Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Vattenkokare: 11 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 8 oktober 2019

Orkar du inte vänta på att tevattnet ska börja koka i kastrullen? En vattenkokare spar tid åt dig! Vi har testat flera olika modeller och bäst i test blir Kenwood Vattenkokare ZJG801CL. Den är snyggt designad och har ett greppvänligt handtag. Den är dessutom tyst.

Kitchen Aid Artisan 5KEK1522 blir bästa premiumval då utsidan förblir sval, samt på grund av att den har välgjorda funktioner och hög användarglädje.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I vårt test har vi låtit hushåll med daglig användning av vattenkokare få utvärdera de olika modellerna. Följande egenskaper har vägts in:

  • Användarvänlighet: Hur är handtaget utformat, är vattenkokare enkel att öppna och stänga, och hur tydlig är vattenmätaren att läsa av?

  • Funktion: Kan man ställa in önskad temperatur på vattenkokare, hur signaleras att vattnet har kokat upp, hur snabb är vattenkokare och hur väl håller den värmen?

  • Design: Blir vattenkokare varm på utsidan, hur högt låter den under uppkokning och hur mycket utrymme tar den upp på köksbänken?

1. Kenwood Vattenkokare ZJG801CL - BÄST I TEST VATTENKOKARE

Förstklassigt tystlåten vattenkokare med snygg och smart design

Prisklass: Premium Volym: 1,7 l Effekt: 2 200 W Uppkokningstid 1 liter: 3:21 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 78 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Kenwood ZJG801CL

Kenwood Vattenkokare har egentligen inte särskilt många funktioner. Man kan inte välja till vilken grad vattnet ska kokas upp och det finns inte heller någon display som visar aktuellt temperatur eller annan information. Dessutom är priset högt. Ändå kan man inte låta bli att falla pladask för den här vattenkokaren. Kenwood Vattenkokare är mycket snyggt designad, och samtidigt väldigt funktionell i sitt utseende. Karaffens glasväggar gör att man direkt ser när vattnet har kokat upp. Visserligen stänger Kenwood av sig själv när det skett, men när 1 liter vatten kokas upp på tid så inträffar avstängningen först vid 3 minuter och 21 sekunder fast vattnet bubblade rejält redan vid 3 minuter.

Glasväggarna blir varma men handtaget är helt svalt, och precis där knogarna är har själva karaffen skyddande plast. Locket öppnas lätt med hjälp av en knapp på handtaget, och stängs igen lika smidigt, även om vattenkokaren är varm, tack vare en plastyta precis där man naturligt sätter fingret. Men bäst av allt är ändå den låga ljudnivån, bland den lägsta av alla vattenkokaren som testats. Något vi delvis härrör till den gummerade kanten runt lockets insida. Det är inga som helst problem att konversera familjen eller lyssna på radio i samma rum som Kenwood kokar upp vatten. Och det gör Kenwood Vattenkokare till en riktig favorit.

Mycket tystgreppvänligt handtag med integrerad knapp för att öppna locketsnygg design
Inga inställningsmöjligheter
4,5

Bra pris hos:

eNemo

2. Kitchen Aid Artisan 5KEK1522 - BÄSTA PREMIUMVAL

Premiumvattenkokare med hög användarglädje, utsida som håller sig sval under kokning

Prisklass: Premium Volym: 1,5 l Effekt: 3 000 W Uppkokningstid 1 liter: 3:28 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 83 grader Digital display: Ja Justerbar temperatur: Ja. Temperaturvisare: Ja, två stycken

Kitchenaid Artisan 5KEK1522

Testets gigant både bildligt och bokstavligt talat. Om det inte vore för att priset ligger på det dubbla mot den näst dyraste modellen hade Kitchen Aid Artisan Vattenkokare slagits på allvar om toppositionen. Kokaren tar dock upp mycket plats på köksbänken men kompenserar med fantastiska ljus- och ljudindikatorer, multipla digitala samt analoga displayer och lätthanterade vreden. Handtaget är greppvänligt och pipen en av de bättre, något för den som vill kunna utföra precisionsupphällning.

Värmehållningen är bra, men bäst av allt är vattenkokarens dubbla väggar. De gör att utsidan förblir sval i alla lägen och drar ned ljudnivån rejält. Även med vattnet nyss uppkokat kan man lägga händerna på vattenkokaren utan att bränna sig. Kitchen Aids vattenkokare är ett otroligt bra val med påkostade funktioner, för den som har himlen som gräns i sin vattenkokarbudget och ett stort kök med mycket plats så är Kitchen Aid ett självklart val.

Utsidan håller sig svalvälgjorda funktionerhög användarglädje
Högt prisutrymmeskrävande
4,5

Bra pris hos:

Bygghemma

3. Electrolux EEWA7500

Användarvänlig vattenkokare med bra ljus- och ljudindikationer och snabb uppkokning

Prisklass: Mellan Volym: 1,7 l Effekt: 2 400 W Uppkokningstid 1 liter: 3:16 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 79 grader Digital display: Ja. Justerbar temperatur: Ja Temperaturvisare: Ja

Electrolux EEWA7500

Vad gäller funktioner så är Electrolux EEWA7500 en av testets mest välutrustade. Den är till formen smidig och stjäl inte för mycket utrymme. Temperaturen är justerbar från 50 grader upp till kokande. En smart digital display på handtaget visar exakt temperatur på vattnet både under och efter uppkokning.

Volymmätaren på vattenkokaren har egen belysning, som ändrar färg i takt med uppvärmningen, mycket praktiskt och användarvänligt. Handtaget är greppvänligt och volymmätaren förblir precis som locket svalt även när övrig yta blivit uppvärmd. Ljudindikatorn lyckas till och med hålla en lätthörd men ändå inte för hög ljudnivå. Uppkokningstid såväl som värmehållningen är normal. Användarvänligheten ihop med de funktionella och snygga displayerna ger ett bra prisvärde, därför utser vi Electrolux EEWA7500 till bäst i test.

Mycket användarvänligbra indikatorerväldigt funktionell
Något varm utsida
4,5

4. Philips Vattenkokare HD9326/21

Prisklass: Mellan Volym: 1,7 l Effekt: 2 200 W Uppkokningstid 1 liter: 3:43 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 80 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Ja Temperaturvisare: Nej

Philips HD9326

Philips Vattenkokare har precis som många av dess konkurrenter fallit för frestelsen att placera volymmätaren innanför handtaget. Varför begriper vi inte, med en stor hand runt det visserligen mycket greppvänliga handtaget så syns det knappt hur pass full vattenkokaren är. Vattenkokaren har ett väldesignat lock med öppningsknappen placerad överst på handtaget. Den kärvar aldrig och innebär att man inte behöver komma nära den varma metallen vid användning. Pipen är bred och lätt att hälla med.

Vattenkokarens uppkokningstid är något lång men håller väldigt bra ljudnivå. Vattenkokaren står på en bas som stjäl mer utrymme än önskat på diskbänken. Undertill finns en praktisk sladdvinda. Vattnet kan kokas upp till 80, 90, 95 eller 100 grader. Philips vattenkokare har också värmehållningsknapp men ingen display som visar aktuell temperatur på vattnet. Alla knappar lyser upp när de trycks in. Användarvänligheten är god och förutom några mindre minus så är Philips Vattenkokare HD9326/21 ett trevligt tillskott till köksapparaturen.

Bra knapp för locketenkel att använda och hälla med
Något stor basvolymmätaren placerad innanför handtaget
4,0

5. Eva Solo Vattenkokare

Stilren design, mycket snabb uppkokning och väldigt lätt att använda

Prisklass: Premium Volym: 1,5 l Effekt: 2 400 W Uppkokningstid 1 liter: 2:57 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 78 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Eva Solo Vattenkokare

Testets stiligaste vattenkokare är Eva Solo. Premiumprisklass, men en design att betala för. Till Eva Solos fördelar hör den höga användarvänligheten. Inget lock att hantera, bara att hälla ned vatten, koka upp och servera. Det går inte att misslyckas. Vattenkokaren bygger på höjden och kan vara knepig att få under kranen i en grund vask. Den är mycket tystlåten och staven man slår på den med lyser diskret under uppkokning. Handtaget går bra att lyfta i men övrig yta blir varm.

Den smidigt "öppna" öppningen medför dock en något lägre temperatur på vattnet 20 minuter efter uppkok. Är man inte ute efter finurliga funktioner utan vill koka vatten löjligt enkelt, snabbt och snyggt så är Eva Solo det bästa alternativet av vattenkokarna i vårt test.

Mycket enkel att hanterasnygg designsnabbast uppkokning
Knepig att få in under vissa kranaringa funktioner
4,0

Bra pris hos:

Kitchn

6. SMEG KLF03

Prisklass: Premium Volym: 1,7 liter Effekt: 3000 Watt Uppkokningstid: 1 liter 3:02 minuter Vattentemp: efter 20 minuter 72 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Smeg KLF03

Med småel som vattenkokare är det ofta svårt att skilja en modell åt från en annan. Men när SMEG tillverkar vattenkokare, ja då känner man igen modellen på lång avstånd. SMEG KLF03 har mycket tilltalande design och finns tillgänglig i tillräckligt många nyanser för att kunna matcha alla varianter av kök. Modellen är ganska stor, så inget för den mest trångbodda. Handtaget är rejält men greppvänligt. SMEG har dock gjort en för vattenkokare vanlig miss och placerat vattenmätaren innanför handtaget. Det gör det nära på omöjligt att läsa av hur mycket vatten den innehåller – speciellt som att det lätt bildas kondens i mätare.. Den något långsamma öppningen av vattenkokarens lock är en annan detalj som irriterar något.

Det är mycket praktiskt att SMEG KLF03 inte behöver passas in på bottenplattan, utan kan ställas ned i vilken vinkel som helst. Uppkokningstiden är är överraskande snabb, vilket givetvis är ett stor plus. Den låga ljudnivån är utan tvekan imponerande. Man kan med lätthet konversera vid frukostbordet samtidigt som vattnet kokar upp på köksbänken bredvid. Inte heller blir utsidan av SMEG KLF03 farligt varm. Denna stilrena vattenkokare är inte utrustad med några imponerande funktioner. Men modellen är både en prydnad i köket och kan koka upp vatten snabbt, tyst och effektivt. Vill man ha en bra vattenkokare och är redo att betala extra för designen så är SMEG KLF03 en fullträff.

Snygg designlåg ljudvolym under uppkokningsmart basplattasnabb uppkokning
Långsam öppning av locketdålig placering av vattenmätaredyr
4,0

Bra pris hos:

Royal Design

7. Wilfa WSWK-1

Vattenkokare med smarta funktioner, tydlig display och mycket god värmehållning

Prisklass: Mellan Volym: 1 l Effekt: 2 200 W Uppkokningstid 1 liter: 3:23 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 86 grader Digital display: Ja Justerbar temperatur: Ja Temperaturvisare: Ja

Wilfa WSWK-1B

Wilfas vattenkokare modell WSWK-1 håller tjugo minuter efter uppkokning bäst värmen på vattnet, med 86 grader, och det utan att värmehållningsfunktionen är påslagen. Själva vattenkokaren är mycket kompakt, men volymkapacitet är på gränsen till för liten för en barnfamilj. Med tanke på att priset är på mellannivå så är WSWK-1 välutrustad. Basen har digital display, en kan själva justera temperaturen och det går efter kokning att se vilken temperatur vattnet håller. Utsidan blir väldigt varm, men locket håller sig svalt nog för beröring och likaså handtaget.

Vattenkokaren indikerar med ljud efter kokning, displayen är upplyst och lätt att läsa även i mörker. Ljudnivån är bra. Wilfa har konstruerat en väl genomtänkt vattenkokare som verkligen håller vattnet varmt länge efter uppkokning.

Bäst värmehållningmånga funktionerbra display
Utsidan blir varmganska snål volymkapacitet
4,0

8. OBH Nordica Gravity 7905

Okomplicerad och rymlig vattenkokare, med snygga funktioner och bra ljudnivå

Prisklass: Mellan Volym: 1,6 l Effekt: 2 200 W Uppkokningstid 1 liter: 3:15 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 82 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

OBH Nordica Gravity 7905

Gravity 7905 från OBH Nordica har en hög volymkapacitet men tar ändå upp behändigt lite plats på köksbänken. Vattenkokaren har initialt en hög ljudnivå när den börjar stormkoka, därefter blir den riktigt tystlåten och stör inte i frukostbestyret. Kokningen upplevs som snabb men är snarlik övriga modeller i testet.

Vattenkokarens funktioner är smidiga. Vattenmätaren är placerad bakom handtaget och döljs lätt av ens egen hand men locket är enkelt att öppna och stänga, med en smart tryckyta för bra grepp. Locket håller sig efter kokning svalare än övrig utsida. Snygg ljusindikator i form av en genomskinlig plaststav som tänds upp när kokaren slås på. OBH Nordica Gravity håller värmen väl och känns överlag som en okomplicerad men prisvärd modell för den som vill ha en vattenkokare med det lilla extra.

Rymlig och kompaktenerellt tystlåten snygga funktioner
Varm ytteryta
4,0

9. C3 Vattenkokare Design

Liten och smidig vattenkokare med bra ljudindikationen när den är klar

Prisklass: Budget Volym: 1,2 l Effekt: 2 200 W Uppkokningstid 1 liter: 3:25 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 79 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

C3 30-30514

C3 Vattenkokare Design är en liten och behändig maskin, något mindre volymkapacitet men det räcker för några koppar te och en portion gröt. Denna vattenkokare har precis som flera andra modeller möjligheten att snurra upp sladden under basplattan. Vattennivån är något svår att se bakom handtaget, men kokaren har en tydlig ljudindikator för när vattnet har kokat upp.

Uppkokningstiden för 1 liter är en av de längre, men det rör sig om marginella skillnader. Locket är enkelt att öppna och det blir en bra stråle när man häller. Främsta nackdelen är att hela vattenkokaren blir mycket varm, i synnerhet just locket som är i metall. Handtaget förblir dock svalt och hållbart. C3 Vattenkokare är en okomplicerad modell som uppfyller alla grundläggande krav utan krångel.

Smidig modelltydlig ljudindikation
Längre uppkokningstidmycket varm utsida efter kokning
3,5

10. Electrolux EEWA7100

Vattenkokare av budgetmodell med mycket bra värmehållningsförmåga

Prisklass: Budget Volym: 1,5 l Effekt: 2 200 W Uppkokningstid 1 liter: 3:22 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 85 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Electrolux EEWA7100

Vattenkokaren Electrolux EEWA7100 är en budgetmodell som är riktigt bra på att få vattnet varmt och behålla det varmt även efter uppkokningen. Det är dock inte bara innehållet som blir varmt. Tyvärr blir även utsida och lock mycket heta. Kokarens volymdisplay är belägen bakom handtaget, ett vanligt förfarande som kan göra mängden vatten svår att se om man har en stor hand. Även denna blir varm så när man ska bära kokaren med varmt innehåll får man vara aktsam.

Det finns ingen ljus- eller ljudindikation, men ett tydligt klickljud efter uppkokning. För att öppna locket ska man trycka mitt på det. Inte helt smidigt men det funkar. Är god värmehållning prioritet så blir EEWA7100 ändå ett bra köp, ett budgetalternativ för den som vill ha Electrolux-kvalitet.

Väldigt bra värmehållning
Utsidan och locket blir mycket varma efter uppkokning
3,5

11. Philips Vattenkokare HD9305/20

Vattenkokare med bra prisnivå som snabbt och effektivt kokar upp 1 liter vatten

Prisklass: Budget Volym: 1,5 l Effekt: 2 200 W Uppkokningstid 1 liter: 3:08 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 82 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Philips HD9305

Philips vattenkokare HD9305/20 är en klassisk modell, där funktionerna är nedskalade till det allra viktigaste. Handtaget är rejält och även den stora handen kan få ett bra grepp. Ljudnivån vid kokning är acceptabel. Koktiden för 1 liter vatten är en av de snabbare i vårt test. Det finns varken ljus- eller ljudindikation men det hörs ett tydligt klick när vattenkokaren är färdig.

Främsta nackdelen är det manuella locket, som måste dras upp. Det kräver en tvåhandsfattning, vilket gör användningen lite extra bökig. Kokaren blir dessutom väldigt varm och kan inte beröras vare sig direkt eller efter 20 minuter utan att det bränner till. Philips har således lagt krutet på det väsentliga men saknar lite i detaljerna. Är man dock endast intresserad av att få sitt vatten uppkokat så kan man absolut bli nöjd med Philips Vattenkokare.

Uppkokningstidenvärmehållning och en bra prisnivå
Blir väldigt varmkrävs två händer för att öppna locket
3,5

Bra pris hos:

Proshop

Allt om vattenkokare

Vi har testat 8 olika modeller av vattenkokare i olika prisklasser: Tre ur budgetklassen, två på mellannivå och tre premiummodeller. Volymen varierar mellan 1 och drygt 1,5 liter. Samtliga vattenkokare har använts i vardagen av våra testfamiljer, men de har också radats upp bredvid varandra för en jämförelse. Vi har mätt hur lång tid det tar för varje kokare att koka upp exakt 1 liter vatten, samt mätt hur varmt vattnet varit efter 20 minuter. Vissa kokare har en värmehållningsfunktion som vi då inte haft påslagen, utan vi har utgått från vattenkokarens inneboende förmåga att behålla värmen.

Vi undersökte vattenkokarnas användarvänlighet - hur handtaget är utformat, hur vattenkokaren är att hålla i och att hälla med. Vidare jämförde vi reglage och eventuella displayer. I det ingår hur knappar och vreden är att använda, och hur tydlig indikatorn för vattennivån är. Inkluderat i testet finns även en bedömning av indikatorerna som signalerar att vattnet är klart, inklusive ljudnivå på dessa. Även ljudnivån när vatten kokar upp har vägts in i vår bedömning. Vi har tittat på sladden, på vattenkokarens yttre storlek och på materialval. Vi har gått igenom de funktionerna som finns och tagit upp de mest väsentliga. Säkerhetsmässigt fokuserade vi framför allt på om vattenkokarna inte blev för varma under och efter användning. Vi har även gjort en bedömning av vattenkokarnas utseende och den allmänna känslan av kvalitet.

Vår test visar att premiummodellerna har de mest avancerade funktionerna överlag, men också att testets dyraste modell faktiskt är den enda vars yta håller sig sval nog att hantera oavsett om den är full med nykokat vatten. Bäst i test blir ändå den modell som bäst kombinerar användbara funktioner med ett rimligt pris. Att koka upp vatten effektivt klarade dock samtliga modeller av och även vattenkokarna i budget- och mellankategorin håller en bra nivå.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!