Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Test: 16 julmust testade 2020

Profilbild
Uppdaterad 17 december 2019

Gillar du att dricka julmust, men har svårt att välja bland alla sorter? Vi har testat julmust från flera olika tillverkare för att kunna vägleda dig. Nyckelbryggeriers Gammeldags Julmust blir bäst i test, då den har en rik och fyllig smak med lite mindre sötma än många andra, vilket gör den till en utmärkt dryck vid julbordet.

Så gjorde vi testet

För detta smaktest av julmust inför julen 2019 lät vi julmustfantaster få prova och recensera ett antal olika sorters julmust, från ett brett utbud av bryggerier. Testet genomföres som ett blindtest där paneldeltagarna inte visste vilken must de testade och därför inte hade några förutfattade meningar. Såväl vanliga märken på julmust, original som funnits med i många år, som nyare specialsorter har fått vara med i testet. Inkluderade tillverkare är bland andra Nyckelbryggerier, Nygårda, Apotekarnes, och norrländska Zeunerts. För att avgöra vilken julmust som blir bäst i test har vi tittat på följande aspekter:

  • Smak: Lever smaken upp till förväntningar på en god julmust? Hur intensiv och komplex är smaken? Är kryddorna i god balans med varandra och ger aromen en traditionellt julig smakupplevelse? Smak står för 50% av betyget.

  • Doft och skum: Hur luktar julmusten, hur ser skumkronan ut och hur länge håller skummet i sig? Doft står för 20% av betyget och skum står för 20% av betyget.

  • Förpackning: Hur ser flaskor och etiketter ut, sprider den julkänsla och passar den att placeras ut på ett dukat julbord? Förpackning står för 10% av betyget.

Dessa egenskaper ställs sedan mot julmustens pris och det sammantagna intrycket och betyget utgör sedan grunden för vårt testresultat.

1. Nyckelbryggerier Gammeldags Julmust – BÄST I TEST JULMUST

Här har vi en riktigt stilig flaska att duka fram på bordet när det ska vankas julmust. Flaskan är av brunt glas och locket är en så kallat patentkork. Det är med andra ord lätt att återanvända denna flaska, samtidigt som locket och flaskan ger musten en härlig retro-look.

Gammeldags Julmust från Nyckelbryggerier får en härlig skumkrona då den hälls upp i glas. Denna klingar dock bort rätt fort, så man slipper få munnen full av skum. Smaken är precis vad man önskar av en julmust – lite mindre söt än de mer välkända varumärkena. Att den har en mer diskret sötma, appellerar till många vuxna. Det gör den också lättare att dricka som en måltidsdryck, då man inte blir fullt lika mätt av smaken som av de sötare varianterna.

Nyckelbryggerier Gammeldags Julmust luktar inte så mycket, men smaken gör en inte besviken. Däremot är priset kanske i saftigaste laget.

God smakmindre sötsnygg flaska
Dyr
4,5

2. Zeunerts

Zeunerts är ett märke som redan har många fans, som varje år otåligt väntar på dess ankomst inför jul. Efter vårt smaktest förstår vi varför. Denna julmust lyckats mycket väl med att motsvara förväntningarna och placerar sig betygsmässigt högre upp än de flesta av sina konkurrenter. Skummet är fint och inledningsvis stort, men sjunker sedan ihop för att snabbt försvinna helt. Doften är klassisk julmust, en lukt man känner igen och som är söt utan att bli sliskig. Även smaken håller sig inom ramen för hur en julmust brukar smaka. Av Zeunerts kan man dricka stora mängder utan att tröttna om man skulle vilja.

Zeunerts julmust går dock även bra för en finsmakare att avnjuta. På sätt och vis är den en mer vuxen och mogen version av Apotekarnes klassiska julmust. Smaken har inslag av typiska föräldrafavoriter som öl, choklad och kaffe. Ändå tror vi att slutresultatet är en julmust som också kan funka bra att servera vid barnbordet. Flaskan har en etikett prydd av en rödkindad, glad jultomte. En traditionell design som känns lite storproduktion men ändå lyckas bättre än annan julmust med att sprida julkänsla. Zeunerts är kort och gott en julmust för hela familjen, som lever upp till förväntningarna men piggar upp med en lite kraftigare ton i smak och doft. En värdig utmanare till vår testvinnare och väl förtjänt av en placering i absoluta toppskiktet.

Som en klassisk julmust med bra inslag i doft och smakjulig etikett
Skummet försvinner snabbt
4,5

3. Nygårda Ekfat

Nygårda frontar brett bland julmustutbudet med flera varianter. Den must som lagrats på ekfat uppfattas som en pigg men samtidigt traditionell julmust för vuxna. Den kan även passa bra för barn med ett lite bredare smakspektrum. Fatkaraktären märker man av redan vid första sniffen. Doften är tydlig och ganska stark, även under ett blindtest är eken kvickt identifierad. Vid serveringen har Nygårda ekfat ett fast och fint skum, uppbyggt av små bubblor som stannar kvar relativt länge. Smakmässigt får julmusten en stor andel mittenbetyg, vilket kan tolkas som att den är relativt neutral i sina toner. Men den har faktiskt tillräckligt mycket karaktär för att även kunna njutas som en egen smakupplevelse.

Det träiga ekfatet ger sig tydligt till känna och sammanfattningsvis är Nygårda ekfat snarare en julmust man sippar på - kanske istället för en mugg glögg, än en must man sköljer ned prinskorvarna med. Flaskan är fin i sin enkelhet. Den ser mer ut som en stilren ölflaska än en julmust och får därför inget toppbetyg i design med julkänsla, men passar ändå in bra i juldukningen. Detta är inte en julmust man bälgar i sig mängder av, inte den ultimata törstsläckaren heller. Men det är en intressant julmust och vi rekommenderar varmt Nygårda ekfat som en smakupplevelse väl värd att prova på.

Härlig smak med tydlig hint av ekfatntressant nytolkning av julmust
Ingen törstsläckarekanske inte heller en barnfavorit
4,0

4. Herrljunga Klassisk Julmust

Mycket välsmakande julmust med traditionell kryddning och en känsla exklusivitet

Herrljunga Klassisk Julmust skulle lätt kunna gå mången mustfantast förbi. Flaskan är diskret, om än fin i all sin enkelhet med en etikett med juliga inslag. När julmusten serveras så uppstår ett normalstort skum, med ganska stora bubblor. Skummet lägger sig dock snabbt och det här är inte en julmust vars kolsyra pirrar uppiggande i munnen. Doften är diskret men det finns en svag hint av frisk ingefära nånstans bland tonerna.

Är man snarare ute efter den unika smaken av julmust än en törstsläckande läskedryck så känns Herrljunga Klassisk Julmust rätt så mitt i prick. Den är mindre söt än den vanliga julmusten som säljs på stor flaska i de flesta matbutiker. Det betyder dock inte att den innehåller mindre socker. Musten är tydligt kryddad och har en behaglig samt markant eftersmak.

Herrljunga Klassisk Julmust sticker ut med sin smak, utan att på något sätt bryta mot hur man traditionellt anser att en julmust ska smaka. Sammansättningen känns exklusiv och det lite mer vuxna intryck som musten ger gör den till ett klockrent, alkoholfritt alternativ till julölen. För den som verkligen gillar julmust och skyr alla mesiga eller urvattnade versioner så kan vi varmt rekommendera ett glas Herrljunga Klassisk Julmust till årets köttbullar och Janssons.

Traditionell smak av julmustmycket välbalanserad kryddsättningger en vuxen och exklusiv känsla
Sparsam mängd kolsyra
4,0

5. Nygårda Julmust

Nygårda Julmust 150cl

Nygårda Julmust är Spendrups mustbidrag till julbordet. Varje år erbjuder Nygårda flera olika typer av julmust – lagrade på till exempel ekfat, cognatsfat och portvinsfat.agrade julmustar. Detta är dock deras vanliga julmust.

Musten från Nygårda är en ganska standardvariant av julmust. Den bjuder inte på några överraskningar, men samtidigt blir man inte heller på något sätt besviken.

Musten luktar inte särskilt mycket och skumkronan försvinner lite väl snabbt ur glaset. Man upplever även att musten tappar sina bubblor en smula för snabbt. Smaken är dock god och man får sitt sug efter julmust effektivt stillad, samtidigt som ett glas till gärna slinker ned.

En stor fördel med Nygårda Julmust är att den inte upplevs som alltför söt. Det är inte ovanligt att must är en rysligt sockerstinn upplevelse som kan få tungan att krulla sig av sötchocken. Nygårda lyckas dock vara en lagom söt must, som ändå tar till vara på den traditionella mustkryddningen. Inga överraskningar i form av undertoner av kaffe, vilket gör denna till ett utmärkt val för de som gillar traditionella smaker bäst.

Lagom sötmaklassisk smak
Blir snabbt avslagen
4,0

6. Apotekarnes Julmust

Apotekarnes Julmust 8x140cl

Apotekarnes julmust är en klassiker och storsäljare, som i december månad finns tillgänglig så gott som överallt i Sverige. Om den inte fanns i varje liten matbutik så skulle den med stor sannolikhet vara saknad av många. Med tanke på att det antagligen är få svenskar som inte druckit denna julmust så har Apotekarnes på sätt och vis blivit den måttstock annan julmust mäts mot. Och vårt testresultat bekräftar denna tes, om att en must utvecklats till att bli till norm. Apotekarnes levererar nämligen genomsnittligt i alla delmoment och placerar sig på en trygg mittenposition.

Smaken är klassiskt söt, och precis som doften beskrivs den av flera testare som "typisk julmust" som kan gillas av alla. Slätstruken i vissas ögon, men har heller inget som retar smaklökarna negativt. Apotekarnes skum utgörs av stora bubblor efter upphällning. Det imponerar inget speciellt men är inte heller någon besvikelse. Flaskan är traditionell med tomtar och de rätta färgerna. Julstämningen finns där, men detta är likväl inte en förpackning som lyfter julbordsdukningen direkt. Apotekarnes julmust sticker inte ut och utgör därmed ett säkert kort för hela familjen. En klassiker som verkar förbli just klassisk som dryck även kommande jular.

En klassikergår hem hos de flestaenkel att dricka
Ganska slätstruken i både smak och doft
3,5

Bra pris hos:

Torebrings

7. Apotekarnes Julmust Sockerfri

En mindre sött alternativ till den klassiska julmusten

Apotekarnas sockerfria julmust har mycket gemensamt med den vanliga varianten. Apotekarnes klassiska must har kommit att bli den måttstock många jämför andra mustar med. Hur står sig då den sockerfria varianten med originalet? Riktigt väl, visar det sig. Apotekarnes sockerfria julmust är inte fullt lika fyllig och kryddig som originalet. Men trots detta är den fortfarande är riktigt god. Den största vinsten är att den känns avsevärt mindre söt, vilket också gör att den upplevs som en bättre törstsläckare än originalet.

Musten är naturligtvis sötad, men med aspartam istället för socker. Letar man efter en nyttig dryck till julbordet, är det troligtvis bättre att snegla på något annat än julmust. Men är man på jakt efter en must som behåller de klassiska smakerna, men inte får tungan att rulla ihop sig av sötman – då är Apotekarnes sockerfria ett bra alternativ att provsmaka.

Klassiska smakerlättdruckenmindre söt
Tappar lite i fylligheten
3,5

8. Nygårda Portvinsfat

En must för de vuxna runt julbordet

Samtidigt som julmust är den mest populära juledrycken i Sverige och en självklar kompanjon till julmaten. Men även om julmust är en omtyckt dryck, är en vanlig invändning att den smakar för mycket läsk. Nygårda julmust som är lagrad på portvinsfat, erbjuder en mer vuxen smak till julskinkan. Detta är fortfarande en rejält söt dryck, men med en väldigt tydlig portvinskaraktär. I vårt test ryggade barnen tillbaka och överlät mustdrickandet till de vuxna i sällskapet. Tycker man inte om portvin, kommer man sannolikt inte bli särskilt förtjust i denna must. Men längtar man efter en rejält kryddig must med en tydlig smak av portvin, kommer denna smakrika must passa smaklökarna. Det här är inte en must man bäljar i sig - smaken är så rik och fyllig att man snarare smuttar på den än sveper ett glas för att släcka törsten. Men som ett vuxet och alkoholfritt komplement till julbordet är den riktigt trevlig.

Fylligriktydlig portvinssmak
Lite väl söt
3,5

9. Nygårda Romfat

Nygårda romfat är märkets mest distinkta julmust. Den lär ha smalast målgrupp men har på samma gång stor potential att bli en riktig favorit hos den som redan tycker att smaken av rom hör julen till. Vad gäller skummet så kammar Nygårda romfat hem högsta position av samtliga julmuster i vårt test. Såhär ska en julmust skumma - rejäla bubblor i ett fast, tjockt och härligt skum som ligger kvar riktigt länge. Romfatet gör sig känt redan i doften. Lukten är söt med en hint av punsch, rom eller annan söt sprit. Smaken beskrivs av de som gillar rom som fyllig med precis rätt balans mellan rom och julmust. Eftersmaken är stark och krämig.

För de som inte riktigt faller för romens frestelse blir Nygårda romfat för mycket likör. Av en testare liknas den vid att dricka en flytande dammsugare-bakelse. Förpackningen är Nygårdas stil trogen. Hela designen är bruntonad och känns modernt stilren men mer standard än som en etikett som sprider julstämning. Lite mer julkänsla hade varit uppskattat. Nygårda romfat är julmusten som har en tydligt definierad målgrupp, och en liten men trogen skara fans. Romälskare öppnar gärna en till flaska medan alla övriga tömmer sitt glas utan att hälla upp ett nytt.

Favorit för romälskarenstark och rejäl eftersmakbästa skummet
Inget för den som inte gillar romsmal målgrupp
3,0

10. Apotekarnes Vintermust

En mindre söt och mer vuxen must är vad Apotekarnes lockar med när de lämnar sin årgångsmust bakom sig och istället lanserar en Vintermust. Tvärtom vad envisa rykten i sociala medier vill hävda, ersätter Vintermusten dock inte Apotekarnes vanliga julmust.

Flaskan är lika festlig som föregångaren årgångsmusten, men musten i sig lockar faktiskt inte fram några större festkänslor. På den ljusa sidan uppskattas den lägre sockerhalten, då must ofta kan upplevas som lite väl söt. Men i övrigt lämnar Apotekarnes Vinstermust en hel del att önska.

Smaken har inte alls det dova djup som man hoppas på när man ser den mörka färgen. Faktum är att musten upplevs som rätt smaklös. Att den dessutom är så sparsamt kolsyrad att den nästan känns avslagen, är också något av en besvikelse. Å ena sidan är det skönt med en must som inte sticker i näsan. Å andra sidan bör en must bubbla så pass mycket att den inte känns gammal.

Apotekarnes vintermust har en blek smak som snabbt glöms bort och flaskan förblir halvfull. Inte för att den är äcklig, men för att man helt enkelt glömmer bort att ta ett glas till.

Mindre sötfin flaska
Smakfattigkänns avslagen
3,0

11. Hammars Julmust

Det som omedelbart sticker ut när det kommer till Hammars Julmust är storleken på flaskan. I och med att det handlar om en PET-flaska, förväntar man sig att den åtminstone ska innehålla 1,4 liter (som de flesta andra stora PET-flaskor gör). Hammars Julmust innehåller bara 1 liter.

Att den innehåller 1 liter visar sig dock inte ställa till med några större problem eller bråk om sista dropparna vid bordet. Detta är nämligen en must som vare sig luktar eller smakar särskilt mycket. Det är nästan som om man inte druckit den alls. Suget efter ett till glas är helt obefintligt.

Den sista skvätten dryck blir faktiskt kvar i flaskan och slutar sin bana i slasken. Inte för att den är äcklig, den är bara rätt menlös.

Mindre storlek kan vara bra för ett mindre hushåll
Smaklös
2,5

12. Apotekarnes Bryggarmust

Att blanda sin julmust med öl är något som stundtals varit ett populärt sätt att ge musten en mer vuxen smak. Detta vill Apotekarens ta tillvara på genom att erbjuda en Bryggarmust - som helt enkelt är en blandning av just öl och must.

Bryggarmusten består av 75 procent julmust och 25 procent alkoholfri lager. Du kan med andra ord dricka den, även om du är kvällens utvalda bilförare. Smaken av öl är tydlig utan att vara överväldigande. De lite beskare tonerna av humle och malt är påtagliga och det råder inga tvivel om att det är en ölblandad must man dricker.

Skumkronan står sig lite längre än vad skummet på en vanlig julmust gör, vilket ger ett trevligt visuellt intryck och förstärker känslan av att det är en vuxnare dryck man hällt i sitt glas.

Tycker man att det är gott att blanda ut sin julmust med en skvätt öl, då kan Bryggarmusten vara något som faller en i smaken. Men är man inget fan av beskare smaker, behöver man inte göra sig besvär med denna julmust.

Det sammantagna intrycket är att detta är en dryck som har lite svårt att välja vad den vill vara. Det hade varit trevligt med än ännu tydligare och lite mer vågad ölsmak – nu blir detta istället en dryck som smakar mer avslagen öl än något annat.

Trevlig omväxling från vanlig must
Hade kunnat smaka mer öl
2,5

13. Freeway Julmust (Lidl)

Freeway är Lidls egna märke och av julmusten kan man välja både med och utan socker. Vi har testat den vanliga julmusten med socker.

Julmusten från Freeway luktar försiktigt men gott då flaskan öppnas. När man häller upp drycken i glaset bildas en snygg och lagom stor skumkrona. Skumkronan försvinner dock snabbt. Musten är trevligt kolsyrad och man behöver inte oroa sig för att kolsyran kommer försvinna innan glaset har druckits ur – ett problem som vissa julmust dras med.

Men trots den goda doften och balanserade kolsyran, lever inte smaken upp till förhoppningarna. Faktum är att Freeway Julmust smakar väldigt lite. Här hade man gott kunnat krydda upp julmusten rejält.

Att musten är lite smaklös är egentligen inte det stora problemet. En försiktig smak kan passa alldeles utmärkt till maten på en måltidsdryck. Vad som stör mer är den kemiska bismaken som kommer direkt då man svalt första klunken julmust. Bismaken är inte tillräckligt störande för att man ska hälla ut hela flaskan, men vid inköp av must kommer valet definitivt inte falla på Freeway igen.

Bra kolsyragod doft
Försiktig smakkemisk bismak
2,0

14. Naturfrisk

Friskt vågat, hälften vunnet lyder uttrycket, men Naturfrisk julmust vågar tyvärr lite för mycket och misslyckas med att vinna några röster till dess fördel. En julmust som inte smakar julmust är trots allt inte värd sitt namn. De rätta ingredienserna finns där och Naturfrisks smak är söt, men någonstans i bryggningsprocessen har det gått för långt. Det fruktiga i musten hintar visserligen om jul, men passar snarare som en väldigt söt läsk. Några av våra testare uppfattade smaken nästan som likör eller glögg. Vilket inte behöver vara fel, men det lever inte upp till våra julmustförväntningar.

Doften följer i samma spår som smaken, och går ibland nästan åt det kemiska hållet. Naturfrisk luktar helt enkelt lite som en hostmedicin för barn smakar. Skummet är tunt och försvinner snabbt. Färgen på skummet känns inte heller riktigt frisk, skummet drar mot en rosa/lila nyans som inte retar aptiten. Flaskan får bättre omdömen. Den är gammaldags i en positiv bemärkelse, har en retrokänsla som inte sticker ut men inte heller skämmer ut sig på julbordet. En förpackning gör dock ingen julmust och Naturfrisk har varken rätt smak eller doft för att kunna placera sig någon annanstans än i botten av vårt julmusttest.

Gammaldags flaska med fin retrokänsla
Luktar kemiskt och smakar inte som julmust
2,0

15. Favorit God Julmust

En julmust som inte alls är särskilt god

God Julmust från Favorit är en must som nästan inte smakar någonting alls. Den luktar milt av must, men så fort man tar en klunk är det mustiga ett minne blott. Faktum är att det smakar ungefär som om man har hällt upp ett halv glas julmust och sedan fyllt på resten av glaset med vatten. Kolsyran är också en udda historia i Favorit God Julmust. När man först slår upp ett glas bubblar drycken riktigt friskt, nästan lite för mycket. Bubblorna upplevs som nästan stickiga. Men halvvägs genom glaset är bubblorna som bortblåsta och kvar har man en mörkbrun och avslagen dryck som i bästa fall påminner om något som skulle kunna vara julmust. Det här är en must som man helt kan hoppa över på julbordet. Längtar man efter ett glas julmust, kommer man bli gruvligt besviken om detta är det enda alternativet.

Färgglad flaska
Vattning smaktunn doftblir avslagen rekordsnabbt
1,0

16. Gaam Nutrition Julmust

Gaam Nutrition Julmust är en energidryck med julmustsmak utan socker, men med en hel del sötningsmedel istället. Den smakar också ungefär som förväntat – inte särskilt gott.

Smaken av sötningsmedel är påtaglig i Gaam Nutrition Julmust. Det är faktiskt det den smakar allra mest av. Andra tankar från testpanelen är att den smakar som om man blandat en energidryck med vatten och en skvätt julmust. Med andra ord är detta ingen vinnande dryck ens om man skulle vara sugen på en energikick i form av en dos koffein (denna burk innehåller 180 mg koffein).

Färgen på musten är lika urvattnad som smaken. Det kloka valet är att stå över Gaam om den bjuds och söka energi på annat sätt. Ta en kopp starkt kaffe och en näve julgodis till Kalle Anka istället.

Ingen positiv smakupplevelse alls att rapportera
Smakar sötningsmedelknapp smak av julmusturvattnad färg
1,0

Allt om julmust

Ur ett gastronomiskt perspektiv kan julen mycket väl vara de många dryckernas högtid! Julmust, glögg och julöl är alla bundna till årets mörkaste men kanske också mest firade helg. Och just julmusten är kanske den dryck med störst symboliskt värde, eftersom att den dricks av alla åldrar och förenar både släkt och familj runt julbordet. Julmusten är "a must" att stå framdukat bland julbröd, julskinka och köttbullar, eller att sippas på när julrimmen läses upp. Att exakt samma dryck förtärs vid påsk, bara med annan etikett på flaskan, kan vi väl lämna därhän för stunden.

Julmustens historia

Bryggartraditionen av julmust går mer än hundra år tillbaka i tiden och populariteten tog fart rejält under 1920-talet. Mustens mytiska aura beror till stor del på det hemliga receptet. Exakt hur julmust framställs vet endast ett fåtal personer på extrakttillverkaren AB Roberts i Örebro. Klarlagt är att den förutom de hemliga kryddorna bland annat innehåller humle- och maltextrakt samt kolsyrat vatten och sötningsmedel. Bryggerierna kan själva påverka smaken då extraktet bara är en del av ingredientlistan, exempelvis med enbär, essens med knäcksmak eller smak av saffran. Att lagra musten ett år hemma innan förtäring har blivit populärt bland mustentusiasterna, faktiskt så populärt att vissa bryggerier börjat sälja lagrad must i butik.

Svenskarnas favoritdryck

Svenskarnas konsumtion av julmust peakar givetvis i december. Julmusten står då för hälften av all läskförsäljningen i landet och Sveriges invånare dricker i snitt nästan sju liter per person. Idag säljs julmust i vanliga matbutiker som Ica och Coop, mer exklusiva varianter kan också beställas online eller köpas hos Systembolaget. Julmust innehåller dock som mest en försumbar halt alkohol och är således helt tryggt att konsumera när man är gravid. Precis som populära läskedrycken Coca-Cola kan även julmust fås i lightversion men huruvida julmust har samma egenskap vid magsjuka som cola anses ha verkar det dock råda viss oklarhet kring. För personer med glutenintolerans har Livsmedelsverket kommit fram till att måttlig konsumtion inte ska innebära någon risk, oftast förekommer inte heller koffein i musten. Julmust säljs både mer traditionellt på glasflaska om 33 cl och 50 cl och kan köpas i back, men finns även i större flaskor, vanligtvis av plast med en volym på 1,4 liter. Julmust kan också köpas i ekologiska varianter och finns givetvis representerat på ursvenska IKEAs traditionsenliga julbord och i deras butiker runt om i världen.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!