Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Cykelsitsar: 6 modeller i test

Profilbild

Uppdaterad 20 april 2020

Behöver du göra plats för en till på cykeln? Vi har testat cykelsitsar och utser Thule RideAlong till bäst i test. RideAlong är smidig att använda, bekväm för barnet och har ett praktiskt viloläge. Till bästa billiga cykelsits utser vi Hamax Kiss. Detta utmärkta budgetval är lätt att montera, kommer med snabbfäste och ger mycket cykelsits för pengarna.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av cykelsitsar har vi låtit vanliga barnfamiljer använda cykelstolarna i sin vardag, både för att lämna och hämta på förskolan med men också för andra sorters utflykter. Cykelsitsarna har använts av barn från cirka 8-9 månaders ålder och uppåt. Alla barnstolar för cykel har använts på den typ av cykel som de är konstruerade för. Vissa fästs på cykelns pakethållare, andra direkt i cykelns ram. I testet har vi tittat extra noga på följande egenskaper:

  • Barnets komfort: Sitter barnet bekvämt? Kan cykelsitsen anpassas efter en växande kropp?
  • Funktioner: Har cykelsitsen något viloläge om barnet somnar? Är det smidigt att knäppa ihop och upp selen?
  • Användning: Är cykelsitsen enkel att montera? Finns snabbfäste så att den enkel kan flyttas mellan olika cyklar? Ingår lås för att förhindra stöld av cykelsitsen?

Utöver detta har vi även vägt in cykelsitsen design samt dess pris. Därefter har vi gjort en slutgiltig bedömning och utsett vilken cykelsits som blir bäst i test.

Jämför pris på alla cykelsitsar på PriceRunner.

1. Thule RideAlong - BÄST I TEST

Mycket smidig, bekväm och lättanvänd cykelsits med användbart viloläge

Viloläge: Ja, upp till 20 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kompatibel med de flesta cykelramar (runda ramar med en diameter på 27,2-40 mm, ovala ramar på maximalt 40 x 55 mm)

Thule RideAlong

Thule RideAlong är en rejäl men samtidigt mycket smidig cykelsits. Den passar på de flesta cyklar, både med och utan pakethållare. Cykelsitsen monteras lätt på plats genom att man skruvar fast ett fäste på ramen. Manualen är tydlig med bra bildinstruktioner. Vill man kunna flytta Thule RideAlong mellan olika cyklar så kostar ett extra fäste endast 300 kr. På så sätt kan man på nolltid växla vem som ska cykla med barnet bakom sig. Eller vara en förälder som lämnar barn plus cykelbarnstol på förskolan så att en annan förälder kan hämta med cykel på eftermiddagen.

Mycket lätt att använda sig av

Funktionerna hos Thule RideAlong känns mycket pedagogiska och cykelsitsen är enkel att använda sig av. Alla delar på stolen som kan justeras är färgmarkerade med ljusblått. Selen är otroligt smidig. Den är enkel att klicka fast med en hand, vilket gör att man kan hålla cykeln stadig med den andra. Cykelsitsen kan justeras efter barnet både vad gäller benstöden och selens höjd i sitsen. Sittkomforten är mycket god, barnet sitter bekvämt och åkturen upplevs inte som stötig. Skulle barnet somna kan man dessutom med ett enhandsgrepp vinkla Thule RideAlong ned till ett viloläge.

Funktioner som väl motiverar priset

Med Thule RideAlong medföljer ett lås som gör att cykelsitsen inte är lika enkel att stjäla. Prislappen är inte den lägsta men komfort och användning får rakt igenom toppbetyg. Bonus för att det dessutom är både enkelt och prisvärt att från Thule få tag på reservdelar till cykelsitsen, om man skulle råka tappa bort någon del. Thule RideAlong är en solklar testvinnare.

Mycket god komfortLättanvänd sele och spänneHar viloläge
Något högt pris

2. Hamax Kiss - BÄSTA BUDGETVAL

Okomplicerad och prisvärd cykelsits med smidig montering och bra snabbfäste

Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm

Hamax Kiss

Hamax Kiss är en okomplicerad modell av cykelbarnsits. Den monteras likt andra Hamax-stolar med ett fäste runt ramen, som sedan själva stolen enkelt kan klickas fast i. Det gör också att Kiss kan lätt flyttas mellan flera olika cyklar, om man köper till ett extra fäste. Inget lås för att låsa fast cykelsitsen ingår.

Bra komfort för barnet

Sittkomforten i Hamax Kiss är god. Cykelsitsen upphängning ger ett litet gung, vilket gör att det inte blir stötigt för barnet när man cyklar över gupp och kanter. I cykelsitsen finns en vadderad dyna som går upp en bit på ryggen, och gör det lite skönare att sitta däri. Det finns inget viloläge. Kiss kan växa med barnet genom att selens axelremmar kan fästas i två olika höjdlägen, fler lägen hade dock varit önskvärt. Fotstöden har även de flera lägen som justeras efter längd på barnets ben. Mot hjulen sitter avtagbara skyddsskärmar som ska hindra barnets ben från att fastna i hjulet. Dessa lossnar tyvärr ganska ofta under ur- och ilastning om barnet råkar sparka till då.

Har smarta handtag på sidorna

Selen i sittdelen kan lätt knappas med en hand, men är tyvärr svår att få på efter att barnet har tagit på sig hjälmen. Däremot uppskattas de små handtagen i sidorna som barnet kan hålla sig i. Hamax Kiss må sakna exceptionella funktioner, men den fungerar utmärkt i vardagen, för cykelturer till och från förskolan. Med tanke på priset är Hamax Kiss ett utmärkt budgetval.

Snabbfästeenkelt att monterabra pris
Skyddsskärmarna lossnar för lättendast två höjdlägen för selen

3. Hamax Caress

Smidig cykelsits som enkelt anpassas efter olika barn och har bra viloläge

Viloläge: Ja, upp till 20 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering:** Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm eller på pakethållare med bredd 120-180 mm, om separat fäste köps till

Hamax Caress

Hamax Caress är en stilren cykelsits med alla önskvärda funktioner: snabbfäste, viloläge, inbyggd dämpning och enkel montering. Ska man fästa Caress på cykelramen så skruvar man lätt dit ett fäste med hjälp av medföljande insexnyckel. Därefter klickar man cykelsitsen på plats. Köper man till ett extra fäste så innebär detta att Hamax Caress kan flyttas på nolltid mellan två cyklar. Det finns också ett fäste för pakethållare att köpa som tillbehör, så att Caress även kan användas på en elcykel.

Funkar lika bra för små som stora barn

På baksidan av cykelsitsens ryggstöd finns ett enhandsfäste för att höja upp selen. Även benstöden kan regleras i längd och växa med barnet. Det gör att både en ettåring och en femåring kan sitta bekvämt. Om barnet skulle somna i cykelsitsen så finns det ett reglage man kan snurra på. Caress tiltas då diskret bakåt till en maximalt 20-gradig lutning. Lutningen kan ställas in smidigt, utan att barnet vaknar, och motverkar att huvudet hänger framåt. Det hade dock varit ett plus om det funnits lite djupare kanter på cykelsitsen, som stöd och skydd.

Mycket smidig sele

Selen är mycket smidig och kan lätt dras över barnets huvud, med hjälm på, utan att det blir ett irriterande moment. Även benstöden är lätta att justera, med ett grepp på deras baksida. Caress är utrustad med ett lås för att förhindra stöld, och två nycklar medföljer. Priset är högre än för Hamax enklare cykelsitsar, men det man vinner på det är snabbhet och smidighet i att flytta cykelsitsen mellan cyklar, en välfungerande sele och lutningsläget. Är det funktioner man har stor glädje av så är Hamax Caress en mycket prisvärd cykelsits.

Mycket lätt att flyttalätt att anpassa efter olika barnhar viloläge
Känns lite öppen runt ett litet barns huvud

4. Thule Yepp Next Maxi

Smart och smidig cykelsits som enkelt monteras på cykelns pakethållare

Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Ja Montering: Monteras genom att spännas fast runt pakethållaren

Thule Yepp Nexxt Maxi

Thule Yepp Next Maxi är en barnstol för cykel som sticker ut både i futuristiskt utseende och i montering. Denna modell har nämligen ett pakethållarfäste undertill. För att installera den så behöver man bara skruva fast den, så att den spänns runt pakethållaren. Det är mycket enkelt gjort, och instruktionerna som medföljer cykelsitsen är tydliga. Det går även att anpassa hur nära cykelsadeln som Thule Yepp Next Maxi ska sitta. På så sätt kan man se till att det finns bekvämt med utrymme också för större barn. Vill man flytta Thule Yepp Next Maxi mellan två cyklar så är det snabbt och lätt gjort.

Hade varit önskvärt med bättre stöd för huvudet

Sittkomforten är väldigt bra. I och med att Thule Yepp Next Maxi inte har något viloläge så hade det dock varit bra med lite mer stöd för huvudet. Om barnet somnar i cykelsitsen som det är nu så tenderar huvudet att tippa åt sidorna. Selen har fungerat utmärkt. Den är lätt att trä på och av för en vuxen, samtidigt som den är svår för barnet själv att få upp. Thule Yepp Next Maxi kan anpassas varefter barnet växer genom de ställbara benstöden, med vilka man också kan låsa fast barnets fötter, och att selen kan justeras i höjd.

Påkostad design av hög kvalitet

Thule Yepp Next Maxi ser dyrare ut än den är, samtidigt som dess funktioner håller högsta kvalitet. Ett smart lås för att försvara stöld av cykelsitsen finns inbyggt. För den som söker efter en cykelsits att sätta på pakethållaren så är Thule Yepp Next Maxi ett mycket bra och prisvärt val.

Enkel att montera och flyttamycket smidig selebra fastspänning av barnets fötter
Saknar viloläge

5. Hamax Amaze

Lättmonterad cykelsits med bekväm sittyta och smart viloläge

Viloläge: Ja, upp till 12,5 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm

Hamax Amaze

Hamax Amaze är en sportigare cykelsits med lutning, snabbfäste och uttagbara dynor. Monteringen går smidigt, tack vare tydliga instruktioner med bilder. Cykelstolen kan justeras i hur den sitter, så att den hamnar lagom långt bakom cykelsadeln. Fästet skruvas fast runt cykelramen. Ingen pakethållare behövs och cykelsitsen funkar även på en mountainbike. Köper man till ett extra fäste att ha på en annan cykel så kan man både snabbt och lätt flytta över Amaze.

Mjuk sittdyna som lossnar lite för lätt

Cykelsitsen har en mjuk, vadderad sittdyna som gör sittytan lite mer bekväm för barnet. Även under cykelturen verkar barnet sitta komfortabelt, det gung som uppstår som en följd av hur sitsen är monterad uppfattas inte som ett problem. Ryggdynan lossnar dock alldeles för lätt när man ska ta upp barnet, något som snabbt blir irriterande.

Kan vinklas till viloläge

Om barnet somnar så kan man vrida på en spärr så att Hamax Amaze lutas bakåt med 12,5 grader. Det är inte mycket, men då kan barnet sova utan att huvudet tippar framåt. Selen har fungerat mycket bra, och kan enkelt förstoras samt knäpps smidigt med en hand så man kan balansera cykeln med den andra. Hamax Amaze är en användarvänlig och smidig cykelsits. Designmässigt faller den inte alla på läppen och de lösa dynorna som hela tiden lossnar känns mer irriterande än de är smidiga. Amaze är en funktionell cykelsits som inte sticker ut så mycket, men barnets komfort i och med sele, vaddering och viloläge får ett gott betyg.

Vilolägeenkel att monterabekväm sittyta för barnet
Sittdynan lossnartråkig design

6. OK Baby Body Guard

Enkel och billig cykelsits som lätt kan flyttas mellan olika cykla

Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm

OK Baby Body Guard

OK Baby Body Guard är en klassisk cykelsits som funnits med länge. En monteringsmanual medföljer men den lämnar en del att önska vad gäller tydlighet i instruktionerna. Monteringen tar därför relativt lång tid och känns allt annat än enkel. Väl på plats så sitter den stabilt förankrad i sitt ramfäste. Det gör det också enkelt att flytta OK Baby Body Guard mellan olika cyklar, om man har ett extra fäste. Cykelsitsen kan i viss mån anpassas efter cykeln, då man väljer hur högt över bakhjul eller pakethållare man vill ha den.

Sele och benstöd kan justeras i höjd

Barnets sittkomfort i OK Baby Body Guard är bra, även om cykelsitsen saknar möjlighet till viloläge. Selen träs över barnets huvud och knäpps sedan fast i sitsen mellan barnets ben. På sidan av cykelsitsen finns rejäla kåpor som ska skydda barnets ben från att hamnar i hjulet. Fötterna kan spännas fast, men det är lite knepigt då detta görs på baksidan av skydden. Body Guard kan växa med barnet, då både selen och benstöden kan justeras i höjd.

Prisvärd för kortare cykelturer

Efter den första monteringen så både är och fungerar OK Baby Body Guard okomplicerat. För kortare utflykter eller en daglig cykeltur till och från förskolan så uppfyller den alla behov, och det till ett lågt pris dessutom.

Kan enkelt flyttas mellan olika cyklarjusterbar fotstödbarnsäker sele
Otydlig instruktionerkrånglig att monterasvårt att spänna fast fotspännet

Allt om cykelsits

Att montera en cykelsits på den egna cykeln är ett enkelt sätt att kunna ta med sig sitt barn på cykelturen. Vare sig det handlar om utflykter eller om att hitta ett smidigt sätt att kunna transportera sig till och från jobb och förskola så kan en cykelsits vara en smidig lösning.

Från vilken ålder kan man använda cykelsits?

Användningen av cykelsits brukar generellt rekommenderas från omkring 9 månaders ålder. Men vissa barn behöver vara äldre än så för att kunna sitta bra i cykelsitsen. Vad gäller maximal vikt i cykelsitsen så varierar det från olika tillverkare, men 22 kg är en vanlig maxvikt.

Cykelsits fram eller bak?

Fördelen med en cykelsits fram, som monteras på styret, är att man då har bättre kontakt med sitt barn medan man cyklar. Det är enklare att höra vad barnet säger och att prata om sådant man ser medan man cyklar. Nackdelen är att cykeln kan bli lite mer svårstyrd med vikten på styret. En cykelsits fram har dessutom lägre maxvikt, och därmed också kortare användningstid.

Fördelen med en cykelsits bakpå cykeln är att det inte påverkar hur cykeln är att styra, och att man kan använda cykelsitsen längre i och med att maxvikten är högre. Det finns också bättre med utrymme för större barn. Nackdelen är att man inte kommer lika nära barnet, och att det är svårare att prata med varandra medan man cyklar.

Måste cykeln ha en pakethållare för att man ska kunna använda en cykelsits?

Nej, cykeln måste inte ha en pakethållare. Det finns numera många cykelbarnstolar som förankras i cykeln med ett fäste som skruvas fast runt cykelns ram. Om man har en cykel som inte har en standardram, eller har en elcykel med batteri som sitter under sadeln så är det inte alltid dessa fästen funkar. Då kan man istället införskaffa en cykelsits som monteras genom att spännas fast på pakethållaren.

Vad är bäst av ramfäste eller pakethållare?

Att fästa cykelsitsen med ett ramfäste eller på pakethållaren är, förutsatt att monteringen genomförs korrekt, lika säkert. Men en fördel med ett ramfäste är att det ofta går att köpa till extra fästen. Då kan man enklare flytta cykelsitsen, exempelvis mellan föräldrarnas olika cyklar.

Ska man välja cykelsits eller cykelvagn?

En cykelsits är ett smidigt sätt att få med sig sitt barn på cykeln, och den gör inte cykeln märkbart större. En cykelvagn tar upp mer utrymme. Men den innebär också att man kan få med sig extra packning och att man kan koppla lossa vagnen från cykeln och promenera med om barnet exempelvis skulle ha somnat under cykelturen. Är man en person som behöver få med sig flera barn så kan en cykelvagn kännas enklare än att ha en cykelsits fram på cykeln och en där bak.

Kan man ha en cykelsits på mopeden?

Om mopeden är godkänd för passagerare så får den användas för att skjutsa barn. Ntf rekommenderar att man använder en cykelbarnsits med bälte och benstöd, om en sådan kan monteras fast. Det finns även särskilda barnsitsar för mopeder. Som alltid måste barn använda hjälm om de skjutsas eller cyklar själva.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!