Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Regnkläder för barn: 5 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 25 april 2019

Letar du efter bra ytterplagg för höst och vår? Vid regn och rusk behöver barnen jacka och byxa som håller tätt mot vätan. Vi har testat regnkläder och utser Gneis Turmalin Allvädersset till bäst i test. Det är prisvärda skalkläder av hög kvalitet, som klarar av både vind och vatten.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av regnkläder har vi låtit barn som går på förskola eller i skolan använda kläderna i sin vardag. Därefter har de, tillsammans med sina föräldrar, fått utvärdera plaggen. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

  • Passform: Hur funkar regnkläderna på olika typer av kroppar, går byxorna högt upp för att ge ett bra skydd och kan ben- och ärmslut justeras i omfång?
  • Funktion: Hur vattentåliga är plaggen, har de någon värmehållande funktion och hur väl fungerar dragkedjor och fickor?
  • Tålighet: Hur väl står regnkläderna emot nötningar och slitage, kan de tvättas och hur håller sig vattentåligheten efter tvätt?

Ovanstående har därefter vägts samman med regnklädernas pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.

Jämför pris på samtliga regnkläder på PriceRunner.

1. Gneis Turmalin Allvädersset

Prisvärda skalkläder av hög kvalitet, klarar av både vind och vatten mycket väl

Testår: 2015 Typ: Skalkläder Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 74-116 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja (till 40 grader).

Gneis allvädersset Turmalin utgörs av en skaljacka och -byxa som håller för både vatten och vind. Gneis lovar funktioner av hög klass och material, och det märker vi av. Jackan och byxan är så tunna och följsamma att även ett litet barn kan röra sig precis som vanligt utan att känna sig hämmad och stora barn tycker om att ha plaggen på sig. Turmalins design är okomplicerad och minimalistisk. Jackan har endast en ficka, vi hade dock gärna sett att där funnits en till. Det finns även en ficka framtill på byxorna men den kommer man endast åt om jackan är öppen. Byxorna går upp en bit på överkroppen både över rygg och bröst. En detalj som känns mest praktisk för de minsta barnen, som i större utsträckning tenderar att lägga sig ned i vattenpölar.

Turmalins dragkedjor är av bra kvalitet (enbart YKK) och enkla att dra upp. Den avtagbara huvan har en bra form. Både byxor och jacka har en godkänd mängd reflexer och byxans rem att fästa under skon har hållit sig i fint skick. Passformen på båda plaggen är mycket bra och åt det rymliga hållet, vilket gör det enklare för den vuxna att klä på barnet. Det märks att plaggen är noga utprövade när resåren baktill i byxan hamnar precis rätt på barnets rygg. Kläderna har utan undantag hållit tätt och varmt. Vad gäller slitage så finns förstärkningar i Cordura vid knä och rumpa. Vi har sett en tendens till nötningar nere vid byxslutet men i övrigt håller plaggen väl även för tuffare lekar. Turmalin skalset går att tvätta i maskin, men tyget suger åt sig en del av fläckarna och blir inte helt rena igen. Vissa solkiga märken kvarstår. Det är dock en detalj vi kan leva med när plaggen i övrigt har så mycket bra att erbjuda både för förälder och barn.

Gneis låter meddela att på den nya modellen av Turmalin, som kommer till våren, har man lagt till en ficka på jackan och förstärkt nederdelen av byxan med Cordura. När en ny version at Turmalin har testats så kommer vi att uppdatera med en ny text.

Mycket god passformhög kvalitet vad gäller vatten- och vindtäthetprisvärda skalplagg
Endast en ficka på jackanvissa fläckar svåra att få bort
4,5

2. Kuling Ottawa Fodrat Regnställ

Fodrat regnställ med rejäla byxor som även täcker överkroppen

Testår: 2019 Typ: Galonkläder Prisklass: Budget Vattentäthet: 8000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 74/80-134/140 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Kuling Ottawa Fodrat Regnställ Classic - Navy

Kuling Outdoor Ottawa är ett tvådelat regnställ för barn. Utsidan känns som en klassisk galon, men lite mer tåligt. Den ska också vara behandlad med en smutsavvisande BIONIC-FINISH ECO®-ytbehandling. Detta regnställ är fleecefodrat vilket innebär att det fungerar även under stora delar av vintern – åtminstone om man bor i de södra delarna av landet. Det kan användas utanpå en overall, men det lär bli bylsigt. Är det slaskväder kan det räcka med endast det fodrade galonstället.

Regnjackan är normalstor i storlek och åt det rymligare hållet i passformen. Det går utmärkt att få plats med ett extra lager varma kläder under. Jackan har breda reflexband på båda ärmarna. Den stängs med dragkedjan och kan även knäppas igen med tryckknappar. Luvan är även den fodrad, och kan tas loss helt.

Byxorna är riktigt rejäla och går upp över axlarna. Även de har reflexband runt barnets vader. Över knäna är tyget förstärkt. Längst ned på byxbenen finns rejäla fotband av gummi, som kan träs under barnets stövel så att vatten inte kan läcka in. Dessa band sitter fast med knappar. Det gör det dels enklare att justera längden på den, dels möjliggör det för att byta ut banden om de skulle gå av. Efter en höst och vinters användning syns dock inga tecken på att de skulle vara på väg att lossna.

Kuling Outdoor Ottawas regnbyxor är enkla att ta på och av barnet. Den övre delen av byxan är endast av fleece och knäpps ihop över barnets axlar med kardborre. Framtill kan byxorna öppnas upp med dragkedja, så de är lätta att dra på.

Fördelen med den här typen av fodrad galon är att det är mycket praktiskt vid slaskigt väder samt lätt att skölja av om barnet lekt i lera. Nackdelen är att användningstiden förkortas, då plaggen snabbt känns svettiga så fort det börjar bli varmare ute. Skulle vatten läcka in till fodret tar det dessutom lång tid för det att torka. Men som ett regnställ som effektivt håller torrt och varmt så fungerar Kuling Outdoor Ottawa oväntat bra.

Prisvärdarejälaeffektivt på att hålla barnet torrt
Andas inteblir för varmt så fort solen skiner om våren
4,0

Bra pris hos:

Cdon

3. Isbjörn of Sweden Jacka: Tornado

Skalkläder som tål lek i alla väder, står väl emot slitage och sitter bra på barnet

Jacka: Tornado Byxa: Kuling och Hurricane Testår: 2015 Typ: Skalkläder Prisklass: Premium Vattentäthet: 15 000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: Tornado: 86-152 cl Kuling: 86-116 cl Hurricane: 122-152 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Ja, låg värme Tornado: 86-152 cl

Isbjörn of Sweden Tornado Skaljacka - Fierce Red (260)

Isbjörns of Swedens jacka Tornado har av oss använts ihop med byxan Kuling för de mindre testbarnen, och med byxan Hurricane för de större. Vattentätheten i plaggen har fungerat felfritt, testbarnen har hållit sig torra och varma i alla väder och både ben- och ärmöppningar är så pass tighta att de funkar som väderlås. Jackan Tornado har en innerärm i elastiskt material som går en bit utanför ytterärmen och isolerar ytterligare. Passformen på jackan är rymlig, tyget är följsamt och lite åt det prassliga hållet. Jackan har två rejäla horisontella fickor på framsidan, med stora öppningar med vattentät dragkedja - vilket gör dragkedjan lite seg att hantera för ett barn. Jackan har en krage som går upp en bit och ger ett bra vindskydd för halsen.

Byxorna Kuling och Hurricane från Isbjörn känns båda rymliga i benen, med en rejäl resår i midjan. Kuling har dragkedjan i sidan och går upp en bit på bröstet, för ett ökat skydd mot vattenläckage, med hängslen som kan knäppas upp på framsidan. Hurricane har dragkedjan mittpå framtill och hängslen som kan tas av helt om barnet inte vill använda dem. Byxhällorna är rejäla och har hållit bra att gå på. Både jacka och byxor står väl emot slitage, det finns inga spår av nötningar eller hål. De ljusa färgerna på jackorna vi testat har dragit åt sig en del fläckar. Damm och lera gick bort av maskintvätt men vissa av de solkiga fläckarna syns även efter. Jackan Tornado har reflexer på ena ärmen, är fodrad med nättyg och har en luva som kan tas loss helt och snyggt fästas in med kardborre för att bättre hållas på plats när den är utfälld. Isbjörn of Swedens skalkläder är mycket väder- och slittåliga och får en lång användningsperiod tack vare rymligheten i plaggen.

Tål lek i alla vädersitter bra på barnetstår väl emot slitage
Något sega dragkedjorvissa fläckar svåra att få borthögt pris
4,0

4. Kuling Regnställ

Prisvärda, vattentåliga regnkläder med rymlig passform för bra rörelsefrihet

Testår: 2015 Typ: Galonställ Prisklass: Budget Vattentäthet: 5000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 90-140 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Carena Kuling Regnställ är ett tvådelat set i galon. Både jackan men framför allt byxan är rymliga i passformen, det finns mycket bredd i byxbenen. Men tyget är ändå så pass följsamt att även småbarn kan röra sig bra i byxorna. Galon kan ibland uppfattas som stelt och plastigt, men Kuling Regnställ är tillverkat i en matt galon som känns väldigt mjukt. Våra testpersoner i både ettårsåldern och sexårsåldern har uppfattat kläderna som bekväma att ha på sig och enkla att ta på, även för det lilla barnet som behöver hjälp av föräldern. Byxorna har hängslen som sitter ihop i ryggen för att minska risken att de glider nedför barnets axel. Hängslena kan justeras längdmässigt, de allra största storlekarna saknar dock hängslen.

Det finns reflexer på både jacka och byxa. Insidan av jackans krage är fodrad med mjuk fleece och ben- och ärmöppningar har resår så att plaggen hålls bättre på plats och vatten inte läcker in. Inget av barnen som använt Kulings regnkläder har blivit blöta i plaggen, de har även tålt att sitta i pölar med. Byxorna har ingen dragkedja utan dras på, medan jackan har en dragkedja som är enkel att dra upp och ned. Regnjackans luva är fäst med tryckknappar och kan tas loss helt, även luvan har resår för att bättre sitta rätt när den används. Kuling Regnställ har blivit smutsiga och leriga efter lek, men är enkla att torka av och kan även tvättas i maskin. Plaggen har hållt sig i fint skick även efter en säsongs använding. Knän och armbågar är förstärkta. Kläderna är inte slitna men har använts främst när det regnar och inte vid torrt väder, så de har inte utsätts för lika mycket slitage. Sammanfattningsvis så känns Kuling som fina och prisvärda regnkläder som håller barnet torrt och kan följa med i barnets lek och rörelser.

Prisvärdarymlig passform och vattentäta
Kan bli något svettigafärre användningstillfällen än skalplagg
4,0

5. Mikk-Line Regnställ

Regnkläder smidiga för barnet, håller tätt mot vatten till lågt inköpspris

Testår: 2015 Typ: Galonställ Prisklass: Budget Vattentäthet: 8000 mm vattenpelare Tillgängliga storlekar: 74-146 cl Tål maskintvätt: Ja, max 40 grader Tål torktumling: Nej

Mikk-Line PU Rainwear Basic Set - Black (3330-190)

Mikk-Lines regnställ är ett traditionellt galonset uppdelat på byxa och jacka. Tyget känns inte på något sätt stelt eller styvt och också barn som har de minsta storlekarna kan böja på knän och armar precis som vanligt med regnkläderna på. Passformen är relativt generös, plaggen är inte tight skurna och lite större barn upplever att det finns bra med svängrum i både byxa och jacka - både för lek och för att själv få på sig kläderna. Mikk-Line regnställ har inte upplevts som svettigt. Att hålla tätt mot vatten utifrån har plaggen gjort bra. Både jacka och byxa har resår i ärm- och benöppning som ska hjälpa till med att hålla väta och kyla ute genom att täta till runt hand- och fottled.

Vad gäller slittålighet så finns det inga förstärkningar på Mikk-Lines regnställ, vare sig på knän eller armbågar. Vi tycker ändå att plaggen har hållit bra. Vi ser inga hål eller andra tecken på nötningar. Regnbyxans rem att fästa under skon har även den hållit ihop. Mikk-Lines regnställ har dock främst används vid just regnväder, och inte som ett varje dag-plagg som slitis mot torr mark. Byxorna, upp till och med storlek 104, har hängslen som sitter fast baktill men kan knäppas upp framtill. De största storlekarna på byxorna har inte hängslen. Byxan går upp en bit både på bröst och rygg, så att vatten inte ska läcka in om barnet sätter sig i en pöl. Mikk-Lines regnjacka har en luva som när den är utfälld kan knäppas ihop framtill med tryckknappar så att den inte glider bakåt över huvudet när barnet leker. Luvan kan också kan tas loss helt. Framtill har jackan både dragkedja och tryckknappar, samt två små fickor. Galonställ som används i regn blir snabbt skitiga men Mikk-Lines regnställ går att tvätta, men kan även snabbt torkas av med en trasa. Mikk-Line regnställ erbjuder inga extra funktioner och användningen begränsas till regniga dagar, men som plagg att skydd barnet mot väta en regnig dag i parken så funkar de precis som de ska och det för ett rimligt pris.

Smidigt materialbra inköpsprishåller tätt mot vatten
Inga förstärkningar vid knä och armbåge
3,5

Allt om regnkläder

nder våren och sommaren 2015 så genomför Bäst-i-Test ett mindre test av regnställ och skalkläder för barn, avsedda att användas när det är blött men inte kallt. Regnkläderna vi testar kommer därför att vara ofodrade. Vi kommer att testa både skalkläder och galonställ. Våra testpersoner är ett antal barn i åldrarna 1 till 6 år, och regnkläderna kommer att användas av barnen i deras vardag. De kommer ha dem på sig på förskolan och i skolan, såväl som hemma och på utflykter. Vi kommer att testa ett antal uppsättningar av varje modell, för att säkerställa att det resultat vi får fram inte beror på ett enstaka felaktigt exemplar.

Det vi kommer titta på i vårt regnklädestest är vilken passform plaggen har, hur de är i storlek och hur dragkedjor och knappar funkar, hur enkelt det är för ett barn att själv ta av och på sig kläderna. Vi kommer att testa hur väl regnkläderna står emot slitage, både på jackan och på byxan. Givetvis kommer vi undersöka om plaggen är vattentät som utlovat, om de kan tvättas eller annars rengöras och hur plaggen har påverkats efter en säsongs användning. Vi kommer alltså hålla utkik efter tendenser till att knappar lossnar, hål och revor uppstår i veck, om skoremmen tål att gå på och dylikt. Vidare kommer vi att testa hur regnkläderna står emot solblekning, och hur väl sömmar och andra svaga punkter håller. Därtill så tittar vi förstås även på regn- eller skalklädernas pris i förhållande till funktionerna hos dem, samt till allmän design och känsla av kvalitet.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!