Köpråd Mobiltelefoner


De tre populäraste produkterna inom kategorin mobiltelefoner. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa mobiltelefon

Idag är mobiltelefonen så mycket mer än något man bara ringer med. Förutom att sms:a och ringa med dem, kan användarna av dagens "smarta telefoner", eller smartphones som de också kallas, göra i stort sett vad som helst, från att ta bilder, surfa på nätet och maila, till att uträtta bankärenden, kolla lokaltrafikens tidtabeller, övervaka sin träning eller se på film. Detta då användaren själv kan välja precis vilka appar, småprogram som möjliggör olika funktioner, som skall laddas ned och installeras. Användaren har därmed full kontroll över funktionaliteten.

I kombination med bland annat de stora och mycket praktiska skärmarna, som helt saknades hos äldre mobiltelefoner, har detta gjort smartphones till otroliga storsäljare, som användarna ofta har svårt att lägga ifrån sig.

Viktigt att tänka på

Som ovan nämnt är det apparna som dagens smartphones har att tacka för sin mångsidighet och effektivitet. Dessa kostar oftast mindre än en kopp kaffe – väldigt många är till och med helt gratis – men det finns även dyrare applikationer av olika slag.

Om många appar laddas ned och körs samtidigt krävs högre prestanda i mobilen, då den helt enkelt måste arbeta mer för att hålla all programvara igång och utföra det den blir tillsagd av användaren. Detta intensiva arbete drar i sin tur mer batterikraft, så om du redan innan köp vet med dig att du sannolikt kommer ladda ned många olika appar, och ofta använda mobilen till mer än bara vanliga telefonsamtal, är batteritiden helt klart en egenskap att hålla koll på.

Givetvis kan man helt enkelt stänga av mobilen mellan användningstillfällena, eller stänga av batterikrävande funktioner. Eftersom det är smidigt att ha telefonen igång och nära till hands blir ändå användarupplevelsen mycket bekvämare med en telefon som istället klarar av lite jobb, utan att användaren måste slå av och på den stup i ett. Vidare drar vissa appar mycket batteri även vid kortare användning, så även av detta skäl är det bra att satsa på en telefon med bra batteritid.

Ungefär samma sak gäller för övrigt minnet i sig, som mäts i gigabyte (förkortat "GB"). Ju fler appar, bilder och annan sparad data som lagras på telefonen, desto mer minne går då åt. Är du på jakt efter en telefon med många olika användningsområden och bred funktionalitet, bör du slå till på en modell med stort lagringsutrymme.

Vilken slags telefon skall du då välja? Frågan är lika svår som svaren är många, men för de allra flesta står valet ofta mellan antingen en iPhone från Apple eller en Android-baserad telefon som Samsung Galaxy. Apples iPhone och Samsung Galaxy är de marknadsledande alternativen och beskrivs kort nedan, men det finns också flera andra stora tillverkare av Androidtelefoner, som Sony, LG och Huawei, och även Windowstelefoner som Microsoft Lumia.

Då modeller sjunker i pris relativt fort på grund av den snabba utvecklingen, kan det också vara värt att överväga att köpa en lite äldre modell. På så sätt kan man få tag på en alldeles utmärkt och funktionsduglig telefon, men till billigare priser, om man inte kräver senaste topprestanda.

iPhone – det enda alternativet, enligt många

Den typiska iPhoneanvändaren kan beskrivas som "i princip vem som helst", och människor från alla möjliga demografiska grupper använder dagligen dessa telefoner. Detta till trots kan man ändå säga att företaget Apple på många sätt förknippas med ungdomlighet, livsstilsprodukter och teknisk innovation, så tonåringar och unga vuxna är en stor, och ofta väldigt hängiven, användargrupp.

Detta innebär inte att andra inte får ut något av en iPhone. Tvärtom, Appleprodukter är kända för sin grundligt genomtänkta användarvänlighet. Som tidigare nämnts är användarbasen bred och inkluderande, vilket innebär att iPhone passar lika bra till jobbsammanhang som till fritidsändamål och nöjen. Det breda utbudet av nedladdningsbara appar i butiken AppStore gör att telefonen lämpar sig för i stort sätt alla branscher och yrkesgrupper. Har du dessutom redan sedan tidigare en iPad och/eller en MacBook-dator i din ägo går det lätt att på olika sätt samköra dessa enheter med en iPhone.

Ett pålitligt alternativ som fungerar till det mesta, helt enkelt.

Samsung Galaxy - mångsidighet till ett rimligt pris

Galaxy är namnet på en hel familj med produkter som produceras av koreanska Samsung, men varumärket har nog främst kommit att förknippas med mobiltelefonerna. Galaxymobilerna kör operativsystemet Android, och kommer i olika utföranden och modeller. Förutom de mer renodlade smartphonetelefonerna – de som oftast avses när man pratar om "Samsung Galaxy-telefoner" – finns även s.k. Note-modeller, med större skärm och med tillhörande pekdon. Dessa är ett slags mellanting mellan mobiltelefon och surfplatta, och är ett alldeles utmärkt alternativ för dig som planerar att använda mobilen i t.ex. jobbsammanhang, men ändå vill kunna ringa, sms:a och så vidare. Dessa kan även vara ett bra alternativ om du har svårt att läsa liten text, eller helt enkelt bara föredrar en lite större skärm, men fortfarande vill kunna få ner telefonen i jackfickan eller väskan.

Android-appar med Google Play

Android-telefoners största styrka är att de är välintegrerade med Google-produkter som Gmail, Google Drive och Google-kalendern, samtidigt som det finns ett enormt utbud av appar, många billiga eller helt gratis. Genom Google Play kan du ladda ned och installera appar på exempelvis en Samsung Galaxy och anpassa upplevelsen efter dina egna behov och krav.

Låt PriceRunner hjälpa dig välja telefon

Hur man än vrider och vänder på det är mobiltelefonmarknaden en djungel, med många olika modeller och tillverkare. Som nämnts ovan finns det långt många flera alternativ än iPhone och Galaxytelefoner, och här kan PriceRunner hjälpa dig hitta rätt.

Filtrera efter dina krav och önskemål, och sortera bort de varianter som inte passar dig och dina behov. Läs recensioner, sortera på pris, batteritid, återförsäljare, inbyggt minne, processorkraft med mera, så ska du se att du snart hittar rätt i mobildjungeln.