Uppdaterad  

Regnkläder för barn: 6 modeller i test

Behöver barnen hålla sig torra i en blöt och lerig lekpark? Vi har testat regnkläder för barn, från märken som Didriksons, Kuling och Nordbjørn. För att ett regnställ ska kunna utses till bäst i test måste det hålla barnet torrt, ha en god slittålighet och en följsam passform.

regnkläder bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av regnkläder har vi låtit barn som går på förskola eller i skolan använda kläderna i sin vardag. Därefter har de, tillsammans med sina föräldrar, fått utvärdera plaggen. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

  • Passform: Hur funkar regnkläderna på olika typer av kroppar, går byxorna högt upp för att ge ett bra skydd och kan ben- och ärmslut justeras i omfång?

  • Funktion: Hur vattentåliga är plaggen, hur väl håller fodrade plagg värmen och fungerar dragkedjor och fickor bra för ändamålet?

  • Tålighet: Hur väl står regnkläderna emot nötningar och slitage, kan de tvättas och hur håller sig vattentåligheten efter tvätt?

Ovanstående har därefter vägts samman med regnklädernas pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts och en testvinnare för regnkläder utses.

Jämför pris på samtliga regnkläder på PriceRunner.

Tester för inomhusdagar

1. Didriksons Boardman Fodrat Regnställ - BÄST I TEST REGNKLÄDER

Slittåliga och varma regnkläder, rekommenderas till de som vill ha fodrad galon

Typ: Fodrad galon Vattentäthet: 8000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 70-140 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Didriksons Boardman Kid's Rain Set - Navy (503968-039)

Didriksons är en klassisk tillverkare av ytterkläder för barn, och regnstället Boardman har funnits med under många år. Detta fodrade regnställ har en tidlös design som hängt med länge, och som uppdateras årligen med nya färger och mönster. Att kunna matcha med populära kulörer på andra barnplagg är således inget problem.

Fodrat regnställ med höga byxor

Byxorna i Didriksons Boardman är en av en slags overallmodell utan ärmar. Upp till midjan utgörs de av fleecefodrad galon, på överkroppen är det bara ett lager fleece. Byxan kan enkelt justeras efter barnets kropp då de knäpps ihop med långa kardborrefästen över axlarna. Fram till finns en dragkedja, för att barnet ska ha lättare att få av och på sig regnbyxorna. Hällorna man sätter under stövlarna är av gummi och fortfarande i utmärkt skick efter en säsongs användning.

Det märks att jackan är väl genomtänkt. Den nedersta decimetern är ofodrad, så att vatten inte kan krypa in utifrån och blöta ned fodret, exempelvis om barnet sätter sig ned i en djup pöl. Resåren i ärmsluten är tight, ihop med en bra galonvante så håller det helt tätt runt händerna. Didriksons Boardman-jacka stängs igen med dragkedja och sedan knäpper man igen med tryckknappar ovanpå. Passformen är god, och plaggen upplevs rymliga i storlek.

Fodrad galon som håller helt tätt och varmt

Luvan till Didriksons Boardmans jacka är avtagbar, och även den fleecefodrad. Vid riktigt ruskväder är det en fördel att luvan är justerbar runt barnets ansikte, både för att skydda mer mot väder och vind men också för att förhindra att en lite för stor luva glider av. Slittåligheten har varit mycket bra. Varken på de förstärkta knäna eller någon annanstans syns minsta tillstymmelse till hål eller slitage.

Inte en enda gång läcker Didriksons Boardman in. Den värmehållande förmågan är också utmärkt, även vid ett fåtal plusgrader och snöslask räcker det med vanliga kläder under. Det enda som verkligen är saknat, främst av barnen, är en ficka. Varken jackan eller byxan har någon, så var man ska lägga sina vantar eller en fin sten man hittat i parken är ett frustrerande mysterium. I övrigt har Didriksons Boardman allt man behöver om man vill ha ett bra regnställ med fodrad galon.

Bra passformhöga byxor som kan justerasslittåligahåller värmen väl
Inte en enda ficka

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Jollyroom.se Logotyp

Didriksons Boardman Fodrat Regnställ, Navy, 90

729 kr
Outnorth Logotyp

Didriksons Kids' Boardman C Set Navy - Blå - 100

785 kr
Smilebutiken Logotyp

Didriksons Boardman C Fodrat Regnset Navy Barn - 90

799 kr

2. Gneis Turmalin Allvädersset

Prisvärda skalkläder av hög kvalitet, klarar av både vind och vatten mycket väl

Typ: Skalkläder Vattentäthet: 10 000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 74-116 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja (till 40 grader).

Gneis allvädersset Turmalin utgörs av en skaljacka och -byxa som håller för både vatten och vind. Gneis lovar funktioner av hög klass och material, och det märker vi av. Jackan och byxan är så tunna och följsamma att även ett litet barn kan röra sig precis som vanligt utan att känna sig hämmad och stora barn tycker om att ha plaggen på sig.

Turmalins design är okomplicerad och minimalistisk. Jackan har endast en ficka, vi hade dock gärna sett att där funnits en till. Det finns även en ficka framtill på byxorna men den kommer man endast åt om jackan är öppen. Byxorna går upp en bit på överkroppen både över rygg och bröst. En detalj som känns mest praktisk för de minsta barnen, som i större utsträckning tenderar att lägga sig ned i vattenpölar.

Utmärkt passform och god slittålighet

Turmalins dragkedjor är av bra kvalitet (enbart YKK) och enkla att dra upp. Den avtagbara huvan har en bra form. Både byxor och jacka har en godkänd mängd reflexer och byxans rem att fästa under skon har hållit sig i fint skick. Passformen på båda plaggen är mycket bra och åt det rymliga hållet, vilket gör det enklare för den vuxna att klä på barnet. Det märks att plaggen är noga utprövade när resåren baktill i byxan hamnar precis rätt på barnets rygg.

Kläderna har utan undantag hållit tätt och varmt. Vad gäller slitage så finns förstärkningar i Cordura vid knä och rumpa. Vi har sett en tendens till nötningar nere vid byxslutet men i övrigt håller plaggen väl även för tuffare lekar. Turmalin skalset går att tvätta i maskin, men tyget suger åt sig en del av fläckarna och blir inte helt rena igen. Vissa solkiga märken kvarstår. Det är dock en detalj vi kan leva med när plaggen i övrigt har så mycket bra att erbjuda både för förälder och barn.

Gneis låter meddela att på nyare modeller av Turmalin, så har man lagt till en ficka på jackan och förstärkt nederdelen av byxan med Cordura.

Mycket god passformhög kvalitet vad gäller vatten- och vindtäthetprisvärda skalplagg
Endast en ficka på jackanvissa fläckar svåra att få bort

3. Reima Roiske

Fodrad galonoverall som håller barnet helt torrt, passar mycket bra för mild vinter

Typ: Fodrad galon Vattentäthet: Minst 10,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80-116 cl Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej

Reima Roiske Rain Overall - Powder Pink (520278-3049)

Reima Roiske är en fodrad galonoverall tillgänglig i ett par olika färgutföranden som känns lite förutsägbara - blått och rosa är inte så spännande på den här sidan av millennieskiftet. De skarpa kulörerna har uppskattats av barnen men inte riktigt gått hem hos föräldrarna. Färg och mönster gör det dock väldigt lätt att hålla koll på sitt barn ute i lekparken.

Tunt fleecefoder som värmer väl

Beroende av klimatet där man bor kan fodrad galon antingen ha en kortare användningstid, säg slutet av hösten eller början av våren, eller funka som ytterplagg vintern igenom. Reima anger att Roiske kan användas ner till -10. Fleecefodret känns ganska tunt, men den värmehållande förmågan upplevs som överraskande god. Beroende på hur barnet är klätt under kan Reima Roiske under en mild vinter faktiskt fungera i stället för overall. För den blöta årstiden med temperatur mellan +10 och nollgradigt passar Reima Roiske perfekt.

Roiske uppfattas som något åt det större hållet i storlek, med rymlig passform. Rörligheten är bra. Springa, leka eller krypa - alla rörelser är möjliga utan att barnet hindras. Det finns inga sätt att justera galonoverallen. I ärm- och benslut finns resår men ingen annan möjlighet att spänna åt runt sko eller vante. Resåren upplevs dock räcka för att hålla tätt.

Slittåligt material som håller helt tätt

Galonen är rejäl och mycket vattentålig, varken sömmar eller dragkedja utgör känsliga punkter. Små barn kan sitta ned i pölar utan att vatten tränger igenom. Slittåligheten är också bra. Små barn krypa runt utan oro för att knä och rumpa snabbt ska nötas sönder. Ska man anmärka på några detaljer så känns luvan ibland lite för stor. Ett sätt att reglera dess längd hade varit bra. Overallen saknar helt fickor, så det finns tyvärr ingenstans att lägga vantar och annat smått.

Reima Roiske är mycket enkel att spola ren efter lek i lera, men kan även tvättas i maskin. Galonoverallen har tydliga och välplacerade reflexer. Hållbarheten har varit god. Så även om priset kanske är lite högre än vad man tänker för fodrad galon så får Reima Roiske ett mycket bra prisvärde tack vare att den enkelt kan säljas vidare eller ärvas nedåt i syskonskaran.

Mycket lätt att klä pårejäl och slittålighethelt vattentätvarmt och mysigt fleecefoder
Trist urval av färgersaknar fickor

4. Kuling Stockholm

Prisvärd skaljacka som håller tätt i regn men som är något svår att hålla ren

Typ: Skaljacka Vattentäthet: 15 000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 80-140 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Kuling Stockholm Shell Jacket - Always Black

Kuling är ett varumärke som huvudsakligen säljs online och som regelbundet omfattas av rea eller rabatt. Något som gör Kulings skalplagg mycket prisvärda och värda att upptäckas av fler familjer.

Fin design och god vattentålighet

Kuling Stockholm är en skaljacka med en design som tilltalar de estetiska preferenserna hos en vuxen, men som också uppfyller kraven hos barnet som faktiskt ska använda jackan. Dels finns Stockholm i flera glada färger och mönster. Dels har den två praktiska fickor, som kan stängas igen. Sånt gillar små stensamlare.

Vattentåligheten hos Kuling Stockholm upplevs mycket god. Efter ett halvårs användning har den aldrig läckt in eller på något sätt upplevts släppa igenom väta, inte ens när det regnat riktigt kraftigt.

Slittåliga detaljer på jackan

Jackans passform är generös utan att kännas bylsig. Storleken är normal. Befinner sig barnet mellan två olika storlekar kan man med fördel välja den större. Längst ut i ärmsluten finns kardborrefästen som kan spännas åt runt barnets handled, så ärmarna inte blir för långa.

Dragkedjan har fungerat smidigt, och inte kärvat sig ens när barnet själv - lite mer hårdhänt - har hanterat den. Jackan går ändå upp till hakan och stängs förutom med blixtlås också med tryckknappar. Kuling Stockholm har en luva som även den är fäst med tryckknappar.

Viss tendens till fläckar som fastnar

Skaljackan har framför allt två svaga punkter. Dels finns bara en enda reflex, långt ned på ryggen. Det är dock lätt att åtgärda genom att fästa dit extra reflexer själv. Dels har Kuling Stockholm, åtminstone om man väljer en jacka i ljus färg, förmågan att intensivt suga åt sig fläckar. Det mest går visserligen bort vid tvätt i maskin, men en viss flammighet kvarstår. Visst är jackan till för att användas, men jämfört med skaljackor från andra märken så ser Kuling Stockholm solkig ut relativt snabbt.

Om man inte stör sig på lite sandfläckar, eller väljer jackan i en mörk färg, så kommer man bli mycket nöjd med Kuling Stockholm. För en rimlig prislapp får man precis de funktioner man önskar hos en skaljacka.

Håller tättbra passformprisvärdafickor med lock
Ljusa färger blir solkigaför få reflexer

5. Kuling Ottawa Fodrat Regnställ

Fodrat regnställ med rejäla byxor som även täcker överkroppen

Typ: Galonkläder Vattentäthet: 8000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 74/80-134/140 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Kuling Ottawa Recycled Rain Sets - Desert Pink Flower

Kuling Outdoor Ottawa är ett tvådelat regnställ för barn. Utsidan känns som en klassisk galon, men lite mer tåligt. Den ska också vara behandlad med en smutsavvisande BIONIC-FINISH ECO®-ytbehandling.

Rymlig passform och varmt foder

Detta regnställ är fleecefodrat vilket innebär att det fungerar även under stora delar av vintern – åtminstone om man bor i de södra delarna av landet. Det kan användas utanpå en overall, men det lär bli bylsigt. Är det slaskväder kan det räcka med endast det fodrade galonstället.

Regnjackan är normalstor i storlek och åt det rymligare hållet i passformen. Det går utmärkt att få plats med ett extra lager varma kläder under. Jackan har breda reflexband på båda ärmarna. Den stängs med dragkedjan och kan även knäppas igen med tryckknappar. Luvan är även den fodrad, och kan tas loss helt.

Rejäla byxor som går upp över hela kroppen

Byxorna är riktigt rejäla och går upp över axlarna. Även de har reflexband runt barnets vader. Över knäna är tyget förstärkt. Längst ned på byxbenen finns rejäla fotband av gummi, som kan träs under barnets stövel så att vatten inte kan läcka in.

Dessa band sitter fast med knappar. Det gör det dels enklare att justera längden på den, dels möjliggör det för att byta ut banden om de skulle gå av. Efter en höst och vinters användning syns dock inga tecken på att de skulle vara på väg att lossna.

Fungerar bra i kyligt slaskväder

Kuling Outdoor Ottawas regnbyxor är enkla att ta på och av barnet. Den övre delen av byxan är endast av fleece och knäpps ihop över barnets axlar med kardborre. Framtill kan byxorna öppnas upp med dragkedja, så de är lätta att dra på.

Fördelen med den här typen av fodrad galon är att det är mycket praktiskt vid slaskigt väder samt lätt att skölja av om barnet lekt i lera. Nackdelen är att användningstiden förkortas, då plaggen snabbt känns svettiga så fort det börjar bli varmare ute. Skulle vatten läcka in till fodret tar det dessutom lång tid för det att torka. Men som ett regnställ som effektivt håller torrt och varmt så fungerar Kuling Outdoor Ottawa oväntat bra.

Prisvärdarejälaeffektivt på att hålla barnet torrt
Andas inteblir för varmt så fort solen skiner om våren

6. Reima Tihku

Fint färgglada regnkläder med höga byxor och dragkedja, passar utmärkt för små barn

Typ: Galon Vattentäthet: Minst 10,000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 74-116 cl Tål maskintvätt: Ja, 40 grader Tål torktumling: Nej

Reima Tihku Rainset - Denim Blue (513103-6550)

Reima Tihku är ett klassiskt regnställ i galon. Regnkläderna tillverkas i storlekar avsedda för yngre förskolebarn och utgörs av en färgglad galonjacka, ihopparad med ett par lite mer praktiskt mörka galonbyxor. Passformen kan beskrivas som rymlig men inte pösig. Bäst växtmån finns i byxorna, de kan för en del barn fungera under både höst- och vårsäsongen. Jackan har något kortare användningstid.

Smidigt regnställ som är lätt att klä på

Ur barnens perspektiv har Reima Tihku varit enkel att sätta på och ta av sig. Byxorna kan justeras i bredd, det finns tryckknappar i sidorna så de inte blir för vida på ett lite smalare barn. Hängslena hamnar bra på kroppen och kan lätt anpassas i längd. Regnjackan har en dragkedja, vilket underlättar för att barnet ska kunna fixa påklädningen på egen hand. Sedan kan man knäppa för utanpå dragkedjan, för extra vattentäthet.

Vattentåligheten i jackan har varit god. Materialet släpper inte igenom vatten. Ärm- och benöppningarna har dock visat sig ibland kunna vara svaga punkter. De kan nämligen inte spännas åt. Och är jackärmarna något för långa så hjälper inte resåren i öppningen utan vatten kan ta sig in. Samma gäller byxbenen. Någon möjlighet att spänna åt runt handleder och stövlarna hade därför varit önskvärd.

Tål både vatten och slitage

På de barn där Reima Tihku sitter precis rätt så uppstår aldrig något läckage. Slittåligheten är också bra, inga nötningar eller hål uppstår efter en säsongs lek och utevistelse. Reima Tihku är ett ofodrat galonställ och passar sig därför bäst under vår, sommar och första delen av hösten.

Ofta känns olika galonställ väldigt snarlika varandra, men denna regnjacka och -byxa har ändå en tydlig aura av Reima-kvalitet över sig. Passformen är god. Med tanke på att storleksspannet visar att Reima Tihku är avsedda för små barn så uppskattas de höga byxorna lite extra. Förutom en önskan om lite fler justeringsmöjligheter så är Reima Tihku mycket fina och härligt färgglada regnkläder för barn.

Välkonstrueradevattentåligahöga byxorfin färg och design
Ärmöppningar och byxben kan inte spännas åt

Allt om regnkläder

Hur mycket vattenpelare ska regnkläderna ha?

Regnkläders främst uppgift är att hålla barnet torrt. Hur mycket vatten regnkläder tål mäts i vattenpelare. Angiven vattentäthet avgörs av hur högt tryck vatten textilier tål innan de släpper igenom väta.

För att barn ska hålla sig torra krävs inte sällan högre vattenpelare än för vuxna. Barn lägger sig ned på marken mitt i ett ösregn, leker ståendes på knä i vattenpölar och rör sig på andra sättet som innebär att regnplaggen utsätts för hög påfrestning.

  • 3000 mm vattenpelare - vattenavvisande nivå, plagget håller regnet ute en kortare stund.
  • 5000 mm vattenpelare - vattentätt för mindre mängder regn eller en begränsad tid i ösregn.
  • 8000 mm vattenpelare - står emot intensivt regn och klarar ett högre vattentryck.
  • 10000 mm vattenpelare - klarar av kraftigt regn och vattentryck under en längre tidsperiod.

Varför är det viktigt att regnkläder kan andas?

Olika typer av textil andas olika bra. Regnkläder som andas handlar inte så mycket om att släppa in luft till barnets kropp, mer om att släppa ut luft och fukt som barnet själv alstrar. En regnjacka som inte andas kommer göra att fukt och svett hålls kvar, vilket gör att barnet blir blött och kallt.

Galon är ett bra exempel på att material som ofta kan hålla stora mängder vatten ute, men som inte andas särskilt väl. Galon kan ibland vara mer effektivt som överdrag, exempelvis genom att man har regnkläder i galon utanpå vinteroverallen om overallen läcker in vatten.

När ska man använda fodrade regnkläder?

Regnkläder kan delas upp i fodrade regnkläder och ofodrat. Letar man efter regnkläder för barn på vintern så är fodrad galon ett populärt val. Även skalkläder kan användas som regnkläder på vintern, med ett eller två extra lager under. Galonkläder för vintern är oftast fleecefodrad, en del har avtagbart foder för att plagget ska ha en längre användningstid.

Vilka regnkläder ska man välja till små barn och vilka till stora barn?

Barnets ålder påverkar vilka regnkläder som passar bäst. Äldre barn vill ofta har mer rörelsefrihet och kunna ta av och på kläderna själv. Då kan regnbyxor utan hängslen vara att föredra. För äldre barn passar regnkläder i set - med separata jacka och byxa - oftast bäst. Men en ettåring, som blir påklädd av föräldrar eller av personal på förskolan, kanske hellre ska ha en regnoverall som går snabbt att ta på och har färre skarvar där vatten kan läcka in.

Hur sköter och tvättar man bäst sina regnkläder?

För att regnkläder ska hålla länge så behöver man ta hand om dem på rätt sätt. Långt ifrån alla regnjackor tål att hängas i torkskåp, så att kolla noga på tvättrådslappen är smart. Om skalkläder tappat i vattenavvisande förmåga, ofta för att de tvättats för mycket eller på fel sätt, så kan det gå att återfå vattentätheten. Skalkläder kan återimpregneras på flera olika sätt - genom impregneringsspray eller genom att impregnera med medel i tvättmaskinen.

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.