Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Barnoverall: 12 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 20 september 2019

Vill du köpa en varm, vattentålig och slitstark vinteroverall? Vi har testat overaller i olika prisklasser och utser Gneis Supershape till bäst i test. Det är en slittålig vinteroverall med förstklassig passform, som alltid håller barnet varmt och torrt. Efter vintern är den i så fint skick att den kan säljas vidare eller ärvas av syskon.

Till bästa premiumval utser vi åter igen Isbjörn of Sweden Penguin. Denna påkostade overall motiverar sitt pris väl genom utmärkt slittålighet, vattentålighet och en fantastisk passform. Bästa budgetval blir Ticket To Heaven Noa. Det är en prisvärd vinteroverall som är både varm, bekväm och tålig mot slask och slitage.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar overallen så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av vinteroveraller för barn har varje overall testats i tre exemplar, av helt vanliga barn i åldrarna 1-10 år. Overallerna har åkt pulka, suttit i pölar och klättrat i snöhögar. De har smutsats ned, tvättats och använts under alla vinterns olika väderförhållanden – vid minusgrader och snö såväl som vid töväder och slask. När vintersäsongen är över har barnens föräldrarna noga gått igenom overallens skick och fyllt i ett utförligt formulär med frågor. I utvärderingar har vi främst fokuserat på följande saker:

  • Funktion: Håller overallen värmen kalla dagar och andas materialet ordentligt när vintern är mild? Står yttertyget emot slask och väta, och tål overallen nötningar och slitage utan att gå sönder?

  • Användning: Hur är overallens passform och är overallen enkel att klä på och av barnet? Kan man spänna åt byxben och ärmar ordentligt, och hur väl skyddar kragen?

  • Detaljer: Hur ser overallens design ut, hur är den att rengöra och hur många reflexer finns det samt var är de placerade?

De olika omdömen om varje overallmodell har sedan satts ihop till en slutgiltig bedömning, vilken också vägts mot overallens pris samt om overallen är i skick att kunna användas fler vintrar. Därefter har vi utsett testets vinnare.

Overall för mindre barn?

Har du ett lite mindre barn som behöver en bra vinteroverall som både funkar för lek i snön och för att sitta i barnvagn eller pulka? Läs då vårt test av vinteroveraller för baby.

1. Gneis Supershape - BÄST I TEST OVERALL

Extremt slittålig vinteroverall med otroligt bra passform, som alltid håller barnet torrt och varmt

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: Yttertyg: 100% Polyamid, Förstärkningstyg: 100% Polyamid (Cordura®), Vadd: 100% Polyester Vattentäthet: 10.000 mm Andningsförmåga: 10.000 g/ m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98-164 cl och en vidare variant (Supershape Space) i 116-164 cl Tillgängliga färger: svart, mörkgrön, 2-färgad grön, mörkblå, orange, lila, 2-färgad blå, 2-färgad cerise, grå-petrol, blå-rost, mörkröd-grå Impregnering: Fluorkarbonfri (BIONIC) Foder: 100% Polyamid Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Alla material uppfyller kraven inom REACH | Tryckknappar, resår och labels är OEKO-TEX® | Zip-pullers är bluesIgn®. Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Vi har inga fluorkarboner eller miljömässigt ej godkända färger/material i våra plagg. Vi har gått igenom alla ingående komponenter i plaggen från sytråd till yttertyg och arbetar intensivt med att försöka minska plaggens miljöpåverkan. Förutom att använda miljömässigt bra material och tillbehör lägger vi all kraft på att design-, material- och konstruktionsmässigt tillverka ytterplagg med maximal livslängd så de kan användas av maximalt antal barn.

Gneis Supershape tar hem en odiskutabel seger i årets overalltest, med sällan skådade toppbetyg. Passformen är ypperlig, och dragskon i midjan gör det enkelt att se till att overallen sitter bra även i början av vintern när det ska finnas lite växtmån i längden. Rymligheten kombinerat med hur smidig Supershape är känns som ett vinnande koncept för att barnen ska bli riktigt förtjusta i overallen. För barn som behöver mer rymd i sina kläder, finns en vidare modell av Supershape som heter Supershape Space.

Varm och rejäl vinteroverall som inte släpper igenom en droppe vatten

Supershape upplevs andas riktigt bra, och väl kunna anpassa sig efter barnets kroppstemperatur så att kroppen alltid hålls lagom varm. Kragen kommer precis lagom högt upp, så en halsduk eller olle behövs faktiskt inte. Det är inte den absolut varmaste overallen för barn, men den håller alltid värmen och eftersom att den är så rymlig inuti är det lätt att bygga på med ett extra lager under om det skulle behövas.

Snöstoppen får högsta betyg. I byxbenet sitter fodret med en resår runt skon, sedan kan även yttertyget spännas åt med resårband så att det hamnar lagom högt och inte slits genom att släpas mot marken. I ärmen finns en tunn mudd som sitter helt tätt mot handleden. Tyget stöter bort allt vatten, det är knappt att ens ytan känns blött även om det är rejält slaskigt ute.

Extrem slittålighet parat med snyggt, sportigt utseende

Gneis Supershape ser ut att vara som gjord för en vinter på fjället, men känns helt rätt även på en vanlig förskolegård. Designen med blockfärger gör att overallen kan tas för en vinterjacka med byxor till, så den godkänns också av äldre barn. Efter daglig användning i fem vintermånader, ibland med barmark, skulle vinteroverallen kunna mistas för att vara helt ny. Även fothällorna i silikon är i mycket fint skick. Det värsta påverkan vi kan finna på en overall är att en knapp för en fothälla lossnade. Supershape har varit mycket enkel att borsta ren. Den kan också tvättas och torkar snabbt då det är tillåtet att torktumla overallen.

Priset är väl tilltaget. Men det här är en overall som kan ärvas från syskon till syskon och troligen har flera års användning i sig, utan att försämras i funktionerna. Den absolut felfria passformen ihop med ett fantastiskt motstånd mot såväl slitage som vatten gör att Gneis Supershape är perfekt anpassad för att hålla ett barn varmt och torrt. Eller som en familj konstaterade när vintern var över: Det här är den bästa vinteroverallen vi någonsin haft.

Extremt slittåligsläpper inte in en droppe vattenotroligt bra passformvarm och smidig
Kunde haft ännu fler reflexer
5,0

Bra pris hos:

Gneis.se

2. Isbjörn of Sweden Penguin - BÄSTA PREMIUMVAL OVERALL

Premiumoverall som motiverar sitt pris genom utmärkt slittålighet, vattentålighet och passform

Testår: 2019 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon Taslan Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 15.000gr/ m2/24h Tejpade sömmar: Ja 100% Tillgängliga storlekar: 80-128cl Tillgängliga färger: Ice, Love,Moss, Navy, Hibiskus, Apple, DustyPink, Petrol Impregnering: Bionic Finish Eco©. Foder: PrimaLoft© Eco Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Över 90% av materialet i Penguin är bluesign© licensierade material (www.bluesign.com), overallen har även en 100% fluorkarbonfri ytterimpregnering genom Bionic Finish Eco©. PrimaLoft© paddingen i overallen är tillverkad i 100% återvunnen polyesterfiber. Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Overallen har tillväxtmuddar i ärmar och ben, som expanderar plagget en storlek. Overallen är tillverkad i Nylon, som är 2-3 gånger mer slitstarkt än polyester, just för att tålas att ärvas/återanvändas i flera led. Isbjörn har varit bluesign© System partner samt erbjudit fluorkarbonfria produkter sedan 2013.

Isbjörn of Sweden Penguin Vinteroverall - Royal (470)

Får man alltid vad man betalar för? Åtminstone med Isbjörn of Sweden Penguin så är svaret solklart ja. Passformen är helt enkelt perfekt. Overallen är rymlig när den ska tas på men känns aldrig klumpig eller pösig vid användning. Att den kan dras åt i midjan underlättar förstås. Penguin är rymlig i storlek. Overallen kan dessutom växa med barnet då det både i ben och ärm finns sömmar som kan sprättas upp så att dessa kan förlängas något.

Välfungerande ben- och ärmöppningar som håller helt tätt mot vatten

Penguin är en barnoverall konstruerad för alla sorters vinterväder. I benöppningarna finns resår som är enkel att få över skorna, och som lyckas med att verkligen hålla tätt. I ärmen finns en tunn mudd som sitter åt precis lagom mycket runt handleden, eller runt en vante. Varken vatten eller slask tar sig in, knappt att det sugs upp ytligt heller.

Slittåligheten är också absolut på topp. Overallen ser praktiskt taget oanvänd ut, bortsett från någon enstaka mörkare fläck och svag nötning. Inte ens den minsta tråd har lossnat från de välsydda sömmarna. Isbjörn of Sweden Penguin håller värmen väl och barnet känns varken svettig eller kall efter utevistelsen. Lager på lager behövs knappt, det räcker med vanliga kläder och kanske en extra fleece.

Premiumoverall som väl motiverar varenda krona

Det finns inte mycket att anmärka på hos Penguin, men det borde finnas fler reflexer på framsidan. Overallen är enkel att hålla ren eftersom att den lätt kan borstas av. Vill man tvätta den så är det ett plus att den kan torktumlas och blir helt torr igen på någon timme. Overallen är uppskattad av barnen som tyckt om att ha den på sig, med en rättfram design som också blivit omtyckt av föräldrarna.

Penguin är en förhållandevis dyr vinteroverall för barn som tack vare funktionalitet och välfungerande detaljer ger valuta för pengarna. Overallen passar utmärkt för aktiva barn som vill klättra, springa, krypa och verkligen få ut det allra mesta ut vinterns lekar. Med tanke på overallens skick efter säsongens slut så är det givet att den kan ärvas av syskon eller säljas vidare. Andrahandsvärdet högt. Har man råd så är ett inköp av Isbjörn of Sweden Penguin något man senare kommer tacka sig själv för att man gjorde.

Snygg och praktisk designExtremt god slittålighetPerfekt passformMycket vattentålig
Högt prisNågot för få reflexer
4,5

Bra pris hos:

Jollyroom.se

3. Ticket To Heaven Noa - BÄSTA BILLIGA OVERALL

Mycket prisvärd vinteroverall som är varm, bekväm och rejält tålig mot slask och slitage

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: 100% PES Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140 cl Tillgängliga färger: Marine, Honeysuckle enfärgad eller m print Impregnering: 3M eco-wash Foder: Body, hood, collar, pocket, top part of leg and sleeve Fleece 100% PES. Sleeves and legs tafetta (100% PA) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30-40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40-50 C°

Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Free of PVC, FC, PFOA, filled with 50% recycled padding

Man ska akta sig för att låta första intrycket diktera ens uppfattning om något. Det initiala intrycket av Ticket To Heaven Noa är att den ser på gränsen till billig ut, även om färgerna är klara och fina. Men inget kunde stämma sämre. Den här barnoverallen presterar i klass med betydligt dyrare modeller och utses med stor marginal till overalltestets mest prisvärda modell.

Rymlig passform på vinteroverall som alltid håller värmen

Ticket To Heaven Noa är rymlig i passformen, på gränsen till pösig men inte så att det påverkar. Overallen har varit mycket lätt för barnen att själva ta av och på sig, och blir aldrig upphov till konflikter i hallen. I ben- och ärmöppningar finns en bredare resår. Vid handen kan öppningen justeras med en knapp. Det finns inga innermuddar, så att få overallen över skon eller en vante har varit lätt.

Denna varma vinteroverall lyckas mycket väl med att balansera en god ventilation. Barnet blir inte svettigt, samtidigt som värmen ändå hålls kvar runt barnets kropp. Inte en enda gång under vintern har något av testbarnen klagat på att de frusit. Denna tunna, fleeceklädda kragen har varit smidig och givit ett effektivt vindskydd runt halsen.

Rejäla tyger som knappt slits och håller tätt mot snö och slask

Avsaknaden av snöstopp i ben och ärmar skulle kunna innebära att slask och väta lätt kan leta sig in innanför overallen. Så har inte varit fallet med Ticket To Heaven Noa. Tygerna upplevs som effektivt vattenavstötande och det är endast vid riktigt lerbad som den känts fuktig på ytan. Barnen har alltid förblivit perfekt torra. Likaså har tygerna varit imponerande slitstarka. Samtliga exemplar har som värst svaga ruggningar på knäna när man synar nära, vilket innebär att overallerna alla är i skick att användas flera vintrar till.

Overallen har varit enkel att hålla ren, och torkar relativt snabbt. De smärre minus som finns handlar om få och framför allt för små reflexer. Fothällorna i gummi som ska dras under foten är av hög kvalitet. Men knapparna de fästs med har tenderat att lossa, eller så glider bandet av från knappen. Det är dock småsaker. För på det stora hela är Ticket To Heaven Noa en imponerande bra vinteroverall för barn som jämfört med de stora klädkedjornas egna märken kanske inte är billig, men som faktiskt ger mer än vad man har betalat för och därmed är ett utmärkt budgetval.

Mycket prisvärdVarm och bekvämEnkel att ta på och avVäldigt slit- och vattentålig
För få reflexerFothällorna lossnade snabbtLite bylsig i formen
4,0

4. Polarn O Pyret PO.P Weather PRO

Varm och bekväm vinteroverall som står emot slitage väl och är enkel att klä av och på

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: Yttertyg: Polyamid Innertyg: Återvunnen polyester Vaddering: Primaloft tunn och smidig vaddering som värmer extra väl givet sin tjocklek Vattentäthet: 10 000 vattenpelare Andningsförmåga: 5 000 g/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 86-128 cl Tillgängliga färger: Röd, blå, svart Impregnering: BIONIC FINISH ECO Foder: Återvunnen polyester Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja låg temperatur Tål torkskåp: Ja låg temperatrur Maximal tork-temperatur: LÅG (en prick) C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Återvunnen polyester i foder Primaloftvaddering 80% återvunnen Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Vi impregnerar våra ytterplagg med BIONIC-FINISH® ECO, en PFAS-fri teknik som imiterar vattenavvisning i naturen. Polarn O. Pyret vill ge kläderna ett långt liv, med ambitionen 3 barn i varje plagg. Vi har också en stor andel mer hållbara material i vårt sortiment. Köper du ett ytterplagg får du med en trasa att torka av smuts med. Vi rekommenderar att använda den i stället för att tvätta hela plagget om det går, det sparar på tvätt och miljön.

Polarn O Pyret är minst sagt veteraner inom overalltillverkning, och inför 2019 har man tagit ett nytt helhetsgrepp om sin klassiska vinteroverall. Passformen är rymlig och overallen har varit lätt att klä på. För större barn upplevs dock dragkedjan lite svår att få upp. Den börjar redan nere på benet. För små barn är det en fördel att man kan få till en så vid öppning. För äldre barn blir dragkedjan lite instabil och krånglar när den böjer sig.

Välventilerad vinteroverall som funkar väl ihop med vantar och skor

Ben- och ärmöppningarna har fungerat mycket bra. Byxbenet med resår har enkelt kunna dras över skon och har sedan suttit kvar på plats. Bandet som ska träs under skon är enkel resår, som slits rätt rejält under vintern. Extra resårband medföljer dock. Ärmöppningen kan göras större eller mindre med en kardborreknäppning, vilket underlättar för hur vanten ska sitta.

Polarn O Pyrets vinteroverall är inte den tunnaste och smidigaste av modeller, men den blir aldrig klumpig. Och den håller värmen riktigt väl. Med ett lager kläder under kommer barnet in från leken och känns lagom sval. Fodret i ärmarna är dock lite tunnare. Så med frusna barn eller vid många minusgrader får man komplettera med en extra tröja. Kragen ger ett bra vindskydd och overallen andas väl. Dessutom har Polarn O Pyret fått till en ovanligt bra mängd reflexer.

Riktigt effektiv vattentålighet och tyger som tål slitage

PoPs overall tar inte in snö i ärmar och ben och tyget håller helt tätt. Är det väldigt blött kan overallen upplevas som fuktig på ytan och kännas lite tyngre, men inuti förblir det torrt. Slittåligheten är imponerande. Några enstaka trådar i en söm har slitits, svaga ruggningar syns på knän. Men skicket totalt sett är imponerande bra.

Overallen har en funktionell design med förstärkta partier i svart och en fin färg på övriga delar. Den har varit enkel att borsta av efter lek, och blir helt ren om man kör den i tvättmaskin. Det här är en varm, vindtålig och vattentät vinteroverall som får ett mycket bra prisvärde med tanke på att den kan användas fler vintrar, av yngre syskon eller genom att säljas vidare. Med denna overall visar Polarn O Pyret tydligt att de fortfarande vet vad som gäller när kommer till att klä barn rätt för en nordisk vinter.

Mycket vattentåligstår väl emot slitagehåller barnet lagom varmtbra reflexer
Dragkedjan kan krångla lite när den är fullt neddragenblir lite tung när den är blöt
4,0

5. Bergans Ruffen

Lätt och följsam overall som håller värmen och står emot vind och snöslask

Testår: 2019 Prisklass: Premium Material: Material: Face 100% Polyamide(Nylon) Membrane 100% Polyurethane / Face 2 95% Polyamide(Nylon) 5% Elastane(Spandex) Membrane 100% Polyurethane. Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140cm cl Tillgängliga färger: Greenlake/Navy/Bright Magma – Light Viola/viola/Raspberry Impregnering: DWR ”C6” i enlighet med stränga norska regler Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja, låg temperatur och begränsad tid Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Bluesign® Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Alla tyger är Bluesign®-certifierade utom det extra starka förstärkningstyget på knäna. Bluesign® kontrollerar inte bara slutprodukten utan sätter strikta restriktioner och riktlinjer för kemikaliebruk under hela produktionsprocessen och genom hela värdekedjan. Målet är att plagget ska innehåller så lite kemikalier som möjligt och bruket av farliga kemikalier under produktionen begränsas. Bergans jobbar efter principen att produkten ska ha god kvalité, kunna ge komfort och rörelsefrihet for barnet och ges vidare till nästa barn, då en lång livstid minskar produktens miljöpåverkan mest effektivt – enligt Bergans slagord ”Long live the product”

Bergans Ruffen Insulated Kids Coverall - Athens Blue/Navy/Desert

Den första detaljen som sticker ut hos Bergans Ruffen är den snedställda dragkedjan. Tanken är att man enkelt ska kunna klä barnet lager på lager, utan att alla dragkedjor hamnar ovanpå varandra. Ruffens dragkedja löper därför längs med vänster sida och sedan snett upp mot halsöppningen. Idén är verkligen smart, men i praktiken upplevs dock dragkedjan som trög och svår för barnen att hantera själva. Något som krånglar till på- och avklädning avsevärt.

På samma gång smidig och rymlig overall som håller värmen perfekt

Bergans Ruffen är ganska tunn. Den funkar att ha på sig i bilen men barn bör inte ha tjockare ytterkläder på sig vid bilresor. Att Ruffen är tunn betyder inte att den inte pallar minusgrader. Tvärtom hålls barnet helt lagom tempererat med bara ett lager vanliga kläder under. Först vid tvåsiffriga minusgrader kan ytterligare ett lager behövas. Även ventilationen är god och overallen blir inte svettig när barnet är mer aktiv i lekandet. Bergans Ruffen har ett bra vindskydd i luvan, som kan anpassas för att sluta tätt runt huvudet och har en liten skärm framtill.

I ärm- och benslut sitter resår, inga andra muddar eller snöstopp finns. Resåren har fungerat mycket väl och overallen läcker inte in snö och slask. Ärm- och benöppningar har slutit tätt runt vantar och skor, men inte varit så hårda att de är svåra att få på plats.

En slittålig overall som knappt behöver tvättas

Två av overallerna är i mycket fint skick när vintern är över, overallerna skulle kunna mistas för att vara oanvända. På en overall uppstår två små hål strax ovanför den förstärkta delen av byxbenets baksida. Kanske för att barnet fastnat i något. Ruffen presterar bättre än de flesta overaller vad gäller hur den är att hålla ren. Under hela vintern har sand och lera fallit loss av sig självt, eller snabbt borstats av. Efter maskintvätt blir Ruffen helt ren och torkar över en natt.

Det enda som kraftigt påverkar det totala intrycket är den snedställda dragkedjan. Med lite äldre barn är det ett måste att de ska kunna ta på sig overallen på egen hand, och på den punkten kan Ruffen inte leverera. I övriga avseenden får den idel lovord av testarna och även om den kostar en del att köpa så kan priset spridas ut på att Ruffen kan användas i flera år, av flera barn. Den kan också användas en bra bit in på våren. Att Bergans vet hur man designar en snygg och funktionell vinteroverall, det råder det inga tvivel om.

Perfekt följsam passformHåller värmenMycket vind- och vattentåligLåg vikt
Trög att dra den snedställda dragkedjanHögt pris
4,0

Bra pris hos:

Jollyroom

6. Tenson Dominic - Dark Blue

Rejält varm vinteroverall som effektivt håller väta ute och andas väl

Testår: 2019 Prisklass: Premium – 1800 kr Material: 100% Nylon Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: PFC free impregnering Tillgängliga storlekar: 89/92-158/164 Tillgängliga färger: Blå, marin, röd, rosa Impregnering: PFC - free Foder: 100 % polyester, varm vaddering Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling:Ja, låg temperatur Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Tenson Dominic - Dark Blue

När det gäller vinteroveraller är nog de flesta ense om att funktion går före design. Och det är onekligen så som Tenson har fokuserat med sin modell Dominic. Färg och formgivning känns helt enkelt inte supermodern. Men låt inte skenet bedra. Under ytan är det här en overall som imponerar på många områden.

Rymlig passform i varm och vindtålig vinteroverall

Tenson Dominic sitter bra på barnets kropp, rymlig utan att bli för pösig. Påklädningen fungerar väl. Till stor del kan ett barn fixa det på egen hand men när ärmens mudd ska över vanten eller bensluten ska dras över vinterkängorna behövs en vuxens hjälp. Overallen håller tåligt kalla vindar ute och andas väl, så det aldrig blir svettigt. Den värmehållande förmågan går inte att klaga på, det här är en ordentligt varmfodrad modell. Vid de flesta väder räcker det med ett lager vanliga kläder för att barnet ska kunna leka ute en förmiddag och komma in igen helt lagom varm om kroppen.

En fördel med tighta ben- och ärmöppningar är förstås att de håller tätt mot snö och slask. Tenson Dominic gör ett fantastiskt jobb med att hålla barnet torrt. Fukten stannar som mest ytligt, och inte en droppe läcker in. Tygerna har också visat sig vara mycket slitstarka. I jämförelse med andra overaller så har sömmarna hållit fint och det syns minimalt med uppruggningar på knäna. På en av testoverallerna har det uppstått ett mindre hål som man fick laga, mest troligt för att barnet fastnat i något. Dominic får bra betyg för mängden reflexer, och att overallen kommer med pälsluva är en av barnen uppskattad detalj.

Overall som kan borstas ren och torkar torrt över natten

Lera och sand är enkel att borsta av när overallen torkat efter användning. Men behöver man köra Tenson Dominic i tvättmaskin så torkar den över natten och kan användas igen dagen därpå.

Lite roligare design skulle inte skada. Men Dominic blir snabbt omtyckt av barnen, som gillar att använda overallen och aktivt velat ha den på sig. Visst är priset högt. Men prisvärdet upplevs som bra med tanke på att Tenson Dominic med stor sannolikhet kommer hålla sig fin under flera säsonger till, efter att redan ha gjort ett mer än fulltgott jobb under den gångna vintern.

Rejält varm och bekvämMycket effektiv på att hålla väta uteMysig luvaAndas väl
Tight mudd i ärmarnaHögt prisTråkig design
4,0

Bra pris hos:

Jollyroom

7. Lego Wear LWJORDAN 702

Varm och mjuk vinteroverall som är bekväm att leka i och tål slitage

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: 100% nylon, woven Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 7000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-152 Tillgängliga färger: Dustgreen, Dark Navy & Wine Impregnering: Bionic Finish Eco Finish Foder: 100% polyster insulation, 160 gr. Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: C° low temperature Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: 100% PFC (Perfluorinated Chemicals Content) free, Oeko-Tex 100 certified and member of the AMFORI BSCI.

Lego Wear Jacob är en klassiskt elegant vinteroverall som är lätt att klä på. Passformen är åt det mer tighta hållet men barnen har kunnat klättra och springa precis som vanligt. Benöppningarna har varit smidiga nog att barnen själva kunnat få dem över skorna. Man kan dock behöva se till att trä banden under skon på plats, så inte byxbenet glider uppåt.

Vindtålig och varm vinteroverall som inte känns svettig

Overallens krage får fullt godkänt, men kan behöva kompletteras med en lös polokrage. Tygerna andas väl och overallen blir inte svettig. Samtidigt lyckas den väl med att hålla barnet varmt. Det räcker med ett lager vanliga kläder under för att barnet ska bibehålla en bra kroppstemperatur. Vid riktigt kalla dagar kan man lägga till ett lager ull, men modellen funkar fint också på hösten vid en kylig dag.

Slittåligheten har varit riktigt god. Samtliga tre overaller är i mycket fint skick efter att vintern är slut. Man kan se att knäna nötts till att bli svagt ljusare, men tyget i rumpan ser fortfarande fint ut. Detta trots att overallen inte har förstärkta tyger i dessa partier. Den enda förslitning som märks av är att en av dragkedjorna helt ger upp och börjar glida nedåt så fort barnet rör sig. Det gör att overallen därefter blir i princip omöjlig att använda, då barnet omgående blir kall på överkroppen.

Håller torrt men blir tung av vatten

Det är egentligen inget fel på vattentåligheten hos Lego Wear Jacob. Inget läcker in till barnen. Men overallen har en förmåga att suga åt sig all fukt och känns då blöt på ytan, samt blir tyngre. Hängs den varmt och torrt efter användning så torkar den dock upp snabbt. De snöstopp som finns utgörs av enkel resår i ärm- och benöppningar, men de gör sitt jobb.

Lego Wear Jacob har varit lätt att borsta av, och blir helt ren om den körs i tvättmaskin. Vi kan inte skönja någon som helst tvättpåverkan efter säsongens slut. Overallens design sticker inte direkt ut, men barnen gillar Lego-detaljerna som bland annat återfinns i form av en legobitsformad reflex på ryggen. Så länge dragkedjan håller tål overallen flera säsongers användning. Lego Wear Jacob passar som bäst vid kallare väder, och då håller den barnen varma, känns smidig, slittålig och är enkel att klä på.

Varm och mjukenkel att klä påmycket slittåligroliga Lego-detaljer
Yttertyget suger åt sig vattenen dragkedja slutade fungera
3,5

8. Hummel Travis

Bekväm och rymlig vinteroverall som är rejält varm och har en praktisk krage

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: 100% polyester Vattentäthet: 10.000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-110-116-122-128-134-140 Tillgängliga färger: Olive Night Impregnering: Bionic -FINISH ECO Foder: 100% polyesterfoder Maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg värme Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Fluor-fri BIONIC-FINISH ECO

Hummel Travis är en på samma gång rymlig och tight vinteroverall. Den är enkel för barnet att sätta på sig, men sitter samtidigt bra formad efter barnets kropp och känns inte bylsig när man leker och rör sig. Benöppningarna funkar dock sådär. Får man dem på plats över skon så håller de tätt mot snö och slask. Men barnen har svårt att få dit dem på egen hand, något som innebär att när de ska klä på sig själva så kanske inte overallbenet hamnar rätt. Och då kommer vatten ta sig in i glipan mellan sko och byxben.

Mycket varm vinteroverall med praktisk krage

Travis har en väldesignad krage, som går upp högt men samtidigt inte sitter för tight runt halsen. Halsduk är i princip överflödigt. Likaså krävs det sällan några extralager kläder för att barnet ska hålla värmen. Hummel Travis är rejält varm som den är, och det finns ingen risk för att barnet ska frysa. Tvärtom kan det vid enstaka plusgrader bli lite svettigt i overallen för barn som brukar vara varma av sig.

Overallens tyger i sig uppfattas som vattentåliga, och fukt kommer aldrig in till kroppen genom overallen. Däremot tar sig snön in genom benöppningarna och overallen känns då och då fuktig på insidan av nedre delen av benen. Ärmarna har både mudd och resår, och där funkar snöstoppet bättre.

Enkel att hålla ren men saknar förstärkta knäpartier

Hummel Travis kan i de flesta fall borstas av efter uteleken, och sedan är den redo att användas igen. Overallen blir helt ren efter tvätt i maskin men upplevs suga åt sig mycket av vattnet, vilket påverkar torktiden negativt. På två av tre overaller har det tyvärr uppstått hål på knäna. Den tredje har fått ett kraftigt uppruggat tyg på samma ställe. I övrigt är overallen i mycket fint skick, så med förstärkt tyg vid knäna och kanske även vid rumpan så hade Travis klarat vintern utmärkt.

Det här är en vinteroverall som är varm och mjuk, samt enkel för en vuxen att klä på ett barn. För att Travis ska kunna fungera för flera säsonger så skulle knäna behöva förstärkas och byxbenen göras om. Men i övrigt har Hummel Travis varit en mycket bra overall, som alla barn har tyckt om att ha på sig och aldrig blivit kalla i.

Bekväm och mjuk att ha på sigHåller värmen väldigt välPraktisk krageSnygg design
Krångligt tighta byxbenenFör tunt tyg på knänaMörk färg och för få reflexer
3,5

9. Reima Saana Winter Overall - Navy (520236-6988)

Snyggt designad vinteroverall som håller värmen och syns extremt väl i mörker

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: Reimatec reflective: 100% PES +100% PU coating, förstärkningsmaterial: 100%PA + 100% coating Vattentäthet: 15000/12000 mm Andningsförmåga: 7000/8000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Tillgängliga färger: 3 Impregnering: Nej Foder: Reima Soft insulation 160g/m2 Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Fluorcarbon free, Bionic finish

Reima Saana Winter Overall - Navy (520236-6988)

Reima Saana är en riktig fullträff vad gäller estetisk design. Denna vackert blå vinteroverall för barn är nämligen täckt av stora ljusa prickar – som alla är reflexer! Sällan kan man ge fullpott för hur en overall lyckas med att få barnet att synas i trafiken i decembermörkret. Med Saana är det bara till att applådera, för det här är en overall som barnen vill ha på sig samtidigt som den uppskattas av ett vuxet öga.

Bra passform men korta ben och för trånga muddar

Saana är enkel att ta på och av barnet. Passformen är rymlig men samtidigt rak, blir inte bylsig vilket annars kan vara något som får en overall att kännas klumpig att röra sig i. Det visade sig dock vara svårt att hitta rätt storlek. I kropp och ärmar fungerar Reima Saana väl, men två av tre testfamiljer upplevde byxbenen som korta. Overallen blev urväxt undertill långt innan överdelen blev liten.

I overallens ärmar finns snölås i form av muddar. Dessa är mycket trånga och man får kämpa för att få igenom en vantbeklädd hand. Att ta på vanten i efterhand och få in den under mudden låter sig inte göras. Bensluten kan justeras med en knapp men den har gått upp lite för lätt varpå snö snabbt har letat sig in under byxbenet. Att byxbenen är åt det kortare hållet och lätt glider upp har antagligen bidragit till detta. I övrigt tar overallen aldrig in vatten eller slask genom tyget.

Varm och kraftfullt slittålig vinteroverall

Reima Saana upplevs som varm och mysig av barnen. För barn som lätt svettas kan Saana kännas lite tät, övriga barn hade inga problem med hur overallen andades. Utöver lätta slitningar på knäna så är Saana i mycket fint skick efter vinterns slut. Men på samtliga testade overaller har tyvärr ett antal reflexprickar helt eller delvis fallit av. Eventuellt har tvätt också haft inverkan på detta, men i övrigt har Saana klarat rengöring väl.

Tyvärr drar de korta byxbenen och de knepiga ärm- och bensluten ned helhetsintrycket. De faktiska funktionerna klarar inte av att uppfylla de förväntningar som kommer med priset. Något Reima annars har lätt för att göra. Men Reima Saana har uppskattats av barnen och designen med reflexprickarna får maxbetyg av alla som skådat overallen.

Design som är mitt i prickMaxat med reflexerLätt att rengöravarm och mysig
För korta byxbenKnepiga snölås i benslutenTighta muddar i ärmarna
3,5

Bra pris hos:

Jollyroom

10. Wheat Snowsuit Miley Navy

Fint designad vinteroverall med rejält vadderat foder och passform som kan justeras i midjan

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: 100% nylon Vattentäthet: 10.000mm Andningsförmåga: 8000g Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104, 110, 116, 122, 128 cl Tillgängliga färger: 5 enfärgade och 5 med mönster Impregnering: Smutsavvisande Foder: Light weight polyester padding with high insulation. Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Nej Maximal tork-temperatur: Låg temperatur.

Wheat Snowsuit Miley Navy

Wheat Miley är en vinteroverall för barn i klassiskt stilren stil, med en passform som är rymlig i kroppen men smalare över axlar och ned mot benen. Overallen kan justeras i midjan, så att den sitter bättre – speciellt i början av vintersäsongen när växtmånen är som störst. En rolig detalj är den lilla löstagbara reflexen som medföljer overallen.

For AW19 sæsonen har vinteroverall’en skiftet navn til Snowsuit Moe, og er tilgængelig i 6 solid farver og 6 print.

Tätslutande snölås och varmt vadderad

I ärmarna finns en inre mudd som fungerar som snöstopp. Den sitter tätt runt handleden och det är enklast att ha vanten ovanpå. Väljer man istället att ha vanten under så blir det tight, men snö kommer garanterat inte kunna ta sig in. Även benöppningarna är åt det tightare hållet. Fördelen är att snö inte läcker in. Nackdelen är att det varit mycket svårt för barnen att föra byxbenen över skorna. Och fixar barnet inte att göra det på egen hand så blir det kanske inte gjort alls, och då kan fukt enkelt ta sig in i glipan mellan sko och overall.

Kragen på Wheat Miley bör kompletteras med en lös polokrage, då den är relativt låg och kommer nära halsen när den stängs hela vägen. Det här är en rejält vadderad vinteroverall som å ena sidan upplevs hålla värmen väl. Å andra sidan tenderar barn som redan är varma av sig att lätt bli svettiga i den. För normalfrusna barn är det dock bekvämt att inte behöva klä på så mycket under, det räcker med ett underställ.

Overall som kan ärvas vidare när vintern är slut

Även om det händer att Wheat Miley blivit mycket blöt vid lek i slask och vattenpölar, så har vätan stannat ytligt och kommer inte in till barnet. De gånger fukt har kommit in i benen har det troligtvis hängt ihop med att barnet inte klarat av att dra byxbenet över skon. Slittåligheten får överlag goda omdömen. På ett exemplar upplevs knäna som märkbart uppruggande, med de andra två ser fina ut i ytskikten.

Även om många funktioner fungerar väl så upplevs Wheat Miley inte som riktigt prisvärd. Den har dessvärre inte varit någon favorit hos barnen. Mycket på grund av de tighta bensluten som har skapat irritationsmoment vid varje påklädning. Samtidigt har föräldrarna varit nöjda med att overallen varit enkel att hålla ren och att den har hållit barnet torrt. Men det räcker inte hela vägen till att Wheat Miley ska bli en vinteroverall man väljer framför andra modeller.

Fin designRejält varmfodradbra vattentålighetVälfungerande snöstopp i ärmarna
För tighta benöppningarSaknar förstärkt tyg på knänaFör få reflexerLåg och tight krage
3,5

11. Geggamoja Vinteroverall - Rose (251500700)

Rejäl och varm vinteroverall med effektiva snölås som håller barnet helt torrt

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: 100% Nylon Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74/80-134/140 cl Tillgängliga färger: Blue steel och Plum Impregnering: Bionic Finish Eco Foder: 100% Polyester Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej Kommentar från tillverkaren: För modellen som säljs AW 2019 har vi lagt till ½ insydd resår och strap plus karborreband, samt tagit bort den trumpetformade ärmöppningen som upplevts som problematisk.

Geggamoja Vinteroverall - Rose (251500700)

Geggamoja Vinteroverall är en klassisk modell som effektivt håller värmen och är vattentålig, vilket är grunden för att ytterplagg för vinterbruk ska anses som bra. Vissa detaljer i designen funkar mindre bra, något som drar ned helhetsintrycket. Men andra detaljer imponerar. Geggamoja är en av få vinteroveraller som försetts med ett riktigt bra antal reflexer.

Långsmal passform och god vattentålighet

Passformen är inte helt optimal och Geggamoja Vinteroverall känns lite bylsig. Själva modellen är långsmal, och ärmar och ben är långa i förhållande till storleken i övrigt. Det gör det svårt att få ut handen och leder till att byxbenen trampas sönder om man inte varje gång är noga med att spänna åt dem. Formen på vinteroverallen gör sig bättre på lite större barn med andra proportioner på kroppen.

Vattentåligheten hos Geggamoja Vinteroverall är riktigt god. All väta stannar ytligt och snölåsen i ärmar och ben håller effektivt all slask borta. Inte ens i slutet av vintern och tidig vår är det något av barnen som blir blöta. I byxbenen finns en resårmudd som sitter lagom hårt runt kängorna. I ärmen utgörs snöstoppet av en tight mudd, som gör jobbet väl men komplicerar påklädningen. När overallen tas av så åker resåren in och måste sedan petas rätt. Det är även svårt att få på en vante, då den yttre overallärmen är för vid för att man ska kunna dra vanten över samtidigt som mudden är så tight att den bara knappt går på under.

Varm och slittålig vinteroverall med vissa svaga punkter

Geggamoja är rejält varm och man behöver aldrig oroa sig för att barnet ska frysa, eller knöla med flera lager kläder. Tygerna håller hög kvalitet. Några nötningar syns knappt, mycket tack vare de förstärkta partierna vid knä och rumpa. En av de testade overallerna sprack dock i grensömmen när den skulle tvättas efter vintern, och på en annan brast resåren i midjan.

Tendenserna till kvalitetsbrister och den knepiga passformen går inte att bortse ifrån när en bedömning sammanställs. Men Geggamoja har en bra grund att stå på med sin vinteroverall. Erfaren förskolepersonal beskriver den som en rejäl overall och att den lyckas väl med att hålla barnet torrt och varmt. Det som inte är en självklarhet när det kommer till alla overaller funkar riktigt väl när det kommer till Geggamoja Vinteroverall.

Håller barnet lagom varmtMycket vattentåligSlittåliga yttertyger
Knepig passformTighta ärmmuddarNågot stel och klumpig i modellen
3,0

12. Kuling Verbier

Varm och mjuk vinteroverall med bra passform och byxben som lätt dras över skon

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: Polyamid och polyester Vattentäthet: 15,000 mm Andningsförmåga: 8000g m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 92-140 cl Impregnering: Bionic-Finish® Eco ekologisk vattenavstötande beläggning Foder: Fleecefodrad rygg Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej

Kuling Verbier är en mjuk och bekväm overall med bra passform. Den är rymlig nog för att vara enkel att klä av och på barnet, men känns inte onödigt bylsig. Det finns en dragsko i midjan som gör att passformen kan anpassas. Overallen håller värmen men slittåligheten får dessvärre inte samma lovord.

Välventilerad vinteroverall som är enkel att ta på sig

I overallärmen finns ett snölås i form av en mudd som sitter lagom hårt runt handleden. Det går att få in en vante, men man kan också välja att ha vanten utanpå mudden men innanför ytterärmen. Även i de lite vidare byxbenen har det funkat bra att dra overallen över skon. Kuling Verbier släpper ut fukt från barnets kropp, så att overallen aldrig känns svettig. Det gör att den funkar bra även vid lite mildare väder.

Vid kallare temperaturer så funkar Kuling Verbier bra, även om mer frusna barn behöver komplettera med ett extra lager kläder under overallen. Kragen är åt det lägre hållet, så ett tips är att komplettera med en lös polokrage. Vattentåligheten fungerar tyvärr sämre. I samtliga tre overaller kommer väta in genom byxbenen, så att barnen blir blöta om benen. Ärmens muddar har även de en förmåga att suga åt sig vatten.

Känsligt yttertyg men godkänd mängd reflexer

Kuling Verbier är försedd med reflexband både runt ärmar och ben, det finns även reflexer på bröstet samt på ryggen. Overallen har förstärkta partier vid knän och rumpa, men dessa räcker tyvärr inte till. På alla overaller uppstår det hål på benens insida, längs med sömmen. En av overallerna spricker upp helt i grenen i slutet av vintersäsongen.

Overallen kan ofta borstas av, men vid rejäl nedsmutsning går det också bra att köra den i maskin. Den blir då ren, men det tar tid för den att torka. Trots att barnen alla har gillat Kuling Verbier, bland annat är fickorna uppskattade (även om föräldrarna önskat att de gick att stänga igen), så lever overallen inte riktigt upp till förväntningarna. Mer slittåliga tyger och bättre vattentålighet i byxbenen är de större grejer som saknas för att Kuling Verbier ska kunna få ett högre betyg.

Varm och mjuk att ha på sigbra passformlätt att trä över vantar och skor
Läcker in vatten i benenhål nöts upp längs med benens innersömmarlång torktid
3,0

Allt om overall

Det finns idag fler kvalitetsoveraller för barn än någonsin på den skandinaviska marknaden och de bästa overallerna har en fantastisk hög kvalitet. Vill man ha den allra högsta prestandan på barnens vinterkläder så måste man emellertid också betala för den. En riktigt bra vinteroverall kostar generellt runt 1500 kr, men det går även att få prisvärda barnoveraller för under tusenlappen. Dessa kan däremot inte mäta sig i kvalitet med de allra bästa overallerna och ofta faller det på att passform och slittåligheten inte riktigt håller måttet. Att de bästa overallerna har ett högt pris behöver ändå inte innebära att de är dyra i längden. Ytterkläder av hög kvalitet tål att användas under flera säsonger av flera syskon. Vissa modeller på overaller kan också säljas vidare till ett bra pris på andrahandsmarknaden vilket på sitt sätt minskar slutkostnaden. En del barn föredrar termobyxor och vinterjacka, det gör det enklare att exempelvis bara använda jackan om utevistelsen handlar mer om transport än lek i snön. Fördelen med en overall är att det bara är ett plagg som ska kläs på och att det finns färre skarvar där snö kan läcka in. När det kommer till skidkläder så kan en overall därför av samma skäl även vara det bästa valet för en vuxen.

En dyrare overall förväntas prestera bättre än en billigare overall. Köper man en kvalitetsoverall tycker vi nämligen att den både ska klara mycket och hålla länge. Därför räcker det inte med att overallen har hög prestanda när man köper den, utan denna prestanda ska även bestå. Dyrast är dock långt ifrån alltid bäst och en overalls kvalitet kan även skifta från år till år, då de flesta overalltillverkare arbetar med en kontinuerlig produktutveckling.

När man väljer overall ska man även ha i åtanke ålder på barnet. En större, mer rörligt barn sliter mer på sin overall, än en baby som mest åker vagn. Ska man välja en overall till sin bebis så kan det vara viktigare med rejäl vaddering i rumpan, eftersom att småbarn tillbringar mer tid direkt på marken, sittandes i snön, än de springer runt. Något annat som är viktigt att ha i åtanke är att det är långt ifrån alltid som en overall med hög teoretisk prestanda lever upp till denna i praktiken. Man ska alltså inte stirra sig blind på hur många millimeter vattenpelare en overall klarar. Eller hur många gram vatten per kvadratmeter och dygn en overall kan andas ut. En overall med lägre teoretisk prestanda kan alltså vara bättre än en overall med högre. Därför testar vi alltid vinteroverallerna som de ska användas - av vanliga barn som går på förskolan eller i skolan, som åker pulka med familjen på helgen och som bygger snögubbar och klättrar på snöhögar med sina kompisar.

Viktiga egenskaper hos en barnoverall

För att utse vilken overall som blir bäst i test i respektive prisklass har vi tagit hänsyn till en mängd olika egenskaper uppdelade i ett flertal kategorier. Nedan kan du läsa i detalj om dessa egenskaper med förklaringar till hur och varför de är viktiga och även få råd om vad som är viktigt för just ditt barns behov.

Vattentäthet

Det finns på marknaden en mängd olika material som är vattentäta och olika barnoveralltillverkare använder olika material. När man mäter vattentäthet mäter man i branschen traditionellt hur hög vattenpelare ett material klarar. För att förstå vad detta innebär kan man tänka sig ett flera meter högt glasrör som är öppet i båda ändar. Man ställer glasröret med ena änden ned mot materialet för vilket man vill mäta dess vattentäthet och den andra änden uppåt. Sedan fyller man på med vatten uppifrån och ser hur fullt röret hinner bli (det vill säga hur hög pelaren av vatten i röret hinner bli) innan vattnet tränger igenom materialet i botten på röret.

Branschkravet för att ett plagg ska klassas som vattentätt är 1 300 mm, det vill säga 1,3 meter. Vissa prestanda-overallers material påstås klara vattenpelare ända upp till 20 000 mm, det vill säga 20 meter! Även om det egentligen borde vara svårt att motivera vad en vattentäthet på över 4000-5000 mm har för praktisk nytta, visade vårt test att overaller med extremt höga värden för vattentäthet även var de vattentätaste och motstod väta extremt väl. Den overall som blev bäst i test hade ett värde på hela 10 000 mm. Samtidigt motstod flera overaller med en påstådd vattentäthet på 8000 mm inte väta tillräckligt väl.

Att overallens material är vattentätt innebär dock inte att overallen nödvändigtvis är vattentät. Förutom öppna ändar som byx- och ärmslut samt halslinningen kan vatten även tränga in genom blixtlås eller i sömmar. Därför ska overallen ha så få sömmar som möjligt och de sömmar plagget faktiskt har ska vara tejpade, vilket alla overaller i testet hade. Blixtlås ska dessutom ha en nedfällbar skyddande kant. Allt för att hindra att vatten eller fukt tränger igenom. Flera av de overaller vi testade hade en utmärkt vattentäthet och hade därför inte bara ett tillräckligt vattentätt ytmaterial. De hade alltså även tillräckligt skyddade byx- och ärmslut etc. för att vattnet inte skulle tränga i den vägen.

Värmehållningsförmåga

Värmehållningsförmågan är för de flesta jämte vattentätheten den viktigaste egenskapen hos en overall. Den bestäms främst av materialet och kvaliteten på overallens foder. En god värmehållningsförmåga är naturligtvis viktigare ju kallare klimat overallen ska användas i. Ju länge norröver man bor i detta avlånga land, desto viktigare bör värmehållningsförmågan bli inför ett overallval. En overalls värmehållningsförmåga står ofta motsats till dess andningsförmåga och dess rörlighet. Ju bättre värmehållningsförmåga, desto sämre andningsförmåga och rörlighet. De allra bästa overallerna har dock såväl en god värmehållningsförmåga som andningsförmåga och rörlighet.

Vissa overaller har löstagbart foder vilket gör att overallen då kan börja användas redan på hösten och sedan fortsätta brukas ända fram till långt in på våren.

Vindtäthet

Vindtäthet är en egenskap som är nära besläktad med värmehållningsförmåga, då den senare ofta är beroende av den första. När man vill veta hur mycket utomhusluften kyler mäter man köldeffekt. Förutom temperaturen påverkar ju även vindens styrka köldeffekten. Om det till exempel är - 10°C ute och det samtidigt blåser 10 m/s, motsvarar denna köldeffekt en temperatur på - 30°C när det är vindstilla. För att en overall ska kunna hålla värmen i alla väder måste den alltså vara tillräckligt vindtät. Samtidigt ska den helst också ha en god andningsförmåga och de bästa barnoverallerna uppfyller både dessa krav.

Förutom ett vindtätt material är det viktigt att vinden inte hittar in i overallens öppningar. Därför bör overallen vara utrustad med ärm- och ben-mudd, då kall luft annars lätt sugs in i ärmarna och längs byxbenen och kyler ner barnet. Vissa overaller har ärm-mudd i ärmarna med hål för fingrarna. Ärm-mudden är till för att ärmen ska sluta tätt mot armen och hålla inne värmen. Ett potentiellt problem med detta kan vara att mudden som sticker fram under ärmen då kan suga åt sig vatten. Barn med en förkärlek för att stoppa fingrarna i vattenpölar och liknande kan därför få problem med att dessa ärm-mudd blir blöta och kyler ner barnet.

Andrahandsvärde

Andrahandsvärdet på en barnoverall blir en allt viktigare egenskap för många konsumenter. Speciellt sedan Internet har gjort att man som säljare idag får mycket bättre betalt för en begagnad overall än tidigare, då man nu kan nå ut till så många fler potentiella köpare. Ofta är det de mer exklusiva barnoverallerna som har höga andrahandsvärden då de har en så god hållbarhet och inte blir lika utnötta som billigare overaller. En overall med ett högt andrahandsvärde kan därför bli en mycket bra affär för föräldern även om den har ett högt inköpspris. Detta då andrahandsvärdet kanske bara blir några hundra konor lägre än inköpspriset. Faktum är att andrahandsvärdena på många overaller idag är så höga att man som köpare ofta lika gärna kan köpa en helt ny overall i butik. På så vis kan ens barn få använda en mycket bra overall, med alla fördelar det innebär, utan att det behöver kosta mer än en mycket billig overall kostar. Overaller med höga andrahandsvärden håller i regel en mycket hög kvalitet. Därför kan man som förälder tack vare Internet-försäljning etc. ofta göra en mycket god affär genom att köpa en premium-overall i butik och sedan sälja den vidare när barnet vuxit ur den. Det behöver faktiskt inte bli dyrare än att köpa en billig ”budget”-overall för några hundralappar. Samtidigt får ens barn åtnjuta alla de fördelar det innebär att kunna använda en kvalitetsoverall, såsom passform, vattentäthet, värmehållningsförmåga etc.

Slitagetålighet

Slitagetåligheten är nära besläktad med andrahandsvärdet på en overall. För att en overall ska få ett högt andrahandsvärde måste den ju naturligtvis hålla för att kunna säljas vidare i gott skick. Den typ av overaller man billigt kan köpa på stormarknader för några hundralappar har i regel en hållbarhet som är betydligt kortare än de kvalitetsoveraller som kostar en bit över tusenlappen. Att välja en billig overall blir därför inte så billigt som man kanske tror, då den billigare overallen har en betydlig kortare livslängd än den dyrare kvalitetsoverallen. Speciellt om barnet har småsyskon som annars kan ärva sitt storasyskons overall eller om man planerar att sälja overallen när barnet växer ur den. En overall med god hållbarhet har nämligen ofta även ett högt andrahandsvärde. Förutom att en kvalitets-overall nöts mindre än en ”budget”-overall, har den i regel dessutom bättre prestanda i allmänhet vad gäller t.ex. värmehållningsförmåga, andningsförmåga, passform etc.

Rivkraft

Rivkraft är overallens förmåga att motstå revor om plagget fastnar i någonting vasst. Barn är generellt sett inte bara mer aktiva än vuxna utan därtill sällan speciellt rädda om sina kläder. De fastnar därför lätt med kläderna i olika saker, i synnerhet om de leker utomhus, t.ex. i skogen eller på en lekplats. Därför är det viktigt att en bra overall är gjort av ett material som är tillräckligt starkt för att inte slitas sönder när barnet väl fastar i något. Oftast är det grenar och andra träföremål barn fastnar i utomhus, men tyvärr är även metallföremål inte helt ovanliga orsaker till revor. En bra overall bör klara att barnet fastnar i grenar, rötter och brädor. Att stå emot en järnspik kan dock vara för mycket för även de mest rivtåliga av overaller. Vassa metallföremål får dock inte förekomma i närheten av platser där barn leker och därför borde revor orsakade av spikar, metallskrot etc. inte vara ett problem om ditt barn inte leker på olämpliga platser.

Andningsförmåga

En overalls andningsförmåga är viktig på grund av att den släpper ut fukt och därmed håller barnet torrt. Om barnet vid till exempel lek svettas eller vatten på något sätt kommer in i overallen gör en bra andningsförmåga att denna fukt sipprar ut ur overallen. Om overall inte har en tillräckligt bra andningsförmåga kommer denna fukt istället att stanna kvar och riskerar då att kyla ner barnet när det är inaktivt och då inte själv värmer upp sin kropp på samma sätt. Dessutom vet de flesta hur jobbigt det kan kännas att bära ett plagg som är blött på insidan och inte vill torka. Som liknelse kan man jämföra ett par jeans goda andningsförmåga med ett par läderbyxors dåliga andningsförmåga.

Det råder ofta ett motsatsförhållande mellan andningsförmåga och värmeisolering. En overall med god andningsförmåga har därför ofta sämre värmeisolering och tvärtom. Det paradoxala med detta blir här att en overall med mycket hög värmeisolering kan ha sämre värmehållningsförmåga än en overall med god andningsförmåga. Det finns dock även riktigt bra overaller som har såväl bra andningsförmåga som bra värmeisolering.

Kläderna barnet bär under sin overall påverkar också andningsförmågan och därmed värmehållningsförmåga. Med rätt kläder under overallen kan även en overall med sämre andningsförmåga prestera bra och med fel kläder under kan även overall med bra andningsförmåga prestera dåligt.

Säkerhet

Säkerheten är en ofta lite bortglömd men alltjämt mycket viktig aspekt i bedömningen av en overall. Mer grundläggande säkerhets-funktionalitet, som att overallen inte har några lösa snören eller annat som under olyckliga förhållanden kan bli dödsfällor för barnet är naturligtvis viktiga. Denna typ av säkerhetsrisker är dock idag (som väl är) ovanliga, då branschen lärt sig av de olycksfall som skett och därför skyr allt vad snörning och liknande heter. Istället är det idag synligheten som är den vanligaste svagheten ur säkerhetssynpunkt bland moderna overaller. Att en overall syns väl är nämligen viktigt för barnets säkerhet. Reflexer är den kanske viktigaste faktorn för en god synlighet under vintern, speciellt i trafiknära miljöer. En overall bör ha flera reflexer på olika delar av overallen, så att minst en reflex är väl synlig oavsett barnets position och varifrån betraktaren ser barnet. Reflexer på armar och ben syns extra bra då reflexer i rörelse syns lättast.

För bästa synlighet duger det dock inte med tillräckligt många samt rätt placerade reflexer. Även overallens färg är viktig för synligheten, åtminstone när det är ljust ute. Även om det oftast är mörkt i Norden under vintermånaderna är det fortfarande ljust en stor del av dygnet, speciellt under dagtid då barnet ofta är utomhus. I dagsljus krävs därför en färg som sticker ut från omgivningen för att overallen ska ha bästa synlighet. Även vid skymningsljus (som i Norden råder under extra lång tid) är väl synliga färger lika viktiga som reflexer. En god synlighet i dagsljus är dock inte bara viktigt ur en trafiksäkerhetssynpunkt. Om barnet skulle försvinna i skog och mark kan en overall som är väl synlig i dagsljus rädda liv. Att hitta barnet innan mörkrets inbrott är ofta livsavgörande då den kalla vinternatten snabbt kyler ner barnet. Flera är de barn vars liv troligen kunde ha räddats om de haft på sig väl synliga overaller. Ofta får dock synligheten stå tillbaka för att ge overallen moderiktiga färger då såväl tillverkare som föräldrar inte beaktar färgens vikt för synligheten. Flera tillverkare erbjuder dock minst ett färgglatt alternativ av de olika färgval som ofta finns för en given overallmodell.

Passform

Passformen är en annan egenskap som är viktig i bedömningen av en overall. Det är inte lätt att skapa en overall med exemplarisk passform. Speciellt med tanke på att olika barn har olika kroppsform och det faktum att overallen ska bäras av en växande individ. Dessutom ofta under en hel vintersäsong då barnet kan växa flera storlekar. De senaste åren har vi dock sett en imponerande utveckling mot allt fler overaller som har en allt bättre passform, åtminstone bland kvalitetsoverallerna.

En overall med bra passform ska vara lätt att trä på barnet för föräldern, men också av barnet självt. Muddarna ska vara tillräckligt stora för att barnet ska kunna ha handskarna på när man tar på overallen och overallens ben ska vara lätta att dra över skorna. Helst ska man även kunna ha skidpjäxor under overallen. Samtidigt ska overallen sluta tätt vid såväl handleder som anklar. Som en följd av att barnen dels blir starkare, dels får förbättrad motorik då de blir äldre bör overallerna designas med detta i åtanke. Detta innebär att muddarna bör vara mindre åtsittande för små barn och mer åtsittande för äldre barn. Om detta inte görs finns det enligt vår erfarenhet en risk för att muddarna blir för åtsittande eller för lösa. Vanligast är att muddarna blir för åtsittande för de minsta barnen.

Det är också viktigt att kragen sluter åt ordentligt, samtidigt som den inte får strypa barnet. Kragen ska inte heller vara så hög att den trycker upp mössan i nacken. Blixtlåset ska nå ända upp till krag-slutet, så att inte halsen blottas och kall luft läcker in och kyler ner barnet, vilket kan förstöra värmehållningsförmågan på en annars varm overall. För bästa passform får en overall också gärna ha funktioner för att finjustera overallens storlek. En sådan funktion är justerbar snörning i midjan, så att overallen sitter åt lagom mycket och inte glider ned. En annan funktion är justerbar snörning i byxsluten för att anpassa byxlängden och förhindra att overallens byxben glider ner och kommer i vägen för barnet och slits ut. Funktioner som justerbar snörning kan bidra till att en overall passar en hel vintersäsong trots att barnet växer flera storlekar i sina andra kläder. Overallen bör även ha resår under fötterna för att hålla skorna på plats.

Rörlighet

Utomhuslek, med all den rörelse det innebär, ger en mycket god träning och bygger upp barnets muskler, koordination etc. Därför är det viktigt att kläderna inte hindrar barnens rörelser. Samtidigt är inte nödvändigtvis den overall som väger minst och är mjukast den bästa för ditt barn. Förväntar man sig att vintern inte blir så kall, passar det kanske bättre med en tunnare och lättare overall med mer rörlighet. Tror man däremot att vintern kommer bli desto kallare, är kanske en lite tyngre och stelare overall med mer värmande foder att föredra.

Då Sverige är så avlångt i nord-sydlig riktning avgörs ofta overallvalet av var man bor i landet. I den sydligaste delen av Sverige räcker många gånger en lättare overall, med mindre foder och därmed bättre rörlighet, för att hålla barnet varmt. I norra Sverige, där man måste prioritera värmehållningsförmåga, får man istället ofta tumma lite på rörligheten för att få en tillräckligt varm overall. I Mellansverige, där de flesta svenskar trots allt bor, är valet inte lika lätt då klimatet varken är lika milt som i Skåne eller kallt som i Norrland. Riktigt bra overaller håller dock barnet varmt även vid riktigt låga temperaturer utan att rörligheten försämras nämnvärt.

Att overallen har justerbar snörning i midjan och byxsluten kan också vara bra för rörligheten, om det innebär att detta förhindrar overallen från att glida ner över fötterna.

Rengöring

En overall utsätts för mycket smuts då barn, tvärtemot oss vuxna, ofta njuter av att leka i vatten, lera, jord, sand etc. Att overallen då är tvätt- och torkvänlig är därför viktigt. På de bästa overallerna fastnar smutsen knappt då de likt teflonpannor stöter den ifrån sig. Om smuts väl fastnat på dessa overaller går den lätt att tvätta bort och ofta räcker det med att duscha av overallen eller i skölja den i handfatet.

Även de mest smutsavstötande overallerna kan dock behöva tvättas ibland, till exempel om barnet gjort på sig i overallen. Moderna overaller är dock ofta tyvärr inte så tvätt- och torkvänliga som man skulle önska. Detta beror inte minst på att många av de olika overallernas vattentäthet (och i vissa fall även andningsförmåga) bygger på ett vattentätt membran, som ligger likt en tunn film nära overallens ytskikt. Denna beläggning (ofta kallad coating) är tyvärr ganska känslig, speciellt för värme vilket kan få den att förstöras helt eller försvagas. Det är ofta detta som händer om man tvättar overallen med sköljmedel eller på för hög värme i en tvättmaskin eller torkar den på för hög värme i ett torkskåp eller en torktumlare. Vanligt är också att tejpen som täcker sömmar skadas och lossnar ifall overallen utsätts för höga temperaturer.

På grund av denna problematik ska man maskintvätta sin overall så sällan som möjligt och om man gör det är det viktigt att man inte har för hög tvätt-temperatur. Likaså gäller att inte maskintorka overallen mer än nödvändigt och vara försiktig med temperaturen även då. Naturligtvis ska man alltid vara noga med att följa tvätt-instruktionerna noga för att inte riskera att förstöra overallen. Många tillverkare rekommenderar också att man impregnerar overallen med impregneringsmedel när man tvättat den några gånger, för att förlänga livslängden på den vattentäta hinnan. Detta är i regel lätt gjort och något som verkligen kan göra skillnad.

När overallen blir smutsig kan man ofta rengöra den utan att behöva maskintvätta den genom att låta overallen torka och sedan bara torka av smutsen med en trasa eller hushållspapper. Detta är speciellt sant för de bästa barnoverallerna då smutsen har väldigt svårt att hålla sig kvar på dessa overallers ytmaterial. De bästa overallerna klarar dock både maskintvätt och maskintorkning med förhållandevis höga temperaturer utan att förlora sin vattentäthet.

Design

Designens viktigaste aspekt är nog för de flesta att overallen ser bra ut. Samtidigt får inte overallens design gå ut över dess funktionalitet. Det kanske vanligaste exemplet på hur modet kan påverka overallens funktionalitet negativt är färgerna. Ofta är färger i vilka barnet inte blir så synligt trendiga och för att möta konsumenternas efterfrågan säljer tillverkarna overaller i exempelvis grått, som är en mindre synlig färg. Det är naturligtvis svårt att klandra tillverkarna för detta, då de bara producerar vad de tror att kunderna vill ha. Vissa tillverkare som är medvetna om denna problematik har dock alltid färgglada overaller i sitt sortiment. Ibland som komplement till de mer trendiga färgerna när väl synliga färger inte är så trendiga.

Om overallen har en luva ska den helst bilda en vindtunnel som håller ute blåst, regn och snö. Den bör även kunna tas av för att inte hindra barnets synfält. Helst ska luvan även kunna anpassas till barnets huvudstorlek.

Dragkedjan ska vara lång för att underlätta av- och påklädning. På overaller för mindre barn kan det vara praktiskt med två dragkedjor om detta innebär att det blir lättare att ta på och av overallen.

Det får gärna finnas extra foder och tyg på skinkorna. Förutom att hålla barnet varmt när det sitter på ett kallt underlag så kan extrafodret nämligen fungera som en stötdämpare om barnet faller på stjärten.

Yttertyget bör inte ha en för glatt yta då barnet i så fall lätt glider på sin overall vid snöigt eller isigt underlag. Tyget får därför gärna vara grovt men ska samtidigt göra det svårt för smuts att få fäste på dess yta.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!