Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Vedklyv: 7 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 13 mars 2019

Vill du slippa hugga ved manuellt? Med rätt vedklyv går jobbet både fort och smidigt. Vi har testat de mest populära modellerna och utser kraftfulla och snabba Faxes Elh500 till bäst i test.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat vedklyvarna genom ett klyva flera hundra kubbar av varierande storlek, träslag och komplexitet över flera säsonger. Varje vedklyv har pressats till max med olika typer av vedkubbar, för att se var gränsen går för vad den klarar. Detta inkluderar klyvning av breda, långa, massiva, kvistiga, torra och fasade/sneda vedklabbar.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

  • Prestanda: Vad klarar vedklyven av att klyva för typ av kubbar? Hur stark är den? Hur tidseffektivt klyver den?

  • Konstruktion: Är konstruktionen stabil? Hur användarvänlig är vedklyven? Vilka material är den byggd av?

  • Montering och hantering: Hur lätt är det att montera och komma igång med vedklyven? Går den att förvara och förflytta med enkelhet? Är den säker att hantera?

Dessa faktorer tillsammans med andra viktiga såsom ergonomi, funktioner och byggkvalitet vägs samman. Vi tittar sedan på priset och bestämmer produktens slutbetyg utifrån hur prisvärd den är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste vedklyvar. Jämför pris på samtliga listade vedklyvar på PriceRunner.

1. Faxes Elh500 - BÄST I TEST VEDKLYV

Stabil vedklyv med snabb hydraulik och god byggkvalitet

Prisklass: Premium Motoreffekt: 3 000 W Maximalt klyvtryck: 7 000 kg Maximal kubblängd: 50 cm Returtid: 1,5 s Klyvtid: 4 s (uppmätt) Maskinvikt: 115 kg Inkluderade tillbehör: 1 år Maskinvikt: 115 kg Bruksanvisning: PDF

Faxes 500

Faxes Elh500 är en svensktillverkad vedklyv som blir bäst i test på grund av sin höga byggkvalitet, kompakta utformning, och föredömliga ergonomi. Maskinen står stadigt på marken och även om konstruktionen är liggande är den ändå så hög att man arbeta ståendes upprätt.

Vedklyven manövreras med tvåhandsgrepp, vilket är branschstandard och minimerar risken för klämolyckor.

Elh500 är förvisso en premiummodell men konstruktionen är fortfarande mycket enkel. Förutom oljebyte vid behov är de två spakarna för att starta klyven det enda du behöver bry dig om. Den går dessutom lika bra att manövrera oavsett vilken sida av klyven du står på.

Tyvärr slits lacken på slitagedelar och maskinen kommer med tiden att tappa en del glans och färg, framför allt på klyvkniven.

vedklyv-faxes

Snabbt igång och klyver

Elh500 levereras färdigmonterad utöver ett uppsamlingsbord som du enkelt monterar med fyra bultar. Du är därför snabbt igång och klyver. Trots sin höga maskinvikt gör den välbalanserade konstruktionen och de väl tilltagna däcken att Elh500 är lättförflyttad - även i tuffare terräng.

Rent prestandamässigt håller Elh500 en hög standard. Den räfflade tryckplattan har en spets som hugger tag i kubben. Det gör att du slipper oroa dig över kubbar som faller av maskinen. Dessutom är vedklyven precis så snabb som tillverkaren anger. Medan du lastar på en ny kubbe hinner tryckplattan gå tillbaka till sitt ursprungsläge och du slipper därmed dötid. Med lite hjälp att tömma bakom maskinen kunde vi få upp en bra fart under arbetets gång.

Den klarar det mesta vi ställer den inför men ett par riktigt jobbiga kubbar fick vi köra om ett par gånger innan resultatet blev godkänt. Kraftiga förgreningar och tjocka kubbar utgör med andra ord inget hinder – även om du kanske får köra om någon enstaka kubbe för att den viker sig.

Vi tycker även om att det går att köpa till en 4-kniv som gör att du får fyra bitar istället för två. Kniven går att vända så du får två olika storlekar och den gör ett mycket bra jobb även när det kommer till besvärliga kubbar.

Klyvbordet hade gärna fått vara något större. Har du råkat kapa dina 50-centimeterskubbar lite snett är det svårt att få plats med dem då klyvbordet bara är något längre än 50 cm.

Värt att notera är att Elh500 använder sig av trefasmotor och kräver därför ett trefasuttag och en trefaskabel. Trefasuttaget är utrustat med fasvändare så att du enkelt själv kan vända fasen om motorn roterar åt fel håll. Motor, slangar och hydrauliska komponenter har hög kvalitet och är välplacerade så att de inte kan komma till skada.

Det här är en vedklyv med mycket som talar för den men också en ganska hög prislapp. Den passar dig som är något av en storkonsument på ved. Du som klyver ett par kubikmeter varje år och vill ha god ergonomi och en snabb arbetsgång när du gör det.

Bra ergonomistabil konstruktionsnabb klyvninglätt att förflytta
Något kort klyvbord
4,5

Bra pris hos:

Duab-Huset

2. AL-KO KHS 5204 - BÄSTA BILLIGA VEDKLYV

Liggande, prisvärd budgetmodell

Prisklass: Budget Motoreffekt: 2 200 W Maximalt klyvtryck: 5 000 kg Maximal kubblängd: 52 cm Vikt: 47 Garanti: 1 år

AL-KO KHS 5204

AL-KO KHS 5204 är - liksom sin föregångare KHS5200 - en av de mest sålda vedklyvarna på marknaden och det är lätt att förstå varför. Den inbjudande prislappen i kombination med det höga klyvtrycket utgör en attraktiv kombination.

KHS 5204 hanterar merparten av kubbarna den ställs inför problemfritt. Även segt trä, hårt trä och rejäla träckstycken med stor diameter klyvs effektivt. Endast när det kommer till kubbar med kraftiga förgreningar går den ofta bet.

Klyvlängden är rejält tilltagen och räcker med råge för normala användare. Klyvlängden går dock inte att minska om vedkubbarna är kortare än maxlängden. I längden tar detta tillkortakommande mycket onödig tid i anspråk, vilket blir extra tydligt när korta kubbar klyvs.

Tvåhandsgreppet med en tumknapp och matningsstav leder till en framåtlutad, något vriden kroppsposition, vilket knappast är ergonomiskt. Å andra sidan gör tvåhandsgreppet klyvningen säker och du kan alltid köpa till ett stativ.

Designen är nätt, men KHS 5204 står ändå stabilt och förflyttas enkelt tack vare de två hjulen. Mobiliteten blir dock lite lidande av att hjulen blir skevbenta om vedklyven reses i en allt för kraftig vinkel under flytt. KHS 5204 har sina svagheter, men den är fortfarande en kompetent vedklyv och med tanke på det låga priset även mycket prisvärd.

Kraftfullstadigmobilgenerös klyvlängdlågt pris
Ej ergonomisk designej justerbar klyvlängd
4,0

3. AL-KO LHS 6000

Toppmatad tidsbesparare

Prisklass: Medel Motoreffekt: 3000 W (kräver 16 ampere-säkring) Maximalt klyvtryck: 6000 kg, 220 bar Maximal klyvlängd: 105 cm Klyvdiameter: 12-32 cm Klyvcykel: Max 33 s Inkluderade tillbehör: klyvkors Vikt: 128 kg Garanti: 1 år

AL-KO LHS 6000 är en stående premium-vedklyv för de som eldar mycket, men som inte vill investera i en betydligt dyrare sågmaskin. Det är i grund och botten en robust vedklyv som står stadigt på marken. Den medföljande fyrvägskniven klyver direkt kubben i fyra delar. Ihop med den justerbara klyvhöjden innebär detta en rejäl tidsbesparing, speciellt för den lite kortare kubbar.

LHS 6000 klarar de flesta typer av trä, även hårdare trädarter och segare trä. Tjocka kubbar med tillräckligt kraftiga förgreningar blir dock övermäktiga.

Användarvänligheten är hög och det parallella tvåhandsgreppet är enkelt att arbeta med så länge stockarna inte är alltför kraftiga.

LHS 6000 håller ett lagom högt arbetstempo. Dessutom är den ergonomisk tack vare den upprätta arbetsställningen. På plattan sitter gummiförsedda gripklor som håller kubben på plats. Dessa har dock ett minsta avstånd på 12 centimeter i diameter, kubbar mindre än så missgynnas.

Den färdigkluvna kubben ligger ofta kvar på klyvplattan, vilket gör att man inte behöver plocka upp bitarna på marken efteråt och minskar risken för att få vedbitar på fötterna. Likväl bör man alltid ha skor/stövlar med stålhätta vid vedklyvning med maskinen.

LHS 6000 har även svagheter och den främsta av dessa är att det förkortade returläget lätt släpper om man inte drar åt spärren riktigt hårt. Har man tillräckligt starka nyper är detta inte ett problem, men vi hade förväntat oss en smartare spärrfunktion för en vedklyv i denna prisklass. Vidare känns säkerhetsavståndet mellan platta och kniv lite väl tilltaget, vilket gör att man ibland måste klyva om korta kubbar från andra hållet.

Har du budgeten och prioriterar en bra arbetsställning samt tidseffektivitet är dock AL-KO LHS 6000 överlägsen billigare, enklare vedklyvar.

Tidseffektivbra arbetsställningstadigklyvkryss medföljer
Hög maskinviktklyvhöjdsspärren lossnar lättgripklornas minimumstorlek
3,5

4. Bala Agri EP50

Stark och stabil men kort garanti

Prisklass: Premium Motoreffekt: 3 000 W Maximalt klyvtryck: 3000/7000 kg Maximal kubblängd: 30-50 cm Garanti: 1 år

Bala Agri EP50 är en rejäl vedklyv som klarar av stora kubbar. Den medföljande 4-klyvskniven kan dessutom användas för två olika storlekar vilket är ett plus. Vedklyven pressar framåt i ett lagom tempo, du hinner absolut med att korrigera och övervaka. Samtidigt är den snabb i backen så att du fort är igång igen.

EP50 står stadigt på marken tack vare stora däck och snedställda ben. Vi upplever att designen är genomtänkt och byggkvaliteten ordentlig. Under testet börjar dock en hydraulkoppling ge sig och det sprutar olja överallt. Kanske hade vi helt enkelt otur, för materialvalen är gedigna och likaså konstruktionen.

Garantitiden på 1 år är dock lite oroväckande, speciellt med tanke på priset och att detta ska vara en premiumklyv. Dessutom hade vi gärna sett att det följde med ett skyddsöverdrag för att skydda klyven mot vädrets makter.

Bala Agri EP50 är användarvänlig i flera avseenden. Maskinen är lätt att förstå sig på, och lätt att manövrera. Du har hela tiden alla funktioner nära till hands vilket gör den ergonomisk. De stora däcken gör den dessutom enkel att förflytta. Även vid 30 centimeter djup snö kunde två personer lätt rulla klyven.

En smärre nackdel med EP50 är att den trots många hästkrafter några gånger inte riktigt orkar med. Normala kubbar av fura och gran är inga problem. Men en premiumklyv bör även klara av riktigt tunga arbetsuppgifter. Under testet klöv vi därför mycket kubbar av ädelträslagen ek och ask. Överlag så löser EP50 det mesta, men ibland måste vi backa och klyva åt ett annat håll. Det bör poängteras att det var mycket vresiga och svåra bitar i vedhögen så den har verkligen fått kämpa.

Avlastningsbordet kommer väl till pass när det är kubbar som måste klyvas om. Bordet är en av de funktioner som uppskattas mest hos EP50.

Ett litet minus får den för att den levereras med en särskild fraktoljeplugg som du själv måste byta.

Sammantaget är det dock en bra vedklyv, som på grund av ett par brister känns något överprissatt. Den är lämplig för dig som ska klyva mycket ädelträ, gärna då större bitar.

Smidigt avlastningsbordtidseffektivergonomisklättförflyttad
Kort garantiinget skyddsöverdraglevereras med speciell fraktoljeplugg
3,5

5. Cocraft LSV6T

Stark under rätt förutsättningar

Prisklass: Medel Motoreffekt: 2 700 W Maximalt klyvtryck: 6 000 kg Maximal kubblängd: 104 cm Returtid: 2 s (uppmätt) Klyvtid: 10 s (uppmätt) Maskinvikt: 97 kg Garanti: 2 år

Cocraft LSV6T är en stark vedklyv av typen "upprättstående", den är alltså ganska hög och smal. Klyven är kraftfull och reder ut komplicerade vedkubbar bra så länge de är av optimal storlek, vilket är omkring 25-30 centimeter. Du kan klyva dessa väldigt tidseffektivt.

För små eller för stora kubbar är däremot problematiskt. Detta har att göra med hur konstruktionen är utformad. Tvåhandsgreppet består av två armar som hugger fast kubben och när den då är stor och du måste köra på högsta läget (det finns tre lägen totalt) måste du hålla armarna 80 centimeter isär för att kunna hantera klyven. Det blir oergonomiskt.

Vidare är det stor risk att du får kubbarna över dig. Stora kubbar rullar lätt av och riskerar skada dina ben och fötter. Dessutom har klyvkniven svårt att reda ut kubbar i storlek omkring metern trots att specifikationen utlovar att den ska klara dessa - det är för att kniven inte riktigt når.

Däremot är LSV6T som sagt kraftfull om du har kubbar av rätt storlek. Även segt virke hanteras med enkelhet. Kraften till trots så opererar den på enfas vilket är väldigt smidigt.

Stå på plant underlag

LSV6T är mycket lättmonterad och kommer med alla delar som du kan tänkas behöva, till och med fraktplugg.

Konstruktionen som den här vedklyven har lämnar dock inte rum för annat än optimala förutsättningar. Marken måste vara helt plan, annars riskerar den att välta. Det beror på att den saknar stödben. Det här är med andra ord inte vedklyven som du rullar med dig ut i skogsmark. Det är lite synd med tanke på hur enkel den är att förflytta.

Dess kompakta utformning gör den också lätt att förvara - den är inte skrymmande.

Har du plan mark där du ska stå och klyva, och kubbar av medelstorlek, utgör LSV6T en tidseffektiv och användarvänlig vedklyv. Den passar därför endast dig som har god kontroll över kubbstorleken. Då är den ett bra köp, främst på grund av hur stark den är sett till priset.

Lättmonteradgedigen järnkonstruktiontystgående, kraftfullsnabb returtid
Inte mångsidigdålig konstruktion på tvåhandsgreppetklarar inte ojämn terrängskaderisk vid stora kubbar
3,0

6. Cocraft LS5T

Bra vedklyv för små kubbar av enkla träslag

Prisklass: Budget Motoreffekt: 2 200 W Maximalt klyvtryck: 5 000 kg Maximal kubblängd: 52 cm Returtid: 8 s (uppmätt) Klyvtid: 8 s (uppmätt) Maskinvikt: 45 kg Garanti: 2 år

Cocraft LS5T är en snabbklyvande vedklyv för att vara en budgetmodell och den är samtidigt både kompakt och lättmonterad. Så länge det är små till medelstora kubbar du ska klyva, som är relativt raka, gör den ett bra jobb.

Är kubbarna istället böjda kommer de att flyga av bordet. Samma sak händer om de är stora. Problemet beror på att arbetsbordet är väldigt plant och att ankarlösningen saknar en tydlig spets så den kan inte hugga fast kubben. Kubbar av segt virke utgör också ett problem för den kan inte klyva dem i ett nafs.

Glöm inte bort luftnippeln

Det är mycket enkelt att komma igång med Cocraft LS5T. Den går snabbt att montera och är lättförflyttad. Dessutom går den på enfas så du kan koppla in den med enkelhet. Viktigt är dock att du läser igenom manualen noggrant för det framkommer inte med önskad tydlighet att du måste öppna en luftnippel före att du startar klyven, och sedan stänga den igen när du är klar.

Att hantera vedklyven är enkelt men inte särskilt ergonomiskt. Knapparna sitter lite tetigt till vilket gör att du kan ha svårt att nå dem raklång med handskar på.

Tänk på att du måste köpa till stativet och uppsamlingsbordet separat.

Vi gillar att du kan bestämma returens djupstopp. Det gör att det går fort att klyva mindre kubbar - en tidsbesparande funktion.

Vem passar den här vedklyven för?

För dig som har bra kontroll över storleken på de kubbar du ska klyva är det här ett bra köp. LS5T är tystgående, lättmonterad och ganska enkel att använda. Men för dig som ska klyva kubbar av olika storlek, olika träslag eller böjda kubbar så kan det uppstå problem.

Som budgetvedklyv gör LS5T ett bra jobb så länge dina kubbar inte är större än 25-30 centimeter.

Underlättande djupstoppsinställningbra för kubbar <30 cmsmidig storlek & vikttystgående
Klarar inte stora eller böjda kubbar & vresiga träslagonaturlig positionering av händerna
3,0

7. Ryobi RLS5A

Billig vedklyv med mycket kraft men också långsam och oergonomisk

Prisklass: Budget Motoreffekt: 2 200 W Maximalt klyvtryck: 5 000 kg Maximal kubblängd: 52 cm Klyvtid: 8,5 s (uppmätt) Maximal kubblängd: 52 cm Vikt: 50 kg Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Ryobi RLS5A

Ryobi RLS5A är en stark vedklyv för att vara en enfasmaskin. Den klarar, trots enfasen, en stor påfrestning och det är positivt för hemanvändare då många inte har trefasuttag hemma. En lång trefaskabel är dessutom ett dyrt inköp.

Tyvärr är vedklyven samtidigt väldigt långsam. Den både pressar långsamt och har en lång returtid. Detta tillsammans med faktumet att klyvbordet är över 50 centimeter och inte förminskningsbart gör att såväl stora som små kubbar tar lång tid att klyva.

Trots att tryckkraften är god så förtas det till stor del av att pressplattan inte går tillräckligt långt fram. Inte en enda kubbe blir fullständigt klyvd, inte heller tillräckligt för att du enkelt med handkraft ska kunna dela den efteråt.

Ett annat problem är utformningen av klyvbordet. Designen är lite för kompakt, bordet kunde varit bredare och mer skålformat för att hålla kubbarna bättre på plats. Som det är nu fungerar vedklyven enbart när kubbarna är perfekt formade. Är de något ojämna trillar de av bordet.

Klyvkniven är heller inte särskilt hög så om kubben är för tjock riskerar den att vika sig uppåt. Tjockleken på kubbarna bör vara maximalt 20-25 centimeter i diameter, och hålla en jämn form för att det inte ska uppstå problem.

vedklyv-Ryobi-RLS5A

RLS5A kan monteras för ståhöjd eller lägre. Monteringen sker med skiftnyckel och insexnyckel och tar cirka 30 minuter.

Tvåhandsgreppet gör den till en säker vedklyv. Vi uppskattar detta, men eftersom det består av en spak på sidan och en knapp undertill blir arbetsställningen oergonomisk. Du måste stå böjd för att kunna hålla in knappen. Problemet finns även på högsta höjdinställning.

RLS5A arbetar tyst och behagligt förutom lite gnissel på returen.

Vedklyven står stadigt på sina stora däck och sin breda fot. Konstruktionen är i metall och klarar tuffa tag. Den är något omständlig att flytta runt då den inte har något bra placerat handtag att lyfta i.

Hade RLS5A haft ett riktigt lågt pris hade den kunnat vara ett intressant alternativ för användare som premierar klyvkraft framför ergonomi och tidseffektivitet. Med nuvarande prisbild så ger den tyvärr inte mycket prisvärde för pengarna.

Stark motor för enfasjusterbar höjd
Långsam & ofullständig klyvningoergonomisk arbetsställningdåligt utformat klyvbord
2,0

Allt om vedklyv

En vedklyv gör just vad den heter: klyver ved. När du hugger ved på traditionellt vis med klyvyxa krävs en betydligt större arbetsinsats och ofta mer tid än om du låter en maskin göra jobbet. Dessutom är det billigare att klyva själv än att köpa färdigkluven ved.

Vedklyven fungerar på så vis att en kolv med en tryckplatta i änden pressas i riktning mot en kil som sitter på andra sidan. Kilen kallas för kniv. Du placerar trästycket mellan tryckplattan och kniven, och maskinen klyver sedan stycket i flera delar med ren kraft. Det vanliga är att kniven ser ut precis som en kil, och stycket klyvs då i två bitar. Därefter upprepas proceduren tills dess att vedkubbarna uppnått en lagom storlek.

Olika typer av vedklyvar

Vedklyvar finns i några olika varianter. Dels kan du välja mellan stående och liggande modeller, där de stående är något kraftfullare men även dyrare.

Bland de liggande finns det modeller med korta ben och modeller med längre ben. Till de med korta ben följer ofta ett lägre pris men också något sämre prestanda. Det är viktigt att du innan köp tänker igenom vilka behov du har, så att du varken väljer en onödigt lyxig eller simpel modell.

Vedklyv och säkerhet

Vedklyvar är kraftfulla maskiner och säkerheten är därför av yttersta vikt. Som väl är så är dagens vedklyvar mycket säkra om de används på rätt sätt. Exempelvis har de tvåhandsgrepp som minimerar risken för att klämma sig.

Utöver vedklyvens säkerhetsfunktioner är det värt att tänka igenom sin skyddsutrustning. Vid användning av vedklyv bör man alltid använda skyddsglasögon/visir och arbetshandskar. När vedstycket klyvs frigörs ofta stora krafter och träflisor kan då flyga iväg och orsaka ögonskador på den oskyddade. Likaså är det lätt att få stickor i händerna ifall man inte bär arbetshandskar.

Köpa vedklyv via internet

Allt fler köper sin vedklyv på nätet. De främsta anledningarna till detta är troligtvis följande.

  • Låga priser. Webbutikernas priser är ofta de lägsta på marknaden. Detta beror dels på att de kan hålla sina kostnader nere genom att de inte måste betala för fysiska butiker, med allt vad det innebär av personalkostnader, underhåll, värme, hyra etc. Utöver detta råder också ofta stenhård priskonkurrens mellan webbutikerna.

  • Kostnadsfri hemleverans. Köper man sin vedklyv i en webbutik så ingår i regel hemleverans till tomtgränsen. Detta gör att man slipper frakta hem vedklyven från butiken själv, något som annars kan kräva hyrning av släp, med allt vad det innebär avhämtning, tillbakalämning et cetera. Det finns med andra ord ofta både tid och pengar att spara på att köpa sin vedklyv via Internet.

Tänk på att vissa vedklyvar ofta levereras utan en tillräcklig mängd hydralikolja i tanken och att det därför kan vara nödvändigt för dig att komplettera med en dunk. Komplettera gärna inköpet med en vedkap för att snabbt och lätt göra ved även av de tunnare grenarna på trädet.

Viktiga egenskaper hos en vedklyv

För att välja den bästa vedklyven för just dina behov är det viktigt att du förstår hur en vedklyv fungerar och vad som skiljer olika modeller från varandra. Här följer därför en genomgång av de viktigaste egenskaperna hos en vedklyv.

Stående eller liggande

Vedklyvar finns i stående och liggande utförande. De billigaste budgetmodellerna är oftast liggande med korta ben och är tänkta att stå på någon typ av stativ.

Ett snäpp upp kommer liggande modeller med långa ben, så att de kan stå direkt på marken. De flesta vedklyvar som säljs tillhör denna kategori.

Professionella vedklyvar med förbränningsmotor är också oftast liggande. Stående vedklyvar tillhör normalt premiumklassen och har en högre prestanda än liggande. De är tunga och väger ofta över 100 kg, varför de kan vara bökiga att flytta. Vissa av dem är utrustade med tillsatsbord för två vedträlängder, och de flesta kommer med möjligheten att justera arbetshöjden i olika steg.

Motorn

Motorn har en nyckelroll då dess kraft avgör hur kraftigt klyvtrycket blir. Vedklyvar för vanliga konsumenter har elmotorer medan professionella vedklyvar för storkonsumenter istället har förbränningsmotor. Då elmotorer är begränsade till vanlig hushållsel kan effekten inte bli lika hög som om man använder en förbränningsmotor.

Bensindrivna vedklyvar kan ha ett klyvtryck på över 20 ton och riktar sig till storkonsumenter såsom skogsägare. Observera att kraftigare eldrivna vedklyvar kan kräva 16 amperesäkring och trefasuttag.

Klyvtryck

Mycket av prestandan hos en vedklyv ligger i dess klyvtryck. Ju högre klyvtryck desto tuffare trästycken klarar den av att klyva. Ett torrt trästycke från ett mjukt träslag ger svagt motstånd medan sega träslag, blött trä och trästycken med förgreningar i kan vara ett gissel för svagare vedklyvar.

Dyrare modeller tenderar att ha ett högre klyvtryck än billigare modeller.

De billigaste vedklyvarna har ett klyvtryck från 3 ton medan de kraftigaste modellerna med elmotor har ett klyvtryck på 7-8 ton. De flesta vedklyvarna som säljs för den vanliga villaägaren ligger däremellan.

För att en vedklyv ska klara av de flesta typerna av vedkubb bör den ha minst 5 tons klyvtryck. Man ska inte underskatta skillnaden som ett extra ton klyvtryck kan göra. En vedklyv med ett klyvtryck på 3 ton riskerar att bara klara enkla kubbar.

Design

De flesta vedklyvar är utformade på ungefär samma vis. Något som kan vara viktigt att kasta ett extra öga på är dock var tyngdpunkten ligger. En stabil vedklyv är enklare att hantera.

Något som exempelvis kan variera på de liggande modellerna är placeringen av motorn. I vissa fall är den till exempel placerad direkt under pumpen, i andra fall en bit ner på benen. Med en låg tyngdpunkt står oftast maskinen bättre på marken. De stående modellerna kan vara utrustade med extraben som du fäller ut när det är dags att klyva.

Klyvlängd/Slaglängd

Klyvlängd (kallas även slaglängd) är måttet på den inställning som avgör hur långt tillbaka vedklyvens kolv rör sig och som därmed definierar hur lång vedkubb som får plats i vedklyven. Exempelvis innebär en angiven klyvlängd på 50 cm att vedklyven kan hantera en vedkubb på max 0,5 m.

Ju dyrare modell, desto större tenderar klyvlängden att vara. Klyvlängden brukar variera från ca 0,5 m till uppåt 1,5 m. Då en vanlig braskamin inte klarar klyvlängder på mer än ca 30-40 cm så har även de billigaste vedklyvarna oftast en tillräckligt lång klyvlängd.

På mer påkostade modeller så kan klyvlängden varieras. Anledningen är att en kortare klyvlängd ger en kortare cykeltid då kolven rör sig en kortare sträcka. Är vedbitarna kortare än den maximala slaglängden, så kan man därför spara tid på att minska klyvlängden.

När klyvlängden anges i specifikationer så syftar man i regel på den maximala längd som vedklyven kan hantera. Slaglängdens reglering kan antingen gå i steg - exempelvis två lägen - eller vara steglös så att du kan ställa den i vilket läge du vill.

Klyvdiameter

Klyvdiametern brukar inte anges av tillverkarna och påverkas främst av hur lång vedklyvens kniv är. Detta beror troligen på att klyvdiametern i praktiken sällan är en begränsande faktor. Även en enkel vedklyv klarar ofta av en klyvdiamter på uppåt 40-50 cm, förutsatt att motorn har kraft nog. Man kan dock i dessa fall behöva klyva kubben på varje sida.

Kniven

Kniven på en vedklyv liknar på de flesta modeller en kil som är fastsvetsad i fronten på maskinen. Kildesignen innebär att den klyver trästycket i två delar. Ett sätt att snabba upp arbetet är att skaffa en kniv som kan klyva trästycket i fler än två delar med en gång. Exempelvis en fyrvägskniv eller ett klyvkryss. Detta gör också att du minskar på den fysiska ansträngningen eftersom det blir färre, tunga lyft.

Säkerhetsavstånd

Att tryckplattan inte går hela vägen fram till kniven är en säkerhetsfunktion på alla modeller. När detta avstånd upplevs för stort och trästycket inte klyvs väljer vissa att lägga en kloss mellan tryckplattan och trästycket. Detta kan utgöra en säkerhetsrisk eftersom klossen riskerar skjutas iväg som en projektil när ytan på trästycket är ojämn.

Att tillverkaren har ett väl avvägt säkerhetsavstånd som varken är för långt eller kort är därför av största vikt både vad gäller användarvänlighet och vad gäller säkerhet.

Cykeltid

Cykeltiden är den tid det tar för vedklyvens kolv att röra sig fram (klyvtid) och tillbaka (returtid) till utgångspunkten, d.v.s. en hel cykel. Cykeltiden har därmed en stor inverkan på hur snabbt vedklyven arbetar.

Ju större klyvlängd, desto längre cykeltid. Ju kortare vedbit, desto längre blir också cykeltiden, då kolven måste röra sig längre för att nå fram till vedbiten. På mer påkostade vedklyvar kan man justera klyvlängden, vilket kan spara mycket tid om trästyckena är kortare än den maximala klyvlängden.

Tvåhandsmanövrering

Tvåhandsgreppet är standard och utgör en säkerhetsfunktion. Det finns på alla modeller även om det ibland kan handla om två spakar, och ibland en knapp och en spak. Det är ett slags “död mans grepp” som innebär att du måste använda bägge händerna för att kunna använda klyven. Släpper du en av dessa slutar maskinen driva kolven framåt.

Tillbehör

Förutom knivar utformade för att klyva trästycket i flera delar på en gång (exempelvis klyvkorts) finns även andra tillbehör. Det vanligaste är stativ eller bord. Dessa ger en mer behaglig arbetsgång.

Ofta är stativen utrustade med hjul på ena kortsidan, vilka gör det enklare att transportera vedklyven mellan olika platser. Det finns även en del andra bra tillbehör som man kan köpa till, exempelvis ett uppsamlingsbord som fångar upp den nyhuggna veden när den kommer klar ur maskinen. Glöm heller inte oljan till hydrauloljetanken.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!