Vedklyvar

Upp till 3 700 kr
Filtrera
Specifikationer
Mått

42 produkter

Vedklyvar Faxes 500
4,0/5

Faxes 500

Elektrisk Vedklyv 400 V

19 990 kr
Vedklyvar AL-KO LSV 550/6
Bäst i test

AL-KO LSV 550/6

Elektrisk Vedklyv 230 V

7 490 kr

Smidig att förvara och hyfsat stark

Tre tips när du ska köpa vedklyv

Beroende på vilket sorts trä du vill klyva så behövs det olika högt klyvtryck. Ska du klyva vresiga och svåra bitar, som till exempel ek eller björk, bör du ha en mer kraftfull vedklyv så att du säkerställer att den kan utföra jobbet.

Det kan vara lockande att köpa den vedklyv som har bäst prestanda för det bästa priset, men detta kan vara missledande. En mer kraftfull motor innebär inte nödvändigtvis ett bättre resultat. Du bör även kolla på saker som klyvtid, klyvtryck och om motorn är tillverkad av ett väl ansett företag. Samt se till att det finns reservdelar lättillgängligt i butik.

För en maskin vars prestanda mäts bland annat i ton (klyvkraft) gäller det att säkerheten för dig som användare måste vara hög. Här följer två exempel på saker som ökar säkerhet.

  • Tvåhandsgrepp - Tvåhandsgrepp innebär att du inte kan köra maskinen om inte båda händerna är på två separata knappar/reglage på maskinen. Detta minimerar alltså risken att du råkar komma åt bladet och den fruktansvärda klyvkraften med handen.

  • Säkerhetszon - Eftersom kubbarna utsätts för väldigt högt tryck kan de flyga åt olika håll när de klyvs. En säkerhetszon, som gärna anges av maskin eller manual, innebär att du bokstavligen är på den säkra sidan när du klyver ved.

Att elda med ved hemma är inte helt riskfritt och hos Naturvårdsverket kan du läsa mer om hur du ska elda för att minska riskerna för skadliga utsläpp.

Annons

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.