1. Start
 2. Bäst i test

Uppdaterad  

Liggunderlag: 8 modeller i test

Elina Blom

Vill du ligga skönast i tältet, så du slipper bli sur på tur? Vi testar löpande liggunderlag från välkända tillverkare som Outwell och Robens. För att ett liggunderlag ska bli bäst i test ska det vara väl anpassat för sin målgrupp och hålla ett rimligt pris.

sovsäck bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och använder alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. En friluftsintresserad familj har använt liggunderlagen på vandring med medeltung packning i vildmarken, i skiftande väder och på olika markunderlag. De har blåst upp och tömt liggunderlagen flera gånger, samt packat upp och ner dem i deras förvaringspåsar. Därefter har de sovit på samma liggunderlag inomhus. Vi har också testat liggunderlagens rivstyrka och allmänna hållbarhet genom att hantera dem ovarsamt.

I vår bedömning fokuserade vi på följande områden:

 • Vikt: Hur tungt är liggunderlaget?

 • Packvolym: Hur stor plats tar det i ryggsäcken?

 • Handhavande: Är det lätt att blåsa upp liggunderlaget och få ut luften igen? Kan man enkelt vika ihop det? Hur svårt är det att få in i packpåsen?

 • Komfort: Är det skönt att ligga på? Prasslar det? Är det lagom långt och brett eller ramlar man av? Har luftkanalernas placering betydelse för komforten?

 • Värme: Är det varmt eller tränger markkylan igenom? Vad har liggunderlaget för R-värde, det vill säga hur väl isolerar det från kyla?

 • Kvalitet: Håller liggunderlaget luften hela natten? Känns det stadigt och gediget? Tål det ovarsam behandling?

Vi har betygsatt liggunderlagen efter deras prisvärde, det vill säga hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste liggunderlag. Jämför pris på samtliga listade liggunderlag på PriceRunner.

Läs våra andra tester inför din tältnatt

1. Outwell Dreamboat Single

Lyxig madrass för den som har plats att avvara.

Luftkanaler: Tvärgående Uppblåsningsmetod: Självuppblåsande Modell: Klassisk rektangulär Prisklass: Premium Vikt: 2900 gram Längd: 200 cm Bredd: 85 cm Tjocklek: 12 cm Packmått: 77 x 22 cm R-värde: 2.8

Outwell Dreamboat Single 12cm

Letar du efter lyx och komfort när du är ute och campar är Dreamboat från Outwell ett utmärkt val. Med sin väl tilltagna storlek, och en tjocklek på hela tolv centimeter, ger den dig både gott om rum och en bekväm yta att ligga på.

Komforten för förstås med sig att den sticker iväg en del tyngdmässigt. Med sina 2 900 gram är detta inte liggunderlaget du tar med dig på fjällvandringen eller hikingen, men att åka och tälta med familjen där man har lyxen att låta Outwells Dreamboat ta upp en större del av packningen i exempelvis bilen så är detta ett utmärkt val.

Det är mycket enkelt att få Dreamboat på plats. Den har dubbla ventiler som du kan ställa i tre olika lägen, och detta gör uppblåsningen till en mycket trevlig och bekymmerslös upplevelse. Vill du ha extra spänst kan du lätt hjälpa till att blåsa upp den manuellt också.

Komfort i första rummet

Dreamboat är en dubbelsidig madrass där ena sidan är anpassad för sommarmånaderna och andra sidan för vinterhalvåret - beroende på om du vill hålla dig sval eller varm. På båda sidor finns en markering så att du har koll på att du väljer rätt sida.

Outwell Dreamboat har en klanderfri komfort. Den är otroligt bekväm och inger en madrassliknande känsla. Du kan utan problem sova på sidan utan att det känns för hårt eller att man får ont i axlarna. Materialvalen gör den mjuk mot huden, och gör vändningar smidiga. Du får känslan av att du sover i en säng, vilket är en stor komplimang när det kommer till campinggenren.

Outwell Dreamboat passar dig som sätter bekvämlighet och lyx framför minimal packning. Har du råd att avvara plats och ska genomföra en camping där vikten på packningen är sekundär, ja då är detta ett riktigt bra val. Du får en upplevelse som är svårslagen. Är du däremot ute efter en lätt och smidig madrass bör du leta vidare.

Skönt & hållbart materialmångsidig med smarta funktioneråret runt-madrassmycket hög komfort
Tungtar plats

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Outwell Dreamboat Single 12.0 cm Liggunderlag

2 495 kr

Outwell Dreamboat Single 12 Liggunderlag Sommar | Självuppblåsande

2 495 kr

2. Robens ZigZag Slumber

Lätt alternativ som passar för vandring

Material: EVA-sluten cellplast Modell: ZigZag Slumber Prisklass: Budget Vikt: 330 gram Längd: 180 cm Bredd: 48 cm Tjocklek: 9 cm Packmått: 48x15x19 cm R-värde: 2,2

Robens ZigZag Slumber

När det kommer till liggunderlag är tyska Robens en av de större tillverkarna, och deras ZigZag utgör ett lätt och prisvärt alternativ för den som inte behöver så hög komfort när de campar. Den som premierar låg vikt framför bästa sovkomfort.

Robens ZigZag är nämligen ett minimalistiskt liggunderlag. Med en vikt på låga 320 gram är det både lätt att bära med sig, och relativt enkelt att stuva undan. Dock har det inte den typiska formen som liggunderlag normalt sett får när de packats ihop. ZigZag rullar du nämligen inte ihop, du viker det. Formen när du är klar blir som en rektangel, vilket gör att det tar upp lite mer plats än väntat. Du får dock med två packremmar som gör sig väldigt väl.

Skyddar från kyla och fukt

Eftersom liggunderlaget är ganska tunt blir det inte den skönaste nattsömnen vi haft, speciellt om du campar på lite ojämn yta. Har du däremot mjuk, jämn mark - eller annat mjukt underlag - så sover du ändå ganska bra. Speciellt om du gillar lite fastare underlag. Den texturerade ytan tillför positivt till att göra det mer bekvämt.

Rent isoleringmässigt gör ZigZag dessutom ett bra jobb. Liggunderlaget håller stången både kyla och fukt från att tränga upp från marken.

All in all är ZigZag ett prisvärt liggunderlag. Med sitt låga pris och sin relativt lätta vikt passar det utmärkt för dig som gillar att bära lätt och trivs med att sova relativt tunt. Det är inte det minsta underlaget när det väl är nerpackat, men har du överseende med det rekommenderas ZigZag.

Lättbra med packremmar
Stor även i nedpackat formatganska låg komfort

3. Robens Fjellguard 60

Liggunderlag som är lätt att packa ihop

Luftkanaler: Kroppsformad? Uppblåsningsmetod: ;Manuellt, pump Modell: Rektangulär Prisklass: Premium Vikt: 893 gram Längd: 180 cm Bredd: 55 cm Tjocklek: 9 cm Packmått: 20x9 cm Lägsta temp: -10 grader (tillverkaren), R-värde: 3(-10)

Robens Fjellguard 60 Sleep Mat

Robens Fjellguard 60 är ett liggunderlag för dig som snabbt vill packa upp eller ner din packning. Ventilen på Fjellguard 60 är utformad på ett vis som innebär att det går väldigt snabbt och effektivt att blåsa upp detta liggunderlag. Det går även fort att tömma det på luft. Det är faktiskt ett av de snabbaste vi testat.

Dock är det inte ett av de lättaste eller minsta i nedpackat format. Ska du färdas långt och premierar lätt packning är det inte valet för dig. Du kan förstås hänga det utanför ryggsäcken, men det finns bättre alternativ för den som har just dessa behov. Däremot fungerar det utmärkt för dig som har lite mer packutrymme över.

Det är också riktigt bekvämt, speciellt om du är en person som föredrar att sova på rygg. Du kan lätt justera luftflödet så att underlaget blir så fast, eller mjukt, som du gillar bäst.

Lämpligt för lite kortare personer

Det är dock viktigt att ha med sig i bakhuvudet att just denna modell är ganska tunn. Det innebär att den som är tung och gärna sover på sidan kan slå ner på komforten. Likaså den som har en för låg kudde. Kolla förstås även så att längden fungerar ihop med den längd du har, så att du ryms inom liggunderlagets storlek. Just denna modell är 180 centimeter lång.

Robens Fjellguard 60 passar dig som har gott om plats och som inte är särskilt lång. Du som framför allt söker ett liggunderlag som är enkelt att hantera.

Riktigt skönt när du sover på rygglätt att blåsa upp samt att tömma
Sidosovare med breda axlar eller utan kudde får sämre komfortrelativt stor samt tung nedpackad

4. Nemo Vector 20 R

Stadigt och skönt med inbyggd pump

Luftkanaler: Tvärgående Uppblåsningsmetod: Inbyggd fotpump Modell: Klassisk rektangulär Prisklass: Mellan Vikt: 565 gram Längd: 183 cm Bredd: 51 cm Tjocklek: 8 cm Packmått: 20 x 11.5 cm Lägsta temp: -9 R-värde: Nemo uppger inte R-värde, men cirka 3-3,5

Nemo Vector 20 R är ett rejält liggunderlag med tvärgående luftkanaler och praktisk integrerad fotpump. Det är stadigt, tyst och skönt att ligga på, har generös tjocklek och håller luften hela natten.

Den rektangulära formen gör att Nemo Vector 20 R är tillräckligt bred och bekväm även för lite större användare. Ingen markkyla tränger igenom, tyget är tåligt och stabilt och sovkomforten är god.

Pålitligt liggunderlag

Den inbyggda pumpen på Nemo Vector 20 R medför ett par hundra gram extra, vilket är ett minus, men gör det enkelt att blåsa upp liggunderlaget. På mindre än en minut har man ett välfyllt liggunderlag utan att anstränga lungorna. Dock satt ventilen mycket hårt fast på vårt testexemplar, vilket gjorde det omöjligt att få upp den utan något slags redskap.

Det är enkelt att tömma och vika ihop liggunderlaget, liksom att få in det i förvaringspåsen.

Nemo Vector 20 R är ett pålitligt liggunderlag av god kvalitet, för den som inte räknar varje gram utan sätter sovkomforten lite högre än totalvikten.

Bekvämttystvarmtstabiltenkel uppblåsning & tömninglättpackad
Mycket svåröppnad ventilrelativt hög vikt

5. Outwell Dreamcatcher Single 7.5

Självuppblåsande och mycket bekvämt liggunderlag för familjecamping

Luftkanaler: Horisontella Uppblåsningsmetod: Självuppblåsande Modell: Klassisk rektangulär Prisklass: Mellan Vikt: 2200 gram Längd: 195 cm Bredd: 63 cm Tjocklek: 7.5 cm Packmått: 66 x 16 cm R-värde: 6.6

Outwell Dreamcatcher Single 7.5cm

Outwells Dreamcatcher är ett självuppblåsande liggunderlag gjort av skumplast. Skummet i Dreamcatcher är vågformat vilket ger en behaglig känsla och gör upplevelsen mycket bekväm.

Det vågformade skummet gör underlaget enkelt att packa, det blir som ett pussel där bitarna passar in i varandra så underlaget komprimeras rejält. Den blir oväntat kompakt, men är fortfarande ganska stor så det här är inte liggunderlaget du tar med dig som backpacker. Snarare är det något för dig som ska campa med hela familjen och premierar att ligga bekvämt.

Att fylla upp Dreamcatcher tar ungefär 2,2 sekunder. Det finns dock utrymme att fylla på lite mer luft, men det är inget negativt utan du kan själv kan välja hur mycket luft du vill ha i den. Gillar du det lite mjukare så blir den lagom från start, vill du ha den så hård som möjligt är det bara att fylla upp lite extra manuellt. De två inbyggda ventilerna gör jobbet lätt.

Även att tömma liggunderlaget är enkelt, det går på runt minuten.

Fungerar i många miljöer

Dreamcatcher får verkligen jobbet gjort. Den är bekväm, leder värme bra och stoppar kyla. Förutom tält testade vi även att sova på den i en hängmatta. Hängmattor är kända för att bli kalla underifrån. Sover du i en sovsäck i en hängmatta komprimeras sovsäcken utav trycket och kylan tränger sig in underifrån. Så vi tog Dreamcatcher och la ner i hängmattan som en botten. Den gjorde jobbet mycket väl. Då den är 63 centimeter bred var det heller inga problem att få den att passa i hängmattan. Den stoppade kyla och vindar, och höll en otroligt bekväm och varm hela natten.

Vikten på Dreamcatcher är runt 2200 gram och det är lite av det tyngre laget. Likaså är den som sagt ganska stor. Detta är ingen madrass man tar med sig på cykeln eller motorcykeln, utan den är mer anpassad för att packas ner i bilen där man har råd att avvara plats.

Det som verkligen var ett litet plus var spännbanden/kardborrebanden man fick med, vilka gjorde det enkelt att ha den ihoprullad och var av bra kvalitet.

BekvämLeder värme braLätt att packa upp & ner
Ganska tungnågot skrymmande

6. Therm-a-Rest NeoAir Trekker

God komfort men inte ljudlöst

Luftkanaler: Tvärgående Uppblåsningsmetod: Manuell Modell: Klassisk rektangulär Prisklass: Mellan Vikt: 510 Längd: 183 cm

Therm-a-Rest NeoAir Trekker Regular

Många av Therm-a-Rests modeller har reflekterande utsida som återkastar kroppsvärmen, så kallad Therma-Capture-teknologi. Det gör deras liggunderlag varma att sova på, vilket även gäller NeoAir Trekker.

Den rektangulära formen med tvärgående luftkanaler bidrar också till god sovkomfort och liggunderlaget är stadigt både i material och allmän känsla.

Prasslar när du rör dig

NeoAir Trekker blåses upp manuellt utan större ansträngning och håller luften bra natten igenom. Ventilen är robust och går inte upp i första taget.

Liggunderlaget är lätt att tömma, vika ihop och få in i packpåsen. Dock tar det en del plats i ryggsäcken, vilket är en nackdel om man vill resa med så komprimerat bagage som möjligt.

På minussidan står också ljudnivån, liggunderlaget prasslar varje gång man ändrar ställning, vilket kan bli irriterande för den lättväckta.

NeoAir Trekker bjuder i övrigt på god komfort och ger ett rejält helhetsintryck.

God sovkomfortvarmtrejält & stadigtenkel uppblåsning & tömninglättpackad
Ganska störande prasselstor packvolym

7. Big Agnes Insulated AXL Air

Skönt att sova på när det är plusgrader

Luftkanaler: Längsgående Uppblåsningsmetod: Pumpsäck Modell: Rektangulär Prisklass: Premium Vikt: 510 gram Längd: 183 cm Bredd: 64 cm Tjocklek: 9 cm Packmått: 20x9 cm Lägsta temp: -9 grader (tillverkaren), 0 grader (vår uppskattning) R-värde: 3

Big Agnes Insulated AXL Air är ett isolerat 3-säsongsunderlag som till större delen är gjort av nylon. Det är även utrustat med TPU-beläggning och har en antimikrobiell behandling.

AXL Air har egenskaper som gör att den reflekterar bort en stor del av kylan som kommer underifrån när det är kallt ute, och här tycker vi att det här liggunderlaget gör ett bra jobb men kanske inte så bra som tillverkaren anger. Detta liggunderlag passar från nollgradigt och uppåt.

Big Agnes lovar att liggunderlaget ska väga 510 gram, men när vi kontrollväger är det drygt 20 procent tyngre. Vi väger det när det inte är uppblåst och får då 599 gram. Vi kontrollmäter även längden och bredden när den är ihoprullad, värdet landar runt 23x12 centimeter när vi anstränger oss att göra den så kompakt som möjligt. Packmåttet från tillverkaren utgår nog från när man packar den perfekt, men liggunderlaget är samtidigt lite klurigt att packa ihop. Det är svårt att få ut den allra sista luften, vilket märks när man ska rulla ihop den. Det gör att packmåttet inte heller stämmer.

I påsen får man även plats med medföljande pumpsäck, och den är ett riktigt bra tillskott för den som gärna slipper blåsa upp madrassen manuellt. Det följer också med ett reparationskit som även det får plats i packpåsen.

Lätt att reglera

Att blåsa upp AXL Air går väldigt smidigt när du tar hjälp av pumpsäcken. Men vill du ha det gjort fort så går det fortare att blåsa upp den med munnen. Vill man tömma all eller lite luft gör man det enkelt via ventilen. Du trycker ner ena hörnet. Detta är en bra egenskap för du kan då lätt reglera liggunderlaget så att du får en komfort som passar dig.

När det kommer till just komfort kan vi konstatera att man sover riktigt skönt på Big Agnes AXL Air. Det är ett bekvämt liggunderlag om du sover på rygg. Du kan även sova på sidan men då finns det andra alternativ som ger högre komfort.

Det förekommer friktionsljud när vi rör på oss.

Big Agnes Insulated AXL Air är ett skönt liggunderlag med flera bra funktioner. Tyvärr är det lite större och tyngre än utlovat, men fortfarande på en godkänd nivå.

Skönt när du sover på rygggott om plats för alla tillbehörlätt att blåsa upp
Tyngre & större än utlovatlite klurigt att packa ihoplåter en del

8. Therm-a-Rest NeoAir X-lite

Prasslig men varm lättviktare

Luftkanaler: Tvärgående Uppblåsningsmetod: Manuell Modell: Mumie Vikt: 340 gram Längd: 183 cm Bredd: 51 cm Tjocklek: 6,3 cm Packmått: 23 x 10 cm Lägsta temp: -5 R-värde: 3.4

Therm-a-Rest NeoAir XLite WingLock Ultralight Camping Pad

Den stora fördelen med Therm-a-Rest NeoAir X-lite är den låga vikten - 340 gram är imponerande lågt för ett bekvämt liggunderlag.

X-lite är skönt och varmt att ligga på och isolerar väl mot markkyla, tack vare Therm-a-Rests Therma-Capture-teknologi, som tar vara på kroppsvärmen och reflekterar den mot ytmaterialet.

Dessvärre prasslar liggunderlaget högt vid minsta rörelse, vilket lätt stör den lyhördas nattsömn. Däremot har vi inga anmärkningar på hållfastheten, NeoAir X-lite tål att hanteras ovarsamt och luften stannar kvar hela natten.

Liggunderlag med fokus på vikten

Liggunderlaget med dess tvärgående luftkanaler blåses enkelt upp manuellt och är lätt att tömma och vika ihop, men att få in det i förvaringspåsen efter användning kräver en del tålamod. Dessutom har det en avsmalnande så kallad mumieform, vilken vi upplever som onödigt smal.

För den som skattar lättvikt och god isolering högre än absolut tystnad är NeoAir dock ett bra köp.

Mycket låg viktvarmt & sköntenkel uppblåsning & tömning
Prasslarnödigt smal mumieformsvårpackad

Allt om liggunderlag

Dags för vandring med övernattning i tält? En av de viktigaste sakerna att få med i packningen är liggunderlaget. Alla som minns barndomens tältövernattningar på hårda och kalla skumunderlag kan glädjas åt att det numera finns en uppsjö tekniskt mycket avancerade liggunderlag, uppblåsbara eller till och med försedda med en liten inbyggd pump. Man kan förstås fortfarande sova en natt på ett vanligt skumunderlag, men ska man ut på lite längre turer och vill sova gott är de moderna liggunderlagens komfort oslagbar.

På vandringstur när man bär all sin packning själv, till skillnad från till exempel kanotturer eller campingsemester med bil, är det viktigt att liggunderlaget är lätt.

Det måste förstås också vara bekvämt att ligga på och isolera väl mot markkyla - på högre höjd i fjällen blir det ofta minusgrader nattetid, även mitt i sommaren. Liggunderlaget skall därtill vara hållbart och lätt att blåsa upp, och inte minst tömma på luft, när det är dags att bryta upp från nattlägret. Vi har utgått från de mest populära och efterfrågade modellerna av lätta liggunderlag som passar vandringsturen, uppblåsbara eller med inbyggd pump. Alla väger under 600 gram och är så kallade flersäsongsunderlag, vilket innebär att de kan klara kyla ner till ett par minusgrader. R-värdet ger en fingervisning om hur väl ett liggunderlag isolerar mot marken; man brukar rekommendera ett R-värde högre än 4 för liggunderlag som ska användas under kallare perioder, medan R-värden under 3 passar bäst sommartid. Vill man vara ute vintertid och ha bättre isolering mot marken utan att köpa ett vinter-liggunderlag rekommenderas ett skumgummiunderlag underst, som man sedan lägger det uppblåsbara liggunderlaget på. Alla liggunderlag i detta test har i princip samma mått, det som varierar är madrassens tjocklek. Flera modeller är avsmalnande i så kallad mumieform. Det är praktiskt i trånga tält då liggunderlagen kan läggas omlott, men kan inverka negativt på sovkomforten -avsmalnande modeller är lite trängre och ostadigare än de rektangulära. Dessutom hamnar fötterna lätt på tältgolvet vilket stör sömnen. Dock ska sägas att många gillar den avsmalnande formen när de väl har vant sig. Ett par av de testade liggunderlagen har mer klassisk rektangulär form.

Vi har bedömt liggunderlagen efter vikt, förmåga att isolera mot markkyla, slitstyrka, enkelhet att blåsa upp och tömma ut luften igen, bredd och längd - lite längre eller storvuxna personer vill också sova gott, prasslighet - få saker stör så mycket som prassel från bädden i en i övrigt knäpptyst fjällvärld, och allmän komfort. Vi har också tittat på om luftkanalerna i madrassen är längs- eller tvärgående, eftersom det ofta diskuteras ivrigt i vildmarkskretsar vilket som är bäst ur värme- och komfortsynpunkt. Vår bedömning är dock att kanalernas placering inte har någon betydelse för komforten.

Alla de testade liggunderlagen håller hög standard. Ingen av modellerna släppte igenom markkyla, ingen gick sönder och alla höll luften hela natten. Även de något billigare och enklare modellerna är alltså bra köp för fjällvandraren som vill ligga bekvämt. Samtidigt bör man vara uppmärksam på liggunderlagens olika egenskaper - är man till exempel känslig för ljud nattetid kan det vara klokt att undvika de mest prassliga modellerna, och är det viktigt att få minimal packvikt kan det vara klokt att hålla ett öga på grammen.

Liggunderlag som kostar under 1 100 kronor räknar vi till budgetval, liggunderlag som kostar mellan 1 100 och 1 700 bedöms som mellanval. Kostar de över 1 700 kronor räknar vi dem som premiumval.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss