Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Barnoverall: 20 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 11 juli 2019

Vill du köpa en varm, vattentålig och slitstark vinteroverall? Vi har testat overaller i olika prisklasser och utser Gneis Supershape till bäst i test. Det är en slittålig vinteroverall med förstklassig passform, som alltid håller barnet varmt och torrt. Efter vintern är den i så fint skick att den kan säljas vidare eller ärvas av syskon.

Till bästa premiumval utser vi åter igen Isbjörn of Sweden Penguin. Denna påkostade overall motiverar sitt pris väl genom utmärkt slittålighet, vattentålighet och en fantastisk passform. Bästa budgetval blir Ticket To Heaven Noa. Det är en prisvärd vinteroverall som är både varm, bekväm och tålig mot slask och slitage.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar overallen så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av vinteroveraller för barn har varje overall testats i tre exemplar, av helt vanliga barn i åldrarna 1-10 år. Overallerna har åkt pulka, suttit i pölar och klättrat i snöhögar. De har smutsats ned, tvättats och använts under alla vinterns olika väderförhållanden – vid minusgrader och snö såväl som vid töväder och slask. När vintersäsongen är över har barnens föräldrarna noga gått igenom overallens skick och fyllt i ett utförligt formulär med frågor. I utvärderingar har vi främst fokuserat på följande saker:

  • Funktion: Håller overallen värmen kalla dagar och andas materialet ordentligt när vintern är mild? Står yttertyget emot slask och väta, och tål overallen nötningar och slitage utan att gå sönder?

  • Användning: Hur är overallens passform och är overallen enkel att klä på och av barnet? Kan man spänna åt byxben och ärmar ordentligt, och hur väl skyddar kragen?

  • Detaljer: Hur ser overallens design ut, hur är den att rengöra och hur många reflexer finns det samt var är de placerade?

De olika omdömen om varje overallmodell har sedan satts ihop till en slutgiltig bedömning, vilken också vägts mot overallens pris samt om overallen är i skick att kunna användas fler vintrar. Därefter har vi utsett testets vinnare.

1. Reima Stavanger - BÄST I TEST OVERALL

Varm och tålig vinteroverall av högsta kvalitet, står emot vatten och har perfekt passform

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100 % Polyamid Vattentäthet: 12 000 mm Andningsförmåga: 8 000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cm Tillgängliga färger: 8 Impregnering: BIONIC-FINISH®ECO Foder: 100% Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Tyget har certifikat enligtOeko-Tex Standard 100, Produktklass II Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Det är omöjligt att producera funktionella kläder helt utan kemikalier men våra produkter är helt giftfria, vilket också bevisats av Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) utvärdering av 34 välkända europeiska barnklädesmärken.

Reima Stavanger Vinteroverall - Navy (520237-6980)

Reima lyckas med Stavanger visa exakt vad hög kvalitet och smarta funktioner är när det kommer till vinteroveraller. För en fullt rimlig prislapp får man ett plagg som drar in maxpoäng i så gott som alla kategorier, och som lovordas av såväl föräldrar som förskolepersonal. Stavangers passform är briljant. Overallen känns perfekt utformad för att vara enkel för barnet att ta av och på sig, utan att på något sätt bli bylsig eller hämma barnets rörelser i leken. Byxbenen har en rejäl resår i öppningen, men kan lätt dras över skorna. Vill man tighta till byxbenet ytterligare så finns det en tryckknapp man kan knäppa för att göra öppningen snävare. Reima Stavanger är gjord av material som andas väl, inget av barnen har blivit svettig i overallen. Även vindtätheten är mycket god. Kragen är lagom hög och fodrad med mjukt fleece, det känns genomtänkt att det även vid kardborrknäppningen finns en mjuk fleecekant.

Reima Stavanger får toppbetyg även för värme. Vid riktigt många minusgrader behövs något extra lager med underställ, vilket tack vare den rymliga passformen inte är något problem. I övrigt räcker det utmärkt med vanliga kläder. Vattentåligheten är smått otrolig. En familj vittnar om ett barn som gjorde magplask i en djup vattenpöl, men likväl förblev overallen snustorr inuti. Ytterlagets förmåga att stöta ifrån sig vatten är riktigt bra, och de effektiva snöstoppen i ben och ärmar har gjort sitt jobb väl de också. Slittåligheten är precis lika fantastisk. En lång vinter med tre aktiva barn innebär som värst att tyget är svag uppruggat på knän och rumpa, men man måste titta nära för att ens se det.

Vad gäller reflexer så finns det ett antal utspridda över overallen, men fler på framsidan och ärmarna önskas. Precis som Stavanger kan stöta ifrån sig vatten så verkar den också repellera smuts. Nästan alltid räcker det med att borsta av overallen. Vill man tvätta den så är det glädjande att Stavanger är godkänd att torktumlas, vilket gör torktiden mycket kort. Reima lyckas även kamma in toppbetyg vad gäller design, med stilrena färger och en snygg, avtagbar pälskant på luvan. Men det främsta kvittot på att detta är en riktigt bra overall är kanske den förskolepersonal som spontant berömt modellen för att den höll barnet varmt och torrt en vinterdag då andra barn fick gå in tidigt för att de blivit blöta och frös. Reima Stavanger är således en välmotiverad favorit bland både barn, förälder och barnomsorgsproffsen.

Varm utan att bli svettigfantastiskt motstånd mot vatten och slitagemycket god passformväldigt prisvärd
Kunde haft fler och större reflexer

Bra pris hos:

Cdon

2. Gneis Supershape - TOPPRESTERANDE

Förstklassig vinteroverall med rörelsefrämjande passform, håller barnet perfekt varmt och torrt

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Material: 100% Polyamid, förstärkning 100% Polyamid (Cordura®) Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98-164 cl Tillgängliga färger: 13 färger; Black, Navy, Black-green, Blue-DkBlue-Black, Cerice-DkCerice-Grey, Dark-green, Green-dk green-black, Multi, Orange, Petrol-orange, Petrol-Red, Red, Purple Impregnering: Bionic ECO Finish (Fluorkarbonfri) Foder: 100% Polyamid Tål maskintvätt: Ja/Nej Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: REACH / OEKO-TEX® Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Alla tyger och komponenter i Supershape uppfyller Öko-Tex 100 och/eller REACH vilket innebär att de uppfyller EU:s krav på miljögodkända kemikalier.

I våra testfamiljers utvärderingar av GNEIS Supershape sparas det inte på superlativen och overallen överöses med beskrivningar såsom "överlägset bästa vi haft" och "definitivt värd sitt pris". Modellen får genomgående högsta betyg på i princip alla områden, fler reflexer och större fickor är det enda som efterfrågas. Overallen är storleksmässigt större än normalt, med en rymlig men ändå figurnära passform. Den är lätt för barnet att ta på sig. Benen kan uppfattas vara åt det smalare hållet, ett barn beskrev dem som tighta vid påklädning men var samtidigt nöjd med att det just tack vare benens snävhet gick utmärkt att cykla med overallen på sig. Bensluten är ganska tighta, men inte omöjliga att få över skon. Ärmarna har ett kardborreknäppe som gör att overallen kan stängas till runt vantarna. Supershape upplevs ventilera väl, barnen kan bli varma men de blir inte svettiga. Vindtätheten fungerar även den utmärkt. Kragen skyddar såpass väl att halsduk känns överflödigt och overallens luva gör ett bra jobb med att hålla barnets nacke varm.

GNEIS Supershape hållet barnet precis lagom varmt, även om det är -10 och kalla vindar som blåser. Hela vintern passerade utan klagomål från barnen om att de frös, och då hade de i flesta fall endast ett lager vanliga kläder eller ett tunt underställ under. Inte heller vad gäller vattentätheten finns det något att anmärka på. Tyget tar inte åt sig väta, med enda undantag om barnet suttit länge i slask eller vattenpöl. Då har Supershape blivit ytligt blöt i rumppartiet men ingen fukt har någonsin läckt in till barnen. Det är mycket positivt att overallen inte suger åt sig fukt ytligt och blir tung, så som många andra blir. Slittåligheten är av toppkvalitet även den. Den petige noterar att sömmen i rumpan är svagt nött, men sett till overallerna i sin helhet så ser samtliga exemplar av GNEIS Supershape fortfarande ut som nya och kan med lätthet ärvas av syskon och användas igen kommande vintrar.

Brist på tillräckligt många och stora reflexer är ett vanligt problem med vinteroveraller, men med långa mörka vintrar så kan barnen inte synas för väl i trafiken. Supershape kunde gärna lysas upp lite bättre på ben och armar framförallt. De reflexer som finns har hållit väl, endast svaga nötningar syns. Att hålla GNEIS overall ren är lätt, då den snabbt kan fräschas upp av att enbart borstas av. Utförliga tvättråd medföljer från tillverkaren och overallen torkar över natten efter att den har körts i tvättmaskinen. Den blir helt ren och det finns inga tecken på någon tvättpåverkan. Designen hyllas för att vara både snygg och färgglad, men är samtidigt praktisk med en mörkare bas på underkroppen. Är GNEIS ett okänt varumärke kanske priset kan uppfattas som högt. Men efter en vinter med Supershape är såväl barn som föräldrar överens om att den här nivån på kvalitet är värd vartenda öre.

Håller barnet perfekt varmstår emot både vattenvind och slitagemycket god och rörelsefrämjande passform
För få och för små reflexerbarnen vill ha fler fickor i midjehöjd att kunna stoppa saker i

Bra pris hos:

Gneis.se

3. Kuling Verbier

Varm och mjuk vinteroverall med bra passform och byxben som lätt dras över skon

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: Polyamid och polyester Vattentäthet: 15,000 mm Andningsförmåga: 8000g m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Impregnering: Bionic-Finish® Eco ekologisk vattenavstötande beläggning Foder: Fleecefodrad rygg Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej

Kuling Verbier är en mjuk och bekväm overall med bra passform. Den är rymlig nog för att vara enkel att klä av och på barnet, men känns inte onödigt bylsig. Det finns en dragsko i midjan som gör att passformen kan anpassas. Overallen håller värmen men slittåligheten får dessvärre inte samma lovord.

Välventilerad vinteroverall som är enkel att ta på sig

I overallärmen finns ett snölås i form av en mudd som sitter lagom hårt runt handleden. Det går att få in en vante, men man kan också välja att ha vanten utanpå mudden men innanför ytterärmen. Även i de lite vidare byxbenen har det funkat bra att dra overallen över skon. Kuling Verbier släpper ut fukt från barnets kropp, så att overallen aldrig känns svettig. Det gör att den funkar bra även vid lite mildare väder.

Vid kallare temperaturer så funkar Kuling Verbier bra, även om mer frusna barn behöver komplettea med ett extra lager kläder under iverallen. Kragen är åt det lägre hållet, så ett tips är att komplettera med en lös polokrage. Vattentåligheten fungerar tyvärr sämre. I samtliga tre overaller kommer väta in genom byxbenen, så att barnen blir blöta om benen. Ärmens muddar har även de en förmåga att suga åt sig vatten.

Känsligt yttertyg men godkänd mängd reflexer

Kuling Verbier är försedd med reflexband både runt ärmar och ben, det finns även reflexer på bröstet samt på ryggen. Overallen har förstärkta partier vid knän och rumpa, men dessa räcker tyvärr inte till. På alla overaller uppstår det hål på benens insida, längs med sömmen. En av overallerna spricker upp helt i grenen i slutet av vintersäsongen.

Overallen kan ofta borstas av, men vid rejäl nedsmutsning går det också bra att köra den i maskin. Den blir då ren, men det tar tid för den att torka. Trots att barnen alla har gillat Kuling Verbier, bland annat är fickorna uppskattade (även om föräldrarna önskat att de gick att stänga igen), så lever overallen inte riktigt upp till förväntningarna. Mer slittåliga tyger och bättre vattentålighet i byxbenen är de större grejer som saknas för att Kuling Verbier ska kunna få ett högre betyg.

Varm och mjuk att ha på sigbra passformlätt att trä över vantar och skor
Läcker in vatten i benenhål nöts upp längs med benens innersömmarlång torktid

4. Hummel Powder/Chrystal - MYCKET BRA VAL

Snyggt designad vinteroverall med förstklassiga funktioner, som håller barnet både varmt och torrt.

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Material: Yttertyg: Polyamide Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98-104-110-116-122-128-134-140 Tillgängliga färger: Två färge Impregnering: ECO Bionic Finsish Foder: Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg temperatur

Hummel Crystal Snowsuit - Blackberry Cordial (201008-7606)

Det kan nu anses så gott som bevisat att Hummel gör förstklassiga vinteroveraller. Efter att märket åter igen placerat sig i det absoluta toppskiktet i vårt test går det inte att låta bli att imponeras av en fantastisk värmehållning, finslipad passform och mycket gott vattenmotstånd. Hummels overall, som heter Powder eller Chrystal beroende av färgställning, är lätt för barnet att ta på sig själv. Dragkedjan löper smidigt. Benöppningarna har varit töjbara nog att barnen själv kan dra dem över skor och vantar. Ventilationen får höga poäng då barnen känts varma men aldrig svettiga i overallen. Även vindtätheten uppskattas. Ingen kall blåst läcker in och kragen har vid de flesta väder räckt som den är för att skydda hals och nacke mot kyla.

De flesta föräldrar är ense om att det viktigaste med en overall är att den håller värmen. Att Hummel klarar av det råder det inga tvivel om. Overallen får full pott i poängskalan och beskrivs hålla barnet precis lagom varm, oftast bara med ett lager vanliga kläder under. Också vattentåligheten lever upp till förväntningarna. Vid riktigt slaskigt väder blir overallen blöt, men vätan tar sig aldrig genom tyget och in till kroppen. Snöstoppen i form av elastiska muddar med tumhål i ärmsluten och tjock resår i bensluten att dra över vinterkängorna har räckt till för att hålla all snö ute. Slittåligheten håller även den hög nivå. Efter en lång vinter har inga hål uppstått och endast om man granskar overallen på nära avstånd skymtat man att knäna har blivit svagt ruggade. Inte ens gummibanden under skorna ser använda ut.

Hummel Powder/Chrystal har en snygg design med en ganska kroppsnära passform, vilket gör att overallen inte känns bylsig eller blir svår att röra sig i. De mörka färgerna är kanske lite för mörka, åtminstone kombinerat med att reflexerna på overallen kunde varit både fler och större. Men designen är likväl väldigt snygg och barnen har gett overallen högsta betyg genom att alltid velat ha den på sig. Om Hummel blivit smutsig räcker det med att borsta av den, endast av en tre testoveraller behövdes tvättas innan vintersäsongens slut. Den får dessutom extra pluspoäng för att den kan köras i torktumlare på låg värme. Lite fler reflexer på ryggen är det som önskas på kommande versioner, samt att ärmarnas muddar inte funkar så bra om man vill ha vanten under overallen. I övrigt finns det inget att bli missnöjd med om man väljer en Hummel Powder/Chrystal för vinterns snölek.

Mycket god passformhåller barnet precis lagom varmtstår väl emot vatten och smuts
För få reflexerärmarnas muddar kan funka dåligt ihop med en del vantar

Bra pris hos:

Jollyroom

5. Ticket to Heaven Oxford Baggie - BRA VAL

Riktigt slittålig och rymlig vinteroverall som varken släpper in vatten eller suger åt sig smuts

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Material: Oxford Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 8.000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tillgängliga storlekar: 92 - 140 cl Tillgängliga färger: 7 Foder: Thinsulate Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Oeko-Tex certificeret, FC free, PFOA free, PVC free, wear resistance: >50.000 rubs!

Ticket to Heaven Oxford Baggie är en slitstark overall som på ett mycket imponerande vis stöter bort både vatten och smuts. Passformen är rymlig, vilket gör overallen enkel för barnet att ta på sig och det finns utrymme för att ha på sig ett extra lager kläder under. Men overallen upplevs också som bylsig av några barn, trots att det finns resår i ryggen. Benöppningarna är normalstora och enkla att föra över skorna, de kan även öppnas upp extra stort med hjälp av en kardborreknäppning. Ärmöppningarna av resår är lite tightare. Det enklaste blir att klä på vanten efter att overallärmen har trätts på. Precis som förra året känns dragkedjan på Ticket to Heavens overall även i år lite grov och vass, vilket kan göra den svår för mindre barn att dra upp själv. Ventilationen är utmärkt. Barnen blir inte svettiga ens vid varmare väder eller vid väldigt aktivt sportande såsom skidåkning. Vindtätheten får också godkänt. Kragen är åt det lägre hållet och dragkedjan uppe vid halsen upplevs ibland läcka in kall luft, så en lös krage eller halsduk under kan vara att rekommendera.

Värmehållningen får lite blandade betyg. Det verkar som att Oxford Baggie funkar bäst för de lite större, mer aktiva barnen då dessa upplever att overallen har funkat bra fram tills dubbelsiffriga minusgrader. De mindre barnen har känts kalla redan strax under nollgradigt. Vattentätheten imponerar dock på samtliga testfamiljer, där en förälder beskriver Ticket to Heaven Oxford Baggie som lika vattenavstötande som teflon, den släpper inte in någon vätska överhuvudtaget. Inte ens i slaskväder med djupa vattenpölar behöver man dra på galonbyxor över overallen. Inte heller läcker någon fukt in genom benöppningarna, och hällan som träs under skon har hållit säsongen ut.

Slittåligheten är också den bättre än förväntat. Samtliga overaller ser fortfarande som nya ut efter vinterns slut. Vid en närmare granskning kan svaga nötningar anas i rumpan men samtliga overaller kan utan tvekan användas minst en vinter till. Att tyget är så rejält har också visat sig bra för overallens förmåga att hålla sig ren. Det mesta av sand och smuts kan borstas av när overallen har torkat upp. Antalet reflexer på Baggie Suit är tyvärr alldeles för få, och de som finns är för smala och syns inte tillräckligt väl på håll. Barnen har gillat overallen, men tyckt att den kanske varit lite för bylsig och att ärmöppningarna är på gränsen till för tighta. Överlag finns det också en önskan från testfamiljerna om att den skulle fodras mer, så att den värmehållande funktionen hos Ticket to Heaven Oxford Baggie kunde ges samma toppbetyg som vatten- och slittåligheten.

Håller utmärkt för lek i slask och vattenmycket slittåligenkel att hålla renrymlig passform
Något för kall när det blir minusgraderlite för bylsig i designenför få reflexer

6. Isbjörn of Sweden Penguin - BÄSTA PREMIUMVAL

Varm, vindtålig och slitstark vinteroverall som effektivt håller snö och slask ute

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon66 (Extra stark Nylon med tvinnande fibertrådar innan vävning) Vattentäthet: 15.000 mm vattenpelare Andningsförmåga: 15.000gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja 100% av sömmarna Tillgängliga storlekar: 80 - 128cl Tillgängliga färger: Candyfrog, Moss, PeaksGrey, Love, Ice, Royal, Navy, Denim Globe, Smoothie, DustyPink Globe Impregnering: Bionic Finish Eco, 100% flourcarbon fri. Kräver värmeaktivering. Foder: 100% återvunnen polyesterfiber från PrimaLoft Inc. Tål maskintvätt: Ja, 40 C° Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, 40 C° Tål torkskåp: Ja, 40 C° Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: ISBJÖRN Penguin är 100% fri från flourkarboner / flouriner och är tillverad i bluesign©-certifierade material.

Isbjörn of Sweden Penguin Winter Jumpsuit - Ice (470)

Isbjörn of Sweden topplacerar sig återigen med modellen Penguin. Ett högt pris motiveras med kvalitet på lika hög nivå. Passformen får höga betyg. Overallen är lätt att ta på sig. Den uppfattas som rymlig utan att kännas bylsig och det finns inget som hindrar barnen från att leka som vanligt. Både ärmar och ben är åt det tighta håller i sina öppningar. Ett minde barn kan behöva hjälp med att få igenom en vantbeklädd hand. Inuti ärmen finns en inre mudd, för att overallen verkligen ska hålla tätt. Penguin andas mycket väl och inget av barnen har blivit svettig av att leka iförd den. Kragen känns lagom hög och ger ett bra skydd mot kalla vindar. Precis lika fint omdöme får Isbjörn of Sweden för förmågan att hålla barnet varmt. Med ett lager vanliga kläder under så känns barnen perfekt tempererad och behöver aldrig frysa. Passformen lämnar också utrymme för ett lager underställ om kallare väder skulle kräva det.

Vattentåligheten är också den mycket god. Så länge overallbenen stannar på plats runt skorna, vilket de gör om man fäster gummibanden ordentligt under barnen skor, så läcker ingen väta in. Snöstoppen i ärmarna fungerar oklanderligt. Vid lek i slask så stannar vätan ytligt i overallen, barnen blir inte blöta. Slittåligheten är även den god. En av overallerna har fått en mindre reva i tyget av att barnet fastnat i något. Nöttåligheten är mycket bra. Svaga ruggningar har uppstått på knän och rumpa om man tittar mycket noga, men ytskiktet är på samtliga exemplar så pass fint att overallen utan problem kan användas igen.

Precis som med många andra overaller så skulle även Penguin må bra av fler och större reflexer. De som finns har dock stått emot slitage väl. Overallen är enkel att borsta av när den har blivit smutsig och kräver få tvättar. Tvättråden är enkla att följa, men torktiden är relativt lång och det kan vara svårt att få den torr över natten. Efter tvätt blir dock Isbjörn of Sweden Penguin helt ren och har ingen nämnbar tvättpåverkan. Designen bedöms som både fin och barnvänlig. Penguin finns i glada färger och med mönstrat tyg. Barnen har gillat att ha overallen på sig och föräldrarna har uppskattat dess funktioner. Priset är dock högt. Men eftersom att Penguin är varm och smidig för barnet att leka i samt är väldigt slittålig så är priset motiverat, om man har budget för det. Kan overallen användas några vintrar till så blir prislappen dessutom genast mer rimlig och tack vare Isbjörns of Swedens goda kvalitet så är det fullt möjligt.

Varm och vindtålig overallstår väl emot slitage och släpper inte in vatten eller snö till barnet
Högt prisför få reflexer

Bra pris hos:

Skistarshop

7. Tenson Dominic - MYCKET VARM

Varm och slittålig vinteroverall med bra passform som lätt kan anpassas efter barnets kropp

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon Vattentäthet: 5 000 mm Andningsförmåga: 5000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86/92 - 158/164 cl Tillgängliga färger: Orange, Rosa, Grön, Blå, Svart Impregnering: Flourcarbon Free Foder: 100% polyester, 140 gr foder Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: På Tenson har vårt hållbarhetstänk alltid genomsyrats av ett ord, KVALITÈ. Vår tro är att produkter med lång livslängd, producerade på bästa möjliga sätt för miljön är rätt väg att gå för att även kommande generationer skall kunna ta del av vår jord.

Tenson Swipe Print Overall - Blue (5013083-578)

Tenson Dominic är en färgstark vinteroverall med rymlig passform. Overallen känns inte bylsig utan barnen kan leka som vanligt i den. Overallens ärmslut sitter stabilt runt vanten och benöppningarna är lagom stora för att man ska kunna få dem över skorna samtidigt som de håller tätt mot snöläckage. Overallen klarar väl av att ventilera barnen, som aldrig upplevts bli svettiga i Dominic. Overallens krage är mycket bra. Höjden är precis lagom för att skydda nacke och hals men inte så hög att den irriterar. Oftast behövde man inte ens använda halsduk eller lös krage under. Tenson Dominic får högsta betyg från samtliga familjer vad gäller den värmehållande förmågan. Under overallen räcker det med ett lager vanliga kläder, eller möjligtvis ett extra underställ vid riktigt många minusgrader eller heldagslånga utevistelser. Alla barn känns perfekt tempererade på kroppen när de kommer in och har aldrig klagat över att de fryser.

Även för vattentåligheten får Tenson Dominic höga betyg. Gummibandet som fäster overallen under skon sitter väl på plats och står emot slitage, så ingen väta läcker upp in genom byxbenen. Overallen kan bli blöt i ytskiktet men vätan läcker inte in till barnet. Av den anledningen kan overallen dock behöva hängas på tork efter förmiddagens lek för att inte kännas fuktig när den åter ska kläs på efter lunch. Två av tre testade overaller ser ut som nya i skicket efter en vinters användning. De förstärkta partierna vid knä och rumpa står väl emot slitage, endast svaga nötningar kan anas. På ett exemplar av overallen uppstår dock hål vid sömmen på sidan av knävecken. Även den overallens skick är i övrigt oklanderligt så om slitage beror på att tyget nötts mellan barnets knän eller på att barnet fastnat i något är svårt att avgöra.

Tenson Dominic får förhållandevis höga betyg för mängden reflexer, även om testfamiljerna gärna sett ännu fler. Reflexerna har även blivit något nötta. Dominic är lätt att hålla ren. Det har oftast räckt att borsta av sand och smuts. Behöver den tvättas så bedöms torktiden efteråt vara normal. Designen får beröm överlag. En del föräldrar upplevde färgerna som något skrikiga men barnen gillade dem och deras omdöme väger tyngre i frågan, då det ju är de som ska vilja sätta på sig overallen varje morgon. Tenson Dominic är en väl fungerande vinteroverall som barnet aldrig fryser i, med en mycket god passform som gör den enkel för barnet att klä på och av sig. Priset är högt men Tenson lyckas bra med att leva upp till förväntningarna.

Mycket varmbra passform som kan anpassas efter barnets kroppstår väl emot slitage
Hål uppstår på ett exemplarkunde varit fler och mer slittåliga reflexer

8. Ellos Kids Skidoverall Yosemite - BÄSTA BUDGETVAL

Varm overall med bra snöstopp, snygga färger och rejält vadderad rumpa

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: Yttertyg: Polyamide Foder (Vaddering): Polyester Vattentäthet: 5 000 mm Andningsförmåga: 4000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92 - 146 cl Tillgängliga färger: Svart, Blå, Rosa Impregnering: Rudolf Bionic finish ECO Tål maskintvätt: Ja Tål torktumling: Ja, vid låg temperatur Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg temperatur Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Som ett led i vårt arbete för mindre miljöpåverkan, är den här overallen är behandlad med en mer miljövänlig vattenavvisning: "Rudolf Bionic finish Eco", vilken är fri från perflourerade ämnen (PFC), då vi på Ellos har stränga restriktioner, och hårdare krav på miljövänlighet än vad lagstiftningen kräver.

Ellos Kids vinteroverall är en varm och stilren vinteroverall med figursydd passform som inte hämmar barnets rörelser. Overallens benöppningar är lätta att trä över skon. Förutom resåröppningen går det även att spänna till byxbenet med ett kardborreband. Ventilationen har fungerat bra. Barnen blir inte svettiga och likaså känns Ellos Kids skidoverall vindtät. Kragen är ganska hög, invändigt täckt med mjuk fleece, så den skyddar väl från kyliga vindar. Overallen imponerar vad gäller den värmehållande förmågan. Iklädda vanliga kläder, eller ett extra underställ om temperaturen låg på lägre än -10, har samtliga barn alltid känts precis lagom varma efter lekstunden i snön. En familj framhäver särskilt det extra fleecefodret som är placerat i höjd med barnets rumpa och som gör att också barn som sitter ned mycket i snön håller sig varma.

Ellos Kids overall har muddar i ärmarna och rejäl resår i bensluten, vilket funkar effektivt som snöstopp. Vattentåligheten är mycket bra även den. Först efter en längre tid sittandes i en vattenpöl upplevde ett barn att overallbenen kändes blöta inuti. Men tyget släpper inte igenom någon väta in till barnet och overallen fixar slask väl. Om impregneringen efter en längre tids användning skulle påverkas så kan man återaktivera den genom en lätt uppvärmning, t.ex. genom att torktumla overallen. Det området där Ellos Kids vinteroverall inte riktigt hållet måttet är slittåligheten. Framför allt knän och rumpa har blivit nötta och på en overall har små hål uppstått i bensluten av att tyget har nötts mot marken. Knapparna som håller fotbanden på plats under skon behöver också förstärkas, då de lossnade snabbt på samtliga overaller. Ellos skickar dock med två extra band, ifall dessa skulle slitas ut.

Reflexerna har inte blivit nötta och Ellos går i täten vad gäller reflextäthet på vinteroveraller. Renligheten håller också måttet. Oftast har det räckt att borsta av overallen. Även om priset för overallen ligger på en mycket bra nivå så drar slitaget ned helhetsintrycket, då ett par av overallerna är för slitna för att fixa en andra säsong. Totalt sett får Ellos Kids Vadderad skidoverall fina betyg för sin design och funktionalitet, Barnen har trivts i den och de klara färgerna har uppskattats. Lite rejälare material och sömmar är det enda som saknas men även i nuläget fyller Ellos Kids Vadderad skidoverall sin funktion.

Håller barnet varmt och torrtextra vaddering i rumpanbra snöstopp
Blir sliten i sömmarna och i rumpanknapparna i fotbanden lossnar direkt

Bra pris hos:

Ellos.se

9. Kuling Outdoor

Prisvärd vinteroverall som är riktigt bra på att hålla barnet både tortt och varmt

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: 100% Polyamid Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 8000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92 - 152 cl Tillgängliga färger: Happy Red, Classic Navy, Happy Yellow, Zephyr Rose, Always Black, Happy Green Impregnering: Bionical Finish Eco Foder: 180 g Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°, men overallen och miljön mår bäst om torkskåp undviks

Kuling Outdoor är en okomplicerad vinteroverall med en klassisk passform. Modellen uppfattas som något pösig men har ett band i midjan som kan dras åt för att overallen bättre ska kunna anpassas efter barnets kropp. Den är normalstor i storlek och ärm- och benöppningar är tillräckligt vida för att barnen i de flesta fall själva ska kunna dra dem över skor och vantar. Bensluten har en inre resår och i det yttre laget tyg finns ett kardborrefäste som kan dras åt så inte tyget släpar i marken när barnet går. Ventilationen får godkänt när det är kallt ute. Vid plusgrader tenderar dock de barn som är lite varmare av sig att kännas svettiga efter en stunds lek. Vindtätheten är god. Kragen är hög och ger ett bra skydd, dessutom är den fodrad med fleece på insidan så att den känns mjuk mot halsen. Även luvan, med dess avtagbara pälskant, är rejäl och känns ombonad runt huvudet.

De kalla vinterdagarna visar sig Kuling Outdoor från sin bästa sida. Med ett lager vanliga kläder under håller sig barnet precis lagom varmt. När andra overaller har problem med att barnen fryser i dem så är Outdoor det motsatta, vid plusgrader känns den lite för varm. Vattentåligheten är också bra. Slask tar sig inte in genom snöstoppen i ärmar och ben, och tyget suger som mest åt sig fukt men transporterar inte in det blöta till kroppen. Slittåligheten var det dock lite sisådär med. Hälften av de testade overallerna stod inte emot slitage och mindre hål uppstod i sömmarna vid knäna. Förutom detta var själva ytskiktet gott, utöver de förväntade uppruggningarna på knän och rumpa. Även reflexerna höll sig fina. Som en av få modeller i testet får Kuling Outdoor bra betyg för mängden reflexer, men det hade inte skadat med ännu fler framförallt på overallens ryggparti.

Outdoor går oftast att borsta av om den blivit smutsig under dagen. Att tvätta overallen i maskin har också fungerat bra, utan att den har blivit tvättpåverkad vad gäller färglyster eller vattenavstötande förmåga. Overallen är fint designad även om den mörkblå färgen uppfattas som lite för mörk, om än stilrent snygg. Barnen har alla varit nöjda med overallen och har tyckt om att ha den på sig. Med tanke på det så bedöms prisvärdet vara mycket gott för de overaller som höll sig hela, men mindre bra för de exemplar där hål uppstod vid knäna. Med förstärkta sömmar och en förbättrad ventilation finns det goda chanser för Kuling Outdoor att bli en riktig budgetfavorit.

Tillverkarens kommentar: Kuling Outdoor som säljs 2018 har fått kraftigare sömmar samt utökade förstärkta partier, extended size och mer slitstarkt material överlag.

Varm och ombonadhåller barnet torrtbra snöstopp i ärmar och ben
För svaga sömmar vid knänauppfattas som svettig vid plusgradernågot bylsig

10. Tenson Dominic

Rejält varm vinteroverall som effektivt håller väta ute och andas väl

Testår: 2019 Prisklass: Premium – 1800 kr Material: 100% Nylon Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: PFC free impregnering Tillgängliga storlekar: 89/92-158/164 Tillgängliga färger: Blå, marin, röd, rosa Impregnering: PFC - free Foder: 100 % polyester, varm vaddering Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling:Ja, låg temperatur Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

När det gäller vinteroveraller är nog de flesta ense om att funktion går före design. Och det är onekligen så som Tenson har fokuserat med sin modell Dominic. Färg och formgivning känns helt enkelt inte supermodern. Men låt inte skenet bedra. Under ytan är det här en overall som imponerar på många områden.

Rymlig passform i varm och vindtålig vinteroverall

Tenson Dominic sitter bra på barnets kropp, rymlig utan att bli för pösig. Påklädningen fungerar väl. Till stor del kan ett barn fixa det på egen hand men när ärmens mudd ska över vanten eller bensluten ska dras över vinterkängorna behövs en vuxens hjälp. Overallen är håller tåligt kalla vindar ute och andas väl, så det aldrig blir svettigt. Den värmehållande förmågan går inte att klaga på, det här är en ordentligt varmfodrad modell. Vid de flesta väder räcker det med ett lager vanliga kläder för att barnet ska kunna leka ute en förmiddag och komma in igen helt lagom varm om kroppen.

En fördel med tighta ben- och ärmöppningar är förstås att de håller tätt mot snö och slask. Tenson Dominic gör ett fantastiskt jobb med att hålla barnet torrt. Fukten stannar som mest ytligt, och inte en droppe läcker in. Tygerna har också visat sig vara mycket slitstarka. I jämförelse med andra overaller så har sömmarna hållit fint och det syns minimalt med uppruggningar på knäna. På en av testoverallerna har det uppstått ett mindre hål som man fick laga, mest troligt för att barnet fastnat i något. Dominic får bra betyg för mängden reflexer, och overallen kommer med pälsluva är en av barnen uppskattad detalj.

Overall som kan borstas ren och torkar torrt över natten

Lera och sand är enkel att borsta av när overallen torkat efter användning. Men behöver man köra Tenson Dominic i tvättmaskin så torkar den över natten och kan användas igen dagen därpå.

Lite roligare design skulle inte skada. Men Dominic blir snabbt omtyckt av barnen, som gillar att använda overallen och aktivt velat ha den på sig. Visst är priset högt. Men prisvärdet upplevs som bra med tanke på att Tenson Dominic med stor sannolikhet kommer hålla sig fin under flera säsonger till, efter att redan ha gjort ett mer än fulltgott jobb under den gångna vintern.

Rejält varm och bekvämMycket effektiv på att hålla väta uteMysig luvaAndas väl
Tight mudd i ärmarnaHögt prisTråkig design

11. Reima Saana Winter Overall - Navy (520236-6988)

Snyggt designad vinteroverall som håller värmen och syns extremt väl i mörker

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: Reimatec reflective: 100% PES +100% PU coating, förstärkningsmaterial: 100%PA + 100% coating Vattentäthet: 15000/12000 mm Andningsförmåga: 7000/8000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Tillgängliga färger: 3 Impregnering: Nej Foder: Reima Soft insulation 160g/m2 Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Flourcarbon free, Bionic finish

Reima Saana Winter Overall - Navy (520236-6988)

Reima Saana är en riktig fullträff vad gäller estetisk design. Denna vackert blå vinteroverall för barn är nämligen täckt av stora ljusa prickar – som alla är reflexer! Sällan kan man ge fullpott för hur en overall lyckas med att få barnet att synas i trafiken i decembermörkret. Med Saana är det bara till att applådera, för det här är en overall som barnen vill ha på sig samtidigt som den uppskattas av ett vuxet öga.

Bra passform men korta ben och för trånga muddar

Saana är enkel att ta på och av barnet. Passformen är rymlig men samtidigt rak, blir inte bylsig vilket annars kan vara något som får en overall att kännas klumpig att röra sig i. Det visade sig dock vara svårt att hitta rätt storlek. I kropp och ärmar fungerar Reima Saana väl, men två av tre testfamiljer upplevde byxbenen som korta. Overallen blev urväxt undertill långt innan överdelen blev liten.

I overallens ärmar finns snölås i form av muddar. Dessa är mycket trånga och man får kämpa för att få igenom en vantbeklädd hand. Att ta på vanten i efterhand och få in den under mudden låter sig inte göras. Bensluten kan justeras med en knapp men den har gått upp lite för lätt varpå snö snabbt har letat sig in under byxbenet. Att byxbenen är åt det kortare hållet och lätt glider upp har antagligen bidragit till detta. I övrigt tar overallen aldrig in vatten eller slask genom tyget.

Varm och kraftfullt slittålig vinteroverall

Reima Saana upplevs som varm och mysig av barnen. För barn som lätt svettas kan Saana kännas lite tät, övriga barn hade inga problem med hur overallen andades. Utöver lätta slitningar på knäna så är Saana i mycket fint skick efter vinterns slut. Men på samtliga testade overaller har tyvärr ett antal reflexprickar helt eller delvis fallit av. Eventuellt har tvätt också haft inverkan på detta, men i övrigt har Saana klarat rengöring väl.

Tyvärr drar de korta byxbenen och de knepiga ärm- och bensluten ned helhetsintrycket. De faktiska funktionerna klarar inte av att uppfylla de förväntningar som kommer med priset. Något Reima annars har lätt för att göra. Men Reima Saana har uppskattats av barnen och designen med reflexprickarna får maxbetyg av alla som skådat overallen.

Design som är mitt i prickMaxat med reflexerLätt att rengöravarm och mysig
För korta byxbenKnepiga snölås i benslutenTighta muddar i ärmarna

Bra pris hos:

Jollyroom

12. Bergans Ruffen

Lätt och smidig vinteroverall som håller värmen väldigt väl och har en passform med hög rörelsefrihet

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: Face 100% Polyamide(Nylon) Membrane 100% Polyurethane / Face 2 95% Polyamide(Nylon) 5% Elastane(Spandex) Membrane 100% Polyurethane Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80 - 140 cl Tillgängliga färger: Athens Blue/Navy/Desert - Dark Sorbet/Jam/Desert Impregnering: DWR "C6" iht Norske regler Foder: 100% Polyester Insulation; 100g m/2 (60g m/2 hood and sleeves) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja, låg temperatur Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Bergans följer norska regler ( som är tuffare än andra länder) och ställer stränga krav vid användande utav kemikalier vilket styrs genom de etniska riktlinjer som finns för leverantörer. Bergans är en Bluesign systempartner.

Bergans Ruffen Insulated Kids Coverall - Athens Blue/Navy/Desert

På många områden får Bergans Ruffen högsta betyg av de fyra testfamiljerna, men faller likväl på målsnöret. Mycket på grund av den snedställda dragkedjan. Tanken bakom den är god - att man ska kunna klä barnet lager på lager utan att det ska hamna 2-3 dragkedjor direkt ovanpå varandra. Men i praktiken är denna unika dragkedja mycket svår för barnen att själva dra upp och ned. Och en overall som kräver förälderns hjälp vid påklädning även av barn i 4-5 årsåldern känns inte riktigt kompatibel med vardagsbruk. Vid detta års test har dessutom tre av fyra exemplar fått små hål på overallbenens insida, vid sömmen. Trots detta ger testfamiljerna overallen högt betyg på slittålighet, tack vare att tyget i övrigt ser mycket fint ut men endast väldigt svaga nötningar på rumpan.

Passformen hos Bergans Ruffen är mycket god. Overallen är varken tight eller för rymlig, och vidden i ben och ärmar möjliggör en smidig påklädning. I ärm- och benöppningarna sitter resår som uppfattats som lagom tight. Benen går att dra över skorna utan att man måste ta i, och ingen snö läcker in. Overallen är väldigt lätt och känns tunn men får höga betyg för sin värmehållande förmåga. Ofta räckte det med vanliga kläder, vid många minusgrader blir det lagom att addera ett underställ också. Ruffen andas också mycket väl, endast de barn som lätt brukar bli svettiga blev det också i overallen. Vindtåligheten är god men kragen uppfattas som för låg, en halsduk eller fuskpolo behövs för att det inte ska bli kallt om halsen.

Värmen och snöstoppen gör att Ruffen lämpar sig väldigt väl vid kallt väder och snö. Vid slask så upplevs overallen kunna bli blöt i ytan som värst, ett barn har dock vid ett par tillfällen känt fukten gå igenom tyget i rumpan. Men några andra läckage har inte skett och overallen torkar normalsnabbt om den har blivit blöt. Samma gäller när overallen behöver tvättas, vilket inte är allt för ofta då den för det mesta har gått att borsta av. Efter tvätt blir overallen helt ren igen, och ingen större tvättpåverkan har uppstått. Bergans Ruffen är en färgglad overall med lekfull design. Den hade gärna kunna få ha fler och större reflexer, några av barnen efterlyser också fler fickor. Prisvärdet för Ruffen dras slutligen ner av att påklädningen försvåras så pass mycket av dragkedjan, även om värmen, passformen och overallens låga vikt hyllas av våra testfamiljer.

Mycket god passformlätt för barnen att röra sig ihåller värmen mycket väl
Dragkedjan är mycket svår för barnen att dra uppvissa problem med slitage i sömmarna vid knäna

Bra pris hos:

Outnorth.se

13. Hummel Travis

Bekväm och rymlig vinteroverall som är rejält varm och har en praktisk krage

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: 100% polyester Vattentäthet: 10.000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-110-116-122-128-134-140 Tillgängliga färger: Olive Night Impregnering: Bionic -FINISH ECO Foder: 100% polyesterfoder Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg värme Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Flour-fri BIONIC-FINISH ECO

Hummel Travis är en på samma gång rymlig och tight vinteroverall. Den är enkel för barnet att sätta på sig, men sitter samtidigt bra formad efter barnets kropp och känns inte bylsig när man leker och rör sig. Benöppningarna funkar dock sådär. Får man dem på plats över skon så håller de tätt mot snö och slask. Men barnen har svårt att få dit dem på egen hand, något som innebär att när de ska klä på sig själva så kanske inte overallbenet hamnar rätt. Och då kommer vatten ta sig in i glipan mellan sko och byxben.

Mycket varm vinteroverall med praktisk krage

Travis har en väldesignad krage, som går upp högt men samtidigt inte sitter för tight runt halsen. Halsduk är i princip överflödigt. Likaså krävs det sällan några extralager kläder för att barnet ska hålla värmen. Hummel Travis är rejält varm som den är, och det finns ingen risk för att barnet ska frysa. Tvärtom kan det vid enstaka plusgrader bli lite svettigt i overallen för barn som brukar vara varma av sig.

Overallens tyger i sig uppfattas som vattentåliga, och fukt kommer aldrig in till kroppen genom overallen. Däremot tar sig snön in genom benöppningarna och overallen känns då och då fuktig på insidan av nedre delen av benen. Ärmarna har både mudd och resår, och där funkar snöstoppet bättre.

Enkel att hålla ren men saknar förstärkta knäpartier

Hummel Travis kan i de flesta fall borstas av efter uteleken, och sedan är den redo att användas igen. Overallen blir helt ren efter tvätt i maskin men upplevs suga åt sig mycket av vattnet, vilket påverkar torktiden negativt. På två av tre overaller har det tyvärr uppstått hål på knäna. Den tredje har fått ett kraftigt uppruggat tyg på samma ställe. I övrigt är overallen i mycket fint skick, så med förstärkt tyg vid knäna och kanske även vid rumpan så hade Travis klarat vintern utmärkt.

Det här är en vinteroverall som är varm och mjuk, samt enkel för en vuxen att klä på ett barn. För att Travis ska kunna fungera för flera säsonger så skulle knäna behöva förstärkas och byxbenen göras om. Men i övrigt har Hummel Travis varit en mycket bra overall, som alla barn har tyckt om att ha på sig och aldrig blivit kalla i.

Bekväm och mjuk att ha på sigHåller värmen väldigt välPraktisk krageSnygg design
Krångligt tighta byxbenenFör tunt tyg på knänaMörk färg och för få reflexer

14. TOBE Novus

Påkostad vinteroverall av tunn, följsam modell som är enkel för barnet att leka i

Testår: 2018 Prisklass: Premium Material: 100% Cordura Nylon Vattentäthet: 45 mm Andningsförmåga: Dynamisk, 15.000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Inom outdoor industrin diskuteras intensivt bruket av flourkarboner, PTFE, som bland annat GoreTex innehåller. Tillgängliga storlekar: 98 - 146 cl Tillgängliga färger: Blå, Röd, Grön, Orange Impregnering: Ja Foder: Lätt fodrad Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Bluesign, Oeko-Tex

TOBE Novus Monosuit - Blue Aster

TOBE Novus är den mest påkostade vinteroverallen i vårt test, och finns även som skoteroverall för vuxna. Modellen känns överraskande tunn när man tar i den, samtidigt som passformen är slimmad men ändå rymlig. Barnen har kunnat leka helt obehindrat och det finns utrymme för ett extra lager kläder under. Novus är lätt för barnen att ta på sig själva men vid vissa moment behövs assistans. Ben- och ärmöppningar är åt det tighta hållet, så när byxan ska dras över skon behövs det lite styrka i händerna. Den tid det tar en förälder att hjälpa till kan det dock vara värt, för sen sitter byxbenet ordentligt på plats. I ärmarna finns en inbyggd mudd med hål för tummen, och yttertyget kan dessutom spännas åt med kardborre runt vanten. Overallens låga vikt gör den väldigt populär hos barnen, likaså har de roliga och klara färgkombinationerna varit något som gått hem hos de små.

Två av tre barn har aldrig känts svettiga i Novus. Det tredje barnet har klagat både över att känna sig svettig och att vara kall. De övriga ger toppbetyg för den värmehållande förmågan och säger sig vara imponerade över hur en overall som känns så tunn ändå kan hålla barnet så precis lagom tempererad. Vad gäller vindtätheten finns inget att anmärka på, kall luft har inte ens lyckats smita in genom dragkedjan. Kragen har en bra form då den kan regleras i vidd med en extra dragkedja, och lyckas därför väl med att skydda mot vind och kyla. Snöstoppen har fungerat ypperligt bra. Att TOBE Novus har avsmalnande ben och ärmar håller inte bara vatten ute utan kan även vara en bidragande orsak till att värmen stannar kvar innanför tyget. Vid några tillfällen har ett av barnen blivit blöt om rumpan. För de andra overallexemplaren skickar inga läckande och barnen har även kunnat använda plagget som regnoverall på våren. En förskolepersonal tyckte att hur snabbt overallen blir torr efter utevistelse var det bästa hon sett under sin långa karriär inom barnomsorgen.

Novus har rejält förstärka knän som hållit sig i mycket fint skick. Hål har dock uppstått - i ena fallet baktill i byxbenet där skon nött på tyget, i andra fallet har en söm på insidan av knän ruggats upp och spruckit. Tyget i rumpan har inte samma förstärkning och där kan man se att tyget är något nött och därför bleknat. Overallen går att torka av om den blivit smutsig men är också enkel att tvätta. Både barn och vuxna har gillat overallens design och dess smidighet. Det finns även mycket annat gott att framhäva hos TOBE Novus men likväl har det visat sig svårt att leva upp till det höga priset. För att lyckas med det hade Novus behövt vara helt felfri. Och där är man inte riktigt än.

Kommentar från tillverkaren: Sympatex®-membranet i vår overall är 100% vattentätt och vindrätt, det garanteras av oss och av Sympatex®. Ett plagg som läcker blir oavkortat reparerat eller utbytt om felet beror på en material eller tillverkningsdefekt. Vi garanterar vattentätheten i Sympatex®-membranet oavsett hur ofta den tvättas. Detta tillsammans med miljö-aspekten är den största skillnaden mot exempelvis Gore-tex där membranet kan ta skada av att tvättas.

Rejält förstärkta knänmycket tunn och följsam modells om är lätt att röra sig ismart anpassningsbar krage, kan användas även höst och vår
Högt priskräver rätt typ av underställ för frusna barnkänslig för slitage i bensluten

Bra pris hos:

Sledstore

15. Minymo Oxford

Mycket slitstark vinteroverall som står emot både vatten och smuts samt är lätt att rengöra

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: Oxford Nylon Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 8000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80 - 164 cl Tillgängliga färger: Ensfarvet: Red plum/Blue/Navy/Striber til både dreng og pige Foder: Polyester padding Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja/lav varme Tål torkskåp: Ja Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Alle vores varer testes ift. REACH standarderne og vores egne standarder for PFC'er og PFAS'er da ikke alle er EU reguleret. Derfor er alle vores varer fri for fluorstoffer.

Minymo 92 Snowsuit - Medieval Blue (160292)

Minymo Oxford är en rymlig vinteroverall med en passform som drar åt det långsmala hållet. Barnen som testat overallen har kunnat röra sig precis som vanligt tills benen blir urvuxna, då de uppfattas som något korta. Men den detalj som man är ense om irriterar mest med Minymo Oxford är de inre muddarna i ärmarna. De är ovanligt tighta och hårda, och sitter därför som ett skruvstäd runt barnens armar direkt de har en något tjockare tröja under overallen. Här krävs ett rejält omtänk kring designen för att vinteroverallen ska få upp sitt slutbetyg. Nog för att det är bra med snölås som håller snön ute, men en arm ska kunna komma igenom utan att man måste slita och dra. Minymo Oxford har en godkänd ventilerande förmåga, varma barn kan ibland kännas svettiga. Vindtätheten är det dock inget fel på. Overallens krage är låg men upplevs fylla sitt syfte.

Två av tre familjer ger Minymo Oxford högsta betyg för värmehållande förmåga och uppger att det räcker med ett lager vanliga kläder under, utom vid minusgrader och då har man lagt till ett underställ också. Den tredje familjen tycker att Oxford blir för kall när temperaturen kryper under nollan. Vattentåligheten är man dock rörande ense om håller absolut toppnivå. Barnen har kunnat sitta ned i en vattenpöl utan att någon väta har läck in. Om någon fukt tränger igenom yttertyget så stannar den i så fall ytligt. Så fort overallen tas in så torkar den dessutom fort igen. Slittåligheten får också beröm. Efter en lång vinter är overallen i mycket fint skick. Knäna är något nötta och en av overallerna har fått en djupare nötning i rumpan. Reflexer finns på ärmar och ben men det råder brist på dem på bröst och ryggparti, där skulle vi gärna ha sett fler av dem.

Minymo Oxford beskrivs av en familj som magiskt bra på att hålla sig ren. Detta efter en olycka med karamellfärg som spillts över overallen, något man senare inte kunde se ett spår av. Att smuts och sand har mycket svårt att fästa i tyget innebär att Oxford mycket sällan behöver tvättas, och när det väl krävs är det ett stort plus att den sedan kan torkas i torktumlare. Ingen tvättpåverkan kan skönjas ens efter 2-3 tvättillfällen. Designen är populär, overallen kommer både i bjärta rosa kulörer och mörkare blåa. De rosa färgerna går hem bäst då de syns mest i vintermörkret. Barnen har gillat Oxford - med undantag för att ärmarna har varit alldeles för tighta. Kan Minymo förbättra det området så kommer också vattentåligheten och overallens slitstarka tyger kunnat uppskattas betydligt mer.

Mycket slitstarka tygerstår väl emot vatten och smutslätt att rengöra och torka
Alldeles för tighta muddar i ärmarnaför få reflexer

Bra pris hos:

Emmamai

16. Polarn O Pyret

Varm och bekväm vinteroverall som står emot slitage väl och är enkel att klä av och på

Testår: 2018 Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 5,000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128 cl Tillgängliga färger: (inför AW18): Ensign Blue (Blå) och Rose Wine (Rosa). Impregnering: PFC-free DWR: Rudolf Bionic Eco finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: "Polarn O Pyret har ett omfattande och strukturerat kemikaliearbete, det har bland annat resulterat i att vi helt fasat ut impregneringar med PFC från vårt sortiment."

Polarn O Pyrets vinteroverall är varm och tålig med en passform som tillåter smidig av- och påklädning. Dragkedjan går en bra bit ned på benet för att overallen ska kunna öppnas upp ordentligt. PoP är tidigare kända för att vara väldigt generösa i storlek men uppfattas nu som normala, ibland på gränsen till små. Ärmsluten har lagom långa muddar som man lätt kan få en vante igenom, men som ändå håller vanten på plats. Också bensluten fungerar väl, de är enkla att dra över skorna även om vissa barn tyckte att fötterna fastna lite i fodret på vägen ut. Så länge overallen är lagom i storlek så är det enkelt för barnet att leka i den. Overallen har en god ventilerande förmåga. Barn som annars lätt blir svettiga eller upplever vinterplagg som för varma har varit nöjda med att ha Polarn O Pyrets overall på sig.

Overallens värmehållande förmåga fungerar utmärkt ned till runt -10, därefter behövs några extra lager plagg under för att barnet ska hålla rätt temperatur. För en vanlig, normal vinter finns det således inget att klaga över på den punkten. Vattentåligheten får mer varierande betyg. Vätan tränger aldrig in så att barnet blir blött eller ens att kläderna känns fuktiga. Men de yttre skikten släpper in mycket vilket gör att PoPs overall utifrån känns blöt, och därmed också blir ganska tung. Snöstoppen i ärmar och ben har varit felfria, de är lagom tighta så att ingen snö kan läcka in den vägen. Slittåligheten får högsta betyg. Inga hål har uppstått på någon av testoverallerna och endast svaga nötningar kan skönjas över knän och rumpa. Polarn O Pyret sticker ut som det märke i testet som får högst betyg för reflexerna, som är välplacerade och tillräckligt stora för att verkligen synas.

En svagare punkt är overallens förmåga att hålla sig ren, vilken till stor del verkar bero på overallens färg. De lila testexemplar har med en vanlig tvätt blivit som i nyskick i igen, även om torktiden bedöms som relativt lång. Med de ljusblå overallerna - en fin färg som i övrigt varit mycket uppskattad av familjerna - håller inte måttet. De blå partierna suger åt sig sand och efter tvätt skiftar tyget i varierande grader av mörkt. Funktionen påverkas inte, men overallen ser väldigt tråkig ut. Ihop med att overallens ytskikt snabbt blir blött så är detta ett område som behöver förbättras. För overallerna i sortiment AW 2018 meddelar PoP att man har bytt ut färgerna mot mörkare nyanser för att slippa problemet med att ljusare tyget sög åt sig smuts De starkaste sidorna hos Polarn O Pyrets overall är att den är varm och enkel för barnet att ta på sig, vilket gör att prisvärdet ändå blir bra.

Varm och bekväm för barnetlång dragkedja som går ned på benetstår emot slitage väldigt väl
Blir blött på utsidanissa tyger missfärgas av smuts och tvätt

17. Mikk-Line Nylonwear

Precis lagom varm och mjuk vinteroverall som är lätt för barnet att ta på sig själv och lätt att leka i

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: Nylan taslan Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 3000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja, dock ej i armhålan Tillgängliga storlekar: 74 - 140 cl Tillgängliga färger: Marinblå och lila Impregnering: Nej Foder: Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Overholder REACH

Mikk-Line Nylonwear är en varm och mjuk vinteroverall med en passform som tillåter god rörelseförmåga. Den är något bylsig i midjan på smalare barn då det inte finns något sätt att dra åt den. Overallen är lätt att ta på sig och är tillräckligt stor i storleken för att kunna användas hela vintern ut. Både ärm- och benslut har fungerat utan problem, varken för tighta eller för slappa. Overallen andas väl, barnen blir inte svettiga och fukt stängs inte in innanför overallen när barnet leker i den. Den lyckas också effektivt hålla kalla vindar ute. Kragen uppfattas som en aning vid och man kan därför vid kallt väder behöva komplettera med en halsduk. Vad gäller Mikk-Lines värmehållande förmåga så finns det inget som behöver förbättras. Samtliga barn har haft en alldeles lagom kroppstemperatur och aldrig klagat på att ha frusit. Ett lager vanliga kläder under overallen har räckt utmärkt för att hålla värmen.

I overallens benslut finns en inre resår som håller byxbenet på plats runt skon. Det finns också fothällor i gummi. Byxbenets yttre tyg går dock inte att dra åt, vilket gör att det tenderade att släpa i marken och nötas när tyget blivit blött och tungt. Genom de små hål som då uppstod har sedan vatten kunnat ta sig in i byxbenen på två av overallerna. Den tredje har inte läckt in. I övrigt har väta stannat ytligt i overallen. Slittåligheten får lite blandade omdömen. En söm i rumpan nöts snabbt delvis bort och färgen har bleknat så att overallen snabbt ser välanvänd ut på knäna. Även Mikk-Lines overall lider brist på reflexer, precis som de flesta andra modeller som medverkar i testet. Speciellt på benen och på ryggen skulle familjerna gärna sett fler av dem.

Overallen kan tvättas och torkar relativt snabbt efteråt. I början av säsongen räckte det ofta med att borsta av den, men när yttertygets ruggats upp av användning så fastnade sand och smuts bättre. Då behövde overallen en omgång i tvättmaskinen för att bli ren. Viss tvättpåverkan har också märkts av, i form av att färgen bleknat något och att ytskiktet släpper in mer fukt. Mikk-Lines design får medelbetyg. Lite för tråkig färg och ser lite för bylsig ut, tycker familjerna. Men de poängterar också att samtliga barn verkligen har tyckt om att ha sin vinteroverall på sig och valt den framför andra vinterplagg som funnits tillgängliga. Förstärkt tyg och annan design av byxbenen efterlyses såldes, medan barnens förtjusning i overallen och att den håller värmen väldigt väl visar sig vara Mikk-Line Nylonwears utan tvekan starkaste sidor.

Lätt för barnen att ta på sigprecis lagom varm och mjukbra rörelseförmåga
För få reflexerhål nöts upp på byxbenentyget ser slitet efter en säsong

18. Kuling Trend

Smidig och rymlig overall som är enkel att hålla ren och står emot vatten

Testår: 2018 Prisklass: Budget Material: 100% Polyester Vattentäthet: 8 000 mm Andningsförmåga: 5000/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92 - 140 cl Tillgängliga färger: Leopard, Dusy Blue, Primerose Pink, Forest Green, Peach Melba, Red Apple Impregnering: Bionical Finish ECO Foder: 160 g Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°, men overallen och miljön mår bäst om torkskåp undviks

Kuling Trend är en smidig och stilren vinteroverall. Passformen är ganska tight men ändå följsam. Barnen kan röra sig som vanligt med overallen på. Overallens ärmar är något korta och blir urvuxna snabbare än övriga delar. Overallen känns lätt och smidig, och barnen blir inte svettiga av att ha den på sig. Den är vindtät. Kragen på Kuling Trend får godkänt men kunde göras något högre, då den i nuläget behöver kompletteras med halsduk vid kallare väder. Vad gäller den värmehållande förmågan så har hälften av barnen känts lagom varma när de varit ute i vintern med Kuling Trend, medan andra hälften tenderat att bli kalla. Har man barn som redan är varma av sig så verkar overallen fungera bättre för dem än vad den gör för frusna barn.

Snölåsen i ärmar och ben får mixade betyg. Visserligen har byxändarna en rejäl resår med inre gummiskikt för att byxbenet ska stanna kvar runt skon. Men det gummit har blivit slitet och släpar i marken i slutet av säsongen. I ärmarna finns en tunnare mudd som fungerar väl, så länge ärmen inte blivit för kort, för då är gliporna oundvikliga. Kuling Trend håller i grunden tätt mot vatten och har fungerat väl för barnen att leka med även i slask. Men slittåligheten får rakt igenom underkänt. På samtliga fyra overaller som har testats har tyget vid knäna gått sönder och vadderingen har ibland fallit ut. Sömmarna på knäna bedöms vara alldeles för snävt sydda och därför har de spruckit upp mer eller mindre omgående. Eftersom att det uppstått stora hål på knäna har det varit mycket lätt för vatten att tränga in den vägen, så barnen har dessvärre blivit blöta när de haft overallen på sig. Det är synd att overallen drabbats av denna konstruktionsmiss då tyget i sig verkar mycket tåligt och i övrigt är i bra skick när vintern är över.

Även banden under skorna känns slarvigt ditsatta. Knappar har lossnat och själva banden, i gummi, har brustit. Kuling Trend får godkänt för mängden reflexer, men fler borde placeras ut på overallens rygg- och bröstparti. Det har varit enkelt att hålla overallen ren. En familj beskriver den som så gott som självrengörande då damm och sand faller av eller snabbt borstas bort. Trend får tvättas i maskin och torkar relativt snabbt. Utseendemässigt är overallen enkel men fin. Barnen har alla tyckt om att ha overallerna på sig, men föräldrarna är inte lika förtjusta i det dåliga prisvärdet. En overall ska kunna hålla åtminstone en säsong innan den faller i bitar. På Kuling Trend sprack knäna genomgående upp och overallen kan därför inte anses vara värd sitt pris så som den är konstruerad idag.

Tillverkarens kommentar: De modeller som säljs 2018 har fått tätare och kraftigare sömmar, justerbar midja samt högre vattenpelare.

Smidig och samtidigt rymlig passformbra tyg som står emot nötningarbra motstånd mot vatten
För snävt sydda sömmar som gör att knäna spricker uppför korta ärmarför tunn för att hålla frusna barn varma

19. Wheat Snowsuit Miley Navy

Fint designad vinteroverall med rejält vadderat foder och passform som kan justeras i midjan

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: 100% nylon Vattentäthet: 10.000mm Andningsförmåga: 8000g Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104, 110, 116, 122, 128 cl Tillgängliga färger: 5 enfärgade och 5 med mönster Impregnering: Smutsavvisande Foder: Light weight polyester padding with high insulation. Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Nej Maximal tork-temperatur: Låg temperatur.

Wheat Snowsuit Miley Navy

Wheat Miley är en vinteroverall för barn i klassiskt stilren stil, med en passform som är rymlig i kroppen med smalare över axlar och ned mot benen. Overallen kan justeras i midjan, så att den sitter bättre – speciellt i början av vintersäsongen när växtmånen är som störst. En rolig detalj är den lilla löstagbara reflexen som medföljer overallen.

For AW19 sæsonen har vinteroverall’en skiftet navn til Snowsuit Moe, og er tilgængelig i 6 solid farver og 6 print.

Tätsluttande snölås och varmt vadderad

I ärmarna finns en inre mudd som fungerar som snöstopp. Den sitter tätt runt handleden och det är enklast att ha vanten ovanpå. Väljer man istället att ha vanten under så blir det tight, men snö kommer garanterat inte kunna ta sig in. Även benöppningarna är åt det tightare hållet. Fördelen är att snö inte läcker in. Nackdelen är att det varit mycket svårt för barnen att föra byxbenen över skorna. Och fixar barnet inte att göra det på egen hand så blir det kanske inte gjort alls, och då kan fukt enkelt ta sig in i glipan mellan sko och overall.

Kragen på Wheat Miley bör kompletteras med en lös polokrage, då den är relativt låg och kommer nära halsen när den stängs hela vägen. Det här är en rejält vadderad vinteroverall som å ena sidan upplevs hålla värmen väl. Å andra sidan tenderar barn som redan är varma av sig att lätt bli svettiga i den. För normalfrusna barn är det dock bekvämt att inte behöva klä på så mycket under, det räcker med ett underställ.

Overall som kan ärvas vidare när vintern är slut

Även om det händer att Wheat Miley blivit mycket blöt vid lek i slask och vattenpölar, så har vätan stannat ytligt och kommer inte in till barnet. De gånger fukt kommit in benen har det troligtvis hängt ihop med att barnet inte klarat av att dra byxbenet över skon. Slittåligheten får överlag goda omdömen. På ett exemplar upplevs knäna som märkbart uppruggande, med de andra två ser fina ut i ytskikten.

Även om många funktioner fungerar väl så upplevs Wheat Miley inte som riktigt prisvärd. Den har dessvärre inte varit någon favorit hos barnen. Mycket på grund av de tighta bensluten som har skapat irritationsmoment vid varje påklädning. Samtidigt har föräldrarna varit nöjda med att overallen varit enkel att hålla ren och att den har hållit barnet torrt. Men det räcker inte hela vägen till att Wheat Miley ska bli en vinteroverall man väljer framför andra modeller.

Fin designRejält varmfodradbra vattentålighetVälfungerande snöstopp i ärmarna
För tighta benöppningarSaknar förstärkt tyg på knänaFör få reflexerLåg och tight krage

Bra pris hos:

Babyshop

20. Geggamoja Winter Overall - Pink

Rejäl och varm vinteroverall med effektiva snölås som håller barnet helt torrt

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: 100% Nylon Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74/80-134/140 cl Tillgängliga färger: Blue steele och Plum Impregnering: Bionic Finish Eco Foder: 100% Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej Kommentar från tillverkaren: För modellen som säljs AW 2019 har vi lagt till ½ insydd resår och strap plus karborreband, samt tagit bort den trumpetformade ärmöppningen som upplevts som problematisk.

Geggamoja Winter Overall - Pink

Geggamoja Vinteroverall är en klassisk modell som effektivt håller värmen och är vattentålig, vilket är grunden för att ytterplagg för vinterbruk ska anses som bra. Vissa detaljer i designen funkar mindre bra, något som drar ned helhetsintrycket. Men andra detaljer imponerar. Geggamoja är en av få vinteroveraller som försetts med ett riktigt bra antal reflexer.

Långsmal passform och god vattentålighet

Passformen är inte helt optimal och Geggamoja Vinteroverall känns lite bylsig. Själva modellen är långsmal, och ärmar och ben är långa i förhållande till storleken i övrigt. Det gör det svårt att få ut handen och leder till att byxbenen trampas sönder om man inte varje gång är noga med att spänna åt dem. Formen på vinteroverallen gör sig bättre på lite större barn med andra proportioner på kroppen.

Vattentåligheten hos Geggamoja Vinteroverall är riktigt god. All väta stannar ytligt och snölåsen i ärmar och ben håller effektivt all slask borta. Inte ens i slutet av vintern och tidig vår är det något av barnen som blir blöta. I byxbenen finns en resårmudd som sitter lagom hårt runt kängorna. I ärmen utgörs snöstoppet av en tight mudd, som gör jobbet väl men komplicerar påklädningen. När overallen tas av så åker resåren in och måste sedan petas rätt. Det är även svårt att få på en vante, då den yttre overallärmen är för vid för att man ska kunna dra vanten över samtidigt som mudden är så tight att den bara knappt går på under.

Varm och slittålig vinteroverall med vissa svaga punkter

Geggamoja är rejält varm och man behöver aldrig oroa sig för att barnet ska frysa, eller knöla med flera lager kläder. Tygerna håller hög kvalitet. Några nötningar syns knappt, mycket tack vare de förstärkta partierna vid knä och rumpa. En av de testade overallerna sprack dock i grensömmen när den skulle tvättas efter vintern, och på en annan brast resåren i midjan.

Tendenserna till kvalitetsbrister och den knepiga passformen går inte att bortse ifrån när en bedömning sammanställs. Men Geggamoja har en bra grund att stå på med sin vinteroverall. Erfaren förskolepersonal beskriver den som en rejäl och att den lyckas väl med att hålla barnet torrt och varmt. Det som inte är en självklarhet när det kommer till alla overaller funkar riktigt väl när det kommer till Geggamoja Vinteroverall.

Håller barnet lagom varmtMycket vattentåligSlittåliga yttertyger
Knepig passformTighta ärmmuddarNågot stel och klumpig i modellen

Bra pris hos:

Promenix

Allt om overall

Det finns idag fler kvalitetsoveraller för barn än någonsin på den skandinaviska marknaden och de bästa overallerna har en fantastisk hög kvalitet. Vill man ha den allra högsta prestandan på barnens vinterkläder så måste man emellertid också betala för den. En riktigt bra vinteroverall kostar generellt runt 1500 kr, men det går även att få prisvärda barnoveraller för under tusenlappen. Dessa kan däremot inte mäta sig i kvalitet med de allra bästa overallerna och ofta faller det på att passform och slittåligheten inte riktigt håller måttet. Att de bästa overallerna har ett högt pris behöver ändå inte innebära att de är dyra i längden. Ytterkläder av hög kvalitet tål att användas under flera säsonger av flera syskon. Vissa modeller på overaller kan också säljas vidare till ett bra pris på andrahandsmarknaden vilket på sitt sätt minskar slutkostnaden. En del barn föredrar termobyxor och vinterjacka, det gör det enklare att exempelvis bara använda jackan om utevistelsen handlar mer om transport än lek i snön. Fördelen med en overall är att det bara är ett plagg som ska kläs på och att det finns färre skarvar där snö kan läcka in. När det kommer till skidkläder så kan en overall därför av samma skäl även vara det bästa valet för en vuxen.

En dyrare overall förväntas prestera bättre än en billigare overall. Köper man en kvalitetsoverall tycker vi nämligen att den både ska klara mycket och hålla länge. Därför räcker det inte med att overallen har hög prestanda när man köper den, utan denna prestanda ska även bestå. Dyrast är dock långt ifrån alltid bäst och en overalls kvalitet kan även skifta från år till år, då de flesta overalltillverkare arbetar med en kontinuerlig produktutveckling.

När man väljer overall ska man även ha i åtanke ålder på barnet. En större, mer rörligt barn sliter mer på sin overall, än en baby som mest åker vagn. Ska man välja en overall till sin bebis så kan det vara viktigare med rejäl vaddering i rumpan, eftersom att småbarn tillbringar mer tid direkt på marken, sittandes i snön, än de springer runt. Något annat som är viktigt att ha i åtanke är att det är långt ifrån alltid som en overall med hög teoretisk prestanda lever upp till denna i praktiken. Man ska alltså inte stirra sig blind på hur många millimeter vattenpelare en overall klarar. Eller hur många gram vatten per kvadratmeter och dygn en overall kan andas ut. En overall med lägre teoretisk prestanda kan alltså vara bättre än en overall med högre. Därför testar vi alltid vinteroverallerna som de ska användas - av vanliga barn som går på förskolan eller i skolan, som åker pulka med familjen på helgen och som bygger snögubbar och klättrar på snöhögar med sina kompisar.

Viktiga egenskaper hos en barnoverall

För att utse vilken overall som blir bäst i test i respektive prisklass har vi tagit hänsyn till en mängd olika egenskaper uppdelade i ett flertal kategorier. Nedan kan du läsa i detalj om dessa egenskaper med förklaringar till hur och varför de är viktiga och även få råd om vad som är viktigt för just ditt barns behov.

Vattentäthet

Det finns på marknaden en mängd olika material som är vattentäta och olika barnoveralltillverkare använder olika material. När man mäter vattentäthet mäter man i branschen traditionellt hur hög vattenpelare ett material klarar. För att förstå vad detta innebär kan man tänka sig ett flera meter högt glasrör som är öppet i båda ändar. Man ställer glasröret med ena änden ned mot materialet för vilket man vill mäta dess vattentäthet och den andra änden uppåt. Sedan fyller man på med vatten uppifrån och ser hur fullt röret hinner bli (det vill säga hur hög pelaren av vatten i röret hinner bli) innan vattnet tränger igenom materialet i botten på röret.

Branschkravet för att ett plagg ska klassas som vattentätt är 1 300 mm, det vill säga 1,3 meter. Vissa prestanda-overallers material påstås klara vattenpelare ända upp till 20 000 mm, det vill säga 20 meter! Även om det egentligen borde vara svårt att motivera vad en vattentäthet på över 4000-5000 mm har för praktisk nytta, visade vårt test att overaller med extremt höga värden för vattentäthet även var de vattentätaste och motstod väta extremt väl. Den overall som blev bäst i test hade ett värde på hela 10 000 mm. Samtidigt motstod flera overaller med en påstådd vattentäthet på 8000 mm inte väta tillräckligt väl.

Att overallens material är vattentätt innebär dock inte att overallen nödvändigtvis är vattentät. Förutom öppna ändar som byx- och ärmslut samt halslinningen kan vatten även tränga in genom blixtlås eller i sömmar. Därför ska overallen ha så få sömmar som möjligt och de sömmar plagget faktiskt har ska vara tejpade, vilket alla overaller i testet hade. Blixtlås ska dessutom ha en nedfällbar skyddande kant. Allt för att hindra att vatten eller fukt tränger igenom. Flera av de overaller vi testade hade en utmärkt vattentäthet och hade därför inte bara ett tillräckligt vattentätt ytmaterial. De hade alltså även tillräckligt skyddade byx- och ärmslut etc. för att vattnet inte skulle tränga i den vägen.

Värmehållningsförmåga

Värmehållningsförmågan är för de flesta jämte vattentätheten den viktigaste egenskapen hos en overall. Den bestäms främst av materialet och kvaliteten på overallens foder. En god värmehållningsförmåga är naturligtvis viktigare ju kallare klimat overallen ska användas i. Ju länge norröver man bor i detta avlånga land, desto viktigare bör värmehållningsförmågan bli inför ett overallval. En overalls värmehållningsförmåga står ofta motsats till dess andningsförmåga och dess rörlighet. Ju bättre värmehållningsförmåga, desto sämre andningsförmåga och rörlighet. De allra bästa overallerna har dock såväl en god värmehållningsförmåga som andningsförmåga och rörlighet.

Vissa overaller har löstagbart foder vilket gör att overallen då kan börja användas redan på hösten och sedan fortsätta brukas ända fram till långt in på våren.

Vindtäthet

Vindtäthet är en egenskap som är nära besläktad med värmehållningsförmåga, då den senare ofta är beroende av den första. När man vill veta hur mycket utomhusluften kyler mäter man köldeffekt. Förutom temperaturen påverkar ju även vindens styrka köldeffekten. Om det till exempel är - 10°C ute och det samtidigt blåser 10 m/s, motsvarar denna köldeffekt en temperatur på - 30°C när det är vindstilla. För att en overall ska kunna hålla värmen i alla väder måste den alltså vara tillräckligt vindtät. Samtidigt ska den helst också ha en god andningsförmåga och de bästa barnoverallerna uppfyller både dessa krav.

Förutom ett vindtätt material är det viktigt att vinden inte hittar in i overallens öppningar. Därför bör overallen vara utrustad med ärm- och ben-mudd, då kall luft annars lätt sugs in i ärmarna och längs byxbenen och kyler ner barnet. Vissa overaller har ärm-mudd i ärmarna med hål för fingrarna. Ärm-mudden är till för att ärmen ska sluta tätt mot armen och hålla inne värmen. Ett potentiellt problem med detta kan vara att mudden som sticker fram under ärmen då kan suga åt sig vatten. Barn med en förkärlek för att stoppa fingrarna i vattenpölar och liknande kan därför få problem med att dessa ärm-mudd blir blöta och kyler ner barnet.

Andrahandsvärde

Andrahandsvärdet på en barnoverall blir en allt viktigare egenskap för många konsumenter. Speciellt sedan Internet har gjort att man som säljare idag får mycket bättre betalt för en begagnad overall än tidigare, då man nu kan nå ut till så många fler potentiella köpare. Ofta är det de mer exklusiva barnoverallerna som har höga andrahandsvärden då de har en så god hållbarhet och inte blir lika utnötta som billigare overaller. En overall med ett högt andrahandsvärde kan därför bli en mycket bra affär för föräldern även om den har ett högt inköpspris. Detta då andrahandsvärdet kanske bara blir några hundra konor lägre än inköpspriset. Faktum är att andrahandsvärdena på många overaller idag är så höga att man som köpare ofta lika gärna kan köpa en helt ny overall i butik. På så vis kan ens barn få använda en mycket bra overall, med alla fördelar det innebär, utan att det behöver kosta mer än en mycket billig overall kostar. Overaller med höga andrahandsvärden håller i regel en mycket hög kvalitet. Därför kan man som förälder tack vare Internet-försäljning etc. ofta göra en mycket god affär genom att köpa en premium-overall i butik och sedan sälja den vidare när barnet vuxit ur den. Det behöver faktiskt inte bli dyrare än att köpa en billig ”budget”-overall för några hundralappar. Samtidigt får ens barn åtnjuta alla de fördelar det innebär att kunna använda en kvalitetsoverall, såsom passform, vattentäthet, värmehållningsförmåga etc.

Slitagetålighet

Slitagetåligheten är nära besläktad med andrahandsvärdet på en overall. För att en overall ska få ett högt andrahandsvärde måste den ju naturligtvis hålla för att kunna säljas vidare i gott skick. Den typ av overaller man billigt kan köpa på stormarknader för några hundralappar har i regel en hållbarhet som är betydligt kortare än de kvalitetsoveraller som kostar en bit över tusenlappen. Att välja en billig overall blir därför inte så billigt som man kanske tror, då den billigare overallen har en betydlig kortare livslängd än den dyrare kvalitetsoverallen. Speciellt om barnet har småsyskon som annars kan ärva sitt storasyskons overall eller om man planerar att sälja overallen när barnet växer ur den. En overall med god hållbarhet har nämligen ofta även ett högt andrahandsvärde. Förutom att en kvalitets-overall nöts mindre än en ”budget”-overall, har den i regel dessutom bättre prestanda i allmänhet vad gäller t.ex. värmehållningsförmåga, andningsförmåga, passform etc.

Rivkraft

Rivkraft är overallens förmåga att motstå revor om plagget fastnar i någonting vasst. Barn är generellt sett inte bara mer aktiva än vuxna utan därtill sällan speciellt rädda om sina kläder. De fastnar därför lätt med kläderna i olika saker, i synnerhet om de leker utomhus, t.ex. i skogen eller på en lekplats. Därför är det viktigt att en bra overall är gjort av ett material som är tillräckligt starkt för att inte slitas sönder när barnet väl fastar i något. Oftast är det grenar och andra träföremål barn fastnar i utomhus, men tyvärr är även metallföremål inte helt ovanliga orsaker till revor. En bra overall bör klara att barnet fastnar i grenar, rötter och brädor. Att stå emot en järnspik kan dock vara för mycket för även de mest rivtåliga av overaller. Vassa metallföremål får dock inte förekomma i närheten av platser där barn leker och därför borde revor orsakade av spikar, metallskrot etc. inte vara ett problem om ditt barn inte leker på olämpliga platser.

Andningsförmåga

En overalls andningsförmåga är viktig på grund av att den släpper ut fukt och därmed håller barnet torrt. Om barnet vid till exempel lek svettas eller vatten på något sätt kommer in i overallen gör en bra andningsförmåga att denna fukt sipprar ut ur overallen. Om overall inte har en tillräckligt bra andningsförmåga kommer denna fukt istället att stanna kvar och riskerar då att kyla ner barnet när det är inaktivt och då inte själv värmer upp sin kropp på samma sätt. Dessutom vet de flesta hur jobbigt det kan kännas att bära ett plagg som är blött på insidan och inte vill torka. Som liknelse kan man jämföra ett par jeans goda andningsförmåga med ett par läderbyxors dåliga andningsförmåga.

Det råder ofta ett motsatsförhållande mellan andningsförmåga och värmeisolering. En overall med god andningsförmåga har därför ofta sämre värmeisolering och tvärtom. Det paradoxala med detta blir här att en overall med mycket hög värmeisolering kan ha sämre värmehållningsförmåga än en overall med god andningsförmåga. Det finns dock även riktigt bra overaller som har såväl bra andningsförmåga som bra värmeisolering.

Kläderna barnet bär under sin overall påverkar också andningsförmågan och därmed värmehållningsförmåga. Med rätt kläder under overallen kan även en overall med sämre andningsförmåga prestera bra och med fel kläder under kan även overall med bra andningsförmåga prestera dåligt.

Säkerhet

Säkerheten är en ofta lite bortglömd men alltjämt mycket viktig aspekt i bedömningen av en overall. Mer grundläggande säkerhets-funktionalitet, som att overallen inte har några lösa snören eller annat som under olyckliga förhållanden kan bli dödsfällor för barnet är naturligtvis viktiga. Denna typ av säkerhetsrisker är dock idag (som väl är) ovanliga, då branschen lärt sig av de olycksfall som skett och därför skyr allt vad snörning och liknande heter. Istället är det idag synligheten som är den vanligaste svagheten ur säkerhetssynpunkt bland moderna overaller. Att en overall syns väl är nämligen viktigt för barnets säkerhet. Reflexer är den kanske viktigaste faktorn för en god synlighet under vintern, speciellt i trafiknära miljöer. En overall bör ha flera reflexer på olika delar av overallen, så att minst en reflex är väl synlig oavsett barnets position och varifrån betraktaren ser barnet. Reflexer på armar och ben syns extra bra då reflexer i rörelse syns lättast.

För bästa synlighet duger det dock inte med tillräckligt många samt rätt placerade reflexer. Även overallens färg är viktig för synligheten, åtminstone när det är ljust ute. Även om det oftast är mörkt i Norden under vintermånaderna är det fortfarande ljust en stor del av dygnet, speciellt under dagtid då barnet ofta är utomhus. I dagsljus krävs därför en färg som sticker ut från omgivningen för att overallen ska ha bästa synlighet. Även vid skymningsljus (som i Norden råder under extra lång tid) är väl synliga färger lika viktiga som reflexer. En god synlighet i dagsljus är dock inte bara viktigt ur en trafiksäkerhetssynpunkt. Om barnet skulle försvinna i skog och mark kan en overall som är väl synlig i dagsljus rädda liv. Att hitta barnet innan mörkrets inbrott är ofta livsavgörande då den kalla vinternatten snabbt kyler ner barnet. Flera är de barn vars liv troligen kunde ha räddats om de haft på sig väl synliga overaller. Ofta får dock synligheten stå tillbaka för att ge overallen moderiktiga färger då såväl tillverkare som föräldrar inte beaktar färgens vikt för synligheten. Flera tillverkare erbjuder dock minst ett färgglatt alternativ av de olika färgval som ofta finns för en given overallmodell.

Passform

Passformen är en annan egenskap som är viktig i bedömningen av en overall. Det är inte lätt att skapa en overall med exemplarisk passform. Speciellt med tanke på att olika barn har olika kroppsform och det faktum att overallen ska bäras av en växande individ. Dessutom ofta under en hel vintersäsong då barnet kan växa flera storlekar. De senaste åren har vi dock sett en imponerande utveckling mot allt fler overaller som har en allt bättre passform, åtminstone bland kvalitetsoverallerna.

En overall med bra passform ska vara lätt att trä på barnet för föräldern, men också av barnet självt. Muddarna ska vara tillräckligt stora för att barnet ska kunna ha handskarna på när man tar på overallen och overallens ben ska vara lätta att dra över skorna. Helst ska man även kunna ha skidpjäxor under overallen. Samtidigt ska overallen sluta tätt vid såväl handleder som anklar. Som en följd av att barnen dels blir starkare, dels får förbättrad motorik då de blir äldre bör overallerna designas med detta i åtanke. Detta innebär att muddarna bör vara mindre åtsittande för små barn och mer åtsittande för äldre barn. Om detta inte görs finns det enligt vår erfarenhet en risk för att muddarna blir för åtsittande eller för lösa. Vanligast är att muddarna blir för åtsittande för de minsta barnen.

Det är också viktigt att kragen sluter åt ordentligt, samtidigt som den inte får strypa barnet. Kragen ska inte heller vara så hög att den trycker upp mössan i nacken. Blixtlåset ska nå ända upp till krag-slutet, så att inte halsen blottas och kall luft läcker in och kyler ner barnet, vilket kan förstöra värmehållningsförmågan på en annars varm overall. För bästa passform får en overall också gärna ha funktioner för att finjustera overallens storlek. En sådan funktion är justerbar snörning i midjan, så att overallen sitter åt lagom mycket och inte glider ned. En annan funktion är justerbar snörning i byxsluten för att anpassa byxlängden och förhindra att overallens byxben glider ner och kommer i vägen för barnet och slits ut. Funktioner som justerbar snörning kan bidra till att en overall passar en hel vintersäsong trots att barnet växer flera storlekar i sina andra kläder. Overallen bör även ha resår under fötterna för att hålla skorna på plats.

Rörlighet

Utomhuslek, med all den rörelse det innebär, ger en mycket god träning och bygger upp barnets muskler, koordination etc. Därför är det viktigt att kläderna inte hindrar barnens rörelser. Samtidigt är inte nödvändigtvis den overall som väger minst och är mjukast den bästa för ditt barn. Förväntar man sig att vintern inte blir så kall, passar det kanske bättre med en tunnare och lättare overall med mer rörlighet. Tror man däremot att vintern kommer bli desto kallare, är kanske en lite tyngre och stelare overall med mer värmande foder att föredra.

Då Sverige är så avlångt i nord-sydlig riktning avgörs ofta overallvalet av var man bor i landet. I den sydligaste delen av Sverige räcker många gånger en lättare overall, med mindre foder och därmed bättre rörlighet, för att hålla barnet varmt. I norra Sverige, där man måste prioritera värmehållningsförmåga, får man istället ofta tumma lite på rörligheten för att få en tillräckligt varm overall. I Mellansverige, där de flesta svenskar trots allt bor, är valet inte lika lätt då klimatet varken är lika milt som i Skåne eller kallt som i Norrland. Riktigt bra overaller håller dock barnet varmt även vid riktigt låga temperaturer utan att rörligheten försämras nämnvärt.

Att overallen har justerbar snörning i midjan och byxsluten kan också vara bra för rörligheten, om det innebär att detta förhindrar overallen från att glida ner över fötterna.

Rengöring

En overall utsätts för mycket smuts då barn, tvärtemot oss vuxna, ofta njuter av att leka i vatten, lera, jord, sand etc. Att overallen då är tvätt- och torkvänlig är därför viktigt. På de bästa overallerna fastnar smutsen knappt då de likt teflonpannor stöter den ifrån sig. Om smuts väl fastnat på dessa overaller går den lätt att tvätta bort och ofta räcker det med att duscha av overallen eller i skölja den i handfatet.

Även de mest smutsavstötande overallerna kan dock behöva tvättas ibland, till exempel om barnet gjort på sig i overallen. Moderna overaller är dock ofta tyvärr inte så tvätt- och torkvänliga som man skulle önska. Detta beror inte minst på att många av de olika overallernas vattentäthet (och i vissa fall även andningsförmåga) bygger på ett vattentätt membran, som ligger likt en tunn film nära overallens ytskikt. Denna beläggning (ofta kallad coating) är tyvärr ganska känslig, speciellt för värme vilket kan få den att förstöras helt eller försvagas. Det är ofta detta som händer om man tvättar overallen med sköljmedel eller på för hög värme i en tvättmaskin eller torkar den på för hög värme i ett torkskåp eller en torktumlare. Vanligt är också att tejpen som täcker sömmar skadas och lossnar ifall overallen utsätts för höga temperaturer.

På grund av denna problematik ska man maskintvätta sin overall så sällan som möjligt och om man gör det är det viktigt att man inte har för hög tvätt-temperatur. Likaså gäller att inte maskintorka overallen mer än nödvändigt och vara försiktig med temperaturen även då. Naturligtvis ska man alltid vara noga med att följa tvätt-instruktionerna noga för att inte riskera att förstöra overallen. Många tillverkare rekommenderar också att man impregnerar overallen med impregneringsmedel när man tvättat den några gånger, för att förlänga livslängden på den vattentäta hinnan. Detta är i regel lätt gjort och något som verkligen kan göra skillnad.

När overallen blir smutsig kan man ofta rengöra den utan att behöva maskintvätta den genom att låta overallen torka och sedan bara torka av smutsen med en trasa eller hushållspapper. Detta är speciellt sant för de bästa barnoverallerna då smutsen har väldigt svårt att hålla sig kvar på dessa overallers ytmaterial. De bästa overallerna klarar dock både maskintvätt och maskintorkning med förhållandevis höga temperaturer utan att förlora sin vattentäthet.

Design

Designens viktigaste aspekt är nog för de flesta att overallen ser bra ut. Samtidigt får inte overallens design gå ut över dess funktionalitet. Det kanske vanligaste exemplet på hur modet kan påverka overallens funktionalitet negativt är färgerna. Ofta är färger i vilka barnet inte blir så synligt trendiga och för att möta konsumenternas efterfrågan säljer tillverkarna overaller i exempelvis grått, som är en mindre synlig färg. Det är naturligtvis svårt att klandra tillverkarna för detta, då de bara producerar vad de tror att kunderna vill ha. Vissa tillverkare som är medvetna om denna problematik har dock alltid färgglada overaller i sitt sortiment. Ibland som komplement till de mer trendiga färgerna när väl synliga färger inte är så trendiga.

Om overallen har en luva ska den helst bilda en vindtunnel som håller ute blåst, regn och snö. Den bör även kunna tas av för att inte hindra barnets synfält. Helst ska luvan även kunna anpassas till barnets huvudstorlek.

Dragkedjan ska vara lång för att underlätta av- och påklädning. På overaller för mindre barn kan det vara praktiskt med två dragkedjor om detta innebär att det blir lättare att ta på och av overallen.

Det får gärna finnas extra foder och tyg på skinkorna. Förutom att hålla barnet varmt när det sitter på ett kallt underlag så kan extrafodret nämligen fungera som en stötdämpare om barnet faller på stjärten.

Yttertyget bör inte ha en för glatt yta då barnet i så fall lätt glider på sin overall vid snöigt eller isigt underlag. Tyget får därför gärna vara grovt men ska samtidigt göra det svårt för smuts att få fäste på dess yta.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem