Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Julmust: Stort test 2018

AvPriceRunnerUppdaterad 12 december 2018

Gilla du att dricka julmust, men har svårt att välja bland alla sorter? Vi har testat julmust från flera olika tillverkare för att kunna vägleda dig. Nygårdas ekologiska julmust blir bäst i test, då den har en rik och fyllig smak. Att den är ekologisk är också en fördel.

Så gjorde vi testet

För detta smaktest av julmust inför julen 2018 lät vi en panel på över ett dussin deltagare få prova och recensera ett antal olika sorters julmust, från ett brett utbud av bryggerier. Testet genomföres som ett blindtest där paneldeltagarna inte visste vilken must de testade och därför inte hade några förutfattade meningar. Såväl vanliga märken på julmust, original som funnits med i många år, som nyare specialsorter har fått vara med i testet. Inkluderade tillverkare är bland andra Nygårda, Apotekarnes, och norrländska Zeunerts. För att avgöra vilken julmust som blir bäst i test har vi tittat på följande aspekter:

  • Smak: Lever smaken upp till förväntningar på en god julmust? Hur intensiv och komplex är smaken? Är kryddorna i god balans med varandra och ger aromen en traditionellt julig smakupplevelse? Smak står för 50% av betyget.

  • Doft och skum: Hur luktar julmusten, hur ser skumkronan ut och hur länge håller skummet i sig? Doft står för 20% av betyget och skum står för 20% av betyget.

  • Förpackning: Hur ser flaskor och etiketter ut, sprider den julkänsla och passar den att placeras ut på ett dukat julbord? Förpackning står för 10% av betyget.

Dessa egenskaper ställs sedan mot julmustens pris och det sammantagna intrycket och betyget utgör sedan grunden för vårt testresultat.

1. Nygårda Ekologisk - BÄSTA JULMUST

Ibland är den ekologiska varianten av en dryck eller matvara dessvärre också en tråkigare version. Men när det kommer till julmust blir vi mycket glatt överraskade när Nygårda ekologisk dominerar vårt test både vad gäller smak och doft. Att den dessutom är ekologisk blir en extra bonus. Mustens skum får något blandande omdömen. Det är inte magnifikt men det bubblar tillräckligt för att man ska bli nöjd. Doften är mycket rik och omfattar sötare toner av honung och vanilj såväl som en touch av bränt farinsocker. Smaken ger direkt munnen en härlig känsla av jul och Nygårda ekologisk beskrivs nog allra bäst med de tre bokstäverna i ordet god.

Kolsyran i julmusten är lagom intensiv. Smaken är just mustig med inslag av bär och ingen tvivlar på att det är en julmust man dricker. De mer exotiska kryddiga tonerna passar väl in och lyfter smakupplevelsen till en högre nivå. Förpackningen är diskret. Vid första anblick skulle flaskan lika väl kunna innehåll öl. Det enda juliga med etiketten är den vackra gröna färgen. Den tillstramade designen gör sig dock fint på julbordet, även om en tomte eller gran inte hade skadat. Det är dock det faktum att julmustens smak och doft både lever upp till förväntningarna och överraskar med det lilla extra som gör att Nygårda ekologisk placerar sig i topp i vårt test.

Rik doft och fyllig smakjulmust som överträffar förväntningarnaekologisk
Flaskan hade kunnat vara roligare

Bra pris hos:

Mat.se

2. Zeunerts

Zeunerts är ett märke som redan har många fans, som varje år otåligt väntar på dess ankomst inför jul. Efter vårt smaktest förstår vi varför. Denna julmust lyckats mycket väl med att motsvara förväntningarna och placerar sig betygsmässigt högre upp än de flesta av sina konkurrenter. Skummet är fint och inledningsvis stort, men sjunker sedan ihop för att snabbt försvinna helt. Doften är klassisk julmust, en lukt man känner igen och som är söt utan att bli sliskig. Även smaken håller sig inom ramen för hur en julmust brukar smaka. Av Zeunerts kan man dricka stora mängder utan att tröttna om man skulle vilja.

Zeunerts julmust går dock även bra för en finsmakare att avnjuta. På sätt och vis är den en mer vuxen och mogen version av Apotekarnes klassiska julmust. Smaken har inslag av typiska föräldrafavoriter som öl, choklad och kaffe. Ändå tror vi att slutresultatet är en julmust som också kan funka bra att servera vid barnbordet. Flaskan har en etikett prydd av en rödkindad, glad jultomte. En traditionell design som känns lite storproduktion men ändå lyckas bättre än annan julmust med att sprida julkänsla. Zeunerts är kort och gott en julmust för hela familjen, som lever upp till förväntningarna men piggar upp med en lite kraftigare ton i smak och doft. En värdig utmanare till vår testvinnare och väl förtjänt av en placering i absoluta toppskiktet.

Som en klassisk julmust med bra inslag i doft och smakjulig etikett
Skummet försvinner snabbt

Bra pris hos:

Mat.se

3. Nygårda Ekfat

Nygårda frontar brett bland julmustutbudet med flera varianter. Den must som lagrats på ekfat uppfattas som en pigg men samtidigt traditionell julmust för vuxna. Den kan även passa bra för barn med ett lite bredare smakspektrum. Fatkaraktären märker man av redan vid första sniffen. Doften är tydlig och ganska stark, även under ett blindtest är eken kvickt identifierad. Vid serveringen har Nygårda ekfat ett fast och fint skum, uppbyggt av små bubblor som stannar kvar relativt länge. Smakmässigt får julmusten en stor andel mittenbetyg, vilket kan tolkas som att den är relativt neutral i sina toner. Men den har faktiskt tillräckligt mycket karaktär för att även kunna njutas som en egen smakupplevelse.

Det träiga ekfatet ger sig tydligt till känna och sammanfattningsvis är Nygårda ekfat snarare en julmust man sippar på - kanske istället för en mugg glögg, än en must man sköljer ned prinskorvarna med. Flaskan är fin i sin enkelhet. Den ser mer ut som en stilren ölflaska än en julmust och får därför inget toppbetyg i datoraktivitet, men passar ändå in bra i juldukningen. Detta är inte en julmust man bälgar i sig mängder av, inte den ultimata törstsläckaren heller. Men det är en intressant julmust och vi rekommenderar varmt Nygårda ekfat som en smakupplevelse väl värd att prova på.

Härlig smak med tydlig hint av ekfatntressant nytolkning av julmust
Ingen törstsläckarekanske inte heller en barnfavorit

Bra pris hos:

Mat.se

4. Herrljunga Klassisk Julmust

Mycket välsmakande julmust med traditionell kryddning och en känsla exklusivitet

Herrljunga Klassisk Julmust skulle lätt kunna gå mången mustfantast förbi. Flaskan är diskret, om än fin i all sin enkelhet med en etikett med juliga inslag. När julmusten serveras så uppstår ett normalstort skum, med ganska stora bubblor. Skummet lägger sig dock snabbt och det här är inte en julmust vars kolsyra pirrar uppiggande i munnen. Doften är diskret men det finns en svag hint av frisk ingefära nånstans bland tonerna.

Är man snarare ute efter den unika smaken av julmust än en törstsläckande läskedryck så känns Herrljunga Klassisk Julmust rätt så mitt i prick. Den är mindre söt än den vanliga julmusten som säljs på stor flaska i de flesta matbutiker. Det betyder dock inte att den innehåller mindre socker. Musten är tydligt kryddad och har en behaglig samt markant eftersmak.

Herrljunga Klassisk Julmust sticker ut med sin smak, utan att på något sätt bryta mot hur man traditionellt anser att en julmust ska smaka. Sammansättningen känns exklusiv och det lite mer vuxna intryck som musten ger gör den till ett klockrent, alkoholfritt alternativ till julölen. För den som verkligen gillar julmust och skyr alla mesiga eller urvattnade versioner så kan vi varmt rekommendera ett glas Herrljunga Klassisk Julmust till årets köttbullar och Janssons.

Traditionell smak av julmustmycket välbalanserad kryddsättningger en vuxen och exklusiv känsla
Sparsam mängd kolsyra

5. Apotekarnes Årsmust 2016

Förutom sin klassiska julmust släpper Apotekarnes sedan ett par åt tillbaka även en årsmust, med hemlig smaksättning som avslöjas om man pillar upp en etikett på baksidan av den tjusiga flaskan. Den som inte gillar spoilers bör därför sluta läsa nu. Årets upplaga av årsmusten blir en av vårt tests mest debatterade. Den antingen älskas eller hatas av testarna. Ense är man dock om att Apotekarnes årsmust inte är någon barnfavorit eller något som går hem hos den vuxne som gilla enkla smaker. Faktum är att årsmusten en aning bryter mot normen för hur en julmust "ska" smaka.

Årets hemliga ingrediens är saffran, och vet man om det märker man utan tvekan av det. Vid vårt blindtest var hinten av saffran för många testare lite mer diffus. Smaken beskrevs som vuxen, med en hint av rom och cola. Doften har en ton av bränt socker och varma russin. Skumkronan är fin och fluffig, uppbyggd av små bubblor som dröjer en stund. Vad gäller förpackning blir Apotekarnes årsmust ohotad vinnare. Flaskan är pampig som om den innehöll champagne, och utstrålar exklusivitet och julkänsla. Är man ute efter debatt vid julbordet är det Apotekarnes årsmust som ska serveras i glasen då halva släkten kommer att sälla sig till skaran av fans och den andra halvan emot.

Kul för den som vill testa något helt nytt i julmustvägvacker flaska
Säregen smak som blir långt ifrån en favorit hos alla

6. Apotekarnes Julmust

Apotekarnes Julmust 140cl 8-pack

Apotekarnes julmust är en klassiker och storsäljare, som i december månad finns tillgänglig så gott som överallt i Sverige. Om den inte fanns i varje liten matbutik så skulle den med stor sannolikhet vara saknad av många. Med tanke på att det antagligen är få svenskar som inte druckit denna julmust så har Apotekarnes på sätt och vis blivit den måttstock annan julmust mäts mot. Och vårt testresultat bekräftar denna tes, om att en must utvecklats till att bli till norm. Apotekarnes levererar nämligen genomsnittligt i alla delmoment och placerar sig på en trygg mittenposition.

Smaken är klassiskt söt, och precis som doften beskrivs den av flera testare som "typisk julmust" som kan gillas av alla. Slätstruken i vissas ögon, men har heller inget som retar smaklökarna negativt. Apotekarnes skum utgörs av stora bubblor efter upphällning. Det imponerar inget speciellt men är inte heller någon besvikelse. Flaskan är traditionell med tomtar och de rätta färgerna. Julstämningen finns där, men detta är likväl inte en förpackning som lyfter julbordsdukningen direkt. Apotekarnes julmust sticker inte ut och utgör därmed ett säkert kort för hela familjen. En klassiker som verkar förbli just klassisk som dryck även kommande jular.

En klassikergår hem hos de flestaenkel att dricka
Ganska slätstruken i både smak och doft

Bra pris hos:

Mat.se

7. Apotekarnes Årsmust 2018

Modigt kryddad julmust med kraftig skumkrona och smak av lakrits

Apotekarnes Årmust 2018 skäms absolut inte för sig utplacerad på julbordet. Flaskan inbjuder till fest, både i formgivning och i etikettens färgval. Men mest party känns ändå champagnekorken som kröner flaskan. Det är en rolig kontrast till många mer minimalistiskt designade julmustflaskor. Smakvalet överraskar något. Årsmusten år 2018 är nämligen kryddad med lakrits. Sötlakrits, ska tilläggas, innan alla saltlakritsfantaster hinner bygga upp några förhoppningar.

Lakritsdoften är subtil och känner man inte till smaksättningen så anar man den bara efter att ha luktat på musten. Skumkronan är desto kraftigare och Apotekarnes Årsmust 2018 skummar lika rikligt och beständigt som en tysk lager. Ändå är kolsyran väldigt diskret, faktiskt knappt märkbar.

Till syvende och sist är det ändå smaken som avgör helhetsintrycket, och där får Apotekarnes Årsmust blandade omdömen. Är man inte redan förtjust i lakrits så är detta ingen hit. Och inte ens självutnämnda lakritsfans vet vad de ska tycka. Drycken passar knappast till mat och skär sig mot pepparkaka. Apotekarnes Årsmust 2018 dricks bäst för sig, och är en julmust man verkligen måste smaka själv för att kunna veta vad man tycker om den - oavsett om man redan vet att man gillar lakrits.

Smaksättning som modigt sticker ut från övrigt utbudvacker flaskakan bli en hit för den som älskar lakrits
Svår att dricka ihop med matgår inte hem hos den som gillar saltlakrits

8. Nygårda Romfat

Nygårda romfat är märkets mest distinkta julmust. Den lär ha smalast målgrupp men har på samma gång stor potential att bli en riktig favorit hos den som redan tycker att smaken av rom hör julen till. Vad gäller skummet så kammar Nygårda romfat hem högsta position av samtliga julmuster i vårt test. Såhär ska en julmust skumma - rejäla bubblor i ett fast, tjockt och härligt skum som ligger kvar riktigt länge. Romfatet gör sig känt redan i doften. Lukten är söt med en hint av punsch, rom eller annan söt sprit. Smaken beskrivs av de som gillar rom som fyllig med precis rätt balans mellan rom och julmust. Eftersmaken är stark och krämig.

För de som inte riktigt faller för romens frestelse blir Nygårda romfat för mycket likör. Av en testare liknas den vid att dricka en flytande dammsugare-bakelse. Förpackningen är Nygårdas stil trogen. Hela designen är bruntonad och känns modernt stilren men mer standard än som en etikett som sprider julstämning. Lite mer julkänsla hade varit uppskattat. Nygårda romfat är julmusten som har en tydligt definierad målgrupp, och en liten men trogen skara fans. Romälskare öppnar gärna en till flaska medan alla övriga tömmer sitt glas utan att hälla upp ett nytt.

Favorit för romälskarenstark och rejäl eftersmakbästa skummet
Inget för den som inte gillar romsmal målgrupp

9. Naturfrisk

Friskt vågat, hälften vunnet lyder uttrycket, men Naturfrisk julmust vågar tyvärr lite för mycket och misslyckas med att vinna några röster till dess fördel. En julmust som inte smakar julmust är trots allt inte värd sitt namn. De rätta ingredienserna finns där och Naturfrisks smak är söt, men någonstans i bryggningsprocessen har det gått för långt. Det fruktiga i musten hintar visserligen om jul, men passar snarare som en väldigt söt läsk. Några av våra testare uppfattade smaken nästan som likör eller glögg. Vilket inte behöver vara fel, men det lever inte upp till våra julmustförväntningar.

Doften följer i samma spår som smaken, och går ibland nästan åt det kemiska hållet. Naturfrisk luktar helt enkelt lite som en hostmedicin för barn smakar. Skummet är tunt och försvinner snabbt. Färgen på skummet känns inte heller riktigt frisk, skummet drar mot en rosa/lila nyans som inte retar aptiten. Flaskan får bättre omdömen. Den är gammaldags i en positiv bemärkelse, har en retrokänsla som inte sticker ut men inte heller skämmer ut sig på julbordet. En förpackning gör dock ingen julmust och Naturfrisk har varken rätt smak eller doft för att kunna placera sig någon annanstans än i botten av vårt julmusttest.

Gammaldags flaska med fin retrokänsla
Luktar kemiskt och smakar inte som julmust

Allt om julmust

Ur ett gastronomiskt perspektiv kan julen mycket väl vara de många dryckernas högtid! Julmust, glögg och julöl är alla bundna till årets mörkaste men kanske också mest firade helg. Och just julmusten är kanske den dryck med störst symboliskt värde, eftersom att den dricks av alla åldrar och förenar både släkt och familj runt julbordet. Julmusten är "a must" att stå framdukat bland julbröd, julskinka och köttbullar, eller att sippas på när julrimmen läses upp. Att exakt samma dryck förtärs vid påsk, bara med annan etikett på flaskan, kan vi väl lämna därhän för stunden.

Julmustens historia

Bryggartraditionen av julmust går mer än hundra år tillbaka i tiden och populariteten tog fart rejält under 1920-talet. Mustens mytiska aura beror till stor del på det hemliga receptet. Exakt hur julmust framställs vet endast ett fåtal personer på extrakttillverkaren AB Roberts i Örebro. Klarlagt är att den förutom de hemliga kryddorna bland annat innehåller humle- och maltextrakt samt kolsyrat vatten och sötningsmedel. Bryggerierna kan själva påverka smaken då extraktet bara är en del av ingredientlistan, exempelvis med enbär, essens med knäcksmak eller smak av saffran. Att lagra musten ett år hemma innan förtäring har blivit populärt bland mustentusiasterna, faktiskt så populärt att vissa bryggerier börjat sälja lagrad must i butik.

Svenskarnas favoritdryck

Svenskarnas konsumtion av julmust peakar givetvis i december. Julmusten står då för hälften av all läskförsäljningen i landet och Sveriges invånare dricker i snitt nästan sju liter per person. Idag säljs julmust i vanliga matbutiker som Ica och Coop, mer exklusiva varianter kan också beställas online eller köpas hos Systembolaget. Julmust innehåller dock som mest en försumbar halt alkohol och är således helt tryggt att konsumera när man är gravid. Precis som populära läskedrycken Coca-Cola kan även julmust fås i lightversion men huruvida julmust har samma egenskap vid magsjuka som cola anses ha verkar det dock råda viss oklarhet kring. För personer med glutenintolerans har Livsmedelsverket kommit fram till att måttlig konsumtion inte ska innebära någon risk, oftast förekommer inte heller koffein i musten. Julmust säljs både mer traditionellt på glasflaska om 33 cl och 50 cl och kan köpas i back, men finns även i större flaskor, vanligtvis av plast med en volym på 1,4 liter. Julmust kan också köpas i ekologiska varianter och finns givetvis representerat på ursvenska IKEAs traditionsenliga julbord och i deras butiker runt om i världen.

Logga in

Bli medlem gratis