Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Hemlarm: 4 modeller i test

Uppdaterad 5 september 2019

Vill du ha koll på att ingen bryter sig in hos dig när du sover eller inte är hemma? Vi har testat larm med och utan abonnemang som hjälper dig att sova lugnt. Bäst i test är allt i ett-systemet Somfy One som även går att bygga ut.

Så gjorde vi testet

Vi testar alla produkter själva och använder dem i vardagssituationer på det sätt som de är tänkta för. Vi utför även en del extrema punkttester för att avgöra var bristningsgränser för produkter går. När det kommer till hemlarm är vi noggranna med att utröna huruvida de märker när någon försöker bryta sig in, och hur de då svarar på det larmet.

Några av de parametrar vi tar med i vår bedömning är:

 • Funktionalitet
  Hur kopplar larmet upp sig? Vilka funktioner ingår - får du till exempel med såväl kameror som sensorer i paketet? Kan du spara inspelat material eller krävs det abonnemang?

 • Användarvänlighet
  Hur larmar enheten? Finns det en app? Hur lättanvänd är den och vilka funktioner ingår i den?

 • Prestanda
  Hur bra bildkvalitet får du av eventuella medföljande övervakningskameror? Hur känsliga är sensorerna?

 • Säkerhet
  Vad har produkterna för säkerhet? Vad händer exempelvis om strömmen går eller internet dör? Går det att slå ut produkterna på något vis?

Vi väger samman dessa faktorer och gör en bedömning av produktens prisvärde. Detta resulterar i ett slutbetyg.

1. Ajax Alarm Kit

Stabilt och flexibelt med förvuxna enheter

Installation: Gör det själv Paket: Färdiga kit eller så väljer du själv vilka produkter du vill kombinera Testade produkter: Basenhet, rörelsesensor, magnetsensor, nyckelring Abonnemang: Nej, koppling till larmcentral kan tecknas separat Övrigt: Batteribackup, stöd för mobilabonnemang

Ajax Alarm Kit

Ajax Alarm är ett gör det själv-system som vuxit i popularitet under de senaste åren till följd av sin flexibilitet och stabilitet. När vi testar systemet är det lätt att förstå varför, även om det märks att systemet fortfarande är under kraftig utveckling.

Fixa själv eller koppla in andra

Paketet vi testar är ett ganska ordinärt grundsystem med larmhubb, rörelsesensor och magnetsensor för dörren. Hubben vi testar är en enklare modell med stöd för trådbundet nätverk och 3G via exempelvis ett kontantkort. En mer avancerad modell har bland annat inbyggt wifi, men funkar i grunden på samma sätt.

Hubben installeras med hjälp av mobilappen (finns både till Iphone och Android), och det är där all interaktion sker. Hubben har ett inbyggt batteri för att fortsätta fungera i händelse av strömavbrott och mobilkopplingen gör att du är uppkopplad mot larmet även om internetuppkopplingen går ner. Du kan sedan välja att koppla ditt system till ett par olika larmcentraler, vilket ger dig rätt bra flexibilitet i vilken nivå du vill lägga dig på. Det finns även en del larminstallatörer som kan hjälpa dig med att både sätta ihop ett paket och installera det åt dig.

I hubben kan du lägga till nya sensorer, användare och även vissa övervakningskameror. Kameradelen är inget Ajax har själva, men stödet för tredjepartskameror växer sig större kontinuerligt. Samma sak gäller utvecklingen av produkten i övrigt, som stadigt gått framåt med nya funktioner under det halvår vi haft systemet i drift. Det finns även förstärkare att köpa till om så behövs.

Eget trådlöst protokoll

De sensorer vi har i vårt system körs på ett eget trådlöst protokoll som ska räcka upp till 2 000 meter enligt Ajax. Vi har inte testat den räckvidden fullt ut, men samtidigt har vi inte upplevt några uppkopplingsproblem genom husvåningar och väggar alls.

Att para ihop enheterna med basstationen innebär heller inga problem. Vi kan enkelt namnge dem, och sortera dem efter zoner i huset.

I jämförelse med många sensorer för smarta hem är Ajax enheter ganska förvuxna, magnetsensorn ser rätt uppsvälld ut jämte motsvarigheten med Zigbee eller Z-wave och rörelsesensorn är närmast gigantisk. Samtidigt fungerar de riktigt väl.

Vill du bygga ut systemet finns en uppsjö olika sensorer, brandlarm, sirener, väggpluggar och liknande, vilket ger en hyfsat komplett flora för att hålla koll på ditt hem.

Under vårt halvår med Ajax Alarm har vi stött på minimalt med strul och alltid fått snabba notiser när något händer. Det fungerar helt enkelt väldigt bra och tillsammans med både stödet för mobilabonnemang och valfriheten gentemot larmcentraler passar det här bra om du inte vill binda upp dig mot en specifik leverantör och deras ofta rätt höga månadskostnader.

Stabilt och driftsäkertStort utbud av sensorervalfrihet i val av larmcentral
Ganska stora sensorerlite högt pris på tillbehör

Bra pris hos:

Computersalg.se

2. Somfy One

Allt i ett-larm med siren och fysiskt linsskydd

Kamera: Ja (Full HD). Rörelsedetektor: Ja (samt värmedetektering). Mörkerseende: Ja. Ansiktsigenkänning: Nej. Lagring: I molnet (abonnemangsbunden) Skalskydd: Fönsterlarm Siren: Ja (90 dB, inbyggd i kamera) Röststyrning: Ja (Alexa) Brandvarnare: Nej (men brandvarnardetektering inbyggd i kamera) Batteribackup: Ja (6 timmar) Vad ingår: 1 st kamera, 1 st intellitag, 1 st key fob

Somfy One+ All-In-One

Somfy One är en övervakningskamera och larmlösning paketerad i en enda enhet och detta utgör en användarvänlig kombination. Installationen är lätt och smidig. Varje enhet är enkel att förstå sig på och koppla ihop med din telefon. Du är igång på cirka fem minuter.

Larmet som monteras på fönsterna är ganska litet och fästs med klisterlapp. De tar inte upp mycket blickfång och sitter mycket bra.

Sirenen för larmet sitter på kameran. Larmljudet är mycket högt och avskräckande. Det räcker förstås för tjuven att rycka ur sladden ur kameran för att det ska upphöra, men då har denna redan hunnit fångas på bild - förutsatt att du placerat kameran på ett sådant sätt att de ej kan undvika det.

Kopplar du in sladden igen kommer larmet att fortsätta att tjuta. Det krävs med andra ord att du stänger av det ordentligt.

Kameran har fysiskt linsskydd

En fördel med Somfy One är det fysiska linsskyddet. När du knappar in dig som “hemma” aktiveras endast skalskydd. Det innebär att kamerorna inte används, endast fönsterlarm med mera är aktiverade. För den kreativa hackaren är det dock ganska enkelt att hacka en övervakningskamera. Men med ett fysisk skydd för linsen, som åker för automatiskt när du aktiverar enbart skalskydd, slipper du oroa dig över ovälkomna blickar.

Däremot saknar vi ansiktsigenkänning när linsskyddet är öppet. Den spelar in alla människor som rör sig.

Du är utlämnad till abonnemangstjänst

Molnlagringen är gratis under en kort prova på-period, därefter måste du betala om videoinnehållet ska lagras. Det är ganska dyrt. 40 kronor per månad för en dags lagring, 80 kronor för sju dagars lagring. Det finns heller ingen micro-SD-kortplats vilket gör att du är utlämnad till molnlösningen och detta drar ner vårt betyg.

Att knappa in sig som hemma med Somfy One är enkelt. Varje familjemedlem har en fjärrkontroll (key fob) som de trycker på för att säga till systemet att de är hemma. Du kan se när en viss familjemedlem kom hem direkt i din mobiltelefon.

Kameran ger en bra bild, men stödjer tyvärr inte 4K. Men full HD och bred betraktningsvinkel gör att du ändå får en mycket bra bild över rummet den står i.

Ljudmässigt plockar den upp ljud i rummet bra, men också ett störande surr från själva kameraenheten. Ibland kan den också vara lite seg från det att du startar appen tills dess att du får bild i kameradelen.

Plus dock för att du kan prata med inbrottstjuven via kameran genom att hålla in en knapp i appen i mobiltelefonen.

Den kan också plocka upp ljudet från din brandvarnare och notifiera dig.

Inte direkt en diskret kamera

En nackdel är att kameran är ganska skrymmande, den syns tydligt på håll och kan vara lite svårplacerad. Appen som hör till enheten är däremot smidig att använda och lättöverskådlig.

Sammantaget är detta en prisvärd och genomtänkt produkt för dig som vill trygga hemmet men inte trassla med flera olika produkter.

Fysisk linsskyddmycket bra appsammanhållande genomtänkt helhetslösningkan tala till varandra
Skrymmande storleksaknar ansiktsigenkänningdyr molnlösningsaknar plats för micro-SD

Bra pris hos:

CDON.com

3. Securitas Hemlarm

Funktionsfyllt och driftsäkert

Installation: Gör det själv Paket: Färdiga kit eller så väljer du själv vilka produkter du vill kombinera Testade produkter: IP-kamera inne, fjärrströmbrytare, rörelsedetektor, rökdetektor, magnetkontakt, manöverpanel Abonnemang: Ja, (Bas 299 kr, Plus 329 kr, Premium 379 kr – kamera kräver premium, automation kräver minst plusabb.) Övrigt: Kompatibelt med många Z-Wave-komponenter

Securitas hemlarm är ett gör det själv-system vilket innebär att du beställer enheterna du vill ha från Securitas hemsida och installerar dem själv. Appen (och likaså om du kör via hemsidan) gör ett helt okej jobb med att guida dig genom installationens samtliga steg, men skulle du råka lämna appen eller avbryta installationen i förtid av misstag får du börja om från början.

Det tar ungefär en timme för oss att installera hela kitet med tillhörande väntetider då systemet ska testas. För en erfaren är det relativt enkelt, men det upplevs lite som ett ihopplock från olika tillverkare. Förfarandet är till exempel inte detsamma på alla enheter. Ibland ska trycka tre gånger på en knapp, på en annan enhet ska du hålla inne knappen i fem sekunder och på en tredje ska du bara trycka snabbt en gång. Rimligt hade varit att man gör likadant på samtliga.

Även appen är lite rörig. När man väl lärt sig den går det dock ganska fort att göra ändringar och liknande. Här finns massor med olika inställningsmöjligheter, scenarier med mera som du kan utforska.

Gör inget om strömmen går

Systemet är överlag stabilt och driftsäkert. Det reagerar varje gång vi försöker överlista det, och väktare tar sig ut till platsen på rimlig tid. Basstationen går dessutom på batteribackup om elnätet dör.

Tyvärr kan du inte själv stänga av larm och varningar som uppstår, detta gäller både i appen och via datorn. Det händer till exempel vid 2 tillfällen under den flera månader långa testperioden att rökdetektorn får något mjukvarufel och då piper sedan basenheten upprepade gånger och detta går inte att stänga av. Det löser sig självt när den felande enheten har skärpt till sig, men vi skulle önska att man själv kunde markera i appen att man sett felet så att basstationen slutar pipa. Nu får vi istället förbikoppla rökdetektorn.

Händelser-funktionen är ett riktigt bra tillskott i appen för den som vill läsa ikapp sig på vilka larm som varit och när saker och ting skett i hemmet. Den påminner lite om notifieringarna i telefonen. Tydligt och enkelt att förstå sig på.

För dig som är 100 procent gör det själv:are finns det enklare system med mer användarvänligt gränssnitt. Men den stabilitet och driftsäkerhet som du får med Securitas Hemlarm ihop med ett stort utbud produkter och tjänster gör ändå det här till ett bra val. Securitas Hemlarm passar dig som vill ha ett robust system, gärna med koppling till väktartjänst och larmbolag.

Stort utbud produkterdu kan välja och mixa självfunktionsspäckat systemdriftsäkert
Kan inte stänga av varningar när du sett demlite rörig apposammanhängande installationsförfarande

4. Panasonic Smart Home Control Startpaket

Färdigt hemlarmkit som är lätt att installera

Kamera: Ja (SD). Rörelsedetektor: Ja (samt värmedetektering). Mörkerseende: Ja. Ansiktsigenkänning: Nej. Lagring: Mikro-SD Skalskydd: Fönsterlarm Siren: Ja (inbyggd i basenhet) Röststyrning: Nej Brandvarnare: Nej (men brandvarnardetektering inbyggd) Batteribackup: Nej Vad ingår: 1 kamera, 1 basenhet, 1 magnetkontakt, 1 fjärrströmbrytare

Panasonic KX-HN6012

Panasonic Smart Home Control Startpaket är ett färdigt startpaket för den som vill ha en komplett hemlarmslösning utan abonnemangskostnader. Du har själv koll på larmsystemet via mobiltelefonen. Det finns även micro-SD-kortplats i kamerorna så att det som sker kan spelas in. När larmet går får du en notis till din mobiltelefon och kan gå in och kolla vad som försiggår. Du kan även samtala med personen i huset. Många plus i testprotokollet så långt. Basenheten kommer att larma om någon obehörig tar sig in, men sirenen från den är inte särskilt hög. Dock tillräcklig för att inbrottstjuven ska förstå att den är upptäckt. Dessutom larmar basenheten i korta stötar ett par gånger innan det riktiga larmet går och notisen skickas till din mobiltelefon. Det är bra eftersom det är lätt hänt att man glömmer att larma av när man kommer hem. Vi testar dock att gå dit och rycka ur strömkabeln för att se så att den då skickar en notis om att något hänt, men det kommer ingen sådan. Det innebär att en tjuv som är snabb och rycker ut larmet inte kommer att bli upptäckt av oss om han inte passerar kamerorna och spelas in. Basenheten notifierar oss inte heller att larmet gått när vi i efterhand kopplar in den igen. Ett annat problem är att kameran som följer med i paketet håller ganska låg kvalitet på bilden. Vi hade gärna sett att bilden var skarpare med bättre färger och uppdateringsfrekvens. Däremot är fjärrströmbrytaren ett kul tillskott när du skapat scenarion i appen.

Sensorerna i Smart Home Control Startpaket är ganska stora, om än väldesignade. De är mycket enkla att koppla samman och para med basenheten. Hela systemet känns genomtänkt rent hårdvarumässigt när det är färdigkonfigurerat. Vi har inga problem med missade larm, eller kameror som strular. Det är användarvänligt så det förslår. Däremot är appen undermålig. Intrycket är att Panasonic försökt klämma in så många funktioner som möjligt på startsidan med ett visuellt rörigt och texttjockt gränssnitt som följd. Man skulle istället prioriterat upp de funktioner som kunderna använder mest, och lagt övrigt i undermenyer. Det skulle också behövas fler grafiska inslag. När larmet går skickar appen ut en notis till din telefon men är du inte hemma tar det dels tid för den att koppla upp sig mot basenheten, dels hamnar du på startsidan av appen. Det hade varit mer logiskt att du hamnar på en samlad larmsida där du ser kameraöverblick och den larmsensor som larmat. Skulle appen struktureras om skulle det här systemet vara en mycket bra hemlarmslösning, speciellt om du byter ut kameran mot tillverkarens HD-kamera KX-HNC800 som har betydligt bättre bildkvalitet men också en ganska fläskig prislapp för att vara en inomhuskamera. Sammantaget är ändå Panasonic Smart Home Control Startpaket en relativt omfattande paketlösning till ett helt okej pris.

Lättinstallerat som färdigt kitdriftsäkert
Lågupplöst kamerarörig appvarnar tjuven innan det varnar dig

Bra pris hos:

PO Radio-TV

Allt om hemlarm

Oroar du dig över inbrott? Enligt officiell statistik drabbas cirka 1 procent av hushållen av bostadsinbrott varje år, men siffrorna varierar utifrån en rad faktorer. Husägare utsätts exempelvis oftare än boende i flerfamiljshus, och storstadsbor drabbas oftare än boende på landsbygden.

Vissa områden är mer utsatta än andra. Likaså kan karaktären på tomt och hus påverka hur stor risken är att du ska drabbas, exempelvis om du har en stor häck som skymmer och gör att inbrottstjuvarna kan arbeta ostört.

Med ett hemlarm på plats känner många en ökad trygghet. Dels kan de larmas om ett inbrott begås när de inte är hemma, dels om något sker i realtid när de befinner sig i huset. Larmsystemen har mängder av olika utformningar så att de ska passa gemene man.

I grund och botten består de ofta av en larmpanel där du larmar av/på systemet, ett antal sensorer och någon form av app eller liknande för att kunna kontrollera systemet. Ett system som bara larmar fönster och dörrar kallas för skalskydd eftersom du kan leva och verka i hemmet medan systemet övervakar. Men du kan även skydda insidan, exempelvis genom att sätta upp rörelsedetektorer. Vidare finns det system med zonindelning där bara vissa delar är skyddade och andra inte.

I larmsystemen ingår ibland även övervakningskameror. Det innebär att du, förutom att uppmärksammas på om någon befinner sig i eller utanför din bostad, även kan se denna i realtid. Kamerorna har ofta rörelsesensorer som känner av om någon rör sig framför dem.

Många kameror har inspelningsmöjlighet och lagringskapacitet utöver realtidssändning. Vissa är smarta och ser skillnad på människor och föremål, vilket innebär att de inte reagerar på om en robotdammsugare åker förbi men däremot på om tjuven gör det.

Kamerorna har också olika användningsområden. Vissa är motoriserade så att du kan styra dem på distans, vissa är IP-klassade för utomhusbruk, vissa har mörkerseende och så vidare. Vilka kameror du väljer till hemmets olika platser beror på behov och platsens beskaffenhet.

Du kan även skaffa tillbehör till hemlarmet som gör att din omgivning uppmärksammas på att du har ett pågående bostadsinbrott - lampor som lyser och blinkar tillsammans med sirener som ger ifrån sig höga signaler som ljuder över grannskapet.

Bygga själv eller köpa färdigt system?

När du tittar på lösningar för hemlarm kommer du snabbt att upptäcka att det finns två vägar att gå. Den ena är att du själv väljer att sätta ihop ett system, den andra är att köpa ett komplett system med installation från en tillverkare/återförsäljare.

I första fallet innebär det att du köper produkter, antingen ett färdigt kit eller flera fristående, som du själv installerar hemma. I dessa system medföljer sällan några löpande kostnader, utan du betalar på plats för produkterna och sköter sedan övervakningen själv. Kameror och sensorer kan exempelvis notifiera dig på mobiltelefonen om någon rör sig i ditt hem.

Köper du istället ett färdigt system från en larmleverantör kommer de hem och installerar systemet åt dig. Du väljer vanligen mellan olika stora paket och har sedan en installationskostnad samt en fast månadskostnad.

Månadskostnaden brukar vara ett par hundralappar, medan den fasta installationen ofta innebär ett par tusen kronor. Priset varierar med valet av leverantör, vilket paket du väljer och vilka funktioner du önskar. I några fall är det så att operatören behåller äganderätten över systemet ett antal år - säger du upp systemet har de med andra ord rätt att ta tillbaka det. Tänk också på att vissa system har bindningstid. En annan faktor som kan variera är huruvida utryckningar ingår i månadskostnaden eller ej.

Vissa system är sådana att du själv får larmet först för att verifiera att det är ett faktiskt inbrott, därefter skickar du det vidare till larmoperatören. Andra går till larmoperatören direkt och de kontaktar i sin tur dig. I några fall kan de till och med se de som är i hemmet och tala med dem. Det innebär i sig en ytterligare trygghet i och med att om någon skulle skada sig eller liknande kan du snabbt få hjälp.

Å andra sidan handlar det även om integritet och vad du är beredd att visa upp för en främmande människa vid eventuella falsklarm.

De allra flesta larmsystemen idag är trådlösa. Det finns fortfarande modeller där du bygger in kablar i väggarna men då handlar det vanligen om att du gör detta redan vid nyproduktion.

När det kommer till de trådlösa systemen är de olika känsliga för störningar. Sådant som inbyggd kryptering och vilken frekvens de sänder på påverkar hur bra de anses vara. Vissa har till exempel dubbel kryptering, andra bara enkel sådan. Kommunicerar systemet på en vanlig frekvens kan de i värsta fall störas ut av andra prylar på den frekvensen. Ska du investera i ett trådlöst hemlarm bör du välja en produkt med hög säkerhet.

När du ska köpa hemlarm går det inte att säga att si eller så är rätt för alla. Dina behov och önskemål om funktioner, ditt teknikintresse, din budget och din familjekonstellation påverkar alla vilka val du bör göra. Några frågor du kan ställa dig själv är:

 • Vill du bygga och sköta ditt system själv eller gå via en larmoperatör?
 • Är du bara ute efter ett skalskydd (fönster, dörrar mm så att du kan larma in dig själv när du är hemma) eller önskar du fler funktioner, exempelvis brandvarnare, rörelsesensorer inomhus mm?
 • Vill du både kunna larmas och se vad som pågår i hemmet, eller räcker det med larmfunktionen?
 • Har du husdjur hemma under dagarna, eller andra ting som rör sig, som kan trigga eventuella rörelsesensorer?
 • Vill du ha ett system där en larmoperatör direkt undersöker vad som sker i ditt hem, eller vill du först själv kontrollera om det är ett falsklarm?
 • Vill du ha kontroll över systemet från mobiltelefonen?
 • Har du barn som kommer hem före dig? Klarar de av att hålla reda på en hemlig kod och knappa in den eller krävs det ett system med brickor? Vill du kunna bli notifierad när de kommit hem?
 • Ska det ingå tillbehör såsom siren och strålkastare i systemet?
 • Vill du kunna bygga ut systemet med smarta hem-funktioner, exempelvis uppkopplade brandvarnare, temperatursensorer, fuktsensorer med mera?
 • Vill du att eventuell väktare bara ska kontrollera skalskyddet, eller ska den även kunna ta sig in i din bostad och kontrollera alla rum?
 • Vill du ha batteribackup så att larmet inte slås ut vid strömavbrott?
 • Vill du ha ett system som du äger direkt, eller ett som hamnar i din ägo först efter ett par år (kolla friköpt-villkoren hos larmoperatören)?

Fler tillverkare och operatörer

Förutom de testade produkterna finns även en rad andra företag som verkar på marknaden för hemlarm. Här är några av de största:

Alert Alarm

Alert Alarm är en larmoperatör som fokuserar på trådlösa hemlarm som de utvecklar själva istället för att köpa in från tredje part. När du köper ett larmsystem från dem är tanken att du själv monterar det, och enligt dem själva är det inte svårare än att montera en brandvarnare. De samarbetar med Securitas Direct larmcentral.

Cubsec

Cubsec är en helhetsleverantör vilket innebär att det paket du köper hos dem får du installerat för att därefter betala en fast månadskostnad. De erbjuder allt från skalskydd till zonindelning. Cubsec har egna väktare, och där dessa inte finns tillgängliga har de ett grannsamverksansystem som kallas AlarmView.

Sector Alarm

Sector Alarm är en larmoperatör som erbjuder larmpaket till en fast månadskostnad, då ingår både produkter och installation. De utgör idag den näst största aktören på marknaden och har en egen bevakningstjänst. Larmsignalöverföringen sker både över GSM och över ethernet.

Verisure

Verisure har flera olika paket men i grund och botten handlar det om att de både kan se, höra och tala med de som befinner sig i ditt hem. Precis som övriga larmoperatörer har de en fast månadskostnad.

Gardio

Gardios koncept är att erbjuda kameraövervakningspaket till en fast månadskostnad - det är alltså inga sensorer och liknande det handlar om utan kameror som övervakar. Gardio samarbetar med larmcentralen och utryckningstjänsten Nokas, men du kan välja att få larmen själv först för att undvika utryckningar vid falsklarm.

SikkertHjem

Sikkerthjem erbjuder färdiga larmpaket utan fasta kostnader. Du installerar paketet själv. Systemet har ett inbyggt grannsamverkankoncept så att både du och grannarna kan notifieras till mobiltelefonen vid pågående bostadsinbrott.

Protexus

Protexus erbjuder larmpaket utan månadskostnad där du själv äger produkterna direkt från start. Du installerar dem själv men samtliga produkter levereras färdigkonfigurerade så att det bara är att sätta upp dem. De har samarbeten med olika larmcentraler men du kan även välja att inte ansluta dig och istället låta larmet gå till en privatperson.

Svenska Alarm

Svenska Alarm erbjuder hemlarm med kameraövervakning till en fast månadskostnad. Vid aktiverat larm skickas bilder till din mobiltelefon och du kan sedan välja om du vill agera på dessa själv eller skicka iväg begäran om väktarutryckning.

WeBeHome

WeBeHome säljer larmpaket som du kan installera själv och bygga ut efter behov. Du har en fast månadskostnad men det finns flera olika abonnemang i olika prisklasser. Larmet kopplas, om du så vill, upp till Securitas larmcentral mot en avgift.

Kommentera artikeln

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra skribenter. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!