Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Infravärmare: 4 modeller i test

AvElinaBlomUppdaterad 17 juli 2018

1. Veito Blade 2000 W - BÄST I TEST INFRAVÄRMARE

Stilren och tålig med flera effektlägen

Typ: Upphängd Rekommenderad yta: 20 kvm Installationstid: 4 min (uppmätt) Effekt: 800/1200/1600/2000 W Vattentålighet: IP55 (spolskyddad) Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2,8 kg Mått (L): 90 cm Mått (B): 9 cm Mått (H): 13 cm Garanti: 2 år Övrigt: Väderskyddad (IP55) Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Veito Blade 2000W

Veito Blade 2000 W är en funktionsrik infravärmare med stilren design. ”2000 W” står föga förvånande för dess effekt och detta är den kraftfullaste versionen i en serie av fyra. Veito Blade sticker verkligen ut med sin mycket genomtänkta och design, både vad gäller funktion och estetik. Den har snedvinklade, blanksvarta hörn och ett mattsvart hölje. Veito har till och med tänkt på detaljer såsom att bryta av med borstad metall runtomkring. Strömknappen på den ena snedställda sidan är liten och smälter in bra, samtidigt som du ser den om du behöver komma åt den. Blade är också vattentålig och står emot regn. Råkar du stöta till värmaren så ger den ifrån sig ett pip och stänger direkt av sig - den här funktionen är ganska känslig men sitter infravärmaren ordentligt monterad ska detta inte spela någon roll.

Veito Blade 2000 W ger en mycket behaglig värme och den går dessutom att styra i flera steg. Detta gör att den inte är särskilt positionskänslig. Så länge du placerar värmaren inom fem meter från sittplatserna så kommer du att få en härlig värme genom att justera inställning efter behov. På låg värme ger vårt exemplar tyvärr ifrån sig ett surrande resonansljud som försvinner när vi höjer värmen. Det medföljer en fjärrkontroll men den håller tyvärr inte samma höga kvalitet som resten av infravärmaren. Den haptiska feedbacken i knapparna är undermålig, det är ganska dålig räckvidd och svårt att förstå sig på hur den fungerar trots hjälp av manualen. Via fjärrkontrollen kan du sätta timer, justera värmestyrka och det finns även ett autoläge som det är lite oklart vad det gör. Det är positivt att infravärmaren piper när den får kontakt med fjärrkontrollen, annars hade det varit svårt att förstå om den ens fungerar. Veito Blade 2000 W är en riktigt bra infravärmare som passar bäst för dig som är beredd att betala lite extra för många funktioner, hög säkerhet och en genomtänkt design.

Flera effektlägengod värmespridninggedigen & genomtänkt designvädertålighög säkerhet
Komplicerad fjärrkontrollsurr på låg effekt

Bra pris hos:

Egrillen

2. Veito CH1800 XE

Skön värme från reglerbar stolpe

Typ: Golvstående Rekommenderad yta: 20 kvm Installationstid: 8 min (uppmätt) Effekt: 900/1700 W Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2,9 kg Mått (L): 40 cm Mått (B): 40 cm Mått (H): 129 cm Garanti: 2 år Övrigt: Justerbar höjd (85-129 cm)

Veito CH1800XE 1700W

Veito CH1800 XE är en infravärmare som sprider en behaglig värme på en relativt stor yta sett till dess storlek. Angiven räckvidd är kanske i största laget, men sitter du inom 10 meters radie får du en fullt godtagbar värme. Värmen har två nivåer och det blir ganska stor upplevd skillnad när du växlar mellan dem. Detta tillsammans med det faktum att den är golvstående - du kan helt enkelt flytta på den för att förändra mängden strålning som träffar dig - gör att den känns fullt tillräcklig för uterummet när du har hittat ett läge som du tycker om. Dessutom är det steglös höjdinställning på den. Däremot saknar vi verkligen en fjärrkontroll. Delvis tycker vi att det borde ingå med tanke på priset. Men även på grund av den direkt olämpliga placeringen av reglaget för värmeregleringen - det sitter allra längst ner på framsidan. Du måste därför böja dig ner mot den för att nå och då blir det riktigt hett om öronen. Placeringen är även olämplig ur ergonomisk synvinkel. Bättre hade varit om den exempelvis satt högt upp på baksidan.

Veito CH1800 XE har en relativt enkel installation med en okej manual att utgå ifrån - även om den inte finns på svenska. Foten är lite knölig att få ihop, men i övrigt är det inga konstigheter. Däremot är plastkonstruktionen mycket instabil. På håll ter sig CH1800 XE som en stilren och gedigen pjäs, men så fort du tar i den känns den väldigt billig. Det är egentligen inte plasten i sig som gör att du får det intrycket, utan snarare hur den vinglar och böjer sig när vi lyfter och förflyttar den. Den är instabil på flera punkter. Fördelen är förstås att den är lättförflyttad. Men den hade gärna fått vara konstruerad med en lägre tyngdpunkt och en mer stabil hals, utan att den för den skull bli mer svårlyft. Vi hade gärna även sett möjlighet att vid behov fästa den till underlaget. Men ska du ha din terrassvärmare i ett skyddat utrymme där väder, vind eller småbarn inte utgör några riskmoment så ger Veito CH1800 XE en väldigt skön värme till en helt okej prislapp.

Behaglig värmelätt att förflytta
Ostadig & plastig konstruktionsaknar fjärrkontroll

Bra pris hos:

Gardenstore.se

3. Termo Terrassvärmare Venedig

Smidig stolpmodell med många funktioner

Typ: Golvstående Installationstid: 19 min (uppmätt) Effekt: 900/1200/2100 W Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 16 kg Mått (L): 60 cm Mått (B): 60 cm Mått (H): 210 cm Övrigt: Justerbar höjd (160-210 cm), IP 44, timerfunktion < 60 min

Termo Venice 2100W

Termo Terrassvärmare Venedig är en ganska nätt golvstående infravärmare för att vara en stolpmodell med hattlik reflektor - dessutom av rostfritt stål. Den har en tillräckligt låg tyngdpunkt för att stå hyfsat stabilt på marken, samtidigt som den ändå är smidig att flytta runt. Dock skulle vi önska en något längre strömkabel. Stort plus för att du enkelt kan höja och sänka höjden tack vare teleskopsfunktionen i stolpen. Ytterligare plus för att brytare och reglage sitter högt upp så att inga barn kan vara där och peta på dem. Trestegsbrytaren sitter dessutom skyddad i inkapsling. Venedig har en relativt liten reflektorhatt. Med tanke på storleken på stolpen upplevs den inte särskilt liten rent visuellt, men däremot blir den begränsande rent funktionsmässigt. Det räcker att du flyttar dig någon meter från stolpen så tappar du mycket av värmen. Den ger också ganska svag värme även i dess omedelbara närhet, även vid maxeffekt. Speciellt i jämförelse med uppvärmningsförmågan hos en gasolvärmare av samma storlek. Detta är en ofrånkomlig konsekvens av att terrassvärmaren drivs av nätel och att effekten man kan få ut från ett vanligt strömuttag helt enkelt inte kan mäta sig med vad man får vid förbränning av gasol. En intressant detalj är att Venedig har en timer. Med tanke på att infravärmaren ger värme direkt är nödvändigheten i den här funktionen något oklar, men har du behov av en sådan är det förstås bra. Ett litet minus dock för att den tickar ljudligt.

Monteringen av Termo Terrassvärmare Venedig är okomplicerad. Delvis på grund av få moment, delvis på grund av den lättlästa manualen. Termo får också plus för att de skickar med skiftnyckel så att du kan fästa röret till bottenplattan. Den passade dock inte när sladden skulle fästas i botten, här tycker vi att de kunde använt samma storlek på mutter eller en skiftnyckel som passar respektive mutter i varsin ände. Venedig har också en väldigt behändig storlek jämfört med många gasolbrännare i liknande design.

Venedig passar den som har en lite mindre uteplats utan större uppvärmningsbehov och som vill ha en infravärmare som når 360 grader. Har du inget tak ovanför uteplatsen är en stolpmodell då ypperlig. Placerar du den i mitten når den alla dina gäster så länge de sitter relativt nära den.

Genomtänkt konstruktionenkel montering
Något kort spridningsradieljudlig timer

Bra pris hos:

Gardenstore.se

4. Termo Proffs 1800 W

Enkel men stark för sittgruppen

Typ: Upphängd Rekommenderad yta: 12 kvm Installationstid: 8 min (uppmätt) Effekt: 1800 W Fjärrkontroll: Nej Mått (L): 66 cm Mått (B): 8,5 cm Mått (H): 13 cm Garanti: 2 år Övrigt: Vädertålig (IP65)

Termo Proffs 1800W

Termo Proffs 1800 W är en kraftfull och tålig infravärmare. Installationen är relativt enkel och går fort. Beskrivningen kunde varit något mer utförlig. Den visar inte alla nödvändiga steg, men är man någorlunda teknisk så bör man kunna lista ut hur saker och ting ska sitta ändå. Tyvärr finns det ganska få funktioner. Värmaren har inte ens en strömknapp utan startar så fort du kopplar in kabeln. Det innebär att du alltid måste dra ur kabeln ur vägguttaget när du använt klart den, vilket kan se lite trist ut om du inte har en fin upphängningsanordning på väggen. Proffs 1800 W har ett mycket bra väderskydd, och kan därför placeras helt öppet för regn. Den ska till och med tåla att du sköljer av den med vattenslangen. Termo har dessutom tänkt till ytterligare ett steg och skickar med rostfria skruvar och fästen. Byggkvaliteten på infravärmaren känns dessutom gedigen. Däremot reagerar den inte när vi lyfter upp och skakar om den lite lätt vilket antyder att den saknar tippskydd.

Termo Proffs 1800 W ger ifrån sig rejält med värme och detta med en ganska bra spridning. Angiven rekommenderad yta stämmer ganska bra med vad du faktiskt får ut. Du kan dock varken sänka eller höja värmen för det finns bara ett effektläge. Detta gör att du förmodligen vill ha infravärmaren placerad ett par meter från din sittgrupp så att det inte blir alltför varmt. Strömkabeln är tyvärr ganska kort vilket blir lite begränsande i det här fallet - just på grund av avsaknaden av flera effektlägen. Men har du ett lämpligt vägguttag på hög höjd i närheten av din sittgrupp räcker denna infravärmare gott och väl för att värma er också tidig vår och sen höst. Detta med en behaglig värme.

Vädertålighög byggkvalitetgod värmespridning
Bara ett effektlägeingen strömbrytarenågot kort strömkabel

Bra pris hos:

Gardenstore.se

Allt om infravarmare

Med en infravärmare värmer du upp dig och dina gäster när ni sitter på uteplatsen. Den är därmed ett utmärkt sätt att ta vara på kyliga sommarkvällar, eller för att förlänga utesittarsäsongen. Tillsammans med gasolvärmaren går infravärmaren under samlingsnamnet terrassvärmare, ibland även kallat altanvärmare. Den primära skillnaden mellan de olika typerna av terrasvärmare är att infravärmaren går på ström medan gasolvärmaren går på gasol. Infravärmaren kopplas in i vägguttaget eller med fast anslutning medan gasolvärmaren kopplas till en gasolflaska som vanligen står dold i foten på lampan.

Den kanske främsta fördelen med infravärmare är att de kan användas i uterummet. En annan fördel är att infravärme inte är särskilt påverkad av huruvida det blåser eller ej. Infravärmen värmer nämligen upp kroppen som träffas, inte luften runtomkring. Vidare tenderar infravärmare att vara smidigare och billigare än gasolvärmare och många modeller kan monteras på väggen eller taket. Nackdelen med infravärmare är att de drar en hel del ström och är beroende av att det finns ett vägguttag i närheten.

För- och nackdelar med infravärmare

  • +Fungerar bra i uterum och på altaner med tak
  • +Behöver (till skillnad från gasolvärmare) inte fyllas på med gas
  • +Har generellt lägre pris är gasolvärmare
  • +Värmer ofta bra trots blåst
  • +Många modeller kan monteras fast på vägg eller tak
  • +Väger generellt mindre och är mindre otympliga än gasolvärmare

  • -Kräver strömkabel och tillgång till nätel

  • -Begränsad maxeffekt/värmekapacitet
Logga in

Bli medlem gratis