Rakapparat: 10 produkter i test

Profilbild

Uppdaterad 10 februari 2021

Vi har testat rakapparater och utser Braun 3020S till bäst i test. Rakapparaten har en robust konstruktion med breda rakytor, vilket ger en effektiv rakning. Denna pansarvagn skövlar enkelt bort vartenda hår och lämnar ett fantastiskt välrakat resultat.

Bästa premiumval är Philips S7510/41, en lättmanövrerad rakapparat som ger en nära och skonsam rakning. När rakningen är klar är det snabbt gjort att skölja av maskinen under rinnande vatten, så även rengöringen får högt betyg.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste rakapparater. Jämför pris på samtliga listade rakapparater på PriceRunner.

1. Braun 3020S - BÄST I TEST RAKAPPARAT

Robust konstruktion med breda rakytor, ger en effektiv rakning med otroligt lent resultat

Vattentålig: Ja Batteritid: 45 min Laddningstid: 1h 45min

Braun Series 3 3020s

Len, lenare, lenast! Resultatet av denna rakapparat är fantastiskt. Vanliga hårstrån, platta eller som växer i en annan riktning spelar ingen roll. Denna pansarvagn skövlar enkelt bort vartenda hår och lämnar ett fantastiskt välrakat resultat. Det gör att detta är en maskin som passar särskilt bra för personer med mycket eller grov skäggväxt.

Konstruktionen är gedigen och rakapparaten känns tung i handen. Den är bred vilket gör att ett ordentligt grepp behövs för en stadig rakning, något som kan kännas annorlunda för den som är van vid en mer slimmad variant. Den robusta utformningen gör också att det kan vara lite svårt att raka partierna runt munnen då dessa kräver mer precision. Även födelsemärken och blemmor kan apparaten vara lite väl brysk emot. Rengöringen är något av en utmaning då det finns många små utrymmen. Detta är dock något som de breda, effektiva rakytorna väger upp för. Helt klart en prisvärd rakapparat.

Effektiv rakningbreda rakytorrobust konstruktionlent resultat
Svår att rengöranågot otymplig kring munnen

2. Philips S7510/41

Enkel att manövrera och ger en skonsam och nära rakning

Vattentålig: Ja Batteritid: 50 min Laddningstid: 1h

Philips Series 7000 S7510

Ibland lanseras en produkt som tar skäggvärlden med storm. Philips S7510/41 får full pott på i princip alla punkter utom priset. Denna rakapparat är otroligt skonsam och försiktig mot huden. Hela rakningen blir en behaglig upplevelse utan att det tummas på effektiviteten. Varken hårstrån som växer i andra riktningar eller platta strån är några som helst problem. Philips S7510/41 har en imponerande nära rakning som också går fort då få strykningar behövs. Knapparna är enkla att komma åt och greppet är bra, vilket gör maskinen enkel att manövrera. Rakningen blir precis då apparaten på ett tillfredsställande sätt följer ansiktets konturer.

När rakningen är klar är det snabbt gjort att skölja av maskinen under rinnande vatten, så även rengöringen får högt betyg. Visst är detta en dyr rakapparat men med tanke på att Philips S7510/41 levererar en riktigt bra rakning så blir den ändå ett ytterst prisvärt val.

Nära rakningskonsamenkel rengöringenkel att manövrera
Dyr

3. Braun 7series

Välkonstruerad rakapparat som ger perfekt resultat, suverän rengöringsapparat ingår

Braun Series 7 7790cc

Brauns mest avancerade rakapparat har sonisk rakningsteknologi vilket skapar hela 10000 mikrovibrationer. Rakresultatet är enastående, skärbladen lyckas kapa både skäggstubb och längre hårstrån oavsett vilket håll de växer åt. Barberarna som utförde testet blev uppriktigt förvånade över hur snabbt och tight maskinen rakar, helt jämförbart med en våtrakning. Designen är klassiskt stilren med hög byggkvalitet. Rakhuvudet är helt flexibelt och anpassar sig smidigt efter ansiktets konturer, även vid svårare partier som kindbenen. Mycket prisvärd!

Bäst i testoerhört bra rakresultatsuverän rengöringsapparat medföljer
Något svag trimmer

4. Philips S728

En nära rakning med bra precision och en medföljande exemplarisk bodytrimmer

Vattentålig: Ja Batteritid: 40 min Laddningstid: 1h

Philips Click & Style S728

S728 är en två-i-en variant med både rakapparat och bodytrimmer i samma maskin. Och faktiskt så lyckas Philips bra med kombinationen. Bodytrimmern är exemplarisk både i effektivitet och smidighet. Rakapparaten ger en skön och nära rakning och kan hantera både hår som växer i andra riktningar och platta hårstrån. Dock har den bara två huvuden istället för de klassiska tre som brukar finnas på Philips modeller. Rakningen tar betydligt längre tid än med konkurrerande rakapparater och fler strykningar behövs. Philips S728 är inget för den som har bråttom iväg. Detta gör också att den främst passar personer med mindre skäggväxt, då många och grova hårstrån blir en utmaning.

Den mindre designen innebär att rakningen blir mycket precis och den är lätt att använda vid käklinje, mun och haka. Handtaget är också lite mindre och enkelt att manövrera. Även om rakning tar längre tid så går rengöringen betydligt fortare. Rakapparaten är enkel att skölja av och torkar fort. Den enkla manövreringen tillsammans med att Philips faktiskt har lyckats ta fram en två-i-en-lösning som fungerar gör att detta blir en mycket prisvärd rakapparat.

Nära rakningbra precisionexemplarisk body trimmerenkel rengöring
Liten rakyta

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

5. Braun 5030S

Ger skonsam rakning och kräver få strykningar, klarar platta hårstrån bra

Vattentålig: Ja Batteritid: 45 min Laddningstid: 1h

Braun Series 5 5030s

När tiden är en viktig faktor så uppfylls behoven väl av Braun 5030S. Denna rakapparat kräver nämligen färre strykningar än de flesta andra maskiner, vilket medför att det går mycket snabbare att bli klar. Både hår som växer i olika riktningar och platta strån klaras av utan problem. Rakapparaten känns också väldigt skonsam och mjuk mot huden. Greppet är ganska stort och kan kännas otympligt för någon med små händer men med lite övning så får man efter ett tag till den rätta snitsen.

Rengöringen av Braun 5030S är enkel. Det är bara att spola av rakhuvudet under rinnande vatten, något som också det sparar mycket tid. För att rakapparaten ska hålla längre så rekommenderar Braun att man ska tillsätta lite maskinolja en gång i veckan. Braun 5030S kräver således lite extra omtanke och även en viss underhållskostnad. Detta blir dock ett ytterst marginellt minus för en i övrigt mycket prisvärd apparat. Slutsatsen blir att Braun 5030S är väl värd varenda krona.

Skonsam rakningbra för platta strånfå strykningarenkel rengöring
Något stort greppkräver maskinolja för längre hållbarhet

6. Philips RQ1290

Väldigt tyst rakapparat som ger ett fantastiskt resultat, rengöringsstation medföljer

Philips SenseTouch 3D RQ1290

Sällan har en rakapparat gett upphov till samma prylbegär som Philips RQ1290. Design, ergonomi samt materialval står i en helt egen klass och maskinen utstrålar en känsla av lyx. Rakresultatet är förträffligt, det är faktiskt makalöst att en maskin kan raka så hudnära. Philips patenterade GyroFlex 3D-huvud följer med lätthet ansiktets alla konturer. Skärbladen kapar effektivt både skäggstubb och liggande längre hårstrån på halsen utan minsta tillstymmelse av hudirritation. Även den integrerade trimmern har utmärkt funktion. Betyget dras dock ned på grund av det skyhöga priset.

OBS: Philips RQ1290 är på utgående och ersätts av Philips S9000-serien. Den nya modellen har bland annat bättre skäggtrimmer. Vi rekommenderar specifikt S9111, den har samma utmärkta rakningssystem men saknar personliga inställningar och digital display. Den är dock betydligt mer plånboksvänlig.

Fantastiskt bra rakresultatväldigt tystrengöringstation medföljer
Väldigt dyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

7. Philips Oneblade Pro QP6520

Lika delar rakhyvel som rakapparat med för- och nackdelar från båda

Vattentålig: Ja Batteritid: 45 min Laddningstid: 8h

Philips OneBlade Pro QP6520

Philips Oneblade är en märklig korsbefruktning mellan rakapparat och rakhyvel. Principen är densamma oavsett om du väljer den vanliga eller Pro-utgåvan av Oneblade. Detta är en tingest som ser ut som en klumpig rakhyvel, men där själva rakhuvudet rör på sig. Detta ger möjligheten att jobba sig igenom även tjockare och lite längre skägg, utan att först ta till en trimmer.

Med Oneblad skär du inte riktigt lika nära huden som med en hyvel. Det kanske inte eliminerar hudirritation, men minskar det helt klart. Det gör tyvärr också att du inte får en lika len rakning som med en hyvel och det krävs en hel del övning för att få det riktigt kort.

Pro-utgåvan av Oneblade kommer med såväl laddningsställ som trimmerhuvud. Trots laddningsstället är laddningstiden vansinnigt lång, men vi upplever att laddningen ändå räcker betydligt längre än de uppgivna 45 minuterna.

Trimmerhuvudet går att ställa i en mängd längder, men kräver en hel del övning även det för att över huvud taget fungera.

Philips Oneblade fungerar bra för de med känslig hud. Men avsaknaden av riktig slätrakning och en ganska hög inlärningskurva, gör att den knappast kommer vinna över varken rakapparatsanvändare eller hyvelfolket.

Snäll mot hudenFunkar även för att raka mothårs
Ingen slätrakningOväntat hög inlärningströskel för både hyvel och trimmer

8. Philips S5110/06

Enkel att rengöra och med bra grepp som underlättar för en precisare rakning

Vattentålig: Ja Batteritid: 40 min Laddningstid: 1h

Philips Series 5000 S5110

Philips S5110/06 har ett grepp som är utformat för handens fingrar vilket gör den skön att hålla i och enkel att manövrera. Detta tillsammans med utformningen på rakhuvudet gör det enkelt att följa ansiktets konturer, vilket gör att man kan få en mycket precis rakning. Tyvärr blir resultatet ofta ojämnt och flera strykningar behövs för att kompensera detta. Hårstrån som växer i olika riktningar är inga problem men platta strån är en utmaning för Philips S5110/06. Trots den ojämna rakningen så irriterar rakapparaten inte huden märkvärt utan den känns relativt skonsam.

Rengöringen av denna maskin är mycket enkel. Rakhuvudet öppnas lätt med ett knapptryck och kan sedan spolas under vatten så alla små strån försvinner. Det ihop med att rakapparaten är smidig att manövrera räcker dessvärre inte till för att lyfta Philips S5110/06. En jämnare slutresultat efter första rakningen krävs för att ett högre betyg ska kunna delas ut.

Bra greppprecis rakningenkel rengöring
Ojämnt resultatsvårt med platta hårstrån

9. Remington Aqua Plus PR1350

Lättmanövrerad med enkel konstruktion som är smidig att rengöra

Vattentålig: Ja Batteritid: 40 min Laddningstid: 4h

Remington PowerSeries Aqua Plus PR1350

Aqua Plus PR1350, som går att använda både med och utan vatten, har en lätt konstruktion som är enkel att manövrera. Den passar bäst för lite större händer då handtaget är av grövre modell. Tyvärr levererar den inte riktigt på den nivå man önskar. Rakapparaten rakar inte speciellt nära och missar lätt både platta hårstrån och strån som växer i en annan riktning. Detta medför att väldigt många strykningar behövs vilket gör huden irriterad. Den följer ansiktets konturer till viss del men vid skarpare linjer blir den stora konstruktionen ett problem.

Efter rakningen kan dock rengöringen göras mycket enkelt. Locket kan öppnas utan att lossna helt och går sedan enkelt att skölja av under rinnande vatten. Även om Aqua Plus är en rakapparat i den nedre prisklassen hade vi gärna sett en mer genomtänkt konstruktion.

Enkel konstruktionlättmanövreradsmidig rengöring
Ej nära rakningirriterar hudenmissar hårstrån

10. Philips Advanced Skin Protection System HS8420/23

Billig och innovativ rakapparat som även går att använda i duschen

Philips HS8420

Philips samarbete med Nivea har gett upphov till en mycket innovativ och prisvärd rakapparat. Under rakningen doseras hudlotion från rakhuvudet vilket fungerar bra och ger en känsla av våtrakning. Samtidigt återfuktas huden som förhindrar hudirritation. Rakresultatet är väl godkänt men inte riktigt lika tight eller snabbt som Philips RQ1290. Apparaten har också ibland problem med längre skäggstrån på svåråtkomliga ställen. Batterikapaciteten är ganska tam och tyvärr saknas trimmer men annars är denna rakapparat riktigt bra och ett utmärkt budgetköp.

Billig och innovativgår att använda i duschen
Ingen trimmer och rengöringsstationRelativt lång laddtid & kort raktid

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

Rakapparat

När stubb och kort skägg ska bort från ansiktet är för många rakapparaten numera det självklara alternativet. Många apparater klarar även grovt skägg och får bort platta hårstrån. Det finns olika typer av rakapparater och nuförtiden har de flesta skärhuvuden utrustade med flera skärblad, som kapar skäggstråna under en hålförsedd tunn plåt. Generellt finns det sedan två olika tekniker som apparaten kan använda sig av. En teknik är att använda två eller tre runda skärhuvuden där skärbladen roterar. En annan variant är att ha långsmala parallella skärhuvuden där skärbladen rör sig fram och tillbaka. Vissa långsmala modeller har också en sax mellan skärhuvudena som klipper längre hårstrån. Båda varianterna har flera fördelar och man får hitta det som passar en själv bäst. De långsmala skärhuvudena gör det exempelvis lättare att precisionsraka mustascher och polisonger medan de runda skärhuvudena oftast är tystare.

Flera rakapparater idag har också en medföljande trimmer. Denna kan användas för annat kroppshår, exempelvis på ryggen eller bröstet. För den som vill raka ögonbryn eller hår i näsa och öron är det istället bättre att använda sig av en nästrimmer som är speciellt designad för dessa ändamål.

Så rakar du dig med rakapparat

Vid användning av en rakapparat med roterande skärhuvuden förs apparaten i cirkelformade rörelser längs huden. Modeller med parallella skärhuvuden används mer likt en traditionell rakhyvel, rakningen görs då mothårs i 90 graders vinkel mot ansiktet. Efter en tids användning vänjer man sig vid bägge teknikerna och det går inte att säga att det ena sättet är bättre än det andra.

När en rakapparat används behövs oftast inget lödder eller gel. Ibland rekommenderas detta för vissa modeller för att få en närmare rakning eller behagligare upplevelse. Vissa rakapparater är helt vattentäta och går använda i duschen vid våtrakning.

Motverka sveda och hudirritation

Många som använt rakapparat vet att de kan ge upphov till sveda och göra huden irriterad, oavsett varumärke. Många tillverkare har därför jobbat med skärhuvudenas följsamhet för att motverka detta problem. Rakapparater med fjäderupphängda skärhuvuden följer ansiktsformen bättre. Generellt gäller att en dyrare maskin har mer avancerad fjädring och därmed bättre följsamhet. Har man känslig hud rekommenderar vi med bestämdhet att köpa en elektrisk rakapparat med separat fjädrande skärhuvuden för att motverka hudirritation och rodnad. Det gör stor skillnad.

Rengöring och underhåll

Idag är de flesta apparater vattentäta och går att skölja under vattenkran. Man kan tro att de rengöringsstationer som medföljer som tillbehör till de dyrare rakapparaterna enbart är en gimmick. Men faktum är att den speciella rengöringsvätskan är att föredra framför rengöring i vatten för att behålla skärbladens skärpa. Den mineralfria rengöringsvätskan förhindrar nämligen att rakeggen oxiderar, vilket sker ifall rakapparaten lämnas fuktig efter rengöring under vattenkran. Det är alltså inte flitig användning som gör skärbladen slöa utan helt vanlig korrosion. Rengörningsstationerna förlänger därmed skärbladens livslängd markant och är långsiktigt en bra investering. Till vissa apparater rekommenderas det också att olja tillsätts för att öka maskinens hållbarhet.

Resa

Många funderar på om rakapparaten går att ta med på resan. Förutom att det då är bra om den är liten och inte tar så mycket plats så är ju en annan fråga om man får ha den med på flyg. En rakapparat är tillåtet att ha med i handbagage vilket gör att det är enkelt att ta med den. Glöm dock inte att ta reda på vilka eluttag som finns på den destination du ska resa till och om din rakapparat går att ladda i dessa eller om du behöver en adapter.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar.

Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.