1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Vattenkokare: 15 modeller i test

Patrik Persson

Orkar du inte vänta på att tevattnet ska börja koka i kastrullen? Vi har testat flera olika modeller av vattenkokare från bland andra Kenwood, Smeg och Eva Solo. De kvaliteter vi letar efter hos en testvinnande vattenkokare är låg ljudnivå, att vattnet ska koka upp på kort tid och att man ska kunna hantera vattenkokaren utan att bränna sig.

vattenkokare bäst i test

Så gick det till när vi testade

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod av våra produktexperter. I testet av vattenkokare har vi primärt tittat på följande tre områden i vår bedömning:

  • Funktionalitet: Hur indikeras det att vattnet har kokat klart, går det snabbt att koka vattnet, kan man själv bestämma temperaturen och håller kannan värmen bra?

  • Användning: Är det lätt att fylla den med vatten, kan man se hur mycket vatten man hällt i och är den skön att hålla i?

  • Formgivning: Hur ser vattenkokaren ut, bränner man sig lätt på den och hur mycket låter det då man kokar vatten i den?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut. Jämför pris på alla vattenkokare på PriceRunner.

Relaterade tester:

1. Wilfa WSDK-2000 - BÄST I TEST VATTENKOKARE

En vattenkokare som är både lätt att använda och snygg

Volym: 1,25 l  Effekt: 2 200 W  Uppkokningstid 1 liter: 3:37 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 84 grader  Digital display: Nej  Justerbar temperatur: Ja  Temperaturvisare: Ja

Wilfa WSDK-2000

Vid det här laget är vi vana vid att Wilfa gör snygga hushållsapparater, och så är fallet även med vattenkokaren WSDK-2000. Just det exemplaret vi testar är byggd i svart plast med en väldigt snygg matt finish, men den finns även i rostfritt stål. Själva kokaren är väldigt stilren då i stort sett alla knappar är placerade på basen.

Basen är för övrigt en så kallad 360-gradersplatta, så du kan ställa ner vattenkokaren åt vilket håll du vill. En annan smart detalj är att det finns två vattenmätare på varsin sida av kokaren, så oavsett hur du ställer ner den så borde åtminstone en av vattenmätarna vara synlig. En smart detalj, speciellt med tanke på att vissa tillverkare placerar vattenmätaren på insidan.

Har ställbar temperatur

Som nämns ovan så sitter både knappen för att ställa in temperatur och för att starta kokningen på basen. Vilken temperatur du har valt visas med hjälp av lysdioder, så det är väldigt tydligt. Att kunna välja temperatur är en praktisk funktion, då olika typer av te gör sig bäst vid olika temperaturer. Vattnet kokas upp till hundra grader på strax över tre och en halv minut, vilket är mer än godkänt.

Det finns väldigt få saker att anmärka på med den här vattenkokaren, en av dem är att knappen för att öppna locket är placerat på själva locket snarare än på handtaget, vilket hade varit smidigt för att kunna öppna locket med samma hand som håller i handtaget. Detta är dock en väldigt ovidkommande detalj i våra ögon. Just den här modellen saknar också varmhållning, men överlag är det en välfungerande vattenkokare som ger ett mycket gott intryck.

360-gradersbasjusterbar temperaturkokar upp vattnet snabbt
Kan inte varmhålla vattnet

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Wilfa Wsdk-2000b Svart Format Vattenkokare -

799 kr

Wilfa Wsdk-2000b Svart Format Vattenkokare -

819 kr

Wilfa Wsdk-2000b Svart Format Vattenkokare -

819 kr

2. Kitchen Aid Artisan 5KEK1522 - BÄSTA PREMIUMVAL

En vattenkokare full av premiumfunktioner

Volym: 1,5 liter Effekt: 3 000 W Uppkokningstid 1 liter: 3:28 min Digital display: Nej Justerbar temperatur: Ja Temperaturvisare: Ja

KitchenAid Artisan 5KEK1522EAC

Kitchen Aid Artisan vattenkokare har mängder av funktioner och hade haft chans på att ta hem förstaplatsen om det inte vore för det höga priset. Den största styrkan hos Kitchen Aid Artisan vattenkokare är dock att den har dubbla väggar, vilket gör att det inte går att bränna sig på den trots att vattnet kokar där i, och det gör även att den är väldigt tystgående.

Tar upp mycket plats i köket

Kannan är lätt att hålla i tack vare sitt ergonomiska handtag, och även enkel att hälla ur tack vare den smart designade pipen som minimerar risken för spill. Den håller också värmen på vattnet länge.

Den tar förvisso upp en hel del plats i köket, men så är den också utrustad med såväl digital som analog display och meddelar sina olika funktioner med hjälp av både ljud och ljus. För den som har både obegränsad budget och bänkyta inför sitt inköp är Kitchen Aid Artisan en riktigt bra vattenkokare som verkligen har alla funktioner som går att önska.

Sval utanpåmånga olika funktioneranvändarvänlig
Dyrtar stor plats

3. Russell Hobbs Quiet Boil Kettle

Sannerligen en tyst vattenkokare

Volym: 1,7 l Effekt: 2 400 W Uppkokningstid 1 liter: 3,20 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 82 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Russell Hobbs Quiet 26300-70

Som ni kanske förstår av namnet på den här vattenkokaren är det en modell som Russell Hobbs hävdar tillhör det tystare segmentet. Vi får faktiskt tillstå att vårt intryck av den är att den är tystare än många andra vi har testat, så det ska den ha plus i kanten för.

En fiffig detalj är att vattenkokaren har vattenmätare på båda sidor, så oavsett hur du ställer den (Den har 360-gradersbas) bör du kunna utläsa hur mycket vatten du har hällt upp. Det finns inbyggd belysning som lyser med ett blått sken när vattenkokaren är igång, och detta är också någonting som hjälper dig att läsa av vattenmätaren om ljusförhållandena inte är de bästa.

Uppkokningen är snabbt avklarad

Uppkokning av en liter vatten tar tre minuter och 20 sekunder, vilket är fullt godkänt. En sak som vi saknar är ställbar temperatur, för olika typer av varma drycker gör sig bäst vid olika temperaturer och för den som är noga med det är den här vattenkokaren kanske inte helt rätt. Den kan inte heller hålla vattnet varmt efter uppkokning, dock är det snabbt gjort att koka upp det igen om det skulle ha råkat svalna lite för mycket.

När vi häller ur vattenkokaren får vi dock ett jämnt och fint flöde, vilket inte ska underskattas. Det finns ett inbyggt kalkfilter, vilket är ett klart plus om du bor i en del av landet som har vatten på den lite mer hårda delen av skalan.

360-gradersbastyststilren
Kort sladdinga temperaturinställningar

4. Electrolux EEWA7700

Väldesignad vattenkokare till lågt pris

Volym: 1,7 l Effekt: 2 400 W Uppkokningstid 1 liter: 3:14 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 80 grader Digital display: Ja Justerbar temperatur: Ja Temperaturvisare: Ja

Electrolux EEWA7700

Electrolux EEWA7700 är kanske inte helt perfekt, men visar sig vara en kompetent vattenkokare som inte alls är särskilt dyr jämfört med vissa konkurrenter.

Överlag så upplever vi att den här vattenkokaren är designad på ett genomtänkt sätt. Pipen har en utformning som gör att det inte stänker när du häller upp vatten och du har alla knappar väl inom räckhåll för tummen när du håller i handtaget. Dessutom så har den en så kallad 360-gradersplatta, vilket innebär att du kan ställa ner själva kokaren åt vilket håll du vill utan att behöva måtta in den. Tyvärr reagerar vi på att knappen för att öppna locket känns något bräcklig, och det är svårt att inte lämna fingeravtryck på metallhöljet.

Piper det inte lite väl mycket?

Vi upplever att Electrolux EEWA7700 har alla funktioner vi kan förvänta oss. Den upplevs inte som särskilt högljudd och uppkokningen av vattnet är snabbt avklarad. Du kan för övrigt själv ställa in till vilken temperatur vattnet ska värmas. En termometer visar aktuell temperatur och det finns också en varmhållningsfunktion. En sak som dock snabbt blir väldigt tydlig är att den här vattenkokaren piper väldigt mycket. Den piper dels varje gång du trycker på en knapp och även när du ställer ner den på plattan. Dessutom så piper den hela tre gånger när vattnet kokat klart. Detta hade varit ett ovidkommande problem om det hade gått att stänga av pipet, men det går tyvärr inte. På det stora hela upplever vi dock Electrolux EEWA7700 som en väldigt prisvärd vattenkokare med gott om funktioner och snabb värmning.

Ganska snabb och tyst uppkokningvisar temperatur och har varmhållningokomplicerad att använda
Piper i stort sett varje gång du gör någotplaceringen av vattenmätaren gör den svår att se

5. OBH Nordica Heritage

En estetiskt tilltalande vattenkokare

Volym: 1,7 l Effekt: 2 400 W Uppkokningstid 1 liter: 3,18 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 79 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

OBH Nordica Heritage

Även om vi önskar att vissa mindre saker var annorlunda med designen på OBH Nordica Heritage så tycker vi ändå att det är en estetiskt tilltalande vattenkokare. Sett till funktionaliteten så fungerar den också bra och bör göra de flesta nöjda.

Den rymmer 1,7 liter vatten, vilket är en tämligen vanlig storlek bland moderna vattenkokare. Det räcker till flera koppar te, samtidigt som storleken inte alls känns opraktisk och den bör få plats i de flesta köksskåp. Den är byggd i till största delen rostfritt stål, vilket ser snyggt ut men också gör att fingeravtryck och annat syns väldigt väl.

Vattenmätaren hade gärna fått sitta på ett annat ställe

Det finns en inbyggd vattenmätare. Dock sitter den bakom handtaget (förvisso inte helt ovanligt bland moderna vattenkokare), vilket vi upplever gör det svårare att läsa av den. Dock medför detta också att vattenkokaren i stort får ett väldigt stilrent intryck. För att öppna locket när du ska fylla på vatten så måste du trycka på en knapp på själva locket. En knapp på handtaget om du når med tummen hade varit enklare, men det är ändå en väldigt rättfram process.

En liter vatten kokar upp på 3 minuter och 18 sekunder, och efter tjugo minuter är temperaturen knappa 80 grader, vilket är fullt godkänt. Det går inte att ställa in vilken temperatur vattnet kokas upp till, dock så är detta en inte helt vanlig funktion och inte något vi kan lasta OBH Nordica alltför mycket för.

360-gradersbasrelativt snabb uppkokningsnygg
Inte helt optimal placering av vattenmätarenej ställbar temperatur

6. OBH Nordica Bronx

Lättanvänd vattenkokare utan krusiduller

Volym: 1,7 l Effekt: 2 200 W Uppkokningstid 1 liter: 3,26 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 82 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

OBH Nordica Bronx 6424

Letar du efter en vattenkokare som inte är överdrivet komplicerad och som gör det den ska utan krångel? Då kanske OBH Nordica Bronx är något för dig. Vi anser att det finns några saker som kunde ha varit bättre, men överlag fungerar den väldigt bra.

Den här vattenkokaren är snygg utan att sticka ut alltför mycket. Den är byggd till största delen av rostfritt stål, med undantag för exempelvis handtaget. Du öppnar locket genom ett enkelt knapptryck på handtaget och du kan ställa ner kokaren på basen åt vilket håll som helst. Apropå basen så har den en inbyggd sladdvinda, vilket är en praktisk detalj.

Vattennivån syns inte alltid så väl

En sak som inte är riktig lika praktisk är placeringen av vattenmätaren som hittas bakom handtaget. Även om den överlag är enkel nog att läsa av (speciellt i dagsljus eller andra väl upplysta förhållanden) så är det inte helt enkelt att se vattennivån i ett inte fullt upplyst kök en mörk höstmorgon. Denna lösning för vattenmätaren är dock extremt vanlig bland moderna vattenkokare och ingenting som OBH Nordica specifikt kan klandras för mer än andra tillverkare.

Uppkokningen av vattnet går hyggligt fort, nästan tre och en halv minut. Det finns snabbare vattenkokare, men vi upplever inte att detta är en orimlig uppkokningstid. Efter 20 minuter så har vattnet en temperatur på 82 grader, vilket är fullt godkänt.

360-gradersbassnyggt designadokomplicerat utförande
Ej optimal placering av vattenmätareninga temperaturinställningar

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

7. Emerio WK-122730

En okomplicerad vattenkokare som jobbar snabbt och även kan brygga te

Volym: 1,7 liter Effekt: 2 200 W Uppkokningstid 1 liter: 2:58 min Digital display: Nej Justerbar temperatur: Ja Temperaturvisare: Ja

Emerio WK-122730

Att göra te är ofta en väldigt rättfram process. Värm vatten, tillsätt tepåse, klart! Men Emerio WK-122730 gör det hela ytterligare lite enklare. Du kan nämligen brygga ditt te medan vattnet värms genom att skruva fast en särskild behållare för teblad i vattenkokaren. Du kan dock värma en något mindre mängd vatten om du gör det på detta sätt.

Designen på den här behållaren skulle kunna beskrivas som tämligen neutral. Det är ingen modell som drar ögonen till sig, samtidigt som den absolut inte har några udda designval eller färger som gör att den absolut inte passar in i ditt kök. Att använda vattenkokaren är ingen komplicerad process, överst på handtaget sitter knappar för att starta kokaren och välja temperatur. Apropå handtaget så är det bekvämt att hålla i.

Fiffig belysning visar vilken temperatur du har valt

Det här är heller ingen modell som kräver någon eftertanke när kokaren ska sättas ner på plattan. Den kan ställas åt vilket håll som helst, och vi upplever inte någon som helst begränsning på grund av längden på sladden. När vattnet värms blir även själva kokaren varm på ytan, som förväntat, men handtaget förblir svalt nog för att du ska kunna hålla i det även när vattnet kokar.

Det går tämligen snabbt att värma vattnet, och ljudnivån är heller ingenting vi reagerar på. En funktion hos Emerio WK-122730 som vi inte ser hos så många andra vattenkokare är att den har inbyggd belysning som skiftar i olika färger baserat på den temperatur du har valt. Totalt sett fungerar Emerio WK-122730 mycket bra, med extra plus för att den också kan fungera som tebryggare.

Kan brygga teokomplicerat utförandefiffig belysningvärmer vattnet snabbt
Designen kan framstå som oinspirerad

8. Stelton Emma

Snabb vattenkokare med en alltför avskalad design

Volym: 1,2 liter Effekt: 2 200 W Uppkokningstid 1 liter: 2:58 min Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Stelton Emma

Vid första anblick kan Stelton Emma framstå som en vattenkokare där man har lagt mer tid på design än på funktion. Visst, det är en väldigt snygg vattenkokare, men den är också väldigt välbyggd och fungerar överlag bra. Plattan, till exempel, har en inbyggd sladdvinda och vattenkokaren kan ställas ner på plattan åt vilket håll som helst. Kanske inte en livsomvälvande detalj, men utan tvekan smidigt.

Stelton har sannerligen lyckats med att ge Emma en stilren och väldigt avskalad design, men möjligen har de gått lite för långt. Det finns till exempel ingen vattenmätare på utsidan av vattenkokaren, vilket återfinns på många andra modeller. Istället får du förlita dig på en märkning på insidan av vattenkokaren. Denna är i ärlighetens namn extremt svår att se i annat än fullt upplysta förhållanden. Inte helt användarvänligt att behöva tända alla lampor i köket när du ska göra din morgonkopp med te en becksvart morgon i december.

Mycket tyst och snabb uppvärmning av vattnet

Det får heller inte plats så mycket vatten som man kan förvänta sig, endast 1,2 liter. Det finns andra modeller som inte tar upp mer utrymme än Stelton Emma men som rymmer 1,7 liter vatten. Vi önskar också att det hade varit enklare att fylla på vatten, du måste nämligen skruva av locket helt varje gång. En fiffig detalj är dock att kalkfiltret går att ta loss helt, vilket underlättar rengöringen.

Vad gäller själva uppkokningen så jobbar Stelton Emma snabbt och är också väldigt tyst. En annan smart aspekt i designen är att vattenkokaren förblir sval nog för att du ska kunna lägga händerna direkt på den, även när det är kokande vatten inuti. Naturligtvis blir inte heller handtaget varmt. Om du vill att det ska gå fort att värma vattnet och uppskattar om ljudnivån hålls på ett minimum så är det här en bra vattenkokare för dig.

Snabbförblir svalmycket tyststilren och snygg design
Svårt att läsa av vattenmätarenlöst lock

9. Eva Solo Vattenkokare

En användarvänlig vattenkokare som snabbt kokar upp vattnet

Volym: 1,5 liter Effekt: 2 400 W Uppkokningstid 1 liter: 2:57 min Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Eva Solo -

Snyggast i vattenkokartestet är den här kannan från Eva Solo som gör skäl för sitt högre pris då designen gärna kan kosta lite extra. Dessutom är den smart designad och lätt att använda, till exempel så finns det inget lock, utan vattnet fylls på och sedan kokas det upp, redo att hällas upp på kopp.

Vattenkokaren från Eva Solo har en liten stav som på- och avknapp som lyser medan vattnet kokar upp, något som för övrigt sker under mycket tystlåtna former.

Kokar upp vattnet snabbt och ljudlöst

Själva kannan blir varm men handtaget håller sig svalt. Det enda som möjligtvis blir lite krångligt är att få in den ordentligt under alla sorters blandare då den är lite större på höjden än sina konkurrenter.

Värmehållningen efter att vattnet har kokats upp är inte den bästa på grund av den locklösa designen men för den som är ute efter en enkel maskin som snabbt och snyggt fixar fram kokande vatten så gör Eva Solo definitivt jobbet.

Användarvänligsnygg och snabb
Inga extrafunktionerkan vara svår att få in under vissa blandare

10. SMEG KLF03

En perfekt vattenkokare för den som vill kunna välja färg

Volym: 1,7 liter Effekt: 3 000 W Uppkokningstid 1 liter: 3:02 min Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Smeg KLF03BL

Som så ofta när det kommer till SMEG-produkter syns det snabbt att SMEG KLF03 är en del av familjen med sitt retroinspirerade utseende. SMEG KLF03 har som många andra vattenkokare fått sin volymmätare placerad så att den skyms när man håller i handtaget, vilket i kombination med en tendens till kondens gör att det kan bli svårt att se hur mycket vatten som är i.

Att locket inte öppnas så snabbt som vi hade önskat är också ett minus. Handtaget är dock väldigt bekvämt bra utformat och skönt att hålla i. Ett annat plus är att det går att placera vattenkokaren åt vilket håll som helst på basen när kannan sätts ner.

Riktigt bra vattenkokare med stilren design

SMEG vattenkokare kokar upp vattnet väldigt snabbt samtidigt som den har en bra ljudnivå. Att sitta och prata vid köksbordet medan SMEG KLF03 är igång är är inget problem. Den blir inte heller för varm på utsidan när vattnet kokat upp.

Designen är snygg och vattenkokaren finns i så pass många olika färger att den ska in i vilken modern köksdesign som helst. Ett lite större kök är dock att föredra då vattenkokaren tar upp en del plats. Trots avsaknaden av extra finesser är SMEG KLF03 ett riktigt bra köp för den som gärna lägger några extra kronor för att få en snygg köksdetalj då den förutom sin design är både snabb, tyst och användarvänlig.

Tystgåendevattnet kokar snabbbra basstilren
Svårt att se volymmätarenhögt prislocket tar tid på sig vid öppning

11. Zwilling Enfinigy Pro

Perfekt vattenkokare om du vill justera temperatur

Volym: 1,5 l Effekt: 1 850 W Uppkokningstid 1 liter: 5,11 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 76 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Ja Temperaturvisare: Nej

Zwilling Enfinigy Pro

Är det viktigt för dig att din vattenkokare är snygg? Då kanske Zwilling Enfinigy Pro är ett bra val för dig. En av de saker som slår oss med den är just att den är väldigt snygg och stilren. Det exemplar vi har testat hade en svart färg, men om detta inte passar dig kan du köpa en i guld, rosa eller silver.

Att utsidan är så avskalad är dock inte utan sina nackdelar. En funktion vi uppskattar hos vattenkokare är en vattenmätare på utsidan, vilket denna saknar. Vattenmätaren sitter istället på insidan, och vi upplever dessutom att denna är svår att läsa av. En vattenmätare på utsidan hade verkligen varit att föredra i det här fallet.

Inte så responsiva knappar

Den här vattenkokaren har dock några andra funktioner som är desto mer användbara. Till exempel har den en 360-gradersbas, ställbar temperatur och varmhållning. Istället för fysiska knappar har kontrollpanelen tryckkänsliga knappar. Dessa är dock inte så responsiva, utan man behöver trycka ganska hårt för att de ska reagera.

Temperaturen är justerbar i ett flertal steg. En sak som förvirrar är dock att 40 grader och 90 grader illustreras med symboler istället för siffror (en nappflaska respektive ett kaffefilter). Syftet med detta är så klart att göra det tydligare vad dessa temperaturer är lämpliga för, men det gör också kontrollpanelen något mer förvirrande än vad den behöver vara.

360-gradersbasjusterbar temperaturstilren och snygg
Något kort sladdvattenmätare på insidandålig respons i knapparna

12. Wilfa WKR2000

Vattenkokare som prioriterar estetik framför funktion

Volym: 1,7 l Effekt: 2 000 W Uppkokningstid 1 liter: 3.22 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 77 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Wilfa WKR2000

Wilfa WKR2000 (även kallad Spring) är onekligen en mycket snygg vattenkokare, med en matt finish i plast och ett handtag i träimitation. Det är dock inte bara med designen som den här vattenkokaren är avskalad, utan även med funktionerna.

Just den här modellen låter dig nämligen inte välja uppkokningstemperatur. Det är förvisso inte alla som har användning av detta till vardags, men det är ändå en praktisk funktion att ha. Det finns heller ingen varmhållningsfunktion. Dock är vattnet 77 grader varmt efter 20 minuter, vilket är fullt godkänt. Uppkokning av en liter vatten är för övrigt avklarad på tre minuter och 22 sekunder, något som bedöms vara ganska effektivt.

Utsidan blir väldigt varm

En sak vi lägger märke till när vi kokar upp vatten är att utsidan av vattenkokaren blir brännhet. Vi kan dock tillstå att detta inte bör vara något större problem för de allra flesta, då man allt som oftast använder handtaget för att lyfta vattenkokaren. Men om du till exempel har klåfingriga barn hemma så kan det vara värt att tänka på.

Vattenmätaren har placerats bakom handtaget, vilket vi inte tycker är helt optimalt då den skyms om du har handen runt handtaget. Vattenmätaren har mått för 0,8 liter (halva kannan), 1,2 liter (75 procent av kannan) och 1,7 liter (full kanna). Vi tror att det hade varit lite mer användbart med till exempel 0,5 liter och en liter, samtidigt som de allra flesta troligtvis inte måttar vattnet så noga när de ska koka tevatten.

360-gradersbasstilren designgodkänd uppkokningstid
Kan inte varmhålla vattnetgrundläggande funktionalitetkan framstå som något dyr

13. Russell Hobbs Inspire

Perfekt för den som vill ha en snygg vattenkokare

Volym: 1,7 l Effekt: 2 400 W Uppkokningstid 1 liter: 2,54 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 79 grader Digital display: Nej Justerbar temperatur: Nej Temperaturvisare: Nej

Russell Hobbs Inspire

Det går verkligen inte att påstå att Russell Hobbs Inspire ser ut som vilken vattenkokare som helst. Den texturerade utsidan och högblanka plasten kan nästan få en att tro att den är tillverkad av keramik, och den är minst sagt väldigt estetiskt tilltalande (om än något skrymmande).

Det finns dock några detaljer med designen som vi inte är helt överens med. På just den här modellen har Russell Hobbs placerat vattenmätaren vid handtaget, något vi inte tycker är helt optimalt då den blir svårare att läsa av. Locket på vattenkokaren är förvisso väldigt smidigt och nätt, men det sitter inte på gångjärn, så du måste lyfta av det helt för att kunna fylla på vatten.

Snabba ryck på uppkokningen

Hur är det då med produktens huvudsyfte, att koka upp vatten? Ja, det går riktigt fort, strax under tre minuter för en liter. Vi har testat få andra modeller som kan mäta sig med den tiden, så det är ett klart plus i kanten. Dock kan vattenkokaren inte hålla vattnet varmt efter uppkokning, men när det går så pass snabbt blir det ett mindre problem. Litet minus i kanten för att temperaturen inte är ställbar.

På det stora hela är det här ändå en fullt godkänd vattenkokare. Det går snabbt att koka upp vattnet och det ryms också en ganska stor mängd vatten, vilket kanske är det viktigaste. Vattenkokaren är onekligen snygg, även om den som sagt kunde ha varit något mer användarvänlig.

360-gradersbassnabbsnygg design
Locket måste tas av heltinga temperaturinställningarinte optimal placering av vattenmätare

14. Mi Smart Kettle Pro

Välfungerande vattenkokare, men inte så smart

Volym: 1,5 l Effekt: 1 800 W  Uppkokningstid 1 liter: 3:55 minuter Vattentemp efter 20 minuter: 87 grader Digital display: Ja Justerbar temperatur: Ja Temperaturvisare: Ja

Xiaomi Mi Smart Kettle Pro

Mi Smart Kettle Pro är en mycket snyggt designad vattenkokare i en fräsch vit färg. Tack vare att alla knappar är placerade på handtaget så är vattenkokaren i övrigt väldigt avskalad. Dock är vattenmätaren placera på insidan av vattenkokaren. Detta bidrar till det stilrena intrycket, men gör det också svårare att veta exakt hur mycket vatten du måttat upp.

Liksom många andra moderna vattenkokare har den en så kallad 360-gradersplatta som låter dig ställa ner vattenkokaren åt vilket håll som helst. Mycket smidigt! Uppkokningstiden är inget anmärkningsvärt, en liter vatten kokas upp på knappt fyra minuter. En fiffig detalj är att du kan se temperaturen i realtid på displayen, och det finns också en knapp för att aktivera varmhållning av vattnet.

Få funktioner i appen

Du kan inte göra inställningar för uppkokningstemperatur och hur länge vattnet ska hållas varmt på själva kokaren, utan du måste göra det i en app. Problemet är att du ansluter till kokaren med Bluetooth istället för Wi-Fi, vilket medför att du måste vara relativt nära vattenkokaren för att ansluta. Snopet nog kan du inte starta vattenkokaren med appen, vilket får oss att ifrågasätta hur användbar appen faktiskt är. Om du inte är intresserad av göra specifika inställningar på temperatur och varmhållning så kan du lika gärna hoppa över appen helt.

På det stora hela är dock Smart Kettle Pro en fullt godkänd vattenkokare. Funktionaliteten i appen är det som drar ner betyget mest, men som sagt, om du kan bortse från den så har den här vattenkokaren inga horribla brister.

360-gradersbasställbar temperatur varmhållning
Få funktioner i appenvattenmätare på insidan
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss