Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Pollenallergi? 5 tips för att överleva våren!

AvPriceRunnerUppdaterad 26 april 2019

Röda, irriterande ögon. En näsa som rinner. Det kliar i halsen. Det bultar i huvudet. Nu är pollensäsongen här, och vips har våren gått från att vara härlig till att bli helt horribel.

Så kan du förebygga eller lindra dina värsta pollenbesvär!

1. Testa receptfri medicin

För den som har fått flera symptom på att allergin har kickat igång så kan en del receptfria läkemedel ha lindrande effekt. Be om tips från personalen på närmaste apotek. Är du osäker på om du har en vanlig förkylning eller om det är pollen du reagerar på så kan receptfri medicin vara ett sätt att ta reda på vad som beror på vad.

2. Skölj näsan regelbundet

Håll din inandningsluft så ren som möjligt genom att skölja näsan, så inte pollen som fastnat där ligger och irriterar i onödan. Har nästäppan redan slagit till så kan avsvällande spray vara till hjälp när snorandet är som värst.

3. Förbättra luften i sovrummet

Det är svårt att hålla sig hemma hela sommarhalvåret, även om man ur ett allergiperspektiv antagligen skulle må bäst så. Men man kan underlätta det för kroppen genom att göra sovrummet hemma till en pollenfri zon. Håll alla fönster stängda (måste du vädra - gör det på natten) och rena luften i sovrummet men en luftrenare. En del mår även bättre av att låta en luftfuktare förbättra hemmets inandningsluft.

4. Håll rent hemma

Pollen sätter sig på allt, överallt. Det kan därför vara en god idé att byta kläder så snart du kommer hem. Försök också hålla lite extra rent hemma. Tvätta de av dina kläder som du vet har exponerats för luft rik på pollen. Och välj en dammsugare med bra filter när du ska städa, så att pollenpartiklar inte bara blåser rakt igenom maskinen.

5. Förebygg med munskydd

Munskydd är än så länge inte en särskild vanlig syn i norra Europa, men i andra delar av världen är det inget konstigt alls. För många skulle det kännas ovant att gå ute med näsa och mun täckt, men lider man av svår pollenallergi så kanske det kan vara värt ett försök?

Använd dig av PollenKoll för att få bättre kunskap om vilken slags pollen du reagerar mest på, och för att få en daglig prognos med aktuella pollenhalter.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem