Uppdaterad  

Elektrisk bröstpump: 19 modeller i test

Vill du kunna ge bröstmjölk på flaska? Eller kanske använda en pump för få igång mjölkproduktion? Vi har testat bröstpumpar från märken som Medela, Philips Avent och Mam. För att en elektrisk bröstpump ska kunna utses till bäst i test så måste den ha en effektiv sugteknik, kännas bekväm för olika sorters bröst och vara lätt att rengöra.

Bröstpump bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av bröstpumpar har vi låtit flera olika mammor använda pumparna. Vissa har bred tidigare erfarenhet av bröstpumpar, medan andra har använt dem för första gången. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

  • Funktioner: Vilka olika inställningsmöjligheter har bröstpumpen, kan den anpassas efter olika storlek på brösten och finns någon annan funktion som underlättar vid pumpning?
  • Design: Är bröstpumpens format smidigt, hur är ljudnivån på motorn och kan bröstpumpens tillbehör användas med universella nappflaskor?
  • Prestanda: Hur bra är batteritiden, hur lång tid tar bröstpumpen att ladda och hur effektiva upplevs stimulerings- och utdrivningsfaserna?

Ovanstående har därefter vägts samman med bröstpumpens pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.

Jämför pris på samtliga bröstpumpar på PriceRunner.

Fler tester för den lilla

1. Medela Swing Maxi Flex - BÄST I TEST BRÖSTPUMP

Smidig och effektiv, passar för den som vill ha en prisvärd elektrisk bröstpump

Nätadapter/batteri: Ja/6 st AAA-batterier Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två flaskor, men ingen matningsnapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Medela Swing Maxi Flex Elektrisk Dubbelbröstpump

Medela Swing Maxi Flex är en uppdaterad bröstpump från Medela, som fått ett förbättrat utseende och en aktualiserad teknik. Samtidigt bygger den fortfarande på en lång medicinsk tradition av att framställa bröstpumpar som är forskningsbaserade. Allt det här märker man av direkt när man packar upp Swing Maxi Flex™.

Kompakt bröstpump med effektiv sugkraft

Bröstpumpen drivs med vanlig elsladd, men kan också köras sladdlöst om man först stoppar i sex stycken AAA-batterier. Batteritiden upplevs som normallång, pumpar man mycket så kommer batterierna gå åt i rask takt. Däremot är sugkraften lika bra oavsett hur Swing Maxi Flex™ drivs.

Motorenheten har en rund och kompakt form, som inte tar upp utrymme vare sig i hemmet eller om den ska tas med på resa eller till kontoret. På ovansidan finns fyra knappar och en lysdiod. När Medela Swing Maxi Flex slås på så går den först in i stimuleringsfasen, vilken sedan automatiskt övergår till en utdrivningsfas. Stimuleringsfasen kan givetvis skippas när mjölken runnit till.

Ovanligt mjuk och bekväm tratt

Båda faserna kan justeras i styrka, efter personliga preferenser. Ett litet minus är dock att man inte kan se om styrkan är på max eller mini, och den nollställs efter varje användning. Har man ett favoritläge kommer man således behöva justera delvis i blindo vid varje ny pumpning. Swing Maxi Flex kan lätt omvandlas från en singel- till en dubbelpump.

Medela Swing Maxi Flex levereras med trattar i två olika storlekar. Trattarna är det närmsta man någonsin kommit bekvämlighet med en bröstpump. Den ovala formen och den breda, mjuka kanten känns innovativ och så himla självklar på en och samma gång. Det finns även ett inbyggt översvämningsskydd, så man kan sitta tillbakalutad och pumpa. Att montera ihop Medela Swing Maxi Flex™ går lätt som en dans. Bröstpumpen består av få delar, som är anpassade så att de bara kan sättas ihop på ett sätt.

Prisvärd med alla funktioner man behöver

Pumpfunktionen finns det inget att anmärka på. Den som har lätt att få mjölken att rinna till kommer inte ens behöva maxläget på utdrivningen. När man pumpat klart är det enkelt att ta isär Swing Maxi Flex. Alla delar som ska diskas kan rengöras i maskin, och det finns inga smådelar som lätt försvinner.

Jämfört med äldre bröstpumpar från Medela, som alla varit mycket bra, så är Swing Maxi Flex ett rejält kliv framåt i utvecklingen. Och det till ett pris som är fullt överkomligt. För den som vill pumpa mycket medan man är på språng kommer kostnaden för batterier kännas lite trist. Detta ihop med en något högre, men fullt acceptabel, ljudnivå om man pumpar på max är pumpens enda minus. Allt annat med Medela Swing Maxi Flex är bara plus. Det här är en av de bästa bröstpumpar som finns att köpa.

Smidig formgivningmycket effektfullbekväm att pumpa medlätt att rengöra
Drar en del batterierhögre ljudnivå vid maxläge

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Miixi

Bröstpump Swing Maxi Flex

1 899 kr
Cdon Logotyp

Medela Swing Maxi Flex ™ two-phase electric breast pump for two breasts

2 189 kr
ComputerSalg Logotyp

Medela Swing Maxi Flex ™ two-phase electric .. [Levering: 4-5 dage]

2 189 kr

2. Medela Freestyle Flex - BÄSTA PREMIUMVAL

Mycket påkostad och intuitiv bröstpump, passar bra för den som dubbelpumpar

Nätadapter/batteri: Ja/inbyggt, uppladdningsbart Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Fyra flaskor, ingen matningsnapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Medela Freestyle Flex Elektrisk Dubbelbröstpump

Många är produkterna som kan påstås vara Rolls Roycen i sin nisch. Men med Medela Freestyle Flex är ett sådant påstående ingen överdrift. Design, innovation och ett (relativt sett) högt pris – allt finns där. Och för den som vill ha en riktigt njutningsfylld upplevelse även när det handlar om att tömma brösten på mjölk så är Freestyle Flex™ ett utmärkt val.

Intuitiv pump som är lätt att rengöra

Freestyle Flex är en del av Medelas rejäla uppdatering av märkets bröstpumpar. Det rör sig både om ny formgivning och om en kraftigt förbättrad teknik. Motorn är nätt och ryms perfekt i handflatan. Knappsatsen har nästan helt bytts ut mot en tydlig och lättanvänd touch screen. Freestyle Flex kan drivas med elsladd, men har också ett inbyggt, uppladdningsbart batteri som kan laddas via USB. Batteritiden är exemplarisk.

Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller veteran, att montera ihop Medela Freestyle Flex™ görs intuitivt. Det faktum att slangen har olikformade ändar gör det omöjligt att koppla dem fel. Att sätta ihop anslutningsenheterna är lika enkelt. Vänds membranen åt fel håll så går de helt enkelt inte att stänga igen. Freestyle Flex innehåller imponerande få delar, vilket underlättar vid rengöring. Allt som kan diskas kan dessutom köras i maskin.

Medela-Swing-Maxi-Flex-test-brostpump

Justerbar styrka och lätt att dubbelpumpa

Med Freestyle Flex kan man välja om man vill dubbelpumpa eller bara fokusera på ett bröst. Vid det senare scenariot sätter man fast den andra slangen i ett fäste i klykan, så sluts vakuumet. Ljudnivån är mycket behaglig. Med Freestyle Flex kan man maratonpumpa på max och ha tv-seriemaraton på samma gång, med en sovande bebis i samma rum.

Pumpen har två faser – stimulering och utdrivning. Båda kan justeras i styrka och displayen visar hur länge man varit igång. Enkelt och tydligt. Det absolut bästa med Medela Freestyle Flex är dock hur trattarna har förbättrats. Från en helt rund form till en mer oval, med en bred och mjuk kant i silikon. Med bröstpumpen kommer även två olika storlekar på brösttratt. En bröstpump blir kanske aldrig helt bekväm, men bekvämare än såhär har det aldrig varit förr.

Utmärkt val för den som pumpar mycket

Pumpkraften är något starkare vid enkel än vid dubbelpumpning. Men det är en petitess i sammanhanget. Är man osäker på om eller hur mycket man behöver en bröstpump är detta överkurs. Men vet man om att man kommer använda sin pump mycket och länge så är Medela Freestyle Flex ett lyxigt inköp man inte kommer ångra ett öre av.

Det finns även en Medela-app, MyMedela, som föräldrarna kan koppla upp sig mot för att hålla koll på pumpningen och barnets utveckling.

Smidig motormycket bra batteritidbekväma trattarintuitiv monteringlåg ljudnivå
Mycket högt prisnågot sämre pumpkraft vid dubbelpumpning

3. Elvie Stride

Snygg, diskret och enkel bröstpump

Nätadapter/batteri: Inbyggt, uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Nej Kan man dubbelpumpa: Ja

Elvie Stride Single Electric Breast Pump

Elvie Stride är en oerhört lättanvänd bröstpump med kupor som rymmer 150 milliliter. Den har ett stimuleringsläge som går igång automatiskt och ett pumpningsläge som startar efter två minuter. Med tio inställningar för intensitet är det dessutom lätt att anpassa den så att den pumpar efter dina behov. En medelstor (24 mm) kupa ingår, men det finns fler storlekar att köpa till.

Lättanvänd pump med app

Med en manual som innehåller både bilder och steg-för-steg-instruktioner är det både enkelt och snabbt att komma igång. Att koppla pumpen till den tillhörande appen går också utan svårigheter. I appen hittar vi guider för montering, rengöring och användning av pumpen, men också skötselråd för brösten och liknande information. Vi kan följa våra registrerade pumpningar och logga antal milliliter – bra funktion för dig som gärna har lite extra koll! Att använda appen är dock inget måste för att du ska kunna pumpa.

Bröstpumpen får plats i en vanlig behå och fästs med en tillhörande klämma i byxorna, så att du har händerna fria och kan pyssla med annat medan du pumpar. Den enda nackdel vi upplever är att den är lite tung, så den behöver sitta bra i behån för att det ska vara bekvämt. När den gör det sitter den stadigt på plats under hela pumpningen. Den vibrerar en del och har ett svagt brummande ljud, men eftersom Elvie använder brusreduceringsteknik är det inget som stör.

Pumpens delar kan diskas i maskin

Elvie Stride laddas med tillhörande usb-kabel (adapter medföljer ej), och att ladda fullt tar ett par timmar. När vi pumpar på medelhög intensitet räcker batteritiden sedan i ungefär två timmar. Pumpen rengörs sedan genom att alla plastdelar plockas isär och diskas för hand eller i maskin. De bör sedan kokas en gång dagligen för att steriliseras. Att montera isär delarna är lika enkelt som att sätta ihop dem igen och det är lätt att komma åt och rengöra överallt.

Elvie Stride är en effektiv elektrisk pump för dig som vill kunna göra annat under tiden. Visst, den kostar en del och därför hade vi gärna sett att en förvaringsflaska ingick. Men den pumpar både tyst och bekvämt, utan att du behöver använda händerna – och det är guld värt.

Låg ljudnivådu har händerna frialätt att användakan kopplas till en app
Dyringen flaska ingårlite tung

4. Philips Avent Elektrisk Bröstpump SCF396/11

Smidig och effektiv elektrisk bröstpump, passar perfekt med Avents nappflaskor

Nätadapter/batteri: Ja/Inbyggt, uppladdningsbart Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: En flaska och en dinapp Kan man dubbelpumpa: Nej

Philips Avent Natural Motion Single Electric Breast Pump SCF396/11

Philips Avent Elektrisk Bröstpump är en liten och smidig maskin med en mycket tilltalande design. Såväl utseende som form är trevligt, det ljusa färgschemat med mycket vitt och genomskinligt känns fräscht och gör det lätt att se att maskinen är ren. Något som känns viktigt när det handlar om bröstpumpning, som ju bör hållas så sterilt som möjligt.

Lätt att komma igång med pumpen

Monteringen är väldigt enkel. Avent Elektrisk Bröstpump innehåller inte många delar och man förstår direkt hur såväl slang som sladd ska kopplas in. Någon förvaringsväska för delarna medföljer inte. Men en flaska, med dinapp, ingår. För den som redan använder Philips Avents nappflaskor är det ett stort plus att de alla är direkt kompatibla med bröstpumpen.

För att komma igång med pumpandet är det bara att sätta i sladden och slå på strömförsörjningen. Med fulladdat batteri kan man även enkelt ta med sig Avent Elektrisk Bröstpump om man ska iväg för ett tag och vill kunna pumpa ur.

Många olika pumplägen att välja mellan

Bröstpumpens knappar känns pedagogiska och man förstår snabbt hur man kan välja mellan olika program, som ger lite olika tempo på pumpandet. Även styrkan kan ställas in - och det finns många olika grader att välja mellan. Det gör det lätt att hitta ett läge som både känns bekvämt men som också är effektivt för att driva ut mjölken, oavsett hur fyllda brösten är för stunden. Displayen är föredömligt tydlig, med stora digitala siffror.

Jämfört med andra bröstpumpar känns Avent Elektrisk Bröstpump minst sagt likvärdig i effektivitet. Trattarna är av hård plast men ett välvt, mjukare hölje sätts på och gör att pumpen är riktigt bekväm att hålla mot bröstet. Ljudnivån från motorn är väldigt lågt, ett svagt brummande ljud hörs medan man pumpar. Att ha bebisen sovande i famnen samtidigt är inget problem.

Passar ihop med populära nappflaskor

Kvaliteten på Avent Elektrisk Bröstpump känns mycket bra. Motorn får bara lovord, både vad gäller funktion och design. Bröstpumpen är intuitiv och snygg på samma gång. Bröstpumpen är även enkel att rengöra, i och med att det inte utgörs av så många olika delar.

Det man kan anmärka på är att den medföljande flaskan är väldigt liten. Men samtidigt har Philips Avent ett brett utbud av nappflaskor, så det är mycket enkelt att komplettera med andra, större modeller. Och använder man Avents nappflaskor, så finns det ingen anledning att inte välja Philips Avent Elektrisk Bröstpump.

Bekväm och mjuk mot bröstetstor variation i programeffektivsnygg design
Flaskan som medföljer är litenkan ta lite tid att hitta rätt program

5. Medela Swing Maxi

Dubbel elektrisk bröstpump med tyst motor, passar den som pumpar ofta och mycket

Nätadapter/batteri: Inbyggt, uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två flaskor men ingen dinapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Medela Swing Maxi Double Electric Breast Pump

Det går inte att påstå något annat än att Medela har en mycket framstående ställning bland tillverkare av bröstpumpar. Och det med all rätt. Medelas pumpar känns nästan alltid både ett och två steg mer genomarbetade än många konkurrerande modeller. Ett tydligt tecken på det är det ständigt pågående utvecklingsarbetet av befintliga modeller. Swing Maxi är bara den senaste i raden av många högpresterande dubbelpumpar från Medela.

Mycket lätt att förstå hur bröstpumpen funkar

Medela Swing Maxi har en kort startsträcka. Bröstpumpen är lätt att montera ihop. Medföljande manual är tydlig, men näst intill överflödig då pumpen i princip inte går att montera inkorrekt. Man ser direkt vilka komponenter som finns och hur de ska sitta ihop. Att komma i gång med pumpandet går lika snabbt. Så snart man har laddat upp batteriet, något som görs med USB-C och går relativt snabbt, kan man komma i gång.

Bröstpumpen utgörs av en rund motor med tydliga knappar. Vad knapparna har för funktion är enkelt att begripa och man förstår intuitivt hur man ska göra för att hitta ett läge som känns bekvämt. Sugkraften i Medela Swing Maxi kan justeras både i tempo, rytm och styrka. Sugkraften håller hög nivå, och upplevs effektiv i att pumpa ur mjölken ur brösten. Ljudnivån är fullt acceptabelt, endast vid den mest intensiva pumpningen är motorljudet något man märker av.

Bekväma brösttrattar med mjuk kant

Fördelen med en dubbel bröstpump är att man kan pumpa båda brösten samtidigt. Det är dels tidssparande, i stället för en femton minuter per bröst med en singelpump får man hela pumpningen avklarad på en kvart. Men en del upplever det dessutom som att de får ut mer mjölk vid simultan pumpning. Behöver man bara pumpa ett bröst så går det att koppla om Medela Swing Maxi för detta, även om det innebär lite pyssel.

Det ingår brösttrattar i två olika storlekar när man köper en Medela Swing Maxi. Det ökar chansen för att man ska kunna använda bröstpumpen bekvämt, men är förstås inte någon garanti för att passa alla bröst. Något som ytterligare bidrar till komforten är att Medelas bröstpumpar har en mjuk kant i silikon. Det gör pumpen märkbart mindre hård och kantig mot bröstet än brösttrattar helt tillverkade i hårdplast. Även den som har ömma bröst får till en behaglig pumpning med Swing Maxi.

Uppladdningsbart batteri med bra kapacitet

Det uppladdningsbara batteriet i Medela Swing Maxi har god kapacitet och man kan pumpa flera gånger innan man måste ladda. Det, ihop med den väldigt hanterbara storleken, gör att Swing Maxi faktiskt går att ta med sig om man behöver pumpa ur under en resa eller när man är borta för kvällen. Att rengöra Swing Maxi efter att den använts är också lätt, man kan snabbt ta isär den för att diska ur och sterilisera.

Den röda tråden hos Medela Swing Maxi är hur varje funktion och detalj är genomtänkt. Från den mjuka tratten, till den enkla monteringen och förstås den bekväma användningen. För den som pumpar mycket, flera gånger dagligen, så är Medela Swing Maxi en kvalitativ bröstpump man kan lita på.

Enkel och överskådlig knappmenytyst motor med bra variationpraktiska flaskor med lock
Dinapp medföljer intetar lite tid att växla singel- och dubbelläge

6. Philips Avent Elektrisk bröstpump SCF398/11

Lyxig och flexibel bröstpump med intuitiv känsla och snygg design

Nätadapter/batteri: Ja, mikro-USB-adapter samt uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Ja, en flaska och en dinapp samt förslutningslock Kan man dubbelpumpa: Ja

Philips Avent Electric Double Breast Pump

Philips Avents trådlösa bröstpump SCF398/11 är en riktigt lyxdoftande elektrisk pump som med sina uppladdningsbara batterier är lika smidig att ha med sig på språng som att installera hemma bredvid soffan. En laddning räcker upp till tre amningar, så det finns ingen anledning att känna sig stressad!

Flexibel och trådlös bröstpump

Philips Avent SCF398/11 är en både snygg och modern bröstpump som kommer med en silikonkudde att lägga runt bröstvårtan. Med den lika mjuka som flexibla lösningen lovar Philips att deras bröstpump ska passa för nästan alla typer av bröst, något som också bekräftades av panelen under testet. Monteringen av SCF398/11 går smidigt och eftersom pumpen inte har rör, som många andra bröstpumpar, blir det färre delar att diska efter användning. Med i förpackningen följer en necessärliknande isoleringspåse och en större väska som man kan förvara alla pumpens delar i.

Det är tydligt att det här är en pump som är tänkt att vara flexibel – både om man för det mesta sitter hemma och pumpar och om man ofta är på språng. Pumpen drivs av en trådlös motorenhet som också går att koppla in i väggen via en mikro-USB-adapter. Som fulladdad håller pumpens batterier till ungefär tre sessioner.

Intuitiv och tystgående

Med sina 8 stimuleringsnivåer och hela 16 olika pumpnivåer är Philips Avent SCF398/11 lätt att ställa in till önskat läge. Upplevelsen vid användning är att bröstpumpen är smidigt intuitiv, det är inte onödigt många knappar samtidigt som displayen tydligt visar vilket läge man befinner sig i, liksom hur länge man har pumpat.

Ljudnivån är tyst och diskret – tillräckligt diskret för att det går att ha en sovande bebis bredvid eller amma på det andra bröstet. På displayen finns en paus-knapp att använda om man skulle behöva avbryta sin session tillfälligt.

Mindre bra för den skärmberoende pumparen

Något att tänka på för den skärmberoende pumparen är att det inte rekommenderas att använda mobiltelefon närmare än 30 centimeter från pumpen för att undvika störningar i prestandan. Dessutom upplevs silikondelarna vara något av dammagneter. Utöver dessa mindre förbehåll är Philips Avent SCF398/11 en bekväm, smart och lyxig elektrisk bröstpump som imponerar i både sin smidighet och flexibilitet.

Bekvämflexibelintuitivtystkan pumpa båda brösten samtidigt
Något pillig att göra rendyrblir lätt dammig

7. Philips Avent Elektrisk bröstpump SCF395/11

Pålitlig, tyst och högpresterande bröstpump som passar bäst i hemmets lugna vrå

Nätadapter/batteri: Sladd Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Ja, en flaska och en dinapp Kan man dubbelpumpa: Nej

Philips Avent Natural Motion Elektrisk Bröstpump

Philips Avents elektriska bröstpump SCF395/11 är en riktig one size fits all-pump. Detta på grund av de formbara kuddarna i mjukt silikon som smidigt kan formas efter just ditt unika brösts storlek. Smidigare kan det knappast bli!

Bekväm och säker bröstpump

SCF395/11 är en elektrisk bröstpump utan förvaringsväska som enbart drivs av sladd, vilket gör pumpen allra bäst lämpad för användning i hemmets lugna vrå eller åtminstone i anslutning till ett eluttag. Om det är premisser som ligger i enlighet med behov får man å andra sidan med en Philips Avent SCF395/11 en riktigt pålitlig pumpkompis att lita på i ur och skur. Den är bekväm att använda, med trattar i silikon som ger en mjuk kant som sluter tätt kring bröstet och inte orsakar läckage. Pumpen har ett stimuleringssläge med åtta olika nivåer och ett pumpningsläge med 16 nivåer, vilket gör det lätt att anpassa nivån till den önskade i stunden. Detta görs enkelt med en volymknapps-liknande knapp på motorenheten.

Smart bröstpump med inbyggt minne

Det här är en pump som inte bara har en snygg design, den är smart också. Genom ett inbyggt minne kommer bröstpumpen ihåg de senaste inställningarna du använt, varför det oftast bara är att trycka på start för att sätta i gång. Ljudnivån hos motorn är tyst och det går ypperligt att både amma ett barn på det lediga bröstet eller ha en bebis sovande i direkt närhet av pumpen. Antalet knappar är få, samtidigt som pumpen är lätt att begripa. Pausknappen är särskilt uppskattad för den som ofta behöver avbryta sin session tillfälligt men inte vill behöva börja om efteråt.

Silikonkuddar drar åt sig damm

Att hitta något negativt med Philips Avent SCF395/11 har inte varit enkelt, men detaljer som nämnts av testpanelen är att silikonkuddarna lätt blir dammiga och att pumpen saknar förvaringsväska. Det sistnämnda är å andra sidan inget större problem, då pumpen är så snyggt diskret att den kan ligga framme utan att dra blickarna till sig.

God prestandatystkomfortabelenkel och intuitiv design
Saknar förvaringsväskablir lätt dammignågot många delar att montera ihop

8. Neno Uno

Smidig handhållen och trådlös bröstpump, passar extra bra för känsliga bröst

Nätadapter/batteri: Inbyggt, uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: En flaska och en dinapp Kan man dubbelpumpa: Nej

Uno Elektrisk Bröstpump Trådlös

Neno Uno är en liten elektrisk bröstpump med motor, pump och brösttratt inbyggt i en enda, handhållen enhet. I och med att man inte behöver bära med sig både brösttratt med flaska och en separat motor erbjuder Neno Uno ytterligare rörlighet. Första intrycket är att Neno Uno känns något tung och lite ojämn i handen, men också att den verkar väldigt enkel att använda.

Utmärkt elektrisk bröstpump för nybörjare

Den goda användarvänligheten håller i sig under hela testperioden. Monteringen kan ske utan manualen, det finns bara ett rätt sätt att sätta ihop den. Uno saknar helt onödiga knappar eller delar som förvirrar. Pumpen kan slås av och på, sen finns även en plus- och en minusknapp för att justera pumpinställningarna. Skärmen visar batteritid, antal minuter du pumpat samt vilket läge och vilken styrka som används.

Neno Uno har sex nivåer för utdrivningsreflexen och nio nivåer för styrka på urpumpningen. Nivåerna har olika hastighet, kraft och rytm - vilket gör det lätt att hitta ett läge som känns rätt för stunden. Trots att maskinen är ganska liten så imponerar den genom att ha en lika god pumpeffekt som andra elektriska bröstpumpar.

Ovanligt mjuk och bekväm brösttratt

Ett stort plus med Neno Uno är komforten. Brösttrattarna är väldigt mjuka, klädda i bekväm silikon och med en form som omsluter hela bröstet, vilket alltid är skönt när man ska pumpa. Men de kommer extra mycket till sin rätt om man behöver pumpa vid mjölkstockning eller lider av såriga bröstvårtor. I synnerhet som att också övergången mellan tratt och tratthals upplevs som mjukare och rundare än vanligtvis. Brasklapp dock för att bara en storlek på tratt ingår.

Neno Uno kan dock uppfattas som lite mindre bekväm i och med att det är tyngre att hålla pumpen mot bröstet när motorn också sitter där. Rekommendationen är dock att undvika att använda bröstpump längre än femton minuter per sida, så för det mesta är vikten inget stort problem. Att trådlösheten ger mer frihet är ett tveksamt plus. Oftast vill man ändå sitta ned i lugn och ro medan man pumpar. Och ska man kunna pumpa medan man går runt så skulle Uno behöva bli lite enklare att hålla i och samtidigt förflytta sig med.

Prisvärd pump som saknar vissa tillbehör

Rengöring går lätt tack vare att Neno Uno inte utgörs av onödigt många smådelar. Att det är en lite billigare produkt känns av både i produkt och förpackning, men för priset är kvaliteten bra och för den som främst pumpar då och då, vi behov, lär Uno räcka till för flera amningsperioder. Önskade förbättringar vore att det kunde medfölja fler flaskor som passar till pumpen, så man kan använda en för förvaring. Vi saknar också ett lock till flaskan, endast dinapp medföljer

Jämfört med dyrare pumpar är Uno lika effektiv och upplevs faktiskt mer bekväm. Har man känsliga bröstvårtor är den mjuka tratten dessutom mycket värd. För föräldern som är osäker på hur mycket man kommer pumpa, eller som vill ha en elektrisk bröstpump på en tight budget, så är Neno Uno både bra och prisvärt val.

Mjuk och bekväm brösttrattsuperlätt att användmånga val av sugkraft
Tung att hålla ilite klumpig i formenkommer bara med en flaska

9. Elvie Curve

Diskret, effektiv och smidig manuell bröstpump som passar den som är på språng

Nätadapter/batteri: Nej, manuell, drivs med handkraft Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Nej Kan man dubbelpumpa: Nej

Elvie Curve

Elvie Curve är en manuell bröstpump skapad av mjukt flexibel och BPA-fri silikon. Genom ett enkelt tryck med handen mot den bröstformade kupan skapas ett vacuum varpå mjölken pumpas ut och landar i behållaren, som rymmer 120 ml.

Okomplicerad och smidig

Den kompakta Elvie Curve är en diskret bröstpump både att bära med sig och att använda. Utformningen är lika snygg som den är enkel: att montera ihop Elvie Curves två delar går på ett kick. Det följsamma silikonmaterialet lägger sig tätt runt huden och känns varken hårt, stort eller kallt mot bröstet. Genom en justerbar backventil regleras trycket i suget till önskad nivå, varpå trycket med handen gör resten av jobbet.

Eftersom Elvie Curve saknar motor och drivs av handkraft är det en tyst bröstpump som utan problem kan användas bredvid ett sovande barn eller i en tystare miljö. Efter avslutad session går det fint att diska Elvie Curve både för hand och i maskin.

Saknar förvaringskärl

Elvie Curve kommer inte med en förvaringsväska eller behållare att hälla ut den pumpade mjölken i. Eftersom det inte rekommenderas att använda Elvie Curve som förvaring utan enbart pumpning måste behållare köpas till, om avsikten är att spara den pumpade mjölken.

När tömningen är avslutad – och här gäller det att hålla koll eftersom Elvie Curve inte säger till när den är fylld – häller man helt enkelt över mjölken till ett annat kärl genom hålet för bröstvårtan. På baksidan av behållaren hittas tydliga markeringar för att lätt kunna hålla koll på hur mycket mjölk som har pumpats ut.

Lätt att bära med sig

Allra mest beröm får Elvie Curve för hur enkel den är att använda. Här behövs ingen laddning, ingen bruksanvisning och det går smidigt att hitta fram till räck tryck via backventilen. Den kupade, mjuka konstruktionen gör att bröstpumpen vilar diskret innanför bh:n och vacuumet upplevs aldrig som för hårt, trots att mjölken strilar effektivt. Detta, i kombination med den nätta vikten och kompakta utformningen, gör Elvie Curve till en perfekt bröstpump att bära med sig när man är på språng.

Enkelsmidigbekväm att använda
Saknar förvaringspåseingen mjölkbehållare

10. Medela Harmony

Högkvalitativ manuell bröstpump med smidig förvaring

Nätadapter/batteri: Nej, manuell, drivs med handkraft Ställbar sugkraft: Nej Ingår flaskor & nappar: Ja, en flaska och en dinapp Kan man dubbelpumpa: Nej

Medela Harmony Bröstpump

Medela Harmony är en manuell bröstpump utformad som en flaska i botten och en suganordning med en tratt ansluten till ett handtag upptill. Genom att trycka på handtaget skapas ett vacuum och mjölken rinner till.

Rytm liknar barnets vid bröstet

Redan vid första användning är Medela Harmony enkel att begripa sig på. Det är tydligt hur flaskan kopplas till tratten och hur tratten ska läggas vid bröstet. Rytmen reglerar man efter eget behov och suget som uppstår upplevs som liknande det barnet använder vid bröstet. Detta på grund av en teknik som Medela själva kallar för 2-Phase Expression, vilket innebär att bröstpumpens sugteknik efterliknar barnets genom två olika hastigheter. Det går inte att reglera sugkraft i Medela Harmony utan enbart rytm. Pumpen är lika enkel att använda vid amning av det andra bröstet som att använda exklusivt och formatet hos bröstpumpen är smidigt nog att få plats i en väska. Behållaren som ingår levereras med ett fristående lock.

Smidig förpackning för enkel förvaring

Tratten på Medela Harmony är gjord av slät, vit hårdplast. Runt den finns en silikonkant som ligger bekvämt och inte blir kall mot huden. Tratten som följer med är av standardformat, men det går att köpa till andra storlekar för den som känner att det finns mjölk kvar i bröstet efter avslutad pumpning eller om bröstvårtan sugs in mot brösttrattens kanal. Rengöringen är relativt enkel, framför allt om Medela Harmony sköljs av direkt efter användning, även om delarna där mjölken kommer in från bröstet kan upplevas som något pilliga att få helt rena.

Flaskorna till Medelas manuella bröstpump är uppskattade för sin smidighet, det är enkelt att sätta på ett lock och ställa flaskan i kylskåpet efter avslutad pumpning. Överlag är Medela Harmony en varmt uppskattad manuell bröstpump som både är bekväm, pålitlig och får mjölken att flöda utan onödigt spill.

Bekvämeffektivenkelbra förpackning som går att sluta och förvara i kylskåp
Saknar förvaringsväskanågot oflexibel form på trattennapp måste köpas separat

11. Mam 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump

Effektiv och billig bröstpump, passar både för manuell och elektrisk pumpning

Nätadapter/batteri: Ja/uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två flaskor och två dinappar Kan man dubbelpumpa: Nej

Mam 2-i-1 Bröstpump Elektrisk & Manuell

Med 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump vill Mam täcka in alla typer av användning i en och samma modell, och det är imponerande. Denna bröstpump kan drivas med elsladd, med inbyggt uppladdningsbart batteri och kan dessutom göras om till en manuell bröstpump. Det gör 2 in 1 Electric & Manual lätt att anpassa efter olika behov. Något som kan passa bra för den som inte är säker på hur eller hur mycket pumpen kommer användas.

Inbyggd timer och snabb montering

På undersidan av Mam 2 in 1 Electric & Manual finns en knapp med vilken strömmen slås på. Med hjälp av displayen på ovansidan kan man byta mellan stimulerings- och utdrivningsläge samt justera i styrka. Båda lägena har 9 olika nivåer. Det går också att se, i minuter och sekunder, hur länge man har pumpat.

Inför första användning gör man sig själv en tjänst om man läser igenom instruktionsboken ordentligt. Mam 2 in 1 Electric & Manual är en bröstpump som består av många olika delar, och det är olika vilka delar som ska användas beroende av om man vill pumpa manuellt eller elektriskt. Efter att ha använt pumpen några gånger lär man sig dock hur allt sitter ihop, och det går snabbt att montera samt att ta isär för rengöring eller sterilisering.

Bra pumpkraft och urtagbara silikoninlägg

Man kan pumpa ett bröst i taget med 2 in 1 Electric & Manual. Tratten har ett väl tilltaget silikoninlägg som ska öka komforten. När man blivit van vid bröstpumpen kan inlägget tas bort, och det gör också bröstpumpens kraft mer effektiv. Det finns bara en storlek på tratten och den runda formen gör det viktigt att man hittar rätt läge mot bröstet, för att kunna pumpa så bekvämt och effektivt som möjligt.

Pumpkraften är fullt tillräcklig för att produktivt kunna driva ut mjölk. När pumpen slås på inleds stimuleringsfasen, sedan får man själv välja när man vill växla över till utdrivning.

Smart med både manuell och elektrisk funktion

Som manuell pump fyller 2 in 1 Electric & Manual sitt syfte. Att pumpa manuellt är sällan lika effektivt som när pumpen drivs elektriskt. Men det är ett plus att denna bröstpump från Mam kan göras om. När den används som manuell pump är den både liten och lätt, inga problem att ha med sig i handväskan om man ska iväg och kanske kommer behöva lätta lite på trycket för att undvika mjölkstockning.

Mam har en genomtänkt lösning med de tillhörande flaskorna, pumpen funkar med alla nappflaskor från märket. Det ingår även förvaringsburkar och dinappar. För nybörjaren inom bröstpumpar är Mam 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump en bekväm paketlösning där verkligen allt som behövs ingår.

Genomtänkt lösning med flaskorkan göras om till manuell pumpalla delar ingårprisvärd
Kan endast pumpa ett bröstbestår av många delartar lite tid innan man förstår

12. Medela Solo

Behaglig och pålitlig bröstpump med nio lägen och uppladdningsbara batterier

Nätadapter/batteri: Ja, uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Ja, en flaska Kan man dubbelpumpa: Nej

Medela Solo Single Electric Breast Pump

Medela Solo är en kompakt elektrisk bröstpump som är lika enkel att förstå, använda och montera. Membranet sitter på rätt plats redan vid öppnandet av förpackningen, vilket passar extra bra för den som ska använda en bröstpump för första gången.

Starka nypor vid första montering

När Medela Solo är hopmonterad – starka nypor rekommenderas för att få in slangen i anslutningsenheten – är det bara att börja pumpa. De fyra knapparna är lätta att förstå sig på och det behövs knappast någon längre stund framför manualen. Den första knappen sätter på och stänger av bröstpumpen, den andra aktiverar stimuleringen av mjölkproduktionen, den tredje och fjärde ökar och minskar styrkan i suget när pumpen gått över till pumpläge. Totalt har Medela Solo nio olika nivåer som lätt kan justeras med plus- och minusknapparna. Någon display finns inte på Medela Solo, men det behövs knappast då den är så enkel att använda.

En uppskattad detalj med Medela Solo är de uppladdningsbara batterierna, som gör att pumpen enkelt kan användas även om man inte sitter bredvid ett eluttag, även om upplevelsen är att det är mest bekvämt att sitta ned och pumpa Medela Solo och inte vara på språng. Efter användning rengörs pumpen genom handdisk och regelbunden kokning.

Behaglig och trygg bröstpump

Medela Solo är en effektiv bröstpump som till skillnad från tidigare varianter från varumärket har uppgraderats med en bekväm oval trattform och en mjuk silikonkant som omsluter tratten. Upplevelsen vid användning är behaglig och trygg, pumpen sitter tätt mot bröstet och ger en naturlig känsla som påminner om den vid amning. Ljudet är att likna vid andra elektriska pumpar – varken högre eller tystare. Pumpen suger främst tag vid bröstvårtan och inte större delar av bröstet, vilket är en smaksak vad man föredrar. Oavsett modell är det förstås viktigt att hitta rätt läge för att mjölken ska rinna som mest effektivt.

Sammanfattningsvis är Medela Solo en smidig, trygg och intuitiv bröstpump som håller vad den lovar och inte krånglar till pumpningen mer än nödvändigt.

Enkelsmidigkrångelfri med få delarskön silikonkant runt tratten
Något trög att monteraenbart en storlek på trattenenbart en flaska/behållare ingår

13. Philips Avent Manuell Bröstpump SCF430/10

Smidig och lätt liten manuell bröstpump, passar perfekt med Avents nappflaskor

Nätadapter/batteri: Manuell, drivs med handkraft Ställbar sugkraft: Nej Ingår flaskor & nappar: En flaska och en dinapp Kan man dubbelpumpa: Nej

Philips Manual Breast Pump 125ml

Philips Avent Manuell Bröstpump är en liten och kompakt pump som helt och hållet drivs med handkraft. Varken batterier eller nätadapter det behövs. Fördelen med en manuell bröstpump är att den kan användas var som helst och att den tack vare sin lilla storlek och låga vikt är väldigt enkel att alltid ha med sig i handväskan.

Manuell pump som snabbt monteras ihop

Första intrycket av Avent Manuell Bröstpump är positivt. Pumpen har ett trevligt utseende och en greppvänlig form. Plastdelarna i vitt ihop med den genomskinliga nappflaskan och brösttratten ger ett fräscht och hygieniskt intryck.

Pumpen är mycket enkel att montera ihop, någon manuell behövs inte direkt - man förstår hur delarna hör ihop. Vill man packa med sig Avent Manuell Bröstpump får man dock hitta ett eget sätt för att förvara på resan, någon förvaringsväska medföljer ej.

Saknar möjlighet att reglera sugkraften

Komfort är alltid viktigt hos en bröstpump, men hos en manuell bröstpump bör man lägga extra tyngd hur vid den är att hålla i handen. Handtaget på Avent Manuell Bröstpump hamnar bra i handflatan och det förbli bekvämt att pumpa sessionen igenom. Eftersom pumpen är manuell så kan man främst styra tempot, inte sugkraften.

Exakt hur effektiv Avent Manuell Bröstpump upplevs vara är nog delvis individuellt. Jämfört med en elektrisk bröstpump så är justeringsmöjligheterna betydligt färre. Avents manuella bröstpump upplevs ändå fungera okej, även om det kändes som att man fick ur mer mjölk första tiden efter förlossningen jämfört med när barnet blev äldre och mjölkproduktionen var bättre reglerad.

Mjuk och bekväm brösttratt

Avent Manuell Bröstpump har en bekväm brösttratt, som tack vare det mjuka höljet inte skaver eller klämmer mot bröstet. Har man lite mindre fulla bröst kan det dock ibland kännas som att man skulle vilja kunna pressa åt lite mer än vad som går med Avents manuella bröstpump.

Rengöringen är mycket enkel. Bröstpumpen kan lätt plockas isär för disk och sterilisering. Kvaliteten på delarna är bra och ingen påverkan på funktion eller utseende kan märkas av efter ett halvårs användning. Är man osäker på hur mycket man kommer använda bröstpumpen, eller vet med sig att man framför allt vill kunna pumpa ut överskottet när man är bort från sin bebis så är Philips Avent Manuell Bröstpump ett gott val.

Passar med Avents nappflaskorsnabb att montera ihopbekväma brösttrattar
Inte så högt sugtryckmest effektiv när brösten är välfyllda

14. Neno Due Dubbel

Prisvärd dubbel elektrisk bröstpump, passar den som vill pumpa tidseffektivt

Nätadapter/batteri: Inbyggt, uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två flaskor med dinapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Neno Bröstpump Elektrisk Due Dubbel

Neno Due Dubbel är snyggt designad elektrisk bröstpump för dubbelpumpning, med ett förhållandevis lågt pris sett till vad dubbla bröstpumpar brukar kosta. Bröstpumpen är sladdlös. Det inbyggda batteriet laddas med USB-C, och pumpen är därför lätt att ta med sig. Fördelen med en dubbel bröstpump är att man kan tömma båda brösten samtidigt, något som i längden sparar mycket tid.

Superlätt att komma i gång med bröstpumpen

Direkt efter att man har plockat upp pumpen ur förpackningen så förstår man hur de olika delarna hänger ihop. Man behöver i princip inte bruksanvisningen för att kunna montera Neno Due Dubbel korrekt. Något reseetui eller annan slags väska för pumpen medföljer tyvärr inte. Vill man kunna utnyttja flexibilitet i att den är sladdlös får man komma på en egen förvaring.

Både en erfaren användare av bröstpumpar och en nybörjare har lätt för att komma i gång med Due Dubbel. Pekskärmen är enkel att använda, med tydliga plus- och minusknappar som alla fyller en funktion. Ska man anmärka på något så är skärmen kanske en aning för känslig. Det kan räcka med att man råkar komma åt pumpen med en filt eller annat föremål, och vips har sugnivån önskat eller minskat mot ens vilja.

Lätt att växla mellan att pumpa ett och två bröst

Pumpen har 5 stimuleringsnivåer och 9 mjölkpumpningsnivåer. Effekten upplevs som god. Jämfört med en manuell pump så går det dubbel så fort att få ut samma mängd mjölk med Neno Due Dubbel. Vill pumpa ett bröst i taget går det att ändra inställning från dubbel- till singelläge. Det upplevs dock som något problematiskt att pumpen inte nollställs mellan användningarna. Ofta vill man inte börja direkt med nivå 8 på styrkan, där man kanske avslutade senast.

Komforten i brösttrattarna får godkänt, men att de ska passa alla bröst är en sanning med modifikation. För lite mindre bröst känns trattarna som kommer med Due Dubbel en aning för stora, vilket innebär att man ibland kan tappa vakuumet under pumpningen. Ljudnivån medan man pumpar är fullt acceptabel, man kan se på film eller föra en konversation samtidigt.

Saknar indikation för återstående batteritid

Det är ett plus att bröstpumpen är enkel att ta isär och sätta ihop vid rengöring, men ett minus att alla delar måste torkas väldigt noga för att man ska få ett fungerande vakuum. Plasten i de medföljande flaskorna känns också lite tunn och billig, något som är trist då själva pumpen är både stabil och tålig. Det uppstår också viss besvikelse över skärmens indikator för batteriet. Ikonen går från att visa helt fullt till att börja blinka och två minuter senar stänger pumpen av sig. Någon slags nedräkning hade varit att föredra.

Totalt sett upplevs Neno Due Dubbel som en riktigt prisvärd bröstpump för den som vet att funktionen att pumpa två bröst samtidigt kommer att nyttjas. För den seriösa pumparen, som ska pumpa ur flera gånger på dygn finns det visserligen några detaljer som drar ned helhetsbetyget. Men för den mer genomsnittligare användaren är Neno Due Dubbel ett bra köp.

Lätt att använda och förståbra stimuleringslägesnygg och diskret design
För känslig displayotydlig batteritidnollställs inte efter användning

15. Elvie Bröstpump

Sladdlös bröstpump, för den moderna mamman som vill multitaska medan hon pumpar

Nätadapter/batteri: Nej/Uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två 150 ml flaskor men ingen dinapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Elvie Single Electric Breast Pump

Det första man lägger märke till med Elvie är att bröstpumpen är riktigt dyr. Vill man kunna pumpa båda brösten samtidigt så nästan dubbleras priset. Pumpen inger dock en klar premiumkänsla. Till och med kartongen känns lyxig. Men framför allt är användningen något helt nytt.

Unik bröstpump som frigör både tid och händerna

Det unika med Elvie är att denna bröstpump inte tvingar en till ett stationärt läge. Den kräver inte ens att man använder sina händer! Med Elvie placerad direkt i BHn kan man pumpa och samtidigt läsa en bra bok, äta lunch eller jobba vid datorn. Även en lugnare barnvagnspromenad funkar ihop med Elvie. Pumpen hamnar dock lätt ur läge vid sysslor som innebär högre fysiskt aktivitet, eller att man böjer sig ned.

En svårighet med Elvie är att placera bröstet rätt i tratten. I och med att man inte kan se genom pumpen så görs det i blindo. Ofta behöver man efterkorrigera för att bröstvårtan hamnat snett. Väl på plats är pumpen lätt att hantera. Av/på-knappen är tydlig, likaså plus- och minusknapparna för att reglera pumpkraften.

Har alla funktioner man kan önska

När man ska byta bröst så trycker man på välj bröst-knappen, för att Elvie ska börja om från början med programmet. Direkt efter start inleds stimuleringsfasen. Den övergår sedan till utdrivningsfas så snart Elvie känner av mjölk i flaskan. Det här är en väldigt tyst bröstpump, som inte stör utan på sin höjd pyser lite.

Med pumpen medföljer förvaringsflaskor, två BH-spännen samt brösttratt i två storlekar. Efter några gångers övning är Elvie lätt att montera ihop, och lika enkel att ta isär. På grund av flaskans form är den svår att få ren i diskmaskin, medan brösttratten med fördel kan rengöras så. Övriga delar upplevs enklast att handdiska.

Tveksam app men revolutionerande modern funktion

Precis som andra smarta produkter har också Elvie en app. I vissa avseenden kan man dock ifrågasätta hur smart den är. Appen ska nämligen hålla koll både på hur ofta man pumpar samt hur mycket. Men Elvie mäter fel mängd mjölk vid varje tillfälle, och det kan vara stor skillnad. Ett exempel är när Elvie anger att 180 ml pumpats ut, men i flaskan finns bara 60 ml. Mängden kan dock justeras i appen i efterhand. Och att man kan hålla så pass detaljerad koll uppskattas.

För den som mest pumpar för att ha lite extra för tillmatning eller inför att man ska vara borta från bebisen, finns det mycket mer prisvärda alternativ. Men för den som pumpar flera gånger varje dag, så är Elvie en efterlängtad uppfinning som frigör både tid och händerna. Elvie är en bröstpump som faktiskt känns anpassad för den nutida mamman.

Pumpa med händerna frialätt att begripalyxig känslatystlåten
Dyrknepigt att få bröstvårtan i rätt positionfelaktiga mätningar

16. Beurer BY40

Smidig bröstpump som kan drivas av batteri, för den som vill pumpa på resan

Nätadapter/batteri: Ja/AA-batterier Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: En flaska men ingen matningsnapp Kan man dubbelpumpa: Nej

Beurer Basic Electrical Milk Pump BY 40

Beurer BY40 är en elektrisk bröstpump med ställbar pumpstyrka. Med bröstpumpen ingår utöver pump, tratt och andra nödvändigheter också en stor flaska samt adaptrar för att bröstpumpen ska fungera med flaskor från Avent och NUK. BY40 kan drivas både med nätadapter och med AA-batterier, vilka också medföljer vid köpet.

Smidigt men dyrt med batteridrift

Möjligheten att driva pumpen med batterier gör det enkelt att ta med bröstpumpen på resor och möjliggör för pumpning även om man inte har ett eluttag i närheten. Batterierna håller dock endast ett par pumpningar, så använder man inte uppladdningsbara sådana blir BY40 snabbt dyr i drift.

Den medföljande instruktionsboken finns på flera språk, men inte på nordiska språken och bilderna är svåra att tyda. Dock finns manualen även att läsa online. BY40 är enkel att montera ihop och även lätt att rengöra efter att den har använts.

På gränsen till för effektiv pumpning

Bröstpumpen är enkel att förstå sig på och har en väldigt användarvänlig display, som tydligt visar hur länge man har pumpat. Det gör att man får en bra uppfattning om hur lång tid det vanligtvis tar per bröst vilket underlättar för att planera in pumpningen i livet med en bebis.

Själva pumpkraften är rejäl, vilket underlättar när brösten är välfyllda. Men om man har känsliga bröst eller de nyligen ammats ur så uppfattas sugkraften i BY40 som något för stark, även på det lägsta läget.

Prisvärd pump med något stora flaskor

En annan nackdel med BY40 är storleken på flaskan. 180 ml känns väl tilltaget och gör det både knepigt att hitta en bekväm position och svårt att pumpa samtidigt som man ammar på andra bröstet.

Totalt sett så uppfattas Beurer BY40 som relativt prisvärd och särskilt den smarta displayen utmärker den till det positiva. För ett högre betyg hade vi gärna sett ytterligare möjligheter att finjustera sugkraften och att en smidigare flaska ingick i paketet.

Bra display som visar hur länge pumpningen pågåttkan drivas med batterierlätt att rengöra
För stor pumpflaskakort batteritidsugkraften känns i vissa lägen för kraftfull

17. NUK Luna Elektrisk pump

Enkel att använda, bröstpump som passar den som använder NUKs nappflaskor

Nätadapter/batteri: Ja/AA-batterier Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: 1 flaska med napp Kan man dubbelpumpa: Nej

Nuk Luna

NUK Luna är en elektrisk pump konstruerad enligt samma princip som Pigeons portabla pump. Brösttratten är direkt hopbyggd med pumpmotorn och flaskan fästs vid pumphuvudet utan slangar eller sladdar. För att vara en bärbar bröstpump så är NUK Luna rätt stor.

Justerbar styrka men svagt maxläge

Själva pumpen är klotformad och ganska otymplig till formen. NUK Luna är även relativt tung när man har batterier i, vilket gör att den blir obekväm att hålla i rätt position när den ska användas under längre stunder. Trots motorns storlek så har NUK Luna den svagaste sugkraften av de testade pumparna, och det känns inte tillräckligt för en lika fullgod pumpning.

NUK Luna Elektrisk bröstpump startas enkelt med ett tryck på startknappen, och då är det den första fasen som automatiskt sätts igång. När man känner att stimuleringsfasen är avklarad så trycker man på startknappen igen för att övergå till utdrivningsfasen. NUK Luna har lysdioder för att visa vilken fas pumpen befinner sig.

Smidigt kompatibel med NUKs nappflaskor

När bröstet är tömt eller då man av andra skäl vill avsluta pumpandet så pressar man in startknappen en tredje gång för att stänga av pumpen helt. Styrkan på vakuumet går att justera, genom att man vrider på ett hjul. Maxstyrkan känns dock som tidigare sagt snålt tilltagen. Det är svårt att få till ett bra driv och detta får till följd att pumpningen tar betydligt längre tid än den behöver göra.

Brösttratten är bekvämt gummerad och med NUK Luna Elektrisk Bröstpump medföljer en flaska med vid öppning för enkel rengöring. Pumpen drivs med batterier eller med elsladd till vilken flera olika adaptrar finns för att bröstpumpen enkelt ska kunna tas med under internationella resor. Om man sedan innan föredrar NUKs nappflaskor så är det en fördel att pumpen är kompatibel att användas direkt ihop med dem.

Kompatibel med andra NUK-flaskorenkel att använda
Ej tillräckligt sugkraftstor och tung för att vara en portabel pump

18. NUK First Choice+ Elektrisk bröstpump

Uppladdningsbar elektrisk bröstpump, passar för den som pumpar då och då

Nätadapter/batteri: Ja/inbyggt, uppladdningsbart Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: En flaska och en dinapp storlek 0–6 månader Kan man dubbelpumpa: Nej

Nuk First Choice+ Electric Breast Pump

NUK First Choice+ är en elektrisk bröstpump som drivs med nätadapter, men även kan användas sladdlöst tack vare det inbyggda, uppladdningsbara batteriet. Bröstpumpen upplevs enkel att montera ihop. Den utgörs av relativt få delar och man förstår intuitivt hur de ska sitta ihop. Vilket är ett plus med tanke på att den medföljande manualen inte erbjuder instruktioner på svenska.

Elektrisk bröstpump med många olika inställningar

First Choice+ har 16 olika program, med möjligheten att spara favoritinställningarna för att direkt få rätt tryck vid nästa pumpning. Det går att justera både hastighet och hur hårt bröstpumpen ska pumpa. Minnesfunktionen visar sig fungera bra, även om vad som är en perfekt inställning en gång förstås kan kännas fel nästa gång.

Sugkraften är utan tvekan stark nog för att kunna göra ett effektivt jobb, och känns relativt likvärdig andra elektriska bröstpumpar. Ibland kunde pumpen dock krångla i början, vilket gjorde att man behövde slå av och på NUK First Choice+ några gånger innan den kom i gång ordentligt. Efter avslutad pumpning är det lätt att ta isär NUK First Choice+ för att diska ren.

PR-Nuk-First-Choice-Plus

Visst krångel vid uppladdning av batteriet

Det inbyggda batteriet fungerar som det ska, men det visade sig vara otydligt huruvida man fått till uppladdningen korrekt. Vid ett flertal tillfällen då bröstpumpen borde ha varit fulladdad visade den sig inte gå att använda utan nätadapter. Så någonstans i processen går det att missförstå om laddningen kommit i gång korrekt eller inte.

Ljudnivån på motorn upplevs som relativt diskret, det som hörs tydligast är det sugande ljudet från pumpen. Man kan både ha en sovande bebis bredvid sig, eller se på en film medan man pumpar, utan att bröstpumpen stör. Ett annat stort plus är LED-displayen, som anpassas i ljusstyrka efter rummet man befinner sig i. Antalet knappar på NUK First Choice+ är föredömligt få, vilket gör att pumpen känns väldigt lätt att använda sig av.

Passar allra bäst för mer sporadisk användning

Komforten hos trattarna får godkänt. Det är ju sällan superbekvämt att använda en bröstpump men det finns inget särskilt som skaver eller känns oskönt. Däremot upplevs pumpen läcka under användning, trots försök att justera hur man sitter så vinkeln är korrekt. Det läcker inte mycket, men det droppar lite då och då - något som i längden blir ett irritationsmoment.

För den som regelbundet vill pumpa ur, och som pumpar ur så pass mycket att maskinen ska användas flera gånger dagligen, så känns NUK First Choice+ inte som ett klockrent val. Lite småstrul här och där kan accepteras vid mer sporadisk pumpning men blir ett hinder för den frekvente användaren. Vill man vid särskilda tillfällen ha en enkel och effektiv pumpning så gör dock NUK First Choice+ jobbet på ett tillfredsställande sätt. Och gillar man NUK:s nappflaskor så är det förstås positivt att pumpen är kompatibel med alla NUK:s tillbehör.

Mycket enkel att användatar lite platslätt att ställa in olika lägenbra ljudnivå
Visst droppläckagekrånglar ibland vid uppladdning av batterionödigt krånglig manual

19. Neno Bella

Smidig, trådlös elektrisk bröstpump, passar den som vill pumpa ur på resor

Nätadapter/batteri: Inbyggt, uppladdningsbart Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: En flaska och en dinapp Kan man dubbelpumpa: Nej

Neno Bella Elektronisk Bröstpump

Neno Bella är en sladdlös, elektrisk bröstpump som kommer med ett inbyggt batteri som laddas med en USB-C-kabel. Det innebär att man kan både kan ladda bröstpumpen i lugn och ro hemma, och om batteriet tar slut medan man är på resa eller ute på språng så går det även att ladda Neno Bella med en powerbank.

Sladdlös elektrisk bröstpump som är lätt att använda

Bröstpumpen är ganska nätt och kompakt, utan tvekan liten nog för att packa ned och ta med sig. Tyvärr ingår ingen slags reseförpackning. Och har man en gång packat upp Neno Bella ur kartongen den kom i, så får man aldrig plats med allt däri igen. Förutom pumpen medföljer också en nappflaska med stödplatta, dinapp, laddsladd och en manual. Designen är smidig och snygg.

Neno Bella är en bröstpump med en pekskärm som även den ovana har lätt att förstå sig på. Styrkan på sugkraften kan justeras mellan totalt 15 olika nivåer, varav sex lägen på styrkan och nio mjölkpumplägen, något som enkelt görs med plus-knappen på pumpen. Pumpen växlar automatiskt från utdrivningsläge till pumpläge, något som upplevs som användarvänligt av vissa medan andra föredrar att själva få styra övergången. Efter trettio minuters användning stänger pumpen av sig automatiskt.

Bra driveffekt men kräver rätt vinkel

En storlek på brösttrattar ingår med pumpen, dessa ska enligt tillverkaren passa alla storlekar på bröst. Trattarna upplevs som bekväma mot brösten och lagom mjuka. Att få till rätt vinkel med Neno Bella är dock lite klurigare. Även om man sitter upprätt med pumpen mot bröstet så krävs det att man vinklar behållaren då och då för att mjölken verkligen ska rinna ned. Det blir ett störande moment, och att behöva böja sig framåt känns inte så ergonomiskt.

Själva effekten hos Neno Bella är det inget fel på. Har man mycket mjölk i brösten och fått i gång en bra utdrivning så kan man med de högre styrkorna skapa en mycket effektiv pumpning som snabbt tömmer ur mjölken. Bröstpumpen sparar de senast använda inställningarna, vilket gör det enklare att få till rätt läge från en pumpning till nästa.

Tyst bröstpump som passar vid tillfällig användning på språng

Neno Bella har en mycket bra ljudnivå under användning, det låter lite men inget som stör och inte mer än andra bröstpumpar generellt brukar låta under utpumpning. När man pumpat klart är det lätt att ta isär Neno Bella för att rengöra delarna ordentlig. Kvaliteten på delar och motorik upplevs vara god, inget blir slitet eller upplevs börja krångla ens efter en tids användning.

Med tanke på priset så upplevs Neno Bella som en elektrisk bröstpump med många poänger. Bäst passar den för föräldern som vill kunna pumpa ur vid behov då och då, även när det behöver ske på andra platser än hemma. Är man inte säker på hur mycket man kommer pumpa överhuvudtaget, så är Neno Bella ett bra alternativ för den som vill testa en elektrisk bröstpump.

Lätt att användabekväm mot bröstetenkel att ta med sigtrådlös
Saknar förvaringsväskakräver att man vinklar rätt

Allt om bröstpump

Att pumpa ur kan fungera både som komplement till och som substitut för amning. Vad som är viktigt när man ska välja bröstpump är fundera över hur mycket man tror att pumpen kommer användas, och i vilka situationer och på vilka platser man kommer behöva pumpa ur. I det här testet har vi utvärderat elektroniska bröstpumpar från märken som Medela och MAM. För den med ett begränsat behov av att pumpa ur så kan det räcka med en mindre, manuell bröstpump eller rent utav att enbart handmjölka.

Fördelarna med en elektronisk bröstpump

Vet man däremot med sig att bröstpumpen kommer användas regelbundet under en längre period så är en elektronisk variant att föredra, då dessa ofta gör ett bättre jobb på kortare tid. Det finns elektriska bröstpumpar i flera olika prisklasser, även mängden tillbehör varierar så det slutgiltiga valet handlar till stor del om hur mycket man räknar med att pumpen kommer användas i förhållande till hur mycket pengar man vill lägga på den.

Vilken sorts batteri är att föredra?

I dyrare pumpar medföljer ofta uppladdningsbara batterier, vilket gör att du är mycket mer fri i var du kan vara när du pumpar ur. Med de flesta pumpar kan man använda engångsbatterier, vilket också ger frihet, men samtidigt kan det bli dyrare i slutändan.

Ska man välja en singel- eller dubbelpump?

Det finns både singel och dubbelpumpar. Med en singelpump pumpar du ur ett bröst i taget, men med en dubbelpump kan du pumpa ur bägge brösten samtidigt. Den främsta fördelen med att dubbelpumpa är att det blir mycket tidseffektivt.

Hur funkar en bröstpump?

De flesta elektriska pumpar har två olika lägen. Ett läge som initierar pumpningen och imiterar barnets första sug på vårtan för att starta utdrivningen av mjölken i bröstet - denna fas kallas för stimuleringsfas. Det andra läget simulerar barnets sug när mjölken väl har runnit till och kännetecknas av kraftigare sug men lägre frekvens - den fasen kallas utdrivningsfasen. Notera att alla lösa delar bör rengöras och steriliseras inför första användningen.

En elektrisk bröstpump innehåller en pumpmotor, med olika reglage och knappar för att konfigurera pumpandet. Till motorn kopplas en brösttratt, det stycke av pumpen som placeras mot brösten och där vakuum bildas för att driva ut mjölken ur bröstet. Bröstvårtan ska vara centralt placerad i brösttratten för ett jämnare tryck och för att vårtan ska kunna röra sig fritt utan att riskera skavsår mot kanterna. Efter att pumpen slagits på inleds stimuleringsfasen. Om inte pumpen automatiskt slår över till utdrivningsfasen efter en viss tid så bör det göras när man ser att det börjar komma mjölk.

Viktigt att förvara urpumpad mjölk rätt

När pumpningen är avklarad är det bra att ha en liten servett eller handduk att torka torrt på bröstet och torka av eventuella droppar på brösttratten. Kyl ned den utpumpade bröstmjölken så snart som möjligt. Om man pumpar ur flera gånger per dag ska varje omgång mjölk svalna separat innan slattarna kan hällas ihop. Spara mjölken dygnsvis och märk med datum. Färsk bröstmjölk håller 3 dagar i kylskåp och 6 mån i frysen. Upptinad bröstmjölk ska förbrukas inom ett dygn. Rengör regelbundet pumpens alla delar och alla förvaringskärl för mjölken.

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.