1. Bäst i test

Stort test: 12 testade dammsugare

Profilbild
Elina Blom

Uppdaterad 10 februari 2021

Söker du efter en riktigt prisvärd och stark dammsugare? Vi har testat dammsugare från en rad kända märken såsom Electrolux, Philips, Dyson och Miele. Se vilken som blir bäst i test här.

Dammsugare bäst i test

Vi testar hela tiden nya dammsugare och uppdaterar testet med ny fakta om de dammsugare vi har på långtidstest. Alla dammsugare testas i flera månader. De som presterar bra behåller vi över tid för att kontrollera att de även håller vad de lovar på sikt. Förutom att mäta upp ljudnivå, aktionsradie och andra parametrar testar vi även prestanda, användarvänlighet och byggkvalitet.

  • Hur stark är dammsugaren? Klarar den mattor med lång lugg? Kort lugg? Nivåskillnader såsom trösklar, klinkerfogar och annat?
  • Hur bra är munstyckena? Suger de in all smuts eller skickar de iväg en del av smutsen åt andra håll? Fungerar det ur alla vinklar eller måste du gå på med främre delen av munstycket? Kommer du lätt åt under möbler?
  • Vad ingår? Vilka munstycken? Vilka funktioner finns på dammsugaren?

Bilder från när vi testar dammsugare

Det är exempel på frågor vi besvarar när vi utför testerna.

Som alltid när vi genomför tester har vi utsatt dammsugarna för en rad olika prövningar i en klassisk vardagsmiljö. Urvalet är baserat på de mest populära dammsugarna på marknaden. Prisjämför dem hos PriceRunner för att hitta bästa pris.

Andra tester för rena hem

1. Electrolux Pure D8.2 Silence - BÄST I TEST DAMMSUGARE

Kompakt, tyst och supereffektiv dammsugare för alla slags hem

Radie: 12 meter Vikt: 7 kilo Decibelnivå: 60 dB (uppmätt), 58 dB enl. Electrolux Påse: 3,5 liter, indikator för byte Övrigt: P-funktion bak, teleskopfunktion, 2 golvmunstycken samt tre mindre ingår, tillverkad i 55 procent återvunnet material

Electrolux PD82ANIMA

Att en dammsugare lyckas vara både den bästa och samtidigt en av de tystaste som vi någonsin testat är värt en applåd i sig. Normalt sett brukar dammsugare med en extremt tyst gång inte vara särskilt effektiva, men den uppfattningen kommer på skam rejält efter att vi använt Electrolux Pure D 8.2 Silence en stund. Sugförmågan är helt fantastisk och skräpet avlägsnas skoningslöst från alla utrymmen och vrår, detta dessutom utan att dammsugaren suger fast sig i underlaget. Det här är med andra ord en dammsugare som dessutom är väldigt behagliga att använda överlag.

Vi noterar även att man når väldigt långt, tack vare den generösa aktionsradien. Att slippa dra ur sladden för att den är spänd och hitta en ny kontakt är en befrielse, och under vårt test så klarar vi att dammsuga nästan hela undervåningen i huset utan att behöva koppla ur och koppla in den på nytt. Det här hör inte till vanligheterna överhuvudtaget, och definitivt inte i den här prisklassen. En annan trevlig bonus är att man kan öppna utrymmet där dammsugarpåsen sitter monterad utan att man måste ta loss slangen. Ja, det här är är överlag en väldigt lättanvänd och smidig dammsugare. Den är kompakt och smart och känns som en premiumprodukt rakt igenom.

Om vi ska anmärka på någonting så är det att det saknas fästen för slangen på sidorna.

Electrolux testvinnande dammsugare Pure D8.2 Silence

Tre lägen

Electrolux Pure D8.2 Silence har tre olika lägen när det handlar om sugstyrkan: Ett mattläge, ett golvläge och ett extra tyst läge. Dessutom finns ett ”smart” läge som innebär att dammsugaren automatiskt anpassar sugstyrkan efter underlaget. Den här funktionen lämnar dock en del i övrigt att önska, och vi noterar bland annat att dammsugaren ibland stänger av sugningen helt och hållet, speciellt vid stora nivåskillnader. Städresultatet i det här läget blir också väldigt ojämnt. Å andra sidan är dammsugaren riktigt bra i sitt normala läge, så det spelar ingen större roll.

Allt är väldigt användarvänligt, och det märks att man verkligen lagt ned arbete på att göra den här dammsugaren smidig i vardagen. Bara en sådan sak som att den kan startas med en knapp på handtaget och att man även kan justera sugstyrkan direkt på handtaget är utmärkt. Det går även väldigt smidigt att göra röret längre och att byta munstycken. Det är glädjande nog enkelt att byta påse också. Givet dammsugarens kompakta utformning så blir påsarna också förhållandevis små, så det är tur att den saken inte är besvärlig.

Letar du efter en tyst och effektiv dammsugare som inte kompromissar på nästan något plan alls, ja då är det här ett utmärkt val.

Suger utmärktsmidiga reglage på handtagettystkompakt och lättanvändstor aktionsradie
Strömkabeln kunde ha mer kraftfull inrullningsmekanismpåsen är liten

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Cdon Logotyp

Electrolux Golvdammsugare PD82-ANIMA Pure D8 Chili Red

2 490 kr
Elgiganten Logotyp

Electrolux D8.2 Animal dammsugare PD82ANIMA

2 990 kr
Electrolux Home Logotyp

Electrolux PD82-ANIMA

2 990 kr

2. Dyson V11 Absolute - BÄSTA PREMIUMPRODUKT

Kraftfull trådlös dammsugare med många funktioner för både huset och bilen

Typ: Cyklondammsugare av radialtyp Mått: 128,6 (L) x 25 (B) x 26,1 (H) cm Munstycken: Städmunstycke med mjuk vals, kombinationsmunstycke, städmunstycke för direktdrift, fogmunstycke, dammborste, miniverktyg (motordrivet) Sugeffekt: 220 med boost. Vikt: 3 kg Övrigt: Garanti 2 år, 9 tillbehör ingår

Dyson V11 Absolute Extra Generation 2020

Trådlösa (och påslösa) Dyson V11 Absolute imponerar onekligen tack vare sin enorma sugförmåga. Den matchar inte riktigt en traditionell dammsugare av det slag som de flesta svenskar äger, men den räcker å andra sidan till för det mesta. En av fördelarna med den här typen av dammsugare är att man slipper trilskas med en sladd. En annan trevlig aspekt av det här konceptet är att man kan använda dammsugaren till en massa annat, bland annat för att suga rent bilen eller köksbänken (den går att använda som handdammsugare).

Trots att den kommer med inte mindre än nio tillbehör så är det väldigt lättanvänd. Det finns inte ens någon manual som berättar hur du ska använda de olika tillbehören, men det är å andra sidan helt uppenbart, vilket säger en del om hur pedagogiskt utformad Dyson V11 Absolute är. Den är även väldigt smidig att tömma, och att byta munstycken och filter är rena barnleken.

Riktigt bra konstruktion

V11 är en välbalanserad och behaglig dammsugare som du kan använda länge utan att bli trött. Den enda trista aspekten är att man måste hålla inne en knapp konstant under sugningen. Det är inte särskilt jobbigt, men en funktion som låser knappen hade varit trevligt.

Behållaren rymmer ganska stora mängder smuts och damm (0,76 liter). Har du husdjur får du tömma den ungefär varannan städning. Materialet packas väl.

Dysons skaftdammsugare är lika kompetent som en traditionell dammsugare

Det ingår ett väggfäste där dammsugaren med fördel också laddas, men vill man bara ställa ifrån sig V11 tillfälligt är det inte särskilt smidigt. Man måste lägga den ned, för om man lutar den mot någonting så ramlar den ganska lätt. Det vill man inte, eftersom det finns en del ömtåliga delar på den, bland annat en display.

Skillnaden mot tidigare dammsugare från Dyson är att den V11 Absolute är begåvad med ett mer kraftfullt batteri, och så den där displayen. Den visar bland annat hur mycket batterikapacitet som återstår och vilken sugkraft som används för tillfället. Det här är inget du måste välja själv, utan dammsugaren känner med automatik av vad som krävs, oavsett underlag. Skulle man dammsuga på två underlag samtidigt blir V11 Absolute lätt lite förvirrad, till exempel om halva munstycket är på mattkanten och resten på hårdgolvet.

50 minuters drifttid lär vara tillräckligt för de flesta som har ett normalstort boende, och det är för övrigt riktigt imponerande siffror. Om du har behov av längre drifttid så kan du köpa till ett extrabatteri.

Den som letar efter en mångfacetterad dammsugare som även är enkel att använda och som för sin typ har en förhållandevis kraftfull städprestanda har hittat rätt.

Bra städresultatlätt att användamånga tillbehör inkluderade
Svår att ställa ifrån sigingen ”semestergas”

3. Philips Performer Compact FC8373/09 - BÄSTA BILLIGA DAMMSUGARE

Kompakt och enkel modell för det lite mindre hushållet

Energiklass: A Utsläpp: Klass A Mattor: Klass D Hårda golv: Klass A Påse: 3 l P-funktion: Bak Aktionsradie: 9 m Vikt: 4,2 kg Decibelnivå: 78 Övrigt: Teleskophandtag. Borststycke, fogmunstycke och munstycke för hårda golv ingår.

Philips FC8373

Philips Performer Compact är en dammsugare som är väldigt liten och nätt. Det här gör den vettig för mindre bostäder.

Att dammsuga större ytor med den är däremot inte särskilt smidigt, inte minst då den har alldeles för kort sladd, något som innebär att man får byta vägguttag ofta. Dessutom låter den ganska mycket, så att dammsuga under längre perioder blir ansträngande.

Den bjuder dock på en del smarta lösningar som vi uppskattar, bland annat ett borstmunstycke som är monterat direkt på röret, vilket ger snabb och smidig tillgång till det. En aspekt av den saken är att man inte riskerar att tappa bort munstycket, eftersom det förvaras tillsammans med resten av dammsugaren.

Kommer åt på många platser

Standardmunstycket är mycket platt, vilket innebär att det är lätt att komma åt utrymmen som klumpigare munstycken inte klarar, till exempel under låga möbler och inskjutna socklar. Med det inte sagt att jobbet blir utmärkt utfört alla gånger. Det saknas nämligen en del sugförmåga på kanterna av munstycket, vilket gör att man inte alltid för med allt damm.

Framåt och bakåt suger den okej, men man får inte vara för snabb över golvet för då hinner den inte med. Ibland måste du gå över samma yta ett par-tre gånger innan det blir rent.

Givet den kompakta utformningen så är det här en dammsugare som är rätt behaglig att använda. Den rullar lätt och tar sig över trösklar utan problem. Det är dessutom smidigt att byta påse. En annan fördel med en kompakt dammsugare är att den inte tar någon större plats i anspråk när det handlar om förvaring.

Här erbjuds dock i princip inga mer avancerade funktioner. Du kan inte ens justera sugstyrkan, och det finns bara ett fäste för slangen (på baksidan). Det här är ned andra ord primärt en dammsugare som passar bra i små hushåll. Man får inte ha några behov av enorm sugkraft heller, utan det är bättre att städa ofta. Den här dock prismässigt mycket överkomlig och gör det den utlovar.

Smidiglätt att stuva undanlätt att komma åt i trånga utrymmen
Begränsad prestandakort sladd

4. Electrolux UltraOne Zuogreen+

Effektiv dammsugare av hög kvalitet för den miljömedvetna

Klass: A Utsläpp: Klass A Decibelnivå: 68 Vikt: 7,5 kg P-funktion: Bak samt på sidorna Mattor: Klass B Hårda golv: Klass A Övrigt: Teleskophandtag, indikator för påsbyte, 3-i-1-munstycke inkluderat

Electrolux UltraOne EUO9GREEN

En tyst dammsugare innebär ofta begränsad prestanda, men inte i det här fallet. Trots att Electrolux UltraOne Zuogreen+ relativt tysta gång påverkas inte städprestandan negativt. Det är imponerande, och det är också en av huvudanledningarna till att den här dammsugaren länge stod som segrare i vårt test.

Energieffektiviteten når upp till Klass A. Dammsugaren är dessutom mer miljövänlig än sin föregångare, då den är byggd primärt i återvunnen plast. Den är PVC-fri och kan återvinnas.

Men den största fördelen med den här dammsugaren är förstås att den gör rent. Den har en enastående sugkraft och klarar både mattor och hårda golv utan minsta problem. Det är dessutom lätt att komma åt på besvärliga platser såsom hörn och längs med lister. Det enda förbehåll vi egentligen har rör priset. Det kostar att ligga på topp, som bekant.

Näst intill fulländad

Vi noterar även en mycket finn räckvidd, faktum är att den är bäst i testet. Den är även lätthanterad då de flesta reglage och knappar är väldigt pedagogiskt utformade och placerade. Tydliga symboler guidar dig rätt i det dagliga användandet, och de flesta reglage kan justeras med foten, så att man slipper böja sig ned.

Bärhandtaget är skönt att hålla i och teleskophandtaget lättjusterat. Det har ett grepp som lämpar sig väl för alla handstorlekar. Vi vill även berömma munstycket som utöver att det är försett med hjul även har ett hölje i ett material som för tankarna till silikon. Fördelen med det här är att golvet inte riskerar att slitas av dammsugningen.

Tre hjul (två större baktill och ett mindre på undersidan) gör att det är enkelt att dra runt dammsugaren och att släpa den över hinder som exempelvis trösklar. Alla detaljer håller mycket hög kvalitet, och det känns på många sätt som en näst intill fulländad dammsugare.

Ska vi anmärka på någonting så är det väl i så fall att sladdvindan inte är automatisk, utan man måste hålla in knappen för att rulla in sladden. Det är dock inget större irritationsmoment, och lösningen fungerar trots allt bra. Har du råd är det inte mycket att tveka kring.

  • UltraOne Zuogreen+ har nu ersatts av en ny modell kallad UltraOne EUO9Green. Det är princip samma dammsugare, men med en uppdaterad motor. Den har dessutom blivit snäppet tystare med sina 65 decibel och har även blivit mer energisnål.
Enastående prestandalåter förhållandevis literobustpåkostad
Ingen automatisk sladdvinda

5. Electrolux Ultrasilencer ZUSGREEN+

Mycket sugkraft i ett prisvärt paket för mindre bostad

Energiklass: A Utsläpp: Klass A Mattor: Klass C Hårda golv: Klass A Påse: 3,5 l Vikt: 7,6 kg P-funktion: Vänster, höger samt undertill Decibelnivå: 62 Övrigt: Indikator för påsbyte, 3-i-1-munstycke ingår, teleskophandtag

Electrolux UltraSilencer EUS8GREEN

Electrolux Ultrasilencer ZUSGREEN+ är en ganska tung dammsugare, det bör vi klargöra på en gång. Det gör den dock inte otymplig att hantera, eftersom den är utrustad med rejäla hjul och ett smidigt integrerat handtag som gör den enkel att bära runt på. Den har även stora och tydliga reglage som i de flesta fall kan manövreras med foten, så att man slipper böja sig ned.

Det här är uppföljaren till gamla UItrasilencer Green, och i det nya utförandet har den uppgraderats till klass A när det handlar om energieffektiviteten. Den har dessutom blivit tystare och mer kraftfull, en kombination som imponerar.

Kvalitén på detaljerna är också en källa till glädje, och Electrolux har kostat på den här dammsugaren rejält när det handlar om allt från teleskoprör till handtag och finish. Ett smart silikonhölje på munstycket gör att man inte heller sliter på golven i samband med städningen.

Prisvärd dammsugare

Det finns en del tillkortakommanden som gör att den inte räcker till en topplacering. Bland annat så erbjuder den inte lika stor sugkraft som konkurrenterna, även om det handlar om mycket sugkraft per krona. Dessutom har man sparat in en del på funktioner. Påsen är ganska liten och munstycket måste förvaras separat, vilket gör det lite bökigt med handhavandet.

Vi hade gärna sett en helautomatisk sladdvinda, och inte en som kräver att man håller knappen intryckt under hela inrullningen. Summa summarum måste vi dock ändå rekommendera den, inte minst som ett prisvärt alternativ till de mer avancerade Electrolux Ultrasilencersugarna.

Ultrasilicener ZUSGREEN+ har ersatts av en ny modell kallad EUS8GREEN, som till stora delar ser ut som ZUSGREEN+ men så fått bättre dammupptagningsprestanda och dessutom går tystare. Den väger däremot mer än den här versionen.

Bra prestanda för pengarnalättanvänd
Inte optimal på mattor

6. OBH Nordica Silence Force 4

Stark och stilig dammsugare för soffan och mattor

Energiklass: A Aktionsradie: 8,5 m Påse: 4,5 l Decibelnivå: 66 P-funktion: Bak Övrigt: Indikator för påsbyte, 6 munstycken och teleskophandtag inkluderat

OBH Nordica Silence Force 4

Som tur är så testar vi alla produkter under lång tid, för att kunna fälla ett omdöme baserat på en tids användande. Tiden får ju som bekant inte sällan utvisa var en produkts svagheter finns, och tyvärr så kan vi konstatera att OBH Nordicas Silence Force 4 inte bjuder på någon vidare byggkvalitet. Den har framför allt stora problem när det handlar om att avgöra när påsen är full, vilket får följden att den täpps igen ganska ofta, något som i sin tur leder till att den till sist går sönder. Det här är oerhört synd, för i övrigt gör den precis allt annat rätt.

Vi noterar bland annat en mycket imponerande sugförmåga, speciellt i förhållande till priset. Den fixar hundhåret i soffan, smågruset i hallen och lera på golvet utan några som helst problem. Vi får dessutom med mängder av olika munstycken som också är väldigt enkla att hantera och montera.

Som om inte det vore nog har den en fin aktionsradie tack vare en mycket generös sladd.

Gör mycket rätt men inte allt

Den är vidare så smidig och lätt att dra runt på att den nästan hade kunnat vara bäst i test – om det inte vore för att den var så bristfällig rent konstruktionsmässigt. Det är förstås möjligt att vi kommit över ett måndagsexemplar, men det finns all anledning att ta problemen på allvar ändå. Det kan ju finnas fler måndagsexemplar i omlopp, om inte annat.

Vet man med sig att man tar utmärkt hand om sina hushållsprodukter och ser till att hålla järnkoll dammsugarpåsen (och gärna byter den lite oftare än bara när det blir absolut nödvändigt) så är det här en fantastisk dammsugare. Annars bör man titta vidare.

Lättanvändsmidigfin prestandamånga tillbehör
Inte den bästa byggkvalitetenbara p-funktion baktill

7. Electrolux ESP7GREEN

Ganska tystgående dammsugare med gott om kraft för smutsiga hem

Energiklass: A Utsläpp: Klass A Mattor: Klass B Hårda golv: Klass A P-funktion: Horisontellt samt vertikalt Decibelnivå: 70 Påse: 3,5 l Övrigt: Aktionsradie på 12 m, parkettmunstycke och teleskophandtag ingår

Electrolux SilentPerformer ESP7GREEN

Det som omgående blir uppenbart när vi startar Electrolux ESP7GREEN är att det krävs en del fysisk kraft för att orka dra munstycket över golvet. Vill man underlätta lite så kan man förstås justera ned sugstyrkan, men det är ju synd att behöva försämra städningen bara för att orka hantera dammsugaren. Sugkraften är samtidigt det mest imponerande med den här dammsugaren, så det blir lite av ett moment 22.

Att munstycket ligger så tajt mot underlaget gör det även svårt att få med sig damm och andra partiklar, då de gärna skyfflas runt istället. Vi väljer en enkel lösning genom att luta munstycket lite i bakkant, något som gör den mer lättanvänd överlag. Men optimalt är det ju inte. Det är synd, för det handlar om en i grunden ganska kompetent och tystgående dammsugare.

Säger till när du ska byta påse

På pluskontot får vi istället bokföra de många inställningsmöjligheterna. Det är dessutom enkelt att välja mellan de många olika lägen som finns, och man kan smidigt justera sugkraften (och därmed också ljudnivån).

Dammsugaren är även försedd med en indikator som visar när det är dags att byta påse. Den biten är vidare väldigt enkel, och påsen ”läcker” inte smuts i behållaren.

ESP7GREEN är dessutom en miljövänlig dammsugare, då den är tillverkad till 60 procent i återvunnen plast. Hade man bara fixat till det där munstycket en smula så hade den fått ett betydligt högre betyg, men även trots detta tillkortakommande så får vi ändå klassa den som ganska prisvärd.

Kraftfullmånga inställningar
Munstycket ligger för tajt mot underlagettrög

8. PHILIPS FC8721

Energieffektiv men högljudd för trånga hörn

Energiklass: A Mattor: Klass C Hårda golv: Klass B Påse: 5 l P-funktion: Bak och på högerkanten Vikt: 7 kg Decibelnivå: 78 Aktionsradie: 11 m Övrigt: Teleskophandtag och 2-i-1-munstycke ingår

Philips FC8721

Letar du efter en riktigt energisnål dammsugare kan Philips FC8721 framstå som ett riktigt vettigt köp. Den har faktiskt lägst årlig förbrukning av alla dammsugare som finns med i vårt test. Men trots att den även är lättanvänd och förhållandevis smidig drar vi öronen åt oss, prestandan kommer nämligen lite på skam. Låt oss återkomma till den biten.

Munstycket står ut i mängden, genom att vara utrustat med ganska stora gummiklädda hjul. Det här är förstås jättebra om man inte vill slita på golvytan vid dammsugningen, och dessutom rullar munstycket givetvis lätt till följd av den här lösningen.

Det finns även ett par stora borstar i bakstycket av munstycket som ska fånga upp damm, och det fungerar ganska bra jämfört med konkurrenterna om man tittar på trånga utrymmen som hörn.

Överlag är dock sugförmågan måttlig. Den fungerar tillfredsställande på mattor och hårda golv, men inte mer. Och att köpa en dammsugare handlar ju om att köpa en produkt som ska göra rent på ett tidseffektivt vis.

Lätt att förstå sig på

Den låter även ganska högt, något som kanske kan upplevas störande vid längre städpass. Det handlar dock om ett ganska dovt ljud, det vill säga det brummar mer än det väser.

Dammsugaren är enkel att bära runt på, tack vare ett smidigt bärhandtag på framsidan och ett lika bra handtag ovanpå själva dammsugarkroppen. Handhavandet i övrigt är tänkt att bli ännu smidigare då slangen kan snurras 360 grader där den är kopplad till dammsugaren. Men i praktiken fungerar det här rätt dåligt, eftersom det är lite för trögt.

Reglagen är enkla att förstå sig på, inte minst tack vare tydliga pedagogiska ikoner, men vi får ändå notera ett litet minus för att det är aningen krångligt att justera sugeffekten med foten.

Sladdvindan är utmärkt och även ganska tyst. Det kan man inte säga om konstruktionen i övrigt, däremot. Det skramlar och knakar när man drar den här dammsugaren över trösklar och andra hinder.

Energisnålbra munstycke
Låter högtdålig prestanda

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

9. Miele Complete C3

Lättmanövrerad och välbyggd dammsugare med begränsad sugkraft

Energiklass: G Mattor: Klass D Hårda golv: Klass B Påse: 4,5 l P-funktion: Bak samt på sidorna Vikt: 7,2 kg Decibelnivå: 76 Övrigt: Indikator för påsbyte, teleskophandtag samt tre munstycken ingår

Miele Complete C3 Powerline SGDF4

Miele brukar normalt sett vara ett varumärke som vi förknippar med högsta möjliga kvalitet. Till viss del stämmer det även när det gäller Complete C3, men tyvärr är det viktigaste av allt också dess största tillkortakommande: sugkraften.

Det är framför allt när vi dammsuger mattor som den inte klarar jobbet på ett tillfredsställande sätt. Att få rent en tjockare matta kräver betydligt mer jobb än vad det borde. Den är även D-klassad i det här sammanhanget, vilket man kan förstå. Gäller det hårda golv får sugförmågan godkänt men inte mer. Dessutom låter den väldigt högt, och med tanke på det så hade vi nästan väntat oss att den skulle vara kraftfull också. Så är dock icke fallet.

Men Complete C3 är åtminstone ganska smidig att rulla runt på golvet. Detta till följd av att den är utrustad med en teknik som vi valt att kalla för 3D-rull. Den har tre rörliga hjul på undersidan, den kan därmed röra sig åt alla håll förhållandevis smidigt, till exempel genom att man skjuter den åt sidan med foten. Det här är väldigt smidigt och trevligt.

Funktionsrik

Det finns mängder av bra funktioner och lösningar, inte minst ett speciellt fack där man förvarar de tre medföljande munstyckena. Dammsugaren har tydliga reglage och knappar. En ljusdisplay visar med hjälp av ikoner vilken typ av inställning för sugningen som passar bäst för olika underlag och allt kan ställas in med foten, så att man slipper böja sig stup i kvarten.

Munstycket har en rulle i mjukplast som gör att dammsugaren förflyttas förhållandevis smidigt över golvet, och dessutom har det dubbla rader borst, vilket gör dammsugningen skonsam för underlaget. Rullen är enkel att ta loss och rensa på skräp. Vi hade gärna sett en lite mer generös vridningsgrad på munstycket, men tycker ändå att det duger.

Det är en enkel match att justera det medföljande telekskophandtaget. Man håller in en knapp på röret och justerar sedan upp eller ned. Sladdvindan är lite för trög för vår smak. Det här medför nämligen att kontakten ibland åker ur eluttaget istället för att sladden förlängs. Dessutom låter det väldigt mycket när man drar in sladden i dammsugaren. Vi vill även anmärka på bärergonomin. Det finns förvisso ett handtag framtill, men det är för lågt placerat.

För att vara en dammsugare som både låter högt och kostar en hel del pengar så lämnar den mycket att önska, framför allt när det gäller sugförmågan.

Smidigrobustmånga bra funktioner
Dålig sugförmågatrög sladdvinda

10. Dyson Big Ball

Rund och påslös dammsugare för den som inte har så smutsigt hemma

Arbetstid: 2 h Maximal arbetsyta: 200 kvadratmeter Dammbehållare: 0,5 L Storlek: 9,64x35,3 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart), sidoborste, våtrumsduk, vattentank Övrigt: Google Assistant, Alexa, App-stöd

Dyson Cinetic Big Ball Multi Floor

Med sitt annorlunda utseende är det svårt att missa Dyson Big Ball, som är en rund dammsugare med flera futuristiska detaljer.

Den stora fördelen med den är att den gör dig helt oberoende av dammsugarpåsar, vilket är både miljövänligt och ekonomiskt. Smuts och grus hamnar istället i en behållare som du lätt tömmer i papperskorgen när den är full. Man får vara lite varsam när man tömmer behållaren, speciellt när den är väldigt full, då det är lätt hänt att man spiller utanför eller att det dammar. Behållaren har en ok storlek, men det hade inte gjort något om den var ännu lite större.

Dyson Big Ball rör sig bra över trösklar och liknande och även om den vickar till lite så är den snabbt på fötter igen tack vare sin runda design, vilket man oroar sig för i början men man inser med tiden att Big Ball sköter sig självt.

Många tillbehör som följer med

Med ett brett urval av munstycken och tillbehör har du allt du behöver för att kunna dammsuga ditt hem. Det medföljande teleskopröret, de färgglada knapparna och lättanvända systemet gör det enkelt och kul att dammsuga.

Det som är lite negativt är att strömkabeln är ganska kort. Vidare faller dammsugaren relativt platt när det kommer till styrka, den hade gärna fått ha mer kraft och därmed gjort renare på golv och mattor.

Dyson Big Ball har 5 års garanti, vilket är riktigt bra. Om du är en person som bor ensam och utan husdjur gör Dyson Big Ball jobbet, men när smutsen ansamlas eller du får hår i mattorna har den det kämpigare och får svårt att hänga med konkurrensen. Den passar dig som vill ha en lättanvänd dammsugare och slippa påsar.

Lättanvändslipp dammsugarpåsarlång garanti
Något svagkort aktionsradienågot liten dammbehållare

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

11. Bosch Ingenius Prosilence BGL833OT

Robust och väldigt tyst dammsugning för den som inte vill bli störd

Energiklass: A Mattor: Klass D Hårda golv: Klass B Påse: 5 l P-funktion: Bak samt på höger sida Vikt: 8,2 kg Decibelnivå: 59 Aktionsradie: 12 m Övrigt: Fullstora munstycken för parkett- och stengolv, fogmunstycke samt 2-i-1-munstycke ingår. Teleskophandtag inkluderat. Indikator för påsbyte.

Bosch Ingenius Prosilence håller en imponerande låg ljudnivå. Den stör varken tv-ljudet eller en konversation i normal samtalsvolym, något som förstås är en enorm fördel för den som till exempel har små barn och vill kunna städa när de sover.

Men som så ofta när det gäller dammsugare är ljudnivån tätt kopplad till sugförmågan. Här saknas helt klart dammupptagningsförmåga, och för att få bort smulor från ett parkettgolv tvingas vi gå över ytan uppåt tre gånger innan det är rent.

Dammsugaren har ett ganska robust munstycke som det är lätt att komma åt i hörnen med. Det är dessutom lågt, så att man kommer in under möbler och socklar utan problem.

Munstycket är överlag lättnavigerat och rullar fint, men väger även en hel del. Det följer med ett antal extra munstycken, men vi tycker att lösningen med att fästa dem på röret är ganska klumpig. Teleskopröret är det däremot inga fel på, och tack vare det utstickande handtaget så erbjuder det även en god ergonomi. Reglaget för att justera sugeffekten går att manövrera med foten, men vi hade gärna sett att det inte var så halt.

Vi saknar en knapp för att dra in sladden. Man är helt och hållet beroende av den klassiska ryckrörelsen, och den kan vara lite knivig att få till. Bemästrar man den sätter den sig dock i ryggraden ganska snart.

Det är utan tvekan effekten som är det stora tillkortakommandet när det gäller Ingenius Prosilence.Den kunde ha hamnat mycket bättre till i testet om det inte vore för att den är så pass ineffektiv. Som den är i nuläget så kan vi bara rekommendera den till personer som vill använda den för mindre krävande findammsugning emellanåt.

Tyst gångfin byggkvalitet
Dålig prestanda

12. Miele Classic C1

Lätt och kompakt men inte så mycket mer

Energiklass: A Mattor: Klass D Påse: 4,5 l P-funktion: Bak samt undersida Vikt: 5,8 kg Decibelnivå: 80 Övrigt: Tre munstycken och teleskophandtag ingår. Indikator för påsbyte.

Miele Classic C1 Powerline

Enkel, lätt och smidig, men inget för den som är ute efter topprestanda så kan man snabbt sammanfatta Mieles budgetdammsugare Classic C1.

Den är extremt lättrullad tack vare tre snurrbara hjul som gör att den kan flyttas i alla vinklar. Den är dessutom lätt att bära, något som dessutom förenklas ytterligare genom ett litet bärhandtag i framkant på dammsugarkroppen. Reglagen är tydliga och pedagogiska och sladdmekanismen är smidig.

Tyvärr har den en dammupptagningsförmåga som är under all kritik. C1 absolut sämst av alla vi testat på det här området, och det spelar ingen roll vilken typ av underlag det handlar om. Kombinera det med att den låter med hiskeliga 80 decibel, och du inser snabbt att det här inte är något för den som ska städa stora ytor under lång tid.

Det så kallade Easy Lock-röret är dessutom långt ifrån allas kopp te. Det handlar inte om teleskoprör som kan förlängas, utan ett rör som istället är låsbart i alla detaljer: mot handtaget, mot munstycket eller på mitten. Man kan plocka isär röret i två delar, något man använder sig av när man nyttjar parkeringsfunktionen.

Munstycket har bara en enda borstrad, vilket är för klent. Det hade behövts en rad till. Fördelen är förstås att munstycket rullar ganska lätt på underlaget, trots att det är försett med relativt små hjul. Det är smidigt att justera läget (parkett eller matta) med foten, men detsamma kan inte sägas om sugeffekten, som kräver att du använder händerna.

Priset är förvisso lågt, men vi kan ändå inte rekommendera den här dammsugaren, till följd av att sugkraften är för dålig. Med tanke på hur mycket den låter borde den vara långt bättre.

Smidig att dra över golvetlätt
Dålig dammupptagninglåter högtkrångligt rör

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.