tänk på att de ska vara väl rengjorda innan du börjar.

Ingredienser:

 • 50 g Eko Kakaosmör (alternativt Sheasmör)
 • 50 g Eko Kokosolja
 • 70 g Eko Solrosolja
 • ½ tsk Eko potatismjöl
 • Eventuellt. några droppar eterisk olja

Steg för steg hemmagjort body butter

Så här gör du:

 1. Börja med att mäta upp oljorna och smöret och lägg dessa i den värmetåliga skålen. Smält sedan samman ingredienserna över vattenbadet.
 2. När allt har smält samman tar du bort skålen från vattenbadet så att det får svalna något. Vill du doftsätta ditt body butter går det bra att tillsätta några droppar eterisk olja, mät då temperaturen på oljan/smöret och när den ligger på under 30 grader går det bra att tillsätta oljan.
 3. När blandningen börjat stelna något är det dags att tillsätta potatismjölet och börja vispa samman ingredienserna. Använd den lägsta hastigheten. Du ska vispa tills det tjocknar och konsistensen blir som hårt vispad grädde. Det kan ta en liten stund innan man kommer dit så vill du snabba på avsvalningen går det bra att ställa in skålen i kylen en liten stund tills det stelnar något mer.
 4. För att uppnå bästa återfuktande och vårdande effekt av ditt body butter smörjer du in dig på ordentligt fuktig och rengjord hud. Smörj dig torr istället för att använda handduken. Tänk på att bara en liten mängd body butter behövs.
 5. Nu har du ditt alldeles egna lyxiga body butter. Det har en hållbarhet på några veckor. Förvara det mörkt och inte allt för varmt.

Tips: Vill du förlänga hållbarheten? Då går det även bra att tillsätta ett par droppar naturlig E-vitamin. Dropparna tillsätts samtidigt som de eteriska oljorna.

Recept på hemmagjord ansiktskräm:

Processen för att göra ansiktskräm påminner mycket om den för body butter, men istället för att vispa rör du bara om då och då under avsvalningsprocessen.

När du använder dig utav kakaosmör får krämen naturligt en svag doft av choklad.

Kung Markatta Solrosolja 50cl 1pack

Bäst pris på Kung Markatta Sunflower Oil

500ml ekologisk kallpressad solrosolja av högsta kvalitet. Solrosolja har ett naturligt innehåll av fleromättat fett och omega 6-fettsyror och passar därför perfekt till bakning.

Bra pris hos:

79 kr
Jämför alla priser

Ingredienser

 • 100 g Eko Solrosolja
 • 40 g Eko Kakaosmör
 • 30 g Bivax
 • 2 droppar Naturlig E-vitamin (kan uteslutas)
 • Eventuellt några droppar eterisk olja

Så här gör du:

 1. Mät upp olja och smör och placera i den värmetåliga skålen. Smält samman ingredienserna över vattenbadet.
 2. När de har smält samman tar du bort skålen från vattenbadet så att det får svalna något. Vill du doftsätta din ansiktskräm kan du nu tillsätta några droppar eterisk olja, oljan/smöret ska ha en temperatur på under 30 grader när dropparna tillsätts.
 3. När blandningen börjat stelna rör du om då och då under avsvalningsprocessen tills det blivit en slät kräm. Den kommer sedan att fortsätta stelna under det kommande dygnet, därefter är den redo att användas.
 4. Bäst effekt får du om du smörjer in ansiktskrämen på ordentligt fuktig och rengjord hud. Smörj dig torr istället för att använda handduken. Tänk på att det bara behövs en liten mängd ansiktskräm.
 5. Nu har du din alldeles egna lyxiga ansiktskräm. Den har en hållbarhet på några veckor. Förvara den mörkt och relativt svalt.

3 tips på ekologiska body butters som inte testats på djur!

Estelle & Thild Nourishing Body Butter Vanilla Tangerine 200ml

Estelle & Thild Nourishing Body Butter Vanilla Tangerine 200ml

Veganskt body butter av sheasmör och aloe vera. Doftar härligt av vanilj.

Pris från: 179 kr
Jämför alla priser

Tips på eteriska oljor:

Lavendel

Passar till torr och mogen hud. Den har en lugnande inverkan och om du ofta smörjer in dig på kvällen sägs den även främja god sömn.

Ylang Ylang

Balanserar huden, bra för både fet och torr hud. Har en intensiv blommig doft som påminner om syren och hägg.

Vanilj

Innehar fantastiska egenskaper för oss, förutom att den doftar ljuvligt så sägs den även sänka blodtrycket, motverka depression samt ha en mildrande effekt vid PMS.

Tea Tree

Är en antibakteriell olja som lämpar sig för aknebenägen hud och som hjälper till att stilla klåda. Den har en ganska distinkt doft.

Här hittar du massor av eteriska oljor till bästa möjliga pris.

Sheasmör body butter

Skillnaden på hudlotion, hudkräm och body butter

Hudlotion/ansiktslotion är mer rinnig i konsistensen och tas upp relativt direkt av huden.

Hudkräm är, som namnet antyder, krämigare i konsistensen - således något tjockare. Ett mellanting mellan body butter och body lotion.

Body butter är ännu tjockare i konsistensen och det alternativ som är fetast.

Vad är body butter?

Body butter är en mycket fet hudkräm som återfuktar och smörjer huden. Den passar utmärkt för den som smörjer sig vintertid, eller den som har torr hud. Det tar längre tid för produkten att tränga in i huden än vad det gör med exempelvis lotion, men huden behåller också den härliga doften en längre tid.

När använder man body butter?

Body butter används för att smörja torr hy, och för att hålla huden återfuktad vintertid då luften är väldigt torr.

Hur används body butter?

Du smörjer in din hy och låter ditt body butter tas upp av huden - du torkar alltså inte av dig med handduk efteråt.

Hur gör man eget body butter?

Att göra eget body butter är enkelt. Allt du behöver är olja, smör och potatismjöl. Följ vår guide ovan för recept och instruktioner.

Köpa body butter

Har du inte tid och tålamod att göra eget body butter kan du vanligen köpa det på närmaste skönhetsaffär, exempelvis på Body Shop, Kicks eller Lyko. Bäst pris får du förstås om du prisjämför. Här hittar du alla body butter och kan se var du köper dem för lägsta möjliga pris.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss