Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Liggunderlag: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 7 augusti 2018

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och använder alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. En friluftsintresserad familj har använt liggunderlagen på vandring med medeltung packning i vildmarken, i skiftande väder och på olika markunderlag. De har blåst upp och tömt liggunderlagen flera gånger, samt packat upp och ner dem i deras förvaringspåsar. Därefter har de sovit på samma liggunderlag inomhus. Vi har också testat liggunderlagens rivstyrka och allmänna hållbarhet genom att hantera dem ovarsamt.

I vår bedömning fokuserade vi på följande områden:

  • Vikt: Hur tungt är liggunderlaget?

  • Packvolym: Hur stor plats tar det i ryggsäcken?

  • Handhavande: Är det lätt att blåsa upp liggunderlaget och få ut luften igen? Kan man enkelt vika ihop det? Hur svårt är det att få in i packpåsen?

  • Komfort: Är det skönt att ligga på? Prasslar det? Är det lagom långt och brett eller ramlar man av? Har luftkanalernas placering betydelse för komforten?

  • Värme: Är det varmt eller tränger markkylan igenom? Vad har liggunderlaget för R-värde, det vill säga hur väl isolerar det från kyla?

  • Kvalitet: Håller liggunderlaget luften hela natten? Känns det stadigt och gediget? Tål det ovarsam behandling?

Vi har betygsatt liggunderlagen efter deras prisvärde, det vill säga hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Exped Synmat HL M - BÄST I TEST LIGGUNDERLAG

Tyst, bekvämt, lätt och försett med praktisk pumpsäck

Luftkanaler: Längsgående Uppblåsningsmetod: Pumpsäck Modell: Mumie Prisklass: Premium Vikt: 365 gram Längd: 183 cm Bredd: 52 cm Tjocklek: 7 cm Packmått: 19x9 cm Lägsta temp: -6 R-värde: 3,3

Exped Synmat HL M

Exped Synmat HL M är ett av marknadens bästa och lättaste liggunderlag. Det är också skönt och tyst att ligga på, här finns inget störande prassel och ytmaterialet tål omild behandling. Det har mycket låg vikt och tar liten plats i ryggsäcken. De längsgående luftkanalerna är komfortabla, luften stannar kvar hela natten och liggunderlaget isolerar bra mot marken. Modellen är av så kallad mumieform, som smalnar av vid fötterna. Det sparar plats i tältet men upplevdes onödigt trångt av våra testare. Exped Synmat HL M har en praktisk pumpsäck som dels underlättar uppblåsningen enormt, dels förhindrar att fuktig luft kommer in i liggunderlaget. Ytterligare ett plus är att ventilen är placerad på undersidan av liggunderlaget, det är ingen risk att man råkar komma åt den och släppa ut luften nattetid.

Det är alltså lätt att fylla Exped Synmat HL M, men desto svårare att få ur luften. Det tar lång tid att tömma madrassen då det bara finns en envägsventil som därtill måste hållas öppen under hela tömningen. Det tar lång tid och är relativt svårt att tömma madrassen då det bara finns en envägsventil som därtill måste hållas öppen under hela tömningen. Ett annat minus är svårigheten att få in liggunderlag plus pumpsäck i den ytterst lilla förvaringssäcken efter användning. Kritiken till trots - uttrycket "man får vad man betalar för" är i hög grad relevant vad gäller Exped Synmat HL M. Det är ett mycket bra liggunderlag av hög kvalitet, som blev testpanelens favorit.

Smart pumpsäckmycket låg vikttystvarmt och bekvämtliten packvolym
Mumieformen upplevs smalosmidig tömningsvårpackad
4,5

Bra pris hos:

Widforss

2. Nemo Vector 20 R

Stadigt och skönt med inbyggd pump

Luftkanaler: Tvärgående Uppblåsningsmetod: Inbyggd fotpump Modell: Klassisk rektangulär Prisklass: Mellan Vikt: 565 gram Längd: 183 cm Bredd: 51 cm Tjocklek: 8 cm Packmått: 20 x 11.5 cm Lägsta temp: -9 R-värde: Nemo uppger inte R-värde, men cirka 3-3,5

Nemo Vector 20 R är ett rejält liggunderlag med tvärgående luftkanaler och praktisk integrerad fotpump. Det är stadigt, tyst och skönt att ligga på, har generös tjocklek och håller luften hela natten. Den rektangulära formen gör att Nemo Vector 20 R är tillräckligt bred och bekväm även för lite större användare. Ingen markkyla tränger igenom, tyget är tåligt och stabilt och sovkomforten är god. Den inbyggda pumpen på Nemo Vector 20 R medför ett par hundra gram extra, vilket är ett minus, men gör det enkelt att blåsa upp liggunderlaget. På mindre än en minut har man ett välfyllt liggunderlag utan att anstränga lungorna. Dock satt ventilen mycket hårt fast på vårt testexemplar, vilket gjorde det omöjligt att få upp den utan något slags redskap. Det är enkelt att tömma och vika ihop liggunderlaget, liksom att få in det i förvaringspåsen. Nemo Vector 20 R är ett pålitligt liggunderlag av god kvalitet, för den som inte räknar varje gram utan sätter sovkomforten lite högre än totalvikten.

Bekvämttystvarmtstabiltenkel uppblåsning & tömninglättpackad
Mycket svåröppnad ventilrelativt hög vikt
4,0

3. Nemo Tensor Insulated 20 R Mummy

Stadigt och skönt med inbyggd pump

Luftkanaler: Tvärgående Uppblåsningsmetod: Manuell Modell: Mumie Prisklass: Mellan Vikt: 410 gram Längd: 180 cm Bredd: 51 cm Tjocklek: 8 cm Packmått: 20 x 9 cm Lägsta temp: -9 R-värde: Nemo uppger inte R-värde, men cirka 2-2,5

Nemo Tensor Mummy Insulated 20R

Nemo Tensor Insulated 20 R Mummy är lite tjockare, för lite större komfort främst för frusna. En god tanke, särskilt eftersom Nemo har lyckats göra liggunderlaget med dess tvärgående luftkanaler välisolerat mot markkyla utan att vikten har ökat nämnvärt. På plussidan står också att det är tyst, lätt att blåsa upp och lika lätt att tömma på luft och packa ihop. En praktisk rem komprimerar madrassen ytterligare, vilket sparar plats i ryggsäcken.

En liten osäkerhetsfaktor är att ventilen som sitter på ovansidan av liggunderlaget är relativt lätt att råka komma åt i sömnen, varpå luften kan pysa ut. I övrigt håller Nemo Tensor Insulated 20 R Mummy luften bra och står pall för olika påfrestningar. Vår testpanel upplevde trots den generösa tjockleken liggunderlaget som lite ostadigt. Den avsmalnande mumieformen och det faktum att liggunderlaget är några centimeter kortare än standard gör att det känns förhållandevis litet och smalt, åtminstone för längre och bredare vandrare. För nätta personer, ungdomar och barn är det dock ett bra val, då det är lätt, tyst och varmt.

Låg vikttystvarmtenkel uppblåsning & tömninglättpackad
Mycket svåröppnad ventilnågot smalt och kort viss risk att komma åt ventilen
4,0

4. Therm-a-Rest NeoAir Trekker

God komfort men inte ljudlöst

Luftkanaler: Tvärgående Uppblåsningsmetod: Manuell Modell: Klassisk rektangulär Prisklass: Mellan Vikt: 510 Längd: 183 cm

Therm-a-Rest NeoAir Trekker Large

Många av Therm-a-Rests modeller har reflekterande utsida som återkastar kroppsvärmen, så kallad Therma-Capture-teknologi. Det gör deras liggunderlag varma att sova på, vilket även gäller NeoAir Trekker. Den rektangulära formen med tvärgående luftkanaler bidrar också till god sovkomfort och liggunderlaget är stadigt både i material och allmän känsla. NeoAir Trekker blåses upp manuellt utan större ansträngning och håller luften bra natten igenom. Ventilen är robust och går inte upp i första taget. Liggunderlaget är lätt att tömma, vika ihop och få in i packpåsen. Dock tar det en del plats i ryggsäcken, vilket är en nackdel om man vill resa med så komprimerat bagage som möjligt. På minussidan står också ljudnivån, liggunderlaget prasslar varje gång man ändrar ställning, vilket kan bli irriterande för den lättväckta. NeoAir Trekker bjuder i övrigt på god komfort och ger ett rejält helhetsintryck.

God sovkomfortvarmtrejält & stadigtenkel uppblåsning & tömninglättpackad
Ganska störande prasselstor packvolym
3,5

5. Therm-a-Rest NeoAir X-lite

Prasslig men varm lättviktare

Luftkanaler: Tvärgående Uppblåsningsmetod: Manuell Modell: Mumie Vikt: 340 gram Längd: 183 cm Bredd: 51 cm Tjocklek: 6,3 cm Packmått: 23 x 10 cm Lägsta temp: -5 R-värde: 3.4

Den stora fördelen med Therm-a-Rest NeoAir X-lite är den låga vikten - 340 gram är imponerande lågt för ett bekvämt liggunderlag. X-lite är skönt och varmt att ligga på och isolerar väl mot markkyla, tack vare Therm-a-Rests Therma-Capture-teknologi, som tar vara på kroppsvärmen och reflekterar den mot ytmaterialet. Dessvärre prasslar liggunderlaget högt vid minsta rörelse, vilket lätt stör den lyhördas nattsömn. Däremot har vi inga anmärkningar på hållfastheten, NeoAir X-lite tål att hanteras ovarsamt och luften stannar kvar hela natten. Liggunderlaget med dess tvärgående luftkanaler blåses enkelt upp manuellt och är lätt att tömma och vika ihop, men att få in det i förvaringspåsen efter användning kräver en del tålamod. Dessutom har det en avsmalnande så kallad mumieform, vilken vi upplever som onödigt smal. För den som skattar lättvikt och god isolering högre än absolut tystnad är NeoAir dock ett bra köp.

Mycket låg viktvarmt & sköntenkel uppblåsning & tömning
Prasslaronödigt smal mumieformsvårpackad
3,0

6. Therm-a-Rest NeoAir Venture

Troget budgetköp för standardturen

Luftkanaler: Tvärgående Uppblåsningsmetod: Manuell Modell: Klassisk rektangulär Prisklass: Budget Vikt: 560 gram Längd: 183 cm Bredd: 51 cm Tjocklek: 5 cm Packmått: 23 x 11,5cm R-värde: 1,8

Therm-a-Rest NeoAir Venture Regular 183cm

Therm-a-Rest NeoAir Venture är Therm-a-Rests sympatiska budgetalternativ för den som vill förgylla vandringsturen med en bekväm uppblåsbar madrass men inte vill eller kan lägga en förmögenhet på proffsgrejer. För en förhållandevis låg penning får du ett fullt godkänt liggunderlag som inte prasslar, är stadigt och rejält, håller luften hela natten, isolerar hyggligt via tvärgående luftkanaler samt är lätt att blåsa upp och tömma. Nackdelar är att det är i tunnaste laget, därtill onödigt tungt med tanke på att det inte finns någon inbyggd pump, och dessutom smått omöjligt att packa in i påsen efter användning. Det tar också ganska stor plats i ryggsäcken och är kanske inget för minimalisten eller gramjägaren. Nattsömnen blir dock garanterat bättre på Therm-a-Rest NeoAir Venture än på ett gammaldags skumunderlägg, samtidigt som prisskillnaden inte är jättestor. Ett bra köp för normalvandraren med begränsad ekonomi.

Billigtrejälttystenkel uppblåsning & tömning
Förhållandevis hög viktganska tuntstor packvolymmycket svårpackad
3,0

Bra pris hos:

Outnorth

Allt om liggunderlag

Dags för vandring med övernattning i tält? En av de viktigaste sakerna att få med i packningen är liggunderlaget. Alla som minns barndomens tältövernattningar på hårda och kalla skumunderlag kan glädjas åt att det numera finns en uppsjö tekniskt mycket avancerade liggunderlag, uppblåsbara eller till och med försedda med en liten inbyggd pump. Man kan förstås fortfarande sova en natt på ett vanligt skumunderlag, men ska man ut på lite längre turer och vill sova gott är de moderna liggunderlagens komfort oslagbar.

På vandringstur när man bär all sin packning själv, till skillnad från till exempel kanotturer eller campingsemester med bil, är det viktigt att liggunderlaget är lätt.

Det måste förstås också vara bekvämt att ligga på och isolera väl mot markkyla - på högre höjd i fjällen blir det ofta minusgrader nattetid, även mitt i sommaren. Liggunderlaget skall därtill vara hållbart och lätt att blåsa upp, och inte minst tömma på luft, när det är dags att bryta upp från nattlägret. Vi har utgått från de mest populära och efterfrågade modellerna av lätta liggunderlag som passar vandringsturen, uppblåsbara eller med inbyggd pump. Alla väger under 600 gram och är så kallade flersäsongsunderlag, vilket innebär att de kan klara kyla ner till ett par minusgrader. R-värdet ger en fingervisning om hur väl ett liggunderlag isolerar mot marken; man brukar rekommendera ett R-värde högre än 4 för liggunderlag som ska användas under kallare perioder, medan R-värden under 3 passar bäst sommartid. Vill man vara ute vintertid och ha bättre isolering mot marken utan att köpa ett vinter-liggunderlag rekommenderas ett skumgummiunderlag underst, som man sedan lägger det uppblåsbara liggunderlaget på. Alla liggunderlag i detta test har i princip samma mått, det som varierar är madrassens tjocklek. Flera modeller är avsmalnande i så kallad mumieform. Det är praktiskt i trånga tält då liggunderlagen kan läggas omlott, men kan inverka negativt på sovkomforten -avsmalnande modeller är lite trängre och ostadigare än de rektangulära. Dessutom hamnar fötterna lätt på tältgolvet vilket stör sömnen. Dock ska sägas att många gillar den avsmalnande formen när de väl har vant sig. Ett par av de testade liggunderlagen har mer klassisk rektangulär form.

Vi har bedömt liggunderlagen efter vikt, förmåga att isolera mot markkyla, slitstyrka, enkelhet att blåsa upp och tömma ut luften igen, bredd och längd - lite längre eller storvuxna personer vill också sova gott, prasslighet - få saker stör så mycket som prassel från bädden i en i övrigt knäpptyst fjällvärld, och allmän komfort. Vi har också tittat på om luftkanalerna i madrassen är längs- eller tvärgående, eftersom det ofta diskuteras ivrigt i vildmarkskretsar vilket som är bäst ur värme- och komfortsynpunkt. Vår bedömning är dock att kanalernas placering inte har någon betydelse för komforten.

Alla de testade liggunderlagen håller hög standard. Ingen av modellerna släppte igenom markkyla, ingen gick sönder och alla höll luften hela natten. Även de något billigare och enklare modellerna är alltså bra köp för fjällvandraren som vill ligga bekvämt. Samtidigt bör man vara uppmärksam på liggunderlagens olika egenskaper - är man till exempel känslig för ljud nattetid kan det vara klokt att undvika de mest prassliga modellerna, och är det viktigt att få minimal packvikt kan det vara klokt att hålla ett öga på grammen.

Liggunderlag som kostar under 1 100 kronor räknar vi till budgetval, liggunderlag som kostar mellan 1 100 och 1 700 bedöms som mellanval. Kostar de över 1 700 kronor räknar vi dem som premiumval.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!