1. Bäst i test

Hårtork: 14 produkter i test

Profilbild
Katarina Stenskytt

Uppdaterad 5 februari 2021

Trött på din gamla slitna hårtork som luktar bränt? Dags för en ny! Vi har testat hårtorkar i jakten på att hitta vilken som är bäst i test. Vinnaren är en mycket kraftfull hårtork som får håret att torka snabbt utan att det behövs en särskilt hög värme.

Hårtork bäst i test

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Design och testparametrar i vårt test av hårtorkar är framtagna av professionella frisörer. Produkterna har sedan använts på personer med olika hårtyp och kvalitet. Nedanstående testparametrar har bedömts i testet:

  • Resultat

Hur blir håret efter att du använt fönen? Motverkar fönen ett frizzigt och trassligt hår och ger den lyster och glans?

  • Blåseffekt och temperatur

Hur mycket funktioner har fönen gällande blåseffekt och temperatur? Har den ett kallt temperaturläge? Hur effektiv är fönen? Är de varma temperaturerna lagom eller för varma/kalla?

  • Funktion och användarvänlighet

Hur är fönen att hålla i och hur reglerar man fönens funktioner? Är den tung och är vikten välbalanserad i handen? Medföljer tillbehör så som olika typer av munstycken och hur lång är sladden? Hur lätt är fönen att använda? Har fönen en hög eller störande ljudnivå?

Fönarna är testade av både frisörer och privatpersoner. Frisörerna har i sina tester utgått från ett konsumentperspektiv och använt hårtorkarna så som deras kunder skulle använda dem. Parametrarna ovan tillsammans med produktens pris är sedan det som ligger till grund för betyget.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste hårfönar. Jämför pris på samtliga listade hårtorkar på PriceRunner.

1. Babyliss Pro Digital 6000E - BÄST I TEST HÅRTORK

Kraftfull och tystgående hårfön med enkla knappar, som effektivt torkar ditt hår

Babyliss Pro Digital BA6000E

Direkt när man slår på Babyliss Pro Digital lägger man märke till att detta är en hårfön som går tystare än många andra. Det beror bland annat på att fönen har en digital motor, som inte bara låter mindre utan också bjuder på ett ordentligt luftflöde.

Designen är visserligen av traditionellt mått men Pro Digital är ändå avsevärt mycket lättare att hålla i än vad den ser ut att vara, vilket också gör den smidig att använda. Armen hinner aldrig bli trött även om håret är tjockt och tar längre tid att torka. Bland de tre tillbehören, en diffuser och två munstycken, erbjuder Babyliss Pro Digital det tunnaste munstycket på marknaden. Med en bredd på 4 millimeter går det att jobba med rejäl precision.

test-hartork-babyliss

Luftflödet väl tilltaget och det tar inte många minuter att föna håret helt torrt. Det finns dessutom tre olika lägen för lufthastighet, inklusive ett turboläge som ökar både flödet och lufttrycket avsevärt. Det går att ställa in fönen för att blåsa kall luft, vilket är en fördel då man vill fixera frisyren. Dessa olika inställningar regleras enkelt genom tydliga knappar på handtaget. Temperaturen när värme används håller 70 grader, vilket innebär att risken för att håret ska skadas minskar rejält och tillsammans med ett värmeskydd blir håret vackert glansigt.

Detta är en riktigt bra fön - rejält luftflöde, lång sladd, låg volym och lätt att hålla i. Det enda negativa är att den känns lite plastig, men det är inget som påverkar Babyliss Pro Digital från att prestera på toppnivå.

Effektivkraftfulltystgåendeenkla knappar
Lite plastigdyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Ellos Logotyp

Hårfön 6000E

959 kr
Proshop Logotyp

Babyliss Hårtork 6000E Pro Digital - 2200 W

959 kr
Power Logotyp

BABYLISS PRO DIGITAL 6000E HÅRTORK

963 kr

2. GHD Helios - BÄSTA PREMIUMVAL HÅRTORK

En effektiv och snygg hårfön som känns lätt i handen

GHD Helios

Det är svårt att inte bli nyfiken när GHD släpper loss nya produkter på marknaden. Det är därför föga förvånande att intresset för GHD Helios snabbt blev stort. Men håller GHD samma höga standard som tidigare? Svaret är tveklöst ja.

Precis som med GHDs tidigare hårtorkar, är även Helios ett välgenomtänkt stylingverktyg som håller vad pitchen lovar. Helios lovar till exempel att vara betydligt lättare att jobba med. Ärligt talat brukar skillnaden på tyngden vara liten när man jämför fönar, men GHD Helios känns faktiskt lättare redan när man plockar upp den ur kartongen.

Amazon-prime-day-01

Även ljudnivån visar sig vara mer behaglig än den hos andra produkter i det är segmentet. Det är klart att den låter, visa oss den hårtork som inte gör det. Men man slipper bli lomhörd, vilket är en klar bonus på morgonkvisten när håret ska fixas inför dagens prövningar. GHD Helios är inte bara avsevärt mycket lättare och tystare, den är även riktigt effektiv på att torka håret. Den bjuder på bra blås, men huruvida detta har något att göra med den marginellt uppstärkta motorn eller inte låter vi vara osagt.

Designmässigt ser kanske Helios på håll ut som vilken hårfön som helst. Men när man håller i den och tittar på den mera noggrant, inser man att det faktiskt är en riktigt stilig hårfön man har att göra med. Att den dessutom finns i flera olika färger att välja bland är onekligen ett litet extra plus i kanten.

Fönen är försedd med en ögla av silikon, för att möjliggöra enkel upphängning. Knapparna är lätta att komma åt på handtaget och utöver kontroller för luftstyrka och värme, finns även ett läge för kall luft. Givetvis använder sig Helios av jonisk teknik med ett glansigt hår som resultat. GHD Helios är verkligen en välgenomtänkt produkt där utvecklingen gått framåt sedan GHDs senaste släpp av hårfön. Den är enkel att manövrera, torkar riktigt snabbt, har en oerhört generös sladdlängd och lämnar en glänsande svall efter sig.

Lätt, torkar snabbt, snygg
Dyr

3. GHD Aura Air

En hårfön för professionell användning av mycket god kvalitet

GHD Aura Professional

GHD lämnar som vanligt inget åt slumpen vad gäller design och kvalitet, inte heller med GHD Aura Air. Den enormt kraftfulla hårfönen har god kvalitet och är enkel att arbeta med. Med den väldigt långa sladden på hela fyra meter behöver man aldrig bekymra sig över för långa avstånd mellan eluttag och spegeln. Det är lätt att föna volym då luftströmmen koncentreras bra med munstycket på. Det gör det enkelt att jobba med endast en del av håret i taget utan att resterande delar påverkas och blir frissigt.

Den kraftiga motorn varvar upp och ned vid användning, det vill säga den stannar inte abrupt. Detta påvisar vilken kraft som finns i fönen. GHD Aura Air är designad med en luftspalt mellan luftflödet och ytterskalet, vilket gör att utsidan inte blir varm och det går enkelt hålla i den utan att riskera att bränna sig. Även munstycket är utformat enligt denna design och utluften blir därför aldrig varmare än 44 grader. Det innebär att man kan arbeta med hårfönen mycket nära hårbotten utan att det bränns.

GHDs produkter håller generellt en hög kvalitet, vilket gör att förväntningarna och kraven på denna produkt ökar. Aura Air håller måttet och lever upp till de högt ställda förväntningarna. Designen är mycket tilltalande och inger en exklusiv känsla. Efter användning upplevs håret friskt, och det ser både tjockt och välmående ut. Sammantaget är detta en professionell produkt som passar bra på frisörsalonger men också lämpar sig för den som kräver en produkt med hög kvalitet och precision.

Väldigt kraftfullexklusiv upplevelselång sladdbra munstycke
Dyr

4. Dyson Supersonic

Supereffektiv och tystlåten hårfön som är smart designad och ger ett glansigt, fint hår

Dyson Supersonic

Dyson Supersonic är ett lysande bevis på att det går att förändra hur vi fönar hår. Det första man lägger märke till är designen; Supersonic ser inte ut som en traditionell hårtork. Detta beror på avsaknaden av det värmelement med tillhörande fläkt som finns i vanliga hårtorkar. Den digitala motorn är placerad i handtaget, vilket innebär att tyngdpunkten skiftas till att ligga i handen. Hårfönen är därför inte alls lika jobbig att hålla i. Likväl är Supersonic otippat tung men tack vare hur vikten är balanserad så påverkar inte tyngden upplevelsen till det negativa.

Supersonic har tre olika värmelägen, tre olika luftflöden samt ett kallt läge. Inställningar regleras enkelt via små knappar baktill på fönen. Även om du väljer den högsta temperaturen så blir luften aldrig varmare än 100 grader. En vanlig fön kan bli så varm som upp emot 220 grader. Att Supersonic har en lägre temperatur innebär att håret inte skadas på samma sätt (men hoppa inte över värmeskyddet för det). Dessutom är det härligt att slippa bränna sig i hårbotten. Även materialet som fönen och tillbehören är gjorda av håller sig relativt svala, vilket innebär att man slipper svedda fingrar när man byter munstycke.

Tillbehören, en diffuser och två olika munstycken, är magnetiska, vilket gör det till en ren barnlek att fästa och lossa dem. Det är förvånande tillfredställande att slippa böka med saker som ska skruvas i och fästas i gängor – här säger det bara klick. Till och med ljudnivån är behaglig på Dyson Supersonic.

Supersonic är ett riktigt lyxblås som det inte går att hitta några fel på. Håret torkar snabbt tack vare det oerhört kraftiga utblåset och resultatet blir glansigt och fint. Prislappen kan dock få även de mest hugade kontokort att jämra sig av fasa. Om man är en person som bara fönar sitt hår inför speciella tillfällen kommer Supersonic sannolikt inte vara en värd investering. Men lägger man mycket tid och pengar på sitt hår och uppskattar den verkligt förhöjda upplevelsen som Dyson erbjuder med Supersonic, då kommer man absolut inte känna sig blåst.

Effektivsnygglåg ljudnivå
Jättedyr

5. Cloud Nine The Airshot

Snygg hårfön med generös sladdlängd och bra blås

Cloud Nine The Airshot

Denna svarta och stilrena hårfön är inget man behöver gömma undan i en låda. Mattsvart och snygg, ser den ut att höra hemma på en salong. The Airshot är en fön som vare sig bjuder på några konstigheter eller märkvärdigheter. Den är lätt att använda och blåset är effektivt. Ljudvolymen är vid mätningar ungefär samma som de flesta andra fönar, men upplevs mindre tjutigt. Sladdlängden är väldigt generös. Med sina 2,7 meter känns det nästan som att man kan gå på promenad med den.

På minussidan är The Airshot förvånande tung, vilket gör den jobbig att hålla i efter en stund. Å andra sidan vägs detta upp av att den torkar snabbt. Är det bara ett torrt hår man är ute efter, är vikten inget större problem. Ska man istället föna sitt hår och styla det, då blir det jobbigare.

Fönen har en joniseringsfunktion, vilket innebär att statisk elektricitet i håret minimeras. Den saknar dock diffuser, det praktiska trattmunstycket som är oumbärligt för många med lockigt hår. Något som med tanke på priset känns lite snopet. Det går naturligtvis att köpa en sådan separat, men till de flesta hårtorkar i detta prissegment (och även betydligt billigare produkter) brukar diffuser ingå. Däremot ingår två munstycken för att rikta luftflödet.

The Airshot har två värmelägen samt en kylfunktion. En LED-indikator på baksidan av fönen visar om luftstrålen är varm eller kall. Dock känns denna lampa något överflödig.

För en effektiv torkstund fungerar denna stilrena skönhet alldeles utmärkt. Vill du däremot hålla i slantarna, finns det minst lika effektiva men avsevärt mycket billigare alternativ att titta på.

Generös sladdkraftfullsnygg
Väldigt dyrganska tung

6. Remington PROLuxe AC9140

Estetiskt tilltalande och mycket kraftfull

Remington Proluxe AC9140

Hårfönen Remington PROLuxe är inte bara otroligt snygg, den är också mycket kraftfull och samtidigt snäll mot håret. Hårfönen har en 2400 watts AC-motor vilket gör den effektiv. Håret torkar snabbt utan att det behövs speciellt hög värme. Remington PROluxe har två hastighetsnivåer och tre värmenivåer. Utöver det finns även kylfunktion. I förhållande till kraften som hårfönen genererar är vikten relativt lätt. Fönen ligger bra i handen och känns lättarbetad. Hårfönen har en lång sladd vilket gör den smidig att arbeta med. Den kommer med två tillhörande koncentratorer i olika tjocklek samt en spridare.

PROLuxe är mycket estetiskt tilltalande med sin ljusrosa, glansiga och matta finish samt koppardetaljen som delar de olika ytmaterialen åt. Det gör det extra kul att plocka fram och använda den. Det finns inte mycket negativt att påpeka, utom möjligtvis att man hade kunnat önska en något lägre ljudnivå. I övrigt är Remington PROLuxe en mycket bra produkt som i förhållande till sitt pris verkligen presterar med god kvalitet.

Snygg designmycket kraftfull
Något hög ljudnivå

7. OBH Nordica 5195 Björn Axén AC 2000 W Hair Dryer

Stiligt designad hårtork som ger ett snyggt och följsamt hår, diffusermunstycke ingår

OBH Nordica Björn Axén Tools AC 2000W 5195

Med en snygg design och hög finish ger hårtorken från OBH Nordica ett trevligt intryck. Modellen har lång sladd och mycket bra prestanda med tre värmelägen och två hastigheter. Fönens smala munstycke skapar en stark och komprimerad luftström. Håret torkar snabbt och resultatet blir lent, fint och lättjobbat. Knapparna är något i vägen men annars är handtaget skönt oavsett åt vilket håll man riktar fönen. Greppet kan dock vara lite väl brett på mitten för en liten hand.

Snyggt och följsamt hårdiffusermunstycke ingår
Ganska hög ljudnivåväldigt lång och rätt så tung

8. Parlux 3800 Eco Friendly Ionic & Ceramic Edition

Lättviktare till hårtork som torkar håret snabbt, två olika munstycken medföljer

Parlux 3800 Eco Ceramic & Ionic

Parlux 3800 är en rätt liten och smidig hårfön som är tillverkad i återvinningsbara material. Den har keramiska värmeelement som använder jonteknik för att göra håret blankare och mindre flygigt. Det kan låta som hockus pockus men det funkar faktiskt. Reglagen är distinkta men har en något förvirrande färgsättning, exempelvis är kalluftknappen röd. Detta är ingen resefön i riktig bemärkelse, men formatet gör den lätt att packa ner. Vi gillar att fönen, förutom att vara riktigt bra, visar miljöhänsyn.

Låg viktoch torkar håret snabbt. 2 munstycken medföljer
Något vassa reglage mot handeningen diffuser

9. CHI Pro Hair Dryer

Mycket tystlåten hårtork som är både liten, lätt och har en låg elförbrukning

CHI Pro Hair Dryer

Proffsfönen från amerikanska CHI har lågt luftflöde men kompenserar bra med het luft och avancerad infrateknik. Håret torkar snabbt med fin glans utan frissighet och statisk elektricitet. Unikt för CHI är att fönen genererar en extremt låg elektromagnetisk strålning vilket skapar en säkrare arbetsmiljö för frisörer som jobbar långa pass. Fönen är dyrast i detta test men om du har professionella ambitioner eller tycker att vanliga fönar är för högljudda är CHI Pro Hairdryer det bästa köpet.

Tystaste hårtorken i testetkompaktlättliten elförbrukning
Dyrdiffuser ingår ej

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

10. Philips DryCare PRO BHD272

En hårtork som har alla grundfunktioner man behöver

Philips DryCare Pro BHD272

Är man ute efter en hårtork som blåser liv i håret men inte rikedomarna ur plånboken, har Philips många prisvärda modeller att välja bland. Philips DryCare PRO BHD272 är inte en av de allra billigaste hårtorkarna, men priset håller sig ändå i det lägre segmentet.

Det här är en pålitlig maskin som gör ungefär det man förväntar sig av den. Motorn med sina 2100 W är ganska standard när det kommer till effekten på de flesta hårtorkar – men det ska sägas att effekten inte säger allt. Jämför man med Dysons vrålåk som är känd för sin snabba torkning, så har den en motor med 1600 W – man ska med andra ord inte utgår från att ju högre effekt, desto mer effektiv fön.

Philips DryCare torkar håret relativt snabbt, vilket är tur för den känns något obalanserad i handen. Tittar man på vikten, är den inte tyngre än andra hårtorkar. Men den upplevs ändå tyngre i handen. Man blir snabbt lite småtrött i handleden, vilket vi därför gissar har att göra med utformningen snarare än själva vikten.

Fönen är snygg och man kan med stolthet ha den hängande framme i den lilla öglan som hårtorken är utrustad med. Ett litet minus för att sladden inte är längre än 1.8 meter – visserligen en längd som för det mesta räcker alldeles utmärkt. Men har man inte ett uttag i badrummet eller i närheten av sin spegel, kan 1.8 meter faktiskt vara i lite kortaste laget.

Är man en person som fönar håret ofta och även använder hårtorken som ett stylingverktyg för mer avancerade frisyrer, kan det vara värt att lägga några kronor till och få en maskin som ligger skönt och otvunget i handen.

Snygg, bra pris, effektiv
Känns tyngre än vad den är, lite kort sladd

11. Remington Advanced Colour Protect Dryer

Effektiv hårfön med lång elsladd och ett bra pris

Remington Advanced Colour Protect Dryer AC8605

En hårfön särskilt framtagen för att göra färgat hår glansigare - kan det verkligen vara en produkt man behöver? Nja, inte direkt. Enligt Remington är denna fön utrustad med en så kallad färgskyddsvärmesensor som ska se till att fönen ger den perfekta temperaturen samtidigt som den ska motverka överhettning. Hårfönens galler är dessutom belagt med ett lager som innehåller sheasmörolja och UV filter, och det är dessa funktioner som ska ge ett färgat hår extra glans.

Detta är visserligen en kraftfull hårtork, men något tydligt glansigare resultat efter användning märks inte av. Hårfönen är dessutom ganska hödljudd. Remington Advanced Colour Protect Dryer torkar håret snabbt och har alla funktioner man kan önska hos en hårtork: diffuser, munstycken, tre olika värmelägen samt kalluft. Håret upplevs definitivt som mindre frissigt och slätare efter användning, men wow-upplevelsen vad gäller extra glans uteblir och på frågan om folk med färgat hår verkligen behöver en särskilt anpassad hårtork så svarar vi nej.

Effektivlång sladdbra pris
Det utlovade glanset uteblir

12. Toni&Guy Compact Salon Dryer 1700W

Snygg och bekväm hårtork med effektivt blås och väldigt bra kalluft

Toni & Guy Professional Compact Dryer TGDR5367

Tony&Guy Compact Salon Dryer är en snygg och effektiv hårfön. Motorn på 1700W ger bra luftflöde och med det sagt, kort torktid. Den direkta kalluftsknappen ger faktiskt riktigt kall luft vilket underlättar om du snabbt vill kyla ditt stylade hår. Hela fönen har skön sidenmatt yta, som både är snygg men också skön att hålla i. Handtaget ligger bra i handen men knapparna kan kommas åt av misstag. Ett munstycke för riktat luftflöde medföljer. En bra hårfön som passar både killar och tjejer.

Riktigt bra direkt kalluftsnygg och skön yta
Högt prisingen diffuser

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

13. Braun HD710

Billig hårtork med ett skönt grepp, ger ett bra slutresultat och har prova på-garanti

Braun Satin Hair 7 HD 710

Braun HD710 drar mest ström av alla hårtorkar i detta test med sina 2200 W men är ändå ganska svårjobbad. Fläkten är högljudd och varken värmeläget, kalluftsläget eller blåseffekten imponerar. Tyvärr är också sladden för kort med sina 1,9 meter. Vi gillar dock skjutreglagen som gör det svårt att byta temperaturläge av misstag under användning. De stör inte heller greppet. Till sin fördel är fönen relativt billig och har 60 dagars köp och prova-garanti.

Billigbra slutresultatskönt greppprova-på garanti
Hög effekt men ändå en klen hårfön

14. BaByliss 6611E PRO silence

Kraftfull hårfön med koncentrerad luftström

Babyliss Pro Silence 6611E

BaByliss PRO silence är fullt funktionell med standardutföranden och de mest grundläggande funktionerna. Det är en hårfön som gör det som förväntas, det vill säga torkar håret, men inte direkt erbjuder extra. Fönen har två olika hastighetsnivåer samt två olika värmenivåer och en kyleffekt. Effekten ligger på 2200 watt och den har en vindhastighet på 110 km/h. Halsen är ganska smal, vilket ger en koncentrerad luftström som därmed skapar mycket kraft och snabb torkning.

Den mycket korta sladden på fönen gör PRO silence lite svårare att arbeta med om eluttaget inte sitter precis intill en spegel. Ljudnivån är relativt hög och det finns ett svagt tjutande ljud vilket kan upplevas lite störande. Designen är neutral och inte speciellt utmärkande. Helhetsintrycket känns lite billigt både i materialval och andra detaljer, så som fönens knappar och text.

BaByliss PRO Silence är en basic hårfön som har de mest grundläggande funktionerna och som fungerar utmärkt för den som inte dagligen använder denna typ av produkt. I relation till vad man får känns den något högt prissatt och det finns många andra produkter med bättre kvalitet för samma pris.

Kraftfullbra koncentrerad luftström
Hög ljudnivåkort sladdbilligt helhetsintryck

Allt om Hårtork

En bra hårtork kan vara den stora skillnaden mellan ett hektiskt morgonkaos och en smidig morgonrutin. Hårtorken är också nyckeln till varje trendig frisyr. Det blir helt enkelt lättare, snabbare, roligare och mer skonsamt att torka och styla håret med en bra produkt. På marknaden finns en uppsjö av olika modeller, lyxiga superlätta resefönar, ekovänliga designfönar och kraftiga salongfönar. Det skiljer mycket i pris, ljudnivå, blåseffekt samt temperatur för både varmluft och kalluft. Man bör inte snåla då billiga modeller ofta gör håret svårhanterligt, statiskt och frissigt. I vårt test hjälper vi dig att köpa rätt hårtork så att du bara får bra hårdagar framöver.

Viktigaste parametern hos en bra hårtork att den är effektiv men samtidigt skonsam för håret. För het värme kan bränna hårbotten och göra håret både slitet och livlöst. Därför satsar tillverkarna på professionella produkter som inte bara torkar håret snabbt, utan också har vårdande egenskaper så att håret blir mjukt, slätt och glansigt med bibehållen fuktbalans. Keramisk teknik ger en jämn värmefördelning medan joniseringsfunktion neutraliserar positiva joner. Med dessa tekniker motverkas effektivt trassel och statisk elektricitet samtidigt som risken för torrt och sprött hår minskar. Dessutom blir håret lättarbetat och flexibelt för att enkelt skapa snygga frisyrer både på kort och långt hår.

Är du van vid förra generationens hårtork kommer du att förvånas över den följsamhet, lyster och glans som en ny modern hårfön ger.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.