Uppdaterad  

Matstol: 7 modeller i test

PriceRunner

Är bebisen stor nog att sitta med vid middagsbordet? Vi har testat ett brett urval av matstolar, från märken som Stokke, Ikea och Leander. För att en matstol ska kunna utses till bäst i test så måste den ha en lång användningstid, vara enkel att hålla ren och gärna ha praktiskt tillbehör såsom matbricka eller newborn-insats.

Matstol bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av matstolar har vi låtit vanliga barnfamiljer och experter på barnprodukter få använda stolarna. Matstolarna har använts av barn i olika åldrar, från nyfödd om passande tillbehör finns tillgängligt. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

  • Funktion: Kan stolen skjutas in hela vägen mot bordet, hur mycket sticker stolsbenen ut och vilka olika slags tillbehör finns det till matstolen?
  • Design: Är stolen estetiskt tilltalande, underlättar stolens formgivning när man ska justera fotstöd och sittyta, och är den konstruerad så att den kan fällas ihop för transport?
  • Användning: Hur rymlig är stolens sittyta, vad har matstolen för maxvikt och är den enkel att rengöra?

Ovanstående har därefter vägts samman med matstolen pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.

Jämför pris på samtliga matstolar på PriceRunner.

Fler tester för yngre barn

1. Stokke Steps - BÄST I TEST MATSTOL

Stilren matstol som passar den som vill kunna använda barnstolen riktigt länge

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 80 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Ja) Dyna som tillbehör: Ja

Stokke Steps Matstol

Stokke Steps är Stokkes efterföljare till Tripp Trapp, och det här är en matstol där stor vikt lagts vid design och utseende. Det betyder dock inte att Stokke har tummat på stolens funktioner. Steps största nackdel är den saftiga prislappen om man vill ha paketet i sin helhet, men fördelen är att man med alla tillbehör får en stol som fungerar från barnets första dag i livet och många år framöver.

Maxviktskapaciteten för Steps ligger på 85 kg. Stolen är visserligen inte dimensionerad för en vuxen. Men den höga maxvikten innebär att Steps kan användas ända fram tills att barnet är stort nog för att sitta på en vanlig stol.

Kan användas från födseln med babysitter

Steps är enkel att montera. Instruktionsboken är pedagogiskt upplagd och det endast några få moment som kräver verktyg. I grundutförandet ingår stolen som den är tänkt att användas för barn från 3 år och uppåt. Vill man använda stolen till en sittande bebis så måste man köpa till en insats, ett så kallat Baby Set.

Vill man ha stolen till en nyfödd så köper man till Babysittern, som precis som Steps Baby Set kan fästas direkt på stolen. Om delarna är korrekt ihopsatta så hörs ett klick och Babysittern ha dessutom en färgindikator. Steps Baby Set kan fästas i ett inre och ett yttre läge, så stolen går att anpassa i flera steg efter att barnet växer och blir större. Det är också mycket enkelt att första använda stolen för en bebis och sedan på några sekunder bygga om den för att passa för en fyraåring som inte behöver vare sig sele eller insats.

Krävs lite pill vid rengöring

Fotstödet på Steps är mycket enkelt att justera i höjd, inga verktyg krävs, och samma gäller matbrickan - som också den köps till separat. Vad gäller rengöring så är det enkelt att få den vita plasten vit igen även efter en tomatbaserad måltid. Med Steps Baby Set på stolen så får man dock leva med att en del matrester och smulor hamnar under insatsen, där det är lite svårare att komma åt. Matbrickan har också en skarv längs med kanten där puréer har en förmåga att fastna om de väl hunnit torka in. Den avtagbara selen i Steps Baby Set har också sina nackdelar, selspännet är klumpigt och selremmarna suger åt sig mat.

Det totala intrycket av Steps är dock positivt. Steps är en stol som är estetiskt tilltalande, enkel att anpassa och använda samt har en väldigt lång användningstid. Finns budgeten för Steps med alla stolens tillbehör så kan den imponerande nog fylla en funktion hos barnfamiljen i över ett decennium.

Långtidsuppdatering: Efter sex års användning är Stokke Steps en aning repig i stolsbenen, men förutom visst slitage i ytskiket är stolen precis lika praktisk vid matbordet som när den var helt ny. Kvaliteten lever upp till de höga förväntningar man har på Stokkes produkter, och andrahandsvärdet - för den som vill sälja sin Steps vidare - är imponerande högt.

Enkel att användalätt att anpassar efter barnets ålder och behovsmidig och snygg
Dyrbökig sele

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Nids4Kids Logotyp

Stokke Steps Stolsben, Oak Black

1 000 kr
Jollyroom.se Logotyp

Stokke Steps Matstol, White/Natural

2 295 kr
BabyV Logotyp

Stokke Steps matstol, vit/bok hazy grey

2 295 kr

2. Baby Dan Danstol - BÄSTA BUDGETVAL

Prisvärd matstol som passar familjen som vill ha en billig matstol i trä

Bricka/bord: Nej Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

BabyDan Danchair

Baby Dans matstol Dan Stolen är en klassisk matstol i målat trä, som säljs i paket där bygel och sele medföljer. Sittytan har en fast höjd, medan fotstödet kan anpassas efter barnets längd. Montering av stolen kunde genomförs problemfritt, även om det krävde en del skruvande.

Baby Dan Dan Stolen är inte en stol som man snabbt och lätt packar ihop för att ta med sig ut till landet eller har med i bilen om man ska äta middag hos en släkting. Den är mer stationär och samma gäller de flesta barnstolar i trä som finns tillgängliga på marknaden. Stolen känns väldigt stabil och välbalanserad, det känns helt riskfritt att låta ett större barn klättra i och ur den på egen hand. Baby Dans matstol kan användas från cirka sex månaders ålder, alltså när barnet är stort nog att kunna sitta själv.

Något tight men enkelt avtagbar bygel

Matstolens bygel är tillverkad i plast och är avtagbar. Har man ett barn i ett-, tvåårsåldern som är lite rund om magen så kan bygeln upplevas något tight, men det går ju även att använda stolen utan den. Bygeln är fäst både i sittytan och i ryggstödet, genom att den hakas fast i en skåra i ryggen och sedan klickas i en spärr. Att lossa bygeln går på några sekunder, spärren under sittyan är enkel att komma åt även om barnet sitter i stolen.

Matstolens sele är i sin tur fäst baktill på undersidan av sittytan och utgörs av ett band som går under rumpan på barnet och två andra band som löper över barnets höfter och knäpps ihop med grenbandet framtill. Selen går på så sätt att ställa in i längd så att barnet inte kan krånglar ur sin ben ur den, men ändå har överkroppen helt fri. Selen är ibland lite bökig att få på rätt och som alla selar i textil är den knepig att hålla ren om mat har gnuggats in i den. Den går att ta lös helt för att tvätta.

Okomplicerad med rimligt lång användningstid

Utan bygel på stolen så fungerar Baby Dans Dan Stolen att använda upp tills att barnet är stort nog att kunna sitta på en vanlig stol. Baby Dan Dan Stolen har inte direkt ett stort urval av funktioner, och att den är så okomplicerad känns som ett plus för den som är ute efter en vanlig enkel matstol.

Designen är stilren och färgen stolen är målad med gör den lätt att torka av och hålla ren efter användning. Basen är normalstor och medarna är avsmalnade, för att minska risken att man slår i tårna i dem.

Enkelprisvärdtillverkad i trä
Något tight bygellite mer arbete för att kunna ändra höjd på fotstödet

3. Leander Matstol - BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostad matstol som passar familjen som vill slippa slå tårna i stolsbenen

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 125 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Leander Matstol

Leander är ett dansk märke och tillverkar förutom matstolar också andra möbler. Deras vagga, som kan fästas i taket eller på stativ, är en av Leanders mest välkända produkter hittills. Matstolen utstrålar en aura av klassisk nordisk design, är tillverkad av europeiskt björkträ och finns tillgänglig i en färgskala av svart, vitt och fyra nyanser av trä.

Designen är slimmad och själva matstolen en riktig lättviktare på endast 5,1 kg. Det är lite svikt i konstruktionen, så att ett naturligt gung skapas när barnet rör på sig. Samtidigt är Leanders matstol en riktigt tålig pjäs. Maxvikten är hela 125 kg, vilket gör att Leander matstol kan användas från 6 månaders ålder och i princip livet ut. Priset är inte det lägsta men med tanke på den mycket långa användningstiden så känns det ändå inte som för högt.

En matstol som smidigt växer med barnet

Att montera Leander matstol är enkelt gjort, och stolen kan anpassas efter barn. Fotstödet kan fästas i flera olika lägen, likaså ryggstöd som har två olika positioner för under eller över 8 år. När barnet är cirka 2 år gammal så finns möjligheten att byta plats på plattorna, så att det som tidigare var fotstöd nu blir sittytan, och vice versa. Då försvinner möjligheten att använda bygelsetet, då endast den smala plattan har hål för bygel.

Den smala plattan har även en annan form, konkav i framkant medan den större är konvex. Fördelen med att byta plats är att själva sittytan blir nästan dubbelt så stor då, och mycket bättre rymmer ett lite större barns rumpa som annars hade riskerat att glida av. Det är även på så sätt som stolen faktiskt kan vara användbar även för en vuxen.

Många smarta tillbehör och genomtänkt design

Det finns ett stort utbud av tillbehör till Leander matstol. Det enda som saknas jämfört med främsta konkurrenterna är spädbarnsinsats, annars finns allt från matbricka till sittdyna och bygel. Inget tillbehör ingår så man får utgå från det egna behovet och den egna plånboken. Vi kan varmt rekommendera att köpa till selen till stolen. Bygeln är också praktiskt medan matbrickas användningspotential beror mycket på hur stolen ska placeras i hemmet. Leanders dyna för matstolen är fin men inte lika nödvändig.

Vi har dock sparat en av de bästa egenskaperna hos Leander matstol till sista: stolsbenen. Här har någon tänkt till och fått fram en mjuk, avsmalnande design som gör att stolsbenen smälter ned mot golvet och risken för att slå i tårna blir minimal. Leander matstol kan mycket väl vara en ny klassiker här för att stanna.

Lätt att anpassa efter barnets ålder och behovsmarta stolsbensnygg design
Inga tillbehör medföljerganska dyr

4. Stokke Tripp Trapp

Passar familjen som vill ha en klassisk matstol som aldrig går ur tiden

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja (sele säljs separat) 3 år+: Ja Maxvikt: 85 kg Fotstöd (ställbart): Ja - ja Dyna som tillbehör: Ja

Stokke Tripp Trapp Matstol Storm Grey

Stokkes barnmatstol Tripp Trapp är en riktigt klassiker. Inte bara i den bemärkelsen att den funnits med i många år, utan också för att många andra stolar har inspirerats mer eller mindre av Tripp Trapps formspråk. Principen är enkel. Tripp Trapp är en stol som ska kunna växa med barnet.

Den version av Stokke Tripp Trapp som säljs idag kan med de olika tillbehörspaketen inkluderade användas från barnets första dag i livet och ett decennium framöver. Vi har främst testat stolen med barn som kan sitta själva och uppåt i åldrarna, och stolen har till största delen använts ihop med tillhörande bygelset, dyna och matbricka.

Märkligt att sele måste köpas till separat

Som enda matstol i vårt test där en sele finns till, så måste Tripp Trapps sele köpas separat. Samtidigt så har bygeln för de allra flesta barn varit full tillräckligt för att hålla barnet säkert på plats i stolen, utan att för barnets för den sakens skull upplevs sitta inklämt.

Med bygeln så medföljer förlängningar i plast som klickas på under stolens medar och gör dem längre. Förlängningarna är platta, så risken att slå tårna i dem är små samtidigt som risken att barnet ska kunna tippa stolen bakåt elimineras. Monteringen av stolen tog normallång tid och det är relativt snabbt gjort att justera höjden på både sittytan och på fotstödet.

Kan användas riktigt länge

Tidigare versioner av Tripp Trapp hade en matbricka som fästes på bordet istället för på stolen. Numera finns dock en bricka att fästa direkt på Stokke Tripp Trapp. Det innebär att stolen smidigt kan användas fristående, exempelvis om man vill mata sitt barn utomhus eller i ett annat rum än köket. Tripp Trapps dyna är mysig, håller sig på plats som den ska och gör sittdelen mer ombonad för det mindre barnet. Men den har varit mer komplicerad än matbrickan att rengöra snabbt och enkelt. Och vill man ta loss dynan så måste man först lossa grenbygeln.

Tripp Trapp känns ganska smidig på det stora hela, men är relativt tung och inte en stol man enkelt packar ihop för att ta med sig på en resa eller om man ska äta middag hos någon annan. Med alla tillbehör inkluderat så är dessutom prisnivån relativt hög. Samtidigt så känns det att Tripp Trapp är en gedigen stol av hög kvalitet, så efter tio års användning så känns nog totalsumman ändå mycket prisvärd.

Lång användningstidmånga tillbehörbarnet sitter bra
Högt prisäven sele måste köpas separat

5. Stokke Clikk

Fin och färgglad matstol för familjen som vill kunna ta med stolen på resa

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Stokke Clikk Barnmatstol

Stokke Clikk är en okomplicerad och stilrent designad matstol. Det finns inget spädbarnstillbehör för den, så stolen kan börja användas från cirka sex månaders ålder. Monteringen är löjligt enkel. De fyra benen klickas i sina fästen i själva sittdelen. Att ta loss dem igen går lika snabbt. Stokke Clikk är därmed riktigt smidig att ta med sig på middagsbjudningar eller på resan.

Selen träs fast i sittytan, och kan även lossas igen om man anser att den inte behövs. Man ska dock vara medveten om att fallolyckor från matstolar är en vanligt förekommande orsak till skador hos små barn, varför selen bör användas vid varje måltid. Den medföljande matbrickan klickas smidigt fast i stolen, och kan även den snabbt och lätt lossas igen.

Smidig och lätt matstol som är enkel att flytta runt

Överlag är smidighet ett kännetecken för Stokke Clikk. Stolen har en väldigt låg vikt, det gör att man orkar flytta runt den i köket men också att större barn själva kan dra in och ut den från matbordet. Benen sticker ut en del, men inte avsevärt mycket mer än på andra matstolar. Efter en tid vänjer man sig och slutar slå i tårna. Tack vare benen så känns Clikk stabil. Den är också formgiven utan irriterande skarvar där mat fastnar, och är därmed lätt att rengöra från kladd.

Matstolen kommer med ett enkelt fotstöd i plast. Detta kan fästas åt två håll, beroende på hur långa ben barnet har. Sittdynan som kan köpas till är visserligen både ombonad och kan torkas av med en våt trasa efter måltiden. Tyvärr tenderar den att hela tiden glida ur position. Kanten som ska vikas över ryggstödet för att hålla den på plats räcker inte till, och kardborrebandet som ska fästa dynan i stolsryggen går upp på nolltid.

Budgetstol för att komma från Stokke

Påståendet om att allt är relativt gäller också barnmatstolarna från Stokke. För även om Clikk är en budgetstol jämfört med märkets andra stolar så är den fortfarande relativt dyr för att vara en barnmatstol. Till sin fördel så levereras Clikk i paket där både sele och bricka ingår. Sittdynan får man dock köpa separat. Att Clikk har många likheter med IKEAs populära matstol Antilop undgår ingen, men prislappen är 10 gånger större.

Clikk har dock sina fördelar jämte den billigare konkurrenten. Gillar man Stokkes stilrena design men vill slippa betala vad en komplett Tripp Trapp eller Steps kostar, då är Clikk en matstol som snabbt visade sig vara lika trevlig att titta på som den är att använda.

Smidig att flytta runtenkel att montera isärbra tillbehörlätt att rengöra
Dynan lossnar lättlåg maxvikt

6. IKEA Antilop

Okomplicerad matstol som passar familjen som vill ha något enkelt och prisvärt

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja (sele köps separat) 3 år+: Ja Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Ikeas barnstol Antilop är en riktigt klassiker, i den bemärkelsen att stolen dominerar bland matstolar tillgängliga hos restauranger och på caféer. Antilop är också mycket vanligt förekommande i hemmen hos Sveriges alla barnfamiljer. Att det blivit så är inte så konstigt. Det är svårt att hitta en billigare matstol och Antilops enkla konstruktion gör att den är möjlig att ta med sig på resor då den kan packas kompakt.

Antilop är stolen med minst antal funktioner av alla stolar vi har testat. Den kommer med fyra avtagbara ben - att klicka dem på plats är all montering stolen kräver. Antilop har en sittdel i hårdplast med fast bygel samt avtagbar selrem som knäpps ihop över barnets höfter. Antilop har inget fotstöd, så det finns inget för barnet att stötta benen mot men inte heller något de kan ta stöd på för att ställa sig upp i stolen.

Mycket enkel att rengöra efter måltiden

En matbricka finns att köpa till som tillbehör till Antilop. Brickan är enkel att klicka på plats men kräver en del styrka när den åter ska tas loss. Konstruktionen fungerar men saknar finess. Att den är löstagbar gör det dock enklare att rengöra matbrickan, den kan till och med köras i diskmaskin om man skulle vilja.

Antilop är enkel att hålla ren. Med en disktrasa kan samtliga delar snabbt torkas av. Utrymmesmässigt så fungerar Antilop bra från att barnet kan sitta upp, men då är det enligt vår erfarenhet bra med en sittdyna som komplement för att stötta upp barnet och för att göra sittdelen mjukare.

Passar bäst för barnets första två år

Åldersmässigt håller Antilop upp till cirka 2-3 års ålder, lite beroende på storlek på barnet. Stolen har en begränsad användningstid i och med att den inte kan göras om till en barnstol för det lite äldre barnet, som vill sätta sig i sin stol på egen hand. Sittdelen på Antilop är högt placerad, vilket är en fördel när barnet är runt året och sitter nära bordsytan, men en nackdel då även en tvååring alltid måste lyftas i och ur.

Är man ute efter en billig och funktionell matstol så är Antilop ett mycket prisvärt alternativ. Hade stolen haft en längre användningstid hade den varit aktuell som vårt bästa budgetval.

Mycket prisvärdenkel att ta isär för förvaring
Begränsad användningstidbökigt att ta på och av matbrickan

7. Graco Snack n Stow

Platt hopfällbar matstol som passar bäst för små barn med användning av brickan

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Nej Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Ja) Dyna som tillbehör: Ja

Graco Snack N' Stow

Graco Snack n Stow har ett formspråk som känns bekant. Sittytan utgörs av en klassisk ram runt barnets mage, ett borttagbart grenband och ett ryggstöd. Matstolens ben utgörs av två Y-formade ben. De sticker visserligen ut en aning, men inte så man snubblar över dem mer än man rent generellt snubblar över barnstolar vid matbordet.

Snack n Stow är inte nödvändigtvis den mest estetiskt tilltalande stolen. Den inger en viss plastig känsla. Samtidigt är form och färg inte heller något man irriterar sig på, neutralt vitt med en klädsel i mer bjärta kulörer funkar bra på en barnprodukt.

Kan fällas ihop och förvaras bakom en dörr

När man köper Graco Snack n Stow så krävs viss montering. Det är inte komplicerat. Men det kan kräva lite styrka då piggarna som säkrar ben och rygg har varit tröga att pressa in när delarna ska passas ihop. Samma problem återfinns i fotstödet. Snack n Stow har ett fotstöd som kan justeras i två olika höjdlägen. Även där har knoppen som ska tryckas in för att släppa säkringen varit trög, först med hjälp av ett verktyg gick det att pressa in den.

Snack n Stow kommer med en matbricka som även kan tas loss från stolen. Brickan är genialiskt enkel att sätta fast och ta bort. Momentet kräver två händer men har en mycket tydlig återkoppling och en taktil känsla för att hantera inställningarna. Med brickan borttagen från Graco Snack n Stow så kan stolen fällas ihop. Den blir då platt, och kan exempelvis förvaras stående bakom en dörr.

Många skrymslen som är svåra att rengöra

Sittytan i Snack n Stow är rymlig, med ett svagt bakåtlutat ryggstöd. Mindre barn får ett bra sittstöd både bakifrån och från sidorna. Samtidigt har de lite för lätt att komma åt (och kladda ned) stolens utsida. Större barn sitter mindre bra i Snack n Stow och tyvärr funkar den halvdant utan brickan på. Stolens ram är så pass djup att avståndet mellan barn och bordsyta blir för stort.

Snack n Stow upplevs också som något krånglig att hålla ren. Utsidan har flera detaljer som är direkt svåra att komma åt. Matstolen kan därför kännas ofräsch om man inte orkar använda verktyg för att komma åt i alla skrymslen där matrester gnuggats in. Orkar man vara petig med rengöringen så är Graco Snack n Stow en prisvärd matstol, framför allt för den som vill spara utrymme i köket genom att fälla ihop stolen mellan måltiderna.

Superenkel brickablir platt ihopfälldbra sittstöd för små barn
Svår att rengörakommer för långt från bordet

Allt om matstol

Det finns idag ett stort utbud av matstolar för barn och priserna skiljer sig från några hundralappar till flera tusenlappar. Vissa matstolar kommer i paket där allt som behövs ingår, andra köps som en enkel basstol och sedan får man införskaffa de tillbehör man önskar använda. I det här testet av barnmatstolar har vi inte testat säkerheten. Utan vi har istället utgått i från design, funktion och användarvänlighet. Vi har endast testat matstolar som är fristående, inte modeller som ska spännas fast ovanpå en vanlig stol eller som hängs direkt på bordet. Vi har testat samtliga stolar med de tillbehör som finns tillgängliga, utom i vissa fall den tillhörande stolsdynan om den säljs separat.

Det finns flera saker som det är klokt att tänka på inför köpet av barnmatstol, exempelvis för vilken ålder på barnet det är tänkt att stolen ska användas. Vill man ha sin mer eller mindre nyfödda bebis uppe vid bordsytan så är det någon av stolarna som har en spädbarnsinsats som gäller. Alla stolar har bygel eller annan anordning som gör att den ska kunna användas för en sittande bebis från cirka 6 månader och upp till 2-3 år, men det varierar huruvida det kommer med i stolens grundutförande eller är ett tillbehör som måste köpas till. En del stolar har en hel fempunktssele för att hålla barnet säkert på plats, andra endast en rem som spänns över barnets höfter. Det är viktigt att vara medveten om att ett barn på 18 månader har 25% av sin kroppsmassa i huvudet, så risken för att barnet trillar ur stolen och skadar sig är överhängande om det inte är säkert fastspänt. De flesta av stolarna i testet kan sedan användas även efter 3 års ålder, då bygeln eller baby setet kan tas loss. Maxvikten på stolarna varierar dock, några är gjorda för max 15 kg medan andra tål hela 80 kg. För att stolen bättre ska kunna anpassas efter att barnet växer så är det en fördel om matstolen har ett fotstöd som går att justera i höjd. Möjligheten att kunna ha stöd under fötterna handlar främst om bekvämlighet för barnet och en rent ergonomiskt bättre sittställning. Med små barn så kan en nackdel med fotstödet vara att barnet, om det ej är fastspänt, enklare kan ställa sig upp i stolen.

Vad gäller tillbehören tillgängliga för matstolarna, utöver de delar som anpassar stolen efter spädbarn, småbarn och större barn, så har vi tittat främst på matbrickorna och sittdynorna. En matbricka är inget nödvändigt tillbehör men de har sina fördelar. Dels för att ha en avgränsad yta för barnet att kladda med maten på, dels för att det skapar lite distans mellan barnet och bordsytan - vilket minskar risken för att barnet ska nå att dra kastruller och tallrikar över sig eller ned på golvet. Sedan är det bra om både stol och tillbehör är enkla att rengöra, då detta är något som ska göras flera gånger varje dag och barnmat i puréform är kladdig och fastnar i minsta skrymsle. Vissa matbrickor är enklare än andra att ta loss för att diska för hand, en del tål till och med att diskas i maskin.

Vissa av matstolarna kan fällas ihop i sin helhet, andra är enkla att ta av benen på eller på annat sätt plocka isär. Detta är en fördel om man bor trångt eller om man vill kunna ta med sig sin matstol till landstället eller hem till släktingar på middag. Stolarna skiljer sig även mycket åt i storlek, och då är det framför allt stolens bas som är intressant. Det krävs att benen tar upp en vissa yta för att stolen ska kännas stabil och stå stadigt trots ett rörligt barn som sitter i den, men på vissa stolar sticken stolsbenen ut så mycket att de orsakar upprepade snubbelolyckor hos de gående i familjen. Utöver allt detta så har vi även tittat på stolarnas utseende samt totalt priset på stolen med och utan tillbehör

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss