1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Vakuumförpackare: 11 modeller i test

Maria Vinterskog

Är du på jakt efter en vakuumförpackare att använda när du ska frysa in kött eller koka sous vide? Vi har testat vakuumförpackare i flera olika prisklasser från bland annat Magic Vac, Foodsaver och Caso. För att vi ska kunna utse en vakuumförpackare till bäst i test ska den ha en bra förpackningskvalitet, hög kapacitet samt vara enkel att rengöra.

vakumpackare bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod av våra produktexperter. Vi har primärt tittat på följande tre områden i vår bedömning.

  • Kvalitet: Vad erbjuder maskinen för vakuumkvalitet? Hur hållbar blir förseglingen? Blir det bubblor av luft i påsen?

  • Användning: Är det enkelt att förstå och använda maskinen? Hur är ljudnivån? Erbjuder maskinen extra finesser? Är det lätt att göra rent?

  • Design: Hur mycket plats tar maskinen i anspråk? Får man plats med den i köksskåp? Är den skrymmande på kökbänken?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste vakuumförpackare. Jämför pris på samtliga listade vakuumförpackare på PriceRunner.

1. Foodsaver Flow - BÄST I TEST VAKUUMFÖRPACKARE

Nytänkande och smart vakuumpackare för den som vill hantera många påsar

Storlek (Bredd x Djup x Höjd): 412 mm x 240 mm x 188 mm Vikt: 3400 gr Watt: 125 Påsar: Köps på rulle

FoodSaver FFS006X

Vi gillar Foodsaver Flow som med sin platsbesparande design ger oss extra bänkyta att jobba på då den tvärtemot många andra vakuumpackare är byggd på höjden snarare än på bredden.

Effektiv fogningsmekanik

En detalj som sticker ut är hur fogningsmekanismen är byggd. Till exempel så kommer den som som jagat, fiskat eller plockat mycket bär definitivt uppskatta Foodsaver Flow då den inte blir varm vid själva förslutningen eftersom svetsningen och luftutsugningen sker i separata steg. Först finns en mekanism som försluter starten på en ny påse, och sedan en annan som försluter efter att innehållet har paketerats och luften är ute. Den håller sig inte helt sval genom hela arbetet men tack vare den nytänkande designen får maskinen en klart ökad kapacitet.

Den enda baksidan med Foodsaver Flow är att den kräver att det ska vara torrt vid svetsning, annars kan det behövas en extra omgång för att svetsfogen ska hålla ordentligt. Den som packar till exempel blodigt kött eller andra våta livsmedel kommer märka att fogen kan släppa efter infrysning om man inte är uppmärksam.

Bra men dyra tillbehör

Det finns ett munstycke som används i de fall där livsmedel och matvaror ska förvaras lufttätt, till exempel i zippåsar eller specialllådor. Kostnaderna för tillbehören är relativt höga men de gör absolut sitt jobb då många livsmedel som exemelvis färdigskurna grönsaker håller sig fräschare om de vakuumförpackas innan förvaring.

Totalt sett är Foodsaver Flow testvinnare då det är en riktigt bra vakuumförpackare för hemmabruk, med hög kvalitet, stor kapacitet och användarvänlig design.

Kvaliteten och kapaciteten är höglätt att göra renblir inte för varm
Behöver vara torrt vid förpackningstillfället

Prisjämförelse

Jämför alla priser

FoodSaver Flow FFS006X

2 290 kr

Flow Vakuumpackare FFS006X

2 332 kr

Foodsaver vakuumförpackare 204008

2 729 kr

2. OBH Nordica Supreme Food Sealer - BÄSTA BUDGETVAL

Hög kvalitet på förpackningen till ett väldigt bra pris

Storlek (Bredd x Djup x Höjd): 435 mm x 265 mm x 128 mm Vikt: 3000 gr Watt: 130 Påsar: Köps på rulle

OBH Nordica Supreme 7949

Vakuumpackaren OBH Nordica Supreme Food Sealer visar sig snabbt vara en användarvänlig och effektiv maskin med mycket bra resultat. Påsarna töms relativt snabbt på luft och förseglas sedan utan att det lämnas bubblor kvar. Det hela görs på en godkänd tid och den låter inte heller högre än några av sina konkurrenter.

Speciellt läge för våta varor

Det finns två olika varianter av vakuumsuget så att det går att anpassa styrkan efter vilka varor som ska förpackas, den ena funktionen heter normal och fungerar därefter, den andra heter gentle och används för mer känsliga livsmedel. Våtläget används när det är våta varor som ska förpackas.

Påsarna försluts med en fog med god hållbarhet, och vill man vara extra noga med att inte riskera någon läcka så går det att manuellt sätta en extra försegling. Testpanelen hade önskat att det i det manuella läget fanns en pulsfunktion vilket hade varit behjälpligt vid flera tillfällen.

Överhettas lite för lätt

Det är inga svårigheter att göra i ordning många påsar i sträck så länge man håller den rekommenderade väntetiden på en minut mellan varje förpackning. Om maskinen körs tätare överhettas den däremot, något som sker utan förvarning. Om den börjar försegla påsarna för tidigt är den för varm och måste vila innan det går att sätta igång igen.

De få knapparna har engelsk text och även om de är enkla att förstå och använda så saknar vi fler valmöjligheter av språk. För den med begränsad arm- och handstyrka kan locket vara tungt att lyckas få ner med den kraft som behövs för att båda sidorna ska låsa sig. Vi saknar även möjligheten att ta loss en diskbar droppkopp och på så sätt underlätta vid rengöringen då det i stort sett alltid kommer in lite vätska i maskinen vid hanteringen av kött och fisk.

Dessa små brister till trots är OBH Nordica Supreme Food Sealer en bra vakuumpackare som gör det den ska och har ett väldigt bra pris.

Riktigt bra prisväldigt bra kvalitet på förpackningen
Svårrengjorddroppkopp kan ej tas loss

3. Foodsaver V2860

Lättanvänd, kraftfull och effektiv

Storlek (Bredd x Djup x Höjd): 480 mm x 300 mm x 110 mm Vikt: 3400 gr Watt: 105 Påsar: Köps på rulle

FoodSaver V2860

Foodsaver V2860 vakuumförpackar med enkelhet alla livsmedel utan att lämna någon luft kvar. Det kött som ibland kan vara svårt att förpacka bra hos konkurrenterna, klarar V2860 utan problem.

Bland tillbehören finns en burk som används för ömtåliga livsmedel och den fungerar perfekt. Vi förpackade bullar där påsen förslöts utan att bullarna gick sönder och den fungerar också väldigt bra när fisken eller köttet har kort tid på sig att marineras.

Bred svetsfog vid förslutnng

Påsarna stängs med en bred svetsförsegling, och det går att göra dubbla fogar i de fall man tror att det behövs, någon som är minskar risken för att det ska läcka eller att fogen ska släppa när man förpackat våta livsmedel eller olika former av vätska. Locket måste låsas för att maskinen ska gå igång, något som kräver lite handkraft och testpanelen uppskattar därför handtaget som gör det lätt att öppna och stänga locket. Det är enkelt att förstå de symbolmärkta knapparna men det hade varit ännu tydligare om informationen kom genom text, och det är även lätt att se vilken inställning som är igång tack vare de små lamporna vid knapparna. V2860 berättar även när den är redo med hjälp av en röd knapp.

Bland de många uppskattade funktionerna finns bland annat den inbyggda plastrullehållaren och skärfunktionen. Det går att sköta pumpen manuellt, men annars finns det tre olika hastigheter. Foodsaver V2860 har ett våtläge som är automatiserat.

Enkel att rengöra

Det är lätt att göra rent maskinen tack vare en avtagbar och lättdiskad droppkopp. På minussidan ligger problemet att det är tidskrävande att vakuumförpacka många påsar efter varandra då maskinen kräver att få svalna med jämna mellanrum - något som kan vara problematiskt efter en bra bärdag i skogen eller i de fall en jägare ska frysa in mycket kött. Maskinen stänger då av sig själv och går igång först när den inte är för varm längre.

Totalt sett ger Foodsaver V2860 ändå väldigt mycket för pengarna då den är lätt att använda och har bra funktioner.

Lättdiskadlättanvänd och förpackar med hög kvalitet
Måste svalna med jämna mellanrum för att kunna förpacka många påsar

4. Foodsaver Stream

Smart och användarvänlig vakuumförpackare med hög kvalitet på packningen

Storlek (Bredd x Djup x Höjd): 470 mm x 160 mm x 150 mm Vikt: 1150 gr Watt: 100 Påsar: Köps på rulle

FoodSaver FFS017X

Både Foodsaver Stream och Foodsaver Flow är vakuumpackare med smart och nytänkande design. Designen på Stream är anpassad för den lilla köksbänken då den är byggd på höjden och tar mindre plats, gissningsvis för att den ska kunna stanna på bänken när den inte används.

Mycket bra skärfunktion

Skärfunktionen för Foodsaver Stream är väldigt bra, och Stream har även en inbyggd plastrullehållare. Tillbehören som går att köpa till kostar en del, men munstycket går bra att använda även med äldre modeller av Foodsavers tillbehör, något som uppskattas.

Kvaliteten vid förpackningen är hög och luften försvinner snabbt ur påsarna utan att lämna några luftbubblor kvar. Precis som för många konkurrenter är maskinen känslig vid förslutning när det kommer till handhavandet av våta varor, och testpanelen rekommenderar att sköta förpackandet manuellt då, istället för att använda det inbyggda våtläget för försegling. Fogen som svetsas blir bred och av god kvalitet.

Behöver pausas för att undvika överhettning

För den som har stora mängder livsmedel att paketera vid ett tillfälle så krävs det tyvärr många pauser då maskinen blir för varm och måste vila innan den är redo för vidare användning. Testpanelen hade också föredragit att det var text istället för symboler på knapparna, men maskinen är trots detta mycket användarvänlig och det är enkelt att förstå funktionerna. En löstagbar och lättrengjord droppkopp underlättar när det är dags att diska.

Vi rekommenderar Foodsaver Stream som med sina goda funktioner och bra pris är en verkligt bra vakuumpackare.

Lättanvändsmidig designgod kvalitet på förpackningen
Blir varm när många påsar i följd ska förpackas

5. OBH Nordica Pro Food Sealer

Rejäl pjäs med klen kapacitet

Produkttyp: Vakuumförpackare Effekt: 130 watt Tillbehör: Påsar och slang för tillbehör Påse på rulle: Nej Yttermått: 400x260x105 mm

OBH Nordica Pro 7963

Det här är en stor och tillsynes rejäl pjäs. Man kan med andra ord tänka sig att den här maskinen skulle vara lämpad för den som är i behov av hög kapacitet. Den lite lätt industriella designen är dock en aning missvisande. Förpackningskvalitén är inte mer än godkänd. Påsarna töms förvisso på luft, men maskinen får kämpa en hel del med vissa typer av livsmedel, som till exempel köttfärs. Vi noterar att det blir luftfickor kvar i påsarna. Här hade det behövts högre kapacitet, då resultatet inte blir nämnvärt bättre än med mindre maskiner från samma tillverkare.

Maskinen har även en del problem med att vätska kommer mellan när påsen ska förslutas. Fogen håller då inte tätt och man måste börja om på ny kula.

OBH Nordica Pro Food Sealer blir däremot inte överhettad i första taget, vilket är välkommet om man har tänkt vakuumförpacka många påsar i tät följd.

Har de väntade funktionerna

Den här maskinen har ungefär de funktioner man kan förvänta sig i prisklassen. Det går att ställa styrkan på vakuumet till ”gentle” eller ”normal”. Det förstnämnda läget lämpar sig framför allt för blöta och fuktiga produkter. Det går även att styra själva förseglingen, närmare bestämt hur länge svetsningen ska pågå. Det går även att sköta pumpen manuellt. Något som vi irriterar oss på är att man måste hålla nere knappen under hela förseglingen.

Det här är en vakuumförpackare som är hyfsat bra, men som skulle behöva lite högre kapacitet och prestanda för att fungera optimalt i sin storleksklass. Det är ingen dålig produkt, men det finns bättre alternativ.

Rejäl och enkel att använda
Inte tillräckligt stark och snabb

6. Magic Vac Dinamika

Vakuumpackare som paketerar bra, men är svår att öppna och stänga

Storlek: (BxDxH): 455 x 222 x119 mm Vikt: 2300 gram Watt: 130 Påsar: köps på rulle

Magic Vac Dinamika

Magic Vac Dinamica är lillebror till Magic Vac Axolute, åtminstone sett till pris och funktion. Yttermåtten är ungefär desamma och ganska nära flera av de andra maskinerna i testet. Den har en helt plan baksida och en praktisk förvaring för sladden vilket gör Dinamica lätt att förvara stående i ett skåp. Designen är enkel och tydlig med få knappar med alla de önskvärda funktionerna.

Hastighet på pumpen går att ställa in

Det ges möjlighet att välja hastighet på pumpen, samt styrkan i vakuumet. Allt för att kunna anpassa maskinen efter vilka produkter som skall paketeras. Självklart går det även att manuellt styra pumpen och manuellt starta förseglingen. Förpackningskvalitén är bra, men inte toppklass. En del luftfickor blir kvar när vissa besvärligare produkter paketeras. Förseglingen är bra med en bred svetsfog som håller tätt, om fogen är torr. Kommer det in vätska i förseglingen får maskinen genast problem.

Två svagheter drar ned betyget. Det första, mindre, problemet är att det saknas en löstagbar droppkopp för att underlätta rengöring. Just denna modell är dock fördömligt slät och utan skrymslen och vrår, så rengöringen går ändå bra med en våt trasa.

Riktigt svårt att hantera locket

Det större problemet som också gör att denna modell troligtvis faller bort för många kunder, är kraften som behövs för att stänga och öppna locket. Innan man kan starta maskinen måste locket tryckas ned så det klickar i lås på både höger och vänster sida. Till detta krävs avsevärd kraft.

Samma sak när påsen är klar och försluten. För att öppna locket skall en knapp på respektive sida tryckas in för att släppa på låsningen och det krävs rejält med stryrka innan det klickar till och locket går att öppna. Det är synd och onödigt då det finns smidigare lösningar. Detta gör att Magic Vac Dinamica inte är ett alternativ för de med lite svagare händer, äldre eller kanske personer med reumatism. Även för den genomsnittlige användaren är detta ett irritationsmoment.

Enkel förvaringgodkänd förpackningskvalitet
Tung att öppna och stängaej löstagbar droppkopp

7. Champion CHVF210

Platsbesparande och lättförvarad vakuumpackare

Storlek (Bredd x Djup x Höjd): 360 mm x 150 mm x 80 mm Vikt: 1400 gr Watt: 110 Påsar: Säljs i paket med separata påsar, ej på rulle

Champion CHVF210

För den som har ont om plats är Champion CHVF210 är bra modell då storleken är på den nivån att den lätt får plats i en av lådorna i köket. Den har överlag en enkel design och endast två knappar vilka har text på engelska. Med hjälp av bruksanvisningen förstår panelen snabbt hur den fungerar utan krångel.

En något långsam vakuumförpackare

Tyvärr är Champion CHF210 inte särskilt snabb, och dessutom låter den mycket. Om man ska packa få påsar lite nu och då så fungerar det, men för den som gör större volymer så rekommenderas det att ta någon av de andra maskinerna. När det kommer till rengöringen så saknar vi en droppbricka som går att ta loss vilket gör det svårare att få den ren.

CHVF210 har däremot den uppskattade funktionen att det manuellt går att styra pumpen som suger ut luften, något som underlättar väldigt när livsmedlen är våta eller mjuka. Våtläget fungerar inte som utlovat utan lämnar en otät fog vid svetsningen ifall det har blivit fuktigt vid förslutningen av påsen. Där är den manuella pumpen bra, så att förslutningen sker innan vätskan råkat komma in.

Inte många luftfickor

Med tanke på storleken av maskinen så är kvaliteten på förpackningarna okej, och det blir få luftfickor i påsarna. Även om den inte klarar av konkurrensen från större maskiner så är betyget godkänt.

För den som ska packa större mängder finns det kraftigare maskiner, men med tanke på det låga priset och på den smidiga storleken så är Champion CHVF210 en helt okej vakuumförpackare för det lilla hushållet.

Litenlättanvänd
Låter mycketjobbar saktaklarar inte för många påsar åt gången

8. OBH Nordica Chef Food Sealer

Liten, lågt pris och bra förpackningskvalitet

Storlek (Bredd x Djup x Höjd): 375 mm x 205 mm x 100 mm Vikt: 2200 gr Watt: 110 Påsar: Köps på rulle

OBH Nordica Chef 7945

Chef Food Sealer från OBH Nordica går tack vare sin storlek att stuva undan i en vanlig låda i köket när man inte längre vill ha den stående på köksbänken. Storleken till trots så presterar den väldigt bra, även fast den inte kan konkurrera med testets främsta vakuumförpackare.

Tät fogsvets

Den fogade svetsen håller sig tät och Chef Food Sealer är en lättanvänd maskin utan för många handtag eller knappar. Dock fungerar denna maskin precis som storasyskonmodellen Supreme Food Sealer, nämligen att man får lov att vara rätt kraftfull när locket ska stängas så att låsfunktionen klickar i, något som kan försvåra för vissa användare. Testpanelen hade även önskat att det fanns fler textalternativ än endast engelska på knapparna.

Bra med en våtfunktion

Våtfunktionen och Chef Food Sealers två olika styrkelägen underlättar när det ska packas våta eller ömtåliga livsmedel och man behöver välja styrka på vakuumsuget. Även den här maskinen blir för varm vid större volymer. Tyvärr finns det inget varningssystem som säger till vid överhettning, utan man märker att maskinen är för varm när den plötsligt börjar försegla påsarna trots att det fortfarande är luft kvar.

Det finns ingen integrerad påshållare eller skärare i maskinen, så när påsen är försluten får man själv skära av den med den medföljande påskniven, vilket inte är helt enkelt då det måste bli helt rakt för att det fortsatta packandet sedan ska fungera. Designmässigt sett så hade det även varit lättare att få rent maskinen om det fanns en löstagbar droppkopp.

Totalt sett är OBH Nordicas Chef Food Sealer en vakuumförpackare med bra kapacitet som ger ett gott resultat. Även om den gärna kunde ha varit både lite snabbare och starkare så är Chef Food Sealer ett rimligt köp för den som söker en prisvärd maskin som både är enkel att använda och som tar väldigt liten plats i köket vid såväl användning och förvaring.

God kvalitet på förpackningarnabilligliten
Krånglig att få reninte så snabbhar ingen droppkopp

9. OBH Easy Fresh 7965

Vakuummaskin som är kompakt och enkel men mycket högljudd

Mått (BxDxH): 405 x 80 x 60 mm Vikt: 950 gram Watt: 100 Påsar: Finns på rulle samt färdiga

OBH Nordica Easy Fresh 7965

OBH Easy Fresh är en väldigt kompakt och avskalad modell. Den väger in på under 1 kg och måtten gör att den med lätthet får plats i en vanlig kökslåda.

Vid bedömningen av den här typen av maskin, är det rimligt att ta hänsyn till både priset och det väldigt kompakta formatet. Det är självklart att den inte kommer att leverera på samma nivå som de större och dyrare maskinerna, men den riktar sig också till en annan målgrupp: de som bara använder sin vakuumpackare någon gång då och då. Dessa ibland-användare, som inte har behov av att förpacka stora mängder i taget, värdesätter ofta det kompakta formatet tillräckligt för att acceptera en lägre kapacitet.

En maskin som främst passar torra livsmedel

OBH Easy Fresh 7965 är en enkel och ganska avskalad maskin. Men det finns möjlighet att använda OBHs tillbehör, som exempelvis burkar för att förpacka eller marinera. Det saknas dock möjlighet att manuellt styra pumpen och det saknas även en funktion för att förpacka våta/fuktiga produkter vilket gör att maskinen främst lämpar sig för helt torra livsmedel. För att stänga maskinen trycker man ned locket på varje sida så det klickar i lås – detta kräver en del kraft.

Svag pump påverkar förpackningskvaliteten

Detta är en liten maskin, men den låter ändå väldigt högt. Tankarna dras osökt till en slagborrmaskin. Pumpen låter riktigt mycket, och får jobba länge för att tömma påsarna på luft. Pumpen har en kapacitet på 9 liter/minut, vilket gör att maskinen är både långsam och högljudd. Vid förpackning av enstaka påsar spelar detta kanske mindre roll. Vad som däremot inte går att bortse från är att förpackningskvalitén blir lidande när pumpen är så svag. Maskinen har svårt att tömma påsarna på luft om det som skall förpackas är ojämnt. Blir det luftfickor kvar påverkas hållbarheten negativt. Håller man sig till relativt släta och torra produkter fungerar den bra.

Påsarna förseglas med en enkel svetsfog som är väldigt tunn. Kommer det vätska eller fukt i vägen har maskinen svårt att få till en tät försegling. Det saknas en avtagbar droppkopp och det försvårar rengöringen då det är svårt att komma åt och torka rent.

Sammantaget är denna maskin ett tveksamt köp. Enkla maskiner med samma funktion finns att köpa till lägre pris, och kliver man upp bara lite i kostnad finns det betydligt bättre köp. Men om kompakt storlek och enkel förvaring är det viktigaste, kan denna modell vara värd att titta på.

Enkelliten och lätt
Svag pumpdålig förslutninghögljudd

10. Caso VC300

Välförsluten förpackning tack vare dubbel fog

Storlek (Bredd x Djup x Höjd): 385 mm x 850 mm x 245 mm Vikt: 1900 gram Watt: 120 Påsar: Köps på rulle

Caso VC 300 Pro

Den avskalade Caso VC300 är en lättanvänd variant av Caso VC100. Maskinen har en enklare design och är utrustad med färre knappar som trots att de fått sin text på tyska är enkla att förstå precis som resten av den logiska designen. Värt att direkt notera är hur enkelt det är att göra rent maskinen tack vare den löstagbara droppbrickan som även är diskmaskinssäker.

Kan förpacka fuktiga och ömtåliga produkter

Det finns främst två stora skillnader mellan de olika Caso-modellerna, den ena är att VC300 förpackar fuktiga eller ömtåliga produkter i ett automatiskt våtläge och den andra är möjligheten till att använda plastrullar där det går att bestämma påsstorlek själv. Båda maskinerna ligger i den lägre delen av skalan när det kommer till betyg på förpackningen, då det ofta finns en del luft kvar i påsarna när testpanelen packat ojämna livsmedel som till exempel köttbullar.

Hur stora påsar som ska packas går lätt att välja tack vare den inbyggda kniven och att plastrullehållaren går att ta loss. Designen för hållarens placering kunde dock ha varit betydligt bättre då den utrullade plasten skymmer knapparna, så den som vill titta på knapparna under användning behöver rulla in plasten innan arbetets början.

Varierande förpackningskvalitet

Förpackningskvaliteten vid mer kompakta och jämna produkter är däremot bättre och vi gillar funktionen där vi själva kan välja vilken styrka pumpen ska ha när den tömmer påsen på luft, något som underlättar då man hanterar blöta eller känsliga livsmedel. Förslutningen är också väldigt bra då Caso VC300 svetsar med två fogar vilket gör att läckagerisken blir lägre.

Sammantaget är Caso VC300 en maskin som tack vare sina två svetsfogar sluter riktigt tätt och som underlättar för den som vill bestämma storlek på sina påsar. Men i likhet med VC100 så finns det en del svagheter i förhållandet till priset, vilket gör att helhetsbetyget inte blir högre.

Lätt att diskaordentligt påsförslutning
Lämnar ibland luft kvar i påsarnakrångligt placerad plastrullehållarejobbar långsamt

11. Caso VC100

Lättanvänd vakuumförpackare i smidig storlek

Storlek (Bredd x Djup x Höjd): 380 mm x 90 mm x 170 mm Vikt: 1800 gr Watt: 120 Påsar: Säljs i paket med separata påsar, ej på rulle

Caso VC 10

Med få knappar och en avskalad design är Caso VC100 en lättanvänd modell, men tyvärr blir användarvänligheten lite sämre tack vare att det är tysk text vid knapparna. Det går trots detta snabbt att förstå hur maskinen ska användas efter att ha läst bruksanvisningen och testat funktionerna lite.

Dålig förpackningskvalitet

Kvaliteten vid förpackning får ett av testets sämre resultat och påsarna har ofta kvar fickor av luft efter paketering av ojämna livsmedel, och även om resultatet är bättre när jämna och hårda livsmedel förpackas så är inte testpanelen helt nöjd. Luftfickorna gör att hållbarheten försämras och det krävs en del jobb för att manuellt försöka få ur den sista luften. Förslutningen är däremot mycket bra och tack vare två fogar så är risken för läckor minimal.

VC100 förpackar endast påsar som levereras i en färdig storlek, till skillnad från de andra maskinerna som har plastrullar där användaren själv bestämmer vilken längd som det ska vara.

Långsam och högljudd maskin

Maskinen jobbar långsamt och låter samtidigt väldigt högt, vilket drar ner användarbetyget ytterligare. Många maskiner har våtlägen där vakuumpumpen körs automatiskt vid olika våtlägen, här finns det möjlighet att även göra det manuellt, tyvärr på ett bökigare sätt än hos de avancerade konkurrenterna då det krävs en hel del vältajmat tryckande på knappar för att få det rätt.

Rengöringen är enkel och droppbrickan är diskmaskinssäker, och ett annat plus är att VC100 är väldigt liten och lätt att stoppa ner i kökslåda när den inte används. Tyvärr blir totalbetyget lågt då maskinen känns billig och även saknar många funktioner som hade kunnat ge ett bättre helhetsintryck.

Liten modellsäker påsförslutning
Lämnar luft i påsarnajobbar saktakänns plastig
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss