Uppdaterad  

Infravärmare: 15 modeller i test

Elina Blom

Fryser du på uteplatsen? Förläng säsongen med en infravärmare. Vi har testat populära modeller på marknaden. För att en infravärmare ska bli bäst i test ska den vara tidseffektiv, lättanvänd och funktionsrik.

Infravärmare bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi testar alla produkter i verkligheten så som de är tänkta att användas av konsumenten. Det innebär att vi har använt infravärmarna under minst en säsong - ofta flera - för att säkerställa att de håller måttet både på lång och kort sikt.

Varje infravärmare har monterats enligt medföljande instruktioner, därefter har vi uppskattat hur god värmespridningen är samt hur kraftfull uppvärmningen blir. Värmarna har testats både i öppna och slutna utrymmen.

Vi har fokuserat på följande aspekter:

 • Prestanda: Hur bra spridning ger infravärmaren i olika utrymmen i förhållande till vad som anges i specifikationen? Hur står sig prestandan gentemot konkurrenter i samma prisklass?

 • Funktioner: Finns det flera effektlägen? Går det att ställa höjd och liknande. Finns alla de säkerhetsfunktioner som anses standard idag? Vilka ytterligare funktioner finns och hur presterar de?

 • Användarvänlighet: Går det att styra infravärmaren direkt via knappar på den? Finns det tillhörande fjärrkontroll? Hur enkel är infravärmaren att montera?

Infravärmare som testas

Andra faktorer vi väger in är byggkvalitet, stabilitet, driftsäkerhet och materialval.

Vi har betygsatt varje infravärmare efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Vi testar löpande nya infravärmare. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris på dem hos PriceRunner.

Fler tester för sommarkvällarna

1. Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 - BÄST I TEST INFRAVÄRMARE

Snabb och effektiv uppvärmning för mindre ytor

Modell: Vägghängd (stativ kan köpas till) Effekt: 500/1000/1500 W Vattentålighet: Mycket bra, IP65 Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2 kg Mått (L): 54,5 cm Mått (H): 11 cm Garanti: 2 år

Hortus 211-352

Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 är en användarvänlig infravärmare som mycket tidseffektivt värmer upp sin omgivning. Detta gäller både öppna och stängda utrymmen. Enheten strålar värmen långt sett till konkurrenterna och sett till sitt pris. Det hettar i ansiktet om du befinner dig inom två meters radie från den, och du känner då av värmen även om du sätter den på lägsta läget.

En fördel hos Hortus Vägg 1500 W GT är just att den har flera olika lägen. När du har en infravärmare som ska monteras någonstans permanent är det ofta skönt att kunna justera styrkan ifall du exempelvis möblerar om. Det kommer alltid att vara ganska varmt för den som sitter inom 1,5 från värmaren, och att då kunna sänka värmen (eller höja den om ni sitter längre bort) är en mycket värdefull funktion.

Vägg 1500 W GT är vägghängd, men kan även monteras på stativ, som dock får köpas till separat. Infravärmaren är tystgående, och har en separat strömbrytare för att bryta standbyläget utan att du måste dra ur sladden. En funktion många infravärmare saknar.

Räcker gott och väl till ett uterum på 10 kvadratmeter

I köpet ingår en fjärrkontroll vilket är positivt. Den är lätt att förstå sig på, men när det kommer till räckvidd och respons är fjärrkontrollen tyvärr ganska dålig. Räckvidden är bara upp till tre meter innan den tappar kontakt. Och responsen - även om du befinner dig inom tre meter - är seg. Du måste klicka, vänta en stund på respons och sedan klicka igen för att kunna utföra två kommandon på raken. Fjärrkontrollen måste samtidigt vara riktad rakt mot enheten.

I övrigt är fjärrkontrollen liten och smidig. Det gäller dock att du håller bra koll på den. Tappar du bort den eller om fjärren går sönder finns det nämligen inte någon möjlighet att styra värmen på själva enheten. Det enda som finns är en standbyknapp.

Men trots en halvdan fjärrkontroll och att vi gärna hade sett en knapp för värmestyrning även på enheten så är detta faktiskt en extremt prisvärd infravärmare. Den är lättanvänd, har mycket bra spridning, snabb uppvärmning och tre distinkta lägen på 500, 1 000 respektive 1 500 watt.

Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 är ett utmärkt val för ett stängt uterum på 15 kvadratmeter eller välplacerad i ett öppet på omkring 10 kvadratmeter. Den imponerar verkligen med sin sköna, snabba uppvärmning och sin goda spridningsförmåga.

Mycket bra värmespridningtre värmelägensnabb uppvärmningtyst
Dålig respons & räckvidd i fjärrkontrollinga knappar för ställbar värme på enheten

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Bygghemma Logotyp

Terrassvärmare väggmodell 500/1000/1500 W GT inkl. fjärrkont

889 kr
Byggmax Logotyp

Terrassvärmare Vägg 500/1000/1500 W GT HORTUS

889 kr
Byggshop Logotyp

Terrassvärmare väggmodell 500/1000/1500 W GT inkl. fjärrkont

894 kr

2. Bluegaz Bullet - BÄSTA PREMIUMVAL

Fin terrassvärmare som värmer rejält även på stora uteplatser

Modell: Golvstående Effekt: 5000–5500, 13000–13500 Vattentålighet: Ja Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Nej Vikt: 18 kg Mått (B): 82 cm Mått (H): 225 cm Garanti: 2 år

Bluegaz Bullet

Bluegaz Bullet är en riktigt snygg terrassvärmare i rostfritt stål. Tack vare 360-gradersvärmning sprids värmen effektivt åt alla håll – även nedåt, vilket är en av anledningarna till att Bullet seglar upp som premiumfavorit.

Med en räckvidd på hela 30 kvadratmeter värmer den upp även större uteplatser utan problem. Säkerhetsmarginalen på 2,5 meter gör också att Bullet är hyfsat lättplacerad. På tal om säkerhet kommer Bullet med smarta, väl genomtänkta säkerhetsfunktioner. Om värmaren välter stängs den automatiskt av, och om lågan slocknar stannar gasoltillförseln.

Konisk värmare som når långt

Bluegaz Bullet rymmer en p11-tub och förbrukar 870 gram per timme vid full effekt. Trots sin höjd på över två meter värmer den riktigt bra. Eftersom den har en konisk form når värmen ända ner i ansiktet även när du sitter ner, så den gör sig utmärkt för lite svalare kvällar i sitthörnan på altanen. Du kan dessutom justera värmen steglöst, vilket gör det enkelt att anpassa temperaturen så att den blir precis lagom.

På det stora hela känns Bullet som en gedigen konstruktion av bra kvalitet, som är enkel att montera. Tyvärr färgas plåten av gasen nästan direkt, men det är ingenting som stör oss. Att värmaren dessutom har hjul ger pluspoäng, eftersom det gör den smidig att flytta runt – den väger trots allt 18 kilo. Bluegaz Bullet är helt enkelt väl värd pengarna.

Lätt att flyttakonisk brännaretippsäkersteglös reglering
Färgas lätt av gasen

3. Ozona Heatflow Beat

Modern värmare med många plus i protokollet för uterum

Modell: Vägghängd (stativ kan köpas till) Effekt: <2000 W Vattentålighet: Mycket bra, IP65 Fjärrkontroll: Ja (och app-stöd via bluetooth) Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 3,7 kg Mått (L): 73,5 cm Garanti: 2 år Övrigt: Timer, dimmer, bakgrundsljus, bluetoothhögtalare 6-stegs fjärrkontroll och kontroll genom telefon

Ozona Heatflow med högtalare

Ozona Heatflow Beat är en modern infravärmare med app-stöd och inbyggda högtalare. Den ger riktigt bra och jämn värme i stängda miljöer såsom uterum med minst tre väggar, partytält och liknande. Den värmer upp dessa utrymmen tidseffektivt.

I öppen miljö värmer den gott upp till 1,5 meter ifrån själva enheten, och det är ett bra resultat jämfört med många av konkurrenterna. Vidare har Heatflow Beat helt okej spridning, även om vi saknar lite spridning åt kortsidorna sett.

Framför allt är Noa Heatflow Beat användarvänlig och lättinställd - det senare tack vare den steglösa värmeinställningen. Fördelen med steglös värmereglering ska inte underskattas då den gör att du kan uppnå en perfekt värme i rummet utifrån dina egna preferenser. Därmed slipper du hoppa mellan några få olika lägen som kanske bara passar dig halvbra. Något som annars är vanligt för infravärmare.

Styrs via app

Infravärmaren kommer med bluetoothstöd och tillhörande app. Den har som sagt även inbyggda högtalare. Dessutom partybelysning i form av LED-dioder på baksidan som kan blinka i takt till musiken.

Tyvärr utgör fjärrkontrollen initialt alltid ett mellansteg. Du startar infravärmaren genom att klicka igång den på den fysiska brytaren. Sedan måste du trycka på en särskild knapp på fjärrkontrollen för att kunna styra infravärmaren via appen. Musik streamar du via din vanliga musikspelare i telefonen, medan värmarens andra inställningar sköts via en lättanvänd app.

När mobilen och infravärmaren väl är parade via fjärrkontrollsknappen får du utökad räckvidd för styrningen. Fjärrkontrollen räcker 20 meter, vilket är riktigt bra. Men med mobilen får du utökad räckvidd och kan röra dig uppåt 30-40 meter bort trots att det “bara” är blåtandskoppling. Mycket bra.

Att behöva gå via fjärrkontrollen varje gång man startar Heatflow Beat för att koppla den till mobilen är lite omständligt. Eventuellt är detta en säkerhetsinställning så att ingen utomstående ska kunna starta värmaren genom att hacka sig in. Men det torde gå att göra även via vanliga radiovågor så de kunde gott ha skippat detta mellansteg.

Det är bra tryck i de inbyggda högtalarna. Visst, det låter inte som en dedikerad musikspelare med djup bas, men mellanregistret och diskanten kommer igenom fint och det är tillräcklig ljudkvalitet för en skön festkväll med vännerna. Dock inget rave eller likvärdigt som kräver mer bastryck.

Ozona Heatflow Beat är en mycket bra infravärmare. Den värmer skönt och du kan reglera värmen steglöst för att passa dina behov. Dessutom är den modern på så vis att du kan styra värmen via mobiltelefonen.

De inbyggda högtalarna och partybelysningen är ytterligare plus i protokollet, speciellt för dig som inte vill lägga ytterligare 2 000 kronor på en trådlös musikspelare. Likaså att den är IP65-klassad, med andra ord vattentät.

Eftersom prisskillnaden på denna modellen och lillebror utan inbyggda högtalare endast är några hundralappar är den här modellen mer prisvärd och den blir därför bästa premiumval. Är det däremot så att du inte behöver partybelysning och redan har ett musiksystem i uterummet kan du med gott samvete välja den något billigare modellen Ozona Heatflow.

Steglös värmeinställninggrym värmeinbyggd musikspelarefräck partybelysningvattentät
Haltande värmespridning kortsidorkrävs fjärrkontroll trots app

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

4. Ozona Heatflow Beat

Modern värmare med många plus i protokollet för uterum

Modell: Vägghängd (stativ kan köpas till) Effekt: <2000 W Vattentålighet: Mycket bra, IP65 Fjärrkontroll: Ja (och app-stöd via bluetooth) Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 3,7 kg Mått (L): 73,5 cm Garanti: 2 år Övrigt: Timer, dimmer, bakgrundsljus, bluetoothhögtalare 6-stegs fjärrkontroll och kontroll genom telefon

Ozona Heatflow Beat är en modern infravärmare med app-stöd och inbyggda högtalare. Den ger riktigt bra och jämn värme i stängda miljöer såsom uterum med minst tre väggar, partytält och liknande. Den värmer upp dessa utrymmen tidseffektivt.

I öppen miljö värmer den gott upp till 1,5 meter ifrån själva enheten, och det är ett bra resultat jämfört med många av konkurrenterna. Vidare har Heatflow Beat helt okej spridning, även om vi saknar lite spridning åt kortsidorna sett.

Framför allt är Noa Heatflow Beat användarvänlig och lättinställd - det senare tack vare den steglösa värmeinställningen. Fördelen med steglös värmereglering ska inte underskattas då den gör att du kan uppnå en perfekt värme i rummet utifrån dina egna preferenser. Därmed slipper du hoppa mellan några få olika lägen som kanske bara passar dig halvbra. Något som annars är vanligt för infravärmare.

Styrs via app

Infravärmaren kommer med bluetoothstöd och tillhörande app. Den har som sagt även inbyggda högtalare. Dessutom partybelysning i form av LED-dioder på baksidan som kan blinka i takt till musiken.

Tyvärr utgör fjärrkontrollen initialt alltid ett mellansteg. Du startar infravärmaren genom att klicka igång den på den fysiska brytaren. Sedan måste du trycka på en särskild knapp på fjärrkontrollen för att kunna styra infravärmaren via appen. Musik streamar du via din vanliga musikspelare i telefonen, medan värmarens andra inställningar sköts via en lättanvänd app.

När mobilen och infravärmaren väl är parade via fjärrkontrollsknappen får du utökad räckvidd för styrningen. Fjärrkontrollen räcker 20 meter, vilket är riktigt bra. Men med mobilen får du utökad räckvidd och kan röra dig uppåt 30-40 meter bort trots att det “bara” är blåtandskoppling. Mycket bra.

Att behöva gå via fjärrkontrollen varje gång man startar Heatflow Beat för att koppla den till mobilen är lite omständligt. Eventuellt är detta en säkerhetsinställning så att ingen utomstående ska kunna starta värmaren genom att hacka sig in. Men det torde gå att göra även via vanliga radiovågor så de kunde gott ha skippat detta mellansteg.

Det är bra tryck i de inbyggda högtalarna. Visst, det låter inte som en dedikerad musikspelare med djup bas, men mellanregistret och diskanten kommer igenom fint och det är tillräcklig ljudkvalitet för en skön festkväll med vännerna. Dock inget rave eller likvärdigt som kräver mer bastryck.

Ozona Heatflow Beat är en mycket bra infravärmare. Den värmer skönt och du kan reglera värmen steglöst för att passa dina behov. Dessutom är den modern på så vis att du kan styra värmen via mobiltelefonen.

De inbyggda högtalarna och partybelysningen är ytterligare plus i protokollet, speciellt för dig som inte vill lägga ytterligare 2 000 kronor på en trådlös musikspelare. Likaså att den är IP65-klassad, med andra ord vattentät.

Eftersom prisskillnaden på denna modellen och lillebror utan inbyggda högtalare endast är några hundralappar är den här modellen mer prisvärd och den blir därför bästa premiumval. Är det däremot så att du inte behöver partybelysning och redan har ett musiksystem i uterummet kan du med gott samvete välja den något billigare modellen Ozona Heatflow.

Steglös värmeinställninggrym värmeinbyggd musikspelarefräck partybelysningvattentät
Haltande värmespridning kortsidorkrävs fjärrkontroll trots app

5. Ozona Heatflow

En modern och snabb infravärmare för balkong och stängda uterum

Modell: Vägghängd (stativ kan köpas till) Effekt: <2000 W Vattentålighet: Mycket bra, IP65 Fjärrkontroll: Ja (och app-stöd via bluetooth) Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2,5 kg Mått (L): 56 cm Garanti: 2 år Övrigt: Timer, dimmer, 6-stegs fjärrkontroll och kontroll genom telefon

Ozona Heatflow

Ozona Heatflow är en mycket bra infravärmare i premiumsegmentet. Den värmer snabbt upp stängda utrymmen och du kan kontrollera värmen i rummet på en mycket precis nivå tack vare att du kontrollerar effekten steglöst i den medföljande mobilappen.

Infravärmaren värmer även bra i öppna utrymmen, till exempel på en altan, men då bör man sitta inom 1,5 meter ifrån den för att få en kännbar effekt. Detta är ganska bra prestanda för väggmonterade infravärmare.

Ozona Heatflow kunde däremot haft något bättre spridning åt kortsidorna sett, exempelvis genom att man gjort en mer rundad konstruktion. Detta är kritik på detaljnivå, de allra flesta vägghängda infravärmarna har svårt när det kommer till just den här punkten. Men med tanke på priset tycker vi det är värt att nämna att den här svagheten finns där.

Lätt att ställa in värmen

Ozona Heatflow är en av de mest moderna infravärmare vi har testat, den har nämligen appstöd. Den medföljande fjärrkontrollen har grym räckvidd, vi mäter den till hela 20 meter innan den tappar kontakt. Men kopplar du upp värmaren till mobilens bluetooth istället, kan du röra dig mellan 30-40 meter bort. Detta är riktigt bra.

Nackdelen är att du måste utföra två steg innan du kan börja styra värmaren via mobilen. Vi tycker det borde ha räckt med att du klickar på strömbrytaren på själva infravärmaren och att du sedan kan starta parkopplingen med mobilen i själva appen, alternativt att den startar automatiskt. Nu måste du istället först klicka på en särskild knapp på den medföljande fjärrkontrollen.

Skulle du tappa bort fjärrkontrollen blir alltså infravärmaren, trots appstöd, oanvändbar tills du fått hem en ny fjärrkontroll. Det är synd. Detta är dock en av få nackdelar med den här infravärmaren som i övrigt levererar bra på nästan alla punkter.

Ozona Heatflow värmer tidseffektivt upp stängda utrymmen på upp till 20 kvadratmeter utan problem, och i öppna utrymmen har den bra värme och godkänd spridning också. Du kan styra den utan att behöva stå i närheten - och du kan dessutom anpassa värmen steglöst via en medföljande app.

Steglös värmejusteringgrym värmevattentät
Haltande värmespridning kortsidorkrävs fjärrkontroll trots app

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

6. Veito Blade 2000 W

Stilren och tålig med flera effektlägen för uteplatsen

Typ: Upphängd Rekommenderad yta: 20 kvm Installationstid: 4 min (uppmätt) Effekt: 800/1200/1600/2000 W Vattentålighet: IP55 (spolskyddad) Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 2,8 kg Mått (L): 90 cm Mått (B): 9 cm Mått (H): 13 cm Garanti: 2 år Övrigt: Väderskyddad (IP55) Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Veito Blade 2000W

Veito Blade 2000 W är en funktionsrik infravärmare med stilren design. ”2000 W” står föga förvånande för dess effekt och detta är den kraftfullaste versionen i en serie av fyra.

Veito Blade sticker verkligen ut med sin mycket genomtänkta och design, både vad gäller funktion och estetik. Den har snedvinklade, blanksvarta hörn och ett mattsvart hölje. Veito har till och med tänkt på detaljer såsom att bryta av med borstad metall runtomkring.

Strömknappen på den ena snedställda sidan är liten och smälter in bra, samtidigt som du ser den om du behöver komma åt den. Blade är också vattentålig och står emot regn. Råkar du stöta till värmaren så ger den ifrån sig ett pip och stänger direkt av sig - den här funktionen är ganska känslig men sitter infravärmaren ordentligt monterad ska detta inte spela någon roll.

Lättanvänd och snygg konstruktion

Veito Blade 2000 W ger en mycket behaglig värme och den går dessutom att styra i flera steg. Detta gör att den inte är särskilt positionskänslig. Så länge du placerar värmaren inom fem meter från sittplatserna så kommer du att få en härlig värme genom att justera inställning efter behov.

På låg värme ger vårt exemplar tyvärr ifrån sig ett surrande resonansljud som försvinner när vi höjer värmen.

Det medföljer en fjärrkontroll men den håller tyvärr inte samma höga kvalitet som resten av infravärmaren. Den haptiska feedbacken i knapparna är undermålig, det är ganska dålig räckvidd och svårt att förstå sig på hur den fungerar trots hjälp av manualen. Via fjärrkontrollen kan du sätta timer, justera värmestyrka och det finns även ett autoläge. Det är positivt att infravärmaren piper när den får kontakt med fjärrkontrollen, annars hade det varit svårt att förstå om den ens fungerar.

Veito Blade 2000 W är en riktigt bra infravärmare som passar bäst för dig som är beredd att betala lite extra för många funktioner, hög säkerhet och en genomtänkt design.

Flera effektlägengod värmespridninggedigen & genomtänkt designvädertålighög säkerhet
Komplicerad fjärrkontrollsurr på låg effekt

7. Infravärmare Ozona HeatStream Med Fjärrkontroll

Billig infravärmare med fjärrkontroll som passar för inglasad balkong

Modell: Vägg eller tak Effekt: 700–2500 W Vattentålighet: Bra, IPX5 Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 3,97 kg Mått (L): 87 cm Mått (H): 20 cm

Ozona Heatstream

Infravärmare Ozona HeatStream Med Fjärrkontroll är en väldigt enkel infravärmare till ett ganska lågt pris. Det enda du kan göra är i princip att sätta på eller stänga av den. Det finns inga steg för värmeinställningen, eller andra spännande funktioner såsom timer och liknande.

Som renodlad infravärmare gör den dock ett bra jobb. Den ger kännbar värme upp till 2,5 meter bort, och ger en skön strålningsvärme. Dock värmer den inte upp lika snabbt som de lite dyrare modellerna. Det handlar dock inte om mer än några sekunders skillnad.

På själva värmaren sitter det en knapp. När du trycker på den startar infravärmaren och du får feedback på detta i form av en blå lampa som tänd. Först därefter kan du starta värmen med fjärren. Du kan alltså inte starta värmen från själva enheten.

Fjärrkontrollen är en enkel historia som är bekväm att hålla i och har knappar med bra respons. Dess räckvidd sträcker sig cirka tio meter, vilket är godkänt sett till priset.

Kan monteras på vägg eller tak

Infravärmare Ozona HeatStream Med Fjärrkontroll är lätt att skruva ihop och går snabbt att montera upp. Du kan antingen sätta den i taket, eller på väggen. Du kan sedan vinkla den i tre steg: antingen rakt ut (90 grader), snett nedåt (45 grader) eller helt nedåt (180 grader).

Spridningen av värmen är okej, men det är bra att du kan anpassa så att du får den så riktad mot människorna i rummet som möjligt.

Byggkvaliteten är klart godkänd. Värmaren har hög IP-klassning och känns stabil i sin konstruktion.

Du som söker en infravärmare utan lullull, och som kan leva med att värmen inte är reglerbar, har en passande modell i Infravärmare Ozona HeatStream Med Fjärrkontroll.

Värmer bralättanvändenkel att montera
Tappar du bort fjärrkontrollen kan du inte starta värmeninte reglerbar värmeingen timer

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Termo Proffs 1800 W

Enkel men stark för sittgruppen

Typ: Upphängd Rekommenderad yta: 12 kvm Installationstid: 8 min (uppmätt) Effekt: 1800 W Fjärrkontroll: Nej Mått (L): 66 cm Mått (B): 8,5 cm Mått (H): 13 cm Garanti: 2 år Övrigt: Vädertålig (IP65)

Termo Proffs 1800W

Termo Proffs 1800 W är en kraftfull och tålig infravärmare. Installationen är relativt enkel och går fort.

Beskrivningen kunde varit något mer utförlig. Den visar inte alla nödvändiga steg, men är man någorlunda teknisk så bör man kunna lista ut hur saker och ting ska sitta ändå.

Tyvärr finns det ganska få funktioner. Värmaren har inte ens en strömknapp utan startar så fort du kopplar in kabeln. Det innebär att du alltid måste dra ur kabeln ur vägguttaget när du använt klart den, vilket kan se lite trist ut om du inte har en fin upphängningsanordning på väggen.

Proffs 1800 W har ett mycket bra väderskydd, och kan därför placeras helt öppet för regn. Den ska till och med tåla att du sköljer av den med vattenslangen. Termo har dessutom tänkt till ytterligare ett steg och skickar med rostfria skruvar och fästen. Byggkvaliteten på infravärmaren känns dessutom gedigen. Däremot reagerar den inte när vi lyfter upp och skakar om den lite lätt vilket antyder att den saknar tippskydd.

Endast ett effektläge men god spridning

Termo Proffs 1800 W ger ifrån sig rejält med värme och detta med en ganska bra spridning. Angiven rekommenderad yta stämmer ganska bra med vad du faktiskt får ut. Du kan dock varken sänka eller höja värmen för det finns bara ett effektläge. Detta gör att du förmodligen vill ha infravärmaren placerad ett par meter från din sittgrupp så att det inte blir alltför varmt.

Strömkabeln är tyvärr ganska kort vilket blir lite begränsande i det här fallet - just på grund av avsaknaden av flera effektlägen. Men har du ett lämpligt vägguttag på hög höjd i närheten av din sittgrupp räcker denna infravärmare gott och väl för att värma er också tidig vår och sen höst. Detta med en behaglig värme.

Vädertålighög byggkvalitetgod värmespridning
Bara ett effektlägeingen strömbrytarenågot kort strömkabel

9. Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W

Mycket portabel infravärmare i snygg design som passar för den som flyttar runt i trädgården

Modell: Bordsmodell Effekt: 900/1200/2100 W Vattentålighet: Okej, IP44 Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 6,2 kg Mått (L): 50 cm Mått (H): 80 cm Garanti: 2 år

Hortus 211-360

Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W (ZHQ1821H-MI) är en användarvänlig infravärmare som är lättplacerad på bordet och som ger bra värme sett till sitt pris. Spridningen är godkänd och uppvärmningen snabb.

Det finns totalt tre lägen där du antingen kan köra ett kortare rör för sig, ett längre rör för sig eller bägge samtidigt. Du märker skillnad i värme på de olika inställningarna, men du måste sitta inom cirka 1,2 meter från värmaren för att verkligen känna att den ger en skön och behaglig uppvärmning. Längre bort än så avtar värmen fort. Sett till pris och konkurrens är detta dock inget ovanligt utan snarare ett medelmåttigt resultat.

Styr värmen gör du endast via själva enheten då det inte ingår någon fjärrkontroll. Något vi tycker borde ingå i denna prisklass. Denna avsaknad är opraktiskt och blir lätt flängigt, exempelvis om du har gäster och behöver sträcka dig över dem stup i kvarten för att justera värmen.

Kan även användas som lampa

Då ZHQ1821H-MI är en bordsmodell är den inte särskilt hög. Vi skulle dock ändå ha önskat att den åtminstone gick att justera lite i höjdled. Med 2-3 decimeter i justeringsmån skulle den ha fungerat både på bord och som en låg infravärmare på golvet i anslutning till exempelvis en fåtölj.

Just denna terrassvärmare är nämligen perfekt för dig som har ett lite mindre uterum med exempelvis en myshörna och ett matbord. Du flyttar enkelt runt infravärmaren i rummet, och den tunga foten med den låga tyngdpunkten gör att den står stadigt även om det blåser mycket.

Eftersom den har inbyggd belysning - som är riktigt bra - fungerar ZHQ1821H-MI både som fullgod allmänbelysning när ni sitter och äter och som läslampa när du myser i fåtöljen. Men du måste som sagt alltid ha något att ställa den på för att den ska komma upp i en tillräcklig höjd.

Då IP-klassningen bara är sköljtät - inte vattentät - bör uterummet ha tak och gärna någon skyddande vägg. Ett partytält går förstås också bra.

Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W passar dig som vill ha en terrassvärmare som är lätt att ta med sig, värmer bra när man är ett mindre sällskap och som även fungerar som belysning.

Smidig & portabelbra extrabelysningeffektiv spridningmycket stabil
Ingen fjärrkontrollsmåsnål IP-klassning

10. Ozona HeatFlux Med Fjärrkontroll (IF010989)

Infravärmare som kan styras på flera sätt

Modell: Vägghängd Effekt: 1500/2000 W Vattentålighet: Ja (IP65) Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 4,5 kg Mått (L): 85 cm Mått (H): 12 cm Garanti: 2 år

Ozona HeatFlux Med Fjärrkontroll (IF010989) är en lättanvänd infravärmare som ger värme upp till 2 000 watt. Vårt testexemplar har suttit uppe i ur och skur under en hel säsong utan synbar rost eller annan problematik.

Till värmaren medföljer en fjärrkontroll med sex olika lägen. Fjärrkontrollen är enkel och responsiv, men har bara drygt sex meters räckvidd. En klar fördel med denna infravärmare är däremot att du som tillägg kan ställa värmen - och stänga av eller sätta på den - på baksidan av själva enheten. Många värmare saknar möjlighet till lägesreglering på enheten så att om man tappar bort fjärrkontrollen kan man inte längre byta styrka, men så är det alltså inte på denna. Det följer med tillbehör så att du kan montera den på väggen. Enligt manualen ska den stå i 45 graders vinkel, men med insexnyckel kan du ställa den i ett annat gradtal.

Framsida av glas

Infravärmaren har en ganska futuristisk design där framsidan är gjord av glas. Vi upplever dock att glaset tar lite av intensiteten i värmen, det dämpar jämfört mot andra modeller utan glasframsida. Dessutom gör det att man har svårt att se om infravärmaren är igång. Det blir som en dov röd värme som man ser genom glaset. På svagaste läget ser man inte om värmaren är aktiv, du måste dra på fullt för att se. Den är inte supereffektiv när det kommer till att värma upp utrymmet, men har ändå en helt okej spridning. Du kan sitta strax under två meter ifrån den men fortfarande känna av värmen.

Ozona HeatFlux Med Fjärrkontroll (IF010989) är en snygg infravärmare som passar dig som har ett stängt uterum och som gillar när prylarna har mer av en designtouch.

Unik designkan styras med både fjärrkontroll & på enheten
Dålig räckvidd på fjärrkontrollendämpad värmeupplevelse

11. Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC

Kan kopplas ihop med flera och passar för den som har ett stort utrymme att värma

Modell: Vägg eller tak Effekt: 700–2500 W Vattentålighet: Bra, IPX5 Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 3,97 kg Mått (L): 87 cm Mått (H): 20 cm

Solamagic Premium + 2500 ARC

Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC är en infravärmare i premiumsegmentet, med behaglig värme och bra spridning. Du kan känna strålningsvärmen upp till tre meter bort i stängda utrymmen.

Den innehåller en hel del modern teknik. Exempelvis finns möjlighet att koppla flera likadana infravärmare till en och samma fjärrkontroll, så att du kan styra flera samtidigt.

Krånglig programmering

Byggkvaliteten är bra. Infravärmaren känns robust. Den lever dock inte riktigt upp till sitt pris när det kommer till användarvänligheten. Både monteringen och programmeringen ganska krångliga.

Exempelvis ska du - enligt manualen - först montera fästena på väggen och därefter skjuta in infravärmaren i dem. Men det finns ingen felmarginal alls. I vårt fall är väggen inte helt jämn så vi väljer därför att montera fästena på enheten först och därefter väggen. Då får du istället problemet att det blir väldigt tungt att få upp den, och man bör då vara två personer.

Väl på plats är det bara att tuta och köra. Den största fördelen är nämligen att du kan starta Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC direkt på själva enheten. De flesta infravärmarna på marknaden är helt låsta till fjärrkontrollen. Tappar du bort fjärrkontrollen kan du alltså inte starta infravärmaren längre. Men denna har en knapp på baksidan av själva infravärmaren, där du både kan starta enheten och aktivera värmen.

Fjärrkontrollen är rent visuellt en tämligen enkel historia. Den ser ut att bestå av en enda knapp, men knappen har olika funktioner beroende på var du trycker på den. Du kan tyvärr inte se vilket värmeläge du valt eller liknande, och det finns inte stöd för appar trots att Premium+ är ganska dyr.

Bra spridning trots dålig vinkel

Vidare sitter LED-dioderna - som visar om infravärmaren har reagerat på knapptrycket - på baksidan av infravärmaren, så du ser inte dem om du inte ställer dig nära och tittar in på baksidan. Konceptet är inte särskilt användarvänligt.

Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC kan bara placeras i två lägen, antingen 90 eller 45 grader. Spridningen är dock riktigt bra oavsett vilket läge du väljer.

Priset är det som drar ner betyget en hel del. Man har jättebra teknik, men det känns som att man inte har tänkt igenom konceptet hela vägen fram till användaren. Den värmer bra men samtidigt finns det modeller i lägre prisklass som levererar lika bra resultat.

Solamagic PREMIUM+ 2500 ARC passar dig som söker en infravärmare som du kan koppla ihop med flera för att täcka in ett större utrymme, och som samtidigt vill slippa bråka med flera fjärrkontroller.

Behaglig värme med bra spridningpå-/av-knapp på själva infravärmarenkan kopplas ihop med flera likadana
Inte användarvänligkrånglig montering

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

12. Solamagic Free

Värmer bra som komplement för den som sitter

Modell: Stående Effekt: 1400 W Vattentålighet: Okej, IPX4 Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 7,8 kg Mått (H): ca 1 m Garanti: 5 år

Solamagic Free+ 1400

Solamagic Free är en infravärmare i premiumsegmentet och med detta följer att den är programmeringsbar och har fin byggkvalitet. Sladden är exempelvis en gummerad, rejäl variant som känns påkostad. Likaså är infravärmaren ett stabilt bygge i aluminium och rostfritt stål. Det finns ett ordentligt lyfthandtag och den är lätt att flytta.

Tyvärr följer det inte med någon fjärrkontroll. Det känns både snålt och begränsande för användarvänligheten.

Otydlig programmering

Istället finns det en knapp på själva enheten och det är denna enda knapp du ska använda för programmeringen. Vet man om programmeringslägena fungerar det okej, men du behöver initialt tillfråga manualen. Från att du sätter i kontakten i väggen har du 180 sekunder på dig att programmera den såsom du vill ha. Du ska trycka in knappen och därefter dubbelklicka ett antal gånger för 30, 60 eller 90 minuter. Och det fungerar bra. Men får du den utan instruktionsbok har du ingen aning, det borde ha följt med en fjärrkontroll och likaså borde det funnits en märkning på baksidan av enheten som tydliggör processen. Men den slår i alla fall ifrån den tid du har valt.

Vi har testat Solamagic Free på en veranda med tre väggar och vanligt trallgolv. Den utgör då ett bra komplement. Vi kan känna strålningsvärmen cirka 1,5 meter från enheten och dess konstruktion gör att den når från 35-90 centimeter från golvet och med en spridning på ungefär 45 grader. Hela skapelsen är således runt en meter hög. Så sitter du ner värmer den bra som komplement, men ett dyrt sådant med tanke på vad den kostar.

Ganska långsam

Vidare slår vi fast att det dröjer cirka en timme innan de som sitter i utrymmet börjar tycka att det är märkbart behagligare, vilket är i långsammaste laget.

Vi har även testkört den i ganska kall väderlek i ett fem kvadratmeter stort drivhus för att se hur snabbt den värmer upp ett utrymme, även om infravärmare är tänkta för strålningsvärme är det intressant att se som jämförelse mot andra modeller i samma prisklass. Resultatet visar på en höjning på cirka tre grader på en halvtimme.

Du kan tyvärr inte ställa in olika effektlägen på den utan det enda vi har kunnat programmera är tiden.

Denna infravärmare passar dig som vill ha en lättförflyttad premiumvärmare för kompletteringsvärme.

Skön komplementvärme vid bordetlätt att flyttabra byggkvalitet
Ganska långsamkan inte ställa effektinte användarvänlig

13. Ozona HeatTower 2000W Med Fjärrkontroll (IF010987)

Sprider både fram och bak

Modell: Golvstående Effekt: 1 500 W/2 000 W Vattentålighet: Ja (IP65) Fjärrkontroll: Ja Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Vikt: 7,6 kg Mått (L): 20 cm Mått (B): 104 cm Garanti: 2 år

Ozona HeatTower 2000W Med Fjärrkontroll (IF010987) är en golvstående infravärmare - en tornmodell med ett ganska begränsat fönster för den infraröda värmen. Tornet är dryga metern högt, men öppningen något mindre, vilket inverkar negativt på värmespridningen, speciellt vad gäller den övre halvan av enheten. Du kan tyvärr inte ändra höjden på den.

En intressant detalj är att den värmer både framåt och bakåt. Många andra golvmodeller värmer bara framåt, men denna är alltså öppen även på baksidan. Värmen sprider sig kännbart drygt 1-1,2 meter, därefter känner du inte av den vilket gör att den lämpar sig bättre för ett stängt uterum än för en öppen uteplats.

Kan styras med fjärrkontroll

En fördel med konstruktionen hos HeatTower 2000W är att den har ett handtag på toppen så att du enkelt kan lyfta upp och flytta den till en ny plats. Vidare har den en skåra mellan foten och själva värmaren. I skåran kommer sladden ut och där sitter även en knapp för på/av dold. Det är snyggt men inte så praktiskt eftersom du får böja dig hela vägen ner till golvet för att kunna trycka på knappen. Som tur är medföljer det även en fjärrkontroll. Räckvidden är begränsad till sex meter, men själva kontrollen är lätt att använda. Vårt exemplar går dock sönder efter bara två månader i bruk.

Ozona HeatTower 2000W Med Fjärrkontroll (IF010987) passar dig som har ett stängt uterum som ska värmas upp och där du har ett utrymme där du kan placera värmaren centralt i rummet för uppvärmning både framåt och bakåt. Ställer du den mot en vägg kommer den inte riktigt till sin rätt.

Bra för central placering i rummet
Dålig räckvidd på fjärrkontrollenknappen är placerad på golvnivåbegränsad spridning

14. Terrassvärmare Outfit 547764

Fin terrassvärmare som värmer sådär

Outfit Texas 547765

Outfits terrassvärmare i pulverlackerat stål har en stilren design som gör den till en fin inredningsdetalj på uteplatsen. Lågan brinner i ett avlångt glasrör – något som höjer mysfaktorn rejält.

Klarar inte att stå i blåsigt väder

Tyvärr har terrassvärmaren en hållbarhet som lämnar en del att önska. Efter en kort tid upptäcker vi att vajern på insidan av luckan rostat, och när det blåser släpper den helt. Luckan lossnar då och får sig ett par törnar, och för att den ska sitta kvar får vi fästa en ståltråd på insidan.

Att montera terrassvärmaren kräver tålamod och noggrann läsning i bruksanvisningen. Det är viktigt att allt monteras rätt, men en del av skruvarna har dålig passform och gör det därför svårt att få ihop de olika delarna. Vi får dessutom klippa bort en del av plåten på insidan av luckan för att den ska passa.

Passar bäst i tält eller uterum

Terrassvärmaren kräver en takhöjd på minst 3,7 meter om den ska stå i ett uterum, dessutom med en säkerhetsmarginal på ytterligare en meter. Vi testar den på en öppen, mindre uteplats, men där kommer den inte upp i tillräcklig värme. Om du har ett tält eller uterum (med god ventilation) gör den sig troligtvis bättre där. Värmaren har plats för en P11-tub och förbrukar 945 g gasol per timme. Kostnaden för gas i kombination med effekten vi får gör tyvärr att vi känner att man eldar för kråkorna.

Snygg design men krånglig att rengöra

Terrassvärmarens design ger ett stort plus, för den är riktigt fin att se på. Röret blir dock svart efter ett par eldningar, och för att rengöra det behöver vi montera av det och tvätta med en lång borste (som tyvärr inte ingår). Det känns lite omständligt.

Outfits terrassvärmare får gärna stå framme för att imponera på grannarna. Kvaliteten gör att den inte bör stå ute i blåsigt väder, men om du vill att den ska värma ordentligt gör den sig ändå allra bäst i ett uterum med högt i tak.

Riktigt snygg
Omständlig att rengörainte särskilt hållbarvärmer sådär

15. Kon Ozona 400W (OH010989)

Snygg men inte så funktionell design

Modell: Bordsmodell Effekt: 100-500 W Vattentålighet: Ja, IP55 Fjärrkontroll: Nej Tippskydd: Ja Överhettningsskydd: Ja Mått (L): 26,5 cm Mått (H): 12,1 cm Garanti: 2 år

Kon Ozona 400W (OH010989) tänkt att placeras på ett bord. Den har en relativt låg effekt, och passar främst för stängda uterum som är ganska små. Värmaren har en räckvidd på drygt 40 centimeter, då känner man lite värme. Du måste nästan sitta ännu närmare än så om det verkligen ska göra någon skillnad. Det tar också lång tid att värma upp utrymmet om det inte är mycket litet.

Fräck konisk design

Designen är snygg men inte särskilt funktionell. Toppen på ovansidan är luden vilket gör att den drar åt sig damm och sedan är svår att få ren.

Vidare har infravärmaren som en skål på insidan. Där lägger sig också massa damm och med tiden börjar den att se ut som en askkopp inuti. Även på denna punkt är den svår att rengöra. Så den är snygg när den anländer, men blir också snabbt smutsig och svår att underhålla.

Infravärmaren har en on/off-knapp men ingen tillhörande fjärrkontroll. Du kan heller inte lyfta runt den på bordet för då stänger den av sig - men det är förstås bra ur säkerhetssynpunkt.

Kon Ozona 400W (OH010989) passar dig som har ett litet uterum och som bara vill ha lite mysvärme.

Okej i små uterum
Dålig värmespridninginte tidseffektiv uppvärmningsvår att hålla ren & fräsch

Allt om infravärmare

Med en infravärmare värmer du upp dig och dina gäster när ni sitter på uteplatsen. Den är därmed ett utmärkt sätt att ta vara på kyliga sommarkvällar, eller för att förlänga utesittarsäsongen.

Tillsammans med gasolvärmaren går infravärmaren under samlingsnamnet terrassvärmare, ibland även kallat altanvärmare. Den primära skillnaden mellan de olika typerna av terrasvärmare är att infravärmaren går på ström medan gasolvärmaren går på gasol. Infravärmaren kopplas in i vägguttaget eller med fast anslutning medan gasolvärmaren kopplas till en gasolflaska som vanligen står dold i foten på lampan.

Den kanske främsta fördelen med infravärmare är att de kan användas i uterummet. En annan fördel är att infravärme inte är särskilt påverkad av huruvida det blåser eller ej. Infravärmen värmer nämligen upp kroppen som träffas, inte luften runtomkring. Vidare tenderar infravärmare att vara smidigare och billigare än gasolvärmare och många modeller kan monteras på väggen eller taket. Nackdelen med infravärmare är att de drar en hel del ström och är beroende av att det finns ett vägguttag i närheten.

Fördelar med infravärmare

 • Fungerar bra i uterum och på altaner med tak
 • Behöver (till skillnad från gasolvärmare) inte fyllas på med gas
 • Har generellt lägre pris är gasolvärmare
 • Värmer ofta bra trots blåst
 • Många modeller kan monteras fast på vägg eller tak
 • Väger generellt mindre och är mindre otympliga än gasolvärmare

Nackdelar med infravärmare

 • Kräver strömkabel och tillgång till nätel
 • Begränsad maxeffekt/värmekapacitet
 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss