Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Underställ: 5 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 8 oktober 2019

Vi har testat underställ och utser Reima Lani till bäst i test. Reimas sportiga underställ är varmt och tack vare sina platta sömmar också mycket bekvämt.

Bästa budgetval blir Kuling Outdoors underställ i merinoull. Detta prisvärde underställ är riktigt lent mot huden och håller värmen väl.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och alla produkter testas som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av underställ har vi tittat på följande saker:

  • Passform:
    Hur bra sitter plaggen på kroppen, är det bekvämt att röra sig och leka i, tyckte barnet om att ha understället på sig?

  • Funktion:
    Håller underställer värmen? Blir barnet svettigt i understället? Känns det bekvämt eller kliar det?

  • Hållbarhet:
    Hur stod underställer emot slitage? Blev det noppigt eller uppstod några hål? Hur höll understället efter tvätt?

Utöver dessa egenskaper vägde vi också in underställens pris, och därefter utsåg vi testets vinnare.

1. Reima Lani - BÄST I TEST

Bekvämt underställ med platta sömmar, håller barnet varmt och torrt

Utförande Säljs i set om byxa och tröja Material 43% Polyester THERMOLITE, 53% polyester, 4% sorona Tvättråd 40°C, tvättas med avigsidan utåt, torktumlas ej

Reima Lani Underställ - Melange Grey (536183-9510)

Reima Lani är ett lite sportigare underställ med markerade sömmar, en rejäl resår i midjan på byxan och en tröja som är extra lång baktill. Underställets formgivning bjuder in till lek och rörelse, och materialen lyckas väl med att hålla barnet varmt utan att det blir svettigt. Tittare man närmare på insidan av plaggen så ser man också en struktur som liknar den i funktionsplagg som är gjorda för att leda bort svett och fukt. Understället upplevs som riktigt bekvämt. Sömmarna är platta och skaver aldrig mot huden. Istället för en lapp i nacken så har tröjan sitt tvättråd tryckt direkt på tyget. Samma gäller i byxan, även om det i båda plagg sitter lappar i sidan för information om plaggens material.

Passformen är god och håller i sig även efter tvätt. Storlek 130 passar med lite växtmån perfekt för ett barn som annars har storlek 122/128. Det breda resårbandet i midjan kan dock upplevas som lite hård och gör att understället kan kännas tight runt magen på vissa barn. Även om en del noppor har uppstått efter en vinters användning av understället så är det inget som stör. Insidan är precis lika slät och skön som när Reima Lani var nytt och oanvänt. Understället kan tvättas i maskin men får inte torktumlas, men torkar med lätthet över natten om det hängs upp i ett varmt rumt. Reima Lani är ett underställ som passar i de flesta lägen och som gjort för att lekas i.

Håller barnet både varmt och torrtbekvämt med platta sömmar
Resåren i midjan kan uppfattas som lite stel och tight
4,5

Bra pris hos:

Babyshop.se

2. Kuling Ull Underställ – BÄSTA BUDGETVAL

Prisvärt, mjukt och skönt underställ med god värmehållande förmåga

Utförande: Byxa och tröja säljs separat Material: 100% merinoull Tvättråd: 30°C, ej torktumling

Kuling Ull T-Shirt - Grey Melange (481673)

Kuling Ull är ett överraskande prisvärt underställ, framför allt om man utgår ifrån funktion före utseende. Efter en hel vintersäsongs användning kan vi konstatera att Kuling Ull är ett riktigt mjuk och skönt underställ som trots dess väldigt kroppsnära passform aldrig upplevs klia eller sitta obekvämt för barnet. Även sömmarna är mjuka. Det enda som skavar är tvättrådet i tröjan sida. Där hade vi önskat att Kuling kunnat behålla föregående års utförande, med lapparna fastsydda på plaggens utsida. Inte lika snyggt men mycket mer bekvämt för barnet.

Understället är relativt tunt men känns varmt och fungerar väl som lager 1, alltså det lager barnet ska ha närmast kroppen. Ofta räckte det finns med bara underställ inomhus och en vinteroverall över vid utelek. Plaggen passar extra bra för varma barn, som lätt blir svettiga av mer kompakta underställ. Plaggen kan tvättas i maskin på 40 grader men måste hängtorka. De har hållit sig rena och fräscha vintern igenom, trots delvis hård användning i förskolemiljö. Det som märks av är att utsidan har blivit ganska noppig. Men kan man blunda för viss estetiskt slitage så är Kuling Ull Underställ lika varmt och bekvämt efter ett år som när plaggen var helt nya, och då har man fått mycket underställ för pengarna.

Mycket mjukt och skönt att ha på sighåller värmen välprisvärt
Blir noppigt av tvätt och användninglapparna kliar
4,0

Bra pris hos:

Lekmer.se

3. Reima Taival

Riktigt varmt underställ med platta sömmar, bekvämt att ha direkt mot huden

Utförande Säljs i set om byxa och tröja Material 80% ull, 20% polyamid Tvättråd 30°C, tvättas med avigsidan utåt, torktumlas ej

Reima Taival Thermal Set - Navy (536181-6983)

Reima Taival är ett estetiskt tilltalande underställ i jacquardstickad ull. Såväl byxa som tröja är helmönstrat i fina färger och former. Det här är ett underställ som passar perfekt för det frusna barnet, eller för barn som ska vara utomhus ofta och länge. Då ylle fungerar som en temperaturreglerare så ska det klara alla årstider. I praktiken kunde barnen dock uppfatta det som lite varmare än de tunnare underställen i testet. Men när vintern var som mörkast och kallast så var Reima Taival under overallen en helt perfekt kombination av kläder när man ska leka ute i snön.

Passformen är god på både byxa och tröja. Plaggen sitter nära kroppen utan att kännas för tighta, och de platta sömmarna känns i princip inte mot huden. Istället för storleks- och tvättrådslapp i nacke och byxlinning har Reima tryckt informationen rätt på tyget. Ett smart drag, då det ofta är sådana lappar som kan klia. Resåren i midjan håller byxan ordentligt på plats, men känns aldrig hård eller obekväm. Överlag har det aldrig varit något problem att få barnen att använda Reima Taival. Det enda som går att anmärka på är att rumppartiet av byxan relativt snabbt blev noppigt. Men tyget har inte förtunnats och i övrigt finns ingen påverkan av tvätt eller användning. Reima Taival är således ett underställ som kommer kunna hålla många barn varma över flera vintersäsonger.

Riktigt varmtväldigt bekvämt att ha direkt mot hudenplatta sömmar
Blir snabbt noppigt i rumpan
4,0

4. Polarn O Pyret Ullbyxa och Ulltröja

Mysigt och varmt underställ med dragsko i midjan och mycket bra passform

Utförande: Byxa och tröja säljs separat Material 100% merinoull Tvättråd Ullprogram 30°C, torktumlas ej

Polarn O. Pyret Ulltröja - Gråmelange (60379189)

Polarn O Pyrets mjuka underställ i merinoull säljs som en separat byxa och tröja. Både tröja och byxa har muddar i ärm- och benslut, vilket gör att plaggen sitter bättre och inte har samma benägenhet att trampas på eller glida ned för handen så tröjan är i vägen. Då materialet är så mjukt och följsamt gör det heller inget om understället är lite för stort, det är lätt att vika upp. Understället säljs i dubbelstorlekar och känns normalstora samt lagom stretchiga. Byxan kan dessutom anpassas efter barnets kroppsform, då det finns ett band i midjan som kan dras åt. Sömmarna är mjuka och upplevs aldrig klia eller skava under användning.

Den värmehållande förmågan hos Polarn O Pyrets underställ är god. Plaggen är tunna och följsamma men räcker utmärkt som kläder under overallen. Att ull håller värmen även om det blir blött är förstås ett stort plus. PoPs ullplagg får endast tvättas på ullprogram på 30 grader, och kan inte torktumlas. Men de torkar snabbt när de hängs upp och går därför bra att ha som vardagsplagg som tvättas regelbundet. Kvaliteten är mycket bra. När säsongen för underställ är det endast på byxans rumpparti som man kan ana ett antal noppor. I övrigt ser Polarn O Pyrets underställ ut som nytt och är redo för att hålla ett nytt barn varmt ännu en lång vinter.

Sitter väldigt bra på kroppenkan dras åt i midjanvarmt och mysigt på samma gång
Får endast tvättas på ullprogram
4,0

Bra pris hos:

Polarn O. Pyret

5. Bergans Fjellrapp

Mjult och tunt underställ som andas väl och har bra passform

Utförande: Byxa och tröja säljs separat Material: 100% merinoull Tvättråd: Ullprogram 30°C, ej torktumling, ska sträckas i vått tillstånd

Bergans Fjellrapp Youth Shirt - Primula Purple

Bergans Fjellrapp är ett tunt och luftigt underställ som ska kyla när kroppen blir varm, och värma när det är kallt. Dessutom ska materialet fungera både smuts- och luktavvisande. Hur väl det stämmer i praktiken är svårt att bedöma, när barn har på sig kläder vid lek i barngrupp och vid måltider så uppstår fläckar oavsett. Men att understället fungerar väl för att värma är väldigt tydligt, då Fjellrapp under många vinterdagar räcker fint som de enda plagg barnet behöver bära under vinteroverallen. Designen är sportig och funktionell.

Byxan och tröjan säljs för sig men finns att köpa i matchande färger och mönster. Totalpriset blir relativt högt. Tröjan har många tydliga sömmar, och även om de är platta och inte känns så mycket så känns det lite onödigt med fler sömmar än nödvändigt. Merinoullen är mycket bekväm att ha mot huden och passformen är god. Understället följer kroppen men sitter inte åt för mycket. Byxans midja utgörs av ett bredare resårband. Det gör att byxan inte glider ned, men kan också innebära att byxan känns lite tight runt magen för en del barn. Då merinoullen är luftig så torkar Fjellrapp snabbt efter tvätt, men det är ett extra och lite irriterande moment att plaggen måste sträckas i vått tillstånd. Bergans Fjellrapp är både tåligt och noppfritt, så att detta är ett underställ av högsta kvalitet är mycket tydligt.

Mycket tunt och mjukt materialbra passformbåde värmer och andas
Högt prisnågot komplicerade tvättrådför många dekorativa sömmar
4,0

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!