1. Bäst i test

Elektrisk bröstpump: 6 modeller i test

Profilbild
Anna Lavfors

Uppdaterad 9 januari 2021

Vill du kunna ge bröstmjölk på flaska? Eller kanske använda en pump för få igång mjölkproduktion? En elektrisk bröstpump är ett effektivt sätt att pumpa ur mjölk. Vi har testat ett brett urval bröstpumpar. För att en elektrisk bröstpump ska kunna utses till bäst i test måste den vara lätt att använda, ha bekväma trattar och justerbar kraft.

Bröstpump bäst i test

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av bröstpumpar har vi låtit flera olika mammor använda pumparna. Vissa har bred tidigare erfarenhet av bröstpumpar, medan andra har använt dem för första gången. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

  • Funktioner: Vilka olika inställningsmöjligheter har bröstpumpen, kan den anpassas efter olika storlek på brösten och finns någon annan funktion som underlättar vid pumpning?
  • Design: Är bröstpumpens format smidigt, hur är ljudnivån på motorn och kan bröstpumpens tillbehör användas med universella nappflaskor?
  • Prestanda: Hur bra är batteritiden, hur lång tid tar bröstpumpen att ladda och hur effektiva upplevs stimulerings- och utdrivningsfaserna?

Ovanstående har därefter vägts samman med bröstpumpens pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.

Jämför pris på samtliga bröstpumpar på PriceRunner.

Fler tester för den lilla

1. Medela Swing Maxi Flex - BÄST I TEST BRÖSTPUMP

Smidig och effektiv, passar för den som vill ha en prisvärd elektrisk bröstpump

Nätadapter/batteri: Ja/6 st AAA-batterier Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två flaskor, men ingen matningsnapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Medela Swing Maxi Flex Elektrisk Dubbelbröstpump

Medela Swing Maxi Flex är en uppdaterad bröstpump från Medela, som fått ett förbättrat utseende och en aktualiserad teknik. Samtidigt bygger den fortfarande på en lång medicinsk tradition av att framställa bröstpumpar som är forskningsbaserade. Allt det här märker man av direkt när man packar upp Swing Maxi Flex™.

Kompakt bröstpump med effektiv sugkraft

Bröstpumpen drivs med vanlig elsladd, men kan också köras sladdlöst om man först stoppar i sex stycken AAA-batterier. Batteritiden upplevs som normallång, pumpar man mycket så kommer batterierna gå åt i rask takt. Däremot är sugkraften lika bra oavsett hur Swing Maxi Flex™ drivs.

Motorenheten har en rund och kompakt form, som inte tar upp utrymme vare sig i hemmet eller om den ska tas med på resa eller till kontoret. På ovansidan finns fyra knappar och en lysdiod. När Medela Swing Maxi Flex slås på så går den först in i stimuleringsfasen, vilken sedan automatiskt övergår till en utdrivningsfas. Stimuleringsfasen kan givetvis skippas när mjölken runnit till.

Ovanligt mjuk och bekväm tratt

Båda faserna kan justeras i styrka, efter personliga preferenser. Ett litet minus är dock att man inte kan se om styrkan är på max eller mini, och den nollställs efter varje användning. Har man ett favoritläge kommer man således behöva justera delvis i blindo vid varje ny pumpning. Swing Maxi Flex kan lätt omvandlas från en singel- till en dubbelpump.

Medela-Swing-Maxi-Flex-test-brostpump

Medela Swing Maxi Flex levereras med trattar i två olika storlekar. Trattarna är det närmsta man någonsin kommit bekvämlighet med en bröstpump. Den ovala formen och den breda, mjuka kanten känns innovativ och så himla självklar på en och samma gång. Det finns även ett inbyggt översvämningsskydd, så man kan sitta tillbakalutad och pumpa. Att montera ihop Medela Swing Maxi Flex™ går lätt som en dans. Bröstpumpen består av få delar, som är anpassade så att de bara kan sättas ihop på ett sätt.

Prisvärd med alla funktioner man behöver

Pumpfunktionen finns det inget att anmärka på. Den som har lätt att få mjölken att rinna till kommer inte ens behöva maxläget på utdrivningen. När man pumpat klart är det enkelt att ta isär Swing Maxi Flex. Alla delar som ska diskas kan rengöras i maskin, och det finns inga smådelar som lätt försvinner.

Jämfört med äldre bröstpumpar från Medela, som alla varit mycket bra, så är Swing Maxi Flex ett rejält kliv framåt i utvecklingen. Och det till ett pris som är fullt överkomligt. För den som vill pumpa mycket medan man är på språng kommer kostnaden för batterier kännas lite trist. Detta ihop med en något högre, men fullt acceptabel, ljudnivå om man pumpar på max är pumpens enda minus. Allt annat med Medela Swing Maxi Flex är bara plus. Det här är en av de bästa bröstpumpar som finns att köpa.

Smidig formgivningmycket effektfullbekväm att pumpa medlätt att rengöra
Drar en del batterierhögre ljudnivå vid maxläge

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Amazon.se Logotyp

Medela 2 101034986 elektrisk mjölkpump, 1st, gul Swing Maxi Flex

1 453 kr
BabyWorld Logotyp

Medela Swing Maxi Flex Dubbel Bröstpump Elektrisk

1 785 kr
Babyland Logotyp

Medela Swing Maxi Flex elektrisk dubbelbröstpump

1 785 kr

2. Medela Freestyle Flex - BÄSTA PREMIUMVAL

Mycket påkostad och intuitiv bröstpump, passar bra för den som dubbelpumpar

Nätadapter/batteri: Ja/inbyggt, uppladdningsbart Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Fyra flaskor, ingen matningsnapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Medela Freestyle Flex Elektrisk Dubbelbröstpump

Många är produkterna som kan påstås vara Rolls Roycen i sin nisch. Men med Medela Freestyle Flex är ett sådant påstående ingen överdrift. Design, innovation och ett (relativt sett) högt pris – allt finns där. Och för den som vill ha en riktigt njutningsfylld upplevelse även när det handlar om att tömma brösten på mjölk så är Freestyle Flex™ ett utmärkt val.

Intuitiv pump som är lätt att rengöra

Freestyle Flex är en del av Medelas rejäla uppdatering av märkets bröstpumpar. Det rör sig både om ny formgivning och om en kraftigt förbättrad teknik. Motorn är nätt och ryms perfekt i handflatan. Knappsatsen har nästan helt bytts ut mot en tydlig och lättanvänd touch screen. Freestyle Flex kan drivas med elsladd, men har också ett inbyggt, uppladdningsbart batteri som kan laddas via USB. Batteritiden är exemplarisk.

Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller veteran, att montera ihop Medela Freestyle Flex™ görs intuitivt. Det faktum att slangen har olikformade ändar gör det omöjligt att koppla dem fel. Att sätta ihop anslutningsenheterna är lika enkelt. Vänds membranen åt fel håll så går de helt enkelt inte att stänga igen. Freestyle Flex innehåller imponerande få delar, vilket underlättar vid rengöring. Allt som kan diskas kan dessutom köras i maskin.

Medela-Swing-Maxi-Flex-test-brostpump

Justerbar styrka och lätt att dubbelpumpa

Med Freestyle Flex kan man välja om man vill dubbelpumpa eller bara fokusera på ett bröst. Vid det senare scenariot sätter man fast den andra slangen i ett fäste i klykan, så sluts vakuumet. Ljudnivån är mycket behaglig. Med Freestyle Flex kan man maratonpumpa på max och ha tv-seriemaraton på samma gång, med en sovande bebis i samma rum.

Pumpen har två faser – stimulering och utdrivning. Båda kan justeras i styrka och displayen visar hur länge man varit igång. Enkelt och tydligt. Det absolut bästa med Medela Freestyle Flex är dock hur trattarna har förbättrats. Från en helt rund form till en mer oval, med en bred och mjuk kant i silikon. Med bröstpumpen kommer även två olika storlekar på brösttratt. En bröstpump blir kanske aldrig helt bekväm, men bekvämare än såhär har det aldrig varit förr.

Utmärkt val för den som pumpar mycket

Pumpkraften är något starkare vid enkel än vid dubbelpumpning. Men det är en petitess i sammanhanget. Är man osäker på om eller hur mycket man behöver en bröstpump är detta överkurs. Men vet man om att man kommer använda sin pump mycket och länge så är Medela Freestyle Flex ett lyxigt inköp man inte kommer ångra ett öre av.

Det finns även en Medela-app, MyMedela, som föräldrarna kan koppla upp sig mot för att hålla koll på pumpningen och barnets utveckling.

Smidig motormycket bra batteritidbekväma trattarintuitiv monteringlåg ljudnivå
Mycket högt prisnågot sämre pumpkraft vid dubbelpumpning

3. Mam 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump

Effektiv och billig bröstpump, passar både för manuell och elektrisk pumpning

Nätadapter/batteri: Ja/uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två flaskor och två dinappar Kan man dubbelpumpa: Nej

Mam 2-i-1 Bröstpump Elektrisk & Manuell

Med 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump vill Mam täcka in alla typer av användning i en och samma modell, och det är imponerande. Denna bröstpump kan drivas med elsladd, med inbyggt uppladdningsbart batteri och kan dessutom göras om till en manuell bröstpump. Det gör 2 in 1 Electric & Manual lätt att anpassa efter olika behov. Något som kan passa bra för den som inte är säker på hur eller hur mycket pumpen kommer användas.

Inbyggd timer och snabb montering

På undersidan av Mam 2 in 1 Electric & Manual finns en knapp med vilken strömmen slås på. Med hjälp av displayen på ovansidan kan man byta mellan stimulerings- och utdrivningsläge samt justera i styrka. Båda lägena har 9 olika nivåer. Det går också att se, i minuter och sekunder, hur länge man har pumpat.

Inför första användning gör man sig själv en tjänst om man läser igenom instruktionsboken ordentligt. Mam 2 in 1 Electric & Manual är en bröstpump som består av många olika delar, och det är olika vilka delar som ska användas beroende av om man vill pumpa manuellt eller elektriskt. Efter att ha använt pumpen några gånger lär man sig dock hur allt sitter ihop, och det går snabbt att montera samt att ta isär för rengöring eller sterilisering.

Bra pumpkraft och urtagbara silikoninlägg

Man kan pumpa ett bröst i taget med 2 in 1 Electric & Manual. Tratten har ett väl tilltaget silikoninlägg som ska öka komforten. När man blivit van vid bröstpumpen kan inlägget tas bort, och det gör också bröstpumpens kraft mer effektiv. Det finns bara en storlek på tratten och den runda formen gör det viktigt att man hittar rätt läge mot bröstet, för att kunna pumpa så bekvämt och effektivt som möjligt.

Pumpkraften är fullt tillräcklig för att produktivt kunna driva ut mjölk. När pumpen slås på inleds stimuleringsfasen, sedan får man själv välja när man vill växla över till utdrivning.

Smart med både manuell och elektrisk funktion

Som manuell pump fyller 2 in 1 Electric & Manual sitt syfte. Att pumpa manuellt är sällan lika effektivt som när pumpen drivs elektriskt. Men det är ett plus att denna bröstpump från Mam kan göras om. När den används som manuell pump är den både liten och lätt, inga problem att ha med sig i handväskan om man ska iväg och kanske kommer behöva lätta lite på trycket för att undvika mjölkstockning.

Mam har en genomtänkt lösning med de tillhörande flaskorna, pumpen funkar med alla nappflaskor från märket. Det ingår även förvaringsburkar och dinappar. För nybörjaren inom bröstpumpar är Mam 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump en bekväm paketlösning där verkligen allt som behövs ingår.

Genomtänkt lösning med flaskorkan göras om till manuell pumpalla delar ingårprisvärd
Kan endast pumpa ett bröstbestår av många delartar lite tid innan man förstår

4. Elvie Bröstpump

Sladdlös bröstpump, för den moderna mamman som vill multitaska medan hon pumpar

Nätadapter/batteri: Nej/Uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två 150 ml flaskor men ingen dinapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Elvie Single Electric Breast Pump

Det första man lägger märke till med Elvie är att bröstpumpen är riktigt dyr. Vill man kunna pumpa båda brösten samtidigt så nästan dubbleras priset. Pumpen inger dock en klar premiumkänsla. Till och med kartongen känns lyxig. Men framför allt är användningen något helt nytt.

Unik bröstpump som frigör både tid och händerna

Det unika med Elvie är att denna bröstpump inte tvingar en till ett stationärt läge. Den kräver inte ens att man använder sina händer! Med Elvie placerad direkt i BHn kan man pumpa och samtidigt läsa en bra bok, äta lunch eller jobba vid datorn. Även en lugnare barnvagnspromenad funkar ihop med Elvie. Pumpen hamnar dock lätt ur läge vid sysslor som innebär högre fysiskt aktivitet, eller att man böjer sig ned.

En svårighet med Elvie är att placera bröstet rätt i tratten. I och med att man inte kan se genom pumpen så görs det i blindo. Ofta behöver man efterkorrigera för att bröstvårtan hamnat snett. Väl på plats är pumpen lätt att hantera. Av/på-knappen är tydlig, likaså plus- och minusknapparna för att reglera pumpkraften.

Har alla funktioner man kan önska

När man ska byta bröst så trycker man på välj bröst-knappen, för att Elvie ska börja om från början med programmet. Direkt efter start inleds stimuleringsfasen. Den övergår sedan till utdrivningsfas så snart Elvie känner av mjölk i flaskan. Det här är en väldigt tyst bröstpump, som inte stör utan på sin höjd pyser lite.

Med pumpen medföljer förvaringsflaskor, två BH-spännen samt brösttratt i två storlekar. Efter några gångers övning är Elvie lätt att montera ihop, och lika enkel att ta isär. På grund av flaskans form är den svår att få ren i diskmaskin, medan brösttratten med fördel kan rengöras så. Övriga delar upplevs enklast att handdiska.

Tveksam app men revolutionerande modern funktion

Precis som andra smarta produkter har också Elvie en app. I vissa avseenden kan man dock ifrågasätta hur smart den är. Appen ska nämligen hålla koll både på hur ofta man pumpar samt hur mycket. Men Elvie mäter fel mängd mjölk vid varje tillfälle, och det kan vara stor skillnad. Ett exempel är när Elvie anger att 180 ml pumpats ut, men i flaskan finns bara 60 ml. Mängden kan dock justeras i appen i efterhand. Och att man kan hålla så pass detaljerad koll uppskattas.

För den som mest pumpar för att ha lite extra för tillmatning eller inför att man ska vara borta från bebisen, finns det mycket mer prisvärda alternativ. Men för den som pumpar flera gånger varje dag, så är Elvie en efterlängtad uppfinning som frigör både tid och händerna. Elvie är en bröstpump som faktiskt känns anpassad för den nutida mamman.

Pumpa med händerna frialätt att begripalyxig känslatystlåten
Dyrknepigt att få bröstvårtan i rätt positionfelaktiga mätningar

5. Beurer BY40

Smidig bröstpump som kan drivas av batteri, för den som vill pumpa på resan

Nätadapter/batteri: Ja/AA-batterier Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: En flaska men ingen matningsnapp Kan man dubbelpumpa: Nej

Beurer Basic Electrical Milk Pump BY 40

Beurer BY40 är en elektrisk bröstpump med ställbar pumpstyrka. Med bröstpumpen ingår utöver pump, tratt och andra nödvändigheter också en stor flaska samt adaptrar för att bröstpumpen ska fungera med flaskor från Avent och NUK. BY40 kan drivas både med nätadapter och med AA-batterier, vilka också medföljer vid köpet.

Smidigt men dyrt med batteridrift

Möjligheten att driva pumpen med batterier gör det enkelt att ta med bröstpumpen på resor och möjliggör för pumpning även om man inte har ett eluttag i närheten. Batterierna håller dock endast ett par pumpningar, så använder man inte uppladdningsbara sådana blir BY40 snabbt dyr i drift.

Den medföljande instruktionsboken finns på flera språk, men inte på nordiska språken och bilderna är svåra att tyda. Dock finns manualen även att läsa online. BY40 är enkel att montera ihop och även lätt att rengöra efter att den har använts.

På gränsen till för effektiv pumpning

Bröstpumpen är enkel att förstå sig på och har en väldigt användarvänlig display, som tydligt visar hur länge man har pumpat. Det gör att man får en bra uppfattning om hur lång tid det vanligtvis tar per bröst vilket underlättar för att planera in pumpningen i livet med en bebis.

Själva pumpkraften är rejäl, vilket underlättar när brösten är välfyllda. Men om man har känsliga bröst eller de nyligen ammats ur så uppfattas sugkraften i BY40 som något för stark, även på det lägsta läget.

Prisvärd pump med något stora flaskor

En annan nackdel med BY40 är storleken på flaskan. 180 ml känns väl tilltaget och gör det både knepigt att hitta en bekväm position och svårt att pumpa samtidigt som man ammar på andra bröstet.

Totalt sett så uppfattas Beurer BY40 som relativt prisvärd och särskilt den smarta displayen utmärker den till det positiva. För ett högre betyg hade vi gärna sett ytterligare möjligheter att finjustera sugkraften och att en smidigare flaska ingick i paketet.

Bra display som visar hur länge pumpningen pågåttkan drivas med batterierlätt att rengöra
För stor pumpflaskakort batteritidsugkraften känns i vissa lägen för kraftfull

6. NUK Luna Elektrisk pump

Enkel att använda, bröstpump som passar den som använder NUKs nappflaskor

Nätadapter/batteri: Ja/AA-batterier Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: 1 flaska med napp Kan man dubbelpumpa: Nej

Nuk Luna

NUK Luna är en elektrisk pump konstruerad enligt samma princip som Pigeons portabla pump. Brösttratten är direkt hopbyggd med pumpmotorn och flaskan fästs vid pumphuvudet utan slangar eller sladdar. För att vara en bärbar bröstpump så är NUK Luna rätt stor.

Justerbar styrka men svagt maxläge

Själva pumpen är klotformad och ganska otymplig till formen. NUK Luna är även relativt tung när man har batterier i, vilket gör att den blir obekväm att hålla i rätt position när den ska användas under längre stunder. Trots motorns storlek så har NUK Luna den svagaste sugkraften av de testade pumparna, och det känns inte tillräckligt för en lika fullgod pumpning.

NUK Luna Elektrisk bröstpump startas enkelt med ett tryck på startknappen, och då är det den första fasen som automatiskt sätts igång. När man känner att stimuleringsfasen är avklarad så trycker man på startknappen igen för att övergå till utdrivningsfasen. NUK Luna har lysdioder för att visa vilken fas pumpen befinner sig.

Smidigt kompatibel med NUKs nappflaskor

När bröstet är tömt eller då man av andra skäl vill avsluta pumpandet så pressar man in startknappen en tredje gång för att stänga av pumpen helt. Styrkan på vakuumet går att justera, genom att man vrider på ett hjul. Maxstyrkan känns dock som tidigare sagt snålt tilltagen. Det är svårt att få till ett bra driv och detta får till följd att pumpningen tar betydligt längre tid än den behöver göra.

Brösttratten är bekvämt gummerad och med NUK Luna Elektrisk Bröstpump medföljer en flaska med vid öppning för enkel rengöring. Pumpen drivs med batterier eller med elsladd till vilken flera olika adaptrar finns för att bröstpumpen enkelt ska kunna tas med under internationella resor. Om man sedan innan föredrar NUKs nappflaskor så är det en fördel att pumpen är kompatibel att användas direkt ihop med dem.

Kompatibel med andra NUK-flaskorenkel att använda
Ej tillräckligt sugkraftstor och tung för att vara en portabel pump

Allt om bröstpump

Att pumpa ur kan fungera både som komplement till och som substitut för amning. Vad som är viktigt när man ska välja bröstpump är fundera över hur mycket man tror att pumpen kommer användas, och i vilka situationer och på vilka platser man kommer behöva pumpa ur. I det här testet har vi utvärderat elektroniska bröstpumpar från märken som Medela och MAM. För den med ett begränsat behov av att pumpa ur så kan det räcka med en mindre, manuell bröstpump eller rent utav att enbart handmjölka.

Fördelarna med en elektronisk bröstpump

Vet man däremot med sig att bröstpumpen kommer användas regelbundet under en längre period så är en elektronisk variant att föredra, då dessa ofta gör ett bättre jobb på kortare tid. Det finns elektriska bröstpumpar i flera olika prisklasser, även mängden tillbehör varierar så det slutgiltiga valet handlar till stor del om hur mycket man räknar med att pumpen kommer användas i förhållande till hur mycket pengar man vill lägga på den.

Vilken sorts batteri är att föredra?

I dyrare pumpar medföljer ofta uppladdningsbara batterier, vilket gör att du är mycket mer fri i var du kan vara när du pumpar ur. Med de flesta pumpar kan man använda engångsbatterier, vilket också ger frihet, men samtidigt kan det bli dyrare i slutändan.

Ska man välja en singel- eller dubbelpump?

Det finns både singel och dubbelpumpar. Med en singelpump pumpar du ur ett bröst i taget, men med en dubbelpump kan du pumpa ur bägge brösten samtidigt. Den främsta fördelen med att dubbelpumpa är att det blir mycket tidseffektivt.

Hur funkar en bröstpump?

De flesta elektriska pumpar har två olika lägen. Ett läge som initierar pumpningen och imiterar barnets första sug på vårtan för att starta utdrivningen av mjölken i bröstet - denna fas kallas för stimuleringsfas. Det andra läget simulerar barnets sug när mjölken väl har runnit till och kännetecknas av kraftigare sug men lägre frekvens - den fasen kallas utdrivningsfasen. Notera att alla lösa delar bör rengöras och steriliseras inför första användningen.

En elektrisk bröstpump innehåller en pumpmotor, med olika reglage och knappar för att konfigurera pumpandet. Till motorn kopplas en brösttratt, det stycke av pumpen som placeras mot brösten och där vakuum bildas för att driva ut mjölken ur bröstet. Bröstvårtan ska vara centralt placerad i brösttratten för ett jämnare tryck och för att vårtan ska kunna röra sig fritt utan att riskera skavsår mot kanterna. Efter att pumpen slagits på inleds stimuleringsfasen. Om inte pumpen automatiskt slår över till utdrivningsfasen efter en viss tid så bör det göras när man ser att det börjar komma mjölk.

Viktigt att förvara urpumpad mjölk rätt

När pumpningen är avklarad är det bra att ha en liten servett eller handduk att torka torrt på bröstet och torka av eventuella droppar på brösttratten. Kyl ned den utpumpade bröstmjölken så snart som möjligt. Om man pumpar ur flera gånger per dag ska varje omgång mjölk svalna separat innan slattarna kan hällas ihop. Spara mjölken dygnsvis och märk med datum. Färsk bröstmjölk håller 3 dagar i kylskåp och 6 mån i frysen. Upptinad bröstmjölk ska förbrukas inom ett dygn. Rengör regelbundet pumpens alla delar och alla förvaringskärl för mjölken.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.