Uppdaterad  

Febertermometer: 9 produkter i test

Hanna Rönnqvist

Är det dags att köpa hem en lättanvänd febertermometer? Vi har testat febertermometrar från bland annat Omron, Braun och Medisana. För att vi ska utse en febertermometer till bäst i test, ska den vara lätt att använda, ha en tydlig och tillgänglig display samt mäta temperaturen snabbt.

febertermometer bäst i test

Så gick det till när vi testade

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod av våra produktexperter. Vi har primärt tittat på följande tre områden i vår bedömning:

  • Användarvänlighet: På vilket sätt mäts temperaturen? Går det att stänga av eventuella ljudsignaler? Är skärmen upplyst så den går att läsa av i ett mörkt rum om natten?

  • Funktionalitet: Har den minneskapacitet att spara tidigare mätningar? Syns det när batteriet börjar ta slut? Markerar den med färg om feber uppmäts?

  • Rengöring: Är termometern enkel att rengöra? Finns det hygienskydd som går att byta ut?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste febertermometrar. Jämför pris på samtliga listade febertermometrar på PriceRunner.

Fler tester för enklare vab

1. Braun Thermoscan 7 IRT 6520 - BÄST I TEST FEBERTERMOMETER

Användarvänlig örontermometer med genomtänkt display och färgindikator

Typ av termometer: Öron Batterier: AA (2 stycken), ingår Minne: Ja Ljudlöst läge: Nej

Braun ThermoScan 7 IRT6520

För barnfamiljen är Braun Thermoscan 7 IRT 6520 ett perfekt tillskott i medicinskåpet. Det går att ställa in mätningen efter tre olika åldersgrupper; först spädbarn upp till 6 månader, sedan för de små barnen mellan 6 och 36 månader, och ett tredje läge till alla över 3 år inklusive vuxna.

Lätt att se resultatet

Genom att displayen är vänd mot användaren så syns resultatet snabbt och tack vare den upplysta displayen går det att använda termometern även i mörkret om man vill kolla nattetid. Ett pip indikerar när termometern slås på, när man ställer in den på rätt ålder, samt när mätningen är klar - tyvärr går det inte att stänga av den lilla ljudsignalen.

När temperaturen tas så visar displayen inte bara siffror utan har även tre olika färglägen beroende på temperatur kontra ålder. Blir displayen grön är tempen normal, är den gul så är den något hög och är temperaturen kraftigt höjd blir displayen röd. Detta anpassas efter barnets ålder, ju yngre barn desto tidigare rödmarkering. Åldersinställningen kräver ett extra moment om barn i olika åldrar ska kollas, men det är inget att haka upp sig på.

Mycket hållbar termometer

Det medföljer hygienskydd och en hållare där man kan sätta termometer och skydd när de inte används. 20 stycken skydd ingår, sedan får man köpa extra. Det är synd att pipet inte går att stänga av, men det är en liten detalj för Braun Thermoscan 7 IRT 6520 som med sina övriga egenskaper är en riktigt bra termometer som håller i många år.

Upplyst och lättbegriplig displayokomplicerat batteribytesmarta färgindikationer
Extra moment med åldersinställning varje användning

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Green Spruce Logotyp

Termometer Braun Thermoscan 7 örontermometer

499 kr
Apotea Logotyp

Braun Thermoscan 7 örontermometer IRT 6520

569 kr
Amazon.se Logotyp

Braun IRT6520B ThermoScan 7 Örontermometer, Svart

569 kr

2. Braun NTF 3000

Lättanvänd termometer som går att sätta på ljudlös

Typ av termometer: Panna Batterier: AA Minne: Nej Ljudlöst läge: Ja

Braun No Touch + Forehead NTF3000

Braun NTF3000 tar temperaturen mot pannan, med hjälp av en lins som gör att termometern inte nuddar huden. Termometern kommer med en anvisning som förklarar vilket område av pannan som termometern ska riktas mot. Den här ”no touch”-funktionen gav samma resultat som de andra termometrarna i testet så även om metoden kanske känns lite otillförlitlig så fungerar den bra.

Lätt att känna vart knapparna sitter – även i mörker

Modellen känns kvalitativ och även om det inte är ljust i rummet så känner man lätt var knapparna sitter. En ljus display är tydlig i mörka rum och visar olika färger vid olika förhöjda temperaturer. Den gummerade ytan ger ett bra grepp vid mätknappen som ger bra motstånd vid trycket. En plastknapp hade dock känts mer hygieniskt.

Vi uppskattar att ljudet är avstängningsbart i de fall ett sovande barn ska kollas. Ett vaket barn i rörelse är däremot svårare att undersöka med den här typen av panntermometer, men vi anser trots det att Braun NTF3000 är ett bra köp.

Lätt att användagår att ha på ljudlösbra skärm
Barn i rörelse är svårmätta

3. Omron Gentle Temp 521

Säkert och snabbt resultat och fungerar dessutom för temperaturmätning av ytor

Typ av termometer: Öron Batterier: C32032 Minne: Ja Ljudlöst läge: Ja

Omron GentleTemp 521

Omron Gentle Temp 521 örontermometer går tack vare sin ljusa display och det faktum att ljudet kan stängas av, att använda även nattetid. Detta är något som framför allt föräldrar till små barn uppskattar om febern ska kollas på ett sovande barn i ett mörkt rum.

Feber och yttermometer i ett

Omron Gentle Temp 521 mäter inte bara en eventuell feber, utan fungerar även för den som vill kontrollera temperaturen på exempelvis en flaska välling eller värmd mat för att se så att det inte för varmt. De medföljande hygienskydden (21 st) hålls på plats nära sensorn och ökar chansen att mätningen blir rätt. Den lilla ringen av plast som används vid påtagning av hylsorna riskerar lätt att försvinna eftersom det inte ingår någon förvaring till termometern. Det går fort att få ett resultat och mätningen anses vara pålitlig.

Klockbatterier istället för vanliga

Det som testpanelen ser som Omron Gentle Temp 521:s mesta svaghet är att den går på klockbatterier, något som kanske inte alltid finns på lager i hemmet och kan bli ett störningsmoment om batteriet behöver bytas mitt i sjukstugan. Förutom den detaljen, och att testets minsta öron hade uppskattat ifall mätdelen var mer bekvämt utformad och inte kändes så kantig, så anser vi att Omron Gentle Temp 521 är en effektiv örontermometer som fungerar mycket bra inom sina olika användningsområden.

Fungerar på ytormäter fortsensorn hamnar nära hygienhylsorna
Udda batteritypobekväm mätdel främst för små öron

4. NENO Medic T05 Professionell Infraröd Termometer

Infraröd termometer som passar dig som vill kunna tempa även vätskor snabbt

Typ: IR-termometer Prisklass: Mellan Batteri: 2 st AAA-batterier (ingår ej) Minnesfunktion: Upp till 34 minnesposter Avstängningsbart ljud: Ja Andra funktioner: Kan mäta temperaturen på andra ytor såsom badvattnet eller ersättningen

Neno Medic T05

Med Neno Medic T05 får du en infraröd termometer som snabbt mäter temperaturen på såväl familjens medlemmar som på olika vätskor. Den som vill ha exakt koll på temperaturen på barnets badvatten eller välling kommer förmodligen uppskatta den funktionen.

Färgkodad display och många minnesposter

Neno kan mäta temperaturen med någon centimeters avstånd från ytan, och sedan ser man snabbt resultatet på dess display, förstärkt av färgerna grönt, gult eller rött för snabb bedömning. Själva mätningen tar någon sekund och avslutas med en (avstängningsbar) ljudsignal. Att stänga av ljudet kan underlätta när man ska tempa sovande barn, men för den som vill mäta sin egen panna är det enklare om ljudet är på. Hela 34 mätningar sparas i minnet, en siffra som kan kännas lite väl tilltagen men för den som vill ha full koll på en feberkurva är det ett plus.

Aningens lågt mätresultat

Om man mäter sitt badvatten, kommer termometern varna för väldigt hög feber då? Nej, tack vare att det går att växla mellan olika lägen för ”surface” (yta) och ”body” (kropp) så kommer termometern inte blanda ihop mätresultatet. Med ”surface”-läget valt kommer Nano inte reagera på för låga/höga temperaturer. De få knapparna är enkla att manövrera och termometern har en smart automatisk avstängning vid inaktivitet. Vill man slå på den igen så gör man det med ett snabbt tryck på samma knapp som läser av temperaturen.

Resultatet då? Jämfört med en febertermometer avsedd för öron så ligger Nanos mätningar konsekvent 0,3–0,4 grader lägre vid sina mätningar. Dock är den lägre temperaturen så pass genomgående jämn att resultatet få räknas som exakt, men att man får räkna upp temperaturen 0,3 grader. För dig som vill ha en kontaktlös termometer som kan mäta både feber, vätskor och ytor så är Neno T05 ett riktigt bra val.

Kan mäta på avståndbehövs inga hygienskyddtar vanliga batterier
Mätresultat något lågtinte så enkelt att ta tempen på sig själv

5. Omron Gentle Temp 720

Ergonomisk panntermometer med väldigt snabb mätning och en tydlig display

Typ av termometer: Panna Batterier: C32032, ingår Minne: Ja Ljudlöst läge: Ja

Omron GentleTemp 720

Precis som med många andra panntermometrar kan Omron Gentle Temp 720 även vara behjälplig för att mäta temperatur på ytor, vilket är välkommet om man till exempel vill se hur varm en flaska mjölkersättning, välling eller kanske en barnmatsburk är innan servering. Det går väldigt snabbt att mäta, på en sekund är resultatet framme, dock så rekommenderas tre mätningar i rad för att få ett tillförlitligt resultat.

Termometer som är lätt att hålla i

Omron Gentle Temp 720 har ett lättavtagbart skydd och känns bra i greppet. Mätningen sker 3-5 centimeter från pannan vilket är bra ur ett hygienperspektiv då den kontaktlösa mätningen minskar risken för att sprida smitta. För en vuxen eller ett sovande eller stillasittande barn fungerar det som den ska, men om man håller i termometern för länge kan det resultera i att termometern mäter fel då den läser av omgivningstemperaturen som något högre och därför visar ett lägre värde i mätningen. För den som har små barn som gärna rör sig mycket kan det därför vara lite svårare att få rätt värde.

Enkelt att läsa resultatet

Det är lätt att se resultatet på den stora och tydliga displayen och det finns även en inställning för att sätta termometern på ljudlös. Gentle Temp 720 känns direkt användarvänlig med sina två knappar, den ena används för att starta upp och där går det även att se sparade mätningar. Knapp nummer två används för själva tempmätningen. Termometern stänger av sig själv efter användning.

Omron Gentle Temp 720 är en termometer som fungerar bättre eller sämre beroende på förutsättningarna hemma hos användaren, och det bör man vara medveten om när man planerar ett eventuellt köp.

Mätningen tar bara en sekundanvändarvänligkan även mäta yttemperaturer
Drivs med klockbatteritre mätningar rekommenderas för korrekt värderesultatet kan bli fel om den legat i handen för länge

6. Withings Thermo

Smidig febertermometer som gör det lätt att ta tempen utan att störa barnet

Typ av termometer: Panna Batterier: AA (2 stycken), ingår Minne: Ja Ljudlöst läge: Ja

Withings Thermo

Örontermometrar har i stort sett blivit standard i de flesta hem med barn. Men det är också många små som tycker att det är obehagligt att få tempen tagen i örat. För att inte tala om att deras vuxna upplever det svårt att rikta en örontermometer rätt. Då är en panntermometer något att överväga, och Withings Thermo är en sådan.

Snabb avläsning

Med Withings Thermo får man snabbt en temperaturavläsning. Den ska föras i en särskild linje över pannan – från mitten och rakt ut. För att få en bra mätning, får man lov att svepa bort eventuellt hår från ansiktet. Mätningen tar bara ett par sekunder och termometern vibrerar när läsningen är klar.

Det räcker med att man håller Withings Thermo någon centimeter ovanför huden, för att den ska läsa temperaturen. Man behöver med andra ord inte vidröra själva huden. Detta kombinerat med att den vibrerar och inte piper, innebär att det är enkelt att ta tempen även på ett sovande barn utan att riskera väcka dem ur febervilan.

Irriterande med app-kravet

Withings Thermo används tillsammans med en app, vilket faktiskt lyckas vara både en styrka och en svaghet. Det är praktiskt att kunna se hur febern utvecklas genom att klicka sig in på respektive familjemedlems profil. Men om man inte installerar appen och synkar termometern med den, verkar det vara omöjligt att göra en första mätning. När appen är Withings Thermo väl är synkade, behöver man inte koppla mätningen till någon av de profilerna man skapat. Vilket gör att det känns något ologiskt att låsa den första användningen av termometern till installationen av appen.

Mätningarna som görs med denna Withings Thermo, stämmer väl överens med de mätvärden man får med andra termometrar som vi använt för att jämföra. Med andra ord känns resultatet pålitligt.

Termometern upplevs vara robust och är enkel att greppa. Att få till mättekniken är lätt och batterierna byts smidigt med hjälp av en liten magnetisk lucka som öppnas och stängs med lätthet.

Withings Thermo är enkel att använda, men det är ett klart minus att det krävs appinstallation innan den fungerar. En annan nackdel är priset – det är svårt att motivera ett så högt pris då medicinskåpet ska uppdateras, när det finns så många andra enkla, pålitliga och mer prisvärda febertermometrar att välja bland.

Lättanvändsnabba mätningarpålitligt resultat
Bunden till appendyr

7. Medisana TM 750

Termometer för både panna och öra som även kan mäta temperatur på vätska och ytor

Typ av termometer: Multi Batterier: AAA (2 stycken), ingår Minne: Ja Ljudlöst läge: Nej

Medisana TM 750

Medisana TM 750 är ett mätinstrument med många olika användningsområden, en så kallad multitermometer. Den kan inte bara kontrollera om man har feber utan kan även mäta värmen på vätska, till exempel kontrollera om badvattnet är för kallt eller mjölkersättningen för varm. Det går dessutom även att mäta temperaturen på ytor, som exempelvis ugnsluckan.

Display med färgindikator

Färgen på displayen visar vilket läge temperaturen ligger i och termometern sparar de 30 senast utförda mätningarna. På plussidan är också funktionen med att ljudet är avstängningsbart. Det medföljer inga hygienskydd men Medisana TM 750 har ett hårdplastlock som skyddar mätsensorn, och det följer även med en förvaringspåse.

Svårt att mäta mot pannan

Mätningen mot pannan var aningens krånglig och gjorde att exaktheten i resultaten blev lite sämre. De andra metoderna var enklare och fick ett bättre resultat, och multifunktionen med att även kunna mäta ytor och vätskor kom till användning förvånansvärt mycket oftare än testpanelen först trodde.

Mäter både kropps-yt- och vätsketemperaturlättavläst färgindikatorgår att ställa på ljudlös
Pannan något svår att mätasaknas hygienskydd

8. VisioFocus

Febertermometer med många funktioner som kan mäta temperatur på alla slags ytor

Typ av termometer: Multi Batterier: AAA (4 stycken), ingår Minne: Ja Ljudlöst läge: Nej

Tecnimed Visiofocus

VisioFocus kan mäta det mesta, inte bara kroppstemperatur, och är en multitermometer av ett slag som känns väldigt futuristisk. Förutom att se om du har feber så kan man med VisioFocus kolla tempen på såväl vätska som mat och andra ytor, och den mäter även vilken temperatur det är i rummet.

Två sätt att läsa temperaturen

Ett skyddslock sitter för sensorn och fälls åt sidan vid användning. Termometern riktas sedan mot pannan för att läsa av kroppstemperatur och resultatet visas inte bara på displayen utan även som en projicerad bild på den avlästa ytan. Att mäta temperaturen i pannan är lätt och termometern ger ett tillförlitligt svar.

Vid rumstemperaturmätning visas resultatet bara på displayen. Ska man använda termometern på natten så uppskattas både den upplysta displayen och funktionen med att det går att stänga av ljudet.

Svårt att ta tempen på sig själv

Det enda problemet som VisioFocus har är att det nästan krävs en spegel för att det ska gå att ta tempen på sig själv. På skärmen visar en illustration om du är på rätt mätavstånd, men du ser inte själv displayen om du har tempen vänd mot dig vilket gör det svårt att säga om resultatet är korrekt, något som sänker betyget lite grann. Annars är VisioFocus framtidens termometer som är användarvänlig trots sina mängder av olika funktioner.

Användarvänligfunktionellkan mäta såväl kropps- som yt- och lufttemperatur
Bökigt att mäta sin egen temperatur

9. Tommee Tippee Digital Febertermometer

Tydlig örontermometer med stor knapp och liten mätdel som passar små öron

Typ av termometer: Öron Batterier: CR2032 Minne: Ja Ljudlöst läge: Nej

Tommee Tippee Digital Ear Thermometer

För den som har en bebis eller små barn är Tommee Tippees termometer en optimal lösning tack vare den smala mätdelen som får plats även i små örongångar. En ljudindikator markerar om temperaturen når upp till nivån av feber, en funktion vi gärna skulle sett att det gick att stänga av.

Bra storlek som ligger skönt i handen

Storleken på febertermometern från Tommee Tippee är bra och den ligger bra i handen. Knappen markerar tydligt när den är nedtryckt. Vi hade hellre sett att knappen var i plast än i gummi då det skulle vara uppskattat att kunna sprita den för att minska risken för smittspridning vid till exempel magsjuka.

Svårt att få loss skyddet

Termometern har hygienskydd vilket är bra och det ingår också i förpackningen tillsammans med en liten ring för applicering av skydden. Tyvärr är det aningens bökigt att få loss skyddet när man är klar. Det går att köpa till extra skydd i efterhand men testpanelen saknar någon slags förvaring för skydden som nu riskerar att försvinna bland de andra produkterna i medicinskåpet.

Sammantaget är Tommee Tippee Digital Febertermometer vad vi skulle kalla för en traditionell termometer för mätningar i örat som gör sitt jobb.

Liten mätdelbra knapp och tydlig display
Ljudet går inte att stänga avfinns ingen hygienskyddsförvaring
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss