Uppdaterad 22 juni 2022

Rakapparat:7 produkter i test

Vilken rakapparat är bäst? Efter att ha testat ett stort antal rakapparater från bland annat Braun, Philips och Panasonic i olika prisklasser vet vi vilken som ger bäst resultat, ger minst hudirritation och är mest mångsidig.

rakapparat bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

I vårt test har vi tagit hänsyn till en mängd olika faktorer. Främst är det följande delar vi vägt in i vår bedömning. Rakapparat så gjorde vi testet

  • Rakresultat stubb: Resultatet är viktigast såklart, därför får det två avdelningar här. Hur funkar rakapparaten mot dagligt stubb, både vid torr och våt rakning.

  • Rakresultat skägg: Resultatet vid daglig rakning är en sak. men om du låter det gå ett par dagar blir skäggstråna längre och lite knepigare att tas med.

  • Byggkvalitet: Känns rakapparaten plastig? sitter alla delar fast som de ska? klarar den vatten bra?

  • Funktioner: Ingår skäggtrimmer? Vilka andra tillbehör ingår? Hur lätt är rengöringen?

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste rakapparater. Jämför pris på samtliga listade rakapparater på PriceRunner.

1. Philips Oneblade - BÄST I TEST RAKAPPARAT

Lika delar rakhyvel som rakapparat med för- och nackdelar från båda

Vattentålig: Ja Batteritid: 45 min Laddningstid: 8h

Philips OneBlade Pro QP6520

Philips Oneblade är en märklig korsbefruktning mellan rakapparat och rakhyvel. Principen är densamma oavsett om du väljer den vanliga eller Pro-utgåvan av Oneblade. Detta är en tingest som ser ut som en klumpig rakhyvel, men där själva rakhuvudet rör på sig. Detta ger möjligheten att jobba sig igenom även tjockare och lite längre skägg, utan att först ta till en trimmer. Philips Oneblade Med Oneblad skär du inte riktigt lika nära huden som med en hyvel. Det kanske inte eliminerar hudirritation, men minskar det helt klart. Det gör tyvärr också att du inte får en lika len rakning som med en hyvel och det krävs en hel del övning för att få det riktigt kort.

Lång laddtid

Oavsett version av Oneblade är det i grunden samma maskin. De olika utgåvorna, Pro som vanlig, kommer med olika mängt tillbehör bara. Exempelvis är den Oneblade Pro-variant vi testad försedd med ställbart trimmerhuvud och laddningsställ. Just laddningen tar, oavsett modell och laddningsställ, en evinnerlig tid dock. Samtidigt känns det som att maskinen håller längre än sina aviserade 45 minuter i batteritid. Philips one blade Trimmerhuvudet går att ställa i en mängd längder, men kräver en hel del övning även det för att över huvud taget fungera. Philips oneblade Philips Oneblade fungerar bra för de med känslig hud. Men avsaknaden av riktig slätrakning och en ganska hög inlärningskurva gör att den kanske inte passar alla. Samtidigt är den fenomenal på att skonsamt detaljraka och skala bort skäggväxt, något som traditionella rakapparater ofta är rätt dåliga på.

Snäll mot hudenFunkar även för att raka mothårs
Ingen slätrakningOväntat hög inlärningströskel för både hyvel och trimmer

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Amazon.se Logotyp

Philips OneBlade Pro - Kam med 14 längdinställningar - Kan användas på våt och torr hud - Uppladdningsbar - QP6520/30 Utan väska

726 kr
Hemprodukter Logotyp

QP6520/20

999 kr

2. Braun 3020S

Robust konstruktion med breda rakytor, ger en effektiv rakning med otroligt lent resultat

Vattentålig: Ja Batteritid: 45 min Laddningstid: 1h 45min

Braun Series 3 3020s

Len, lenare, lenast! Resultatet av denna rakapparat är fantastiskt. Vanliga hårstrån, platta eller som växer i en annan riktning spelar ingen roll. Denna pansarvagn skövlar enkelt bort vartenda hår och lämnar ett fantastiskt välrakat resultat. Det gör att detta är en maskin som passar särskilt bra för personer med mycket eller grov skäggväxt.

Inte speciellt skonsam

Konstruktionen är gedigen och rakapparaten känns tung i handen. Den är bred vilket gör att ett ordentligt grepp behövs för en stadig rakning, något som kan kännas annorlunda för den som är van vid en mer slimmad variant. Den robusta utformningen gör också att det kan vara lite svårt att raka partierna runt munnen då dessa kräver mer precision. Även födelsemärken och blemmor kan apparaten vara lite väl brysk emot.

Rengöringen är något av en utmaning då det finns många små utrymmen. Detta är dock något som de breda, effektiva rakytorna väger upp för. Helt klart en prisvärd rakapparat.

Effektiv rakningbreda rakytorrobust konstruktionlent resultat
Svår att rengöranågot otymplig kring munnen

3. Braun 7series

Välkonstruerad rakapparat som ger perfekt resultat, suverän rengöringsapparat ingår

Braun Series 7 7790cc

Brauns mest avancerade rakapparat har sonisk rakningsteknologi vilket skapar hela 10000 mikrovibrationer. Rakresultatet är enastående, skärbladen lyckas kapa både skäggstubb och längre hårstrån oavsett vilket håll de växer åt. Barberarna som utförde testet blev uppriktigt förvånade över hur snabbt och tight maskinen rakar, helt jämförbart med en våtrakning. Designen är klassiskt stilren med hög byggkvalitet.

Rakhuvudet är helt flexibelt och anpassar sig smidigt efter ansiktets konturer, även vid svårare partier som kindbenen. Mycket prisvärd!

Bäst i testoerhört bra rakresultatsuverän rengöringsapparat medföljer
Något svag trimmer

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

4. Braun 5030S

Ger skonsam rakning och kräver få strykningar, klarar platta hårstrån bra

Vattentålig: Ja Batteritid: 45 min Laddningstid: 1h

Braun Series 5 5030s

När tiden är en viktig faktor så uppfylls behoven väl av Braun 5030S. Denna rakapparat kräver nämligen färre strykningar än de flesta andra maskiner, vilket medför att det går mycket snabbare att bli klar. Både hår som växer i olika riktningar och platta strån klaras av utan problem. Rakapparaten känns också väldigt skonsam och mjuk mot huden. Greppet är ganska stort och kan kännas otympligt för någon med små händer men med lite övning så får man efter ett tag till den rätta snitsen.

Lätt att rengöra

Rengöringen av Braun 5030S är enkel. Det är bara att spola av rakhuvudet under rinnande vatten, något som också det sparar mycket tid. För att rakapparaten ska hålla längre så rekommenderar Braun att man ska tillsätta lite maskinolja en gång i veckan. Braun 5030S kräver således lite extra omtanke och även en viss underhållskostnad. Detta blir dock ett ytterst marginellt minus för en i övrigt mycket prisvärd apparat. Slutsatsen blir att Braun 5030S är väl värd varenda krona.

Skonsam rakningbra för platta strånfå strykningarenkel rengöring
Något stort greppkräver maskinolja för längre hållbarhet

5. Philips S9000

Rakapparaten som vill allt men missar på precisionen

Vattentålig: Ja Batteritid: 60 min Laddningstid: 1h

Philips Series 9000 SP9820

Philips S9000 känns som ett försök att se hur mycket som går att trycka in i en rakapparat samtidigt. I det paket vi testar får vi med en rengöringsbehållare och en rad tillbehör. Hela maskinen är dessutom uppkopplad mot en app i din telefon som ger dig betyg på rakningen och även generella grooming-tips.

Inbyggt disco

Utöver att appen kommer med åsikter om när du bör rengöra rakapparaten och hur du rakar dig är Philips S9000 även utrustad med Led-belysning strax under rakhuvudet. Dess främsta uppgift verkar vara att rent allmänt blinka hysteriskt. Efter en stunds rakande lugnar den dock ned sig och färgkodar om du rakar dig för hårt eller löst.

Rent tekniskt finns det få saker att klaga på här. Batteritiden på en timme stämmer överens med vad vi får fram. Precis som hos många dyrare rakapparater från Philips rör sig de tre rakhuvudena (och halsen) oberoende av varandra för att komma närmare. Under våra månader med maskinen har vi heller inte märkt av någon minskning av klipparnas effektivitet.

Dålig precision

Utöver discobelysningen och den rätt poänglösa appen finns det en stor nackdel. Det är att vi upplever rakhuvudena som väldigt stora och att de egentligen bara rakar i mitten av rakhuvudet, inte utåt kanterna. Därmed blir precisionen lidande. Över stora ytor utgör det inga som helst problem. Men har du skäggdetaljer du vill spara får vi sällan till bra kanter mot exempelvis mustascher. Det ger faktiskt lite känslan av att måla tennsoldater med roller. Den inkluderade skäggtrimmern hjälper en del, men inte helt.

Om du kan leva med att rakapparaten påminner om en gamingdator och kör helrakat är Philips S9000 en fantastisk maskin. För dig som kräver lite mer finlir krävs det däremot andra doningar.

Otroligt många funktionerbra rakresultatsnäll mot huden
Irriterande belysningrejält bristande precision

6. Philips S5110/06

Enkel att rengöra och med bra grepp som underlättar för en precisare rakning

Vattentålig: Ja Batteritid: 40 min Laddningstid: 1h

Philips Series 5000 S5110

Philips S5110/06 har ett grepp som är utformat för handens fingrar vilket gör den skön att hålla i och enkel att manövrera. Detta tillsammans med utformningen på rakhuvudet gör det enkelt att följa ansiktets konturer, vilket gör att man kan få en mycket precis rakning. Tyvärr blir resultatet ofta ojämnt och flera strykningar behövs för att kompensera detta. Hårstrån som växer i olika riktningar är inga problem men platta strån är en utmaning för Philips S5110/06. Trots den ojämna rakningen så irriterar rakapparaten inte huden märkvärt utan den känns relativt skonsam.

Inget jämnt resultat

Rengöringen av denna maskin är mycket enkel. Rakhuvudet öppnas lätt med ett knapptryck och kan sedan spolas under vatten så alla små strån försvinner. Det ihop med att rakapparaten är smidig att manövrera räcker dessvärre inte till för att lyfta Philips S5110/06. En jämnare slutresultat efter första rakningen krävs för att ett högre betyg ska kunna delas ut.

Bra greppprecis rakningenkel rengöring
Ojämnt resultatsvårt med platta hårstrån

7. Remington Aqua Plus PR1350

Lättmanövrerad med enkel konstruktion som är smidig att rengöra

Vattentålig: Ja Batteritid: 40 min Laddningstid: 4h

Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350

Aqua Plus PR1350, som går att använda både med och utan vatten, har en lätt konstruktion som är enkel att manövrera. Den passar bäst för lite större händer då handtaget är av grövre modell. Tyvärr levererar den inte riktigt på den nivå man önskar. Rakapparaten rakar inte speciellt nära och missar lätt både platta hårstrån och strån som växer i en annan riktning. Detta medför att väldigt många strykningar behövs vilket gör huden irriterad. Den följer ansiktets konturer till viss del men vid skarpare linjer blir den stora konstruktionen ett problem.

Behöver bli mer genomtänkt

Efter rakningen kan dock rengöringen göras mycket enkelt. Locket kan öppnas utan att lossna helt och går sedan enkelt att skölja av under rinnande vatten. Även om Aqua Plus är en rakapparat i den nedre prisklassen hade vi gärna sett en mer genomtänkt konstruktion.

Enkel konstruktionlättmanövreradsmidig rengöring
Ej nära rakningirriterar hudenmissar hårstrån

Rakapparat

När stubb och kort skägg ska bort från ansiktet är för många rakapparaten numera det självklara alternativet. Många apparater klarar även grovt skägg och får bort platta hårstrån. Det finns olika typer av rakapparater och nuförtiden har de flesta skärhuvuden utrustade med flera skärblad, som kapar skäggstråna under en hålförsedd tunn plåt. Generellt finns det sedan två olika tekniker som apparaten kan använda sig av. En teknik är att använda två eller tre runda skärhuvuden där skärbladen roterar. En annan variant är att ha långsmala parallella skärhuvuden där skärbladen rör sig fram och tillbaka. Vissa långsmala modeller har också en sax mellan skärhuvudena som klipper längre hårstrån. Båda varianterna har flera fördelar och man får hitta det som passar en själv bäst. De långsmala skärhuvudena gör det exempelvis lättare att precisionsraka mustascher och polisonger medan de runda skärhuvudena oftast är tystare.

Flera rakapparater idag har också en medföljande trimmer. Denna kan användas för annat kroppshår, exempelvis på ryggen eller bröstet. För den som vill raka ögonbryn eller hår i näsa och öron är det istället bättre att använda sig av en nästrimmer som är speciellt designad för dessa ändamål.

Så rakar du dig med rakapparat

Vid användning av en rakapparat med roterande skärhuvuden förs apparaten i cirkelformade rörelser längs huden. Modeller med parallella skärhuvuden används mer likt en traditionell rakhyvel, rakningen görs då mothårs i 90 graders vinkel mot ansiktet. Efter en tids användning vänjer man sig vid bägge teknikerna och det går inte att säga att det ena sättet är bättre än det andra.

När en rakapparat används behövs oftast inget lödder eller gel. Ibland rekommenderas detta för vissa modeller för att få en närmare rakning eller behagligare upplevelse. Vissa rakapparater är helt vattentäta och går använda i duschen vid våtrakning.

Motverka sveda och hudirritation

Många som använt rakapparat vet att de kan ge upphov till sveda och göra huden irriterad, oavsett varumärke. Många tillverkare har därför jobbat med skärhuvudenas följsamhet för att motverka detta problem. Rakapparater med fjäderupphängda skärhuvuden följer ansiktsformen bättre. Generellt gäller att en dyrare maskin har mer avancerad fjädring och därmed bättre följsamhet. Har man känslig hud rekommenderar vi med bestämdhet att köpa en elektrisk rakapparat med separat fjädrande skärhuvuden för att motverka hudirritation och rodnad. Det gör stor skillnad.

Rengöring och underhåll

Idag är de flesta apparater vattentäta och går att skölja under vattenkran. Man kan tro att de rengöringsstationer som medföljer som tillbehör till de dyrare rakapparaterna enbart är en gimmick. Men faktum är att den speciella rengöringsvätskan är att föredra framför rengöring i vatten för att behålla skärbladens skärpa. Den mineralfria rengöringsvätskan förhindrar nämligen att rakeggen oxiderar, vilket sker ifall rakapparaten lämnas fuktig efter rengöring under vattenkran. Det är alltså inte flitig användning som gör skärbladen slöa utan helt vanlig korrosion. Rengörningsstationerna förlänger därmed skärbladens livslängd markant och är långsiktigt en bra investering. Till vissa apparater rekommenderas det också att olja tillsätts för att öka maskinens hållbarhet.

Resa

Många funderar på om rakapparaten går att ta med på resan. Förutom att det då är bra om den är liten och inte tar så mycket plats så är ju en annan fråga om man får ha den med på flyg. En rakapparat är tillåtet att ha med i handbagage vilket gör att det är enkelt att ta med den. Glöm dock inte att ta reda på vilka eluttag som finns på den destination du ska resa till och om din rakapparat går att ladda i dessa eller om du behöver en adapter.