1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Bärsele: 29 modeller i test

PriceRunner

Vill du kunna bära din bebis säkert och bekvämt? Vi har testat många olika bärselar, från olika tillverkare som Babybjörn, Ergobaby och Tula. För att en bärsele ska kunna utses till bäst i test måste den vara bekväm att bära med, enkel att justera när barnet växer och erbjuda flera olika möjliga bärpositioner.

Bärsele bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Våra bärselar har testats av flera olika familjer där såväl män som kvinnor av varierande storlek och längd har burit sina barn. Vi har låtit familjer med nyfödda spädbarn använda selarna, men också burit barn som varit i förskoleålder, så länge de inte överskrider bärselens maxvikt. Följande aspekter av varje bärsele har vi tittat extra noga på:

  • Bärkomforten för den vuxne: hur väl fördelas belastning över kroppen, ligger mesta delen av tyngden på höft/mage eller axlar och är selremmarna vadderade.

  • Sittkomfort för barnet: sitter barnet i en bra position, finns det stöd för huvud och nacke för bebisen och utrymme nog för ett större barn att sitta bekvämt.

  • Funktioner: hur är selens remmar och spännen att använda, är det enkelt att förstå hur selens ska tas på och av och finns det solskydd, förvaringsfickor eller andra smarta detaljer.

I vårt betyg av bärselen har vi även vägt in materialval, pris, maxvikt och vilka bärpositioner som bärselen kan användas för. Jämför pris på alla bärselar på PriceRunner.

Fler tester för utflykten

1. Ergobaby Omni Breeze - BÄST I TEST BÄRSELE

Sval, bekväm och ergonomisk bärsele, passar året om direkt från födseln

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Material: SoftFlex meshtyg Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt: 3,2–20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Ergobaby Omni Breeze

Ergobaby Omni Breeze är en mjuk, ergonomisk bärsele konstruerad av ett luftigt meshtyg, designad för att så effektivt som möjligt svalka både barn och den som bär. Selen kan användas året om, men SoftFlex-materialet skapar luftfickor mellan hud och sele som både släpper in luft och leder bort fukt och svett.

Selens material är inte magiskt. Vid varmt väder är det alltid lite svettigt att ha sitt barn mot kroppen. Men jämfört med andra selar upplevs Omni Breeze ändå lite extra sval och behaglig. Bärselen är godkänd från födseln och upp till 20 kg. Något spädbarnsinlägg behövs inte. Bärpanelens höjd gör att barn sitter som bäst upp till cirka två års ålder.

Ergonomisk bärsele för bekvämt bärande

Har man tidigare erfarenhet av ergonomiska bärselar så kommer Omni Breeze kännas bekant. Att sätta på sig bärselen är mycket lätt. För den osäkra medföljer en manual med bilder och det finns gott om pedagogiska instruktionsfilmer online. Höftbältet är bekvämt runt kroppen och ger en mycket god viktavlastning, då vikten hamnar på höften iställer för på axlarna. Axelremmarna kan korsas över ryggen eller bäras parallellt.

Det är mycket positivt hur enkelt det är att anpassa Omni Breeze för olika barn och bärpositioner. Vill man snabbt växla mellan att bära barnet vänd inåt och utåt, så går det utan att man behöver ta av sig selen. Bärpanelen, som även på en ettåring når ut bra till knävecken, kan justeras i bredd genom att man skjuter fästen sidledes. Dessa kan glida något under användning, då möjlighet att låsa dem i ett läge saknas. Men det handlar bara om någon centimeter och är inget som stör.

Praktisk bärsele med bra förvaring och reflexer

Även om själva bärupplevelsen är det som väger tyngst så uppskattar man verkligen alla de genomtänkta detaljerna hos Ergobaby Omni Breeze. Väskan på höftbältet erbjuder välorganiserad förvaring av småsaker man vill ha med sig. Och som en av få bärselar har Omni Breeze diskreta, och helt rätt placerade reflexer.

Ska man anmärka på något, så förvånar det att en sele tillverkad för varmt väder har ett solskydd som är betydligt smalare än hos Ergobabys andra bärselar. Det gör det svårt att skugga hela barnets huvud, och solskyddet känns dessutom rätt plastigt. Öglorna för att fästa upp nackstödet är också en aning för stora, och lossnar då och då från knapparna - något som borde vara enkelt att åtgärda i produktionen.

Omni Breeze är en mycket genomtänkt, och det märks att Ergobaby är proffs på ergonomiskt bärande. Tack vare selens bekvämlighet, mångsidighet och smarta detaljer, ihop med det funktionella materialet, får man med Ergobaby Omni Breeze ett bekvämt bärande som fungerar från födseln, året om.

Kan användas längesmarta detaljetbekväm att bära medsval på sommaren
Smalt solskyddför stora öglor till nackstödet

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Ergobaby Omni Breeze Graphite Grey

1 789 kr

Ergobaby Omni Breeze Bärsele, Midnight Blue

1 795 kr

Ergobaby Omni Breeze Slate Blue

1 795 kr

2. Ergobaby Adapt - BÄSTA BUDGETVAL

Ergonomisk och mysig bärsele som passar perfekt även för nyfödd

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja, från ca 6 mån På höften: Ja Vikt: 740 g Material: 100% premium bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Ergobaby Adapt

Ergobabys bärselar är med all rätt mycket populära och har gjort sig kända för sin ergonomi och högklassiga bärkomfort. Med Adapt har märket lyssnat på användarnas önskemål om en sele som kan användas från födseln utan ett separat spädbarnsinlägg. Nackdelen skulle då ha kunnat bli att en sele som fungerar för en nyfödd på 3 kg snabbt känns urvuxen när barnet blir äldre. Men Adapt fungerar lika väl för en ettåring och har en maxvikt på hela 20 kg. Den möjliga användningstiden är således mycket lång. Ergobaby Adapt har ett reglerbart midjebälte med en för korsryggen skönt avlastande ryggplatta. Remmar är långa och Adapt fungerar väl för kroppar av olika storlek. Med Adapt kan man bära i tre positioner: på magen, på höften och på ryggen.

Mycket bekvämt bärande med korsade remmar

Axelremmarna kan fästas parallellt eller korsat. Att bära med remmarna korsade ger god avlastning. Det gäller i synnerhet när man bär mindre barn där de korsade axelremmarna kramar åt bättre vilket också ger en utmärkt passform för bebisens kropp. Givetvis är Adapts panel mjuk nog att barnet kan sitta med ryggen i den önskade C-kurvan och barnets rumpa tillåts sjunka ned så att kroppen befinner sig i en ergonomiskt korrekt grodposition.

Sele som lätt växer med barnet

Panelen kan nedtill anpassas efter barnets längd genom att med kardborre fästas i olika lägen. Instruktionerna är mycket pedagogiska. Panelens bredd kan dessutom justeras med tryckknappar. Det blir därför enkelt att få Adapt att växa med barnet utan att det blir stora hopp mellan ett storleksläge och nästa. Den smarta kanten upptill kan vikas och fästas på flera olika sätt. Den fungerar utmärkt för att ömsom låta barnet se ut, ömsom ge ett bra stöd för huvudet när barnet sover eller ännu inte är stabil i nacken.

Stel i början men mycket bekväm därefter

Även den som är van vid bärselar sedan tidigare kan uppleva att Adapt har en första period då selen måste brytas in. Axelremmarna känns inledningsvis lite hårda och har då en tendens att glida. Men med användning så mjukas den upp och används den med nyfödd så hjälper det också när barnet får lite mer tyngd. Ett tips kan vara att tvätta selen för att skynda på processen. Väl inburen är Adapt en fantastisk sele som tillåter att man bär sitt barn en hel dag utan att det känns av i vare sig axlar eller rygg. Jämfört med Ergobaby 360 finns det kanske de som saknar möjligheten att bära utåtvänt men klarar man sig utan den funktionen så är Ergobaby Adapt en av de absolut bästa bärselarna och ett inköp man som nybliven förälder inte kommer ångra.

Kan användas från födseln utan inläggbekväm för barnetmycket hög bärkomfort för förälder
Tar ett tag att bryta in och lära sig

3. Ergobaby Omni Dream

Allsidig, smart och pålitlig ergonomisk bärsele i mjuk och följsam bomull

Material: 100% bomull Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja, SPF 50+ Förvaringsfickor: Ja , 2 samt en avtagbar midjeväska Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt: 20,4 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Ergobaby Omni Dream

Med Omni Dream har det omåttligt populära märket Ergobaby behandlat bomullen i sin bärsele så att den är ännu mer mjuk mot huden än föregångarna Omni 360 och Omni Breeze. Lösningen kallar de ”SoftTouch” och vad kunde egentligen vara mer välkommet under de varma sommarmånaderna då både förälder och barn har mindre kläder?

Bekväm för både vuxen och barn

Precis som flera andra bärselar från Ergobaby är Omni Dream utformad för att passa fyra olika bärpositioner: på magen (med barnet inåtvänt eller framvänt), på höften och ryggen. Under bebisens första månader i livet ska barnet sitta inåtvänd mot bärarens mage/bröst, men efter cirka 5-6 månader är det fritt fram att växla position efter tycke och smak.

De vadderade höft- och axelremmarna är justerbara så att de smidigt anpassar sig efter olika kroppsformer och för den som vill ha en extra tight passform går det att korsa axelbanden över ryggen. För optimal viktavlastning bör höftbältet dras åt ganska hårt, gör man det blir Omni Dream en riktigt angenäm ergonomisk upplevelse både för barnet och den vuxna bäraren. Att Omni Dream fungerar från spädbarnsålder utan extra inlägg om barnet sitter inåtvänd mot magen är en uppskattad detalj i vardagen.

Genomtänkt konstruktion

Omni Dream är en bärsele som känns genomtänkt på flera sätt. Särskilt smart är den avtagbara förvaringsväskan som sitter på höftbältet under barnets rumpa. I den ryms utan problem några blöjor, våtservetter och ett mindre klädombyte. Utöver väskan har Omni Dream två mindre fickor på höftbältet där man kan stoppa kontokort, extranapp eller nycklar. Huvan vid barnets huvudända hjälper till att göra eventuell amning till en diskret aktivitet samtidigt som den har solskyddsfaktor 50+ för de allra soligaste dagarna.

Att ta i och ur barnet ur magläget är enkelt och sker i ett nafs, medan ryggbärandet ibland krävde en extra vuxen för att placera barnet i en bekväm position. Utöver detta är Ergobaby Omni Dream en allsidig, mjuk och enormt uppskattad bärsele som gör bärupplevelsen till en fröjd för både förälder och barn.

Följsamt materialskön för både barn och föräldersmart och genomtänkt konstruktion
Lite omständligt att få upp barnet på ryggennågot bulliga axelremmar

4. Lillebaby Serenity Bärsele Airflow

Bekväm och lättanvänd bärsele för den som vill ha bra avlastning över ryggen

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Vikt: 880 g Material: 3D-mesh polyester Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,2–20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Lillebaby Complete Airflow

Lillebaby Serenity Airflow kan vid första anblick ge en aura av praktisk ryggsäck. Inget kunde dock vara mer fel. De tekniska lösningarna visar sig ge ett otroligt bekvämt bärande och en perfekt grund för många timmar av närhet med barnet. Att selen utgörs att luftigt meshtyg gör den extra funktionell om sommaren, men fungerar givetvis för bärande året om.

Lättanvänd sele som är skön att bära med

Serenity Airflow levereras komplett. Allt du behöver finns med och selen erbjuder ett komplett utbud av bärpositioner: inåtvänd, framåtvänd, på höften, på ryggen. Man kan börja bära direkt från födseln med spädbarnsläget och selen upplevs fungera väl upp i förskoleålder, maxvikten ligger på 20 kg.

Manualen har tydliga bildbeskrivningar och på själva selen är inställningarna färgkodade för att allt ska bli korrekt utifrån storleken på barnet. Såväl axelremmar som midjebälte har remmar som kan dras åt i två olika riktningar, vilket gör att man aldrig behöver vrida kroppen ur leda för att få selen lagom tight.

Erbjuder barnet god ergonomisk position

Lillebaby Serenity Airflow upplevs som en väldigt lättanvänd bärsele. Att hitta rätt inställningar för maximal avlastning går snabbare och enklare än med många andra ergonomiska bärselar.

Midjebältet har en rejäl platta som är ett stöd i svanken, något som kan tyckas vara en mindre detalj men som visar sig göra enorm skillnad för avlastningen. Det är helt enkelt väldigt skönt att bära med Serenity Airflow. Även barnet har det bekvämt och ombonat. Bebisen sitter bra i selen och det är enkelt att få till en ergonomisk position, med rundad rygg (C-kurva) och knäna högre än rumpan (M-position).

Gott om bra förvaring

Att få med sig så väl bebis som mobil, nycklar, napp och blöja om man vill ta en promenad med Serenity Airflow är lätt, då selen har hela fyra förvaringsfickor av olika storlek. Selen har också en vältäckande, avtagbar huva som fungerar som skydd från solen eller för att skärma av vid amning.

Det här är en bärsele för den som vill slippa krångliga inställningar, slippa separat spädbarnsinlägg och slippa ha med en extra väska. Visst är utseendet kanske inte det mest stilrena. Men i valet mellan design och komfort så vinner god bärergonomi varenda gång. För den som prioriterar bekvämlighet för såväl bärare som barn så är Lillebaby Serenity Airflow precis rätt bärsele.

Avlastande svankstödlätt att ställa insmart förvaringbra ergonomi för barnet
Möjligtvis något tråkigt utseende

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

5. Ergobaby Omni 360

Ergonomisk bärsele som funkar bra för den som vill bära både inåt och framåtvänd

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Material: 100% bomull av högsta kvalitet Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Ergobaby Omni 360 All in One

Omni 360 är enkel att anpassa. Vidden på bärpanelen ändras med kardborrefästen. Det är tydligt markerat vilken bredd som är lämplig för vilken ålder och längd på barnet, allt för att säkerställa att sittstödet är lagom brett. Vill man vända barnet utåt så går det att göra bärpanelen smalare, så att barnet kan sitta med rumpan som i en skål, ryggen mot förälderns bröstkorg och benen framåt och utåt. Bärpanelen anpassas mellan inåtvänt och utåtvänt läge med hjälp av knappar.

Skapar en bra, ergonomisk sittposition

Sittkomforten för barnet är som vanligt med Ergobabys selar mycket god. Barnets knän hamnar högre än rumpan precis som de ska, och selen tillåter en C-kurva på ryggen - vilket är en viktig egenskap för att en bärsele ska kunna anses vara ergonomisk. Nackstödet kan fästas invikt, för extra stöd för det nyfödda barnets nacke, utvikt för ett större barn eller uppvikt för att exempelvis ge extra support för ett sovande barns huvud. Det finns också ett solskydd invikt i en dragkedjeförsedd ficka.

Anpassningsbara axelband

Axelbanden kan både korsas över ryggen eller löpa parallellt på Omni 360. Med en liten bebis i selen är det korsade läget att föredra, då det gör att selen kramar om bebisen lite mer och att barnet kommer närmare. Selen är utrustad med ett rejält höftbälte, som kan fästas på olika höjd så att barnet alltid hamnar i rätt läge på förälderns kropp. Höftbältet kan dras åt från båda håll och har en stödplatta i ryggen för att ge god avlastning. Korrekt inställd kan man bära en 1-2 åring bekvämt med Omni 360. Framtill på höftbältet finns en praktisk, avtagbar förvaringsväska som stängs med dragkedja.

Mycket funktionell och genomtänkt

Ergobaby Omni 360 är en lika bekväm som praktisk bärsele som täcker i princip alla behov man kan ha när man vill bära sitt barn samtidigt som barnet sitter precis som bra som man kan önska. Selen kan kännas lite teknisk men är enkel att lära sig och när man gjort det så är Omni 360 en riktig räddare under barnets första år.

Kan används direkt från födselnfungerar med många olika bärpositionerger bra avlastning för bäraregod ergonomisk sittposition för barnet
Kan kännas lite stel när den är ny

6. Ergobaby Omni 360 Cool Air

Sval ergonomisk bärsele av luftig mesh, passar bra för att bära med på sommaren

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Material: 100% bomull av högsta kvalitet Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh

Cool Air är den svala sommarversionen av Ergobabys populära bärsele Omni 360. Med Omni 360 Cool Air kan man bära barnet på magen både inåt- och utåtvänd, på höften samt på ryggen. Det går att använda selen direkt från födseln utan att något extra spädbarnsinlägg måste användas. Vidden på bärpanelen ändras med kardborrefästen, så att bärselen alltid är lagom stor för att ge sittstöd för barnet från knäveck till knäveck.

Lätt att göra om beroende av önskas sittposition

Vill man vända barnet utåt så smalnar man snabbt av bärpanelen genom att dra in och ut med små löpare. De håller sig stabilt, så det finns ingen risk att de glider omkring mellan olika lägen. En imponerande smidig lösning. Sittkomforten för barnet är som vanligt med Ergobabys selar mycket god och för föräldern som bär är Omni 360 Cool Air också bekväm.

Bra på att hålla barnet svalt

Tanken med en sommarversion av en sele är att den ska vara ett svalare alternativ. Omni 360 Cool Air Mesh har meshnät bland annat på stora delar av bärremmarna. Nätet släpper visserligen in luft och avleder svett och fukt från kroppen på den som bär men störst effekt ses dock hos barnet. Större delen av bärpanelen utgörs av meshnät, vilket gör att luft och vind kan komma in och kyla ned barnets rygg och det gör att det blir mindre varmt när barnet bärs. Att svett uppstår mellan barnet och förälderns kropp är dock svårt att komma ifrån.

Smart, inbyggt solskydd

Förutom ventilationen så har bärselen ett bra solskydd i form av ett tygstycke som kan sättas fast på bärremmarna med tryckknappar. Det är tydligt att både förälder och barn blir mindre varma med Omni 360 Cool Air Mesh än med en vanlig bärsele utan meshnät. För användning på sommaren och för den aktiva familjen är Omni 360 Cool Air Mesh en bärsele att rekommendera.

Stora mängder meshnätsklädda delarger bra svalka för barnetbra utfällbart solskydd
Inget luftgenomsläpp på höftbältet

7. BabyBjörn One

Bärsele med många bärpositioner, passar den som vill ha något enkelt att använda

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Vikt: 990 g Material: Polyester och bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: 40 grader maskintvätt Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Säkerhetsstandard EN13209-2:2005 för bärselar Användarvikt & längd: 3,5-15 kg, 53-100 cm Spädbarnsinlägg: Inbyggt, aktuellt när barnet är 53-62 cm

BabyBjörn Bärsele One

BabyBjörn One, en av våra favoriter sedan många år, finns nu i en uppdaterad version som åtgärdat många av de detaljer som den tidigare One fått kritik för - både av oss och andra. Nya One har höjt nivån ett snäpp och känns än mer genomtänkt. Axelbanden har fått en förstärkt vaddering, spännen har fått en annan vinkel för att man lättare ska hitta rätt när man satt i barnet och höftbältet är mer stabilt. Dragkedjorna på BabyBjörn One kan numera låsas i olika lägen, så det blir enklare att reglera selen utifrån barnets behov och storlek. I denna flexibla bärsele kan barnet sitta vänd mot dig, framåtvänd eller bak på din rygg.

Används från födseln utan spädbarnsinlägg

Selen passar för alla tänkbara situationer - både i och utanför hemmet. Den är väldigt enkel att justera för personer av olika längd och bredd. Midjebältet och de vadderade axelbanden ger utmärkt avlastning för att motverka värk i axlar och rygg. Selen har dessutom en praktisk lättreglerad, inbyggd spädbarnsinsats för nyfödda, inget extra bök med lösa inlägg utan man kan snabbt få upp bebisen mot kroppen. Barn som precis vuxit ur spädbarnsläget hamnar dock ganska långt ned i selen i det normala bärläget. När du ska ta ur barnet ur selen behöver du inte lyfta det uppåt för att öppna spännena, vilket är skönt om barnet somnat och ska läggas ned.

Nackskyddet glider upp ibland

BabyBjörn One har flera smarta funktioner, exempelvis silke på insidan av bältet, vilket gör det enkelt att vrida selen om man vill ha barnet på ryggen. Det är tryggt att flytta barnet till ryggen då nackspännet säkrar så att man inte tappar barnet i den roterande rörelsen. Överlag är selen mycket välsydd med hög kvalitetskänsla i alla detaljer. Det finns ett nackskydd som skyddar barnets nacke och som går att vika ner när det inte behövs. Det kan dock åka upp ibland eftersom det saknar fästning, så ett par knappar för det hade varit positivt. Vi hade också gärna sett någon typ av skydd för plastspännena på axelremmarna, då barnets huvud lätt lutas mot dem om det sover och man själv satt sig ned för en stunds vila.

Mycket snabb att sätta på sig

Bärselen BabyBjörn One tas på genom att man kryper in i den, med ena sidospännet knäppt. Därefter dras höftspännet åt, barnet placeras i selen och man fäster de övriga spännena. Höftbältet knäpps mycket enkelt bakom ryggen med en krok och är lätt att dra åt, då det görs i en framåtriktad rörelse. Det är snabbt gjort och gör att BabyBjörn One blir det första valet när man snabbt vill få barnet på plats nära kroppen. Blir selen smutsig går det bra att tvätta den i 40 grader. Till selen går det att köpa till flera tillbehör, till exempel ett vind och vattenavvisande fleeceöverdrag samt bärselehaklapp. Detta är en fantastisk bärsele som är väl värd sitt pris.

Alla material är säkramånga olika bärpositionerinbyggt spädbarnsinlägg
Otymplig att förvaranackstödet saknar knapparhade varit postivt med någon slags kant som skydd runt axelbandens spännen

8. ERGObaby 360

Ergonomisk för både bärare och barn, passar den som vill variera bärposition

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja, från ca 6 mån På höften: Ja Vikt: 740 g Material: 100% bomullscanvas Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 5-15 kg Spädbarnsinlägg: 3,2-5,5 g, säljs separat

Ergobaby 360 Baby Carrier

I ERGObaby 360 kan barnen bäras på fyra olika ergonomiska sätt. Mot din mage, framåtvänd, på ryggen eller höften, och detta är antagligen rekord för en och samma bärsele. Selen fungerar även för spädbarn om man köper ett särskilt inlägg. Sätet som barnet sitter i är skålformat och ger stöd för en ergonomisk C-formad rygg oavsett hur barnet bärs. Se till att barnets rumpa hamnar i skålen, och inte på höftbältets övre kant vilket kan bli obekvämt. Barnet har bra utsikt, även när nackskyddet är uppfällt. Nackstödet kan fällas ner och går att knäppa fast så att det sitter kvar i nedfällt läge.

Barnet sitter i bra grodposition

Bärselen tas på genom att man spänner höftbältet med kardborre och bälte runt höften. Barnet sätts i selen och axelbanden träs på och spänns ihop bakom nacken. Är du stel i nacken kan det vara svårt att nå detta spänne. Tricket är att förlänga axelremmarna innan selen tas på, knäppa spännet och sedan dra åt remmarna så spännet hamnar lägre på ryggen. Genom att justera längden på axelremmarna kan du bestämma hur nära kroppen du vill ha barnet, vilket känns tryggt. Eftersom barnet sitter i grodposition är det enkelt att sätta sig ner utan att barnets ben hamnar i vägen. Det är lätt att sätta barnet på bröstet, något krångligare att sätta det på ryggen. Här rekommenderar vi att man tittar på ERGObabys instruktionsfilmer på nätet och tränar.

Mycket bekväm viktavlastning

Höftbältet, en jämnbred kardborre, ger testets bästa avlastning. Tack vare att sittdelen är fäst brett över hela främre höftbältet så fördelas barnets tyngd effektivt runt höfterna. Nackdelen med kardborre är att det blir svårt att justera höftbältet med barnet i och att det låter högt när man tar av bältet, vilket kan väcka ett sovande barn. Kardborren kan också förstöra kläder om man inte är försiktig.

Enkel att anpassa för olika kroppar

Selen har ett sol- och amningsskydd som även ger ett visst skydd så att man inte spiller på barnet om man äter eller dricker med selen på. Givetvis skyddar det inte mot het vätska. Skyddet packas undan i ett smart fack när det inte används vilket ger bärselen ett propert intryck. ERGObaby 360 går att reglera väl efter bärarens längd, nackspännet är dock lite trögt att reglera i höjdled. Sammanfattningsvis är selen en av våra absoluta favoriter. Det finns flera tillbehör att köpa till, till exempel vind- och regnskydd, fleecefoder och axelremsskydd.

Bra avlastande midjebälteflest bärpositioner i testetsol- och amningsskyddmycket ergonomisk
Nackspännet kan vara bökigt för stela personerhögljudda kardborrar i bältet

9. Lillebaby Complete All Seasons

Tekniskt avancerad bärsele som passar den som vill ha maximalt god bärkomfort

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Material: 100% bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Lillebaby Complete All Seasons

Med Lillebaby Complete All Seasons Bärsele kan man bära barnet vänd inåt, vänd utåt, på höften samt på ryggen. All Seasons-funktionen innebär att bärpanelen kan öppnas upp med dragkedjor. Undertill finns ett lager meshnät, som gör selen mer luftig och förbättrar ventilationen när det är varmt. Vid första anblick kan Lillebaby Complete se komplicerad ut med alla knappar och dragkedjor. Det tar också lite tid att förstå sig på hur funktionerna kan användas.

Lite för brett mellan stegen på bärpanelen

Selen kan användas upp till att barnet väger 20 kg, vilket ger en lång användningstid. Nyföddläget fungerar bra för ett litet barn. När man sedan ska konfigurera om selen för ett lite större barn som ska bäras inåtvänd så upplevs det som att det saknas ett mellanläge. Bärpanelen kan justeras i bredd, men det göras i ganska stora steg. Angivelserna för när man ska växla läge är inte heller helt tydliga.

Barnets komfort i selen är mycket god. För den mindre bebisen fungerar nackstödet utmärkt. Det kan både vikas upp och ned men kan även regleras i bredd. Förutom att effektivt stötta huvudet kan nackstödet skärma av omvärlden väl, något som kan göra det enklare för barnet att somna i selen.

Mycket god bärkomfort med rejäl ryggplatta

Förälderns bärkomfort är på topp med Lillebaby Complete All Seasons. Höftbältet är brett och känns riktigt rejält. Det är kanske inte det smidigaste att ha på sig om man vill sitta ned i en soffa medan man bär. Men när man är ute och går så uppskattar man att selen sitter ordentligt. Bäst av allt är dock den ryggplatta som ger stöd i ländryggen. Det är inga problem att bära en 8 kg tung bebis en hel dag i Lillebaby Complete.

Banden är lite tröga att dra åt i början, i övrigt är det enkelt att ta på sig Lillebaby Complete. Även nackspännet känns lätt att komma åt, och har en vaddering bakom sig så den inte skaver i ryggen. Selen har ett utvikbart solskydd som funkar bra. När man vill stoppa undan det så tenderar dock dragkedjorna på bärpanelen att glida ned. Framtill på selen finns en förvaringsficka, lagom i storlek för telefonen.

Mjukt material gör selen lätt att förvara

Lillebaby Complete All Seasons är lätt och mjuk i tyget. Den kan smidigt rullas ihop och tas med i skötväskan eller under barnvagnen. Selen kan kännas en aning omysig precis när bebisen är nyfödd men därefter uppfyller den alla önskemål. Lillebaby Complete All Seasons känns som en bärsele som man gärna använder riktigt länge.

God avlastning tack vare brett höftbälte och ryggplattabra nackstödsnygg design
Många knappar och dragkedjorsvårt att stoppa undan solskyddetsaknas ett mellanläge för bredden på bärpanelen

10. Babybjörn Harmony

Luftig bärsele som är lätt att justera, passar extra bra att använda på sommaren

Mot bröst: Ja : Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Material: 100% polyester Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: 40 grader maskintvätt, ej sköljmedel Användarvikt: 3,2–15 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

BabyBjörn Bärsele Harmony

Babybjörn Harmony är en klassisk bärsele tillverkad av luftig 3D-mesh. Materialet betyder inte att Harmony endast kan användas på sommaren, bärselen funkar året om. Men när det är varmt ute så bidrar 3D-meshen både till att leda bort svett och fukt från barnets och bärarens kroppar, och till att luft kan cirkulera bättre genom selen.

Att sätta på sig selen är inte svårt, man hänger enkelt med i bruksanvisningen. Efter några gånger går det snabbt att få selen på plats, i synnerhet som alla knappar så smidigt hakar i varandra.

Bärsele som kan användas från nyfödd

Något spädbarnsinlägg behövs inte, Babybjörn Harmony kan användas direkt från födseln. Lägsta användarvikt anges till 3,2 kg. Selen kan anpassas i storlek för barnet genom att man justerar sittytan i två olika höjdnivåer när man bär inåt mot bröstet. Nyföddläget lyfter upp bebisen högre, så barnet hamnar på rekommenderat puss-avstånd. Det innebär att föräldern ska kunna pussa barnet på huvudet utan att behöva böja sig framåt. När barnet blivit större är det enkelt att med dragkedjan öppna upp för det större sittutrymmet.

Den angivna maxvikten för Babybjörn Harmony är 15 kg, och bärselen upplevs ge en bra viktavlastning åtminstone upp till att barnet väger omkring 12 kg. Förutom inåtvänt kan ett större barn även bäras utåtvänd samt på ryggen. Harmony har fungerat väl för olika storlekar på bärarens kropp. Såväl midjebälte som axelremmar är enkla att justera i omfång.

Bra nackstöd som stöttar barnets huvud

Harmony får pluspoäng för nackstödet, som kan fällas i två olika nivåer samt även justeras i hur tight det ska sitta runt barnet. Det gör att bebisens huvud och nacke får ett väldigt bra stöd när hen ska sova i selen, men också att barnet kan se ut utan hinder när det sitter vaket i selen. Selen saknar dock ett mer täckande solskydd, någon typ av förvaringsficka finns inte heller. Babybjörn Hamony kommer dock i en påse, vilket gör den lätt att ta med under barnvagnen.

Just enkelheten är den röda tråden för bärselen. De smidiga funktionerna samt det faktum att Babybjörn förbättrat barnets sittposition gör att Harmony blir en sele som uppskattas av familjen som vill bära snabbt och lätt, utan krångel.

Enkel att användalätt att justeraluftigt materialbra höftbälte
Saknar solskyddingen förvaring

11. Ergobaby Adapt Cool Air Mesh

Bekväm och lättanvänd bärsele som passar extra bra för nyfödd på sommaren

Material: 100% premium bomull Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja, från ca 5 mån På höften: Ja Vikt: 800 g Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Ergobaby Adapt Cool Air Mesh

Adapt är Ergobabys första sele som kan användas direkt från födseln utan spädbarnsinlägg. Nu släpps den också i en sommarversion, under namnet Adapt Cool Air Mesh. När ErgoBaby gjorde samma ombearbetning av sin populära selmodell 360 blev resultatet halvdant med en ytterst marginell skillnad i ventilation.

Mycket luftigt materialval

Men på Adapt Cool Air Mesh har man, precis som namnet antyder, inte snålat på meshtyget. I princip hela bärpanelen utgörs av luftigt mesh och insidan av axelremmarna är klädda i samma material. Det är fascinerande att klämma på dem och veta att de ska, och kan, hålla uppe ett helt barn men ändå känns det som att de till största delen utgörs av luft.

Blir inte lika blöt av svett

Förutom höftbältet och nackstödet så är hela selen av meshnät, vilket gör att man ser rakt igenom och att luft kan komma in medan svett kan vädras ut. För bäraren märks skillnaden främst av över ryggen, där axelremmarna hamnar. Även om man en riktigt varm sommardag fortfarande blir svettig, så känns det skönt att inte ha en vanlig sele som suger åt sig fukten och blir blöt och obekväm. Med Adapt Cool Air Mesh så märks svetten helt enkelt inte av lika mycket.

Bra svalka för barnets rygg

För barnet märks skillnaden främst på ryggpartiet. En bebis som normalt är varm av sig blir inte fullt lika sjöblöt om ryggen och om det blåser lite ute får man en härlig bris som svalkar av. Kvarstår gör dock det parti där bäraren och barnets kroppar ligger mot varandra och inte ens en välventilerad sele som denna råder bot på den värme som uppstår där, vilket inte heller kan förväntas. I övrigt håller Ergobaby Adapt Cool Air Mesh hög klass som sommarsele och det kombinerat med de många bärpositionerna och den sköna avlastningen gör att den inte kan beskrivas som annat än toppklass.

Mycket meshnätbra ventilationväldigt bekväm för både barn och bärare
Dyr

12. Hana Expand Baby Carrier

Mjuk och följsam bärsele som är lätt att anpassa och passar för bra grodposition

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja På höften: Nej Vikt: 1000 g Material: 100% ekologisk bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Nej Tvätt: I första hand yttvätt, annars maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,2–20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Hana Expand är en enkelt anpassningsbar bärsele som har bärarens såväl som barnets ergonomi i fokus. Selen utgörs av en bärpanel, ett rejält midjebälte samt två axelremmar. Designen är inget extra kanske, men när design vägs mot funktion så känns det som att tillverkaren i det här fallet har tagit helt rätt beslut.

Den viktigaste egenskapen hos en bärsele är att den är bekväm att bära med. Hana Expand har ett rejält midjebälte som åtspänt runt kroppen bär upp en stor del av barnets vikt. Axelremmarna kan knäppas ihop parallellt eller korsas över ryggen. Att ha remmarna i kors upplevs av många som det mest bekväma alternativet, och även i Hana Expand känns det som att barnet då kommer närmare - vilket ger bättre viktbalans.

Lätt att dra åt remmarna

Bär man med axelremmarna som ett H på ryggen så är det ett stort plus att spännet som knäpps ihop mellan remmarna kan finjusteras till exakt den höjdposition man föredrar. Det kan också med lätthet knäppas ihop och dras åt med bara en hand. Om man använder selen ett tag upplevs dock denna rem ha en viss tendens att glida upp, så man måste tighta till den igen.

Hana Expand kan användas direkt från födseln, något särskilt spädbarnsinlägg behövs inte. Bredden på selens panel kan enkelt justeras genom skjutbara hakar, så att det blir lagom för att avlasta barnet från knä till knä. Själva panelen är tillverkad av ett mjuk, följsamt tyg som ger en bra grund för att barnet ska få till den korrekta C-kurvan på ryggen. Selens maxvikt är 20 kg och man kan bära både på magen och på ryggen.

Anpassas lätt för olika kroppar

Att ta på sig Hana Expand är mycket smidigt. Många av spännena kan användas med ett enhandsgrepp. Alla remmar kan dras åt från två håll, och är väl tilltagna i längd. Fördelen med det är att selen kan anpassas efter personer som är olika långa och olika stora i kroppen. En nackdel är att det ofta blir långa remmar hängandes när en mindre person spänt på sig selen. För den med lite tålamod så kan man dock rulla upp dem och spänna ihop med resårband.

Hana Expand är en bärsele som passar för många sorters användning, och som känns genomtänkt. Den enda funktion som saknas är någon slags förvaringsficka, om man vill bära med sig lite mer än bara barnet i selen. I övrigt är Hana Expand en mysig och luftig bärsele som är bekväm att bära i och ger barnet precis rätt stöd.

Lätt att justera inställningarnamjuk och tunn bärpanelbra sittposition för barnet
Lite tråkig designryggspännet glider ibland

13. Baby Tula Half Buckle

Mycket bekväm och mjuk bärsele som passar den som vill bära barnet riktigt nära

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja Material: 100% Oeko-Tex certifierad bomul Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Tula Half Buckle

Baby Tula Half Buckle är en lyckad mix mellan bärsele och bärsjal. För den som vill bära mer intimt och ha bebisen riktigt nära kroppen så är oftast bärsjal det självklara valet. Men det tar lite tid att lära sig knyta en sjal, och ännu lite längre tid innan man får till det bra. Många oroar sig dessutom för att ha gjort fel, vilket gör att den ovana initialt ofta kan känna sig otrygg med att sjala sin bebis. Det är där produkter som Tula Half Buckle kommer in i bilden. Selen finns i ett stort utbud av olika färger och mönster, och man får många komplimanger för den från andra.

Hybrid mellan bärsjal och bärsele

Denna sele fäster man runt höften eller midjan med ett höftbälte som knäpps ihop. Var på kroppen beror på hur stort barn det är som ska bäras, det viktiga är att bebisen hamnar i rätt höjd på bärarens kropp – man ska kunna pussa barnets hjässa utan ansträngning. Precis som på vilken bärsele som helst är det enkelt att spänna åt eller lossa på höftbältet även med ett barn i, så selen alltid sitter bekvämt samtidigt som den ger bra bärstöd.

Därefter sätter man i sitt barn i selen och det är nu Tula Half Buckle övergår till att vara en sjal. Istället för att knäppas ihop så drar man de breda, bekvämt vadderade axelremmarna över axlarna och sedan korsar man tygstycken bakom ryggen. När dessa ska dras på framsidan så är det viktigt att man sprider ut tyget över barnets rumpa, så man bygger upp en bra support. Därefter knyter man ihop Tula Half Buckle på ryggen (eller framtill, om man har tyg över för det).

Svårt att efterjustera knytningen

Till skillnad från en traditionell sele så är det svårare att korrigera hur Half Buckle sitter när man väl knutit ihop den. Det gäller därför att ta sig lite extra tid och inte slarva när man tar på den. Sprider man inte ut tyget ordentligt när man korsar remmarna över barnets rumpa så kommer viktavlastningen påverkas negativt, vilket märks efter en stunds bärande. Det är också något knepigare att ta på sig selen utomhus, åtminstone på vintern, då remmarna är långa och kan ta i marken.

Snygg design och lång användningstid

Tula Half Buckle kommer med ett avtagbart solskydd, som kan fästas upp över barnets huvud för att skugga eller skapa avskildhet. Framtill på höftbältet finns en förvaringsficka. Man kan antingen lägga solskyddet där, eller kanske stoppa ned sin telefon däri. Det här är en sele som är enkel att anpassa efter olika typer av kroppar, och som är väldigt bekväm att bära med. Man kan använda den både på mage och på rygg, och det ihop med den höga maxvikten ger en lång användningstid. Parat med en riktigt snygg design är Baby Tula Half Buckle ett lyckat koncept för den som gillar att bära och vill kombinera selens trygghet med sjalens komfort.

Ger bra avlastningenkel att förståmaxad komfort för barn och bäraresnygg design
Tar längre tid att få på sig än en selesvårare att efterjustera

14. Fidella FlyClick Baby Bärsele

Hybrid mellan sjal och bärsele i två versioner, som även passar för större barn

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja På höften: Ja Material: 100% ekologisk bomull med vaddering av polyester Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: Max 15 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Fidella Flyclick Halfbuckle Baby

Fidella FlyClick finns i två varianter - Baby som kan användas från födseln, och Toddler för större barn och med högre maxvikt. FlyClick är till hälften sele, till hälften sjal. Den har ett brett, vadderat midjebälte som knäpps fast med ett vanligt spänne. För den som känner sig osäker på att bära med en vanlig sjal så utgör det en trygg grund.

Istället för justerbara axelremmar så är FlyClick utrustad med tygstycken som precis likt en vanlig sjal korsas över ryggen och sen knyts ihop. Exakt hur man knyter banden går givetvis att variera. Det innebär en stor valfrihet och en chans att få Fidella FlyClick exakt så som man själv föredrar att bära.

Bekvämt men lite mer omständligt bärande

Nackdelarna med denna typ av lösning är att det tar lite längre tid att få på sig selen. Det är inte heller lika lätt att finjustera hur tight selen är åtdragen. Och även om det är helt logiskt att FlyClicks band är långa, för att man ska kunna knyta dem runt kroppen, så innebär det samtidigt att de lätt blir hängande ned på marken. Vilket kan vara ett minus om man vill kunna ta på sig selen utomhus.

Selen kan med hjälp av snören tightas till så att bärpanelen blir anpassad i storlek, även om det känns lite omständligt att enligt manualen mäta barn och sele med måttband. Att få den helt bra för en nyfödd var knepigt. Men så snart barnet vuxit en aning blev passformen utmärkt.

Avlastande sele med sjalkänsla

Materialet som FlyClick är gjord av ger en robust känsla, men upplevs ändå inte vara kompakt eller svettigt. Med tyget korrekt utspritt över ryggen så fördelas vikten väldigt väl. Komforten blir således god både för barn och för den som bär. FlyClick har inga förvaringsfickor. Solskyddet, en huva som även funkar som stöd för barnets huvud, fästs upp med små knytband, vilket är lite bökigt men funkar. Vad man dock inte riktigt förstår funktionen hos är de t-shirtärmar som selens form skapar över bärarens axlar.

Stör man sig på långa band som trasslar sig så är en traditionell sele antagligen bättre. Men vill man ha ett bärdon man kan bära bebisen länge med, med en sjals utmärkta viktfördelning, så är det stor chans att man klickar med Fidella FlyClick.

Bekväm sittytagod bärkomfortbra viktavlastning
Långa knytbandbökig med nyföddonödiga t-shirtärmar

15. Cybex Maira Click

Mjuk och bekväm bärsele som passar för den som vill ha en sjalkänsla i selen

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja, från ca 6 mån På höften: Ja Vikt: 740 g Material: 100% bomullscanvas Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 3,5–15 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Cybex Maira Click

Cybex Maira Click är en bärsele med höftbälte och klassiska axelremmar. Höftbältet sätts på den höjd i kroppen som gör att barnets huvud hamnar på lagom avstånd från förälderns. En tumregel är att den som bär utan ansträngning ska kunna pussa barnet på hjässan. Bältet har ett extra säkerhetslås, som gör att det aldrig kan råka knäppas upp. När man ska dra åt höftbältet så drar man remmarna utåt med båda händerna, vilket gör det enklare att få det tight. Man kan med Maira Click antingen ha axelremmarna parallellt eller ha dem korsade över ryggen. Korsade bärremmar rekommenderas ofta när man bär små barn som ska komma extra nära kroppen. Det är dock viktigt att få korset nere på ryggen, så att inte remmarna ligger och skavar mot halsen. Då hamnar tyngden dessutom för högt på ryggen.

Mjuk och följsam bärpanel

Även om Maira Click i alla avseenden är en traditionell bärsele så finns det ändå lite känsla av bärsjal över den. Mycket tack vare själva bärpanelen, alltså det tyg som omslutet barnet. Bärpanelen är ganska tunn i tyget och väldigt mjuk och följsam. Det finns inga hårda kanter eller kantiga spännen som skaver. Bärpanelen kan lätt anpassas efter barnets ålder och storlek. Dels kan den göras bredare, så att tyget alltid räcker från knäveck till knäveck. Dels kan panelen höjas, så att det alltid finns bra stöd för barnets rygg och nacke.

Smidigare ju mer den används

Cybex Maira har ett praktiskt solskydd som fästs upp mot axelremmarna med små krokar, när man vill att barnets huvud ska skuggas. Och när solskyddet inte används så kan det helt trollas bort genom att stoppas in inuti bärpanelen. För hela bärselen så medföljer en smidig förvaringspåse. När bärselen är ny så känns axelremmarna lite stela och spännena är initialt ganska hårda, vilket gör att det krävs lite kraft för att man ska kunna trycka ihop dem. Detta ger sig dock med tid och användning. Vill man påskynda uppmjukandet så kan man tvätta Maira Click i tvättmaskinen. Eftersom att tyget inte är så kompakt kan selen användas bekvämt året runt.

Bekvämt och enkelt bärande

Viktavlastning är god och det känns inte tungt att bära med selen. Det som utmärker Cybex Maira Click mest är att man får en sjalkänsla i hur barnet bärs samtidigt som man slipper knyta själv och känna sig osäker på om man gjort rätt. En lyckad kombination, och en sele som nog kan tilltala många föräldrar.

Enkel att sätta påanpassas efter barnet storlekmjuk och bekväm bärpanel
Initialt lite tröga remmar och spännenman kan inte bära barnet vänt utåt

16. Tula Free-to-grow

Lättanpassad, ergonomisk bärsele som passar den som vill ha en okomplicerad sele

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja, från ca 5 må På höften: Nej Vikt: 650 g Material: Twill som andas, handgjord av 100% OEKO-TEX Standard 100-certifierat tyg Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Tula Free-To-Grow Linen Baby Carrier Ash

Tulas bärselar kännetecknas av en välkalibrerad mix mellan funktion, design och förstås säkerhet. Just Tula Free-to-Grow är en lättanpassad bärsele som kan användas direkt från födseln, utan någon spädbarnsinlägg, och upp till att barnet väger 20 kg. Selen utgörs av en bärpanel samt av två axelremmar och ett höftbälte.

Bärpanelen anpassas i storlek

På höftbältet finns en förvaringsficka som man kan vika in och förvara det medföljande solskyddet i. Solskyddet fästs i position med tryckknappar och kan även fungera som bra avskiljare från folk och brus om man vill att barnet ska sova eller amma i selen. För att selen ska fungera lika bra för ett nyfött spädbarn som för en större och mer rörlig ettåring så kan Free-to-Grow justeras i storlek. Panelen har två olika höjdlägen, så att kanten av nackstödet alltid ska kunna hamna lagom högt i förhållande till barnets huvud. Detta justeras med två remmar, så i praktiken går det ju även att använda ett eller fler lägen mellan maximalt och minimalt åtdraget. Bredden på panelen har tre olika alternativ. Detta för att säkerställa att barnet har stöd ut till strax innan knävecket oavsett längden på benen.

Enkelt att få till grodposition för barnet

Med Tula Free-to-Grow har det varit enkelt att få till den grodposition som eftersträvas vid ergonomiskt bärande, där ryggen ska vara C-formad och där rumpan ska vara lägre placerad än barnets knän. Sett framifrån ska ben och rumpa ha en M-form. Tyget i Free-to-Grows panel är väldigt tunt och följsamt, det omsluter sig runt barnets kropp och det känns nästan som att man bara stoppat ned sin bebis under tröjan. Höftbältet är brett och vadderat, det skär inte in i kroppen och remmarna har varit enkla att dra genom spännen när man vill dra åt dem eller lossa. Höftbältet knäpps ihop med ett vanligt spänne. Axelremmarna är rejält vadderade och kan justeras från två håll. Med Free-to-Grow är axelremmarna parallella när man bär och kan inte korsas. Avlastning för bäraren är dock riktigt god tack vare rejäla vadderingar. Men Tula har även tänkt på barnet i högsta grad, så även bärpanelen har fått vadderade kanter för att tyget inte ska kunna skära in i barnets ben.

Finns en design för varje smak

Free-to-Grow erbjuder två olika bärpositioner, barnet på magen vänt mot bärare samt barnet på ryggen. Ett stort plus med Tula är att deras selar finns i en oändlig mängd olika utföranden, med ett mönster eller en färg för varje smak. Man blir snabbt biten av den tilltalande designen och selen blir nästan till en modeaccessoar utöver dess praktiska funktioner. Användningen är enkel och hela selen känns mycket okomplicerad. För vissa är detta ett plus, men andra tycker om de lite mer avancerade inställningsmöjligheterna som kan finnas hos andra selar. Att barnet har det bra behöver man dock aldrig tvivla på med Tula Free-to-Grow.

Mjuk och mysig att bära medstort utbud av färg och mönstergod ergonomi för barn och bärare
Få bärpositionerbegränsade möjligheter att justera selen

17. Cybex Maira Tie

Mycket bekväm hybridsele som passar den som vill att selen ska växa med barnet

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja, från ca 6 mån På höften: Ja Vikt: 740 g Material: 100% bomullscanvas Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 30 grade Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 3,5–15 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Cybex Maira Tie

Cybex Maira Tie är en blandning mellan en bärsele och en bärsjal och i vissa avseenden det bästa av två världar. Seldelen av Maira Tie är det rejäla höftbältet som knäpps fast runt kroppen, på höften eller i midjan beroende av hur stort barn man bär. För den som lockas av tanken med bärsjal men är rädd att knyta fel så är det tydliga höftbältet en garanti för att allt sitter uppe som det ska. Iställer för axelband som även de knäpps ihop med ett spänne, så är banden på Cybex Maira Tie långa tygstycken som precis som en sjal viras runt kroppen och avslutas i en vanlig knut. De medföljande instruktioner visar tydligt hur man gör.

Utrustad med tre bärpositioner

Tyget sprids ut över hela överkroppen och dessutom slipper man hårda plastspännen. Ett stort plus för den som vill kunna bekvämt luta sig tillbaka med selen på sig. Själva bärpanelen är även den mjuk och följsam. Cybex Maira Tie anpassas enkelt efter barnets tillväxt. Bärpanelen kan justeras i bredd, så att barnet alltid har sittstöd från knäveck till knäveck och sitter i en korrekt ergonomisk position. Men den kan också anpassas i höjd. Det går att bära i tre positioner: på magen, på höften och på ryggen. När man bär på ryggen sätter man fast en rem över bröstet för att hålla selen i rätt position.

Smart solskydd som kan gömmas undan

Maira Tie har ett praktiskt solskydd som kan fästas upp mot axelremmarna, men som även kan stoppas in i selen så att det försvinner helt när det inte behövs. Maxvikten anges till 15 kg men åtminstone om man bär på magen så märks det en försämring i viktavlastningen redan runt 10 kg. Fördelarna med den typ av hybrid mellan sjal och sele som Cybex Maira Tie utgör, är att man får en bärkänsla som liknar den mjuka, jämna viktfördelningen en vanlig trikåsjal ger ihop med den trygghet som rejäla spännen kan invagga en i.

Svårt att finjustera axelremmarna

Nackdelen är att det inte är lika enkelt att se om man dragit åt båda remmarna lika mycket, och att det är svårare att finjustera selen när man väl knutit ihop den. Känner man att en bärsele är för tight kan man bara släppa lite på remmarna. Med Maira Tie måste man då knyta om helt. Samtidigt känns det befriande att Maira Tie inte är så teknisk med en massa olika inställningar. Det här är ett mycket intressant alternativ för föräldrar som gillar tanken på att bära med sjal men som känt sig osäkra på hur man får till det korrekt. Cybex Maira Tie är lika mysig och bekväm som den är snyggt designad, och en bärlösning som borde upptäckas av fler.

Lika bekväm som en bärsjaltryggt och skönt avlastade höftbälteanpassningsbar bärpanel
Kortare användningstid än en traditionell bärselesvårare att finjustera när den sitter på

18. Babylonia Flexia Bärsele

Bärsele med utbytbara bärpaneler som passar både för nyfödd och stora barn

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja På höften: Ja Material: GOTS-certifierad ekologisk bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja, SPF 40+ Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,5 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Babylonia Flexia Mörkgrå

Flexia är en ekologisk bärsele från Babylonia som på ett innovativt sätt funnit en lösning på hur en bärsele ska kunna växa med barnet. Istället för ett varmt och bökigt spädbarnsinlägg, så att selen ska kunna användas både med en nyfödd på 3,5 kg och en treåring på 20 kg, så utgörs Flexia av två delar - en bärdel och en ryggpanel.

Byt bärpanel när barnet växer

Ryggpanelen kommer i tre olika storlekar. Den minsta används från nyfödd och upp till cirka 2-3 månaders ålder. Nästa panel funkar i storlek fram till att barnet är omkring 10 månader. Därefter byter man till den största bärpanelen, som fungerar för resten av Flexias användningsperiod. Märkningar på selen utgör en bra guide för när selen ska modifieras. Det är viktigt att minnas att barnet för att kunna bäras bekvämt ska ha stöd från knäveck till knäveck. I Flexia sitter barnet i en korrekt, ergonomisk ställning med knäna högre än rumpan och med rund rygg. Med den minsta bärpanelen så sitter en normalstor nyfödd bra i selen. Det enda man kan anmärka på är att det ibland glappar lite i nackstödet eftersom att det inte finns något foder eller annan stödjande uppbyggnad där.

Axelband som kan korsas på ryggen

Bärselen har ett inbyggt huvudstöd som kan tas fram ur sin ficka, det fungerar även som solskydd eller för avskärmning om man vill amma i bärselen. Detta skydd kan regleras i höjd så att bebisen blir precis lagom täckt. Selen är bekväm att bära med och det ger extra bra avlastning att man kan korsa axelremmarna i ryggen. Det är lätt att hitta fästena där axelremmarna ska klickas i och remmarna löper smidigt när man ska justera längden på dem. Höftbältet sitter bekvämt runt kroppen och skaver inte, vilket är skönt när man har en nyfödd och sätter bältet lite högre upp i midjan. Det finns ingen stödjande platta i ryggen men avlastning är ändå god.

Begränsad viktavlastning när barnet blir tyngre

Tyget känns ganska tunt men ändå varmt. Insidan av bärremmarna är dock klädda med meshtyg som andas bättre. Jämfört med hur tjocka och stela en del selar kan vara i materialet så känns det i Flexia som att man kommer barnet nära. Att Babylonia Flexia är så enkel att förstå sig på är ett stort plus för den som är ovan vid bärselar. Det är smidigt hur den anpassas efter ett växande barn. Men det kräver att man håller reda på var man la de andra panelerna. Upplägget gör det också svårare att snabbt växla mellan att bära två barn av olika storlek. Bärkomforten är god och barnet sitter bra, men vi hade gärna sett ett mer stödjande nackstöd för den lilla bebisen och när barnet börjar öka i vikt så försämras avlastningen för föräldern. Totalt sett är Babylonia Flexia en mycket användarvänlig bärsele som passar bra för föräldern som är intresserad av ergonomiskt bärande.

Enkel att förstå sig påbekväm att bära med och bra med separata bärpaneler beroende på barnets storlekEnkel att förstå sig påföljsamt tyg som gör att barnet kommer närabekväma bärremmar
För lite nackstöd för den nyföddager sämre avlastning när barnet blir tyngrei vissa lägen knepigt med olika paneler

19. Lillebaby Serenity All Seasons

Mycket bekväm bärsele med lång användningstid, passar för alla årstider

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Material: Bomull och polyester Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader, kan torktumlas Användarvikt: 3,2–20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Lillebaby Serenity All Seasons

Lillebaby Serenity All Seasons är en rejäl bärsele, konstruerad för en riktigt bra bärupplevelse. För den som har tidigare erfarenhet av bärselar är det logiskt hur man får på sig Serenity. Känner man sig mer osäker så finns bra bildinstruktioner i den medföljande manualen.

Bärselen kan användas direkt från födseln utan något särskilt tillbehör. Men vill man ha sin nyfödda i fetal position, med fötter och ben på insidan av selen, behöver man köpa till en spädbarnkudde. Lillebaby Serenity växer sedan med barnet, bärpanelen kan justeras i tre olika bredder så barnet får sittstöd från knäveck till knäveck.

Ryggplatta ger bärselen bra viktavlastning

Viktavlastningen hos Lillebaby Serenity är mycket god. De mjukt vadderade axelremmarna kan bäras parallellt eller korsade. Höftbältets rejäla ryggplatta ger en väldigt skön avlastning över höfterna. Möjligtvis kan den väldigt smala och nätta bäraren får problem, då ländryggstödet är så pass brett att selen inte kan göras så väldigt smal innan stödet tar emot den tjocka delen av höftremmen.

Förr vissa användare upplevs Lillebaby Serenity lite för teknisk. Visst är alla justeringsmöjligheter positiva i teorin - termen ”perfect fit adjuster straps” antyder ju att selen kan anpassas perfekt för olika bärare. I praktiken blir alla olika remmar och spännen lätt lite förvirrande. Att de dessutom är rätt tröga att dra åt och knäppa upp, samt ibland ska dras i en riktning som uppfattas som ologisk, bidrar ytterligare till selens omständlighet.

Smart bärsele som kan anpassas efter säsongen

Barnet sitter bra i en korrekt ergonomisk position och verkar själv uppfatta selen som bekväm. Lillebaby Serenity har ett avtagbart solskydd som täcker barnets huvud väl. För användning på sommaren kan man dessutom öppna upp bärpanelen och blotta ett lager meshtyg, genom vilken mer luft kan släppas igenom.

Förvaringen är också genomtänkt. På ryggstödet finns ett fack som telefonen ryms i, på framsidan finns en ficka för småsaker. En annan smart detalj är de små remmarna med tryckknapp, där man kan fästa en napp eller favoritleksak som inte får tappas bort.

Ergonomisk bärsele som kan användas länge

Lillebaby Serenity kan kännas lite klumpig och osmidig, Känslan uppstår framför allt när man ska sitta ner med selen på, men också om man vill ha en jacka på sig. De bulliga, men mycket bekväma, axelremmarna tar stor plats under bärarens kläder.

Är man på jakt efter en bärsele att kunna använda under hela bärperioden så erbjuder Lillebaby Serenity All Seasons en mycket god bärupplevelse, med bekvämt bärande, ergonomisk sittyta och funktioner som gör att selen faktiskt fungerar för alla säsonger.

Utmärkt bra avlastningskön ryggplattalång användningstidmeshpanel
Svårt och segt att dra åt remmarnalite klumpig att ha på sig

20. Mia Mily Hipster Plus

Mångsidig bärsele som kan göras om till hip seat, passar äldre barn bäst

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Material: 100% polyester Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Fintvätt 30 grader Användarvikt: Max 20 kg Spädbarnsinlägg: Köps separat

Mia Mily Hipster Plus är en kombination av sele och hip seat, som kan användas från födseln om man köper till det tillhörande spädbarnsinlägget. Inlägget ska användas mellan 0-4 månader, för barn som väger mellan 3,2 och 5,5 kg. Som ofta är fallet, så är även spädbarnsinlägget till Hipster Plus lite bökigt att hantera för föräldern. Bebisen sover dock gott oavsett.

Rejäl sele som kan bli till hip seat

Det är enkelt att komma i gång med Mia Mily Hipster Plus. En manual medföljer och tydlig videoinstruktion finns online. Med hjälp av dem är det inga konstigheter att få på sig Hipster Plus. Det mycket breda höftbältet fästs runt kroppen med kardborre, och säkras sedan med en smalare rem som dras åt med ett vanligt spänne. Det känns tryggt. Behöver man tighta till selen runt kroppen medan man bär, och drar i remmen för att göra det, så har det inre bandet en tendens att rynka ihop sig.

Mia Mily Hipster Plus är inte den minsta och smidigaste selen. Snarare känns den lite klumpig, vilket nog delvis beror på sittplattan. Sittkudden används som ett avlastande stöd när man till och från ska bära sitt barn på höften. Tyvärr upplevs sitsens utformning hindra bebisen från att sitta i korrekt M-position, knäna hamnar inte högre än rumpan. Äldre barn sitter därför bättre i Hipster Plus.

Bärsele med gott om förvaringsfickor

Hipster Plus funkar mycket väl för olika typer av kroppar, och är lätt att justera efter bärarens höjd och omfång. Höftbandet ger en bra avlastning, så bärandet inte blir tungt även när barnet närmar sig 10 kg i vikt eller mer. Fick man ändra på något så är det i så fall axelremmarna. De känns ganska styva och hade gärna fått vara mjukare för ännu bättre bärkomfort.

Det här är en bärsele med många finesser, och det är först med tiden som man upptäcker en del av dem. Hipster Plus har ett bra solskydd som spänns upp över barnets huvud. Selen har även gott om förvaringsfickor, bland annat ett stort fack under sitsen men också en praktisk ficka för mobiltelefonen på själva höftbältet.

Passar bäst för lite större barn

Förutom att kunna göras om från sele till hip seat, så har Mia Mily Hipster Plus också andra funktioner som sticker ut. En del av bärpanelen kan tas loss, varpå ett lager meshnät blottas. På sommaren är det utan tvekan användbart, att luft släpps igenom gör bebisen mindre svettig om ryggen.

Utbudet bärpositioner är oklanderligt - Hipster Plus klarar både inåtvänt, utåtvänt och ryggläge. Då är spännet lite svårt att knäppa, men så är det ofta när man bär på ryggen. Nackdelarna med bärselen är främst spädbarnsinlägget samt sitsens form ihop med mindre bebisar. Mia Mily Hipster fungerar därför bättre med större barn, som alternerar mer mellan att bäras och att röra sig själv. För den som vill kunna växla mellan sele och hip seat så är Mia Mily Hipster både mångsidig och praktisk.

Innovativmångsidiggott om förvaringsfickorkan göras till hip seat
Styv i materialetlite stor och klumpigbökigt spädbarnsinlägg

21. Najell Easy Soft

Mjuk och bekväm bärsele med magnetiska spännen, passar bäst för första året

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Material: 95% polyester, 5% spandex Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: 40 grader, ej sköljmedel Användarvikt: 3,2-13 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Najell Easy Bärsele

Najell Easy Soft är en lite mjukare bärsele, tänkt att användas under barnets första år - därav den lite lägre maxvikten om 13 kg. Bärselen är tillverkad av mjuk och skön trikå med en insida av meshtyg, som upplevs hjälpa bärselen andas lite bättre - ett plus om den ska användas på sommaren.

Bärsele med smarta magnetiska spännen

För att ta på sig Najell Easy Soft så trär man bärselen över kroppen likt en tröja, vilket gör att man kan gå med den på sig - redo inför att barnet vaknar och vill bli buren. Därefter spänner man ihop midjebältet. Det är inte svårt att göra, men tillvägagångssättet skiljer sig åt från en del andra populära selar. Medföljande manual är dock tydlig med hur man ska göra.

Efter att ha satt i barnet i selen så är de magnetiska spännena som låser fast bärpanelen vid selens axelremmar mycket uppskattade. De klickar ihop sig så gott som helt på egen hand, vilket skyndar på hela processen med att börja bära. Det skapar också en trygghet, att man vet att de är låsta och att barnet sitter säkert i selen.

Saknar justerbar bredd på bärpanelen

Najell Easy Soft kan användas från födseln och kräver inget spädbarnsinlägg. Bärpanelen kan dock inte justeras i bredd, vilket gör att selen kan kännas lite för stor för den alldeles nyfödda bebisen. Från någon månads ålder upplevs dock barnet sitta väldigt bra, med en korrekt grodposition.

Samma problem med bärpanelen uppstår dock även längre fram. Ett barn på 8–10 månader sitter med gott stöd för benen vänd inåt. Men utåtvänd är bärpanelen för bred och skaver mot insidan av barnets lår. Något sätt att justera bredden på panelen skulle förlänga selens användningstid ytterligare.

Bekväm och ergonomisk bärsele för första året

För bäraren är Easy Soft rakt igenom bekväm. Selen kan anpassas efter olika kroppar, med justerbara band och spännen på alla önskvärda ställen. Viktavlastningen är god med tyngdpunkten på rätt ställen, jämnt fördelad över kroppen. Vi saknar någon typ av förvaringsficka, för napp eller egna telefonen. Ska selen bäras med utomhus när solen skiner hade något typ av solskydd också varit en bonus.

Detta är en okomplicerad, stilren och bekväm bärsele som funkar både för promenader och för att kunna ha bebis nära men båda händerna fria när man fixar med grejer hemma. Selen har varit enkel att amma i, och förutom ett fåtal saknade funktioner lever Najell Easy Soft väl upp till vad som utlovas i produktnamnet.

Mjuk och bekvämbra viktavlastninglätt att justera remmarna
Går ej att justera bärpanelensaknar solskyddingen förvaring

22. Baby Björn Mini

Mjuk och smidig bärsele som passar allra bäst för den nyfödda bebisen

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Nej På höften: Nej Material: 3D Jersey: 80% polyester, 16% bomull, 4% elastan. 3D Mesh: Nättyg i 100% polyester. Cotton: 100% BCI certifierad bomull Höftbälte: Nej Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 40 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, klass 1 Användarvikt & längd: 3,2-11 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

BabyBjörn Bärsele Mini 3D Mesh

Baby Björns senaste bärselemodell heter Mini, och är utformad för att passa som bäst under barnets första månader. Man kan bära barnet inåtvänt på magen, och när barnet blivit lite större - Baby Björns rekommendation är från 5 månaders ålder - så går det även att bära barnet vänt utåt. Maxvikten är lite lägre, endast 11 kg, men det passar väl ihop med tanken om att detta ska vara en sele just för små bebisar. Selen finns i tre varianter - en i bomull, en i mjukt jerseytyg samt en sele i meshnät för varmt väder eller aktiva föräldrar.

Löjligt enkel att använda

Skräms man av att bärselar känns krångliga att få på sig så kommer man älska Mini. Selen är enkel att ta på sig när man är på språng och eftersom att den utgörs av två delar - selremmarna man har på sig och själva bärpanelen för bebisen - så går det att promenera omkring alltid redo med halva selen på sig. Alla tyger är mjuka, både de för bebisen och för bäraren. Bärpanelen är följsam och bebis sitter bekvämt. Spännena klickar i utan krångel och selen är också lätt att justera medan man bär, till exempel om man vill rätta till vinkeln på barnets rumpa eller dra åt remmarna. Blir selen nedfläckad kan man snabbt och enkelt slänga in den i tvättmaskinen.

Kort användningstid

Mini är tänkt för små bebisar som inte väger så mycket, och kanske är det därför Baby Björn valt bort ett höftbälte. Bärremmarna känns istället igen av alla som använt en äldre Baby Björn-sele - de går i ett kors över ryggen. Att man inte kan fördela vikten på höfterna eller midjan gör att det snabbt blir tungt att bära med Mini. Och då bärkomforten för föräldern är en av de viktigaste egenskaperna hos en bärsele så är detta ett stort minus. Vi saknar också ett solskydd, någon slags skärm eller tyg att dra upp så man kan skydda barnets huvud när solen skiner.

Passar perfekt de första månaderna

Tanken med Baby Björn Mini är mycket god. För en nyfödd känns den betydligt mer ombonad och mysig än Baby Björns andra selar. Att den är så enkel att använda gör att man inte drar sig för att bära med den. Men användningstiden är kort och det måste vägas in i prisvärdet. Denna sele är inget bra val för ett långsiktigt bärande, men Baby Björn Mini skulle ändå kunna bli en favorit för selovana föräldrar och under barnets första tid i livet

Mjuk och följsamlöjligt enkel att sätta på sigfinns i tre olika varianterlätt att tvätta
Saknar solskyddfinns inget höftbälte som fördelar barnets vikt bättre över föräldern

23. BabyBjörn Move

Praktiskt bärsele med 3D-mesh som andas, som passar för barnets första år

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Nej På höften: Nej Vikt: 846 g Material: 100% 3D-mesh polyester Höftbälte: Nej Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 40 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100 Användarvikt & längd: 3,2–12 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

BabyBjörn Move

BabyBjörn Move är en bärsele tänkt för barnets första år. Maxvikten är 12 kg och BabyBjörn anger användningstiden till att vara upp till omkring 15 månaders ålder. Idén är att Move ska vara en smidig sele som man snabbt kan ta på sig, och lika kvickt få ned barnet i.

Delbar så man alltid är redo att bära

Selen utgörs av två delar. Dels ett bakstycke, som består av axelremmarna och ryggplattan. Denna del kan bäras som en väst på överkroppen, under jackan, så man alltid är redo att bära. Dels består Move av själva sittytan för barnet. Att denna kan lossas lätt gör det smidigt om barnet somnat i selen och man sedan vill lägga ned det i vagnen eller en säng.

Eftersom Move ska vara till för den lilla bebisen så skiljer den sig från andra BabyBjörn-selar genom att barnet ligger direkt mot föräldern, utan tyg emellan. När det är väldigt varmt ute kan det dock bli mycket svettigt att ha barnet direkt mot bröstkorgen när man är aktiv. Då är det även ett plus att BabyBjörn Move är tillverkad av 3D-mesh, konstruerad för att leda bort fukt och för att släppa in luft.

Bärkomforten som bäst för bebisar

Bärselen kan justeras efter barnets längd, och kan således användas från födseln (minsta rekommenderade vikt är 3,2 kg) utan spädbarnsinlägg. Själva sittytan kan även den anpassas i bredd, beroende av om barnet ska sitta vänd mot föräldern eller titta framåt. Viktavlastningen och därmed bärkomforten är begränsad med tanke på att vikten hamnar främst på bärarens axlar. Ryggplattan gör dock ett bra jobb med att sprida ut vikten över förälderns rygg. Längre föräldrar upplever viktavlastningen som något bättre än vad kortare föräldrar gör, så hur plattan hamnar på ryggen är en viktig faktor.

BabyBjörn har en ännu enklare spädbarnssele i sitt sortiment, men Move erbjuder en märkbart bättre avlastning. Vi saknar dock en liten förvaringsficka att stoppa småsaker i. Det är också märkligt att Move inte kommer med något slags utfällbart solskydd för barnets huvud, likt många andra bärselar har. Har man tidigare erfarenhet av BabyBjörns bärselar så fattar man snabbt hur Move fungerar, och gillar man koncepter med tydliga remmar och rejäla spännen så kommer man också uppskatta hur Move är konstruerad.

Kräver inget spädbarnsinlägglätt att hålla renkan tas isär i två delar
Kort användningstidsaknar förvaringsfickainget solskydd

24. ErgoBaby 360 Cool Air

Luftig bärsele med utmärkt bärkomfort som passar extra bra för varmt väder

Pris: Mellan Material: Polyester. Bärpositioner: Fyra. Maxvikt: 15 kg

Ergobaby 360 Cool Air

ErgoBabys populära, ergonomiska bärsele 360 heter i sommarversionen Cool Air. Ett antal delar på 360 har på 360 Cool Air bytts ut mot 3D Air Mesh. Det rör sig dels om ett stycke mitt på selen, motsvarande där barnets rygg är placerad om man bär det vänt mot sig. Dels kanterna på selen där barnets ben sticker ut samt själva bärremmarna.

Begränsad effekt i ventilation

Meshnätet är ganska tjockt och skillnaden i ventilation upplevs som marginell. Störst effekt blir det såklart för barnet, som svettas mindre på ryggen när luft släpps igenom. 360s grunddesign, att nackstödet kan vikas ned och huvudet kan ligga öppet och fritt, gör också skillnad för hur varmt barnet blir i selen. Vill man ha solkskydd även för huvudet så har selen en huva med solskyddsfaktor UPF 50+.

Bekväm bärupplevelse

Selremmarna hos 360 Cool Air är lika rejäla som på vanliga ErgoBaby 360, vilket ger en otroligt bekväm bärupplevelse. De delar av remmarna som utgörs av meshtyg släpper iväg svett. På så sätt svalkas man av något bättre, men för föräldern är det ändå alltid varmt att gå med en annan kropp tätt mot sin egen.

Annan knäppning än på vanliga 360

Den enda funktionsskillnaden vi har kunnat hitta hos 360 Cool Air, jämfört med vanliga 360, är att midjebältet stängs igen med en tyst knäppning istället för den breda, ganska högljudda kardborren. ErgoBaby 360 Cool Air är en uppskattad bärsele med fantastiska funktioner och ger en bra bärupplevelse för såväl vuxen som barn. Som sommarsele sticker den inte ut lika mycket, men är man redan i grunden varm av sig och vill ha alla funktioner som ErgoBaby 360 har, så gör 360 Cool Air ändå skillnad i ventilation.

Utmärkt bärkomfort för den vuxnemer luft släpps in till barnet
Minimal skillnad i svalka för den som bär

25. Mountain Buggy Juno

Bärsele med praktiskt spädbarnsinlägg som passar den som gillar magnetspännen

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Vikt: 850 g Material: 100% OEKO-TEX tyg Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 3,5 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Ingår

Mountain Buggy Juno

Mountain Buggy är välkänt som tillverkare av barnvagnar men märket har även en del andra produkter i sitt sortiment. Ett exempel på det är bärselen Juno. Juno kan användas från födseln och upp till 20 kg, i fyra olika bärpositioner – inåt- och utåtvänd på magen, på höften och på ryggen. Med selen kommer ett spädbarnsinlägg, som ska användas upp till att barnet väger 6,5 kg. Något som anges motsvara cirka 6 månaders ålder. MB har dock faktiskt lyckats ta fram ett spädbarnsinlägg som är överraskande lättanvänt. Det kan dessutom flippas ut och in, och därmed växa med barnet så att kanten på inlägget inte hamnar för högt upp i förhållande till barnets nacke. Det går ändå inte att påstå något annat än att Juno blir smidigare att använda så snart man kan lägga spädbarnsinlägget åt sidan.

Mysig ficka att stoppa händerna i

Utsidan av MBs bärsele är av ett lite mer slittåligt, enfärgat tyg medan insidan är fordrad med mjukare bomull. Juno har en del funktioner som sticker ut från övrigt utbud. Bärpanelen består av dubbelt lager tyg med öppningar från båda sidor, vilket bildar en ficka. Perfekt att stoppa in händerna när man vill krama om sitt barn lite extra men fickan funkar också som en praktisk handvärmare när det är kallt ute. Juno har ett inbyggt solskydd som även den har som en ficka det kan vikas ned i.

För lite vaddering på axelremmarna

Axelremmarna knäpps ihop över ryggen med ett riktigt smart magnetspänne. Och även om det kan låta som att en magnet lätt går upp så behöver man inte oroa sig över det, däremot underlättar det väldigt att spännet i princip låser sig av sig själv. Många funktioner hos MB Juno är smarta och genomtänkta men tyvärr finns det andra detaljer som väcker funderingar. Axelremmarna är rejält vadderade och höftbanden likaså, avlastning är faktiskt riktigt god. Men remmarnas vaddering slutar precis innan plastspännena. Bär man iförd ett linne eller ett tunt plagg så skär spännena in i ryggen och det blir riktigt obekvämt efter ett tag. Ett extra lager seltyg borde fästas under spännena.

Segt att spänna åt remmarna

Själva remmarna är dessutom inte av nylon, vilket nästan alltid annars är fallet, utan av textil. Det skapar en massa friktion när remmarna dras genom spännena och gör det väldigt segt att justera dem. Det får i sin tur som följd att det inte är så lätt att anpassa selen så den sitter helt bekvämt. Med Juno har Mountain Buggy en bra selgrund att bygga på men det återstår en del jobb innan de utgör någon verkligen konkurrens på bärselemarknaden.

Smart ficka för både händer och förvaringlättanvänt magnetspännepraktiskt spädbarnsinlägg
Selspännena ligger direkt mot hudenselremmar av seg textil

26. BeSafe Haven

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Material: Utsida: Polyester och spandex Insida: 60% lyocell och 40% bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Nej Tvätt: 30 grader fintvätt Användarvikt: Max 15 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

BeSafe Haven

BeSafe tillverkar främst bilstolar, men har numera även bärselen Haven i sitt sortiment. Selen är rekommenderad från cirka 55 cm längd och har en maxvikt på 15 kg. Barnet kan bäras både inåtvänd, utåtvänd och från cirka 9 månader kan man även bära på ryggen med Haven.

Bärsele inspirerad av bilstolar

Två egenskaper hos bärselen kanske har inspirerats av bilstolsvärlden. När man ska bära barnet utåtvänd i Haven så blåser man upp en Airgonomics-luftkudde som ska ge extra stöd och fördela vikten. Vill man bara barnet utåt är det ett plus. Samtidigt kräver det en del jobb att man ska blåsa upp och tömma luftkudden varje gång man vill växla mellan inåtvänt och utåtvänt bärande.

Även Havens spännen känns mer rejäla än vad man vanligtvis ser på selar, men uppfattas samtidigt som klumpiga och hårda. Faller selen i golvet när man tar ur barnet så låter det en del när spännena dunkar i marken. Även midjebandets spänne får kritik. Det kräver två händer för att knäppas upp, något som också försvårar när man vill lyfta över ett sovande barn till vagnen eller sängen.

Sittyta som inte kan anpassas efter barnet

Det främsta problemet med BeSafe Haven är att bärpanelen inte alls kan justeras i bredd, och att den är smal. En normalstor åttamånaders har redan vuxit ur selen och kan inte längre få sittstöd från knäveck till knäveck. Själva bärpanelen upplevs också mer hård och rak än vad som är önskvärt för att få till en ergonomisk sittposition för barnet.

Som motpol till det så är bärarens upplevelse desto mer positiv. De korsade axelbanden ihop med det rejäla midjebältet ger en bra viktavlastning. Även den mer luttrade bäraren sträcker sig ofta efter Haven när det är dags att söva bebisen.

Rejält nackstöd som skärmar av runt huvudet

BeSafe Haven får även högt betyg för det rejäla nackstödet. Det fungerar som en hög krage, som kan öppnas med dragkedja för att fällas ned och åt sidan. Nackstödet ger bra support för barnets huvud och skärmar effektiv av när man vill att barnen ska slappna av för att somna. Även det mjuka fodret i tencel är en uppskattad detalj.

Utvecklingspotentialen i bärselen är uppenbart stor. Men i nuläget är det på grund av främst bristerna på anpassning av barnets sittyta inte möjligt att ge ett högre betyg. Slutsatsen blir BeSafe Haven är en bärsele som vill väldigt mycket, och som ibland får fullträff men ibland missar helt.

Mysigt material på insidanbra viktavlastningvälformat nackstöd
välformat nackstödklumpiga spännentvåhandsgrepp för midjespännet

27. Ergobaby Embrace

Mycket mjuk och mysig bärsele som passar bäst för första tiden med bebis

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Nej På höften: Nej Vikt: 461 g Material: Jerseytyg i 100% polyester Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex certifierad Användarvikt & längd: 3,2–11 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Ergobaby Embrace

Precis som namnet låter antyda är Ergobaby Embrace bärselen som ska omfamna både bebisen och den egna kroppen, och ge ett riktigt mjukt och bekvämt bärande. Användningstiden är kort, maxvikten är 11 kg men som ofta med bärselar av det mjukare slaget upplevs bärkomforten börja vackla när barnet befinner sig i den övre fjärdedelen av tillåtet viktspann.

Ultimat för bärande av nyfödd

Selens konstruktion är mycket enkel. Dels finns ett midjebälte, för att placera barnets vikt över höften på bäraren. Dels själva bärpanelen, som håller barnet på plats och balanserad mot bröstkorgen. Med Ergobaby Embrace kan man bära barnet vänd inåt och vänd utåt. Det blir dock tyngre när bebisen sitter vänd framåt, eftersom tyngdpunkten hamnar lägre bort från den egna kroppen.

Att bära en nyfödd med Embrace är en riktig dröm. Att få till en fin hud mot hud-kontakt går lätt som en dans och eftersom selen är så smidig så kommer man precis så nära sin bebis som man vill vara. Selen anpassas i höjd genom att man snurrar bärpanelen runt midjebältet. Det är inte svårt att göra, men för att det ska bli bekvämt behöver man få till rullningen rätt.

Sele med en härlig sjalkänsla

Därefter knäpper man ihop selen runt midjan, eller i den höjd som gör att barnets hjässa hamnar på lagom puss-avstånd. Beroende av hur lång bäraren är och hur dennes kropp ser ut så händer det ibland att midjebandet vill glida ned mot midjan, även när man har en liten nyfödd som man vill placera högre upp på bröstet.

Inget spädbarnsinlägg behövs utan man placerar barnet direkt i selen. Axelremmarna utgörs av breda tygstycken, som på en bärsjal. Dessa ska korsas på ryggen och ju lägre ned på ryggen korset placeras, desto bättre blir viktavlastningen. Tricket är att låta tygstycket hänga rakt ned från axeln, och sedan fånga in det bakom ryggen med ena handen medan man håller fast barnet med den andra. Efter några gångers övning är detta snabbt och lätt gjort.

Mysig sele för bärande inomhus

Ergobaby Embrace är perfekt att använda hemma eller på kortare promenader under bebisens första dryga halvår. Selen är bekväm mot kroppen, känns inte för varm och eftersom det inte finns några selen på ens rygg kan man komfortabelt luta sig tillbaka i soffan med bebisen på magen. Embrace saknar både solskydd och förvaringsficka, vilket är funktioner man främst hade haft glädje av utomhus. I övrigt är Ergobaby Embrace en bärsele som gör ett utmärkt jobb med att få den första bebistiden lite enklare och fluffigare.

Lätt och smidigger bra hudkontaktsjalkänslaenkel att tvätta och torka
Kort användningstidsaknar förvaringsfickamidjebandet kan glida

28. Fidella Fly Tai

Bekväm och effektivt avlastande bärsele som passar bättre för mindre kroppar

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja På höften: Ja Material: 100% ekologisk bomull med vaddering av polyester Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: Max 15 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Fidella Fly Tai Mei Tai Baby

Fidella Fly Tai är en klassisk Mei Tai-sele, som likt en sjal knyts runt bärarens kropp samtidigt som den har selens karaktäristiska bärpanel. Den testade bärselen är tillverkad av ett tyg med silkig känsla. Det gör selen slittålig och stark, men får det också att kännas som att man inte får ett riktigt lika stadigt grepp när man knyter.

Det första steget är att knyta fast selen runt kroppen. Fly Tai har ett höftbälte som är av det kortare slaget, och som därför behöver knytas ihop på ryggen. Det gör det svårare att komma åt att få till en stabil knytning. Och en knut mitt på ryggen är inte heller särskilt bekvämt om man vill kunna luta sig tillbaka i soffan, exempelvis om barnet somnar i selen.

Långa sjalband ger bra avlastning

Sjalbanden på Fidella Fly Tai korsas över ryggen och sedan kan man välja hur man vill avsluta knytet, antingen under barnets rumpa eller så kan man korsa dem igen över magen och knyta ihop banden på ryggen. Sjalbandens längd skapar stor valfrihet och innebär att selen kan anpassas efter olika längd och storlek på bärarens kropp.

Fidella Fly Tai är en stabil sele, som ger ett bra stöd för barnet och en god viktavlastning för den som bär. Axelbanden blir till sjalstycken vid axlarna, så tyget kan spridas ut ordentligt över ryggen - något som fördelar barnets vikt för ett bekvämt bärande. Selens silkiga känsla till trots så uppfattas Fly Tai som fin och gosig, tyget är luftigare än man tror och bärandet blir inte onödigt svettigt.

Knepigt att justera bärpanelen

Själva bärpanelen kan justeras i storlek. Drar man åt de små banden så pressas panelen ihop på bredden. Tyget blir dock lätt knöligt i det hopdragna läget och knytbanden håller inte emot riktigt. Fly Tai saknar förvaringsfickor. Det finns en huva för solskydd och som stöd för nacken när barnet somnat, men bärpanelen i sig är ganska kort och huvan skuggar inte hela hjässan.

Fidella Fly Tai är en klassisk sele, med långa sjalband som ger en traditionellt god avlastning. Samtidigt innebär det att selen är svår att ta på sig utomhus, då banden släpar i marken. Är själva bärandet det viktiga så gör Fly Tai jobbet, men är man även ute efter mer moderna funktioner så kommer man sakna dem i denna bärsele.

Bekväm att bära medsjalkänsla men enklare att ta på
Knepigt att knyta höftbandet bakom ryggensvår att ta på sig utekort huva

29. BeSafe Peak Haven Mesh

Enkel och stilren bärsele med korsade ryggband och fickor för förvaring

Material: Yttermaterial 96 % polyester, 4 % spandex, Innermaterial 60 % Lycocell, 40 % bomull Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader när luftkudden tagits ur Användarvikt: Spädbarn och upp till 15 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Med sin Peak Haven Mesh har BeSafe skapat en snyggt avskalad och diskret bärsele med korslagda band i ryggen, något som för den ovana kan upplevas som krångligt vid första påsättningen men som snabbt blir en naturlig procedur.

Luftkudde för ökad stabilitet

Peak Haven Mesh är en bärsele som erbjuder en unik luftkudde placerad inuti midjebältets framsida för ökat stöd för det minsta barnets kropp och jämn fördelning av vikten. Det elastiska materialet i Peak Haven Mesh gör att bärselen anpassar sig både för olika kroppstyper hos bäraren och barnet och den breda sittbasen gör att även det minsta barnet sitter stabilt i selen.

Selen kan användas från att spädbarnet är 55 centimeter fram till dess att det väger 15 kilo och huvudstödet går att fälla ned för ökad sikt när barnet blir längre och mer stabilt i nacken. Med i förpackningen följer en förvaringspåse för tillfällen då bärselen inte används, samt ett avtagbart mjukt solskydd med solskyddsfaktor 50.

Smarta fickor för småförvaring

På Peak Haven Meshs framsida finns fickor försedda med dragkedja för förvaring av mindre tillhörigheter såsom napp, betalkort, nycklar eller våtservetter. Bältet upplevs som säkert då det kräver en trepunktskontakt för att öppna. Viktavlastningen får godkänt men inte toppbetyg av testpanelen, som upplevde att det här är en bärsele som lämpar sig bäst för korta till medellånga bärtillfällen.

Värt att nämna är att BeSafes Peak Haven Mesh svalkande funktion antagligen är störst för barnet, då mer luft släpps genom ett meshtyg än genom ett annat, tätare material. Sammanfattningsvis är Peak Haven Mesh en trevlig bärsele som är lätt att använda så fort man fått in snitsen med de korslagda banden i ryggen.

Fungerar från spädbarnsåldernbekväm sittbas för bebisförvaringsfickor
Något krånglig att sätta på och ta avdyrmånga remmar att spänna

Allt om bärsele

Vi har testat olika bärselar från bland annat BabyBjörn, Ergobaby, Stokke och Britax. En bra bärsele ger dig avlastning när du bär ditt barn och balanserar barnets tyngd jämnt fördelat över din kropp. En äldre modell av bärsele hade ofta bara axelremmar, medan nyare modeller har höft- eller midjebälte som fördelar belastning bättre. Med en bärsele får du möjlighet att vara nära barnet och kan samtidigt gå och röra på dig på ett säkert sätt. Selen ska vara bekväm för både dig och ditt barn. Väljer ni rätt bärsele har ni förhoppningsvis en bärhjälp i många månader, kanske till och med i flera år framåt. För att det ska bli enklare att välja rätt kan ni läsa om de olika selarna och våra omdömen av dem i våra recensioner. Du hittar också andra tips kring vad som är bra att tänka på inför köpet och för att avgöra utifrån era behov vilken bärsele som är bäst. Vårt köpråd är Ergobaby 360 eller ERGObaby Adapt, men även nya versionen av BabyBjörn One får ett högt betyg.

Så väljer du rätt bärsele

Vem ska använda bärselen?

När ni väljer sele är det viktigt att fundera på vad som är viktigt för just er. Är det samma person som kommer att använda selen eller bör den vara enkel att justera mellan olika bärare? Vill ni använda selen för att få barnet att somna kanske ni gärna vill kunna lyfta ur barnet när det kommit till ro. Då kan det vara extra viktigt med en bärsele som är enkel att knäppa upp och lyfta upp barnet ur. Om bärselen ska användas istället för vagn kanske utrymme för förvaring är prioriterat, och väljer man mellan bärsele och sjal så finns det selar som i högre grad efterliknar den avlastning en bärsjal kan ge.

Viktigt med en ergonomisk sittposition

För små barn är det viktigt att huvudet får ett bra stöd i bärselen. Både när det är vaket och om det somnar. För optimal sittkomfort bör spädbarnet sitta i så kallad grodposition, vilket är en mer ergonomisk sittposition. För lite större barn kan det vara viktigt att se bra så att man kan upptäcka den spännande världen. Olika modeller ger olika bra möjligheter för barnet att titta på allt spännande som händer. Det varierar även vilka bärpositioner en sele tillåter, där några möjliga är att bära barnet på magen vänt mot förälder, på magen framåtvänd, på ryggen och på höften.

Välj hög maxvikt för lång användningstid

Vet du med dig att du kommer vilja bära barnet länge i sele kan det vara bra att redan från början välja en som klarar lite högre vikt. Hur mycket selarna klarar av varierar rätt mycket mellan de olika modellerna och tillverkarna. Bärselar som även fungerar för barn i lite större ålder har för den första tiden ofta ett spädbarnsinlägg, som sedan tas bort. Det kan även vara klokt att fundera över hur bärselen är konstruerad om man vill kunna använda den under en graviditet eller vill bära sitt barn tidigt efter ett kejsarsnitt. I det senare fallet kan ett midjebälte kännas mer bekväm än ett bälte runt höften.

Olika material på bärselen

Olika bärselar kan också passa olika bra beroende på årstid eftersom vissa är varmare än andra. Fundera igenom när ni huvudsakligen kommer att använda den. Materialet i selen kan också ha betydelse om man har ett barn som kräks mycket. Vissa selar är tillverkade i mesh, vilket är ett material som är svårt att torka av. Mesh kan dessutom ge avtryck mot barnets nakna hud, samtidigt som det tillåter en bättre luftgenomströmning och därmed kan funka bra på sommaren. En bärsele i tjockare material kan därför kännas mer lämplig när det är vinter, och till en del bärselar finns överdrag som skyddar extra när det är minusgrader. Titta också på hur sömmar och tyget ser ut där barnets hud kommer att vara. Finns det risk för skav?

Vad har selen för märkningar?

Det finns även en beteckning som är bra att känna till. Oeko-tex är ett test- och certifieringssystem för just tyger. Märkningen innebär bland annat att tillverkarna inte har använt några ämnen som anses kunna vara riskabla eller på något sätt skadliga. Det känns alltid tryggt om barnet kommer tillbringa mycket tid i bärselen och när barnets hud kommer att vara i kontakt med tyget.

Att bära i sele

När du bär ditt barn i sele finns det några saker som kan vara bra att tänka på. För att barnet ska sitta tryggt ska du aldrig dricka varma drycker under tiden du har barnet på din mage. Tänk också på att alltid följa bärselens längdrekommendationer, annars finns det risk att barnets ben domnar bort och det blir obekvämt. I många av selarna kan du vända barnet framåt när det blivit lite större men tänk på att aldrig vända barnet innan nacken är stark och stabil. Ett bra tips om du har ett barn som ofta kräks är att spänna fast ett tyg eller handduk mellan dig och selen, så slipper du oväntade duschar.

Position i bärselen

Det finns olika ställningar att bära barnet i selen. En ställning kallas för grodposition och innebär att bebisen sitter med höften framåtlutad med knäna i samma höjd som höften. Barnets rygg ska vara lätt böjd, C-formad. Ett annat sätt för barnet att sitta är med fritt hängande ben. Olika selar ger olika möjligheter till att bära barnet i de positioner som finns.

Andrahandsvärdet

En bärsele i bra skick går oftast att sälja vidare när man inte längre har behov av den. Vad du får betalt för den beror på skick och modell. Man brukar få mer betalt för ett välkänt märke. Andrahandsvärdet på en bärsele kan uppgå till några hundralappar.

Tvättbarhet

Alla bärselar i vårt test är tvättbara i maskin. Det varierar dock i vilket gradtal de går att tvätta. Vet man med sig att man har ett barn som kräks mycket kan det vara en fördel att kunna tvätta på lite högre temperatur. Att selen går att få helt ren är förstås också viktigt för andrahandsvärdet.

Olika standarder

Det finns olika standarder för bärselar så som ASTM, JPMA, CPSIA och den europeiska standarden EN13209-2:2005. Dessa standardiseringar indikerar att produkterna uppfyller vissa säkerhetskrav och har certifierats efter att ha genomgått säkerhetsprövningar.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss