Uppdaterad 31 juli 2022

Barnoverall: 11 modeller i test

Letar du efter en prisvärd overall av hög kvalitet? Vi har testat ett brett urval vinteroveraller för barn. För att en overall ska kunna utses till bäst i test måste den ha en god passform, hålla barnet varmt och torrt, samt tåla att krypas i och klättras med.

overall bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla overaller så som de är tänkt att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av vinteroveraller så används varje overall i tre exemplar, av tre olika barn i åldrarna 1 till 10 år. Testet pågår från november till mars, och overallerna används vid pulkaåkning och lek vid snö och minusgrader, samt på barmark och i snöslask vid mildare vinterväder.

Vid vinterns slut har overallernas skick utvärderats av barnens föräldrar som svarat på ett omfattande frågeformulär där tyngdpunkten legat främst på dessa områden:

  • Funktionalitet: Håller overallen barnet varmt och torrt oavsett vädret? Klarar overallen av vattenpölar och slask utan att läcka in? Är materialet starkt nog att klara nötningar och slitage från barn som kryper och klättrar?

  • Användarvänlighet: Är det smidigt för barnet att ta av och på sig overallen? Är passformen rymlig utan att bli bylsig? Hur väl fungerar dragkedja, luva och ben- och ärmöppningar?

  • Finesser: Är overallen smutsavstötande, och kan den enkelt tvättas vid behov? Hur är overallens design? Finns det tillräckligt många reflexer?

Familjernas samlade omdömen på overallen har vägts samman med priset som en grund för dess slutgiltiga betyg. Vi lägger också stor vikt vid overallernas hållbarhet. En testvinnande overall ska vara i tillräckligt bra skick för att kunna användas flera vintrar.

Letar du efter en vinteroverall till ett litet barn? Läs gärna vårt test av babyoverall, för en utvärdering av vinteroveraller särskilt anpassade för barn under 3 år.

1. Reima Tromssa - BÄST I TEST OVERALL

Imponerande bekväm och slitstark overall som håller för många och långa vintrar

Testår: 2021/2022 Pris: 1499:- Material: 55% PES, 45% recycled PES + 100 % PU lamination Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92- 140 cl Tillgängliga färger: 3 Impregnering: Flourcarbon Free water and dirt resistant Bionic Finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Reima Tromssa Kid's Winter Snowsuit - Jam Red (520277-3950)

Reima Tromssa är en bekväm, slitstark, stilren och enormt funktionell overall som finns tillgänglig i ett brett spann av storlekar, vilket gör den att den passar fint både på familjens småbarn som de äldre skolbarnen. Med sin gedigna kvalitet och långa hållbarhetstid är Reima Tromssa dessutom en overall som lämpar sig väl att vandra nedåt i syskonledet.

Rymlig overall med fantastisk värmehållning

Med sin rymliga passform är Reima Tromssa smidig och okomplicerad för barnet att ta på sig, samtidigt som overallen aldrig upplevs som otymplig eller bylsig. I midjan finns resårband som går att justera efter barnets kroppsform och vid fotändan sitter tryckknappar som gör overallen flexibel inför olika modeller av vinterskor. Storleksmässigt upplevs Reima Tromssa som normal, och den rymliga passformen bidrar till att även ett snabbväxande barn kan trivas i overallen hela vintern igenom.

Reima Tromssa imponerar med sin goda värmehållning. Inte förrän minusgraderna är många och vinden är bitande behövs ytterligare lager av kläder ovanpå barnets vanliga vardagskläder. Samtidigt är Tromssa en overall som andas väl – efter långa pass av aktiv lek och pulkaåkning känns barnet fortfarande ventilerat.

Vattentät och tålig

Den som söker en rejält vattentålig overall kommer inte att bli besviken med en Reima Tromssa, som har en ypperlig vattentäthet och faktiskt inte läcker in ens när barnen leker i djupa vattenpölar och ösregn. I kombination med den imponerande tåligheten – efter en säsong behöver man granska overallen länge och noga för då enbart hitta några få noppor i rumpan – gör detta Tromssa till ett utmärkt val för aktiva barn som tillbringar mycket tid utomhus under vintern.

Eftersom overallen är så slitstark och behåller sitt skick månad efter månad passar den utmärkt för att säljas vidare eller ärvas nedåt i familjens barnskara. Kanske beror det fina skicket på att Reima Tromssa är så enkel att göra ren att den sällan behöver tvättas. Det räcker med att borsta av den för att smuts ska glida av och särskilt i de mörka färgerna blir då overallen i princip som ny.

Utmärkt vattentålighet

Varje detalj på Reima Tromssa fyller en funktion. Ett exempel är fickorna, som är stora nog för att rymma även lite tjockare vantar, samt luvans flexibla passform som smidigt kan justeras för att sitta bekvämt och ge gott skydd utan att någonsin skymma barnets sikt eller begränsa rörlighet.

Att hitta nackdelar med Reima Tromssa är nästintill omöjligt. Möjligen skulle ett par extra fothällor kunna följa med i köpet av en overall i Tromssas prisklass, men det är också allt. I övrigt är Reima Tromssa en vinteroverall som bockar av hela önskelistan hos både barn och förälder. Söker du en slitstark, bekväm, vattentålig och värmehållande overall är det helt enkelt en Reima Tromssa du ska lägga vantarna på.

Fantastisk hållbarhetenormt vattentåligrymligvarm och bekväm
Reservdelar saknas

Prisjämförelse

Jämför alla priser
eXXpozed DE Logotyp

Reima Kids Tromssa Winter Overall

1 060 kr

2. Isbjörn Penguin - BÄSTA PREMIUMVAL

Exklusiv och varm vinteroverall som kan växa med barnet och håller hög kvalitet vinter efter vinter

Testår: 2021/2022 Pris: 2200kr Material: bluesign® certifierad Nylon Tactel 155gr/m2 för de färgade delarna och bluesign® certifierad Oxford Full Dull (Nylon) till förstärkningar i svart. Primaloft® padding 133 gr/m2, 100% recycled. Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 15.000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja 100% av sömmarna Tillgängliga storlekar: 86-128cl Tillgängliga färger: 9 Impregnering: Ja, bluesign® certifierad och PFAS (fluoriner) fri impregnering Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljöcertifieringar: Alla material som ingår i Penguin är bluesign® certifierade. Overallens foder kommer från Primaloft® och är gjort av 100% återvunna PET flaskor. Impregnering samt alla material är PFAS (fluorine) fria.

Isbjörn of Sweden Kid's Penguin Snowsuit - Saffron (4700)

Vid en första titt kan stilrena Isbjörn Penguin framstå som en enkel overall, men bakom ytan döljer sig en mängd smarta funktioner som gör den till ett utmärkt val. Ett exempel är de förlängningsbara ärmarna och byxbenen, som genom sin smidiga utformning eliminerar risken att ett snabbväxande barn ska ha en för liten overall i slutet av säsongen. Tvärtom går det utmärkt att välja precis rätt storlek redan under hösten, för den här overallen är bekvämt generös och kan användas på samma barn minst två vintrar i rad.

Pålitliga snölås i både ärmar och ben

Den generösa rymligheten hos Isbjörn Penguin kan justeras i midjan genom ett resårband och overallen är smidig och enkel för barnet att ta på sig själv. Den täta mudden i ärmsluten håller tätt runt vintervantar av olika tjocklek och i bensluten hittas en stabil resår vars insida är gummerad. Denna, tillsammans med gummiremmen under skon, fungerar felfritt och utför sitt jobb med bravur: varken vatten, snö eller slask släpps in.

Också tygets vattentålighet får höga betyg. Trots att overallen kan upplevas som något tung och fuktig efter långa lekpass i våta väder hålls barnet torrt och ingen väta smiter hela vägen in till barnet. Slittåligheten hos Isbjörn Penguin lämnar inte mycket att önska. På en av de testade exemplaren märks vid en noggrann granskning ett visst slitage i sömmen längst ned på ett byxben, men det är också allt. I övrigt ser samtliga testade overaller nästintill nyköpta ut efter en hel säsongs aktiv användning.

Rejält varm och ventilerande overall

När det kommer till värmehållning är Isbjörn Penguin att lita på. Bara vid rejält kyliga väder behövs ytterligare lager av kläder på barnet, men upp till cirka 10 minusgrader står overallen pall. Barnet kommer in svalt, men inte frysande, trots att ingenting utöver inomhuskläder har använts. Overallens vindtäthet imponerar lika mycket som dess ventilerande förmåga, och med den mysigt höga kragen får barnet ett pålitligt skydd mot kalla vindar.

Isbjörn Penguin är generellt en overall som är lätt att hålla ren och fräsch. Ofta räcker det med att borsta av fläckar, framför allt om man använder en mörkare ton i tyget.

Högt prisvärde och lång användningstid

Att Penguin både kan tvättas i maskin därefter enligt rekommendation ska torkas i torktumlare eller torkskåp är både uppskattat och smart – värmen under torkningen ska nämligen återaktivera overallens impregnering. Detta gör att overallen kan tvättas en förmiddag och sedan användas igen på eftermiddagen. Någon särskild påverkan av tvättarna har inte märkts mer än att vissa reflexer ser något slitna ut efter ett antal tvättar. Både barnen som använt Penguin och föräldrarna har genomgående uppskattat sin tid med Isbjörn Penguin, som uppfattas som både bekväm att leka i och att använda i olika typer av väder.

Sjuttio- och åttiotalets gamla bävernylonoveraller känns som ett minne blott när man testar en Isbjörn Penguin. Förvisso kan prislappen för en Penguin uppfattas som irriterande hög, men då bör man ha i åtanke att prisvärdet ligger på ungefär samma nivå. Speciellt eftersom Isbjörn Penguin är en overall som klarar flera säsongers användning och inte blir sliten redan efter en vinter.

Fantastisk värmehållningslitstarkt materialkomfortabel att använda och klä påjusterbar storlek
Dyrljusaste modellen känslig för smuts

3. Polarn O. Pyret PO.P WeatherPRO vinteroverall

Varm och otroligt funktionell vinteroverall som tål alla väder och är en fröjd för barnet att bära

Testår: 2021/2022 Pris: 1599 kr Material: Yttertyg: 100% polyamid. Foder: 100% återvunnen polyester. Vaddering: 100% återvunnen polyester, Primaloft Vattentäthet: 12.000 mm Andningsförmåga: 7000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128, mörkblå. 86-116, grön och plommon Tillgängliga färger: Mörkblå, grön, plommon Impregnering: Bionic Finish Eco Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, låg värme Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Polarn O. Pyret Vinteroverall - Mörk Marinblå (60457180)

Att hitta något att klaga på är nästintill omöjligt när det gäller PO.P WeatherPRO. Den här overallen är så nära det går att komma perfekt. En bekväm passform som balanserar mellan generöst rymlig och samtidigt smidig, lätt att klä på och ta av samtidigt som den känns både nätt och generös att leka utomhus i.

Otroligt slittålig overall

Hyllningarna av PO.P WeatherPRO går igen inom flera områden, men ett som utmärker sig lite extra är overallens slittålighet. Samtliga testade exemplar är i ett imponerande gott skick efter vintersäsongen och efter en maskintvätt går det nästan inte att se att den någonsin har använts. Den enda detaljen som skvallrar om visst slitage är bandet som fästs under skon, som är i resår och inte motståndskraftigt gummi som hos många andra märken.

PO.P WeatherPRO är en overall som sällan behöver tvättas i maskin eftersom den är lätt att göra ren genom att helt enkelt skaka den när lera och smuts torkat in. Vill man ändå tvätta sin WeatherPRO i maskin går det smidigt och fort eftersom den också tillåter torktumling.

Utmärkt värmehållning

Också overallens värmehållande förmåga får idel toppbetyg av testpanelen. De allra flesta vinterdagar räcker det att barnet har vanliga kläder på sig under sina overaller, och in från leken kommer de varma men inte svettiga. Inte heller riktigt regniga dagar utgör ett problem för PO.P WeatherPRO, vars vattentålighet är imponerande och håller barnen torra trots att de ibland lekt i djupa vattenpölar.

Designmässigt är PO.P WeatherPRO enkel och diskret, med en utformning som är stilren utan att sticka ut. Med sina välfungerande snölås och den mjuka kragen runt hals och nacke har overallen uppskattats mycket av föräldrar, som vittnar om en mycket hög användarvänlighet och komfort. Också barnen har uppskattat overallen, som går lätt att klä på sig och aldrig begränsar rörelsemönstret vid aktiv lek.

Lever upp till högt ställda krav

Det är inte lätt att hitta områden att förbättra hos en overall som upplevs som nästintill perfekt, men efter lite fundering har panelen önskat sig sidofickor, helst av en större modell så att vantar kan få plats. Möjligen hade också antalet reflexer kunnat vara högre för att ge barnen bättre synlighet i mörker.

Polarn O. Pyret har länge varit kända för sina högkvalitativa och funktionella ytterkläder för barn. Genom åren har vissa förändringar skett i varumärkets design och utbud, men den röda tråden är ständigt densamma: hög kvalitet, lång användningstid, snygg design och riktigt imponerande funktionalitet. PO.P WeatherPRO är inget undantag i något av de avseendena.

Fantastisk värmehållningimponerande slittålighetvattentät och pålitliglätt att klä på och av
Slitagekänsliga resårband vid fotenkunde ha fler reflexersaknar sidofickor

4. Gneis Supershape Pro

Vinteroverall med utmärkt passform som går att lita på i precis alla väder

Testår: 2021/2022 Pris: 1799 - 2099 kr Material: Polyamid och Cordura® Vattentäthet: 20 000 mm Andningsförmåga: 20 000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98-164 cl Tillgängliga färger: DenimBlue, DarkCerice, Pesto, SoftBlack Impregnering: BIONIC FC-fri Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Gneis Supershape Vinteroverall - Cerice Solid (15110)

Ända sedan Gneis grundades för drygt 15 år sedan har den uppskattade vinteroverallen Supershape funnits i varumärkets sortiment. Modellen Pro är en uppgradering från tidigare säsonger i form av mer slittåligt tyg, högre vattenpelare och mer effektiv ventilering. Samtidigt som materialet har uppgraderats känns många egenskaper igen från tidigare, till exempel den otroligt smidiga passformen – kroppsnära men med vidd på exakt rätt ställen – som uppmuntrar till aktiv lek.

Fantastiskt vattentålig overall

Att klä på sig Supershape Pro är enkelt för de flesta barn, med ett undantag: bensluten, som kan upplevas som krångliga för de allra yngsta. Supershape Pro har nämligen riktigt gedigna snölås i fotändan, först ett inre med resår av gummi och sedan ett yttre, där benets vidd regleras med en knapp och fästs runt skon med hjälp av kardborrband. Den proceduren kan de yngre barnen behöva hjälp med, men väl på plats är Supershape Pro en overall det går att lita på i alla väder.

Det finns absolut ingenting att klaga på när det kommer till Supershape Pros vattentålighet. Efter långa lekpass i både slask och regn kommer barnen in torra. Utöver de rejäla snölåsen i benen har Supershape Pro även effektiva muddar vid ärmsluten.

Håller för flera vintrar

Även vid mildare väder är Supershape Pro behaglig att använda. Den har en fin ventilerande förmåga och barnen blir sällan svettiga, samtidigt som de hålls varma även under de bitande vinterdagarna med kyliga vindar. Kragen känns mysig och håller effektivt vind och kyla borta från hals- och nackpartiet.

Efter en lång vinter ser Gneis Supershape Pro nästintill oanvänd ut, vilket tyder på riktigt god slittålighet. Inte förrän man granskar overallen noga i skarpt ljus upptäcker man svagt slitage vid ytan, men det är absolut inget som gör att Supershape Pro inte går att använda flera säsonger i rad.

För små och få reflexer

Ett förbättringsområde hos Gneis Supershape Pro, liksom hos många andra vinteroveraller, är reflexerna. Dessa upplevs vara för små och dessutom saknas helt reflexer på ryggens nederdel, vilket gör overallens synlighet i mörker något begränsad.

Utöver den detaljen är Gneis Supershape Pro en otroligt uppskattad vinteroverall i fin design och med tyger känns mjuka och flexibla att röra sig i. Overallen får toppbetyg både vad gäller slittålighet, vattentålighet, värmehållande förmåga och bekvämlighet. Gneis Supershape Pro är helt enkelt en overall som inte gör någon besviken.

Perfekt passformpassar i alla väderhög slittålighetgod värmehållning
Snölås i benen krångliga för de yngstanågot få reflexer

5. Didriksons Björnen

Flexibel och förlängbar vinteroverall som står pall för alla väder och passar rörliga barn

Testår: 2021/2022 Pris: enfärgade 1500 SEK, multifärgade + print 1700 SEK Material: 100% Polyamid Vattentäthet: 10000 mm (ISO 811) Andningsförmåga: 4500 m2/24h (ASTM E-96BW) Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140 cl Tillgängliga färger: 6st: Navy, Deep Green, Plastic Pink, Multi (2 färgställningar) , Printed (1 färgställning) Impregnering: Ja (Rudolf – Bionic-Finish®) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja, för snabbare torktid, vänd overallen ut och in Maximal tork-temperatur: 40 C° Övrigt: 100% återvunnen, djurfri vaddering. Djurfri päls. Extend Size-funktion som förlänger ärmar och ben för att kunna bäras en säsong till. Solution Dye-infärgning av hela de enfärgade overallerna + fodret i övriga färgställningar vilket kräver upp till 80% mindre vatten i infärgningsprocessen.

Didriksons Björnen Kid's Coverall - Lilac (503314-195)

Med en Didriksons Björnen behöver man inte oroa sig för vare sig lera, slask eller vatten. Till och med i de mest geggiga väderlekarna går overallen lätt att borsta ren och efter att overallen har torkat faller damm och lera nästan av automatiskt om man skakar på den. Detta är extra uppskattat eftersom Didriksons Björnen har en relativt lång torktid efter tvätt i maskin.

Passform åt det smalare hållet

Extended size är ytterligare en positiv funktion hos Didriksons Björnen, som gör att overallen kan bäras länge även av ett snabbväxande barn. Både ärmar och byxben går att utöka på längden, däremot inte på vidden vilket gör att mer rundlagda barn kan uppleva overallen som något tight trots att den inte blivit för kort.

Didriksons Björnens snölås är genialiska, både i ärmar och benslut. Vid ärmsluten samsas en tight mudd med ett yttre resår med kardborrband som gör att all snö och fukt effektivt hålls ute. I benen hittas både ett inre snölås och en kardborreöppning, något som gör overallen effektivt motståndskraftig men samtidigt kan kräva en hjälpande vuxenhand vid påklädning av de minsta barnen.

Pålitlig i alla väder

Didriksons Björnen är en overall det går att lita på i blöta väder, även om den på ytan kan kännas något tung och fuktig efter en regnig dag utomhus. Fukten stannar dock just på ytan, och barnen kommer in både torra och varma, till och med efter lek i vattenpölar. De minsta barnen, med begränsad rörlighet, kan däremot frysa under kallare dagar, något som avhjälps med ett extra lager kläder. De äldre barnen behöver sällan det, då deras lek tenderar att vara mer fysiskt aktiv. De kommer in från de flesta väderlekar precis lagom tempererade, varken svettiga eller frusna.

Ett visst slitage går att hitta på Didriksons Björnen efter en vintersäsong. Framför allt handlar det om en lätt noppighet vid overallens knä- och rumppartier, men på en testad overall uppstår även ett litet hål på ena byxbenets insida. Utöver det är skicket på Didriksons Björnen gott efter en vintersäsong, som är en overall som absolut kan användas fler vintrar än en och därmed ärvas nedåt i en syskonskara eller säljas begagnad.

Förlängbara ärmar och ben

Trots att Didriksons Björnen är en ganska långsmal overall är den flexibel och går att anpassa till de flesta barnkroppar utom möjligen de bredaste. På längden går det att justera så att den sitter perfekt hela vintersäsongen igenom och de allra flesta barn leker obehindrat och ledigt i sina Björnen-overaller, som har en både funktionell och stilren design. Precis som vid många andra tester av overaller saknar panelen fler reflexer, framför allt på overallens ryggsida.

Sammantaget är Didriksons Björnen en mycket prisvärd overall med en genomtänkt utformning och flexibel design som står pall för alla väder och passar de allra flesta barn.

Förlängningsbara ärmar och benpålitliga snölåsgod vattentålighet och värmehållning
Torktid något långpassar sämre på rundare barn

6. Reima Stavanger

Varm, bekväm och mysig overall som är lätt att göra ren och passar kalla vintrar

Testår: 2021/2022 Pris: 1799:- Material: 100% PU lamination Vattentäthet: 12 000 mm Andningsförmåga: 7000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Tillgängliga färger: 8 Impregnering: Flourcarbon free water and dirt repellent Bionic finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Reima Stavanger Vinteroverall - Navy (520265-6980)

Det är möjligt att Reima Stavanger inte drar blickarna till sig på grund av sin flashiga design, snarare handlar det om en renodlat anspråkslös vinteroverall, men låt inte det yttre lura dig. Bakom den klassiskt utformade ytan väntar en ljuvlig upplevelse för barnet. Särskilt den mysiga luvan inramad av fuskpäls i kombination med overallens smidiga utformning har fått höga betyg testet igenom.

Fantastisk värmehållning

Storleksmässigt är Reima Stavanger att betrakta som normal, rymlig men inte trång. Utan problem kan man därför klä barnet i ytterligare lager, men detta är något som sällan behövs. Reima Stavanger är nämligen en riktigt varm overall, och bara vid riktiga köldknäppar är det aktuellt med fler lager kläder än de som barnet använder inomhus.

Rema Stavanger är inte bara varm utan också vatten- och vindtålig. Den mysiga kragen stoppar kalla vindar från att smyga in vid barnets nacke och vid regniga väder håller overallen tätt och avvisar vatten med gott betyg. Efter extra långa pass i blött väder händer det att overallen känns något blöt i bensluten, men det är också allt. Även Stavangers förmåga att ventilera får gott betyg av panelen, barnen kunde utan besvär leka aktivt utan att kännas svettiga när de kom in.

Känslig vid knäpartiet

Efter en säsongs användning har Reima Stavanger en tendens att se något ruggad ut. För två av tre testfamiljer stannade det vid lätta ruggningar vid knäpartiet och bakdelen, men för den tredje var skicket desto mer slitet. Där hittades revor på båda knäpartierna och ett antal hål vid bensluten. Dessutom hade vissa av revorna vid ena knät spruckit upp och bildat hål, vilket tyder på att tyget inte riktigt håller för fysisk lek och klättring. Utöver detta ser både blixtlås, reflexer och band för skorna fina ut efter vintern. Fler och större reflexer önskades dock av testpanelen, något som är vanligt vid overalltester.

Glada färger och lätt att rengöra

Stavanger erbjuder ett brett urval av kulörer och för den som gillar färg är det inga problem att våga sig på en färgglad, för den här overallen är mycket lätt att hålla ren. Det går smidigt att bara skaka eller borsta bort intorkad lera eller damm och som plus i kanten tillåter Reima Stavanger torktumling, vilket gör att den snabbt kan fräschas upp på bara några timmar.

Sammantaget får Reima Stavanger höga betyg för sin gedigna konstruktion och härliga passform. Skulle slittåligheten vid knä och rumpa förstärkas något finns faktiskt ingenting att klaga på hos den här varma, fina, vindtåliga och välventilerade vinteroverallen.

Stilren designfantastiskt värmehållandebekväm passformenkel att hålla fräsch
Något få reflexerkänslig för slitage vid knän

7. Hummel Icy

Mysig och värmehållande overall som andas väl och sticker ut i mängden

Testår: 2021/2022 Pris: 1700 :- Material: 100% polyester Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-140 cl Tillgängliga färger: Varje mönster har ett eget namn Impregnering: BIONIC FINISH ECO Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Uppgift saknas

Hummel Icy Snowsuit - Purple Dove (211688-3304)

Hummel Icy kanske inte är förstahandsvalet för den som söker en diskret och traditionellt enfärgad vinteroverall som smälter in i mängden, men för det barn som uppskattar mönster och färger är den ingenting annat än en succé. Barnen har uppskattat den glada designen som gör overallen lätt att hitta i hallen, men också hur varm, bekväm och rymlig den varit att röra sig i.

Mudd med tumhål i ärmarna

Hummel Icys vattentålighet får med beröm godkänt. Regn och slask stannar på ytan och bara om barnet står mycket på sina knän i blöta väder sugs viss fukt upp i tyget, något som dock aldrig läcker in hela vägen till barnet. I ärmarnas slut hittas en tät mudd med tumhål, vilket gör overallen pålitlig men som kräver att vanten måste sättas ovanpå mudden, något som kan upplevas som omständligt av vissa. Å andra sidan är det samma mudd som gör att Hummel Icy sluter absolut tätt runt handleden.

Vid kragen har Hummel Icy en dragkedja som når upp till hakan och fungerar fint utan att glida ned och vid bensluten finns tight resår som enda snölås. I kombination med det gummerade skobandet håller dock resåren både snö och slask ute och barnet förblir torrt och varmt i de allra flesta väder.

Välventilerad overall med god värmehållning

Hummel Icys värmehållning får toppbetyg av testpanelen, som vittnar om att barnen hålls alldeles lagom varma och dessutom ventilerade. De flesta vinterdagar räcker det gott och väl att klä på sig overallen ovanpå de vanliga kläderna och eftersom overallen andas så bra kan barnen utan problem ägna sig åt riktigt fysisk lek, såsom pulkaåkning, utan att för den skull bli svettiga under overallen.

Också slittåligheten hos Hummel Icy genererar fina betyg, bortsett från några få detaljer. En sådan är sömmen i rumpan, som efter en säsong med aktiv utelek har tappat en tråd. Trots detta har det inte blivit några hål, vilket är värt att nämnas. Även på reflexerna, framför allt de på ryggen, syns viss nötning. Ett inte helt ovanligt önskemål för vinteroveraller är att reflexerna skulle vara fler eller större. Så även i detta fall, då de efter nötning i sin nuvarande långsmala utformning på ryggen ger en något begränsad synlighet i mörker.

Avtagbar fuskpäls på luvan

Pälskanter runt overallens luva är en omtvistad historia som vissa älskar och andra ogillar, framför allt i regnigt väder då de har en tendens att bli blöta och droppiga, men med en Hummel Icy får man faktiskt välja själv. På luvan sitter fuskpälsen fast med dragkedja, vilket gör att den sitter stabilt och inte slits av under leken, och många barn har uppskattat den gosiga pälsen runt ansiktet i snö- och blåsväder.

Sammantaget är Hummel Icy en välpresterande och funktionell overall som levererar på de allra flesta punkter. Möjligen hade man med priset i åtanke önskat sig några extra funktioner, reservdelar eller detaljer för en lite större wow-känsla, men i stort är Hummel Icy trots det en riktigt bra overall som inte gör någon besviken.

Generös passformunik design som barnen gillarvälventilerad och värmehållande
Reservdelar saknassöm i rumpan känslig för slitagefå reflexer

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Tretorn Expedition

Vinteroverall med fantastisk värmehållning och god vattentålighet som passar långsmala barn

Testår: 2021/2022 Pris: 1500 kr Material: 100% återvunnen nylon (PVC-fri och fluorkarbinfri), foder av 100% återvunnen polyester Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86/92-122/128 cl Tillgängliga färger: Uppgift saknas Impregnering: Uppgift saknas Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Uppgift saknas Tål torkskåp: Uppgift saknas

Tretorn Sarek Expedition Overall - Harvest (475605-7211)

Den klassiska overallen Tretorn Expedition är ett lika fint som superfuktionellt ytterplagg att lita på i alla väder. Overallen erbjuds i ett flertal smakfulla färger och bjuder på stilren design såväl som hög funktionalitet. De förstärkta partierna över rumpa och knän är ett av många exempel på det sistnämnda.

Långsmal overall med kroppsnära design

Tretorn Expedition är en kroppsnära overall som upplevs ligga mellan normal och liten storleksmässigt. Den långsmala passformen kan orsaka att mer rundlagda barn får svårare att sätta på overallen själva och även kan tycka att den känns tight att använda. Det problemet skulle åtminstone delvis vara hjälpt av en längre dragkedja. Med en sådan skulle öppningen kunna bli vidare vid på- och avklädning och barnet skulle utan svårigheter kunna kliva i och ur sin vinteroverall. När påklädningen väl är klar är dock Tretorn Expedition mycket angenäm att bära, med rejäl rörlighet och god ventileringsförmåga.

Utmärkt värmehållning och god vattentålighet

Slittåligheten hos Tretorn Expedition är generellt god. Efter en vintersäsong är de testade exemplaren knappt ruggade vid de utsatta områdena knä och rumpa och bara en av tre testade overaller har fått små hål vid sömmarna på benens insida, en slitning som är vanlig framför allt när overallen varit något för stor för barnet och byxbenen nötts mot varandra.

Tretorn Expeditions värmehållning får idel hyllningar av panelen, som vittnar om att samtliga barn som provat overallen hållits perfekt och lagom varma – utan att vare sig frysa eller svettas. Bara vid flertalet minusgrader är det läge att klä på barnen ett mellanlager kläder, i övriga fall räcker det gott med vanliga inomhuskläder. Även vattentåligheten hos Tretorn Expedition får högsta betyg. Inget av barnen blev blöta på insidan av overallen och snölåsen i både ärmar och ben fungerar felfritt.

Lång hållbarhetstid ger högt prisvärde

Tretorn Expedition har förvisso många reflexer, men de skulle med fördel kunna vara större för ökad synlighet i mörker. Att hålla overallen ren är lätt – det går enkelt att borsta av en lerig overall så snart den har torkat och efter en maskintvätt på kvällen torkar den innan dagen gryr. Inget slitage uppmärksammas efter tvätt i maskin.

För långsmala barn är Tretorn Expedition en oerhört smidig overall, som erbjuder plats att leka aktivt men samtidigt känns kroppsnära och mysig. För de barn som behöver något vidare kläder kan Expedition däremot kännas något trång, något man bör ha i åtanke inför inköp. Utöver den detaljen är Tretorn Expedition en både varm, slitstark och vattentålig overall som blir riktigt prisvärd eftersom dess hållbarhetstid gör den lämplig både att ärva nedåt i en syskonskara eller säljas vidare begagnad.

Fantastisk värmehållningslitstarkt materialsnygg design och god vattentålighet
Något små reflexerlångsmal passformkan slitas i sömmarna

9. Molo Polaris

Varm, välventilerande och vattentålig overall i glada färger med inbyggda hängslen

Testår: 2021/2022 Material: 100% polyester Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 8000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-152 cl Impregnering: Vattenavvisande PFC-fri impregnering (innehåller ej PFOS, PFOA eller liknande) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° F Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Uppgift saknas Maximal tork-temperatur: 60 C°

Molo Polaris Fur - Giant Floral (5W21N202 6352)

Molo Polaris är en overallmodell som erbjuds i en mängd glada färger och mönster, vilket inte bara är kul och fint utan också gör overallerna lätta för barnen att hitta, både i förskolans hall och i den klassiska overallhögen som tenderar att bildas hemma i hallen.

Varm overall med god ventilering

Storleksmässigt är Molo Polaris, som har funnits i Molos sortiment i många år, normal. Passformen är något raklång i sin utformning, men upplevs trots detta som både rymlig och bekväm och ingen rörlighet begränsas vid aktiv lek utomhus. Det går smidigt för barnen att sätta på och ta av Molo Polaris, det enda de yngre ibland behöver hjälp med är de tighta snölåsen vid fotändan av byxbenen. Ärmsluten är flexibla och fungerar fint med olika typer av vantar.

Molo Polaris goda ventilation uppskattas varmt, framför allt av barn som lätt blir svettiga vid fysisk lek. Vindskyddet i den gosigt fleecefodrade kragen är utmärkt, men dragkedjan har en tendens att glida nedåt om man väljer att inte dra upp blixtlåset hela vägen, något som orsakade smärre irritation under användningen.

Känsligt tyg men god vattentålighet

Slittåligheten hos Molo Polaris lämnar tyvärr en del att önska. Nivån av slitage tycks genom testet hänga tätt ihop med hur aktiva barn som har provat overallerna, men oavsett hur fysiskt ett barn väljer att leka utomhus bör en vinteroverall stå pall för klättring och krypande. Något som inte alla testade overaller klarat av. Vissa har blivit så slitna vid rumpa och knän att hål har uppstått, och färger och mönster har tydliga nötningar efter en säsongs användning.

Utöver detta ger panelen toppbetyg till Polaris förmåga att hålla värmen samtidigt som den håller barnen välventilerade. Sällan behövs ett extralager av kläder på barnen, som leker bekvämt i sina inomhuskläder under overallen alla dagar utom de absolut kallaste. Också vattentåligheten får fina betyg, med undantag för den overall som fått slitningar som blivit till hål, där vatten har sugits in och gjort overallen fuktig och lite tung. Värt att nämna är dock att vattnet aldrig tog sig hela vägen in till barnet.

Innovativa detaljer som känns exklusiva

Trots att Molo Polaris är en mycket uppskattad overall som har fin design och presterar gott i de flesta avseenden, är prislappen på den här vinteroverallen hög i förhållande till de brister som upptäckts under testet. Med det priset bör en vinteroverall vara nästintill fläckfri, vilket i slutändan drar ned Molo Polaris betyg något snäpp.

Med det sagt, är Molo Polaris en utmärkt overall att välja för familjen som har god budget och uppskattar fin design, varma och torra barn och har råd att köpa en ny overall vid varje säsong. Flera av Molo Polaris detaljer känns både exklusiva och innovativa, såsom de många reflexerna och inbyggda hängslena som barnet kan använda en varmare dag om de vill ha överdelen avtagen. Skulle bara slittåligheten hos Molo Polaris vara något högre hade betyget på den här fina och stilrena overallen legat i toppskiktet.

Glad designmånga reflexerinnovativ designbekväm passformvärmehållandegod ventilering
Dyrlåg slittålighet

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

10. KAXS Proxtec

Varm och mysig vinteroverall som håller fukt borta men är känslig för slitage

Testår: 2021/2022 Pris: 1099 kr Material: Polyamide Taslan Rips + Förstärkning bak och fram i polyamid oxford. Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 3000 g m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-134 cl  Tillgängliga färger: 6 Impregnering: PFAS free water repellent Bionic eco finish. Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 gentle C°  Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg C°

KappAhls egna märke KAXS har under många vintrar värmt tusentals barn med sina funktionella barnoveraller och ytterkläder. Modellen Proxtec, som har några år på nacken men uppdateras regelbundet, har tidigare fått fina betyg av testpaneler. Tyvärr blev det inte så den här gången, då årets upplaga lämnar en hel del att önska.

Slitage- och smutskänslig

Den största och tydligaste kritiken handlar om KAXS Proxtecs slittålighet, vilket är överraskande eftersom samma modell tidigare år har levererat fina betyg med overaller som håller för många säsonger. Den här vintern fick två av tre testade overaller hål, främst runt ärmslut och kring sömmarna på byxbenens insidor. Samtliga av de overaller som har testats ser markant ruggade ut i slutet av vintern, med reflexer som i vissa fall är bortslitna och sömmar som nötts ut och blivit fransiga.

Utöver den bristfälliga slittåligheten lyckas Proxtec inte heller riktigt hålla smuts borta, snarare verkar den suga åt sig damm och lera. Tidigt under vintern har overallerna fläckar som i vissa fall inte ens går bort efter maskintvätt. Förvisso påverkas inte funktionaliteten hos overallen av fläckarna, men det ser inte särskilt trevligt ut.

PR-KAXS-Proxtec-1

Vattentålig och varm

Bortser man från tygets kvalitet och fläckarna finns det fina egenskaper att hitta hos KAXS Proxtec. Exempelvis overallens värmehållning, som är utmärkt och gör att det sällan behövs några ytterligare lager med kläder på barnet, samt overallens ventilerande förmåga. Inget barn kommer in fuktig av svett, inte ens efter riktigt aktiv lek. Overallens rymliga passform gör risken att barnet ska växa ur den under vintersäsongen låg, snarare kan den upplevas som något bylsig i början av vintern. Samma rymlighet gör att overallen är smidig att klä på sig själv, även för de lite mindre barnen.

En viktig egenskap hos en vinteroverall är vattentålighet, och även här får KAXS Proxtec höga betyg. Med sina snöstopp i ärmarna och fotsluten, kombinerat med skoband i förstärkt resår, står Proxtec pall för både regn och slask och till och med lekar i vattenpölar.

Budgetoverall som behöver förbättring

I grunden är KAXS Proxtec en gedigen och funktionell vinteroverall och KappAhls priser – särskilt under kampanjer – är trevliga för den något åtstramade budgeten. Både värmehållningen, ventileringen och vattentätheten får genomgående positiva betyg av panelen. Därför känns det synd att overallerna drabbas av sådant stort slitage som de gör under vintersäsongen. I nuvarande skick är Proxtec knappast en overall som håller för att vandra nedåt i en syskonskara och med det i åtanke kanske priset inte blir så billigt, i längden. Därför hoppas vi att tillverkaren uppgraderar kvaliteten på sömmar och tyg, för om det görs är KAXS Proxtec ett toppenval inom kategorin budgetoveraller.

Tillverkarens kommentar: Det problem ni identifierat (att sömmen bak där huvudtyg och ”förstärkningstyget” sytts samman repade upp sig) är något vi själva fångade upp i våra interna tester. Vi vidtog omedelbart åtgärder, innan overallen för hösten 2022 producerades. Detta är alltså redan åtgärdat på overaller som kommer finnas till försäljning på Kappahl under hösten och vintern.

Rymlig och sköngod vattentålighetvärmehållande och ventilerande
Blir snabbt slitenfår permanenta fläckar och fransiga sömmar

11. Lindex FIX

Plånboksvänlig, skön och fin vinteroverall som är känslig för slitage

Testår: 2021/2022 Pris: 1099 Material: 100% Recycled polyester Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128 cl Tillgängliga färger: 2 Impregnering: BIONIC-FINISH® ECO Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Vinteroverallen Lindex FIX tilltalar med sina glada färger och fina design många barn och vuxna, som lockas av Lindex prisvärda ytterkläder med hög funktionalitet. Tyvärr lämnar overallen FIX en hel del att önska, framför allt när det gäller hur overallen står emot slitage.

Smal och kroppsnära passform

Lindex FIX är en overall som går åt det smalare hållet, vilket kan vara bra att tänka på inför inköp om barnet som ska använda den är rundare i kroppen. Det kan därför vara värt att testa overallen på barnet innan den inhandlas. Passformen känns kroppsnära och tät och generellt har barnen som testat overallen trivts med att den aldrig känns bylsig eller otymplig. Kragens insida är mjuk mot huden och lagom hög och dragkedjan har presterat väl hela säsongen igenom.

Värmehållningen hos Lindex FIX råder det delade meningar om. Vissa barn har frusit trots flera mellanlager av kläder under overallen, andra har känt sig lagom varma vid längre lekstunder utomhus. Slutsatsen är ändå att Lindex FIX är en förhållandevis tunn overall som passar sämre för frusna och mindre aktiva barn, och vid temperaturer under nollgradigt är det lämpligt med flera lager av kläder under.

God ventilering men tveksamma snölås

Lindex FIX:s ventilerande förmåga är det inget fel på. Samtliga barn i testet har kunnat leka aktivt och röra sig mycket utan att bli svettiga och klibbiga innanför overallen. Däremot är overallens vattentålighet inte lika pålitlig. Under blöta dagar upplevs overallen suga åt sig fukt och vid längre utomhuspass händer det att fukten tränger in hela vägen till barnet.

Overallens snöstopp fungerar bra vid framför allt ärmsluten. Där finns en mudd på insidan som i kombination med den yttre spärren med kardborrband effektivt håller snö och väta ute. Vid bensluten fungerar snölåset däremot mindre bra. Resåren vid byxbenens slut är inte gummerad och går inte att spänna åt runt skon, vilket gör att det har en tendens att glida uppåt om inte bandet som träs under skon sitter stadigt på plats.

Mycket känslig för slitage

Skobandet hos Lindex FIX är rejält slittåligt och håller utmärkt genom vintersäsongen. Tyvärr går det inte att konstatera samma kvalitet hos overallens övriga material. Samtliga testade overaller har efter vintern fått slitage i form av revor och hål, framför allt i de utsatta sömmarna runt rump- och knäpartiet, men också över benen. Också reflexerna – som förvisso är många – är nötta när vintern börjar närma sig sitt slut.

Resultatet av den höga känsligheten för slitage blir att Lindex FIX är en overall som å ena sidan är fin och färgglad och bekväm att röra sig i, å andra sidan håller den inte för fler vintrar än en. Trots att prisbilden är vänlig mot plånboken drar den korta användningstiden ned betyget på overallen, som därmed varken känns särskilt prisvärd eller hållbar ur ett klimatperspektiv. Som konsument vill man helt enkelt ha mer för pengarna.

Glad och fin designslitstarka fotbandbudgetvänlig, skön passform för smala barn
Tveksam värmehållning känslig för slitagefotändans snölås glider upp