Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Infravärmare: 7 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 18 maj 2020

Förläng säsongen med infravärmare. Vi har testat populära modeller på marknaden. Bäst i test är Hortus 211-352 på grund av dess goda spridning och enkla handhavande.

Så gjorde vi testet

Vi testar alla produkter i verkligheten så som de är tänkta att användas av konsumenten. Det innebär att vi har använt infravärmarna under minst en säsong - ofta flera - för att säkerställa att de håller måttet både på lång och kort sikt.

Varje infravärmare har monterats enligt medföljande instruktioner, därefter har vi uppskattat hur god värmespridningen är samt hur kraftfull uppvärmningen blir. Värmarna har testats både i öppna och slutna utrymmen.

Vi har fokuserat på följande aspekter:

 • Prestanda: Hur bra spridning ger infravärmaren i olika utrymmen i förhållande till vad som anges i specifikationen? Hur står sig prestandan gentemot konkurrenter i samma prisklass?

 • Funktioner: Finns det flera effektlägen? Går det att ställa höjd och liknande. Finns alla de säkerhetsfunktioner som anses standard idag? Vilka ytterligare funktioner finns och hur presterar de?

 • Användarvänlighet: Går det att styra infravärmaren direkt via knappar på den? Finns det tillhörande fjärrkontroll? Hur enkel är infravärmaren att montera?

Andra faktorer vi väger in är byggkvalitet, stabilitet, driftsäkerhet och materialval.

Vi har betygsatt varje infravärmare efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

1. Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 - BÄST I TEST INFRAVÄRMARE

Snabb och effektiv uppvärmning för mindre ytor

Modell: Vägghängd (stativ kan köpas till) Effekt: 500/1000/1500 W Vattentålighet: Mycket bra, IP65 Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2 kg Mått (L): 54,5 cm Mått (H): 11 cm Garanti: 2 år

Hortus 211-352

Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 är en användarvänlig infravärmare som mycket tidseffektivt värmer upp sin omgivning. Detta gäller både öppna och stängda utrymmen. Enheten strålar värmen långt sett till konkurrenterna och sett till sitt pris. Det hettar i ansiktet om du befinner dig inom två meters radie från den, och du känner då av värmen även om du sätter den på lägsta läget.

En fördel hos Hortus Vägg 1500 W GT är just att den har flera olika lägen. När du har en infravärmare som ska monteras någonstans permanent är det ofta skönt att kunna justera styrkan ifall du exempelvis möblerar om. Det kommer alltid att vara ganska varmt för den som sitter inom 1,5 från värmaren, och att då kunna sänka värmen (eller höja den om ni sitter längre bort) är en mycket värdefull funktion.

Vägg 1500 W GT är vägghängd, men kan även monteras på stativ, som dock får köpas till separat. Infravärmaren är tystgående, och har en separat strömbrytare för att bryta standbyläget utan att du måste dra ur sladden. En funktion många infravärmare saknar.

Räcker gott och väl till ett uterum på 10 kvadratmeter

I köpet ingår en fjärrkontroll vilket är positivt. Den är lätt att förstå sig på, men när det kommer till räckvidd och respons är fjärrkontrollen tyvärr ganska dålig. Räckvidden är bara upp till tre meter innan den tappar kontakt. Och responsen - även om du befinner dig inom tre meter - är seg. Du måste klicka, vänta en stund på respons och sedan klicka igen för att kunna utföra två kommandon på raken. Fjärrkontrollen måste samtidigt vara riktad rakt mot enheten.

I övrigt är fjärrkontrollen liten och smidig. Det gäller dock att du håller bra koll på den. Tappar du bort den eller om fjärren går sönder finns det nämligen inte någon möjlighet att styra värmen på själva enheten. Det enda som finns är en standbyknapp.

Men trots en halvdan fjärrkontroll och att vi gärna hade sett en knapp för värmestyrning även på enheten så är detta faktiskt en extremt prisvärd infravärmare. Den är lättanvänd, har mycket bra spridning, snabb uppvärmning och tre distinkta lägen på 500, 1 000 respektive 1 500 watt.

Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 är ett utmärkt val för ett stängt uterum på 15 kvadratmeter eller välplacerad i ett öppet på omkring 10 kvadratmeter. Den imponerar verkligen med sin sköna, snabba uppvärmning och sin goda spridningsförmåga.

Mycket bra värmespridningtre värmelägensnabb uppvärmningtyst
Dålig respons & räckvidd i fjärrkontrollinga knappar för ställbar värme på enheten
4,5

2. Veito Blade 2000 W - BÄSTA PREMIUMVAL

Stilren och tålig med flera effektlägen

Typ: Upphängd Rekommenderad yta: 20 kvm Installationstid: 4 min (uppmätt) Effekt: 800/1200/1600/2000 W Vattentålighet: IP55 (spolskyddad) Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2,8 kg Mått (L): 90 cm Mått (B): 9 cm Mått (H): 13 cm Garanti: 2 år Övrigt: Väderskyddad (IP55) Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Veito Blade 2000W

Veito Blade 2000 W är en funktionsrik infravärmare med stilren design. ”2000 W” står föga förvånande för dess effekt och detta är den kraftfullaste versionen i en serie av fyra.

Veito Blade sticker verkligen ut med sin mycket genomtänkta och design, både vad gäller funktion och estetik. Den har snedvinklade, blanksvarta hörn och ett mattsvart hölje. Veito har till och med tänkt på detaljer såsom att bryta av med borstad metall runtomkring.

Strömknappen på den ena snedställda sidan är liten och smälter in bra, samtidigt som du ser den om du behöver komma åt den. Blade är också vattentålig och står emot regn. Råkar du stöta till värmaren så ger den ifrån sig ett pip och stänger direkt av sig - den här funktionen är ganska känslig men sitter infravärmaren ordentligt monterad ska detta inte spela någon roll.

Lättanvänd och snygg konstruktion

Veito Blade 2000 W ger en mycket behaglig värme och den går dessutom att styra i flera steg. Detta gör att den inte är särskilt positionskänslig. Så länge du placerar värmaren inom fem meter från sittplatserna så kommer du att få en härlig värme genom att justera inställning efter behov.

På låg värme ger vårt exemplar tyvärr ifrån sig ett surrande resonansljud som försvinner när vi höjer värmen.

Det medföljer en fjärrkontroll men den håller tyvärr inte samma höga kvalitet som resten av infravärmaren. Den haptiska feedbacken i knapparna är undermålig, det är ganska dålig räckvidd och svårt att förstå sig på hur den fungerar trots hjälp av manualen. Via fjärrkontrollen kan du sätta timer, justera värmestyrka och det finns även ett autoläge. Det är positivt att infravärmaren piper när den får kontakt med fjärrkontrollen, annars hade det varit svårt att förstå om den ens fungerar.

Veito Blade 2000 W är en riktigt bra infravärmare som passar bäst för dig som är beredd att betala lite extra för många funktioner, hög säkerhet och en genomtänkt design.

Flera effektlägengod värmespridninggedigen & genomtänkt designvädertålighög säkerhet
Komplicerad fjärrkontrollsurr på låg effekt
4,0

Bra pris hos:

Luxway

3. Noa Heatflow

En modern och snabb infravärmare

Modell: Vägghängd (stativ kan köpas till) Effekt: <2000 W Vattentålighet: Mycket bra, IP65 Fjärrkontroll: Ja (och app-stöd via bluetooth) Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2,5 kg Mått (L): 56 cm Garanti: 2 år Övrigt: Timer, dimmer, 6-stegs fjärrkontroll och kontroll genom telefon

Noa Heatflow är en mycket bra infravärmare i premiumsegmentet. Den värmer snabbt upp stängda utrymmen och du kan kontrollera värmen i rummet på en mycket precis nivå tack vare att du kontrollerar effekten steglöst i den medföljande mobilappen.

Infravärmaren värmer även bra i öppna utrymmen, till exempel på en altan, men då bör man sitta inom 1,5 meter ifrån den för att få en kännbar effekt. Detta är ganska bra prestanda för väggmonterade infravärmare.

Noa Heatflow kunde däremot haft något bättre spridning åt kortsidorna sett, exempelvis genom att man gjort en mer rundad konstruktion. Detta är kritik på detaljnivå, de allra flesta vägghängda infravärmarna har svårt när det kommer till just den här punkten. Men med tanke på priset tycker vi det är värt att nämna att den här svagheten finns där.

Lätt att ställa in värmen

Noa Heatflow är en av de mest moderna infravärmare vi har testat, den har nämligen appstöd. Den medföljande fjärrkontrollen har grym räckvidd, vi mäter den till hela 20 meter innan den tappar kontakt. Men kopplar du upp värmaren till mobilens bluetooth istället, kan du röra dig mellan 30-40 meter bort. Detta är riktigt bra.

Nackdelen är att du måste utföra två steg innan du kan börja styra värmaren via mobilen. Vi tycker det borde ha räckt med att du klickar på strömbrytaren på själva infravärmaren och att du sedan kan starta parkopplingen med mobilen i själva appen, alternativt att den startar automatiskt. Nu måste du istället först klicka på en särskild knapp på den medföljande fjärrkontrollen.

Skulle du tappa bort fjärrkontrollen blir alltså infravärmaren, trots appstöd, oanvändbar tills du fått hem en ny fjärrkontroll. Det är synd. Detta är dock en av få nackdelar med den här infravärmaren som i övrigt levererar bra på nästan alla punkter.

Noa Heatflow värmer tidseffektivt upp stängda utrymmen på upp till 20 kvadratmeter utan problem, och i öppna utrymmen har den bra värme och godkänd spridning också. Du kan styra den utan att behöva stå i närheten - och du kan dessutom anpassa värmen steglöst via en medföljande app.

Steglös värmejusteringgrym värmevattentät
Haltande värmespridning kortsidorkrävs fjärrkontroll trots app
4,5

4. Termo Terrassvärmare Venedig

Smidig stolpmodell med många funktioner

Typ: Golvstående Installationstid: 19 min (uppmätt) Effekt: 900/1200/2100 W Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 16 kg Mått (L): 60 cm Mått (B): 60 cm Mått (H): 210 cm Övrigt: Justerbar höjd (160-210 cm), IP 44, timerfunktion < 60 min

Termo Venice 2100W

Termo Terrassvärmare Venedig är en ganska nätt golvstående infravärmare för att vara en stolpmodell med hattlik reflektor - dessutom av rostfritt stål. Den har en tillräckligt låg tyngdpunkt för att stå hyfsat stabilt på marken, samtidigt som den ändå är smidig att flytta runt. Dock skulle vi önska en något längre strömkabel.

Stort plus för att du enkelt kan höja och sänka höjden tack vare teleskopsfunktionen i stolpen. Ytterligare plus för att brytare och reglage sitter högt upp så att inga barn kan vara där och peta på dem. Trestegsbrytaren sitter dessutom skyddad i inkapsling.

Venedig har en relativt liten reflektorhatt. Med tanke på storleken på stolpen upplevs den inte särskilt liten rent visuellt, men däremot blir den begränsande rent funktionsmässigt. Det räcker att du flyttar dig någon meter från stolpen så tappar du mycket av värmen. Den ger också ganska svag värme även i dess omedelbara närhet, också vid maxeffekt.

En intressant detalj är att Venedig har en timer. Ett litet minus dock för att den tickar ljudligt.

Monteras blicksnabbt

Monteringen av Termo Terrassvärmare Venedig är okomplicerad. Delvis på grund av få moment, delvis på grund av den lättlästa manualen. Termo får också plus för att de skickar med skiftnyckel så att du kan fästa röret till bottenplattan. Den passade dock inte när sladden skulle fästas i botten, här tycker vi att de kunde använt samma storlek på mutter eller en skiftnyckel som passar respektive mutter i varsin ände.

Venedig har också en väldigt behändig storlek jämfört med många gasolbrännare i liknande design.

Venedig passar den som har en lite mindre uteplats utan större uppvärmningsbehov och som vill ha en infravärmare som når 360 grader. Har du inget tak ovanför uteplatsen är en stolpmodell då ypperlig. Placerar du den i mitten når den alla dina gäster så länge de sitter nära den.

Genomtänkt konstruktionenkel montering
Något kort spridningsradieljudlig timer
4,0

5. Termo Proffs 1800 W

Enkel men stark för sittgruppen

Typ: Upphängd Rekommenderad yta: 12 kvm Installationstid: 8 min (uppmätt) Effekt: 1800 W Fjärrkontroll: Nej Mått (L): 66 cm Mått (B): 8,5 cm Mått (H): 13 cm Garanti: 2 år Övrigt: Vädertålig (IP65)

Termo Proffs 1800W

Termo Proffs 1800 W är en kraftfull och tålig infravärmare. Installationen är relativt enkel och går fort.

Beskrivningen kunde varit något mer utförlig. Den visar inte alla nödvändiga steg, men är man någorlunda teknisk så bör man kunna lista ut hur saker och ting ska sitta ändå.

Tyvärr finns det ganska få funktioner. Värmaren har inte ens en strömknapp utan startar så fort du kopplar in kabeln. Det innebär att du alltid måste dra ur kabeln ur vägguttaget när du använt klart den, vilket kan se lite trist ut om du inte har en fin upphängningsanordning på väggen.

Proffs 1800 W har ett mycket bra väderskydd, och kan därför placeras helt öppet för regn. Den ska till och med tåla att du sköljer av den med vattenslangen. Termo har dessutom tänkt till ytterligare ett steg och skickar med rostfria skruvar och fästen. Byggkvaliteten på infravärmaren känns dessutom gedigen. Däremot reagerar den inte när vi lyfter upp och skakar om den lite lätt vilket antyder att den saknar tippskydd.

Endast ett effektläge men god spridning

Termo Proffs 1800 W ger ifrån sig rejält med värme och detta med en ganska bra spridning. Angiven rekommenderad yta stämmer ganska bra med vad du faktiskt får ut. Du kan dock varken sänka eller höja värmen för det finns bara ett effektläge. Detta gör att du förmodligen vill ha infravärmaren placerad ett par meter från din sittgrupp så att det inte blir alltför varmt.

Strömkabeln är tyvärr ganska kort vilket blir lite begränsande i det här fallet - just på grund av avsaknaden av flera effektlägen. Men har du ett lämpligt vägguttag på hög höjd i närheten av din sittgrupp räcker denna infravärmare gott och väl för att värma er också tidig vår och sen höst. Detta med en behaglig värme.

Vädertålighög byggkvalitetgod värmespridning
Bara ett effektlägeingen strömbrytarenågot kort strömkabel
3,5

6. Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W

Mycket portabel infravärmare i snygg design

Modell: Bordsmodell Effekt: 900/1200/2100 W Vattentålighet: Okej, IP44 Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 6,2 kg Mått (L): 50 cm Mått (H): 80 cm Garanti: 2 år

Hortus 211-360

Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W (ZHQ1821H-MI) är en användarvänlig infravärmare som är lättplacerad på bordet och som ger bra värme sett till sitt pris. Spridningen är godkänd och uppvärmningen snabb.

Det finns totalt tre lägen där du antingen kan köra ett kortare rör för sig, ett längre rör för sig eller bägge samtidigt. Du märker skillnad i värme på de olika inställningarna, men du måste sitta inom cirka 1,2 meter från värmaren för att verkligen känna att den ger en skön och behaglig uppvärmning. Längre bort än så avtar värmen fort. Sett till pris och konkurrens är detta dock inget ovanligt utan snarare ett medelmåttigt resultat.

Styr värmen gör du endast via själva enheten då det inte ingår någon fjärrkontroll. Något vi tycker borde ingå i denna prisklass. Denna avsaknad är opraktiskt och blir lätt flängigt, exempelvis om du har gäster och behöver sträcka dig över dem stup i kvarten för att justera värmen.

Kan även användas som lampa

Då ZHQ1821H-MI är en bordsmodell är den inte särskilt hög. Vi skulle dock ändå ha önskat att den åtminstone gick att justera lite i höjdled. Med 2-3 decimeter i justeringsmån skulle den ha fungerat både på bord och som en låg infravärmare på golvet i anslutning till exempelvis en fåtölj.

Just denna terrassvärmare är nämligen perfekt för dig som har ett lite mindre uterum med exempelvis en myshörna och ett matbord. Du flyttar enkelt runt infravärmaren i rummet, och den tunga foten med den låga tyngdpunkten gör att den står stadigt även om det blåser mycket.

Eftersom den har inbyggd belysning - som är riktigt bra - fungerar ZHQ1821H-MI både som fullgod allmänbelysning när ni sitter och äter och som läslampa när du myser i fåtöljen. Men du måste som sagt alltid ha något att ställa den på för att den ska komma upp i en tillräcklig höjd.

Då IP-klassningen bara är sköljtät - inte vattentät - bör uterummet ha tak och gärna någon skyddande vägg. Ett partytält går förstås också bra.

Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W passar dig som vill ha en terrassvärmare som är lätt att ta med sig, värmer bra när man är ett mindre sällskap och som även fungerar som belysning.

Smidig & portabelbra extrabelysningeffektiv spridningmycket stabil
Ingen fjärrkontrollsmåsnål IP-klassning
3,5

Bra pris hos:

Byggmax

7. Veito CH1800 XE

Skön värme från reglerbar stolpe

Typ: Golvstående Rekommenderad yta: 20 kvm Installationstid: 8 min (uppmätt) Effekt: 900/1700 W Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2,9 kg Mått (L): 40 cm Mått (B): 40 cm Mått (H): 129 cm Garanti: 2 år Övrigt: Justerbar höjd (85-129 cm)

Veito CH1800XE 1700W

Veito CH1800 XE är en infravärmare som sprider en behaglig värme på en relativt stor yta sett till dess storlek. Angiven räckvidd är kanske i högsta laget, men sitter du inom tio meters radie får du en fullt godtagbar värme.

Värmen har två nivåer och det blir ganska stor upplevd skillnad när du växlar mellan dem. Detta tillsammans med det faktum att den är golvstående - du kan helt enkelt flytta på den för att förändra mängden strålning som träffar dig - gör att den känns fullt tillräcklig för uterummet när du har hittat ett läge som du tycker om. Dessutom är det steglös höjdinställning på den.

Däremot saknar vi verkligen en fjärrkontroll. Delvis tycker vi att det borde ingå med tanke på priset. Men även på grund av den direkt olämpliga placeringen av reglaget för värmeregleringen - det sitter allra längst ner på framsidan. Du måste därför böja dig ner mot den för att nå och då blir det riktigt hett om öronen. Placeringen är även olämplig ur ergonomisk synvinkel. Bättre hade varit om den exempelvis satt högt upp på baksidan.

Lite ostadig på foten

Veito CH1800 XE har en relativt enkel installation med en okej manual att utgå ifrån - även om den inte finns på svenska. Foten är lite knölig att få ihop, men i övrigt är det inga konstigheter. Däremot är plastkonstruktionen mycket instabil. På håll ter sig CH1800 XE som en stilren och gedigen pjäs, men så fort du tar i den känns den väldigt billig. Det är egentligen inte plasten i sig som gör att du får det intrycket, utan snarare hur den vinglar och böjer sig när vi lyfter och förflyttar den. Den är instabil på flera punkter.

Fördelen är förstås att den är lättförflyttad. Men den hade gärna fått vara konstruerad med en lägre tyngdpunkt och en mer stabil hals, utan att den för den skull bli mer svårlyft. Vi hade gärna även sett möjlighet att vid behov fästa den till underlaget. Men ska du ha din terrassvärmare i ett skyddat utrymme där väder, vind eller småbarn inte utgör några riskmoment så ger Veito CH1800 XE en väldigt skön värme till en helt okej prislapp.

Behaglig värmelätt att förflytta
Ostadig & plastig konstruktionsaknar fjärrkontroll
3,5

Bra pris hos:

Eklok

Allt om infravärmare

Med en infravärmare värmer du upp dig och dina gäster när ni sitter på uteplatsen. Den är därmed ett utmärkt sätt att ta vara på kyliga sommarkvällar, eller för att förlänga utesittarsäsongen.

Tillsammans med gasolvärmaren går infravärmaren under samlingsnamnet terrassvärmare, ibland även kallat altanvärmare. Den primära skillnaden mellan de olika typerna av terrasvärmare är att infravärmaren går på ström medan gasolvärmaren går på gasol. Infravärmaren kopplas in i vägguttaget eller med fast anslutning medan gasolvärmaren kopplas till en gasolflaska som vanligen står dold i foten på lampan.

Den kanske främsta fördelen med infravärmare är att de kan användas i uterummet. En annan fördel är att infravärme inte är särskilt påverkad av huruvida det blåser eller ej. Infravärmen värmer nämligen upp kroppen som träffas, inte luften runtomkring. Vidare tenderar infravärmare att vara smidigare och billigare än gasolvärmare och många modeller kan monteras på väggen eller taket. Nackdelen med infravärmare är att de drar en hel del ström och är beroende av att det finns ett vägguttag i närheten.

Fördelar med infravärmare

 • Fungerar bra i uterum och på altaner med tak
 • Behöver (till skillnad från gasolvärmare) inte fyllas på med gas
 • Har generellt lägre pris är gasolvärmare
 • Värmer ofta bra trots blåst
 • Många modeller kan monteras fast på vägg eller tak
 • Väger generellt mindre och är mindre otympliga än gasolvärmare

Nackdelar med infravärmare

 • Kräver strömkabel och tillgång till nätel
 • Begränsad maxeffekt/värmekapacitet

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!