1. Bäst i test

Barnoverall: 14 modeller i test

Anna Lavfors

Uppdaterad 18 augusti 2021

Letar du efter en prisvärd overall av hög kvalitet? Vi har testat ett brett urval vinteroveraller för barn. För att en overall ska kunna utses till bäst i test måste den ha en god passform, hålla barnet varmt och torrt, samt tåla att krypas i och klättras med.

overall bäst i test

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla overaller så som de är tänkt att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av vinteroveraller så används varje overall i tre exemplar, av tre olika barn i åldrarna 1 till 10 år. Testet pågår från november till mars, och overallerna används vid pulkaåkning och lek vid snö och minusgrader, samt på barmark och i snöslask vid mildare vinterväder.

Vid vinterns slut har overallernas skick utvärderats av barnens föräldrar som svarat på ett omfattande frågeformulär där tyngdpunkten legat främst på dessa områden:

  • Funktionalitet: Håller overallen barnet varmt och torrt oavsett vädret? Klarar overallen av vattenpölar och slask utan att läcka in? Är materialet starkt nog att klara nötningar och slitage från barn som kryper och klättrar?

  • Användarvänlighet: Är det smidigt för barnet att ta av och på sig overallen? Är passformen rymlig utan att bli bylsig? Hur väl fungerar dragkedja, luva och ben- och ärmöppningar?

  • Finesser: Är overallen smutsavstötande, och kan den enkelt tvättas vid behov? Hur är overallens design? Finns det tillräckligt många reflexer?

Familjernas samlade omdömen på overallen har vägts samman med priset som en grund för dess slutgiltiga betyg. Vi lägger också stor vikt vid overallernas hållbarhet. En testvinnande overall ska vara i tillräckligt bra skick för att kunna användas flera vintrar.

Letar du efter en vinteroverall till ett litet barn? Läs gärna vårt test av babyoverall, för en utvärdering av vinteroveraller särskilt anpassade för barn under 3 år.

1. Polarn O. Pyret WeatherPRO - BÄST I TEST OVERALL

Slittålig och vattenresistent overall för alla sorters vintrar och alla sorters barn

Testad under: Vintern 2020/2021 Tål den vatten: Ja, testad till 12000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 128 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål torktumlare och torkskåp på max 40 grader

Polarn O. Pyret Vinteroverall - Mörk Marinblå (60457180)

Med vinteroverallen WeatherPRO har Polarn O. Pyret lyckats med konststycket att överträffa sig själva. Det vill inte säga lite när det kommer till just PO.P, som genom åren har blivit många familjers absoluta favoritmärke, särskilt när det gäller ytterkläder.

Inte stor i storlek men bekväm passform

Något överraskande är den här overallen normal i sin passform, till och med något kort i ryggens längd. Detta kan troligtvis komma att förvåna erfarna konsumenter, som med Polarn O. Pyret har vant sig vid att märkets modeller ofta är stora i storleken. I övrigt är WeatherPRO:s passform bra – overallen går smidigt att sätta på sig och känns rymlig, med en justerbar bredd i midjan. Den långa dragkedjan som löper hela vägen ned till byxgrenen lovordas framför allt av föräldrar till testpanelens minsta deltagare.

Overallens ärm- och benöppningar sköter sitt jobb med bravur. I ärmarna finns kardborreband som gör det möjligt att välja om vanten ska sitta innanför eller utanpå ärmen, och i benöppningarna finns resår. Resåren nedtill är tight och på gränsen till lite hård, vilket samtidigt gör att den gör sitt jobb – snö och väta stannar ute.

PolarnOPyret-WeatherPRO-PR-action

Idel lovord för värmehållning och ventilation

Ytterligare lovord får PO.P WeatherPRO för sin värmehållande förmåga. Den här vinteroverallen tycks passa alla sorters väder och alla sorters barn. Värmehållningnen i kombination med overallens vindtäthet och goda ventilation gör att barnen som använt overallen aldrig har frusit, men inte heller behövt svettas, oavsett hur aktivt de har lekt.

Regn och slaskväder påverkar inte Polarn O. Pyret WeatherPRO nämnvärt. Overallen läcker vare sig in genom yttertyget eller ben- och ärmöppningar. Imponerande nog känns overallen knappast blöt på utsidan efter långa leksessioner i blött väder.

Kvalitet som imponerar stort

PO.P WeatherPRO har en slittålighet som hyllas unisont av samtliga familjer som testat den. Efter en hel säsong ser overallen fortfarande ut som ny, och under säsongens gång har den varit lätt att hålla ren. Ytliga fläckar av smuts och lera borstas enkelt av och vid tvätt tillåter overallen både torkskåp och torktumling på låg temperatur. Overallens kvalitet är efter en vintersäsong så pass hög att den utan problem går att använda flera säsonger till. Perfekt för familjen med fler barn men också för den som vill sälja vidare.

Overallens reflexer är ganska få och PO.P skulle gärna få addera ytterligare sådana till kommande versioner av WeatherPRO. Utöver denna detalj har WeatherPRO imponerat stort på hela testpanelen. Den här stilrena overallen är väl värd sitt pris och kommer göra många barn både glada, torra och varma – under flera vintrar framöver.

Hög vattentålighetperfekt tempereringmycket slittålig
Något liten i storlek

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Polarn O. Pyret Logotyp

Vinteroverall mörk marinblå

1 599 kr

2. Isbjörn Penguin - BÄSTA PREMIUMVAL

Multifunktionell vinteroverall i fin design med lång användningstid och högt prisvärde

Testad under: Vintern 2020/2021 Tål den vatten: Ja, testad till 15000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 128 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål torktumling samt torkskåp på låg temperatur

Isbjörn of Sweden Penguin Snowsuit - Dusty Pink (470)

Premium-overallen Isbjörn Penguin är en bekväm och multifunktionell vinteroverall som snabbt blir både barnens och föräldrarnas favorit. Med sin klassiskt snygga design i kombination med höga slittålighet har Isbjörn med Penguin fått in en riktig fullträff.

Superb passform och god ventilering

Isbjörn Penguin har en fantastisk passform men kan vara lite klurig att välja storlek till, då Penguin är större i storleken än många andra overaller. Detta, i kombination med att Isbjörn Penguin har förmågan att växa med barnet – både ärmar och byxben kan förlängas – gör att föräldern som står för inköpet kan behöva tänka till. Väl på barnet är Isbjörn Penguins passform superb. Overallen är skön och bekväm att leka utomhus i, både för det aktiva och lite lugnare barnet, och overallen känns både följsam och smidig vid användning.

Smidigheten som hyllas av testpanelen betyder inte att Isbjörn Penguin är tunn och därmed kall. Tvärtom upplevs barnen vara perfekt tempererade vid utomhusaktiviteter i Isbjörn Penguin, också vid riktigt kalla vinterdagar. Overallens förmåga att andas gör att överskottsvärme effektivt släpps ut och barnen slipper svettas, samtidigt som den fleecefodrade kragen lika effektivt håller väder och vind från barnets hals och nacke.

Isbjorn-Penguin-PR-action

Hög slittålighet och effektiva snölås

Isbjörn Penguins fina ventilationsförmåga är inte det enda som imponerar med den här vinteroverallen. Det här är också en mycket slittålig overall med hög vattentålighet. I ärmändarna sitter en tät men följsam mudd som håller snö och väta ute, och i byxbenen hittas gummerad resår som sitter pålitligt runt skorna trots att den inte kan justeras. Utöver de effektiva snölåsen är Isbjörn Penguins tyger slitstarka och tåliga – barnen blir aldrig blöta och inte ens de regniga dagarna upplevs overallen suga åt sig fukt.

Efter en säsongs test ser Isbjörn Penguin nästintill oanvänd ut. Vid en noggrann granskning i god belysning kan man upptäcka några nätta nötningar på knä och rumpa, men det är också allt. Helt klart är Isbjörn Penguin i skick för att användas minst en, antagligen flera, vintrar till. Att tvätta overallen i maskin går smidigt och den hängtorkar effektivt över natten, för den som väljer att inte torktumla eller hänga i torkskåp.

Maximalt prisvärde trots högt pris

Det går inte att blunda för att Isbjörn Penguins pris ligger i den övre klassen jämfört med många konkurrenter. Med overallens fina kvalitet och långa användningstid i åtanke blir ett köp av den här overallen ändå prisvärt. Lägg därtill att overallen är mycket skön att använda och överträffar alla förväntningar gällande både funktion och kvalitet så blir prisvärdet rent av maximalt.

Superb passformtunn men aldrig kallenormt slittålig med ben och ärmar som går att förlänga under säsongens gång
Klurigt att välja rätt storleknågot få reflexer

3. KAXS Proxtec - BÄSTA BILLIGA OVERALL

Skön och slitstark vinteroverall som erbjuder mycket funktion för rimlig peng

Testad under: Vintern 2020/2021 Tål den vatten: Ja, testad till 10000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 134 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, torkskåp på låg värme men inte torktumling.

I ett land där vintrarna är omväxlande och bjuder på både riktigt kalla och mildare, mer blöta, dagar behövs en overall som både håller barnet varmt och torrt. KAXS Proxtec är en slittålig overall som lyckats klämma in både mycket funktion och god kvalitet till ett rimligt pris.

Bekväm passform men lite för trång krage

Passformen på KAXS Proxtec är bekväm då overallen känns rymlig att bära utan att samtidigt upplevas som bylsig. Med den smarta dragskon på insidan, som gör det möjligt att justera midjan efter önskad vidd, känns overallen ledig att röra sig i samtidigt som den är lätt att klä på och av. I ärmsluten finns snölås i form av en tunn mudd som sitter nära handleden utan att vara för trång för att få in vanten under. På utsidans lager sitter kardborreband som gör ärmens snölås ännu mer flexibelt och strax ovanför dessa hittas en ficka för skipass, något som uppskattas särskilt av skidåkande familjer.

Byxbenens ändar består av gummerad resår som dras över skon och tillsammans med hällan som dras under skon fungerar dessa tillfredställande. Samtliga i testpanelen har hållit sig torra vintern igenom, oavsett väderlek. Extra band medföljer vid köp och resåren har reglerbara knappad för ökad flexibilitet.

Kragen upplevdes av somliga som en aning för trång, vilket gjorde att KAXS Proxtec användes med dragkedjan en bit längre ned än avsett. I dessa fall behövde familjerna komplettera med extra halsduk för att uppnå maximalt skydd mot vind och kyla.

KAXS-Proxtec-PR-action

Väldigt slitstarkt material

På andra punkter imponerar KAXS Proxtec. Ett exempel är hur väl overallen andas samtidigt som den lyckas hålla kvar värmen inne, runt barnet. I testpanelen kändes två av tre barn perfekt tempererade efter långa lekpass utomhus. Det tredje upplevdes vissa dagar som lite för kall, varför den familjen kompletterade med extralager av kläder de allra kallaste dagarna.

KAXS Proxtec är en riktigt slittålig overall, vilket är glädjande eftersom det i lägre prisklasser oftare går att anmärka på materialval. Men inte på KAXS Proxtec. Efter en vintersäsong har overallen bara minimala ruggningar över knä och rumpa och ser i annars mycket fin ut, vilket borgar för att overallen tål minst en ytterligare säsong.

Vinteroverall med högt prisvärde och många funktioner

KAXS Proxtec är enkel att borsta av när den är smutsig och efter en tvätt i maskinen upplevs torktiden som normal. Vattentåligheten består även efter maskintvätt och inga av färgerna bleks ur. Overallen har sju reflexer, något som med fördel skulle kunna utökas även om de som finns sitter placerade på bra ställen.

Utöver detaljerna med den trånga kragen och de lite få reflexerna är KAXS Proxtec en riktig fullträff inom sin prisklass. Overallen har en snygg design, hög funktion och en hållbarhet som inte lämnar någon besviken.

Mycket overall för pengarnaslitstarkskön passformtilltalande design
Aningen för tight krageskulle kunna ha fler reflexer

4. Reima Tromssa

Högkvalitativ vinteroverall med hög funktionalitet som håller många säsonger

Testad under: Vintern 2020/2021 Tål den vatten: Ja, testad till 10000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 140 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål torktumlare och torkskåp på låg värme

Reima Tromssa Winter Overall - Black (520277-9990)

Med Reima Tromssa får användaren en klassisk och hållbar vinteroverall med en fin diskret färgsättning. Vid första anblick kan de smala reflexerna uppfattas som aningen för diskreta, men i mörkret skiner overallen upp och gör barnen väl synliga i vintermörkret.

Bekväm overall som håller värmen inne och fukten ute

Men sin rymliga passform gör Reima Tromssa det enkelt för barnen att klä på sig själva. Det finns utrymme för ett extra lager av kläder, men detta behövs bara vid de absolut kallaste temperaturerna då Tromssa är en riktigt värmehållande overall. Vanliga inomhuskläder räcker för det allra mesta gott.

När leken väl är i gång märks det tydligt att barnen rör sig fritt och ledigt i sina Reima Tromssa-overaller. Dragkedjan känns gedigen och högkvalitativ och när barnen kommer in efter sina pass i snö och slask är de torra och varma, men inte svettiga. Reima Tromssa håller fukten effektivt ute men kan under de blötare dagarna bli lite tung när barnet har vistats i mycket väta. Fukten stannar dock alltid på utsidan.

Reima-Tromssa-PR-action

Imponerande slittålighet men oflexibla knappar vid benslut

I ärmsluten finns på Reima Tromssa en smidig mudd som är rejäl och fungerar fint tillsammans med vintervantarna. Byxbenen är däremot lite krångligare att hantera. Tryckknapparna som finns för att justera vidden vid benens ände är förvisso bra om barnet åker skridskor eller skidor eller har riktigt grova vinterkängor, men kan i övrigt upplevas som lite bökig att knäppa. Lämnas knappen oknäppt blir byxslutet så pass brett att snö och väta kan leta sig in.

Slittåligheten hos Reima Tromssa är imponerande. Samtliga testade overaller möter säsongens slut i ett mycket bra skick. Letar man noggrant med ljus och fingertoppar mot yttertyget kan en viss ruggning kännas på de klassiska ställena (knä och rumpa), men detta märks inte visuellt. Utan tvivel är Reima Tromssa en vinteroverall som håller för fler säsonger än en och därmed går att ärva nedåt i syskonledet.

Multifunktionell overall som tål allt

Reima Tromssa tål verkligen det allra mesta. Det spelar ingen roll vilken typ av vinterväder eller underlag den möter – kyla, väta, vind, slitage – den klarar alla uppgifter med bravur. Också detaljerna på Reima Tromssa imponerar, exempelvis den smarta innerfickan samt hur luvan knäpps ihop framför hakspetsen för de riktigt blåsiga dagarna.

Med Reima Tromssa är det tydligt att man aldrig låtit designen lägga krokben för overallens funktion. Den här stilrena overallen lämnar inte mycket att önska då den är både snygg, skön att använda och dessutom extremt slitstark.

Imponerande slittålighetbra passformhåller värme inne och väta utelång hållbarhet
Något oflexibla lösningar vid benslutlite stum i tyget

5. Gneis Supershape

Högfunktionell och detaljrik vinteroverall som klarar alla typer av väder

Testad under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: Polyamid Tål den vatten: Ja, testad till 10000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 164 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål torkskåp och torktumlare på låg temperatur

Gneis Supershape Vinteroverall - Cerice Solid (15110)

Den som satsar på en Gneis Supershape kommer att få en högklassig vinteroverall som både ger funktion och kvalitet för slanten man betalar. Med sin figurnära, relativt smala passform och justerbara midja lämpar sig Gneis Supershape för de flesta storlekar på barn. För de lite kraftigare rekommenderas dock modellen Supershape Space, som erbjuder utökad rymlighet.

Utmärkt vattentålighet, vindtäthet och värmehållning

Gneis Supershape får genomgående hyllningar både för sin värmehållning, vindtäthet och vattentålighet. Allra mest imponerar overallens tyger, som tål väta och fukt utmärkt och gör barnlekar i både snöhögar och vattenpölar till en lustfylld aktivitet. Barnen kommer in lagom varma – varken svettiga eller frusna – och framför allt torra. Kragen är skönt mjuk och har en bra höjd.

Också ärm- och benöppningarna fungerar utmärkt på Gneis Supershape. I byxändan hittas både en inre mudd med stabil resår som fästs runt skon och en yttre, med ställbar resår som underlättar i början av säsongen, då overallen kan vara lite lång i benen. I ärmslutet finns en tight mudd som håller tätt men är så pass trång att det blir enklast att ha vanten utanpå overallen.

Gneis-Supershape-PR-action

Några av färgerna smutskänsliga

Några av de fina färger som Gneis Supershape erbjuds i har varit svårare att hålla rena. Framför allt den ljust rosa färgen, som har uppskattats av barnen själva, har fått vissa fläckar som inte har gått bort i tvättmaskinen. Detta är synd, eftersom det gör att man får intryck av att overallen är mer sliten än vad den de facto är.

De två rosa overallerna tycks också ha varit känsligare för slitningar under säsongens gång. Synbara nötningar går att hitta på båda exemplarens ärmar, på vissa ställen har det till och med blivit små hål. Detta problem uppstod dock inte med den testade blå varianten av modellen, som å sin sida såg nästintill ny ut efter säsongens användning. De svarta förstärkta delarna i materialet cordura har dock hållit kvaliteten hela vintern igenom. Samtliga overaller ser nästintill oanvända ut just där.

De glada färgerna uppskattas i övrigt av både föräldrar och barn och i kombination med att overallen är utrustad med förhållandevis många reflexer gör att synligheten hos barnen som burit Supershape varit mycket god.

Hög kvalitet och smart design

Designmässigt känns Gneis Supershape riktigt smart och genomtänkt. Allt ifrån de tre raderna för namnmärkning – som skvallrar om att overallen är tänkt att ärvas vidare eller säljas begagnad – till den starkt orangelysande öglan för upphängning och fickornas dragkedjelås som gör dem perfekta att bära småsaker i, vittnar om att här har någon tänkt till och det ordentligt.

Att Gneis är ett märke som specialiserat sig på funktionella vinteroveraller för barn är tydligt med modellen Supershape. Det här är en riktigt prisvärd overall med hög hållbarhet som ger en lång användningstid och bortser man från det lilla slitaget på några av de ljusare färgerna håller den här overallen toppklass i de flesta avseenden.

Kroppsnära passformgod värmehållningvattentålig med rejäla snölås
Några av kulörerna känsliga för smutsreflexer slitna efter en säsong

6. Reima Bergen

Värmehållande och bekväm vinteroverall med lång användningstid och smarta reflexer för ökad synlighet i mörkret

Testad under: Vintern 2020/2021 Tål den vatten: Ja, testad till 12000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 140 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål torktumlare och torkskåp på låg värme

Reima Bergen Kid's Winter Overall - Deep Purple (520279-4968)

Att hjälpa barn att synas i mörker är en av vinteroverallens många uppgifter. Detta har Reima tagit fasta på i och med sin välkonstruerade och högfunktionella vinteroverall Reima Bergen. Här finns reflexerna inbyggda som en del av overallens fina design. Små reflexstreck täcker hela fram- och baksidan och gör barnet nästintill omöjligt att missa i mörkret.

Varm och slitstark overall som andas

Storleksmässigt är Reima Bergens vinteroverall normal, med god marginal för barnet att växa säsongen igenom. Overallen är bekväm att bära och kragen skyddar effektivt mot vind. Många av overallens detaljer utstrålar kvalitet och funktion, såsom den höga vattentåligheten och värmehållningen. Det här är en rejält varm overall som samtidigt andas, så att barnen inte blir svettiga under sin utelek. Något extralager med kläder under Reima Bergen behövs inte.

Också slittåligheten är god hos denna gediget konstruerade vinteroverall. Efter en säsongs användning syns få spår av slitningar - varken på sömmarna eller tyget – och det är därmed uppenbart att Reima Bergen håller för att både ärvas nedåt i syskonledet eller säljas begagnad. Inte ens overallens knä- och rumpparti ser ruggat ut. Några få nötningar kunde hittas i ena ärmens resår efter en noggrann granskning.

Reima-Bergen-PR-action

Något oflexibla snölås

I Rema Bergens ärmöppningar finns resår men inget övrigt snölås, vilket kan förbättras, särskilt då somliga barn upplevde resåren som för trång och därmed bökig i kombination med vantar.

Längst ned i benslutet finns dels en tryckknapp för att göra öppningen tightare, dels ett gummiband i syfte att hindra byxan från att åka upp och släppa in snö och väta. Trots detta är lösningen inte optimal, då fotöppningen är i det vidare laget och knappen ibland gör öppningen för trång, särskilt i kombination med rejäla vinterskor. Då har knappen en tendens att gå upp och snö och slask kan ta sig in. Större variation i bredd vore här önskvärt.

Dyrare modeller = högre förväntningar

Sammanfattningsvis lämnar Reima Bergen några få detaljer på önskelistan för korrigering inför kommande säsonger. Dessa detaljer är inte större än att man hos ett billigare märke skulle överseende, men vid högre prisklasser skruvas förväntningarna upp och därför väntar sig konsumenter av Reima Bergen nästintill perfektion.

På samma gång levererar Reima med sin vinteroverall Bergen med råge när det kommer till basfunktioner. Det här är en högfunktionell, varm och snygg overall som känns bekväm för barnen att bära, har en fantastisk slitstyrka och genialiskt inbäddade reflexer i sitt mönster.

Oöverträffade reflexerbekväm att bäraperfekt tempereradmycket slitstark
Oflexibla lösningar vid ärm- och benslut

7. Didriksons Björnen

Mycket prisvärd och tålig overall som passar för alla vinterväder och aktiv utelek

Testad under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: Polyamid Tål den vatten: Ja, testad till 10000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 140 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål inte torkskåp, uppgift om torktumling saknas

Didriksons Björnen Kid's Coverall - Lilac (503314-195)

För den som någon gång gjort efterforskningar och letat efter den bästa vinteroverallen är det nästan omöjligt att inte ha snubblat över namnet Didriksons. Det svenska klädmärket med funktionskläder för barn som specialitet blir ofta hyllade för sin höga funktionalitet och berömvärda kvalitet. Och det med rätta, får vi lov att konstatera efter en säsongs test av Didrikson Björnen.

Skön overall som kan växa med barnet

Något som får unisona hyllningar är Björnens passform. Overallen är bekvämt rymlig men håller sig samtidigt nära kroppen. Dessutom går det – genom funktionen extended size – bra för barnet att växa i den. Genom att enkelt sprätta upp de extra sömmarna i byxor och ärmar räcker overallen en hel säsong och mer därtill. Didrikson Björnen får vi därmed kalla växtspurtsäkrad.

Fler hyllningar får Didrikson Björnen för sin värmehållande förmåga, och vindtätheten. Kragen, som är vadderat med en mjuk insida för att barnet ska slippa skav på hakan, sitter nära halsen utan att kännas för trång. Värmemässigt fungerar Björnen utmärkt att användas tillsammans med barnets vanliga innekläder. Enbart vid riktigt många minusgrader behövs ett extra lager kläder.

Didriksons-Bjornen-PR-action

Smuts trillar av och väta stannar ute

Didrikson Björnen är en vattentålig overall som håller både snö och slask ute med hjälp av de smarta snöstoppen i byxbenen. Mot det rejäla innerfoder som hålls på plats med en lika rejäl resår, i kombination med det yttre tyglagret som fästs runt skon med kardborreband, har snö och väta inte en chans att ta sig in. Också i ärmsluten finns resår, i trikå med ett hål för tummen, som kombineras med ett yttre tyg som precis som vid benslutet justeras med kardborre. Barnen förbli i sina Didrikson Björnen torra hur vått det än är utomhus, men vid långa pass i blöta pölar kan overallen upplevas som lite blöt på utsidan.

Efter en säsongs användning i både snö och regn och lera har Didrikson Björnen bibehållit sin fina kvalitet. Bara lätta ruggningar kan vid noggrann undersökning hittas i rumppartiet på baksidan av overallen, och frågan är om inte overallens höga smutstålighet är en bidragande orsak. Fläckar av lera och sand har haft en tendens att själva trilla av den här overallens ytskikt och den här därmed varit mycket lätt att hålla fräsch.

Unisont hyllad vinteroverall med få brister

Att hitta brister hos Didrikson Björnen har inte varit lätt och de få fel vi har hittat upptäcktes inte förrän vintersäsongen redan var slut. På två av de testade overallerna hittades små hål i yttertyget, ungefär en millimeter styck. Detta problem har även upptäckts vid tester av andra tillverkares overallen och är mycket vanligt. Funktionen har uppenbarligen inte påverkats av dessa små hål då barnen bibehållit både värme och torrhet innanför overallen.

Att Didriksons Björnen hyllats vid tester är välförtjänt. Både designen och det faktum att overallens många funktioner håller en så hög nivå gör Didrikson Björnen till en overall man gärna återvänder till – säsong efter säsong.

Smart passform med extended sizemycket lätt att hålla fräschtilltalande designgod värmehållningtål väta och slask
Risk för skavda hål vid tejpade sömmar

8. Tretorn Sarek Expedition

Varm och funktionell vinteroverall i stilren design som lämpar sig bäst för de smalare barnen.

Testad under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: Yttertyg nylon, foder återvunnen polyester Tål den vatten: Ja, testad till 10000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 122/128 cl Tvättråd: 30 grader i maskin, tål torktumlare på låg temperatur men inte torkskåp

Tretorn Sarek Expedition Overall - Harvest

Tretorn Sarek Expedition är en funktionell overall som redan vid första anblick osar premium. Med sin neutralt stilrena design på både detaljer, skärning och färg har Sarek Expedition blivit en omtyckt overall bland testdeltagarna.

Exemplarisk värmehållning, väta stannar ute

I en Tretorn Sarek Expedition kommer barnen in efter uteleken både torra och varma, till och med efter längre pass i blöta sandlådor. Overallen går lätt att torka av med en fuktig trasa för att hållas ren, men den tål även tvättmaskin och torktumlare på låg temperatur för den mer rejäla nedsmutsningen, till exempel kissolyckor från insidan.

Overallens förmåga att tåla slask och vatten har fått genomgående högt betyg. Även om yttertyget upplevs suga åt sig en del väta och overallen därmed kan kännas blöt på utsidan, drabbar det aldrig barnet på insidan. Fukten stannar på ute, och även den värmehållande förmågan hos Sarek Expedition får högsta betyg av samtliga familjer. Något extra lager av kläder för att hålla värmen en kall vinterdag behövdes aldrig med den här overallen.

Tretorn-Sarek-PR-action

Något tight passform, effektiva snölås

Att den värmehållande förmågan hos Tretorn Sarek är så pass god var tur, för det här är en overall med en ganska smal passform. Inga problem för de tunnare byggda barnen, men för de lite kraftigare kunde overallen känns trång att få på sig, framför allt över axlarna, i slutet av användningstiden. I övrigt är overallens storlekar normala, och materialet känns smidigt och följsamt vilket passar för en aktiv utelek.

Snölåsen vid ben- och ärmöppningar fungerar utmärkt på Tretorn Sarek Expedition. Vid byxbenen finns dessutom extra kardborrespännen för att hålla väta och kyla ute, spännen som för all del gör sitt jobb men samtidigt kan kräva ett par vuxna fingrar som hjälper till att spänna åt, särskilt för de yngre barnen.

God slittålighet men nötningar på insidan

Den mjukt fodrade kragen är rejäl och har en bra höjd men upplevdes för några av barnen lite för trång i bredden. Då finns alternativet att ha kragen neddragen och komplettera med fuskopolo eller halsduk.

Tretorn Sarek Expedition är en slittålig overall vars yttertyg står pall för barnets lekar under en hel säsong utan att bli påtagligt påverkat. Bara vid en noggrann granskning i starkt ljus kan lätt slitage skönjas på knäets och rumpans förstärkta tyger. När det gäller insidans tyg så fick en av testpanelens overaller små hål invid de tejpade sömmarna på insidan av ena byxbenet. Detta är Tretorn inte ensamma om, problemet förekommer på många overaller på marknaden och verkar generellt vara vanligare vid mindre storlekar än större.

Bortsett från reservationerna för att vissa barn upplevde overallen som trång över axlarna och kragen i slutet av säsongen är Tretorn Sarek Expedition en mycket uppskattad vinteroverall som sköter sin uppgift – att hålla barnen torra och varma genom hela vintersäsongen – med bravur.

Mycket god värmehållninghåller väta effektivt utestilren designföljsamt materialvegansk
Smal i passformennågot tight krageslitage på insida byxben

9. Lindberg Snowpeak

Motståndskraftig overall med gedigen kvalitet, bäst lämpad för kalla vinterdagar.

Testad under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: Nylon, polyester samt ett slitstarkt material, ”Blue Sign”, vid knä och rumpa. Tål den vatten: Ja, testad till 15000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 160 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål torktumlare och torkskåp på max 40 grader.

Lindberg Snowpeak Overall - Gold

Med Lindberg Snowpeaks smarta ”grow cuffs” – sprättbara sömmar i ärmar och ben – behöver du inte oroa dig för att ditt barn ska växa ur overallen under säsongen. Den här overallen kan helt enkelt växa med barnet.

Något knölig krage

Lindberg Snowpeak är en riktigt varm overall som lämpar sig allra bäst för snörika vintrar med låga temperaturer, eller för dig med rejält frusna barn. En mildare väderlek i kombination med aktiv utelek riskerar att göra barnen svettiga.

Overallens passform är normal och lämnar extra utrymme runt mage och höfter, samtidigt som kragen upplevs vara åt det trängre hållet. Möjligtvis beror detta på att kragen, till skillnad från resten av overallen, känns lite hådare och något knölig.

Lindberg-Snowpeak-PR-action

Lika slittålig som vattenresistent

Utöver sin höga värmehållande förmåga är Lindberg Snowpeak rustad för både blöta och slaskiga dagar, med en vattentålighet som verkligen imponerar. Yttertyget suger inte åt sig av fukt, inte ens efter längre lekpass i vattenpölar, och både ärmar och ben är försedda med rejäla snölås som inte släpper in minsta lilla snö eller väta.

Lindberg Snowpeak är lika slittålig som den är vattenresistent. På de förstärkta partierna över knä och rumpa syns efter en säsong vaga nötningar men inget av de testade exemplaren får ett enda hål, vilket skvallrar om att Lindberg Snowpeak håller för minst ytterligare en säsong och därmed är lämpad att ärvas nedåt i syskonskaran eller säljas vidare.

Fuktionell overall med kompakt värmehållning

En detalj som hade kunnat vara mer högkvalitativ är resårbanden under skorna. När de flesta konkurrerande märken gått över till gummiband är Lindberg Snowpeak utrustade med vanlig resår, och på ett av de testade exemplaren går ett sådant sönder. Något som vägs upp av att det följer med extra fothällor vid köpet.

Sammanfattningsvis är Lindberg Snowpeak en mycket motståndskraftig vinteroverall som imponerar i både funktion och kvalitet och som garanterat klarar även den mest aktiva leken i snö och väta. Den kompakta värmehållningen gör overallen allra bäst lämpad för dagar med många minusgrader snarare än milda höstdagar.

Fiffiga grow cuffs för lång användningstidimponerande värmehållningslitage- och vattentålig
Lite knölig krageupplevs av vissa som för svettig

10. Lego Wear LWJipe 701

Slitstark overall med rymlig utformning som passar legofantasten

Testad under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: Nylon Tål den vatten: Ja, testad till 12000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 152 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål torktumlare och torkskåp på låg temperatur.

Lego Wear Junin 701 Snowsuit - Dark Gray (22704-965)

För att vara en vinteroverall som riktar sig till Lego-fantaster kunde Lego Wear LWJipe gott ha kunnat kosta på sig lite fler detaljer än en legoikon på dragkedjan och en legoformad reflex på baksidan. Förslagsvis ett glatt mönster på fodret eller fler detaljer på utsidan?

Flexibel passform som uppmuntrar till aktiv lek

Passformen på Lego LWJipe är rymlig och overallens bredd går att anpassa med resår i midjan. Med sin rymliga passform skänker overallen god rörelsefrihet för aktiv lek utomhus och plats för ett extra lager kläder för de riktigt kalla dagarna. Samtidigt ger den utrymme för barnet att växa under säsongens gång utan att någonsin kännas för trång.

Kragen på Lego LWJipe upplevs som en aning låg men är fodrad med gosig fleece och skaver därför aldrig mot barnets haka. I övrigt känns vindtåligheten hos overallen god.

Ärm- och benslut fungerar bra på LWJipe och de rymliga öppningarna vid byxbenen gör det möjligt att använda overallen ovanpå ett par skidpjäxor eller skridskor. Trots att overallen saknar specifika snölås håller den vatten och snö ute på ett tillfredställande sätt.

LegoWear-LWJipe-PR-action

Olika upplevelser av värmehållande förmåga

Gällande hur varm Lego Wear LWJipe egentligen är, går åsikterna hos testpanelen isär. Några familjer upplevde overallen som normalvarm, åt det varmare hållet vid milda vinterdagar, samtidigt som några andra upplevde den som något för sval och därför fick addera extralager av kläder.

Möjligtvis har den upplevda känslan av att overallen är i kallaste laget att göra med hur den beter sig vid riktigt fuktigt väder. Samtidigt som vattentåligheten upplevs vara god och inget barn har blivit blöt på insidan av overallen, känns det som att den suger åt sig fukt snarare än avvisar den på ytskiktet. Då upplevs overallen som både kall och tung.

Tål slitningar galant

Lego Wear LWJipe är en mycket slittålig overall som utan problem håller sig hel och fräsch genom en säsong. Endast vid noggrann granskning kan små nötningar i rumppartiet avslöjas och både reflex och dragkedja behåller kvaliteten genom hela testperioden. Rengöringen av overallen är enkel: den går lätt att borsta av och efter tvätt hängtorkar den smidigt över natten.

Det enda som egentligen får kritik hos Lego Wear LWJipe är designen och valet av material i yttertyget. På utsidan känns overallen något prasslig och styv, vilket upplevs som billigt. Också overallens tendens att suga åt sig väta och bli tung återkommer i omdömena. Det är inte omöjligt att det är just namnet Lego som gör förväntningarna på overallen så höga.

Sammanfattningsvis är Lego Wear LWJipe trots detta en både trevlig och prisvärd overall.

Rymlig och slittåligenkel att ta på siggod kvalitet
Styvt och prassligt yttertygblir kall och tung vid vått väder

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

11. Hummel Icy

Skön och varm men slitkänslig vinteroverall som lämpar sig bäst för den som vill ha en rymlig passform

Testad under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: Polyester Tål den vatten: Ja, testad till 10000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 140 cl Tvättråd: 30 grader i maskin, tål torktumling samt torkskåp på låg temperatur

Hummel Icy Snowsuit - Black Iris/Marlin (207484-7688)

Hummel Icy är en vinteroverall med generös passform, så pass rymlig att det rent av kan vara läge att gå ned i storlek. Samtidigt gör den rymliga passformen Hummel Icy till en skön och luftig overall som är enkel både att bära och klä på och av sig. Extra lager kläder är inget problem, inte heller barn som växtspurtar under vintersäsongen: Hummel Icy blir aldrig för trång eller kort, varken över rygg eller gren.

Trånga men något knöliga resår och muddar

Den tighta mudden i overallens ärmändar klarar sin uppgift med bravur – ingen snö läcker någonsin in. Samtidigt gör mudden det aningen krångligt att få på vantarna. I benöppningarna hittas en tight resår som träs över skon och inte kan justeras. Risk finns att resåren i kombination med lite grövre vinterskor kan upplevas som aningen trång.

Hummel Icy är en varm och mysig vinteroverall. Den är vindtät och har en relativt hög krage som tillsammans med luvan håller de kalla vindarna ute. Inget av barnen i testpanelen har frusit trots att inga extralager kläder har använts, vilket indikerar att Hummel Icy håller måttet även i många minusgrader.

Hummel-Icy-PR-action

God vattentålighet men ett yttertyg som slits fort

Också vattentåligheten har fungerat bra på Hummel Icy, med några få undantag. Ett av dem är om barnets vinterskor har varit breda så har benöppningen haft en tendens att glida upp och därmed skapa luckor för slask att ta sig in till barnet. Ett annat är att overallens yttertyg känns förhållandevis poröst i sin struktur, vilket gör att det gärna suger åt sig fukt. Ju längre ned på overallen man tittar, desto mer fukt och väta. Denna håller dig dock på utsidan och tar sig aldrig in till barnet.

Tyvärr lämnar Hummel Icy en del att önska vad gäller slittålighet. Bland de testade exemplaren gick två av tre sönder på sedvanliga ställen som knä, rumpa och i armhålor. Under säsongens användning började tyget på dessa platser bli ruggat och nopprigt – till en början bara estetiskt påtagligt men allt eftersom fick den bortnötta färgen också små hål.

Overall som barnen trivs i

I övrigt är Hummel Icy en skön och värmehållande vinteroverall som de testande barnen verkligen har gillat att använda. Yttertyget har varit enkelt att borsta rent och extra pluspoäng får overallen för den generösa mängden reflexer.

Först när föräldrarnas betyg vägs in i ekvationen sjunker helhetsbetyget påtagligt. Hummel Icy är inte en av de billigaste overallerna på marknaden och med priset stiger förstås förväntningarna på vad overallen bör klara av. Om Hummel Icy hade haft ett skick som gjort den lämplig att ärva nedåt i syskonskaran eller säljas vidare begagnad hade slutbetyget blivit högre och overallen hade ansetts vara rejält mycket mer prisvärd.

Skön och rymlig passformtilltalande estetisk designsmarta detaljergod värmehållning
Låg slittålighetknöliga ärmmuddaryttertyg som suger åt sig väta

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

12. Bergans Lilletind

Tunn men varm vinteroverall med god vattenresistens som lämpar sig bäst för de smalt byggda barnen

Testad under: Vintern 2020/2021 Tål den vatten: Ja, testad till 10000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 140 cl Tvättråd: 30 grader i maskin, tål torktumling (begränsad tid) samt torkskåp på låg temperatur

Bergans Kid's Lilletind Insulated Coverall - Strong Blue/Navy/Greenlake (7983)

Med sin utstickande dragkedja som löper snett över kroppen i stället för centrerat och rakt har vinteroverallen Bergans Lilletind en unik design som vissa uppskattar för sin smidighet och andra tycker är krånglig, då blixtlåset upplevs som svårt att dra upp.

Smal passform och något låg krage

Passformen på Bergans Lilletind är något snäv, vilket passar de smalare barnen utmärkt medan de mer kraftigt byggda upplever overallen som lite snäv och trång. Även om overallen fungerar väl för lek och aktivitet utomhus – särskilt i början av säsongen – kan det i de sistnämnda barnens fall bli svårt att få plats med ett extra lager av kläder under.

Utöver detta känns påklädnaden av en Bergans Lilletind lätt och problemfri. Ärmöppningar fungerar fint med vantar och benöppningar är enkla att trä över skorna. Overallen har en stabil vindtäthet men en något låg krage, vilket gör att overallen de kallare eller mer blåsiga dagarna behöver kompletteras med halsduk.

Bergans-Lilletind-PR-action

Smidigt tunn men aldrig kall

Värmehållningen i Bergans Lilletind får mycket väl godkänt trots att overallen kan kännas tunn. Inte ens de vanligtvis frusna barnen upplever Bergans Lilletind som för kall och dessutom är overallens vattentålighet stabil. Inte en droppe läcker in till barnen, även om overallens ytskikt en slaskig dag kan upplevas som vått.

Användningstiden på en Bergans Lilletind är relativt lång. Efter en säsongs användning har de testade overallerna små nötningar på partierna runt rumpa och knä och ett av exemplaren har dessutom små hål i byxbenen. Trots detta anses skicket efter säsongen vara gott nog för att overallen ska klara minst en vinter till, vilket passar bra för familjen med småsyskon.

Passform som inte är för alla

Eftersom priset på Bergans Lilletind ligger i den övre klassen följer förväntningarna på vad overallen ska klara med prisbilden. Förmodligen är den ekvationen i spel då overallen får kritik för den snedställda dragkedjan, som av vissa upplevs som svår att dra upp, samt overallens passform, som är snäv.

Utöver dessa anmärkningar är Bergans Lilletind en overall som håller måttet och känns smidig, både vad gäller värmehållning, vind- och vattenresistens. Självklart är det så att med sin smala passform sitter overallen bättre på de mer smalt byggda barnen, som vid användning av Bergans Lilletind får både god rörelsefrihet och en varm och skön vinterlek i den här tunna, men aldrig kalla, overallen.

Vattentåligvärmehållande trots tunngod vindtäthetsmidig passform för smalt byggda barn
Snäv passform för kraftigt byggda barnkrage något lågkrånglig dragkedja

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

13. Geggamoja Unifit

Overall som håller värmen inne och fukten ute, passar allra bäst för snörika vintrar

Testad under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: Polyester Tål den vatten: Ja, testad till 15000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 146/152 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål torktumlare och torkskåp på låg värme (max 40 grader)

Svenska märket Geggamoja har gjort sig kända för sina färgglada plagg med glada ränder och tydliga mönster och här är Unifit inget undantag. Den här vinteroverallen erbjuds i starka kulörer och har rejält med reflexer på både baksida och framsida – vilket gör barnen lätta att upptäcka både i dagsljus och vintermörker.

Rymlig passform och exemplarisk värmehållning

Geggamoja Unifit är en overall som håller värmen utan att göra barnen svettiga efter sina lekpass i snö och slaskväder. Det räcker gott och väl för barnen att bara ha vanliga innekläder på sig under overallen, några extra lager har inte behövts med den här modellen. Toppbetyg för värmehållningen, alltså.

Passformen på Geggamoja Unifit är relativt rak. Overallen är tillräckligt rymlig för att barnet enkelt ska kunna ta på och av sig overallen själv utan frustration i hallen och kragen är fodrad med mjuk fleece. Extra plus får overallen för att den både är vindtät och andas väl – inget av testpanelens barn har känts svettiga när de kommit in.

Geggamoja-Unifit-PR-action

Vattentålig med bra muddar men slitkänsligt material

Geggamoja Unifit får också högt betyg för sin vattentålighet. Precis som man vill ha det med en vinteroverall håller Unifit fukten ute och vätan tar sig aldrig igenom yttertyget och in till fodret. Också snölåsen i ärmar och ben fungerar effektivt. I ärmarna hittas en inre mudd med kompletterande kardborre i yttertyget och längst ned i byxbenen finns en öppningsbar mudd, vilket kommer väl till pass vid exempelvis skid- eller skridskoåkning.

Något som inte fungerat lika bra med Geggamoja Unifit är slittåligheten på det yttre lagret av overallen. Framför allt på overallens nedre delar. Två av de testade exemplaren går sönder på flera ställen i byxbenen och ännu fler får påtagligt slitna knän. Detta trots det förstärkta tyget. Bedömningen blir att overallen står sig för en säsong, men inte särskilt mycket mer.

Uppskattad overall med potential

Trots ovan nämnda problem är prisvärdet på en Geggamoja Unifit inte dåligt. Särskilt med tanke på hur väl barnen har trivts i sina overaller och det faktum att de trots slitningarna på ytskiktet har hållit sig varma och torra vintern igenom. Viktigt är dock att se priset i ljuset av att två av tre testade overaller efter en säsong upplevs som för slitna för att kunna ärvas nedåt i syskonledet eller säljas vidare.

Hade Geggamoja Unifit haft högre slittålighet i tygerna hade den här vinteroverallen definitivt hamnat i toppen av sin prisklass. Det exemplar som inte fick lika påtagliga slitningar efter en säsongs användning fick dessutom 10 poäng av 10 möjliga av sin testfamilj, vilket skvallrar en hel del om Geggamoja Unifits höga potential.

Kommentar från tillverkaren:

Riktigt bra värmehållningpålitliga snölåsfärgglad design med många reflexerskön passform och god vattentålighet
Tygerna slits påtagligt efter en säsong

14. Kuling Verbier

Bylsig vinteroverall som lämpar sig bäst för kalla och torra vintersäsonger

Testad under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: Yttertyg polyamid, foder polyester Tål den vatten: Ja, testad till 15000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 152 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål inte torkskåp eller torktumling

Kuling Verbier Vinteroverall - Senapsgul

Kuling Verbier är en trendig vinteroverall till ett lockande lågt pris. Frågan är dock om Kuling inte borde ha lagt mer fokus på funktion än design, för med Verbier finns flera förbättringsområden som skulle gjort den här overallen på samma gång bättre och mer prisvärd.

Rejält varm overall med bylsig passform

Kuling Verbier är en rejält värmehållande vinteroverall som utan problem klarar av utomhustemperaturer en bra bit under nollan. Även overallens vindtäthet är välfungerande och kragens höjd är lagom hög för att täcka både hals och nacke. Det mjukare materialet på insidan känns skönt mot barnets haka och orsakar inget skav.

Något som inte fungerar lika bra är overallens passform, då Kuling Verbier upplevs som rejält bylsig att bära. Visst är rymliga overaller sköna att röra sig i, men med åtdragen resår i midjan känns Verbier fortfarande alldeles för bylsig. Flera i testpanelen klagade på att overallen hängde onödigt mycket i rumpan, och byxbenen är vidare än hos många konkurrerande märken.

Kuling-Verbier-PR-action

Håller inte slask och väta ute vid benöppningarna

Kuling Verbier saknar fungerande snölås och det blir påtagligt vid användning i blött och slaskigt väder. Ärmöppningarna fungerar tillfredställande, med lagom tight resår som känns flexibel att dra över vanten, men benen utgör ett större problem. Även om den slappa resåren nedtill i byxbenen gör det lätt att trä overallen över skorna, så har tryckknappen som finns till för att justera benslutets vidd, en tendens att gå upp. Byxbenen halkar ofta upp över skorna vid användning av Kuling Verbier, vilket tyvärr gör att overallen inte håller måttet vid slaskväder.

Samtliga barn som testade Kuling Verbier upplevdes bli snabbt blöta i fuktigt väder. Trots att slask och väta aldrig trängde igenom hela overallen, får man känslan av att yttertyget suger åt sig fukt och overallen känns snabbt fuktig och kall på utsidan vid regn- och slaskväder.

Kvalitet i materialval lämnar mycket att önska

Tyvärr är Kuling Verbier inte en särskilt slittålig overall. Både rump- och knäpartier blir ruggade och noppiga under säsongens användning, det uppstår små hål här och där och knappar lossnar. De viktiga reflexerna, vars uppgift är att göra barnen synliga i mörkret, nöts samtliga bort nästan helt och hållet. Det otvetydiga intrycket blir efter en vintersäsong att kvaliteten på materialet i Kuling Verbier lämnar en hel del att önska. Med sitt låga pris och snygga design är Kuling Verbier förstås en lockande overall. Det är mycket möjligt att overallen fungerar som bäst där vintern är kylig men sällan slaskig eller blöt. Dock dras betyget ned för den bylsiga passformen och avsaknaden av fungerande snölås. Två av tre familjer som har testat Kuling Verbier avråder därför från köp.

Lätt att göra rensnygg designgod värmehållning
Bylsig passformsnöstopp i byxben saknaslåg kvalitet på material

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka! Läs om produktnyheter och håll dig uppdaterad inför Singles' Day och Black Friday. Du hittar också trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär.

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.