Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

TV: 10 modeller i test

AvDanielHesselUppdaterad 1 maj 2019

Vilken är den bästa TV:n? Eftersom en TV utgör en så stor del av våra liv är det viktigt att välja rätt. Vi har testat de hetaste modellerna och utser Philips UHD Smart TV 55PUS7272 till bäst i test för sin fina bild och många funktioner i förhållande till priset.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Det innebär att varje TV-apparat har testats i hemmiljö såsom den är tänkt att användas. Vi har utvärderat bild- och ljudkvalitet genom att spela upp videoklipp av olika upplösning och format, likaså både okomprimerat och komprimerat ljud. Varje TV-apparat har testats dagligen under flera veckors tid för att vi både ska få en känsla för det initiala intrycket och hur det intrycket påverkas med tiden. Vi har analyserat sådant som:

  • Bildkvalitet:
    Hur bra är bildbehandlingen? Hur hanterar teven snabba rörelser? Hur klarar den panoreringar, exempelvis över landskap? Hur god är kontrasten? Hur väl hanterar TV:n färger? Är färgerna naturliga och balanserade? Hur god är skärpan i bilden?

  • Ljudkvalitet:
    Vilken bredd får du i ljudet? Är ljudet balanserat? Hur kraftfull bas kan tevens högtalare prestera? Hur väl hörs dialogen? Hur presterar den på olika ljudvolym? Uppstår det exempelvis förvrängning på hög volym? Försvinner detaljer på låg volym?

  • Användarvänlighet och funktionalitet:
    Hur enkelt är det att montera TV och stativ? Hur sitter anslutningarna placerade? Hur många in- och utgångar finns det och av vilka typer? Vilka funktioner erbjuder fjärrkontrollen? Är den lättöverblickbar, intuitiv och effektiv? Har den bakbelysta knappar? Var sitter knapparna på TV:n? Vilka knappval finns det? Hur bra är tevens användargränssnitt? Är det lättnavigerat? Vilka inställningsmöjligheter är tillgängliga? Stöder den appar? I så fall hur många och vilka?

Ytterligare aspekter vi vägt in inkluderar byggkvalitet, funktionalitet, design och garanti. Samtliga parametrar har ställts mot priset och resulterat i ett slutbetyg som avspeglar prisvärdet.

1. Philips UHD Smart TV 55PUS7272 - BÄST I TEST TV

Riktigt bra TV för dig som kräver mångsidighet

Prisklass: Mellan Typ: LED Färg: Silver Storlekar: 55 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 20 W Energiförbrukning: 105 W Standby: 0,3 W Digital-mottagarstöd: DVB T/C/T2/T2-HD/S/S2 Vikt: 16,7 kg Med stativ: 17,4 3D-stöd: Ja/Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI, 3 st USB, 1 st komponent, 1 st scart, antenn, satellit, optisk ljudutgång, hörlursutgång, DVI, audio L+R, common interface VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Android med appar, inbyggd Chromecast Inkluderade tillbehör: Stativ Övrigt: 3-sidig Ambilight*

Philips 55PUS7272

Philips 55PUS7272 är en mångsidig TV med flera smarta lösningar och blir därför bäst i test. En sådan lösning är operativsystemet. Eftersom Philips valt att utrusta TV:n med Android har du en mängd appar i den redan från start. Eftersom systemet är öppet kan app-tillverkarna själva välja att lägga till appar precis som de kan göra till mobiltelefoner. Utbudet är knappast grandiost ännu, men vi ser potentialen i valet. En funktion vi uppskattar mycket är att Chromecast finns inbyggd i TV:n. Saknar du några appar i utbudet, eller om det strular, kan du därmed enkelt streama trådlöst från mobilen eller datorns webbläsare. På så vis får du tillgång till en strid ström ytterligare appar. Menysystemet är för övrigt rappt - inte alls sådär segt som det kunde vara för ett par år sedan. Det är enkelt att navigera mellan olika funktioner och kanaler. Det som kan vara lite lurigt är ”Philips Rekommenderar-läget” lätt kan förväxlas för att vara startsida för apparna eftersom de har väldigt många appar där. Det hade varit bättre om de hade Google Play som översta alternativ i menylisten och deras rekommendationer längre ner. Tangentbordet på baksidan av fjärrkontrollen är splittat i två segment så att du enkelt når alla knappar med tvåhandsfattning. Hela TV:n upplevs användarvänlig – utöver förväxlingsmöjligheten vi nämnde ovan.

Men viktigast på en TV är ändå bildkvaliteten. Här gör 55PUS7272 ett godkänt jobb. Detaljrikedomen är TV-apparatens akilleshäl. Särskilt i mörka partier. Det hjälper inte att vi trixar med inställningarna för det blir aldrig 100 procent bra. Färgerna drar lite åt det mättade hållet - detta går däremot utmärkt att justera i de avancerade inställningarna. 55PUS7272 är utrustad med Pixel Precise Ultra HD-chipet som tidigare bara fanns i premiumsegmentet. Den omvandlar bilden från källan till UHD-kvalitet. Detta fungerar helt okej. Det händer då och då att bilden tenderar att se en aning överbearbetad ut, framför allt under vissa längre panoreringar. Men vi är å andra sidan kanske något hårda om vi sedan kollar på prislappen. Detta är inte en premium-TV. Ljudkvaliteten är dessutom kanon. Ljudet är fylligt, välbalanserat och med mycket tryck i. Saknar du hemmabiosystem eller ljudlimpa kommer TV:ns ljud vara mer än tillräckligt för att du ska höra vad som sägs klart och tydligt, och även för att känna inlevelse när du kollar på film. Ytterligare ett stort plus, och tillskott till mångsidigheten, är förstås ambilight. Förutom att det är fräckt med ljuset som slår mot väggen bakom TV:n och följer färgerna i klippen du tittar på, så blir det också en stämningsskapande ljuskälla i vardagsrummet. Totalintrycket av 55PUS7272 är att det är en TV med många fördelar, och få nackdelar. Speciellt i den här prisklassen.

Inbyggd chromecast och Android (= massor av appar!)bra ljudkvalitetanvändarvänlig fjärrkontrollrappt menysystem
Detaljrikedomen i mörka partier

2. Philips OLED803 - BÄSTA OLED-TV

Toppmodell med allt du kan önska

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Silver Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 50 W Energiförbrukning: 144 W Standby: 0,3 W Digital-mottagarstöd: DVB T/C/T2/T2-HD/S/S2 Vikt: 20,8 kg Med stativ: 21,1 kg 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI (HDCP 2.2/HDR/HDR10/HLG), 2 st USB, 1 st komponent, antenn, 2 st satellit, optisk ljudutgång, hörlursutgång, audio L+R, common interface Plus VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Android med appar, inbyggd Chromecast Inkluderade tillbehör: Stativ Övrigt: 3-sidig Ambilight

Philips 65OLED803

Philips OLED803 blir bäst i test eftersom det är en OLED-TV med knivskarp bild, rikt färgomfång och massor av inställningsmöjligheter. Men innan du sätter igång ska stativet på plats (om du inte hänger upp den på väggen). Tyvärr måste du då lägga TV:n ned och skruva in benen underifrån, vi hade gärna sett att det bara var att ställa dit TV:n och låsa dem i bakkant. Väl på plats står teven stadigt och den tunna ramen ihop med de minimalistiska benen är onekligen en stilren kombination. Den tresidiga Ambilighten (färgade lysdioder runtom) utgör ett coolt designinslag i rummet. Lamporna kan dock blända om du exempelvis har ingång i rummet vid TV:ns kortsida. OLED803 är utrustad med Android som operativsystem. Det gör att du som använder ditt konto hos Google för att logga in i olika tjänster - eller som sparar lösenord i Google Smart Lock - kan logga in i apparna med ett knapptryck istället för att behöva skriva in långa mejladresser och lösenord. Det är bra eftersom tangentbordet ibland är lite segt i TV:n. Det händer att vi måste vänta en stund mellan varje bokstav, annars blir det den föregående bokstaven i dubblett eller ingen alls. Dessutom måste du verkligen rikta den mot TV:n för att få kontakt. Fjärrkontrollen är utrustad med tangentbord och det är ett stort plus för den som inte använder Smart Lock eftersom det då ändå går ganska fort att skriva. Att det är Android gör också att du har ett relativt stort utbud appar att tillgå, dock långt ifrån så många som namnet kan ge förhoppning om. Men med Chromecast inbyggt i TV:n spelar det mindre roll.

Philips OLED803 kommer som sagt med många inställningsmöjligheter. Det gör att du med precision kan ställa in en bildupplevelse som passar dina behov. Gillar du lätt överdrivna färger och en ganska processad bild är det enkelt ordnat eftersom TV:n levereras så out of the box. Allt är maxat. Det gör också att bilden tenderar att nästan se lite 3D-animerad ut. Ställer du ner alla effekter i inställningarna blir bilden mer verklighetstrogen. Svärta, färgomfång och kontrast är fenomenalt bra. Likaså skärpan. Den senare kan du behöva ställa ned lite när du tittar på vanlig TV för att få ett mjukare intryck. Designen på TV:n är som sagt minimalistisk. Därför är det lite passande att det, förutom den traditionella fjärrkontrollen, även följer med en minimalistisk sådan. Det fungerar dock inget vidare att använda den för navigering och vi överger den ganska fort till förmån för den större varianten. Ett stort plus hos OLED803 är ljudkvaliteten. Visst, den kan inte mäta sig med ett hemmabiosystem, men för dig som önskar bra TV-ljud utan tillbehör ligger denna modell absolut i toppskiktet. Ljudet är detaljrikt och med ganska bra tryck trots en något svag bas. Överlag är detta en prisvärd, mycket bra OLED-TV med ett smidigt operativsystem och riktigt bra bildkvalitet.

Mycket bra bildkvalitetmånga inställningsmöjlighetergod ljudkvalitetsmidigt med Android
Seg fjärrkontrollsvårmonterat stativ

Bra pris hos:

Elgiganten

3. Philips OLED903

Toppmodell med allt du kan önska

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 50 W (2.1 Soundbar från Bowers & Wilkins) Energiförbrukning: 194 W Standby: 0,3 W Digital-mottagarstöd: DVB T/C/T2/T2-HD/S/S2(x2) Vikt: 31,4 kg Med stativ: 31,4 kg 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI (HDCP 2.2/HDR/HDR10/HLG), 2 st USB, 1 st komponent, antenn, 2 st satellit, optisk ljudutgång, hörlursutgång, audio L+R, common interface Plus VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Android med appar, inbyggd Chromecast Inkluderade tillbehör: Stativ Övrigt: 3-sidig Ambilight*

Philips 55OLED903

Philips Oled903 har väldigt många likheter med systermodellen 803. Faktum är att det är samma skärm, med enbart ljudet, anslutningarna och bordsstället som skillnader. Den har dubbla satellitmottagare istället för en och bordsstället består av två tunna metallskenor istället för en mer traditionell TV-fot.

Bättre ljud är skillnaden

Ljudet är den stora skillnaden här – vilket också påverkar vikten med närmare tio kilo plus. Fast monterad längs botten på skärmen sitter en tygklädd soundbar och på baksidan av teven återfinns en rejäl bashögtalare.

Ljudsystemet är utvecklat tillsammans med Bowers & Wilkins och ger en rejäl skjuts jämfört med vanliga TV-högtalare. Vad vi reagerar på är framför allt hur detaljerat ljudet är. Fågelkvitter och prasslande buskar framträder och skapar stämning utan att dränka talljudet. Samtidigt får vi inte fullt så mycket bas som vi hade önskat ur systemet.

Testvinnande bildkvalitet

Oled 903 köper du just för det integrerade ljudet. Därför är högtalaren fast monterad och kan inte plockas bort. Vill du istället ha den möjligheten är Oled803 modellen för dig.

Det innebär samma enormt fina bildkvalitet – något av det bästa du kan få tag på just nu. Det förinställda läget är ganska överdrivet, men skärmens två medföljande ISF-lägen ger i det närmaste samma bildkvalitet som en professionellt kalibrerad TV (det finns stora möjligheter till kalibrering också).

Oavsett om du matar teven med 4K-material eller låter den skala upp lägre upplöst video ser det helt fantastiskt ut och med ett djup i bilden som är svårt att uppnå för många andra modeller. Skärpa och tekniken för rörelsehantering är lite överdriven från start, men ändras enkelt i inställningarna.

Plus för Ambilight, minus för fjärren

Philips vana trogen återfinns såklart Ambilight längs med tre sidor av skärmen. Lysdiodramperna som anpassar färg och ljusstyrka efter det som visas på skärmen förhöjer verkligen upplevelsen av det du tittar på, samtidigt som vi upplever det som snällare mot ögonen i ett mörkt rum.

Smart TV-delen sköts av Android TV, vilket ger ett hyfsat överskådligt gränssnitt med de flesta appar för strömmad video som du kan önska dig. Det ger även en inbyggd Chromecast och stöd för röstkommandon via Google Assistant (engelska just nu).

Den traditionella fjärrkontrollen är en av nackdelarna med den här TV:n. Fjärrkontrollen missar knapptryckningar oroväckande ofta. Det gör det frustrerande att ange användarnamn, lösenord och liknande, men också lite trögare vid vanlig navigering. En förenklad fjärrkontroll ingår också. Den kommer i form av en fyrkantig stav med få knappar och en liten touchyta för navigering. Den duger gott för vardaglig användning och fungerar riktigt bra.

Philips Oled903 är samma fantastiska skärm som systermodellen 803. Steget uppåt innebär en inbyggd soundbar och om det står högt på din önskelista är det här modellen för dig. Samtidigt kunde just ljudet varit bättre, men det funkar bra om du inte vill ha lösa högtalare.

Enormt bra bildkvalitet i alla lägenambilight ökar upplevelsenväldigt detaljerat ljud
Fast monterad högtalarefjärrkontrollen tappar knapptryck

Bra pris hos:

Media Markt

4. Panasonic 58EX700

Knivskarp bild och många tum för pengarna

Prisklass:Mellan Typ: LED Färg: Silver Storlekar: 58 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 20 W Energiförbrukning: 106 W Högtalare: 20 W Energiförbrukning: 106 W Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T/T2/C/S2 Bredd: 129,5 cm Höjd: 80,8 cm Djup: 35 cm Vikt: 23 kg Med stativ: 24,5 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 3 st hdmi, 3 st usb, optisk digital ut VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Firefox OS med appar, inbyggd Chromecast Inkluderade tillbehör: Stativ

Panasonic 58EX700 ger mycket TV för pengarna både bildkvalitetsmässigt och i form av utseende. Panasonic har verkligen utnyttjat ytan väl. Silverramen runtomkring är mycket tunn. Vi tycker även om lösningen med en kåpa som täcker för kablarna på baksidan, det ger ett städat intryck. Stativet är snyggt utformat med svängda ben. TV:n har två placeringsval när det kommer till stativet - tätt ihop eller ytterkantsplacering - vilket gör att den blir lättplacerad i de flesta hem. Teven får också lite olika uttryck beroende på dina val här vilket är roligt för den designintresserade. Det enda som känns plastigt och billigt är egentligen fjärrkontrollen. Den känns inte lika stilren i designen och är lite knarrig vid hantering. Bildkvalitetsmässigt håller 58EX700 mycket hög nivå sett till priset och storleken. Visst ser vi, om vi detaljgranskar, att ljuset inte är 100 procent jämnt fördelat. Panelen har marginellt mörkare hörn. Och svärtan kunde ha varit ännu djupare. Men ser vi till priset är det extremt bra bildkvalitet för pengarna och detaljerna i svärtan bibehålls dessutom i mångt och mycket. Bilden är knivskarp och färgerna omfångsrika utan att upplevas onaturliga. Även betraktningsvinkeln är bra.

58EX700 gränssnitt är snabbnavigerat och smart uppbyggt. Det är mycket enkelt att hitta rätt och apparna startar fort. Du kan pinna dina favoritappar och kanaler så att du når dem som genvägar direkt på Home. Utbudet av appar är långt ifrån grandiost, men här finns i alla fall några av de mest populära lösningarna för streaming, en relativt stor uppsättning spel och ett fåtal appar för väder, ljud och sport. Överlag känns hela gränssnittet dock ganska bantat. Detta bidrar positivt till användarvänligheten, men det kan kännas spretigt för den som gillar att pula med inställningar. Ett stort plus är att teven har inbyggd Chromecast då detta ökar app-utbudet markant. Vi hade dock gärna sett en extra HDMI-ingång på baksidan och lite mer kräm i ljudet. Det finaste med den här TV:n är prisvärdet. Du får en mycket stor TV sett till vad du får betala, utan att tumma nämnvärt på bildkvaliteten. Här finns allt du kan önska av en TV i det här segmentet. Den känns välpolerad och väl avvägd rakt igenom.

Bra bildkvalitetlättnavigerat gränssnittinbyggd Chromecastgenomtänkt designstor skärm
Bara 3 HDMI-portarnågot skralt app-utbud

5. Samsung NU8005

Funktionsspäckad med grym fjärrkontroll

Prisklass: Medium Typ: LED Färg: Svart Storlekar: 49/55/65/76/82 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.1) Energiförbrukning: 215 W (65”) Standby: 0,3 W Digital-mottagarstöd: DVB T/C/S2 Vikt: 24,2 kg (65”) Med stativ:26,4 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI, 2st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Bixby voice Inkluderade tillbehör: Stativ Övrigt:

Samsung UE75NU8005

Samsung NU8005 är en estetiskt helt fantastisk tv, med tunna ramar på framsidan och för ovanlighetens skull en riktigt snygg baksida. Strömsladden göms snyggt i bordsstället och alla kontakter går lätt att komma åt från sidan.

Just bordsstället är annars den svaga punkten i designen. Dels sticker det ut en rejäl bit framför skärmen och dels svajar teven oroväckande mycket när stället används.

NU8005 utgör basmodellen med en hel del kusiner i företagets 8000-serie för 2018. Lustigt nog är den 65-tummare vi testar faktiskt mellanmodellen sett till storlek, eftersom teven går att få i allt från 49 upp till 82 tum. Nu såhär i efterhand har många av kusinmodellerna gått längre ner i pris, medan 8005 ligger lite väl högt i slutet av sin livstid.

Kompetent bild om du inte vill pilla

Bilden är överlag riktigt bra. Färgerna återges väldigt jämnt och mjukt, även om vi inte får riktigt samma djup som hos lyxigare maskiner. Även svärtan är bra för en LED-skärm, men inget du riktigt vill börja leta detaljer i skuggor med.

Oavsett om du mekar med de övergripande bildinställningarna för rörelse och kontrast får du en väldigt mångsidig skärm för allt från sport till spel och film.

Om du vill göra fininställningar är 8005 inte för dig. Det går absolut, men skärmen har en osnuten förmåga att helt sonika glömma bort inställningar vi gör. Efter ett par försök skärper den sig, men så snart vi byter bildkälla är det dags igen. Som tur är håller de olika förinställningarna i kombination med grovinställningar för bild hög kvalitet nog för de flesta.

En större nackdel är dock ljudet som aldrig vill sätta sig. Vi förväntar oss inte underverk från en så pass tunn tv, men beroende på ljudläge är det alltid någon del av ljudbilden som dränks till förmån för något annat. En soundbar eller annan extern ljudlösning är helt klart att föredra.

Fantastiskt gränssnitt

Den medföljande fjärrkontrollen och gränssnittet har vi däremot inga klagomål på alls. Fjärrkontrollen har bara ett fåtal knappar, men gör sitt jobb utmärkt. Eventuella extrafunktioner sköter menysystemet om.

Mjukvaran i Nu8005 är Samsungs eget Tizen, som är extremt snabbt att starta och navigera i. Apputbudet tillhör det allra bästa och vi känner inte att någon av de större tjänsterna saknas. Utöver det är det lättarbetat (utöver bildinställningarna) och hjälper dig hela tiden på traven för att snabba upp allt du vill göra.

Just NU8005 ligger lite högt i pris även i slutet av sin livstid, men systermodellerna i 8000-serien går att hitta riktigt billigt just nu och för de allra flesta kommer det att innebära en riktigt bra tv som är både snabb och innehåller alla funktioner du kan tänkas vilja ha, tillsammans med en bra bild.

Bra och snabbt gränssnittenkel och smidigt fjärrkontrollbra färgåtergivning för LED-TV
Vingligt stativojämnt ljudinte världens bästa svärta

Bra pris hos:

Ney

6. LG 55UH770

Prisklass: Mellan Typ: LCD (IPS) Färg: Silver Storlekar: 49, 55, 60, 65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Bildfrekvens: 200 Hz Högtalare: 40 W Energiförbrukning: 85 W Energiförbrukning: 85 W Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB-T2/C/S2 Bredd: 123,9 cm Höjd:77,2 cm Djup: 26,3 cm Mått (BxHxD): 123,9 × 77,2 × 26,3 cm Vikt: 23 kg Med stativ: 12 kg 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 300x300 SMART-funktioner: Appar, Magic Mobile Connection Inkluderade tillbehör: Magic Remote

LG 55UH770 är en 55-tummare i mellanprisklassen och dess kombination av prestanda och funktionalitet till ett mycket bra pris gör att vi utnämner den till bäst i test. TV:n är stilren och slimmad med tunn silverfärgad ram och en bred fot. Till skillnad från många andra tv-apparater är den snudd på jämntjock överallt, utan utstickande klumpar. IPS-panelen har riktigt bra skärpa och ett fantastiskt tryck i färgerna. Däremot är kontrasten inte den bästa, vilket framförallt är tydligt när vi tittar på filmer och serier i det nya HDR-videoformatet. En HDR Premium-certifierad TV är betydligt dyrare, men vi hade ändå förväntat oss lite bättre bildkvalitet i förhållande till priset. TV:n gör för övrigt ett bra jobb med att skala upp Full HD-material och svarstiden är fullt duglig för spel. Högtalarna låter däremot tunt och lite instängt, så här rekommenderar vi en extern lösning.

Smarta TV-apparater kan i värsta fall vara krångliga, svårmanövrerade och buggiga, men LG:s operativisystem WebOS 3.0 känns både intuitivt och användarvänligt. Det är färgglatt, lättöverskådligt och aningen barnsligt. Pekfjärrkontrollen Magic Remote används för att styra en muspekare på skärmen och den är faktiskt lika magisk som namnet antyder. Pekfunktionen i kombination med det lilla rullhjulet gör det föredömligt enkelt att bläddra i menyer, välja appar och surfa på webben. Röststyrning och möjligheten att zooma var som helst på skärmen är andra funktioner som ger mervärde. Om vi ska klaga på någonting så är det att andra TV-apparater erbjuder ett större utbud av appar och spel för nedladdning.

LG 55UH770 är inte TV:n som kommer att få dig att ramla av stolen med sin kontrastrika och bländande HDR-återgivning. Däremot är det en snygg och genomtänkt TV med övervägande bra bildegenskaper, smarta funktioner och ett användargränssnitt som är både trevligare och mer lättanvänt än konkurrenternas.

Jämn svärtafantastisk färgåtergivninginnovativa funktioner
Medioker kontrastinstängt ljudrelativt få appar

7. Panasonic Viera TX-58DX700

Prisklass: Mellan Typ: LCD (LED) Färg: Silver Storlekar: 40, 50, 58 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Bildfrekvens: 1 400 Hz Energiförbrukning: 159 W Bildfrekvens: 1400 Hz Högtalare: 2 X 10 W Standby: 0,5 W Årlig: 152 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-T/T2/C/ Bredd: 129 cm Höjd: 75,3 cm Djup: 4,1 cm Vikt: 23 kg Med stativ: 24 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Appar, Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

Panasonic TX-58DX700B är en stilig 58-tummare som levererar den senaste tekniken till ett överkomligt pris. TV:n är välbyggd med snygg design och en tunn ram. Att fötterna kan placeras i två olika lägen förenklar placeringen på tv-bänken och att kontakterna är dolda bakom avtagbara paneler ger ett städat intryck. Panasonic använder operativsystemet Firefox OS i sina tv-apparater och det fungerar riktigt bra. Det är responsivt, tydligt och hänger sig aldrig under testet. Nackdelen gentemot vissa konkurrenter är att det finns färre appar att ladda ner. Vi gillar också att det går att pinna appar och tjänster till hemskärmen för att få ordning och reda. Fjärrkontrollen är av klassiskt snitt och har en stor Netflix-knapp som tar dig direkt till filmtjänsten.

Eftersom LCD-panelen är av VA-typ istället för IPS får vi bra svärta men lite snävare betraktningsvinkel. Uppskalat hd-material ser riktigt bra ut på tv:n, men det är 4K-material med HDR som får den att glänsa. Panasonics HDR Premium-certifierade modeller har högre ljusstyrka och mer avancerad teknik, men de är också mycket dyrare. I jämförelse med andra tv-apparater i prisklassen står sig Panasonic Viera TX-58DX700 riktigt bra med en HDR-bild som faktiskt imponerar. När vi tittar på HDR-material från Netflix eller UHD-bluray syns en tydlig förbättring med bra kontrast och tydliga nyanser i de mörka områdena. True Cinema-ger en balanserad färgpalett och när vi spelar tv-spel ger spelläget tillräckligt snabb responstid. Sammantaget är Panasonic Viera TX-58DX700 en utmärkt tv som klarar av det mesta. Om du vill ha HDR till ett bra pris är den särskilt intressant

Bra svärtanaturliga färgersmidigt operativsystemrelativt bra HDR-återgivning
Få appar i butikentunt ljudförhållandevis snäva betraktningsvinklar

8. Sony KD-55XD8505

Prisklass: Mellan Typ: LCD (LED) Färg: Silver Storlekar: 40, 50, 58 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Bildfrekvens: 1 400 Hz Energiförbrukning: 159 W Bildfrekvens: 1400 Hz Högtalare: 2 X 10 W Standby: 0,5 W Årlig: 152 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-T/T2/C/ Bredd: 129 cm Höjd: 75,3 cm Djup: 4,1 cm Vikt: 23 kg Med stativ: 24 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Appar, Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

Med snygg design, ett fullmatat operativsystem och utmärkta bildegenskaper vill Sony KD-55XD8505 ge dig mycket tv-för pengarna. Foten är stor och glänsande, ramen är tunn och det centimetertjocka bakstycket får tv:n att passa väl in i det moderna hemmet. Under huven jobbar operativsystemet Android vilket borgar för ett brett utbud av appar och spel. Här finns det möjlighet att upptäcka och prova sig fram. Nackdelen är att det är oöverskådligt, krångligt och faktiskt lite instabilt. Eftersom det sitter en mikrofon i den för övrigt traditionella fjärrkontrollen går det att styra tv:n med rösten. Det går också att parkoppla en handkontroll vilket många av spelen på Googles plattform kräver. Att spela på tv:n fungerar ofta bra, men det är inte att jämföra med spel på en spelkonsol. Att TV:n har Google Cast inbyggt gör att du kan streama material från en dator eller en smartphone.

Skärmen är av IPS-typ med kantbelysning och levererar en bild som imponerar. Svärtan är helt okej, färgerna är naturliga och kontrasten bra. Sonys exemplariska bildhantering gör ett utmärkt jobb med att skala upp vanligt HD-material med beundransvärd skärpa. Allra bäst blir det när vi tittar på 4K-video. Tv:n har även stöd för det nya videoformatet HDR som i bästa fall kan ge högre kontrast och bättre färgåtergivning, men tyvärr saknar TV:n den ljusstyrka som krävs för att göra tekniken rättvisa. Det är ett problem som rör alla tv-apparater i mellanprisklassen, men det finns ändå de som klarar sig bättre än Sony KD-55XD8505. De inbyggda högtalarna duger för nyhetssändningar, men bristen på djup, bas och nyanser får oss att rekommendera ett dedikerat ljudsystem till filmkvällen. Sammantaget är Sony KD-55XD8505 en utmärkt TV som levererar hög kvalitet utan att glänsa på något enskilt område. En bra allround-TV helt enkelt.

Snygg och tunn designbra bild för pengarnaGoogle Cast inbyggt
Rörigt gränssnittHDR-återgivningen imponerar intetunt ljud

9. Samsung UE46F5505 - BÄSTA BUDGETVAL

Smakfullt designad TV som till lågt pris ger god färgåtergivning och bra kontrast

Prisklass: Budget Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 46 tum (finns även i 32, 42 tum) Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 59 W | Standby: 0,3 W | Årlig: 86 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T2, CI+ Bredd: 106 cm Höjd: 62 cm Djup:4,9 cm Vikt: 10.8 kg Med stativ: 12,4 3D-stöd: Nej Anslutning: WiFi: Nej HDMI: 3 st USB: 2 st VESA-väggstöd: 400x400 App-stöd: Ja Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

UE46F5505 tillhör som namnet antyder Samsungs F5505-serie, vilken är en av de billigaste serierna i företagets LED-TV-sortiment. Denna serie är även uppföljaren till förra årets snarlikt döpta serie ES5505, i vilken vi testade 40ES5505 och vars recension finns att läsa nedan. Likt sin föregångare riktar sig UE46F5505 till konsumenter som vill ha en stor TV med bra bildkvalitet till ett så lågt pris som möjligt. För att hålla priset nere är nymodigheter som 3D och inbyggt WiFi bortskalade. Desto viktigare är bildkvaliteten relativt hög med mycket god färgåtergivning. Även kontrasten imponerar, åtminstone i skapligt upplysta rum.

Responstiden är sådär och då teven saknar interpolation blir rörelseskärpan lidande, vilket kan göra att snabba scener upplevs lite ryckiga. Betraktningsvinkeln är snäv och bilden blir snabbt matt och man tittar för långt från sidan. Under mörka scener förekommer en del bakgrundsblödning. Designen är smakfullt enkel och vikten låg. Anslutningsmöjligheterna är ganska generösa för en budget-TV. Den inbyggda mediaspelaren har lika gott formatstöd som premium-modeller och spelar upp alla vanliga filformat för nedladdade filmer. Som en bonus har UE46F5505 dessutom utrustats med Samsungs utmärkta smart-TV-plattform Smart Hub, som stöder många populära appar såsom Netflix, Viaplay, Youtube, SVT Play, Spotify och Skype. Sammantaget ger UE46F5505 väldigt mycket TV till ett svårslaget lågt pris och utnämns därför till bästa budgetval.

Lågt prisgod färgåtergivning & kontrastutmärkt smart-plattformbra mediaspelaresmakfull design
Svag rörelseskärpasnäv betraktningsvinkelviss bakgrundsblödning

10. TCL Cityline S79 U55S7906

Prisklass: Mellan Typ: LCD (Kantbelyst LED) Färg: Silver Storlekar: 50, 55, 65 tum Upplösning: 3840x2160 (4K) HDR: Nej Bildfrekvens: 50 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 112 W Standby: 0,25 W Årlig*: 164 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T2, CI+ Bredd: 124,3 cm Höjd: 71,5 cm Djup: 5,69 cm Mått (BxHxD): 124,3x71,5x5,69 cm Vikt: 15,7 kg Med stativ: 16 kg 3D-stöd: Ja Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 4 st USB: 2 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll, Miracast Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller

TCL är en av Kinas största tillverkare av hemelektronik och Cityline S79 är deras modellserie för den europeiska marknaden. Här bjuder man på bra specifikationer i ett slimmat utförande. 55-tummaren är bara en centimeter tjock där den är som tunnast, men tyvärr blir den klumpigare längre ner där elektronik och högtalare sitter. TV:n ser dyrare ut än vad den är, men samma sak kan man inte säga om de plastiga fjärrkontrollerna. Valet att skicka med två fjärrkontroller känns inte heller helt genomtänkt. Den ena är nämligen för liten för att rymma viktiga funktioner och den andra så stor att den är svårhanterlig.

När det kommer till gränssnittet har TCL en lång väg kvar innan de kan mäta sig med konkurrenterna. Inte nog med att det ser gräsligt ut rent visuellt: apparna är få och funktionaliteten lämnar mycket att önska. Om du bara tittar på film och TV behöver det inte vara ett problem, men om du ser fram emot att botanisera i en välfylld appbutik, spela spel och surfa på nätet är det inte TV:n för dig. Miracast-funktionen låter dig streama material från en telefon eller surfplatta.

Vi får inget HDR-stöd men 4K-upplösning finns ombord. Och till skillnad från i stort sett alla nya TV-apparater i segmentet har den även stöd för 3D. Bilden är generellt bra med rika färger, men med något ojämn belysning som får de svarta områdena att se flammiga ut. Den hanterar inte heller lågupplöst material lika bra som vissa konkurrenter. Däremot uppskattar vi rörelseutjämningen som ger ett gott resultat. TV:ns högtalare låter högre och bättre än många andra modeller på marknaden, men ett riktigt ljudsystem är fortfarande ett måste till filmkvällen. Nu hade vi gärna velat avsluta med att TCL Cityline S79 U55S7906 ger dig mycket TV för pengarna, men för det hade den behövt vara snäppet billigare.

Läcker designbra ljud3D-stödbra bildegenskaper
Omodernt operativsystemsaknar HDR-stödplastiga fjärrkontroller/Digital Life

Allt om TV

Att på alldeles egen hand leta rätt på den bästa teven för just sina behov upplever många som svårare än någonsin och den största utmaningen när de ska köpa en ny TV. Antalet modeller på marknaden är enormt vilket kan bli överväldigande. Förutom TV-modellernas ofta kryptiska namn så kryllar TV-branschen av krångliga tekniska ord som interpolation, crosstalk och bakgrundsblödning. Tillverkarna gör inte heller saken lättare med egna namn på diverse tekniska funktioner. Vi har därför valt ut de bästa och mest populära TV-modellerna på marknaden just nu och utsett testvinnare. I vårt TV-test hittar du den bästa TV:n för just dina behov och din budget. Då priset ofta är avgörande för vilken TV man köper har vi gjort det enkelt för dig genom att dela upp TV-apparaterna i olika prisklasser. Testet omfattar allt från mycket prisvärda budgetmodeller till riktigt påkostade premium-modeller. Förutom att utse testvinnare i olika kategorier hjälper vi även våra läsare att reda ut begreppen. Längre ner på sidan, under recensionerna, finner du därför dels en ordlista över tekniska termer, dels mer ingående förklaringar kring olika egenskaper vi har bedömt i vårt TV-test.

Välj din prisklass

Olika TV-modeller skiftar otroligt mycket i pris. En riktigt billig modell kan köpas för nedåt 4000 kr medan en lyx-TV lätt kostar 50 000 kr. Därför har vi delat in de olika testkandidaterna i tre olika prisklasser, så att man lättare hittar de modeller som har rätt pris för ens smak och budget. De olika prisklasserna är:

Budgetklassen: Under 6000 kr

TV-apparater i denna prisklass är av enklare slag med begränsad funktionalitet. Skärmstorleken är sällan över 40 tum och bildkvaliteten har i regel en del svagheter. Många som köper en budget-TV är mest ute efter att få största möjliga skärm för pengarna, har överseende med lättare brister i bildkvaliteten och behöver inte nymodigheter som SMART-funktionalitet. Dagens budget-modeller har dock generellt en fantastiskt bra prestanda jämfört med några år äldre TV-apparater.

Mellanklassen: 6000 – 15 000 kr

Mellanprisklassen karaktäriseras av större skärmar, oftast mellan 40 och 50 tum. Bildkvaliteten är högre och funktionaliteten är rikligare än på budget-modeller, exempelvis trådlöst nätverk (WiFi), fler ingångar (såsom USB & HDMI) och snyggare design. De har normalt även viss SMART-funktionalitet såsom onlineplattformar eller möjligheten att använda sin Smartphone som fjärrkontroll.

Premiumklassen: Över 15 000 kr

Premiumklassen karaktäriseras av mycket påkostade TV-apparater med exklusiv design och skärmarstorlekar från 46 tum upp till hela 80 tum. Hårdvaran håller i regel en väldigt hög standard med kraftfulla processorer som kan generera en mycket god bildkvalitet. Premium-modeller är normalt även utrustade med en riklig funktionalitet. 3D-stöd är numera nästan obligatoriskt i denna prisklass och 3D-glasögon ingår oftast. I premiumklassen hittar man också mer avancerad SMART-funktionalitet såsom ansiktsigenkänning, röst- och geststyrning.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem