Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Babyoverall: 5 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 20 september 2019

Vill du hitta rätt vinteroverall för din bebis? När man ska välja babyoverall så är det viktigt att modellen är varm nog att klara av små barn, som är mer stillasittande. Vårt val av bäst i test är Reima Gotland. Det är en välkonstruerad vinteroverall av högsta kvalitet, som alltid håller varmt och torrt.

Till bästa budgetval utser vi Kuling Val d’Isère. Denna prisvärda och rymliga babyoverall har oväntat god slittålighet och en riktigt bra värmehållande förmåga.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och tester alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt val av bästa babyoverall har vi låtit vanliga familjer med barn i åldrarna 1 – 3 år testa overallerna i sin vardag, både på förskolan och på eftermiddag och helger med familjen. Varje overall har testats i tre exemplar. Vi har tittat på följande:

  • Funktion: Håller babyoverallen värmen, även vid kallare vinterdagar? Håller den tätt mot snö och är det vattentålig nog att fixa slask och töväder?

  • Passform: Är overallen anpassad för det lilla barnets kropp? Går den att dra åt i midjan samt runt händer och fötter? Kan barnet röra sig som vanligt eller är overallen för bylsig?

  • Hållbarhet: Står overallen emot små barns krypande på marken? Kan overallen tvättas utan påverkan och är den efter vinterns slut i tillräckligt fint skick för att ärvas av syskon eller säljas vidare?

Vi har även vägt in babyoverallernas pris mot dess funktioner och kvalitet. Baserat på testfamiljernas omdömen har poäng fördelats och därefter har vi utsett vilken overall som blir bäst i test.

Overall för större barn?

Har du ett lite större barn som behöver en bra vinteroverall som tål lek på förskolan eller på skolgården? Läs då vårt test av vinteroveraller för barn. Jämför även pris på vinteroveraller på PriceRunner.

1. Reima Gotland - BÄST I TEST BABYOVERALL

Välkonstruerad vinteroverall av högsta kvalitet, som alltid håller varmt och torrt

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: 100% PES +100% coating Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 7000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-98 cl Tillgängliga färger: 7 Foder: Reima Soft insulation 160g/m2 Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Reima Gotland Vinteroverall - Navy (510194F-6980)

Ett tydligt tecken på att en vinteroverall presterat bra är att den enda kritik modellen får är att den borde ha fler reflexer. Att tillverkarna inte satsar mer på en så pass enkel och billig detalj är rätt outgrundligt. Och med det sagt så har allt negativt med Reima Gotland avhandlats. Detta är nämligen en toppresterande modell som uppskattats av både barn och föräldrar.

Oklanderlig passform gör overallpåklädningen till en fröjd

Reima Gotland lyckas med konststycket att kännas rymlig att ta på, samtidigt som passformen är smidigt kroppsnära. Småbarn som nyss lärt sig gå kan lätt bli klumpiga i overall, men det är inte ett bekymmer med Gotland. Resår i ärm- och benslut är precis lagom tight för att kunna dras över vantar och skor, men inte så hårda att man måste kämpa med dem.

Overallen är väldigt enkel att få ren, utan att den behöver tvättas. Mycket kan lätt skakas av när overallen fått torka. Efter en tvätt försvinner allt och ingen märkbar tvättpåverkan uppstår även efter ett flertal omgångar i maskin. Reima Gotland har en enkel men snygg design. Luvans dekorativa kant av fuskpäls kan tas av om den känns överflödig.

Babyoverall som bockar av alla måsten med bravur

Frusna eller våta barn slipper man helt med Reima Gotland. Med enbart vanliga kläder, eventuellt ett extra lager vid många minusgrader, känns barnet helt lagom sval på ryggen efter några timmars lek utomhus. Kragen hamnar precis rätt i höjd vid hakan. Det är knappt att man behöver komplettera med halsduk. Vattentåligheten är också den förstklassig. Barnet kan sitta i en vattenpöl och ändå vara snustorr när overallen tas av. Snöslask är inte heller ett problem, ärm och benslut håller tätt.

När vintern är över kan man skönja minimalt slitage på knän och rumpa. Men på det stora hela så ser Reima Gotland oanvänd ut. Även silikonbandet som ska träs under skon är i nyskick. Förutom för få och för små reflexer så checkar denna babyoverall av allting som krävs av en bra vinteroverall. Med tanke på att Reima Gotland är i skick att kunna användas flera vintrar till, ärvd av syskon eller vidaresåld, så finns det inga tvivel om att detta är ett av de bästa overallköp man kan göra.

Perfekt passformmycket enkelt att hålla renprecis lagom varmotroligt vattentålig
För få reflexer
5,0

Bra pris hos:

Jollyroom

2. Kuling Val d’Isere – BÄSTA BILLIGA BABYOVERALL

Prisvärd och rymlig babyoverall med oväntat god slittålighet och värmehållande förmåga

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: Polyamid och polyester Vattentäthet: 15,000 mm Andningsförmåga: 8000g m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-92 cl Impregnering: Bionic-Finish® Eco ekologisk vattenavstötande beläggning Foder: Fleecefodrad rygg Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Nej

Kuling Val D’Isere Snowsuit - Classic Navy (451261)

Det är lätt, och kanske även rimligt, att ha sänka förväntningarna på vinteroveraller i budgetklassen. Men ibland blir man glatt överraskad. Kuling val d’Isere ser vid första anblick ut som en klassisk, lite bylsig overall. Passformen hade också vunnit på justeringsmöjligheter i midjan. De dubbla dragkedjorna, även om de kan kärva ibland, gör att man redan vid den enkla påklädningen inser att här finns det potential.

En overall som barnet varken svettas eller huttrar i

Kuling val d’Isere får fina omdömen för förmågan att hålla värmen inne, utan att det blir kvavt och svettigt i overallen. Kragen kan regleras i flera lägen. Det många ser som viktigast med en vinteroverall är förstås att den håller värmen, och det gör Kuling val d’Isere. Vid längre tids stillasittande på marken kan barnet kännas något kall i rumpan. Men barn som kan gå och är uppe och rör sig hålls precis lagom tempererade utevistelsen igenom.

Vattentåligheten är overallens svagaste område, men likväl får den klart godkänt. Kuling val d’Isere kan bli lite blöt i ytan och känns då tyngre. Eventuell väta som tar sig igenom dragkedjorna fångas dock upp av tygspärren inunder, så utelek i slasksnö har ändå fungerat bra.

Budgetmodell som inte tummat på tygernas slittålighet

En vanlig brist hos billigare vinteroveraller är att sömmarna är svaga och att det lätt går hål i tyget. Visserligen rör sig småbarn inte på samma sätt som större barn, som klättrar och leker vildare. Men mindre barn kan krypa desto mer, så även en babyoverall måste stå emot slitage. Och det gör Kuling val d’Isere på ett imponerande sätt. Efter vintern är alla tre testade overaller i skick att kunna användas en säsong till.

Det går att borsta bort det värsta, men lera torkar gärna in i tyget och kräver då maskintvätt. Trots den något bylsiga designen så torkar overallen lätt. En viss tvättpåverkan på Kuling val d’Isere vattenavvisande förmåga kan skönjas. Så som alltid bör man tvätta så sparsamt som möjligt.

Funktionsmässigt blir man inte besviken på denna babyoverall. Lite fler reflexer, roligare färger och lite mer tåligt vattenmotstånd vore önskvärt. Ofta handlar tester av vinteroveraller om huruvida man får vad man betalar för. Med Kuling val d’Isere kan vi glatt konstatera att man faktiskt får mer än så.

Mycket prisvärdslittåligrymlig passformhåller barnet precis lagom varmt
Dragkedjor som kärvar lite på mittenför få reflexervattenavvisande förmågan försämras av tvätt
4,5

3. Gneis Minishape

Mycket slitstark men samtidigt lätt och smidig babyoverall som håller barnet både varmt och torrt

Testår: 2019 Prisklass: Mellan Material: Yttertyg: 100% Polyamid, Förstärkningstyg: 100% Polyamid (Cordura®), Vadd: 100% Polyester Vattentäthet: 10.000 mm Andningsförmåga: 10.000 g/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-92 cl Tillgängliga färger: blå, cerice, grön, mörkblå, röd-blå Impregnering: Flurokarbonfri (BIONIC) Foder: 100% Polyamid Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Alla material uppfyller kraven inom REACH | Tryckknappar, resår och labels är OEKO-TEX® | Zip-pullers är bluesIgn®. Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Vi har inga fluorkarboner eller miljömässigt ej godkända färger/material i våra plagg. Vi har gått igenom alla ingående komponenter i plaggen från sytråd till yttertyg och arbetar intensivt med att försöka minska plaggens miljöpåverkan. Förutom att använda miljömässigt bra material och tillbehör lägger vi all kraft på att design-, material- och konstruktionsmässigt tillverka ytterplagg med maximal livslängd så de kan användas av maximalt antal barn.

Gneis lyckas återigen med att på en och samma gång vara en liten aktör och en gigant. Sett till kvalitet och funktion kan få andra tillverkare mäta sig med Gneis vinteroveraller, och babymodellen Minishape är inget undantag. Denna tunna och smidiga vinteroverall passar ypperligt för det lilla barnets lite rundare kropp. Dubbelstorlekarna är rymliga om än något förvirrande. Vad som kallas 74/80 motsvarar många andra tillverkares storlek 86.

En vinteroverall som håller torrt och varmt

Minishape håller barnet oklanderligt varmt. Oftast behövs inget extra lager under overallen. Vindtätheten är utan anmärkning. Overallen upplevs dock som något öppen i halsen, framför allt baktill i nacken. Men kompletterad med en polokrage eller olle så läcker ingen kall luft in ens under de blåsiga vinterdagarna.

Man behöver inte oroa sig för lek i slask och vatten med Gneis Minishape. Ärmsluten kan dras åt runt vanten med kardborre, och de gummerande bensluten ihop med banden som ska träs under skon hjälper till med att hålla tätt. Overallen kan kännas blöt på utsidan men inget tar sig in till barnet. Tyget är överlagt ytterst slittåligt. Efter säsongens slut kan man granska knän och rumpa noga, men inga synbara nötningar går att finna.

Sportig design på overall väl värd sitt pris

Gillar man funktionellt sportig design så kommer de blockfärgade Minishape-overallerna falla en på läppen. En ljusblå nyans sög åt sig fläckar, medan det med övriga tyger oftast räckt att borsta rent efter användning. För grundligare rengöring fungerar maskintvätt bra. Det uppskattas att babyoverallen kan torktumlas, så man snabbt kan ta på sig den för mer utelek. Lite fler reflexer på overallens framsida hade dock inte skadat.

Priset för Gneis Minishape kan anses vara högt. Men i det här fallet får man absolut vad man betalar för. Och det man betalar är förstklassig funktion, utmärkt passform samt en overall som inte ens de minsta av barnen har något emot att ta på sig. Väger vi in att skicket efter en säsong utan tvivel gör det möjligt att spara overallen till yngre syskon eller sälja den vidare så går det inte att påstå något annat än att Gneis Minishape är en synnerligen prisvärd vinteroverall.

Perfekt passform för småbarnhåller barnet varmt och torrtmycket slitstarklätt och smidig
För få reflexerkan glipa lite i nacken
4,5

4. Isbjörn of Sweden Toddler Padded Jumpsuit

Lätt och smidig overall som effektivt håller barnet torrt och väl står emot slitage

Testår: 2019 Prisklass: Premium Material: 100% Nylon Taslan Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 15.000gr/ m2/24h Tejpade sömmar: Ja 100% Tillgängliga storlekar: 80-128cl Tillgängliga färger: Ice, Love,Moss, Navy, Hibiskus, Apple, DustyPink, Petrol Impregnering: Bionic Finish Eco©. Foder: PrimaLoft© Eco Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C° Miljö- eller hållbarhetsmärkningar: Över 90% av materialet i Penguin är bluesign© licensierade material (www.bluesign.com), overallen har även en 100% flourkarbonfri ytterimpregnering genom Bionic Finish Eco©. PrimaLoft© paddingen i overallen är tillverkad i 100% återvunnen polyesterfiber. Kommentar ang miljöarbete/certifieringar: Overallen har tillväxtmuddar i ärmar och ben, som expanderar plagget en storlek. Overallen är tillverkad i Nylon, som är 2-3 gånger mer slitstarkt än polyester, just för att tålas att ärvas/återanvändas i flera led. Isbjörn har varit bluesign© System partner samt erbjudit flourkarbonfria produkter sedan 2013.

Isbjörn of Swedens smidiga babyoverall Toddler är så tunn och lätt att den enkelt kan misstas för en skaloverall. En stor fördel med detta är att det lilla barnets rörelser i princip inte påverkas alls. Men det kräver också att man kan bygga upp med kläder enligt lager på lager-principen. Med rätt plagg under så blir Isbjörn Toddler en lika anpasslig overall som funkar från höst till vår.

Smidig påklädning men man får dra vantarna utanpå

Toddler har en lättanvänd dragkedja som går ned en bra bit på ena benet. Det skapar en stor öppning, något som underlättar mycket när barnet ska kläs på. Bensluten är tighta men rymliga nog att kunna dras över vinterskorna. Ingen snö kan läcka in. Banden som ska träs under skon är av gummi och fästs med knappar. Reservband medföljer dessutom vid köp.

Ärmöppningarna är däremot åt det snävare hållet. Det finns ett effektivt snölås i form av en mudd inuti ärmen. Den känns rejält tight att få över barnets hand och det är inte görbart att ha vanten under. Overallen har en bra krage men något vid halsöppning, som lätt täpps till med en lös polokrage.

Lager på lager för värme men helt vattentät och tålig

Mildare vinterdagar funkar Isbjörn of Sweden Toddler som den är. Vid lägre temperaturer bör man komplettera med underställ eller ett extra lager kläder. Slask behöver man inte oroa sig för det minsta, då Toddler är ett supereffektivt pansar mot all väta. Inget läcker in, inte ens vid plask i pölar. Samtidigt lyckas overallen väl med att andas och känns aldrig svettigt fuktig inuti.

Slittåligheten får också höga betyg. Lättare ruggningar syns på knän och i rumpa på ett par av overallerna, men med tanke på att små barn både kryper och hasar fram så är nötningarna försumbara. Overallen är enkel att tvätta, och torkar snabbt. Toddler är efter vintern i så fint skick att den med lätthet kan användas en eller flera säsonger till.

Overallens pris är högt. För en del föräldrar gör tunnheten priset motiverat, eftersom den då kan användas även under längre period av året. För andra kvarstår önskan om mer vaddering. Totalt sett får Isbjörn of Sweden Toddler dock mycket fina omdömen, vilket knappast förvånar. Detta är och förblir ett märke känt för sina overaller av toppkvalitet och med maxad funktionalitet.

Lång användningstidlätt och smidig passformmycket vattentåliglätt att hålla ren
Högt pristighta ärmmuddarkan upplevas som något tunn
4,0

5. Lego Wear LWJULIAN 701

Varm och vattentät babyoverall med riktigt bra slittålighet och som enkelt tvättas ren

Testår: 2019 Prisklass: Budget Material: 100% nylon, woven Vattentäthet: 15.000 mm Andningsförmåga: 7.000 m2/24h Tejpade sömmar:Ja Tillgängliga storlekar: 80-104 Tillgängliga färger: Dustgreen, Dark Navy, Wine & Pink Impregnering:Bionic Finish Eco Finish Foder: 100% polyster insulation, 160 gr. Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: C° low temperature

Babyoverallen Lego Wear Tec Johan är en smidig modell med passform åt det tightare hållet och upplevs som liten i storlek, relativt till andra vinteroveraller. Påklädningen fungerar bra tills det kommer till ärmarna, där det är svårt att få igenom barnets armar. Två av tre overaller har haft en välfungerande dragkedja, men på den tredje upphör denna att fungera i slutet och glider då ned av sig själv när barnet rör sig. Samma fel uppstår även på dragkedjan hos andra overaller från Lego Wear.

Välventilerad, vindtät, vattentålig och väldigt varm vinteroverall

När det kommer till tygerna så märks det direkt att Lego Wear knappast har snålat på materialet. Testfamiljerna delar ut idel högsta betyg för vinteroverallens förmåga att hålla barnet varmt och torrt. Kragen ger ett bra skydd hela vägen runt och tygerna andas tillräckligt väl för att overallens insida aldrig ska uppfattas bli svettig.

Samtliga barn upplevs vara precis lagom varma när de kommer in efter leken utomhus. Oftast räcker det med ett lager vanliga kläder under overallen. Också vattentåligheten imponerar. Lego Wear Tec Johan kan bli ytligt blött men slask och snö kommer aldrig in till barnet.

Faller på målsnöret trots slittålighet och snygg design

Efter en lång och relativt snöfattig vinter, vilket innebär att overallerna får utstå mer friktion mot asfalt och sten jämfört med lek i djup snö, så bibehåller Lego Wears babyoverall ett oklanderligt skick på textilierna. Inga slitningar syns utom vid extra noggrann granskning, även reflexerna har klarat sig från att nötas. Att hålla overallen ren har varit enkelt, lera som satt sig har gått bort vid maskintvätt. Lego Wear Tec Johan kan torktumlas, vilket kraftigt förkortar torktiden. Det här är en modell som utan tvekan kan användas fler säsonger, med samma funktionalitet.

Så vad är det som drar ned betyget något? Prisvärdet sett till funktionaliteten påverkas av den där sista detaljen, som dragkedjan som åker ned så att barnet börjar frysa eller de tighta ärmarna som skapar konflikt med barnen vid påklädningen. Det är egentligen bara några mindre förändringar som ligger mellan Lego Wear Tec Johan och ett riktigt toppbetyg.

Vattentät och varmimponerande slitstarkenkel att tvätt och få torr
För trånga ärmarundermålig dragkedjaför få reflexer
3,5

Frågor och svar - allt du behöver veta om babyoveraller!

Vad är skillnaden mellan en vindoverall och en vinteroverall?

Skillnaden mellan en vindoverall och en vinteroverall är att en vinteroverall är vadderad. Tack vare att den är fodrad så klarar vinteroverallen kallare väder än en vindoverall.

Vad ska man välja om man vill ha en våroverall eller höstoverall?

Är man ute efter en overall för höst och vinter ska man satsa på en tunnare modell med bra vindskydd - såsom en fleeceoverall, skaloverall eller en overall i softshell.

Vad ska man välja för material på babyoverallen?

Vilket material man väljer på babyoverallen beror på hur overallen ska användas. För en bebis som ska ligga i barnvagn kan det ofta räcka med en slätstickade overall, eller en tunnare overall i ull. En enkel björnoverall, ofta med öron på luvan och en struktur som liknar päls, är en populär overall för nyfödda.

Ska man välja overall eller åkpåse i barnvagnen?

Det är inte fel att kombinera overall med åkpåse. Tänk gärna enligt lager på lager-principen. Klä barnet i vanliga kläder, en klassisk omlottbody och tunna byxor, eller underställ innerst. Addera en tunnare overall ovanpå och vid kallt väder kan du bädda ned din nyfödda i en tunn eller tjock åkpåse.

Finns det overaller utan ben?

Det finns en typ av babyoverall där man kan växla mellan att ha två ben på overallen och att sätta ihop benen så att den nedre delen av vinteroverallen blir som en åkpåse. Den här typen av overall kan vara praktiskt om man vill varva mellan att ha barnet i liggdel och i babyskydd eller bilstol, då det senare kräver att man kan stänga ihop selen mellan barnets ben.

Vad ska man ha för overall i babyskydd?

Ska man klä sitt barn i overall i babyskydd så ska man välja en så tunn modell som möjligt. En tjock modell hindrar en från att kunna dra åt selen så hårt som man bör. Lägg hellre en filt över barnet om det är kallt i bilen.

Vad innebär det att overallen är märkt med OEKO-TEX?

OEKO-TEX är ett globalt och oberoende certifieringssystem för textilier och material (exempelvis bomull och polyester) som bland annat säkerställer att materialet inte innehåller otillåtna kemikalier. Babykläder såsom overaller för små barn faller inom produktklass 1. Det finns också märkningar som visar om overallen är tillverkad av material som är ekologiskt framställt.

Finns det overaller med fötter?

Det finns många olika lösningar för att hålla små barns fötter varma. De minsta babyoverallerna kan komma med matchande tossor eller med inbyggda fötter. Vissa fleeceoveraller har övervikbara ben- och ärmslut så man slipper håller på med skor och vantar.

När ska man köpa overall?

Ett sätt att spara pengar på är genom att köpa vinteroverall när det inte är säsong. På rea efter julen kan vinterns modeller ofta säljas ut till ett bra pris. Även på olika utförsäljningar på sommaren kan man göra ett kap. Ofta kan det vara overaller med mindre populära färger och mönster som finns kvar till utförsäljningarna.

Hur väljer man rätt vinterkläder för en 2-åring?

Till mindre barn i 2- till 3-årsåldern brukar man generellt rekommendera en overall framför en vinterjacka och täckbyxor. En overall innebär färre moment vid påklädningen, och även en mindre risk för att snö kan leta sig in under kläderna.

Hur väljer man rätt storlek på overallen?

Många butiker har en bra storleksguide för just deras overallmodell på sin egen hemsida. För lite större barn kan det vara klokt att välja en overall med lite växtmån i storleken. Men overallen får inte vara för stor. Då blir den klumpig att röra sig i och byxbenen kommer släpa i marken och slitas sönder.

Hur väljer man storlek på en babyoverall för en bebis?

För bebisar ska man utgå ifrån barnets storlek här och nu. Små barn växer i en snabbare takt, vilket kan göra det svårt att förutse hur stora de kommer vara om några månader. För overaller i storlek 74, storlek 80, strl 86 och strl 92 gäller ofta att man bör vara varsamma att inte välja en för stor storlek, då för mycket tyg på en liten kropp kan bli väldigt bylsigt och oformligt.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!