Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

TV: 10 modeller i stort test

Profilbild
Uppdaterad 4 februari 2020

Vilken är den bästa TV:n? Eftersom en TV utgör en så stor del av våra liv är det viktigt att välja rätt. Vi har testat de hetaste modellerna och utser LG OLED B9 till bäst i test eftersom den ger mycket hög bildkvalitet sett till vad du får betala för den. Bästa mellanklassmodell blir Samsung Q67R för sina fina färger ljusstyrka sett till priset.

Bästa premiumval blir LG Oled C9. Den delar förvisso många egenskaper med syskonet B9, men bildkvalitet och kontroll över bilden är hela tiden ett strå vassare.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Det innebär att varje TV-apparat har testats i hemmiljö såsom den är tänkt att användas. Vi har utvärderat bild- och ljudkvalitet genom att spela upp videoklipp av olika upplösning och format, likaså både okomprimerat och komprimerat ljud. Varje TV-apparat har testats dagligen under flera veckors tid för att vi både ska få en känsla för det initiala intrycket och hur det intrycket påverkas med tiden.

Utöver det använder vi använder oss även av professionell kalibrerings- och mätutrustning för att kunna se de riktigt små detaljerna i bildens kvalitet för att även kunna få med den aspekten i våra tester.

Vi har analyserat sådant som:

  • Bildkvalitet:
    Hur bra är bildbehandlingen? Hur hanterar teven snabba rörelser? Hur klarar den panoreringar, exempelvis över landskap? Hur god är kontrasten? Hur väl hanterar TV:n färger? Är färgerna naturliga och balanserade? Hur god är skärpan i bilden?

  • Ljudkvalitet:
    Vilken bredd får du i ljudet? Är ljudet balanserat? Hur kraftfull bas kan tevens högtalare prestera? Hur väl hörs dialogen? Hur presterar den på olika ljudvolym? Uppstår det exempelvis förvrängning på hög volym? Försvinner detaljer på låg volym?

  • Användarvänlighet och funktionalitet:
    Hur enkelt är det att montera TV och stativ? Hur sitter anslutningarna placerade? Hur många in- och utgångar finns det och av vilka typer? Vilka funktioner erbjuder fjärrkontrollen? Är den lättöverblickbar, intuitiv och effektiv? Har den bakbelysta knappar? Var sitter knapparna på TV:n? Vilka knappval finns det? Hur bra är tevens användargränssnitt? Är det lättnavigerat? Vilka inställningsmöjligheter är tillgängliga? Stöder den appar? I så fall hur många och vilka?

Ytterligare aspekter vi vägt in inkluderar byggkvalitet, funktionalitet, design och garanti. Samtliga parametrar har ställts mot priset och resulterat i ett slutbetyg som avspeglar prisvärdet.

1. LG OLED B9 - BÄST I TEST TV

Kan utan problem jämföras med de bästa

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.2) Energiförbrukning: 133 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 25,2 kg (65”) Med stativ: 26,2 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI 2.1 (eARC på HDMI 2), 3 st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: WebOS med appar, Röststyrning (LG & Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ

LG OLED65B9

LG OLED B9 (55 tummaren OLE565B9PLA i testad version) är på många sätt väldigt lik storebror C9. Även om den inte når upp i riktigt samma nivåer rent tekniskt, är den med sin lägre prislapp många gånger det sundare köpet.

Billigare intryck på utsidan, framtiden på insidan

Utvärtes är det en sak som är den stora skillnaden mellan B9 och den dyrare C9 och det är stativet i plast. När du väl ställer upp teven ger det ett lite billigare intryck, men väl på plats märks det inte direkt och skärmen står stadigt. Väggmonterar du den är det samtidigt inget problem.

Fjärrkontroll och mjukvara är i stort sett identiskt och om du redan har en TV från LG kommer du att känna igen dig. Fjärrkontrollen är både utrustad med rörelsekontroll och mikrofon för röstassistenter, men kan kännas både stor och plottrig jämfört med exempelvis Samsungs motsvarighet.

WebOS är ett i stort väldigt snabbt system med enkel översikt över det viktigaste och även tillgång till de vanligaste apparna. Det, tillsammans med tv:n i sig, är kanske inte snabbast i branschen på att starta, men fortfarande går det mesta i fullt godkänd takt.

Något som är värt att nämna är även stödet för HDMI 2.1 och alla de tekniker som kommer med där. Det gör LG B9 väl rustad för nästa års lansering av spelkonsoler från Sony och Microsoft som kommer att dra nytta av en hel del av de nya funktionerna. Något som många modeller annars sparar in på.

Fantastisk bild med lägre ljusstyrka

Oled-panelen i sig är närmast identisk med C9, och även många av konkurrenternas varianter. Här skiljer sig tillverkarna istället med de chip som sköter bildbehandling och för B9 heter det chippet A7. Det är ett steg under det A9-chip som C9 kör på, men det gör absolut inte bort sig. Oftast är de båda modellerna identiska, men C9 är hela tiden något strå vassare.

Den främsta skillnaden mellan de två modellerna bildmässigt är ljusstyrkan, där B9 inte riktigt når upp i samma nivåer. Det blir mest tydligt med HDR-material, som kräver en hel del ljusstyrka för att komma till sin rätt. Men det syns även i mindre detaljer för filmmaterial i mörka miljöer.

A7-chippet ger riktigt bra resultat även för uppskalning av lågupplöst material, men där vi saknar lite samma ‘punch’ i färgerna som LG:s dyrare modell presterade.

Om du inte närstuderar de båda modellerna bredvid varandra är däremot LG B9 en helt fantastisk skärm både idag och imorgon. Prislappen mellan C9 och B9 är ganska påtaglig och även om B9 inte når upp till samma nivåer känns den ur en sådan synvinkel som det lite sundare valet om du vill ha en riktigt bra oled-skärm.

HDMI 2.1riktigt bra bild
Lite rörig fjärrkontrollkunde varit ljusstarkare för HDR-material
4,5

Bra pris hos:

Cdon

2. LG Oled C9 - BÄSTA PREMIUM-TV

Oled med framtiden för sig

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65/77 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.2) Energiförbrukning: 137 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 25,2 kg (65”) Med stativ: 33,8 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI (eARC på HDMI 2), 3 st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Bixby voice Inkluderade tillbehör: Stativ

LG OLED65C9

LG Oled C9 blir bästa premiumval för sin urgrymma bildkvalitet och sitt fylliga ljud (65 tummaren OLED65C9PLA i testad version). TV:n ger intrycket av en gammal läromästare. Den kan allt, i de flesta fall bättre än någon annan, utan att på något sätt känna behov att skryta om det. Samtidigt gör det också att den kan kännas en smula gammalmodig.

Anslutningar för framtiden

C9 är på många sätt toppmodellen för i år från LG, då skillnad i såväl pris som specifikationer mot storebror E9 är lika lövtunna som skärmen. Trist nog behåller LG den separata anslutningsboxen hos sin superlyxiga wallpaper-serie och här får vi nöja oss med lite bökigare anslutningar på baksidan.

Anslutningarna tillhör dock den bättre sorten. HDMI 2.1 ‘på riktigt’ - inte på en höft som Samsungs toppmodell Q90. Den ger 4K-upplösning i 120 hertz och liknande godsaker, något som kommer ligga väl tillhands under nästa år när Microsoft och Sony släpper nya versioner av Xbox och Playstation med stöd för tekniken.

Även om LG var tidiga med en förenklad fjärrkontroll har de både tagit ett steg tillbaka och halkat efter på den fronten. Fjärrkontrollen är förvisso bekväm och funktionsfylld, men också rätt rörig. Detsamma gäller gränssnittet. Här finns en riktigt smart röststyrning med både Google Assistant och LG:s egen variant i bakgrunden, stöd för Airplay, automatisk kalibrering om du har rätt utrustning och egentligen allt annat du kan önska dig. Däremot är det aldrig lika rappt eller lättöverskådligt som hos Samsung – som leder det racet i skrivande stund.

Imponerande bild och ljud

Placerat på sitt blytunga stativ får ljudet en oväntad skjuts. Ljudet studsar på stativet, vilket tillsammans med högtalarsystemet i övrigt ger ett förvånansvärt rymligt och fylligt ljud.

Vid stativet sitter även ljussensorn som automatiskt anpassar bilden efter omgivningen.

När det kommer till bilden är det svårt att hitta speciellt många nackdelar. Allt gott som sagts om Oled tidigare gäller även här, nu med förbättrat stöd för HDR-tekniker, och med det även en bättre ljusstyrka. Oled har annars haft ljusstyrkan, särskilt för HDR, som en akilleshäl. Men här närmar sig ljusstyrkan Qled-skärmarna med stormsteg.

Med LG:s nya bildbehandlingschip får vi ett stort lyft över hela brädet, egentligen oavsett källa. Samtidigt går varken färger eller något annat till överdrift, utan C9 hanterar bilden med en enorm säkerhet och precision.

LG Oled C9 är ett riktigt bra köp i premiumsegmentet, både på grund av sin fenomenala bildkvalitet och för anslutningar som säkrar inför framtidens bildkrav.

Förvånansvärt bra ljud på stativtoppkvalitet på bildenHDMI 2.1tonvis med smarta funktioner
Lite rörig fjärrkontroll
4,5

Bra pris hos:

Proshop

3. Samsung Q67R - BÄSTA MELLANKLASSVAL

Vettig Qled till lägre pris

Prisklass: Mellan Typ: QLED Färg: Svart Storlekar: 49/55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 20W (2.0) Energiförbrukning: 118 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 20,3 kg (65”) Med stativ: 22,5 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, bluetooth, 4 st HDMI 2.0, 3 st USB, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Röststyrning (Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ

Samsung QE55Q67R

Nu har Samsung Q67R krånglat till det igen. Instegsmodellerna hos Qled-skärmarna från företaget heter Q60R och Q67R. Den senare måste ha någon extra finess som gör den bättre, eller hur? Icke. Skillnaden mellan de två är att de kommer i lite olika skärmstorlekar och att den ena är silverfärgad och den andra svart. Så även om vi testat Q67R här kan du lika gärna se det som ett test av Q60R.

Billigare Qled

Utöver lite mer finkorniga tekniska detaljer finns det två större skillnader mellan Q60-serien och Samsungs dyrare Qled-skärmar. Först och främst är den kantbelyst och inte bakbelyst, vilket försämrar både ljus och svärta en del. För det andra blir du av med den supersmarta anslutningsboxen där du har en tunn sladd upp till teven och sedan alla andra anslutningar i en separat låda. Samtidigt är ljudet riktigt klent, men det är å andra sidan lite av ett signum för Samsungs TV-apparater generellt.

Så ja, den både är och känns billigare. Men gör det något i den här prisklassen? Vi får trots allt Samsungs Qled-teknik, vilket närmast per definition ger bättre färger än traditionella konkurrerande LED-skärmar, särskilt i mellanklassegmentet.

I kolsvarta partier kan kantbelysningen skönjas om du letar efter den, men för det mesta är det inget som stör. istället har vi som väntat riktigt bra stuns i färgerna, som kan ställas både effektfullt och hyfsat naturligt utan att tappa detaljer.

Såväl ljusstyrka som svärta gör heller inte bort sig, utan vi hittar faktiskt fler detaljer i svärtan här än vad vissa dyrare LED-skärmar presterat under året. Helt enkelt en riktigt bra bild för prisklassen.

App app app

Du får även med Samsungs enkla fjärrkontroll, med bara ett fåtal knappar. Något som känns som helt rätt väg att gå. På insidan hittar du även Samsungs Tizen-system för menyer och appar. Ett system som både gör att teven startar riktigt fort och är väldigt lättnavigerat.

Appbutiken innehåller samtidigt allt och lite till av det du kan behöva, såväl i form av strömmad video som musik och spel.

Nu har storebror Q70R börjat falla en del i pris och hamnar till och från i närbelägna prisklasser som Q60-serien. Står du och velar är det högre numret att föredra. Men är det prisvärde och funktioner i kombination med riktigt bra bild du är ute efter är Q60-serien faktiskt ett riktigt kap. Särskilt om du jämför med traditionella LED-modeller.

Smidig fjärrkontrolllättanvänt gränssnittbra ljusstyrkafina färger
Riktigt klent ljudbrister lite i svärtan
4,0

Bra pris hos:

Cdon

4. Panasonic GZ2000

Anonym TV med fin bild

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 140W (3.2 Dolby Atmos) Energiförbrukning: 162 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: 2st DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C Vikt: 33,5 kg (65”) Med stativ: 30 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, bluetooth, 4 st HDMI 2.0, 3 st USB, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: My Home Screen 4.0 med appar, Röststyrning (Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ

Panasonic TX-55GZ2000E

Panasonic GZ2000 (65-tummaren testad, finns även i 55 tum) tycks nästan försöka slå rekord i anonymitet och slätstrukenhet. Ända tills vi kör igång en film vill säga.

Anonym och uråldrig

Om vi börjar med de negativa aspekterna, eller åtminstone de tråkiga. GZ2000 i sig är enormt anonym i sin design. Även om den absolut inte känns fult designad hade något gärna fått sticka ut, det är trots allt en TV i den yttersta premiumklassen.

Samma sak gäller fjärrkontrollen. Utöver ett färgbyte från svart till metallpolish är kontrollen i det närmaste identisk med de som skickades med företagets plasmaskärmar för långt över tio år sedan (ja, plasma… minns ni dem?). Det innebär många knappar, plottrigt upplägg och helt enkelt långt ifrån de förenklade och riktigt trevliga kontrollerna LG och framför allt Samsung har till många av sina apparater.

Väl igång kan samma sak sägas om gränssnittet, som är Panasonics egna ‘My Home Screen 4.0’, där namnet skvallrar om hur sexigt systemet är i övrigt. Vi får de vanligaste apparna för streamingtjänster, men absolut inget utöver det. Appbutiken är ruskigt tråkig.

Kungligt ljud och grym bild

Ovanstående är riktigt synd. Dels sett till den rejäla prislappen men kanske främst sett till hur GZ2000 presterar när det kommer till ljud och bild.

Oled-panelen är specialframtagen för GZ2000 och ursprungligen tilltänkt för proffsbruk. Rent praktiskt innebär det att vi bland annat får en betydligt högre ljusstyrka än många andra oled-skärmar (900 nits). Det är annars ett problem för Oled-skärmar, men här levereras ljus nära de bästa LED- och QLED-skärmarna.

Samtidigt smäller Panasonic alla andra Oled-skärmar på fingrarna när det kommer till detaljer i svärtan. Oavsett om vi tittar på en 4k-upplöst Blu-ray eller den betydligt lägre kvaliteten hos streamingtjänsterna har GZ2000 inga problem att visa upp detaljer som andra tillverkare har svårt med.

Just streamingtjänsterna har sitt eget ‘Netflix Calibrated mode’, som faktiskt piggar på även lite tröttare alster från nättjänsterna. Även färger håller sig enormt naturliga i alla lägen och kräver nästan ingen handpåläggning alls efter att vi packat upp TV:n.

Ljudet bör också nämnas. Själva teven är otroligt tjock för att vara Oled. Det beror på att Panasonic knölat in ett 3.2-system med Dolby Atmos-stöd direkt i skärmen. Det ger ett rejält ljud med förvånansvärt bra surroundkänsla från en TV och som egentligen eliminerar behovet av en extra soundbar helt (lägger du dig i den här prisklassen har du nog å andra sidan ett rätt hett system att koppla in redan).

Beroende på läge kan vi tycka att dialog känns lite nedskruvad gentemot allt annat, men inte så att det förtar resten av upplevelsen.

Panasonic GZ2000 visar helt enkelt vart skåpet ska stå för de allra bästa TV-apparaterna just nu. Prislappen ligger en bit utanför det vi normalt ens har som spann för premiumklassen av TV-apparater, men det visar sig också i bilden. Tyvärr återspeglas det inte i arbetet utöver själva bilden och ljudet.

Klassledande svärtaFenomenal bildRiktigt bra ljud
Uråldrig fjärrkontrollTrist och förlegat gränssnittIngen HDMI 2.1
4,5

5. Philips OLED803

Toppmodell med allt du kan önska

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Silver Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 50 W Energiförbrukning: 144 W Standby: 0,3 W Digital-mottagarstöd: DVB T/C/T2/T2-HD/S/S2 Vikt: 20,8 kg Med stativ: 21,1 kg 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI (HDCP 2.2/HDR/HDR10/HLG), 2 st USB, 1 st komponent, antenn, 2 st satellit, optisk ljudutgång, hörlursutgång, audio L+R, common interface Plus VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Android med appar, inbyggd Chromecast Inkluderade tillbehör: Stativ Övrigt: 3-sidig Ambilight

Philips 65OLED803

Philips OLED803 är en grym OLED-TV med knivskarp bild, rikt färgomfång och massor av inställningsmöjligheter. Men innan du sätter igång ska stativet på plats (om du inte hänger upp den på väggen). Tyvärr måste du då lägga TV:n ned och skruva in benen underifrån, vi hade gärna sett att det bara var att ställa dit TV:n och låsa dem i bakkant.

Ambilight förhöjer upplevelsen

Väl på plats står teven stadigt och den tunna ramen ihop med de minimalistiska benen är onekligen en stilren kombination. Den tresidiga Ambilighten (färgade lysdioder runtom) utgör ett coolt designinslag i rummet. Lamporna kan dock blända om du exempelvis har ingång i rummet vid TV:ns kortsida.

OLED803 är utrustad med Android som operativsystem. Det gör att du som använder ditt konto hos Google för att logga in i olika tjänster - eller som sparar lösenord i Google Smart Lock - kan logga in i apparna med ett knapptryck istället för att behöva skriva in långa mejladresser och lösenord. Det är bra eftersom tangentbordet ibland är lite segt i TV:n. Det händer att vi måste vänta en stund mellan varje bokstav, annars blir det den föregående bokstaven i dubblett eller ingen alls. Dessutom måste du verkligen rikta den mot TV:n för att få kontakt.

Fjärrkontrollen är utrustad med tangentbord och det är ett stort plus för den som inte använder Smart Lock eftersom det då ändå går ganska fort att skriva. Att det är Android gör också att du har ett relativt stort utbud appar att tillgå, dock långt ifrån så många som namnet kan ge förhoppning om. Men med Chromecast inbyggt i TV:n spelar det mindre roll.

Många inställningar för fantastisk bild

Philips OLED803 kommer som sagt med många inställningsmöjligheter. Det gör att du med precision kan ställa in en bildupplevelse som passar dina behov. Gillar du lätt överdrivna färger och en ganska processad bild är det enkelt ordnat eftersom TV:n levereras så out of the box. Allt är maxat. Det gör också att bilden tenderar att nästan se lite 3D-animerad ut.

Ställer du ner alla effekter i inställningarna blir bilden mer verklighetstrogen. Svärta, färgomfång och kontrast är fenomenalt bra. Likaså skärpan. Den senare kan du behöva ställa ned lite när du tittar på vanlig TV för att få ett mjukare intryck.

Designen på TV:n är som sagt minimalistisk. Därför är det lite passande att det, förutom den traditionella fjärrkontrollen, även följer med en minimalistisk sådan. Det fungerar dock inget vidare att använda den för navigering och vi överger den ganska fort till förmån för den större varianten.

Ett stort plus hos OLED803 är ljudkvaliteten. Visst, den kan inte mäta sig med ett hemmabiosystem, men för dig som önskar bra TV-ljud utan tillbehör ligger denna modell absolut i toppskiktet. Ljudet är detaljrikt och med ganska bra tryck trots en något svag bas. Överlag är detta en prisvärd, mycket bra OLED-TV med ett smidigt operativsystem och riktigt bra bildkvalitet.

Mycket bra bildkvalitetmånga inställningsmöjlighetergod ljudkvalitetsmidigt med Android
Seg fjärrkontrollsvårmonterat stativ
4,0

Bra pris hos:

Dustin Home

6. Samsung Q90R

Qled visar vad det går för

Prisklass: Premium Typ: QLED Färg: Svart Storlekar: 55/65/75 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 60W (4.2) Energiförbrukning: 255 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 27,8 kg (65”) Med stativ: 34,7 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI, 3 st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn (Kontakter i separat anslutningsbox) VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Bixby voice Inkluderade tillbehör: Stativ

Samsung QE55Q90R

Samsung Q90R är ett monster på alla tänkbara sätt. Framför allt har bildkvaliteten petats upp ytterligare ett snäpp, och de svagheter som Qled tidigare haft mot TV-apparater med Oled är nästan försvinnande små.

Stilren med smarta anslutningar

Innan vi går in på bildkvaliteten kan vi konstatera att Q90R ger ett väldigt välbyggt, men kanske något anonymt intryck på designfronten. Det gör dock att TV:n med sina tunna ramar enkelt smälter in var den än placeras.

Alla anslutningar sker genom Samsungs One Connection-box. Det innebär att du endast har en tunn sladd ut från TV:n ner till en liten låda som huserar såväl ström som TV-kort och alla anslutningar. En klockren lösning som alla tillverkare borde anamma. Med en sådan anslutning kunde Samsung gärna fått vara lite mer generösa med anslutningarna, men de får ändå godkänt på den punkten.

Desto tristare är att HDMI-portarna är version 2.0 och inte 2.1. De ska stödja 4K i 120 hertz och liknande tekniker som kommer med den senare standarden, men att det inte är HDMI 2.1 ‘på riktigt’ känns lite surt och inte helt framtidssäkert.

Fjärrkontroll och gränssnitt följer samma mönster som tidigare. Fjärren har bara ett fåtal knappar och är en fröjd att använda. Gränssnittet är utan tvekan snabbast på marknaden i alla lägen och enkelt att använda. Stöd för Airplay finns, men inte Chromecast. Däremot kan du lösa mycket sånt via fjärrkontrolls-appen i mobilen. När det gäller appar för nedladdning finns i stort sett alla streamingtjänster och det är inget vi egentligen saknar.

Fenomenal bild

Nackdelen med Qled kontra Oled har alltid varit djupet i svärtan, så samma sätt som att Oled inte nått upp till ljusstyrkan i Qled. i Q90R är Samsung närmare än någonsin att sudda ut den gränsen, för den lyckas enormt bra med hanteringen av detaljer i svärtan. Färger, HDR-kvalitet och ljusstyrka är som väntat i absolut toppklass. Redan från början är skärmen riktigt bra inställd, men det krävs att du skruvar ner Samsungs något överentusiastiska färgpresentation en aning för att det ska sitta som en smäck. Trots det ger Samsung Q90R i stort sett den bästa bilden du kan få på en TV just nu.

Smart anslutningsboxSmidig fjärr & gränssnittfenomenal bild
Klart men klent ljudSaknar senaste HDMI-teknikerna
4,5

Bra pris hos:

NetOnNet

7. Sony KD-85XG9505

Det bästa LED har att erbjuda

Prisklass: Premium Typ: LED Färg: Svart Storlekar: 55/65/75/85 tum (75 tum testad) Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 2x10W Energiförbrukning: 230 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 35,2 kg (75”) Med stativ: 37,2 kg (75”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet,bluetooth 4.2, 4 st HDMI (HDMI 2.0), 3 st USB, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Android TV med appar, Google Assistant Inkluderade tillbehör: Stativ

Sony KD-85XG9505

Sony XG95 är lite av det lyxigaste du kan hitta i LED-väg, mitt bland bruset från Oled- och Qled-maskiner. Här bjuds vi på en bakbelyst panel med Sonys X1 Ultimate-chip som sköter bildhanteringen, något som annars bara hittats i deras Master-serie med riktigt lyxiga TV-apparater.

Rörig fjärr och brett stativ

Väl uppackad kan vi konstatera att det är en förhållandevis slimmad TV för att vara en LED-modell. Designen känns typisk Sony med skarpa, men tunna, kanter. På en vägg gör den sig riktigt bra, men ska du ha den ståendes på ett bord får du tänka till. Bordsstativet består av två ben som är nästan lika breda som själva TV:n, vilket kräver en hel del bordsyta. De sticker samtidigt fram väsentligt, vilket kan ställa till problem om du tänkt ställa en soundbar framför.

Fjärrkontrollen är uppdaterad från tidigare år, med bättre byggkvalitet. Samtidigt är den utformad som den gamla skolans fjärrkontroller med ett myller av knappar. Här hade Sony kunnat lära av LG eller Samsung och deras förenklade kontroller.

På insidan drivs hela systemet av Googles Android TV i version 8. Det ger stora fördelar när det kommer till mängden appar, stödet för Google Assistant (via fjärrkontrollen), skärmdelning via Chromecast och liknande.

Samtidigt är Android TV rejält eftersatt på designfronten och känns rätt och slätt fult jämfört med konkurrenternas system. I många fall känns det heller inte riktigt lättnavigerat heller. Airplay är på väg via en uppdatering, men fanns inte tillgängligt vid vårt test.

Grym bild, för att vara LCD

När det kommer till ljudet har Sony placerat högtalarna för att ge mer rymd och rumskänsla i ljudet. Just den biten fungerar faktiskt riktigt bra, men när det kommer till ljudkvalitet överlag låter det faktiskt ganska tunt och oinspirerat, så en soundbar eller annat ljudsystem är att föredra.

Bilden då? Till att börja med kan det nämnas att du får nöja dig med HDMI 2.0. Det innebär att godsaker som högre uppdateringshastighet och liknande inte finns här, något att tänka på om du vill framtidssäkra.

Själva bilden kräver lite pill för att få till, då standardinställningarna är lite blaskiga. Väl där får vi däremot en väldigt fin neutral färgton med väldigt jämna övergångar. Samtidigt får vi inte samma detaljrikedom i svärtan som hos oled och nyare Qled-paneler. Ljusstyrkan är det inget fel på, men en aning lågt för HDR-material.

På det stora hela får vi ut en bra bild ut XG95, men med tanke på dess prislapp är det absolut intressant att titta närmare på Qled- och oled-modeller, lite beroende på vilken storlek du väljer.

Sony XG95 är sammanfattningsvis en funktionsfylld TV med egentligen så bra bild som LED-paneler kan erbjuda och en riktigt bra betraktningsvinkel. Den dras med klent ljud, plottrig fjärrkontroll och kanske främst en prislapp som gör att andra tekniker kan vara intressanta som alternativ.

Naturlig färgskalafunktionsfylldgrym bildkvalitet för att vara LED
Saknar HDMI 2.1klent ljudeftersatt gränssnitt
4,0

Bra pris hos:

MediaMarkt

8. LG SM9800

Fantastiska färger, sopig svärta

Prisklass: Premium Typ: Nanocell LED Färg: Svart Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.2) Energiförbrukning: 147 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 27 kg (65”) Med stativ: 28,8 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI 2.1 (eARC på HDMI 2), 3 st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: WebOS med appar, Röststyrning (egen + Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ

LG 65SM9800

LG SM9800 (65-tummaren 65SM9800 testad här) är LG:s toppmodell inom Nanocell-skärmar för 2019. Nanocell är en teknik liknande den Samsung kör på i sina Qled-skärmar, vilket ska ge en extra stuns i färgåtergivningen gentemot vanliga LED-skärmar.

Fenomenala färger

Det är just färgåtergivningen som imponerar här. För att verkligen sätta Qled mot Nanocell satte vi upp SM9800 bredvid den någorlunda likvärdigt prissatta Q70R från Samsung och blev faktiskt mäkta imponerade över den stuns LG lyckas med i färgåtergivningen. Alla former av naturbilder får ett riktigt bra djup i sina färger utan att för den sakens skull kännas överdrivna.

Tyvärr hade vi inte anledning att fortsätta vara lika lyriska genom hela testet. För medan SM9800 är fenomenal på färger är kombinationen mörker och rörelse en rejäl akilleshäl. Stillastående bilder med många detaljer i skuggor har skärmen inga större problem med. Värre blir det så snart det börjar röra på sig i skuggorna. Då tappar SM9800 snabbt kontrollen och förlorar en hel del detaljer och ännu mer skärpa.

Även om vi inte upplever betraktningsvinkeln som dålig överlag spelar den in en stor roll i den biten också.

Sitter du en bit ifrån skärmen hinner du inte uppleva så mycket av tappet i skärpa, men mörka scener blir ändå oväntat detaljfattiga. Riktigt synd när bilden i övrigt är så pass bra.

Rustad för framtiden

Samtidigt finns det ett stort tekniskt plus för SM9800.Det är en av de billigare maskinerna i år med stöd för nya HDMI-versionen 2.1. Just i år spelar den ingen större roll, men både Sonys och Microsofts kommande spelkonsoler kommer dra nytta av tekniker i den och det gör att SM9800 känns mer framtidssäkrad än merparten av årets TV-apparater.

Själva teven är ganska väldesignad, särskilt den snygga foten. Vi får även med i stort sett samma funktioner i WebOS som företagets dyrare Oled-skärmar, vilket ger en både snabb och funktionsrik upplevelse.

LG SM9800 kan vara en tv-modell värd att hålla utkik efter under reaperioder. För även om den kunde vara långt mycket bättre på att hantera svärta har den fortfarande färgåtergivning i toppklass och riktigt bra funktioner i övrigt. Med en smula lägre prislapp kan den här bli ett kap.

Vansinnigt bra färgerWebOS ger många funktionerHDMI 2.1
Ingen klockren svärtaskärpan i mörkare bilder
4,0

Bra pris hos:

Dustin Home

9. Samsung Q70R

Mycket bild för pengarna

Prisklass: Premium Typ: QLED Färg: Svart Storlekar: 49/55/65/75/82 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.1) Energiförbrukning: 290 W (75”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 35,7 kg (75”) Med stativ: 36,6 kg (75”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI 2.0 (eARC på HDMI 2), 3 st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Röststyrning (Bixby) Inkluderade tillbehör: Stativ

Samsung QE49Q70R

Samsung Q70R (här testad i form av 75-tummaren QE75Q70R) är mellanmodellen bland Samsung Qled-skärmar för 2019 som kan fås i en stor mängd storlekar. Gemensamt för dem alla är en välbyggd konstruktion, bra bild och ett riktigt snabbt system i kombination med enkel fjärrkontroll.

Förvånansvärt matta färger

Om det är något Samsungs Qled-skärmar traditionellt sett är bra på så har det varit färger. I många fall har just den biten nästan gått till överdrift, vilket turligt nog inte är fallet här. Faktiskt känns just färgerna väldigt tillbakadragna och avskalade, särskilt grönt och blått.

Du kan såklart vrida upp det i inställningarna, men även efter en kalibrering är upplevelsen något avmattad mot föregående års modeller eller den fantastiska färgåtergivningen i Qled-värstingen Q90R.

Samtidigt sköter Q70R svärta riktigt bra, med förvånansvärt många detaljer och liv även i mörkare partier. Ljuspunkter mot en helsvart bakgrund orsakar en del ljusblödning, men inget som stör vid normalt tittande.

Även rörelsehantering och lågupplöst material från exempelvis DVD blir riktigt bra här. Tyvärr kan det inte sägas om uppskalningen av lågupplösta TV-sändningar, som blir en hel del fluffigare i kanterna än hos många andra modeller.

Håll klaffen Bixby

Samsungs Tizen-system fortsätter att se ungefär likadant ut som tidigare år utan större överraskningar. Det ger å andra sidan ett enormt snabbt system, särskilt i uppstarten, som samtidigt är lättnavigerat.

Samsungs fjärrkontroll liknar även den det vi vant oss vid, med ett slimmat utförande och minimalt antal knappar. Något fler tillverkare borde ta efter.

Trist nog får vi inte den separata boxen för anslutningar som de dyrare Samsungmodellerna, eller motsvarigheten från förra året, levereras med. Alla anslutningar sitter på baksidan av teven, medan den separata kopplingsboxen som dyrare modeller har är betydligt smidigare att hantera.

Av någon anledning är röstassistenten Bixby extremt på hugget här. Utan att vi nuddar fjärrkontrollen aktiveras röstassistenten oroväckande ofta utan förvarning och stör det vi tittar på. Något som snabbt leder till att vi slår av den så gott det går. Samtidigt händer det ett par gånger att teven slår på sig själv direkt efter att vi stängt av den, men det är en mindre störande detalj.

Samtidigt får vi inte HDMI 2.1 inbyggt, utan något hopkok mellan det och versionen innan som inte känns helt framtidssäkrat.

Samsung Q70R är på det hela taget en riktigt bra TV, även om den har en bit kvar till sin storebror. Bilden är riktigt bra sett till priset, men vi hade gärna sett en separat anslutningsbox och en lite mindre ettrig röstassistent.

Bra svärta & rörelseskärpalättanvänd fjärrkontroll
Saknar HDMI 2.1jobbig röstassistentnågot tillbakadragna färger
4,0

Bra pris hos:

Netonnet.se

10. Sony AG8

Fin bild, dock med orosmoln och dålig mjukvara

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.2) Energiförbrukning: 133 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 20,3 kg (65”) Med stativ: 22,5 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, bluetooth, 4 st HDMI 2.0, 3 st USB, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Android TV med appar, Röststyrning (Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ

Sony KD-55AG8

Sony AG8(65-tummaren KD-65AG8 i testad version) är Sonys lite billigare Oled-modell för 2019. Det syns absolut inte på bilden, men däremot på andra ställen.

Stilren design

Det är ett par år sedan Sonys marknadsavdelning tjatade om ‘monolit-design’, men det känns ändå som att det lever kvar i positiv bemärkelse. Få TV-tillverkare ger en känsla av att du har en maskin skuren ur ett solitt block såsom Sonys.

I och med att det är en Oled-skärm får du en extremt tunn teve längs kanterna och en osmickrande klump på baksidan för all teknik och alla kontakter. För Oled borde det absolut bli vanligare med en separat anslutningsbox för att dra nytta av skärmteknikens slimmade möjligheter.

Mindre stilrent är dock fjärrkontrollen. Ett plottrigt och extremt plastigt objekt som påminner om en billig multifjärr från ett lågprisvaruhus. Den kör dessutom enbart på IR och det med extremt snäv vinkel, så du blir frustrerad bara vid tanken på att använda kontrollen.

Då kommer du bättre undan med fjärrkontrollen i mobilen. Den är densamma som för alla TV-apparater med Android TV, vilket är operativsystemet som körs. Den är långt ifrån perfekt, men låter dig åtminstone styra teven lite smidigare.

Samtidigt återkommer rörigheten i just Android TV. Vissa tillverkare har fått in HDMI och andra anslutningar i systemet, men här får vi det i en separat meny.

Bland anslutningarna har Sony nöjt sig med HDMI 2.0, vilket känns lite snålt även det. Det är synd, eftersom Oled ändå är en dyrare teknik borde mer omsorg läggas på allt runt skärmen.

Fin bild med inbränningsvarning

Det är synd, för bilden är det absolut inget fel på. Sony skryter ofta om sina synergieffekter av att även vara ett filmbolag och det ger ändå resultat här. Direkt ur förpackningen är färgerna något överdrivna, men med förhållandevis lite kalibrering får vi till ett riktigt bra resultat. Samma sak gäller detaljer i mörka partier och rörelsehantering som ligger i absoluta toppklass.

Ljudet kommer från Sonys ‘acoustic surface audio’ som helt enkelt använder skärmen som högtalare. Det kan inte mäta sig med en separat soundbar eller ett hemmabiosystem, men vi får en stundtals riktigt bra kanalseparation och överlag väldigt klart ljud.

Samtidigt märker vi vid ett par tillfällen att statisk text gärna hänger kvar någon minut efter att den försvunnit. Oled har vissa problem med inbränningar, och även om de exempel vi sett här snabbt försvinner (och kan motverkas genom inbyggda tvättverktyg) känns det samtidigt oroväckande att de hinner uppstå så pass snabbt.

Sony AG8 är helt enkelt en finfin skärm redo att ta sig an de bästa, men som dras ner av en riktigt dålig fjärrkontroll, dålig finish av mjukvaran och oroväckande tendenser när det kommer till inbränning.

Riktigt bra färger & detaljerBra ljud för att vara inbyggt
Usel & plottrig fjärrkontrollOroväckande inbränningstendenserIngen HDMI 2.1
3,0

Bra pris hos:

MediaMarkt

Allt om TV

Att på alldeles egen hand leta rätt på den bästa teven för just sina behov upplever många som svårare än någonsin och den största utmaningen när de ska köpa en ny TV. Antalet modeller på marknaden är enormt vilket kan bli överväldigande.

Förutom TV-modellernas ofta kryptiska namn så kryllar TV-branschen av krångliga tekniska ord som interpolation, crosstalk och bakgrundsblödning. Tillverkarna gör inte heller saken lättare med egna namn på diverse tekniska funktioner. Vi har därför valt ut de bästa och mest populära TV-modellerna på marknaden just nu och utsett testvinnare.

I vårt TV-test hittar du den bästa TV:n för just dina behov och din budget. Då priset ofta är avgörande för vilken TV man köper har vi gjort det enkelt för dig genom att dela upp TV-apparaterna i olika prisklasser.

Testet omfattar allt från mycket prisvärda budgetmodeller till riktigt påkostade premium-modeller. Förutom att utse testvinnare i olika kategorier hjälper vi även våra läsare att reda ut begreppen. Längre ner på sidan, under recensionerna, finner du därför dels en ordlista över tekniska termer, dels mer ingående förklaringar kring olika egenskaper vi har bedömt i vårt TV-test.

Välj din prisklass

Olika TV-modeller skiftar otroligt mycket i pris. En riktigt billig modell kan köpas för nedåt 4000 kr medan en lyx-TV lätt kostar 50 000 kr. Därför har vi delat in de olika testkandidaterna i tre olika prisklasser, så att man lättare hittar de modeller som har rätt pris för ens smak och budget. De olika prisklasserna är:

Budgetklassen: Under 10 000 kr

TV-apparater i denna prisklass är av enklare slag med begränsad funktionalitet. Skärmstorleken är sällan över 40 tum och bildkvaliteten har i regel en del svagheter. Många som köper en budget-TV är mest ute efter att få största möjliga skärm för pengarna, har överseende med lättare brister i bildkvaliteten och behöver inte nymodigheter som SMART-funktionalitet. Dagens budget-modeller har dock generellt en fantastiskt bra prestanda jämfört med några år äldre TV-apparater.

Mellanklassen: 10 000 – 20 000 kr

Mellanprisklassen karaktäriseras av större skärmar, oftast mellan 40 och 50 tum. Bildkvaliteten är högre och funktionaliteten är rikligare än på budget-modeller, exempelvis trådlöst nätverk (WiFi), fler ingångar (såsom USB & HDMI) och snyggare design. De har normalt även viss SMART-funktionalitet såsom onlineplattformar eller möjligheten att använda sin Smartphone som fjärrkontroll.

Premiumklassen: Över 20 000 kr

Premiumklassen karaktäriseras av mycket påkostade TV-apparater med exklusiv design och skärmarstorlekar från 46 tum upp till hela 80 tum. Hårdvaran håller i regel en väldigt hög standard med kraftfulla processorer som kan generera en mycket god bildkvalitet. Premium-modeller är normalt även utrustade med en riklig funktionalitet. 3D-stöd är numera nästan obligatoriskt i denna prisklass och 3D-glasögon ingår oftast. I premiumklassen hittar man också mer avancerad SMART-funktionalitet såsom ansiktsigenkänning, röst- och geststyrning.

Superbudget: Under 6000 kr

En liten avstickare är de riktigt billiga TV-apparaterna, som idag går att hitta i storlekar uppåt 65 tum. Här handlar det ofta om tillverkarnas billigaste modeller, eller fjolårsmodeller som fått flytta ner i prisklasserna. Här kan variationerna mellan modeller vara betydligt större än i dyrare prisklasser och det är bäst att du kollar innan du köper. Du kan bland annat knappast räkna med några fenomenala detaljer i mörka partier, eller allt för bra skärpa när bilden rör mycket på sig. Lyxtekniker som Oled- eller Qled-paneler hittas för det mesta inte här och det är heller ingen garanti att varken 4K-upplösning eller HDR finns med i specifikationerna.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!