Uppdaterad  

Hårtork: 12 produkter i test

Dags att köpa en ny och effektiv hårtork? Vi har har testat hårtorkar från märken som GHD, Dyson och Remington. För att vi ska kunna utse en hårtork till bäst i test, måste den vara effektiv, ha munstycken som kompletterar hårfönen väl samt gärna en ergonomisk utformning.

Hårtork bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Design och testparametrar i vårt test av hårtorkar är framtagna av professionella frisörer. Produkterna har sedan använts på personer med olika hårtyp och kvalitet. Nedanstående testparametrar har bedömts i testet:

  • Resultat: Hur blir håret efter att du använt fönen? Motverkar fönen ett frizzigt och trassligt hår och ger den lyster och glans?

  • Blåseffekt och temperatur: Hur mycket funktioner har fönen gällande blåseffekt och temperatur? Har den ett kallt temperaturläge? Hur effektiv är fönen? Är de varma temperaturerna lagom eller för varma/kalla?

  • Funktion och användarvänlighet: Hur är fönen att hålla i och hur reglerar man fönens funktioner? Är den tung och är vikten välbalanserad i handen? Medföljer tillbehör så som olika typer av munstycken och hur lång är sladden? Hur lätt är fönen att använda? Har fönen en hög eller störande ljudnivå?

Fönarna är testade av både frisörer och privatpersoner. Frisörerna har i sina tester utgått från ett konsumentperspektiv och använt hårtorkarna så som deras kunder skulle använda dem. Parametrarna ovan tillsammans med produktens pris är sedan det som ligger till grund för betyget.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste hårfönar. Jämför pris på samtliga listade hårtorkar på PriceRunner.

1. Babyliss Pro Digital 6000E - BÄST I TEST HÅRTORK

Kraftfull och tystgående hårfön för den som vill ha enkla knappar och snabb torkning

Babyliss Pro Digital BA6000E

Direkt när man slår på Babyliss Pro Digital lägger man märke till att detta är en hårfön som går tystare än många andra. Det beror bland annat på att fönen har en digital motor, som inte bara låter mindre utan också bjuder på ett ordentligt luftflöde.

Traditionell design men lätt att hålla i

Designen är visserligen av traditionellt mått men Pro Digital är ändå avsevärt mycket lättare att hålla i än vad den ser ut att vara, vilket också gör den smidig att använda. Armen hinner aldrig bli trött även om håret är tjockt och tar längre tid att torka. Bland de tre tillbehören, en diffuser och två munstycken, erbjuder Babyliss Pro Digital det tunnaste munstycket på marknaden. Med en bredd på 4 millimeter går det att jobba med rejäl precision.

Torkar torrt snabbt

Luftflödet är väl tilltaget och det tar inte många minuter att föna håret helt torrt. Det finns dessutom tre olika lägen för lufthastighet, inklusive ett turboläge som ökar både flödet och lufttrycket avsevärt. Det går att ställa in fönen för att blåsa kall luft, vilket är en fördel då man vill fixera frisyren. Dessa olika inställningar regleras enkelt genom tydliga knappar på handtaget. Temperaturen när värme används håller 70 grader, vilket innebär att risken för att håret ska skadas minskar rejält och tillsammans med ett värmeskydd blir håret vackert glansigt.

Detta är en riktigt bra fön - rejält luftflöde, lång sladd, låg volym och lätt att hålla i. Det enda negativa är att den känns lite plastig, men det är inget som påverkar Babyliss Pro Digital från att prestera på toppnivå.

Effektivkraftfulltystgåendeenkla knappar
Lite plastigdyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
NetOnNet Logotyp

Babyliss 6000E Pro Digital

990 kr
Proshop Logotyp

Babyliss Hårtork Pro Digital - 2200 W - I lager, 1-2 vardagars förväntad leveranstid

1 015 kr
Hemmy Logotyp

Babyliss - 6000E - FRI frakt

1 016 kr

2. GHD Helios - BÄSTA PREMIUMVAL HÅRTORK

En effektiv och snygg hårfön, passar den som vill ha en lätt och lyxig fön

GHD Helios 2200W

Det är svårt att inte bli nyfiken när GHD släpper loss nya produkter på marknaden. Det är därför föga förvånande att intresset för GHD Helios snabbt blev stort. Men håller GHD samma höga standard som tidigare? Svaret är tveklöst ja.

Lätt att jobba med

Precis som med GHDs tidigare hårtorkar, är även Helios ett välgenomtänkt stylingverktyg som håller vad pitchen lovar. Helios lovar till exempel att vara betydligt lättare att jobba med. Ärligt talat brukar skillnaden på tyngden vara liten när man jämför fönar, men GHD Helios känns faktiskt lättare redan när man plockar upp den ur kartongen.

Även ljudnivån visar sig vara mer behaglig än den hos andra produkter i det är segmentet. Det är klart att den låter, visa oss den hårtork som inte gör det. Men man slipper bli lomhörd, vilket är en klar bonus på morgonkvisten när håret ska fixas inför dagens prövningar.

Tyst hårfön som torkar håret snabbt

GHD Helios är inte bara avsevärt mycket lättare och tystare, den är även riktigt effektiv på att torka håret. Den bjuder på bra blås, men huruvida detta har något att göra med den marginellt uppstärkta motorn eller inte låter vi vara osagt.

Designmässigt ser kanske Helios på håll ut som vilken hårfön som helst. Men när man håller i den och tittar på den mera noggrant, inser man att det faktiskt är en riktigt stilig hårfön man har att göra med. Att den dessutom finns i flera olika färger att välja bland är onekligen ett litet extra plus i kanten.

Välgenomtänkt design

Fönen är försedd med en ögla av silikon, för att möjliggöra enkel upphängning. Knapparna är lätta att komma åt på handtaget och utöver kontroller för luftstyrka och värme, finns även ett läge för kall luft. Givetvis använder sig Helios av jonisk teknik med ett glansigt hår som resultat.

GHD Helios är verkligen en välgenomtänkt produkt där utvecklingen gått framåt sedan GHDs senaste släpp av hårfön. Den är enkel att manövrera, torkar riktigt snabbt, har en oerhört generös sladdlängd och lämnar en glänsande svall efter sig.

Lätt, torkar snabbt, snygg
Dyr

3. Xiaomi Mi Ionic H300 – BÄSTA BILLIGA HÅRTORK

En nätt hårtork som passar bra för den som vill ha en tystgående modell

Xiaomi Mi Ionic H300

Xiaom Mi Ionic H300 är en hårtork i nätt format som utseendemässigt påminner om en av de dyraste hårfönerna på marknaden. Ja, det är lätt att se vart Xiaomi hämtat sin designinspiration från. Men då frågar man sig förstås, hur håller den måttet mot en produkt som kostar tio gånger så mycket.

Även om det finns mycket som skiljer Xiaomi Mi Ionic H300 från sin stilförebild – bland annat själva motorn och tekniken, så finns det faktiskt vissa likheter också. Även bortom just designen. Hårtorken från Xiaomi är exempelvis riktigt lätt viktmässigt (465 gram inklusive sladden, men utan det medföljande munstycket). Den håller också en förhållandevis låg temperatur, även på maxinställningen. När vi mäter temperaturen på utblåset, hamnar det konsekvent under 60 grader. Detta innebär att den är förhållandevis snäll mot håret, ur ett värmeperspektiv.

Det går lätt att ändra mellan kall- och varmluft och en liten lampa visar när du har den högre temperaturen (röd ljusindikator) eller den lägre (blå ljusindikator). Även blåsstyrkan regleras med en knapp på handtaget och det finns två lägen att välja på.

Tystgående och utmärkt som resefön

Det finns ingen hårtork som är tyst, men Xiaom Mi Ionic H300 är ändå förhållandevis tystgående jämfört med många andra modeller på marknaden. Det ska dock nämnas, att sladden är rätt kort med sina 170 centimeter – något man får tänka på om man har långt mellan spegel och vägguttag.

Den vita ytan känns fin och fräsch, men skuffas lätt och får snabbt små svarta märken. Är man på jakt efter en hårfön för hemmabruk, som även kan dubbla som en bra resefön, så är Xiaom Mi Ionic H300 ett utmärkt val. Den tar upp lite plats, är så lätt att hålla i att till och med barn tycker den är kul att använda, samt har en behaglig temperatur samtidigt som den torkar håret effektivt.

Lättlåg temperaturnätt design
Kort sladdfår snabbt skuffmärken

4. Dyson Supersonic

Supereffektiv och tystlåten hårfön för den som använder fön ofta

Dyson Supersonic

Dyson Supersonic är ett lysande bevis på att det går att förändra hur vi fönar hår. Det första man lägger märke till är designen; Supersonic ser inte ut som en traditionell hårtork. Detta beror på avsaknaden av det värmelement med tillhörande fläkt som finns i vanliga hårtorkar.

Digital motor som skiftar tyngdpunkten

Den digitala motorn är placerad i handtaget, vilket innebär att tyngdpunkten skiftas till att ligga i handen. Hårfönen är därför inte alls lika jobbig att hålla i. Likväl är Supersonic otippat tung men tack vare hur vikten är balanserad så påverkar inte tyngden upplevelsen till det negativa.

Mildare temperatur ger snällare torkning

Supersonic har tre olika värmelägen, tre olika luftflöden samt ett kallt läge. Inställningar regleras enkelt via små knappar baktill på fönen. Även om du väljer den högsta temperaturen så blir luften aldrig varmare än 100 grader. En vanlig fön kan bli så varm som upp emot 220 grader. Att Supersonic har en lägre temperatur innebär att håret inte skadas på samma sätt (men hoppa inte över värmeskyddet för det). Dessutom är det härligt att slippa bränna sig i hårbotten. Även materialet som fönen och tillbehören är gjorda av håller sig relativt svala, vilket innebär att man slipper svedda fingrar när man byter munstycke.

Tillbehören, en diffuser och två olika munstycken, är magnetiska, vilket gör det till en ren barnlek att fästa och lossa dem. Det är förvånande tillfredställande att slippa böka med saker som ska skruvas i och fästas i gängor – här säger det bara klick. Till och med ljudnivån är behaglig på Dyson Supersonic.

Lyxig hårtork som inte gör en besviken

Supersonic är ett riktigt lyxblås som det inte går att hitta några fel på. Håret torkar snabbt tack vare det oerhört kraftiga utblåset och resultatet blir glansigt och fint. Prislappen kan dock få även de mest hugade kontokort att jämra sig av fasa. Om man är en person som bara fönar sitt hår inför speciella tillfällen kommer Supersonic sannolikt inte vara en värd investering. Men lägger man mycket tid och pengar på sitt hår och uppskattar den verkligt förhöjda upplevelsen som Dyson erbjuder med Supersonic, då kommer man absolut inte känna sig blåst.

Effektivsnygglåg ljudnivå
Jättedyr

5. GHD Aura Air

En hårfön av utmärkt kvalitet för professionell användning

GHD Aura Professional

GHD lämnar som vanligt inget åt slumpen vad gäller design och kvalitet, inte heller med GHD Aura Air. Den enormt kraftfulla hårfönen har god kvalitet och är enkel att arbeta med.

Mycket generös sladdlängt

Med den väldigt långa sladden på hela fyra meter behöver man aldrig bekymra sig över för långa avstånd mellan eluttag och spegeln. Det är lätt att föna volym då luftströmmen koncentreras bra med munstycket på. Det gör det enkelt att jobba med endast en del av håret i taget utan att resterande delar påverkas och blir frissigt.

Den kraftiga motorn varvar upp och ned vid användning, det vill säga den stannar inte abrupt. Detta påvisar vilken kraft som finns i fönen. GHD Aura Air är designad med en luftspalt mellan luftflödet och ytterskalet, vilket gör att utsidan inte blir varm och det går enkelt hålla i den utan att riskera att bränna sig. Även munstycket är utformat enligt denna design och utluften blir därför aldrig varmare än 44 grader. Det innebär att man kan arbeta med hårfönen mycket nära hårbotten utan att det bränns.

Hårtork med högkvalitet och precision

GHDs produkter håller generellt en hög kvalitet, vilket gör att förväntningarna och kraven på denna produkt ökar. Aura Air håller måttet och lever upp till de högt ställda förväntningarna. Designen är mycket tilltalande och inger en exklusiv känsla. Efter användning upplevs håret friskt, och det ser både tjockt och välmående ut. Sammantaget är detta en professionell produkt som passar bra på frisörsalonger men också lämpar sig för den som kräver en produkt med hög kvalitet och precision.

Väldigt kraftfullexklusiv upplevelselång sladdbra munstycke
Dyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

6. Cloud Nine The Airshot

Snygg hårfön med bra blås för den som vill ha lång sladd

Cloud Nine The Airshot

Denna svarta och stilrena hårfön är inget man behöver gömma undan i en låda. Mattsvart och snygg, ser den ut att höra hemma på en salong.

Lätt att använda med effektivt blås

The Airshot är en fön som vare sig bjuder på några konstigheter eller märkvärdigheter. Den är lätt att använda och blåset är effektivt. Ljudvolymen är vid mätningar ungefär samma som de flesta andra fönar, men upplevs mindre tjutigt. Sladdlängden är väldigt generös. Med sina 2,7 meter känns det nästan som att man kan gå på promenad med den.

På minussidan är The Airshot förvånande tung, vilket gör den jobbig att hålla i efter en stund. Å andra sidan vägs detta upp av att den torkar snabbt. Är det bara ett torrt hår man är ute efter, är vikten inget större problem. Ska man istället föna sitt hår och styla det, då blir det jobbigare.

Jonisering minimerar statiskt hår

Fönen har en joniseringsfunktion, vilket innebär att statisk elektricitet i håret minimeras. Den saknar dock diffuser, det praktiska trattmunstycket som är oumbärligt för många med lockigt hår. Något som med tanke på priset känns lite snopet. Det går naturligtvis att köpa en sådan separat, men till de flesta hårtorkar i detta prissegment (och även betydligt billigare produkter) brukar diffuser ingå. Däremot ingår två munstycken för att rikta luftflödet.

Effektiv men inte helt prisvärd

The Airshot har två värmelägen samt en kylfunktion. En LED-indikator på baksidan av fönen visar om luftstrålen är varm eller kall. Dock känns denna lampa något överflödig.

För en effektiv torkstund fungerar denna stilrena skönhet alldeles utmärkt. Vill du däremot hålla i slantarna, finns det minst lika effektiva men avsevärt mycket billigare alternativ att titta på.

Generös sladdkraftfullsnygg
Väldigt dyrganska tung

7. Remington PROLuxe AC9140

Estetiskt tilltalande hårför för den som vill ha effektivt blås

Remington PROluxe AC9140

Hårfönen Remington PROLuxe är inte bara snygg, den är också mycket kraftfull och samtidigt snäll mot håret. Hårfönen har en 2400 watts AC-motor vilket gör den effektiv.

Snabb torkning gör lägre temperatur möjlig

Håret torkar snabbt utan att det behövs speciellt hög värme. Remington PROluxe har två hastighetsnivåer och tre värmenivåer. Utöver det finns även kylfunktion. I förhållande till kraften som hårfönen genererar är vikten relativt lätt. Fönen ligger bra i handen och känns lättarbetad. Hårfönen har en lång sladd vilket gör den smidig att arbeta med. Den kommer med två tillhörande koncentratorer i olika tjocklek samt en spridare.

Snygg design och färg

PROLuxe är mycket estetiskt tilltalande med sin ljusrosa, glansiga och matta finish samt koppardetaljen som delar de olika ytmaterialen åt. Det gör det extra kul att plocka fram och använda den. Det finns inte mycket negativt att påpeka, utom möjligtvis att man hade kunnat önska en något lägre ljudnivå. I övrigt är Remington PROLuxe en mycket bra produkt som i förhållande till sitt pris verkligen presterar med god kvalitet.

Snygg designmycket kraftfull
Något hög ljudnivå

8. OBH Nordica 5195 Björn Axén AC 2000 W Hair Dryer

Stiligt designad hårtork för den som vill ha medföljande diffuser

OBH Nordica Björn Axén Tools AC 2000W 5195

Med en snygg design och hög finish ger hårtorken från OBH Nordica ett trevligt intryck. Modellen har lång sladd och mycket bra prestanda med tre värmelägen och två hastigheter.

Munstycket skapar en stark ström av luft

Fönens smala munstycke skapar en stark och komprimerad luftström. Håret torkar snabbt och resultatet blir lent, fint och lättjobbat. Knapparna är något i vägen men annars är handtaget skönt oavsett åt vilket håll man riktar fönen. Greppet kan dock vara lite väl brett på mitten för en liten hand.

Snyggt och följsamt hårdiffusermunstycke ingår
Ganska hög ljudnivåväldigt lång och rätt så tung

9. Parlux 3800 Eco Friendly Ionic & Ceramic Edition

Lättviktare till hårtork för den som vill ha flera munstycken

Parlux 3800 Eco Ceramic & Ionic

Parlux 3800 är en rätt liten och smidig hårfön som är tillverkad i återvinningsbara material. Den har keramiska värmeelement som använder jonteknik för att göra håret blankare och mindre flygigt. Det kan låta som hokus pokus men det funkar faktiskt.

Förvirrande knappar

Reglagen är distinkta men har en något förvirrande färgsättning, exempelvis är kalluftknappen röd. Detta är ingen resefön i riktig bemärkelse, men formatet gör den lätt att packa ner. Vi gillar att fönen, förutom att vara riktigt bra, visar miljöhänsyn.

Låg viktoch torkar håret snabbt. 2 munstycken medföljer
Något vassa reglage mot handeningen diffuser

10. Philips DryCare PRO BHD272

En hårtork för den som mest vill ha grundfunktionerna

Philips DryCare Pro BHD272

Är man ute efter en hårtork som blåser liv i håret men inte rikedomarna ur plånboken, har Philips många prisvärda modeller att välja bland. Philips DryCare PRO BHD272 är inte en av de allra billigaste hårtorkarna, men priset håller sig ändå i det lägre segmentet.

Pålitlig hårfön med standard motor

Det här är en pålitlig maskin som gör ungefär det man förväntar sig av den. Motorn med sina 2100 W är ganska standard när det kommer till effekten på de flesta hårtorkar – men det ska sägas att effekten inte säger allt. Jämför man med Dysons vrålåk som är känd för sin snabba torkning, så har den en motor med 1600 W – man ska med andra ord inte utgår från att ju högre effekt, desto mer effektiv fön.

Philips DryCare torkar håret relativt snabbt, vilket är tur för den känns något obalanserad i handen. Tittar man på vikten, är den inte tyngre än andra hårtorkar. Men den upplevs ändå tyngre i handen. Man blir snabbt lite småtrött i handleden, vilket vi därför gissar har att göra med utformningen snarare än själva vikten.

Sladden är något kort

Fönen är snygg och man kan med stolthet ha den hängande framme i den lilla öglan som hårtorken är utrustad med. Ett litet minus för att sladden inte är längre än 1.8 meter – visserligen en längd som för det mesta räcker alldeles utmärkt. Men har man inte ett uttag i badrummet eller i närheten av sin spegel, kan 1.8 meter faktiskt vara i lite kortaste laget.

Är man en person som fönar håret ofta och även använder hårtorken som ett stylingverktyg för mer avancerade frisyrer, kan det vara värt att lägga några kronor till och få en maskin som ligger skönt och otvunget i handen.

Snygg, bra pris, effektiv
Känns tyngre än vad den är, lite kort sladd

11. Remington Advanced Colour Protect Dryer

Effektiv hårfön för den som vill ha generös sladdlängd

Remington Advanced Colour Protect Dryer AC8605

En hårfön särskilt framtagen för att göra färgat hår glansigare - kan det verkligen vara en produkt man behöver? Nja, inte direkt.

Hårtork som är belagd med sheaolja

Enligt Remington är denna fön utrustad med en så kallad färgskyddsvärmesensor som ska se till att fönen ger den perfekta temperaturen samtidigt som den ska motverka överhettning. Hårfönens galler är dessutom belagt med ett lager som innehåller sheasmörolja och UV filter, och det är dessa funktioner som ska ge ett färgat hår extra glans.

En standard hårtork

Detta är visserligen en kraftfull hårtork, men något tydligt glansigare resultat efter användning märks inte av. Hårfönen är dessutom ganska hödljudd. Remington Advanced Colour Protect Dryer torkar håret snabbt och har alla funktioner man kan önska hos en hårtork: diffuser, munstycken, tre olika värmelägen samt kalluft. Håret upplevs definitivt som mindre frissigt och slätare efter användning, men wow-upplevelsen vad gäller extra glans uteblir och på frågan om folk med färgat hår verkligen behöver en särskilt anpassad hårtork så svarar vi nej.

Effektivlång sladdbra pris
Det utlovade glanset uteblir

12. Braun HD710

Billig hårtork med ett skönt grepp, för den som vill ha prova-på garanti

Braun Satin Hair 7 HD 710

Braun HD710 drar mest ström av alla hårtorkar i detta test med sina 2200 W men är ändå ganska svårjobbad.

Högljudd fläkt och kort sladd

Fläkten är högljudd och varken värmeläget, kalluftsläget eller blåseffekten imponerar. Tyvärr är också sladden för kort med sina 1,9 meter. Vi gillar dock skjutreglagen som gör det svårt att byta temperaturläge av misstag under användning. De stör inte heller greppet. Till sin fördel är fönen relativt billig och har 60 dagars köp och prova-garanti.

Billigbra slutresultatskönt greppprova-på garanti
Hög effekt men ändå en klen hårfön

Allt om Hårtork

En bra hårtork kan vara den stora skillnaden mellan ett hektiskt morgonkaos och en smidig morgonrutin. Hårtorken är också nyckeln till varje trendig frisyr. Det blir helt enkelt lättare, snabbare, roligare och mer skonsamt att torka och styla håret med en bra produkt. På marknaden finns en uppsjö av olika modeller, lyxiga superlätta resefönar, ekovänliga designfönar och kraftiga salongfönar. Det skiljer mycket i pris, ljudnivå, blåseffekt samt temperatur för både varmluft och kalluft. Man bör inte snåla då billiga modeller ofta gör håret svårhanterligt, statiskt och frissigt. I vårt test hjälper vi dig att köpa rätt hårtork så att du bara får bra hårdagar framöver.

Viktigaste parametern hos en bra hårtork att den är effektiv men samtidigt skonsam för håret. För het värme kan bränna hårbotten och göra håret både slitet och livlöst. Därför satsar tillverkarna på professionella produkter som inte bara torkar håret snabbt, utan också har vårdande egenskaper så att håret blir mjukt, slätt och glansigt med bibehållen fuktbalans. Keramisk teknik ger en jämn värmefördelning medan joniseringsfunktion neutraliserar positiva joner. Med dessa tekniker motverkas effektivt trassel och statisk elektricitet samtidigt som risken för torrt och sprött hår minskar. Dessutom blir håret lättarbetat och flexibelt för att enkelt skapa snygga frisyrer både på kort och långt hår.

Är du van vid förra generationens hårtork kommer du att förvånas över den följsamhet, lyster och glans som en ny modern hårfön ger.

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.