Uppdaterad  

Stort test: 12 testade dammsugare

Söker du efter en riktigt prisvärd och stark dammsugare? Vi har testat dammsugare från en rad kända märken såsom Electrolux, Philips, Dyson och Miele. Se vilken som blir bäst i test här.

Dammsugare bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi testar hela tiden nya dammsugare och uppdaterar testet med ny fakta om de dammsugare vi har på långtidstest. Alla dammsugare testas i flera månader. De som presterar bra behåller vi över tid för att kontrollera att de även håller vad de lovar på sikt. Förutom att mäta upp ljudnivå, aktionsradie och andra parametrar testar vi även prestanda, användarvänlighet och byggkvalitet.

  • Hur stark är dammsugaren? Klarar den mattor med lång lugg? Kort lugg? Nivåskillnader såsom trösklar, klinkerfogar och annat?
  • Hur bra är munstyckena? Suger de in all smuts eller skickar de iväg en del av smutsen åt andra håll? Fungerar det ur alla vinklar eller måste du gå på med främre delen av munstycket? Kommer du lätt åt under möbler?
  • Vad ingår? Vilka munstycken? Vilka funktioner finns på dammsugaren?

Bilder från när vi testar dammsugare

Det är exempel på frågor vi besvarar när vi utför testerna.

Som alltid när vi genomför tester har vi utsatt dammsugarna för en rad olika prövningar i en klassisk vardagsmiljö. Urvalet är baserat på de mest populära dammsugarna på marknaden. Prisjämför dem hos PriceRunner för att hitta bästa pris.

Andra tester för rena hem

1. Electrolux Pure D8.2 Silence - BÄST I TEST DAMMSUGARE

Kompakt, tyst och supereffektiv dammsugare för alla slags hem

Radie: 12 meter Vikt: 7 kilo Decibelnivå: 60 dB (uppmätt), 58 dB enl. Electrolux Påse: 3,5 liter, indikator för byte Övrigt: P-funktion bak, teleskopfunktion, 2 golvmunstycken samt tre mindre ingår, tillverkad i 55 procent återvunnet material

Electrolux PD82ANIMA

Att en dammsugare lyckas vara både den bästa och samtidigt en av de tystaste som vi någonsin testat är värt en applåd i sig. Normalt sett brukar dammsugare med en extremt tyst gång inte vara särskilt effektiva, men den uppfattningen kommer på skam rejält efter att vi använt Electrolux Pure D 8.2 Silence en stund. Sugförmågan är helt fantastisk och skräpet avlägsnas skoningslöst från alla utrymmen och vrår, detta dessutom utan att dammsugaren suger fast sig i underlaget. Det här är med andra ord en dammsugare som dessutom är väldigt behagliga att använda överlag.

Vi noterar även att man når väldigt långt, tack vare den generösa aktionsradien. Att slippa dra ur sladden för att den är spänd och hitta en ny kontakt är en befrielse, och under vårt test så klarar vi att dammsuga nästan hela undervåningen i huset utan att behöva koppla ur och koppla in den på nytt. Det här hör inte till vanligheterna överhuvudtaget, och definitivt inte i den här prisklassen. En annan trevlig bonus är att man kan öppna utrymmet där dammsugarpåsen sitter monterad utan att man måste ta loss slangen. Ja, det här är är överlag en väldigt lättanvänd och smidig dammsugare. Den är kompakt och smart och känns som en premiumprodukt rakt igenom.

Om vi ska anmärka på någonting så är det att det saknas fästen för slangen på sidorna.

Tre lägen

Electrolux Pure D8.2 Silence har tre olika lägen när det handlar om sugstyrkan: Ett mattläge, ett golvläge och ett extra tyst läge. Dessutom finns ett ”smart” läge som innebär att dammsugaren automatiskt anpassar sugstyrkan efter underlaget. Den här funktionen lämnar dock en del i övrigt att önska, och vi noterar bland annat att dammsugaren ibland stänger av sugningen helt och hållet, speciellt vid stora nivåskillnader. Städresultatet i det här läget blir också väldigt ojämnt. Å andra sidan är dammsugaren riktigt bra i sitt normala läge, så det spelar ingen större roll.

Allt är väldigt användarvänligt, och det märks att man verkligen lagt ned arbete på att göra den här dammsugaren smidig i vardagen. Bara en sådan sak som att den kan startas med en knapp på handtaget och att man även kan justera sugstyrkan direkt på handtaget är utmärkt. Det går även väldigt smidigt att göra röret längre och att byta munstycken. Det är glädjande nog enkelt att byta påse också. Givet dammsugarens kompakta utformning så blir påsarna också förhållandevis små, så det är tur att den saken inte är besvärlig.

Letar du efter en tyst och effektiv dammsugare som inte kompromissar på nästan något plan alls, ja då är det här ett utmärkt val.

Suger utmärktsmidiga reglage på handtagettystkompakt och lättanvändstor aktionsradie
Strömkabeln kunde ha mer kraftfull inrullningsmekanismpåsen är liten

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Power SE Logotyp

ELECTROLUX PD82-ANIMA PURE D8 DAMMSUGARE

2 586 kr
Elon Logotyp

Electrolux PD82-ANIMA

2 586 kr
Euronics Logotyp

Dammsugare PD82-ANIMA

2 590 kr

2. Dyson V15 - BÄSTA PREMIUMPRODUKT

Den enda dammsugaren du behöver

Typ: Cyklondammsugare av radialtyp Dammbehållare: 0,76 l Mått: 126 x 25 x 26,6 cm Munstycken: Motoriserad borste, kombinationstillbehörsverktyg, konformat verktyg, långt munstycke, liten mjuk dammborste, Slim Fluffy brush Sugeffekt: 230 med boost. Vikt: 3 kg Övrigt: Piezosensor som mäter dammpartiklar, grön laser för överblick

Dyson V15 Detect Absolute

Dyson V15 är en mycket kompetent skaftdammsugare och en given uppgradering när du ska byta ut din V11. Den har en mer behändig storlek med sitt låga golvmunstycke, som gör att du kommer åt bättre under möbler och som bidrar positivt till ergonomin. Samtidigt är den minst lika kraftfull och ännu mer funktionell än föregångaren. Trots att den inte har ändrats jättemycket är V15 lite storleken och konstruktionen vi inte visste att vi saknade.

Det låga golvmunstycket kommer enkelt åt under låga möbler. Vidare är det utrustat med grön laser så att du ser varenda litet dammkorn – så även i upplysta miljöer.

Lasern är ett riktigt bra tillskott på en annars redan välbyggd konstruktion. Det finns en tillfredsställelse i att dammsuga när du ser hur en yta du inte ens trodde var smutsig se grisig ut med lasern igång, och sedan blir helt ren via ett enda drag med dammsugaren.

Bästa städhjälpen

För Dyson V15 Detect är stark. Denna skaftdammsugare har inga problem att rengöra allt från smågrus och sand i hallen till mattor och soffor med hundhår på. Så länge du kör golvmunstyckena eller det motoriserade minimunstycket är du i hamn när det kommer till att jaga fatt alla dammkorn.

Dess tillkortakommande har den främst som handdammsugare på bänkskivor och liknande. För medan den är ett riktigt monster när det kommer till textilier, såsom inklädda trappsteg, soffor med mera – är den raka motsatsen som handdammsugare på hårda ytor.

Den klarar exempelvis inte att få upp alla brödsmulor eller kaffe i ett svep utan du måste vinkla munstycket och röra den sakta över ytan. Ändå rasar en del ner på golvet.

Men bortsett från dess svagheter som handdammsugare är detta ett givet köp om du vill ha en sladdlös dammsugare. Den är lätt att underhålla, fixar golv och mattor i samma anda som en vanlig golvdammsugare och har samtidigt dubbla batterier, dubbla laddare och alla munstycken du kan tänkas behöva.

Grymt bra prestanda på hårda golvmattor & textiliermånga munstyckenlasern ger mycket bra överblick över städresultatetbra batteritid
Svag som handdammsugare utan motormunstycket

3. Roborock H7 - BÄSTA BILLIGA SKAFTDAMMSUGARE

En prisvärd skaftdammsugare för mindre hem

Typ: Skaftdammsugare Munstycken: Städmunstycke golv, magnetiskt fäste, fogmunstycke, dammborste, miniverktyg (motordrivet), flexibelt rör, 2 st dammpåsar Motor: 480 W Vikt: 1,2 kg

Roborock H7M1A01-01

Roborock H7 är en skaftdammsugare som inte kostar multum, och som faktiskt dammsuger helt okej. Skaftdammsugare är lite av en djungel, många modeller presterar riktigt dåligt. Men Roborock har lyckats med H7. Den suger exempelvis upp smågrus istället för att skicka iväg det över rummet, och har inga problem att dammsuga hundhår eller brödsmulor och annat på hårt golv.

Städresultatet på mattor varierar. Den är svag på smått smuts i matta med lugg och lämnar även en del hundhår kvar på mattorna med kort lugg i trappan vi testar den på. Men att få bort smulor och annat ur mattor med kort lugg får den godkänt resultat på.

Du kan låsa gasen

Denna skaftdammsugare är ganska enkel att använda. Den har brister i form av att du måste vända på den för att lossa dammbehållaren och en del smuts sitter ibland kvar och trillar då ur på golvet. Men är du försiktig och vänjer in dig är det inget större problem.

En kul detalj är att du kan sätta i dammsugarpåse om du vill slippa ovan problem. Det följer med två stycken.

Det är lätt att byta munstycken på H7. Den har även semestergas så att du slipper hålla inne knappen hela tiden när du dammsuger.

Roborock H7 passar främst till lite mindre hem, såsom lägenheter eller ett mindre hus. Batteritiden är drygt 25-30 minuter på standardläge och runt 12 minuter när vi kör den på turbo. Den laddar upp på ett par timmar igen.

Dess smärre brister till trots så är ändå Roborock H7 en väldigt prisvärd skaftdammsugare. Bor du inte jättestort, och har normala städbehov, lär du bli nöjd.

Semestergasbra städresultat på golvstöd för dammsugarpåsar
Svag på tuffare smuts på mattordammbehållaren har viss spillrisk

4. Dyson V11 Absolute

Kraftfull trådlös dammsugare med många funktioner för både huset och bilen

Typ: Cyklondammsugare av radialtyp Mått: 128,6 (L) x 25 (B) x 26,1 (H) cm Munstycken: Städmunstycke med mjuk vals, kombinationsmunstycke, städmunstycke för direktdrift, fogmunstycke, dammborste, miniverktyg (motordrivet) Sugeffekt: 220 med boost. Vikt: 3 kg Övrigt: Garanti 2 år, 9 tillbehör ingår

Dyson V11 Absolute Extra (298884-01)

Trådlösa (och påslösa) Dyson V11 Absolute imponerar onekligen tack vare sin enorma sugförmåga. Den matchar inte riktigt en traditionell dammsugare av det slag som de flesta svenskar äger, men den räcker å andra sidan till för det mesta. En av fördelarna med den här typen av dammsugare är att man slipper trilskas med en sladd. En annan trevlig aspekt av det här konceptet är att man kan använda dammsugaren till en massa annat, bland annat för att suga rent bilen eller köksbänken (den går att använda som handdammsugare).

Trots att den kommer med inte mindre än nio tillbehör så är det väldigt lättanvänd. Det finns inte ens någon manual som berättar hur du ska använda de olika tillbehören, men det är å andra sidan helt uppenbart, vilket säger en del om hur pedagogiskt utformad Dyson V11 Absolute är. Den är även väldigt smidig att tömma, och att byta munstycken och filter är rena barnleken.

Riktigt bra konstruktion

V11 är en välbalanserad och behaglig dammsugare som du kan använda länge utan att bli trött. Den enda trista aspekten är att man måste hålla inne en knapp konstant under sugningen. Det är inte särskilt jobbigt, men en funktion som låser knappen hade varit trevligt.

Behållaren rymmer ganska stora mängder smuts och damm (0,76 liter). Har du husdjur får du tömma den ungefär varannan städning. Materialet packas väl.

Det ingår ett väggfäste där dammsugaren med fördel också laddas, men vill man bara ställa ifrån sig V11 tillfälligt är det inte särskilt smidigt. Man måste lägga den ned, för om man lutar den mot någonting så ramlar den ganska lätt. Det vill man inte, eftersom det finns en del ömtåliga delar på den, bland annat en display.

Skillnaden mot tidigare dammsugare från Dyson är att den V11 Absolute är begåvad med ett mer kraftfullt batteri, och så den där displayen. Den visar bland annat hur mycket batterikapacitet som återstår och vilken sugkraft som används för tillfället. Det här är inget du måste välja själv, utan dammsugaren känner med automatik av vad som krävs, oavsett underlag. Skulle man dammsuga på två underlag samtidigt blir V11 Absolute lätt lite förvirrad, till exempel om halva munstycket är på mattkanten och resten på hårdgolvet.

50 minuters drifttid lär vara tillräckligt för de flesta som har ett normalstort boende, och det är för övrigt riktigt imponerande siffror. Om du har behov av längre drifttid så kan du köpa till ett extrabatteri.

Den som letar efter en mångfacetterad dammsugare som även är enkel att använda och som för sin typ har en förhållandevis kraftfull städprestanda har hittat rätt.

Bra städresultatlätt att användamånga tillbehör inkluderade
Svår att ställa ifrån sigingen ”semestergas”

5. Electrolux UltraOne Zuogreen+

Effektiv dammsugare av hög kvalitet för den miljömedvetna

Klass: A Utsläpp: Klass A Decibelnivå: 68 Vikt: 7,5 kg P-funktion: Bak samt på sidorna Mattor: Klass B Hårda golv: Klass A Övrigt: Teleskophandtag, indikator för påsbyte, 3-i-1-munstycke inkluderat

Electrolux UltraOne EUO9GREEN

En tyst dammsugare innebär ofta begränsad prestanda, men inte i det här fallet. Trots att Electrolux UltraOne Zuogreen+ relativt tysta gång påverkas inte städprestandan negativt. Det är imponerande, och det är också en av huvudanledningarna till att den här dammsugaren länge stod som segrare i vårt test.

Energieffektiviteten når upp till Klass A. Dammsugaren är dessutom mer miljövänlig än sin föregångare, då den är byggd primärt i återvunnen plast. Den är PVC-fri och kan återvinnas.

Men den största fördelen med den här dammsugaren är förstås att den gör rent. Den har en enastående sugkraft och klarar både mattor och hårda golv utan minsta problem. Det är dessutom lätt att komma åt på besvärliga platser såsom hörn och längs med lister. Det enda förbehåll vi egentligen har rör priset. Det kostar att ligga på topp, som bekant.

Näst intill fulländad

Vi noterar även en mycket finn räckvidd, faktum är att den är bäst i testet. Den är även lätthanterad då de flesta reglage och knappar är väldigt pedagogiskt utformade och placerade. Tydliga symboler guidar dig rätt i det dagliga användandet, och de flesta reglage kan justeras med foten, så att man slipper böja sig ned.

Bärhandtaget är skönt att hålla i och teleskophandtaget lättjusterat. Det har ett grepp som lämpar sig väl för alla handstorlekar. Vi vill även berömma munstycket som utöver att det är försett med hjul även har ett hölje i ett material som för tankarna till silikon. Fördelen med det här är att golvet inte riskerar att slitas av dammsugningen.

Tre hjul (två större baktill och ett mindre på undersidan) gör att det är enkelt att dra runt dammsugaren och att släpa den över hinder som exempelvis trösklar. Alla detaljer håller mycket hög kvalitet, och det känns på många sätt som en näst intill fulländad dammsugare.

Ska vi anmärka på någonting så är det väl i så fall att sladdvindan inte är automatisk, utan man måste hålla in knappen för att rulla in sladden. Det är dock inget större irritationsmoment, och lösningen fungerar trots allt bra. Har du råd är det inte mycket att tveka kring.

  • UltraOne Zuogreen+ har nu ersatts av en ny modell kallad UltraOne EUO9Green. Det är princip samma dammsugare, men med en uppdaterad motor. Den har dessutom blivit snäppet tystare med sina 65 decibel och har även blivit mer energisnål.
Enastående prestandalåter förhållandevis literobustpåkostad
Ingen automatisk sladdvinda

6. Dreame H11

Bästa moppdammsugaren för dig som ofta moppar svåra fläckar

Vikt: 3.4 kg Behållarens volym: 0,8 Sugeffekt: 25 000 PA Garanti: 1 år Övrigt: Ingår munstycken filter, laddare, laddstation Batteri: ca 35 min

Dreame H11 Wet&Dry

Dreame H11 är en skaftdammsugare med mopp - en kombination som vi tidigare ställt oss tveksamma till då det kommit med en rad nackdelar rent praktiskt hos de modeller vi testat förr.

Hos H11 är dessa nackdelar dock inte märkbara. Den är tillräckligt stark för att få upp skräpet innan det nuddar moppen och blir fuktigt. Dessutom moppar den bra utan att du blir ansträngd i armen.

Moppen undertill roterar som en cylinder - tänk ungefär som när du rollar en vägg. Detta har två klara fördelar: det ena är att den driver dammsugaren framåt när du inte håller emot, det andra är att den moppar riktigt bra när du håller tillbaka den. Låter du den rotera över tuffa, intorkade fläckar får den faktiskt bort dem. Precis lika bra resultat som med en vanlig golvmopp.

H11 har också riktigt bra byggkvalitet. Med tanke på sitt pris är plasten gedigen och hela dammsugaren har en bra finish. Du har en stor display som är superlätt att läsa av.

Möjligen att vi stör oss lite på att det finns en kort fördröjning när man stänger av eller sätter på den, det handlar om ett par sekunder, men eftersom den driver framåt på grund av moppen blir dessa sekunder irriterande.

Dammsugaren har två behållare, en för rent vatten och en för smutsvatten.

H11 har något kort svängradie. När du ska byta vinkel roteras munstycket inom ett väldigt begränsat spann, vilket gör att det blir svårt i hörn och vid möbler att få bra kontroll över städresultatet.

H11 är också en bra dammsugare - inte den bästa men klart godkänd. Den får upp grus och annat smuts så länge det inte ligger djupt ner i en matta.

Det följer tyvärr inte med flera munstycken och det är inte den typiska klicka i-lösningen där du enkelt kan byta. Den känner heller inte av mattor så den kör på med fullt ös och våtmoppar även dessa. Det gör att Dreame H11 främst passar dig som har få mattor och alltid vill våtmoppa när du ska dammsuga.

Kanonbra moppresultatfuktar moppen självhög byggkvalitet
Kort svängradiekan inte byta munstyckefördröjning vid start

7. Bosch Ultimate gen 2 series 8

Perfekt för dig med Bosch gröna elverktyg hemma

Typ: Skaftdammsugare Dammbehållare: 0,4 l Mått: 127,7 x 25,2 x 21 cm Vikt: 3,2 kg Övrigt: Batterier kan delas med Bosch gröna verktyg

Bosch Unlimited Serie | 8 Gen 2 BBS8214PET

Bosch Ultimate gen 2 series 8 är en skaftdammsugare med utbytbara batterier. Det följer med ett flertal munstycken, men även dubbla batterier, vilket är hemskt behändigt. Det gör att du kan ha ett batteri på laddning medan du har det andra inkopplat och dammsuger. Samma batterier kan du sedan använda med Bosch gröna elverktyg, förutsatt att de har samma spänning.

Batteritiden är klart godkända 32 minuter på standard sugeffekt. Under tiden hinner strax över halva det andra batteriet att laddas fullt. Det finns även ett turbo- och ett eko-läge. På turboläget får du dock bara ut några minuter dammsugartid.

Du ser inte exakt hur mycket batteritid du har kvar på displayen, istället visas tre staplar som släcks i takt med att drifttiden rinner mot sitt slut. Displayen känns i övrigt ganska billig, både i informationen som ges och i sin kvalitet.

Dammsugaren i övrigt håller en bra byggkvalitet. Vidare är underhållet smidigt. Dammbehållaren är inte så stor men däremot enkel att tömma.

Så dammsuger den

Ultimate gen 2 series 8 har godkänd prestanda. Att dammsuga rent hårda golv är inga problem, och den gör också ett helt okej jobb på mattor. Dock har den svårt att få upp smuts som lagt sig tätt mot lister, trösklar och vid nivåskillnader.

Det beror förstås lite på vilken typ av smuts det är, men har du exempelvis kakelfogar och smutset är smulor, mikrodamm och annat så lämnas en del kvar. Är det däremot större damm och hundhår blir resultatet i fogarna desto bättre.

LED-munstycket ger en godkänd överblick över städresultatet. Speciellt bra är det när du dammsuger under möbler, där det annars kan vara svårt att se att man gått över alla ytor med dammsugarmunstycket.

Bra prestandafrikostigt med tillbehörLED-belysning på golvmunstycket
Svårt för smuts vid nivåskillnader & längs kanter

8. OBH Nordica Silence Force 4

Stark och stilig dammsugare för soffan och mattor

Energiklass: A Aktionsradie: 8,5 m Påse: 4,5 l Decibelnivå: 66 P-funktion: Bak Övrigt: Indikator för påsbyte, 6 munstycken och teleskophandtag inkluderat

OBH Nordica Silence Force 4A+

Som tur är så testar vi alla produkter under lång tid, för att kunna fälla ett omdöme baserat på en tids användande. Tiden får ju som bekant inte sällan utvisa var en produkts svagheter finns, och tyvärr så kan vi konstatera att OBH Nordicas Silence Force 4 inte bjuder på någon vidare byggkvalitet. Den har framför allt stora problem när det handlar om att avgöra när påsen är full, vilket får följden att den täpps igen ganska ofta, något som i sin tur leder till att den till sist går sönder. Det här är oerhört synd, för i övrigt gör den precis allt annat rätt.

Vi noterar bland annat en mycket imponerande sugförmåga, speciellt i förhållande till priset. Den fixar hundhåret i soffan, smågruset i hallen och lera på golvet utan några som helst problem. Vi får dessutom med mängder av olika munstycken som också är väldigt enkla att hantera och montera.

Som om inte det vore nog har den en fin aktionsradie tack vare en mycket generös sladd.

Gör mycket rätt men inte allt

Den är vidare så smidig och lätt att dra runt på att den nästan hade kunnat vara bäst i test – om det inte vore för att den var så bristfällig rent konstruktionsmässigt. Det är förstås möjligt att vi kommit över ett måndagsexemplar, men det finns all anledning att ta problemen på allvar ändå. Det kan ju finnas fler måndagsexemplar i omlopp, om inte annat.

Vet man med sig att man tar utmärkt hand om sina hushållsprodukter och ser till att hålla järnkoll dammsugarpåsen (och gärna byter den lite oftare än bara när det blir absolut nödvändigt) så är det här en fantastisk dammsugare. Annars bör man titta vidare.

Lättanvändsmidigfin prestandamånga tillbehör
Inte den bästa byggkvalitetenbara p-funktion baktill

9. Philips Powergo

Ekonomisk dammsugare för små hem

Radie: 12 meter Vikt: 4,5 kilo Decibelnivå: 67,1 dB (uppmätt), 56 dB enl. Philips Påse: 3,5 liter

Philips FC8243/09

Philips Powergo är instegsmodellen i Philips utbud av vanliga dammsugare. Den har en simpel konstruktion och inga direkta finesser. Det är ett läge för sugstyrkan och den styrs via på-/av-knappen som sitter på maskinkroppen. Där hittar du även sladdknapp. En traditionell och enkel dammsugare i all sin prakt.

Byggkvaliteten är godkänd sett till priset. Det är tunn plast, men det får man räkna med när dammsugaren kostar så här lite.

Du märker även av den lite lägre byggkvaliteten när du byter filter och liknande. Det känns rangligt men är fullt fungerande.

Städresultatet är bra. Den får upp både smågrus och damm. Knappen för att byta över till mattläge är väldigt trög, men även på mattor är städresultatet bra sett till priset. Den har förväntad sugstyrka och resultat på alla ytor vi testar den på.

Philips Powergo är en klart godkänd budgetdammsugare för det mindre hemmet.

Hyggligt städresultatlätt & nätt
Låg byggkvalitet

10. Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus

Moppa och dammsug golvet med samma produkt

Typ: Skaftdammsugare med PowerCyclone 10-teknik och mopp Dammbehållare: 0,6 l Munstycken: Standard med mopp, fogmunstycke, 360-gradersmunstycke, motoriserat minimunstycke, liten mjuk dammborste Sugeffekt: 25 000 Pa Övrigt: Moppmunstycke

Philips XC8349 / 01

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus är en skaftdammsugare med både dammsugardel och mopp. Med munstycket ihopkopplat med moppdelen kan du både dammsuga och moppa samtidigt.

Du bör alltid dammsuga ett varv innan du moppar. Om Speed Pro Max Aqua Plus missar att få upp en del smuts blir den andra fuktig och släpas mest runt med moppen. Men dammsuger du först gör denna skaftdammsugare ett bra jobb med att både moppa och dammsuga

Resultatet av dammsugning på mattor är exempelvis riktigt bra. Den får upp både smulor och damm från luggen. På hårda golv är vi också nöjda. Dock kan du ibland behöva dra dammsugaren baklänges över smutsen för att allt ska komma upp, det räcker inte alltid med att skjuta den framåt en gång.

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus kvalar in i premiumsegmentet men upplevs inte riktigt premium när vi klämmer och känner på den. Materialen är inte alls särskilt påkostade. Plasten är tunn och displayen är grumlig och svårläst.

Vidare är dammsugaren obalanserad, vilket gör att du snabbt får ansträngd handled när du dammsuger. Den är framför allt ganska jobbig att svänga runt på golvet.

Batteritiden är i kortaste laget sett till priset. På ekoläget får vi ut drygt 70 minuter städtid. Utöver ekoläget finns det även ett normalläge och ett turboläge. På turbo kan du dammsuga i tio minuter.

Många tillverkares premiummodeller har numera mer påkostade funktioner såsom sensorer, autoläge med mera. Här betalar du egentligen mest för att få med den extra moppdetaljen, vilken i och för sig gör ett bra jobb, men det handlar i praktiken bara om en plastkonstruktion med en liten behållare på och en mopp undertill som går att fästa ihop med dammsugarmunstycket.

Denna dammsugare köper du som har behov av att kunna moppa och dammsuga samtidigt, men som då dammsuger relativt regelbundet så att du faktiskt kan både moppa och dammsuga på samma gång utan att först behöva ta en vända utan moppen.

Bra städresultat på mattormånga munstycken
Utdaterad displayobalanserad & klumpig designnågot kort batteritid

11. Miele Complete C3

Lättmanövrerad och välbyggd dammsugare med begränsad sugkraft

Energiklass: G Mattor: Klass D Hårda golv: Klass B Påse: 4,5 l P-funktion: Bak samt på sidorna Vikt: 7,2 kg Decibelnivå: 76 Övrigt: Indikator för påsbyte, teleskophandtag samt tre munstycken ingår

Miele Complete C3 Powerline SGDF4

Miele brukar normalt sett vara ett varumärke som vi förknippar med högsta möjliga kvalitet. Till viss del stämmer det även när det gäller Complete C3, men tyvärr är det viktigaste av allt också dess största tillkortakommande: sugkraften.

Det är framför allt när vi dammsuger mattor som den inte klarar jobbet på ett tillfredsställande sätt. Att få rent en tjockare matta kräver betydligt mer jobb än vad det borde. Den är även D-klassad i det här sammanhanget, vilket man kan förstå. Gäller det hårda golv får sugförmågan godkänt men inte mer. Dessutom låter den väldigt högt, och med tanke på det så hade vi nästan väntat oss att den skulle vara kraftfull också. Så är dock icke fallet.

Men Complete C3 är åtminstone ganska smidig att rulla runt på golvet. Detta till följd av att den är utrustad med en teknik som vi valt att kalla för 3D-rull. Den har tre rörliga hjul på undersidan, den kan därmed röra sig åt alla håll förhållandevis smidigt, till exempel genom att man skjuter den åt sidan med foten. Det här är väldigt smidigt och trevligt.

Funktionsrik

Det finns mängder av bra funktioner och lösningar, inte minst ett speciellt fack där man förvarar de tre medföljande munstyckena. Dammsugaren har tydliga reglage och knappar. En ljusdisplay visar med hjälp av ikoner vilken typ av inställning för sugningen som passar bäst för olika underlag och allt kan ställas in med foten, så att man slipper böja sig stup i kvarten.

Munstycket har en rulle i mjukplast som gör att dammsugaren förflyttas förhållandevis smidigt över golvet, och dessutom har det dubbla rader borst, vilket gör dammsugningen skonsam för underlaget. Rullen är enkel att ta loss och rensa på skräp. Vi hade gärna sett en lite mer generös vridningsgrad på munstycket, men tycker ändå att det duger.

Det är en enkel match att justera det medföljande telekskophandtaget. Man håller in en knapp på röret och justerar sedan upp eller ned. Sladdvindan är lite för trög för vår smak. Det här medför nämligen att kontakten ibland åker ur eluttaget istället för att sladden förlängs. Dessutom låter det väldigt mycket när man drar in sladden i dammsugaren. Vi vill även anmärka på bärergonomin. Det finns förvisso ett handtag framtill, men det är för lågt placerat.

För att vara en dammsugare som både låter högt och kostar en hel del pengar så lämnar den mycket att önska, framför allt när det gäller sugförmågan.

Smidigrobustmånga bra funktioner
Dålig sugförmågatrög sladdvinda

12. Dyson Big Ball

Rund och påslös dammsugare för den som inte har så smutsigt hemma

Arbetstid: 2 h Maximal arbetsyta: 200 kvadratmeter Dammbehållare: 0,5 L Storlek: 9,64x35,3 cm Sensor trappa: Ja Medföljer: Filter (tvättbart), sidoborste, våtrumsduk, vattentank Övrigt: Google Assistant, Alexa, App-stöd

Dyson Cinetic Big Ball Multi Floor

Med sitt annorlunda utseende är det svårt att missa Dyson Big Ball, som är en rund dammsugare med flera futuristiska detaljer.

Den stora fördelen med den är att den gör dig helt oberoende av dammsugarpåsar, vilket är både miljövänligt och ekonomiskt. Smuts och grus hamnar istället i en behållare som du lätt tömmer i papperskorgen när den är full. Man får vara lite varsam när man tömmer behållaren, speciellt när den är väldigt full, då det är lätt hänt att man spiller utanför eller att det dammar. Behållaren har en ok storlek, men det hade inte gjort något om den var ännu lite större.

Dyson Big Ball rör sig bra över trösklar och liknande och även om den vickar till lite så är den snabbt på fötter igen tack vare sin runda design, vilket man oroar sig för i början men man inser med tiden att Big Ball sköter sig självt.

Många tillbehör som följer med

Med ett brett urval av munstycken och tillbehör har du allt du behöver för att kunna dammsuga ditt hem. Det medföljande teleskopröret, de färgglada knapparna och lättanvända systemet gör det enkelt och kul att dammsuga.

Det som är lite negativt är att strömkabeln är ganska kort. Vidare faller dammsugaren relativt platt när det kommer till styrka, den hade gärna fått ha mer kraft och därmed gjort renare på golv och mattor.

Dyson Big Ball har 5 års garanti, vilket är riktigt bra. Om du är en person som bor ensam och utan husdjur gör Dyson Big Ball jobbet, men när smutsen ansamlas eller du får hår i mattorna har den det kämpigare och får svårt att hänga med konkurrensen. Den passar dig som vill ha en lättanvänd dammsugare och slippa påsar.

Lättanvändslipp dammsugarpåsarlång garanti
Något svagkort aktionsradienågot liten dammbehållare

13. Bosch Ingenius Prosilence BGL833OT

Robust och väldigt tyst dammsugning för den som inte vill bli störd

Energiklass: A Mattor: Klass D Hårda golv: Klass B Påse: 5 l P-funktion: Bak samt på höger sida Vikt: 8,2 kg Decibelnivå: 59 Aktionsradie: 12 m Övrigt: Fullstora munstycken för parkett- och stengolv, fogmunstycke samt 2-i-1-munstycke ingår. Teleskophandtag inkluderat. Indikator för påsbyte.

Bosch Ingenius Prosilence håller en imponerande låg ljudnivå. Den stör varken tv-ljudet eller en konversation i normal samtalsvolym, något som förstås är en enorm fördel för den som till exempel har små barn och vill kunna städa när de sover.

Men som så ofta när det gäller dammsugare är ljudnivån tätt kopplad till sugförmågan. Här saknas helt klart dammupptagningsförmåga, och för att få bort smulor från ett parkettgolv tvingas vi gå över ytan uppåt tre gånger innan det är rent.

Dammsugaren har ett ganska robust munstycke som det är lätt att komma åt i hörnen med. Det är dessutom lågt, så att man kommer in under möbler och socklar utan problem.

Munstycket är överlag lättnavigerat och rullar fint, men väger även en hel del. Det följer med ett antal extra munstycken, men vi tycker att lösningen med att fästa dem på röret är ganska klumpig. Teleskopröret är det däremot inga fel på, och tack vare det utstickande handtaget så erbjuder det även en god ergonomi. Reglaget för att justera sugeffekten går att manövrera med foten, men vi hade gärna sett att det inte var så halt.

Vi saknar en knapp för att dra in sladden. Man är helt och hållet beroende av den klassiska ryckrörelsen, och den kan vara lite knivig att få till. Bemästrar man den sätter den sig dock i ryggraden ganska snart.

Det är utan tvekan effekten som är det stora tillkortakommandet när det gäller Ingenius Prosilence.Den kunde ha hamnat mycket bättre till i testet om det inte vore för att den är så pass ineffektiv. Som den är i nuläget så kan vi bara rekommendera den till personer som vill använda den för mindre krävande findammsugning emellanåt.

Tyst gångfin byggkvalitet
Dålig prestanda

14. Miele Classic C1

Lätt och kompakt men inte så mycket mer

Energiklass: A Mattor: Klass D Påse: 4,5 l P-funktion: Bak samt undersida Vikt: 5,8 kg Decibelnivå: 80 Övrigt: Tre munstycken och teleskophandtag ingår. Indikator för påsbyte.

Miele Classic C1 Powerline

Enkel, lätt och smidig, men inget för den som är ute efter topprestanda så kan man snabbt sammanfatta Mieles budgetdammsugare Classic C1.

Den är extremt lättrullad tack vare tre snurrbara hjul som gör att den kan flyttas i alla vinklar. Den är dessutom lätt att bära, något som dessutom förenklas ytterligare genom ett litet bärhandtag i framkant på dammsugarkroppen. Reglagen är tydliga och pedagogiska och sladdmekanismen är smidig.

Tyvärr har den en dammupptagningsförmåga som är under all kritik. C1 absolut sämst av alla vi testat på det här området, och det spelar ingen roll vilken typ av underlag det handlar om. Kombinera det med att den låter med hiskeliga 80 decibel, och du inser snabbt att det här inte är något för den som ska städa stora ytor under lång tid.

Det så kallade Easy Lock-röret är dessutom långt ifrån allas kopp te. Det handlar inte om teleskoprör som kan förlängas, utan ett rör som istället är låsbart i alla detaljer: mot handtaget, mot munstycket eller på mitten. Man kan plocka isär röret i två delar, något man använder sig av när man nyttjar parkeringsfunktionen.

Munstycket har bara en enda borstrad, vilket är för klent. Det hade behövts en rad till. Fördelen är förstås att munstycket rullar ganska lätt på underlaget, trots att det är försett med relativt små hjul. Det är smidigt att justera läget (parkett eller matta) med foten, men detsamma kan inte sägas om sugeffekten, som kräver att du använder händerna.

Priset är förvisso lågt, men vi kan ändå inte rekommendera den här dammsugaren, till följd av att sugkraften är för dålig. Med tanke på hur mycket den låter borde den vara långt bättre.

Smidig att dra över golvetlätt
Dålig dammupptagninglåter högtkrångligt rör

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.