Pollenallergi? 6 tips för att överleva våren!

Profilbild
Katarina Stenskytt

Uppdaterad 30 mars 2021

Röda, irriterande ögon. Näsa som rinner och en kliande hals. Knappt har man hunnit börja njuta av vårsolen, innan pollensäsongen gör entré. I takt med att träden slår ut, går våren från att vara härlig till att vara horribel.

Så kan du förebygga eller lindra dina värsta pollenbesvär!

1. Testa receptfri medicin

För den som har fått flera symptom på att allergin har kickat igång så kan en del receptfria läkemedel ha lindrande effekt. Be om tips från personalen på närmaste apotek. Är du osäker på om du har en vanlig förkylning eller om det är pollen du reagerar på så kan receptfri medicin vara ett sätt att ta reda på vad som beror på vad.

2. Skölj näsan regelbundet

Håll din inandningsluft så ren som möjligt genom att skölja näsan, så inte pollen som fastnat där ligger och irriterar i onödan. Näsan sköljer du enkelt med en näskölj. Det kan kännas konstigt första gångerna man sköljer näsan, men man vänjer sig snabbt. Har nästäppan redan slagit till så kan nässpray vara till hjälp när snorandet är som värst. Det finns receptfri nässpray som riktar sig speciellt till dem med allgerisk rinit.

3. Förbättra luften i sovrummet

Det är svårt att hålla sig hemma hela sommarhalvåret, även om man ur ett allergiperspektiv antagligen skulle må bäst så. Men man kan underlätta för kroppen genom att göra sovrummet hemma till en pollenfri zon. Håll alla fönster stängda (måste du vädra - gör det på natten eller när det har regnat ute) och rena luften i sovrummet men en luftrenare. En del mår även bättre av att låta en luftfuktare förbättra hemmets inandningsluft.

4. Håll rent hemma

Pollen sätter sig på allt, överallt. Det kan därför vara en god idé att byta kläder så snart du kommer hem. Försök också hålla lite extra rent hemma. Välj en dammsugare med bra filter när du ska städa, så att pollenpartiklar inte bara blåser rakt igenom maskinen.

5. Duscha och tvätta kläderna

Pollen fastnar överallt, även i håret och på kläderna. Duscha på kvällen och var noga med att skölja ur håret ordentligt. På så sätt drar du med mindre pollen till sängen. Även om tröjan eller skjortan fortfarande ser ren ut efter en dags användning, så är det pollen på den. Se därför till att minimera antalet dagar du använder kläder mellan tvätt under den mest intensiva pollenperioden.

6. Ta hand om din ömma näsa

När man är konstant snuvig och snyter sig ofta, blir näsan röd, öm och narig. Köp mjuka näsdukar istället för att använda hushållspapper och toalettpapper, som är lite hårdare mot huden. Skaffa också en fet kräm, som du kan smörja på nosen när det svider och är rött. Även ett mjukgörande läppbalsam är bra att ladda väskan med, eftersom läpparna också kan ta en del stryk under ivrig näsduksanvändning.

Använd dig av PollenKoll för att få bättre kunskap om vilken slags pollen du reagerar mest på, och för att få en daglig prognos med aktuella pollenhalter.

Coway AP-1008CH

Coway AP-1008CH

4,9
fr.2 790 kr
4,5/5

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.