Uppdaterad  

Babyoverall: 10 modeller i test

På jakt efter en mysig och varm vinteroverall? Vi har testat ett urval babyoveraller från bland andra Reima, Gneis och Hummel. För att en overall ska kunna utses till bäst i test måste den vara smidig att klä på ett barn som inte kan klä på sig själv, ha en smidig passform och kunna hålla värmen även om barnet sitter ner på marken.

babyoverall bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla overaller så som de är tänkt att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av babyoveraller så testas varje overall av tre olika barn i åldrarna 1 till 3 år. Testet pågår från november till mars, och overallerna används i barnets vardag: vid lek i parken, på förskolan, i snö och i snöslask.

När vintern är slut får barnens föräldrar fylla i ett detaljerat formulär där overallen utvärderas bland annat på följande punkter:

  • Funktionalitet: Känns barnet lagom varmt men inte svettigt efter att ha varit ute? Kan overallen utsättas för lek i blöt snö utan att vatten läcker in? Tål overallen att krypas i utan att tyget slits sönder?

  • Användarvänlighet: Är overallen utformad så en förälder enkelt kan klä på och av barnet? Är passformen anpassad för det lilla barnets kropp och rörelse? Hur fungerar byxben och ärmar ihop med vinterskor och tjocka vantar?

  • Egenskaper: Finns det en tillräcklig mängd reflexer? Suger tyget åt sig smuts eller är overallen lätt att borsta av? Hur babyoverallen en tilltalande design?

Babyoverallens poäng vid utvärderingen bedöms ihop med overallens pris, varefter testvinnare kan utses. I testet väger vi också in hållbarhet, och ger extra poäng till overaller av tillräckligt hög kvalitet för att kunna användas igen av yngre syskon eller som kan säljas vidare.

Letar du efter en overall till ett stort barn? Läs gärna vårt test av vinteroveraller för barn upp till 10-12 års ålder.

1. Gneis Minishape – BÄST I TEST BABYOVERALL

Hållbar babyoverall som är en fröjd att använda som passar för alla väder

Testår: 2021/2022 Pris: 1299 kr Material: Polyamid och Cordura® Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-92 cl Tillgängliga färger: Blue, Cerice, Green, Red-Blue, Black, ForestGreen, Red, Slate Impregnering: BIONIC FC-fri Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Gneis Minishape Winter Overall - Red/Blue (18100)

Det är inte lätt att beskriva vinteroverallen Gneis Minishape utan att använda superlativ. Det här är nämligen en overall som kammar hem toppbetyg på nästan alla punkter och som redan i början av säsongen vann testpanelens hjärtan. Detta eftersom Gneis Minishape är en fröjd för barnen att bära: lätt och tunn utan att någonsin kännas kall, rymlig och generös utan att bli bylsig, utmärkt vattenresistens och fin andningsförmåga. Vad mer kan man egentligen begära av en vinteroverall för de minsta?

Pålitliga ben- och ärmöppningar

Att använda Gneis Minishape är en behaglig upplevelse både för barnet och för den förälder som faktiskt ägnar ansenliga timmar under vinterhalvåret på att klä på och av barnet overallen. Resåren vid Minishapes benslut fungerar fint att trä över barnets vinterskor eller stövlar och på insidan av benöppningarna finns ett friktionsmaterial som gör att bensluten sitter pålitligt på plats under hela utomhuspassen. Ärmöppningarna är lika pålitliga som de vid benen, här finns också en flexibel möjlighet att spänna åt efter påklädning så att ärmen sluter perfekt tätt runt vanten och inget barn ska kunna klä av sig vantarna själva i kylan. Känslan är att Gneis verkligen haft barnet i fokus vid tillverkandet av sin Minishape, en känsla som blir ännu starkare när man granskar dragkedjans skydd av material som stöter bort vatten.

Kragen är förhållandevis tight, med mjukt och skönt material på insidan. En bred slå med kompletterande kardborreband och dragkedja gör att kragen sitter stabilt på plats i sitt stängda läge, men den går också att ha öppen under de varmare dagarna. Innanför huvan hittas en både mjuk och hög ståkrage som bidrar till god isolering mot vind och kyla.

Fantastiskt slittålig

Gneis Mihishape får idel hyllningar för sin utmärkta vattentålighet. I alla tänkbara vinterväder stannar fukt och väta där det ska, dvs på overallens utsida, och bara efter långa leksessioner i djupa vattenpölar har vid enstaka tillfällen fukt smitit in. Den generella känslan hos panelen är att Minishape är en vinteroverall att lita på i precis alla väder, något som inte säger lite om en overalls funktionalitet.

I slutet av vintern är Gneis Minishape fortfarande i toppenskick. Slitaget är minimalt och upptäcks bara vid en noggrann granskning: för blotta ögat ser Minishape ut att vara i nyskick. På en av de testade overallerna upptäcktes vid granskning ett minimalt hål vid en söm på ena benets insida, de övriga exemplaren var så gott som felfria. Möjligen blir tyget, framför allt vid det utsatta rumppartiet, något mjukt efter en säsong och i så fall kan det vara en god investering att impregnera ytan inför nästa.

Reflexerna får godkänt med tillägget att panelen gärna hade sett ännu fler. Exempelvis på framsidan, där det bara finns en. Skicket på Minishapes reflexer är efter en vintersäsong något nött, men klart funktionsdugligt. Att också fothällorna ser fina ut i slutet av vintern är ett riktigt bra betyg, eftersom just dessa brukar vara känsliga för slitage.

Det är svårt att inte imponeras av det allmänna intrycket av Gneis Minishape, som är en overall som håller måttet på alla punkter. God vattentålighet, fin värmehållning och utmärkt hållbarhet. Det här är definitivt en overall som kan ärvas av småsyskon eller säljas vidare begagnad, och även de nya ägarna kommer att uppleva vintern med en Gneis Minishape som en ren fröjd.

Utmärkt vattentålighetskön passformhåller värme och står emot slitage
Reflexer något få på framsidantunna fotband

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Gneis Logotyp

MINISHAPE vinteroverall, Red-Blue, 80/86 cl

1 299 kr

2. Hummel Moon - BÄSTA PREMIUMVAL

Kvalitativ vinteroverall som tål alla väder och uppskattas för den smidiga av- och påklädnaden med sina dubbla dragkedjor.

Testade under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: polyester Tål den vatten: Ja, testad till 10000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 104 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, kan torktumlas och torkas i torkskåp (låg temperatur)

Hummel Moon Tex Snowsuit (215076)

Hummel Moons babyoverall beskrivs av flera erfarna testfamiljer som den bästa overallen de har haft till sina bebisar, vilket säger mycket både om kvaliteten och utformningen på Hummels senaste babyoverall. Detta trots att Hummels prisbild ligger i det övre skiktet av skalan och därmed gör att förväntningarna på plagget pressats upp till maximalt.

Dubbla blixtlås gör påklädningen smidig

En av overallens mest uppskattade funktioner är de dubbla dragkedjorna på framsidan, som löper parallellt på varsin sida av mage / bringa och därmed gör det lättare att klä på det lilla barnet. Att funktionen samtidigt innebär att kragen inte blir lika hög som hos vissa konkurrenter överser testfamiljerna enhälligt med eftersom det är så skönt att slippa trixa med bångstyriga armar och ben vid påklädandet. Många löser problemet med en extra fuskpolo vid extra kyligt eller blåsigt väder.

Hummel-Moon-PR-action

Fixar alla sorters väder

Med en Hummel Moon tycks det svenska och ombytliga vintervädret inte spela någon roll. Babyoverallen har fått högsta betyg både för sin temperering och ventilation, samt höga tåligheten mot snö och väta. Passformen på overallen är rymlig nog för att klä på barnet ett extra lager vid särskilt kalla vinterdagar.

Hummel Moon har resår i fotändan av benet som kompletteras med en fothälla som placeras under barnets sko. I ärmsluten finns både en elastisk och lång innermudd och en tight yttermudd för att hålla väta och kyla utanför barnets händer och handleder. Tightheten på muddarna har krävt en del pillande med vantarna från föräldrarnas sida och det har ibland varit lite bökigt. Något som blivit ett av Hummel Moons i övrigt få negativa betyg.

Hög sitttålighet och lång hållbarhet

Något som hyllats med Hummel Moon är däremot sittåligheten och hållbarheten generellt. Samtliga av testpanelens barn har befunnit sig i åldrarna då de kryper, sitter och ålar mycket på marken under sin utevistelse och trots detta har overallen tagit sig igenom säsongen utan synliga spår av yttre påverkan. Med en sådan nivå på hållbarheten kan babyoverallen enkelt ärvas vidare i syskonskaran, alternativt säljas begagnat, vilket ökar prisvärdet på Hummel Moon.

Med sin smarta konstruktion och bekväma passform är Hummel Moon en overall som det lilla barnet håller sig både varm och torr i, oavsett vinterväder utanför dörrarna. Den är dessutom extremt smidig att klä på och av, vilket adderar till de vuxnas belåtenhet över denna högkvalitativa babyoverall, som av testpanelens recensioner till grund landar på premiumnivå när det gäller prisvärde.

Fiffig design med dubbla dragkedjorvältempererad och mycket tåligbåde vad gäller slitage och väta
Trånga muddar i ärmarna gör påklädnad av vantar lite krångligthar inga fickor

3. Reima Gotland

Mysig babyoverall med fantastisk slittålighet som kan användas säsong efter säsong

Testår: 2021/2022 Pris: 1399 Material: 50% recycles PES, 50% PEs + 100% lamination Vattentäthet: 12 000 mm Andningsförmåga: 7000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-98 cl Tillgängliga färger: 6 Impregnering: Flourcarbon free water and dirt repellent Bionic finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Reima Gotland Winter Snowsuit - Black (5100117A-9990)

Babyoverallen Reima Gotland kan möjligen ha en prislapp som svider i den tunnare plånboken, men med tanke på den kvalitet man får för pengarna är det här en riktigt prisvärd produkt. Gotland kan nämligen utan problem användas många vintrar i rad – kanske av ett yngre syskon eller som begagnad i en ny familj. Det här är en babyoverall som imponerar i sin slittålighet. Inte ett enda av de testade exemplaren uppvisar, efter en hel vintersäsong fylld av lek och rörelse, några hål och slitaget på ytan är minimalt. Faktum är att de testade overallerna nästan ser nya ut i slutet av vintern. Med det i åtanke blir priset inte svidande utan nästintill angenämt.

Något som är värt att nämna är att Reima Gotland upplevs vara relativt stor i storleken, varför man sällan behöver välja en större storlek om barnet ligger mitt emellan två. Väl påklädd på barnet är Reima Gotland en mysig och skön overall att både krypa och leka i.

Varm overall med god vattentålighet

Vattentåligheten hos Reima Gotland är klart godkänd och det krävs riktigt långa lekpass i djupa vattenpölar för att vätan ska lyckas smita in hela vägen till barnet. I de allra flesta väder, inklusive de riktigt blöta, stannar dock fukten på overallens ytskikt och barnet kommer in både torr och lagom varm.

Temperaturmässigt är Reima Gotland en varm overall som under de varmare dagarna inte kräver några mellanlager av kläder. Ett av barnen som testade overallen upplevdes dessa dagar som något svettig efter utomhusleken, vilket kan ses som ytterligare ett tecken på att det är god idé att se över vilka kläder barnet har under sin overall.

Många reflexer och tydligt säkerhetstänk

Resåren som utgör snöstopp gör, tillsammans med gummibandet under skon, ett utmärkt jobb med att hålla snö och slask ute. Extra uppskattat var de på längden reglerbara fotbanden, som dessutom håller väldigt väl genom hela säsongen och varken slits vid banden eller knapparna.

Ytterligare en punkt där Reima Gotland får beröm för är mängd på overallens reflexer, vilket faktiskt hör till ovanligheten gällande babyoveraller. På Gotland är de förvisso diskreta, men de finns placerade över hela overallen och nöts väldigt lite under vinterns gång. Det är förstås en extra trygghet för föräldrar att veta att barnen syns väl i mörker. Reimas fokus på barnets säkerhet märks även på luvan, som är fäst med knappar i kragen och därför lätt dras av om barnet fastnar i något.

Allt sammantaget är Reima Gotland en riktig toppenoverall som briljerar i nästan alla avseenden. Den är mysig för barnet att bära, enkel att ta på och av, håller värmen väl och släpper inte in väta eller snö. Med sina många reflexer och höga kvalitet och slittålighet är Reima Gotland en prisvärd overall som inte kommer göra någon besviken.

Briljant slittålighetbekväm att bäragod värmehållning
Något långa ärmar

4. En Fant Coverall

Mjuk, pålitlig och skön babyoverall för det fysiskt aktiva barnet

Testår: 2021/2022 Material: 100% nylon Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-104 cl Impregnering: Vattenavvisande och PFC-fri BIONIC-FINISH®ECO-impregnering Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 30 C° Tål torktumling: Uppgift saknas Tål torkskåp: Uppgift saknas Maximal tork-temperatur: Uppgift saknas

En Fant Horizon Wholesuit - Cordovan (90701-07)

En Fant Coverall är inget annat än en extremt genomtänkt overall som erbjuder rymlighet och vidd på precis rätt ställen utan att bli bylsig och hindra det lilla barnets rörelseförmåga. Med en design som fått idel applåder av testpanelen och en passform som är normal i storleken och räcker hela vintersäsongen igenom kan barnet i en Coverall tryggt och torrt leka sig igenom sina första vintrar.

Mjukt och följsamt tyg

Att klä på barnet En Fant Coverall är en smidig upplevelse, även om den snedställda dragkedjan kan behöva lite inledande träning om barnet vill sätta på sig sin overall själv. Det mjukt följsamma tyget bråkar aldrig vid på- och avklädning och besparar både barn och förälder den irritation som annars kan följa med ett lite hårdare tyg.

I benöppningarna hittas en kombination av kardborreband och flexibel innerresår som gör det möjligt att anpassa benöppningen exakt efter barnets vinterskor, men också över exempelvis pjäxor. I ärmsluten finns ett tätslutande innerfoder som å ena sidan gör sitt jobb med att hålla snö och väta borta från barnet utmärkt, å andra sidan kan kännas lite knöligt för de barn som gärna har på sig vantarna innan overallen träs på. Trots att kragen är både hög och mysig kan det vara idé att komplettera med en polokrage eller buff, eftersom vissa barn inte trivs med kragen uppdragen hela vägen.

Temperaturmässigt trivs samtliga barn ypperligt under utevistelser i En Fant Coverall, som både håller värmen under de kallare dagarna och ventilerar väl under de lite varmare. Inget barn kommer in svettig, inte ens de som vanligen har lätt att svettas, och inte heller klagar någon på att de fryser.

En vattentålighet att lita på

Med en prisbild i klass med En Fant Coverall förväntar man sig att en vinteroverall ska stå bergsäkert emot blöta väderlekar och på den punkten levererar Coverall väl. Panelen har hårdtestat overallens förmåga att stå emot väta och vittnar om att barnen i princip alltid kommer in torra och varma. Enbart vid intensiv lek i djupa vattenpölar har viss fukt läckt in via bensluten, men det är också allt. Generellt får Coverall toppbetyg för sin vattenresistens.

Något som inte kammar hem toppbetyg är däremot gummibandet under barnets sko, som i och för sig har hållit sig fräscht vintersäsongen igenom, men vars tillhörande knappar har trillat av på samtliga testade exemplar. Dessutom är gummibandet aningen för tight för vissa barn och skor, vilket har gjort att en av de testande familjerna valt att inte använda det alls. Trots detta har knappen som håller gummibandet på plats trillat av, vilket tyder på stor förbättringspotential på detta område. Också reflexerna kunde få ha bättre kvalitet, menar testpanelen, som tycker att de blivit lite väl slitna efter en säsong.

Utöver dessa detaljer håller sig En Fant Coverall riktigt fin, vintern igenom. Visst slitage kan efter en säsong upptäckas på benens insida vid de tejpade sömmarna, men det mjuka och följsamma tyget ser nästintill nytt ut, trots många timmars aktiv utomhuslek. Bortsett från det lilla hål som en av overallerna har fått vid knäpartiet är familjerna överens om att En Fant Coverall är en riktigt hållbar overall som absolut håller för fler säsonger än en. Ytterligare beröm får Coverall för hur smidigt enkel den varit att hålla ren för hand genom att helt enkelt borsta eller torka av smuts och lera. Torktiden efter en maskintvätt är förhållandevis snabb och det går fint att tvätta overallen på kvällen och sedan använda den igen morgonen därpå.

Allt sammantaget är En Fant Coverall en overall som är både hållbar, pålitlig, snygg och bekväm att använda. Prisbilden ligger i det övre skiktet vilket gör att en av de testande familjerna skulle avstå från att köpa modellen igen, men för den familj som inte har en pressad overallbudget kommer En Fant Coverall definitivt att leverera på de allra flesta punkter.

Hög funktionalitetestetiskt tilltalanderymlig på rätt ställengod vattentålighet
Bristfälliga knappar till fothällarhögt prisreflexer känsliga för slitage

5. Reima Puhuri

Skön babyoverall för det aktiva barnet som rör sig mycket på marken

Testår: 2021/2022 Pris: 999:- Material: 52% recycled PES, 48% PES + 100% PU lamination Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 7000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-98 cl Tillgängliga färger: 10 Impregnering: Flourcarbon free water and dirt repellent Bionic Finish Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 C°

Reima Puhuri Vinteroverall - Navy (510306-6980)

Med modellen Puhuri märks det att Reima har haft det lilla barnets rörelsemönster i åtanke. Det här är nämligen en overall som lämpar sig utmärkt för den typ av rörelse och lek som de yngsta gärna ägnar sig åt: krypande på marken och användande av hela kroppen för att röra sig framåt över olika typer av underlag.

Stora ärmöppningar som glider upp

Trots att Reima uppenbarligen har tänkt till när det gäller barnets rörelsemönster på marken händer det då och då att Puhuri släpper in väta, framför allt via benen och vid riktigt blöta väderlekar. Förmodligen beror detta på att Reima Puhuri saknar snöstopp i både ben och ärmar, något som inte känns riktigt lika genomtänkt som overallens mysiga passform. Trots detta är det ovanligt att overallen släpper in så mycket väta att barnet blir fuktigt, i stort håller overallen det lilla barnet både varm och torr i de allra flesta väder.

Ärmöppningarna hos Reima Puhuri är förhållandevis stora, något som alla testfamiljer kommenterat eftersom det orsakat viss irritation under användningen. Dels eftersom ärmarna har en tendens att glida upp, dels för att det varit krångligt att få vantarna att sitta bra. Vid flera tillfällen har barnets handleder blivit nakna och därmed utsatta för vinterkylan, vid andra tillfällen har hela handen, inklusive vante, försvunnit in i ärmen. Att vika upp ärmarna är inte heller optimalt, eftersom man då exponerar innertyget som inte är motståndskraftigt mot väta. Ytterligare en detalj som fått negativa anmärkningar av testpanelen är overallens låga krage, som bör kompletteras med en extra polokrage eller buff.

God värmehållning och fin ventilering

För användaren, alltså det lilla barnet, är det generellt en härlig upplevelse att bära Reima Puhuri. Ventilationen är god och barnen kommer in alldeles lagom varma – utan att vare sig svettas eller huttra. I bensluten hittas resårband som sitter stabilt över skorna och håller snö och väta ute med gott resultat. Ett av de testade exemplaren gick dock sönder vid just detta parti.

Efter en hel vinter ser Reima Puhuri över lag fräsch ut, med få slitningar och god marginal att användas en säsong till. På en av de testade overallerna har det dock uppstått slitningar både kring sömmarna och knäpartiet, och ett par mindre hål kunde hittas vid granskning. Slittåligheten hos gummibanden under skorna får dock höga betyg, och det får även overallens förmåga att enkelt borstas ren. Färre maskintvättar hör sannolikt ihop med overallens upplevda slittålighet.

Allt sammantaget får Reima Puhuri ett gott betyg av panelen, som samtliga säger sig kunna tänka sig att köpa overallen igen. Att den står emot slitage så pass väl gör att Puhuri är en stark kandidat för familjer med flera barn, även om en högre krage, fler reflexer och tightare ärmslut ligger på önskelistan för framtida modifikationer av modellen.

Följsam och skön passformstår emot slitage vällätt att sätta på och ta av
Ärmslut överdrivet storareflexer för småtveksamma snöstopplåg krage

6. Reima Lappi

Snygg, varm och bekväm babyoverall med hög vattentålighet och konfliktfri påklädning.

Testad under: Vintern 2020/2021 Tål den vatten: Ja, testad till 15000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 98 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, tål torktumlare och torkskåp på låg värme (max 40 grader)

Reima Lappi Winter Overall - Dark Sea Blue (510360F-7903)

Med babyoverallen Lappi har Reima sett det lilla barnets behov i fokus och skapat en overall med rymlig passform som är lätt att ta på och klä av. Overallen har funktionella resårband i midjan som gör att den går att få tightare om den känns bylsig i början av säsongen.

Möjlighet att spänna åt ärmen fattas

Något som däremot fattas på Reima Lappi är en funktion som gör det möjligt att spänna åt ärmen runt handlederna på barnet. Detta resulterade i att flera i testpanelen tvingades vika upp ärmarna då de kändes för långa, trots att overallen i övrigt passade bra i storleksmässigt. Med uppvikta ärmar upplevdes overallen bli klumpigare och påklädningsmomentet blev därmed bökigare.

Utöver detta störningsmoment bjöd Reima Lappi på idel positiva upplevelser. Ben- och ärmöppningarna har effektivt hållit snö och väta ute och yttertyget är fuktavvisande på ett sätt som gör att blötsnö glider av. Samma funktion i yttertyget gör dock att overallen ibland kändes lite halkig när man ska bära eller lyfta upp barnet.

Reima-Lappi-PR-action

Högt betyg för balans mellan värme och ventilation

Att hålla de minsta barnen varma samtidigt som de slipper svettas vid utomhusvistelse under vintertid är en knäckfråga för många föräldrar. Reima Lappi har löst uppgiften exemplariskt. Med en perfekt balans mellan hög ventilation och god värmehållning har barnen efter utevistelsen kommit in som lagom varma men aldrig svettiga. Ytterligare plus för kragen, som tillsammans med luvan ger ett fint vindskydd. Luvan har en kant av fuskpäls som går enkelt att ta bort.

Reima Lappis slittålighet får godkänt med beröm. I slutet av säsongen uppvisar overallen bara ett lätt slitage på utsidans knä och rumpa. Däremot hittades på flera av overallerna nötningar längs sömmarna på insidan av byxbenen. På ett av exemplaren upptäcktes även ett litet hål, troligen orsakat av friktion när barnet har rört sig i sin Reima Lappi.

Estetiskt tilltalande overall som är omtyckt av barnen

Reimas babyoverall har varit populär bland barnen, som samtliga har upplevt Lappi som skön både att röra sig i samt klä på och av sig. Utöver detta är overallen en fröjd för ögat designmässigt. Hade en funktion för att spänna åt ärmarna vid handlederna adderats till overallens design hade betyget förmodligen blivit en fullpott när det kommer till bekvämlighet och passform.

Det viktigaste uppdraget för en babyoverall är dock att hålla det lilla barnet varmt och torrt utan att bli svettig eller hindrad i sina rörelsemönster och dessa uppgifter klarar Reima Lappi med beröm.

Perfekt tempereringavvisar effektivt både väta och smutsenkel att klä på och av
Saknar möjlighet att spänna åt ärmarkänslig för slitage vid insida byxben

7. Geggamoja Uni Toddler

Vältempererad och vattentålig babyoverall med smarta lösningar och hög komfort.

Testade under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: 100% polyester Tål den vatten: Ja, testad till 15000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 110/116 Tvättråd: 40 grader i maskin, kan torktumlas och torkas i torkskåp på låg värme.

Geggamoja Uni Toddler är uppskattad för den smarta funktionen ”extended size”, som gör att den kan användas länge av ett växande barn. Genom att sprätta upp sömmar i både byxben och ärmar förlängs overallens användningstid och dessutom känns den skönt luftig utan att någonsin vara bylsig.

Overall med behaglig temperatur oavsett väder

I en Geggamoja Uni Toddler trivs de flesta barn, delvis eftersom den upplevs som så vältempererad. De barn som lättare blir svettiga håller en behaglig temperatur under användningen, samtidigt som de lite mer frusna uppskattar overallens värmehållande egenskaper.

Även i flertalet minusgrader har testpanelen hållit sig varma i sina Geggamoja Uni Toddler-overaller. Ett stort plus är overallens passform som tillåter flera lager av kläder utan att kännas för trång. Vinterleken sker därför obehindrat och i slutet av passen är barnen skönt svala, men aldrig frusna.

Geggmoja-UniToddler-PR-action

Funktionella snölås och enkel rengöring

Ytterligare en uppskattad egenskap är overallens vattentålighet. De gedigna snölåsen i ärmarna, liksom tillknäppningen i byxbenen, gör att även de allra yngsta barnen enkelt håller sig torra. Overallen lämpar sig därmed ypperligt för lek på marknivå, både i snö- och slaskväder.

En sidoeffekt av de smarta vattenlåsen är att arm- och benöppningar är aningen tighta, vilket innebär att den vuxne som klär på barnet får räkna med lite pillande när det är dags för vantar. Något som upplevdes som väl värt sin tid, eftersom väl på plats kommer varken flingor eller lera in genom mudd och resår.

Overallens mörkare färgnyanser har uppskattats, inte minst för att den därmed känns lätt att hålla ren.

På barnens önskelista: större ficka

Geggamoja Uni Toddler upplevs som sittålig och slitstark, även för de barn som tillbringar större delen av sin utomhustid på marken. De klassiska nötningarna vid knä och rumpa syns efter en säsongs användning, men upplevs inte påverka funktionaliteten. Även vid den tejpade sömmen i grenen kan vissa nötningar skönjas.

En detalj som framför allt barnen efterfrågade vid användning av Geggamoja Uni Toddler var större fickor, då fickorna kändes för små att lägga vantarna i. I övrigt trivdes de utmärkt i sina vinteroveraller och deras föräldrar var samstämmiga: det här är en riktigt trevlig overall, med en fin balans mellan värme och ventilation och en gedigen vattentålighet. Geggamoja har med Uni Toddler lyckats skapa en användarvänlig overall som fokuserar på det lilla barnets behov under vinterhalvåret.

Bra vatten- och snölåsbehaglig temperaturlång användningstidmycket overall för pengrna
Saknar ficka för vantartrånga ärmhål vilket gör det pilligt att trä över overallen över vantarna

8. Isbjörn Toddler

Smidig vinteroverall med mycket god passform som utgår från det lilla barnets kropp och behov

Isbjörn of Sweden Toddler Padded Jumpsuit - Mole (4670-16)

Alla som någon gång haft småbarn vet hur svettigt det kan bli vid de oräkneliga på- och avklädningsmomenten som vinterhalvåret i Sverige erbjuder. Därför är det extra trevligt med en vinteroverall som har satt funktion och smarta detaljer i fokus. Isbjörn Toddler är definitivt en sådan overall.

Hög vattentålighet och smarta detaljer

Isbjörn Toddler är en bekväm och följsam overall med en rymlig passform som gör den smidig både vid påklädning och vid det lilla barnets utelek. Trots sin rymliga passform känns den aldrig bylsig eller klumpig, ändå finns gott om plats finns för ett extra lager kläder vid de riktigt kalla dagarna. Dragkedjan på Isbjörn Toddler är ett exempel på en genomtänkt detalj då den är riktigt långt och bidrar till en stor öppning som underlättar vid på- och avklädning.

Den här vinteroverallen tål väta och blöt väderlek bra. Ytskiktet på yttertyget kan kännas vått efter en blöt vinterdag, men varken snö eller slask tar sig in till barnet. I Isbjörn Toddlers ärmslut hittas snöstopp i form av gummerad mudd som gör sitt jobb effektivt. Den tighta mudden upplevs dock som en aning för trång i kombination med den fodrade vintervanten och på önskelistan hamnar därför en justerbar öppning.

Isbjorn-Toddler-PR-action

Utmärkt värmehållning och slitstarkt material

Värmehållning och vindtålighet är två viktiga faktorer som inte sällan avgör hur högt uppskattad en vinteroverall kommer att bli. Isbjörn Toddler imponerar lyckligtvis på båda punkterna. Särskilt för sin förmåga att hålla barnen varma utan att bli svettiga hyllas Isbjörn Toddler, vars material andas väl och ge barnen en perfekt temperatur under sin utevistelse. Kragen är lagom hög i nacken och bidrar till ett gott skydd mot väder och vind.

När säsongen lider mot sitt slut är två av de testade exemplaren fortfarande i mycket gott skick, medan det tredje har fått en spricka i sömmen i grenen. De partier som vanligtvis blir extra utsatta – som knä och rumpa – är på samtliga testexemplar i fint skick trots att barnen i den här åldern gärna rör sig sittande eller krypande under sina utevistelser.

Följsam passform som utgår från det lilla barnets kropp

Att Isbjörn med vinteroverallen Toddler har tänkt till för att skapa bekvämlighet och funktion för det mindre barnet framgår tydligt. Förutom den långa dragkedjan är också passformen exempel på hur Isbjörn utgår från det mindre barnets kropp, med extra utrymme för blöja.

Trots den spruckna sömmen på ett av testexemplaren upplevs Isbjörn Toddler vara en vinteroverall av riktigt hög kvalitet. Samtliga barn som har använt overallen har varit vältempererade, torra och kunnat röra sig både fritt och bekvämt i sina Isbjörn Toddler och det, om något, vittnar tydligt om att Isbjörn Toddler är en overall som verkligen har satt barnets behov i fokus.

Genomtänkta detaljerlätt att klä på och avgod värmehållning och skön passform
Trång mudd vid ärmöppningarfler reflexer önskvärt

9. Lego Wear LWJunin 700

Vältempererad babyoverall perfekt utformad för barn som ogillar på- och avklädning.

Testade under: Vintern 2020/2021 Tillverkad av: nylon Tål den vatten: Ja, testad till 12000 mm vattenpelare Finns upp till storlek: 104 cl Tvättråd: 40 grader i maskin, kan torktumlas och torkas i torkskåp (låg temperatur)

Lego Wear Junin 700 Snowsuit - Dark Pink (22709-494)

Med Lego Wear LWJunin får legofantasterna en fröjd för ögat, då den här babyoverallen är designad med en mängd Lego-detaljer över hela fram- och baksidan. De tydligaste är de stora reflexerna på rygg och bröst som är formade som två legobitar, men också dragkedjan har en egen legobit som utgör handtag när blixtlåset ska dras uppåt och nedåt.

Lång dragkedja för mindre bök

Lego Wear LWJunin är en rymlig overall vars dragkedja är riktigt lång och löper från halsen och en bit ned på ena byxbenet. Detta gör overallen lätt att ta på och trä av det lilla barnet, och uppskattades därför av föräldrarna till testpanelens allra minsta deltagare. Samma detalj kunde dock upplevas som frustrerande av de lite äldre barnen, som befann sig i ”kan själv-åldern” men inte nådde hela vägen ned för att själva dra upp sin dragkedja. Att dragkedjan har en ganska tunn konstruktion gjorde det än mer krångligt för barnen som gärna själva ville dra upp och ned sina dragkedjor.

LegoWear-LWJunin-PR-action

Mjuk krage och rejäla resårer

LWJunins ärm- och benöppningar upplevs som enkla och välfungerande. Overallen har rejäla resårer som går lätt att dra över vantar och vinterskor och trots att annan typ av snölås saknas så håller sig barnen torra och vältempererade på insidan, även efter skutt i vattenpölar och annan blöt utelek. Också vid kallare väder får LWJunin högt betyg för sin förmåga att hålla barnets kroppstemperatur behaglig.

Ytterligare plus får babyoverallen för sin höga krage och det mjuka fodret i samma krage, som därmed tillåter värmen att stanna inne hos barnet och kylan på utsidan.

Funktionell overall med godkänd design men fler legodetaljer önskas

Bland de testade LWJunin håller sig två av tre overaller i fint skick efter en vintersäsong, medan det tredje exemplaret fått uppruggade knän och något nött rumpparti. Utöver det kan små hål i höjd med overallens ficka synas, vilket kan vara en effekt av att barnet har samlat på stenar och kantiga föremål i fickorna.

Den samlade bedömningen är att Lego Wears LWJunin är en mycket funktionell overall med en klart godkänd design, även om legodetaljerna kunde ha varit fler och mer framträdande. Overallen är särskilt anpassad för dig med riktigt litet barn då den långa dragkedjan erbjuder en smidig och enkel på- och avklädning.

Lång dragkedja för enkel påklädninggod vattentålighet och behaglig temperaturmysigt krage med mjukt foder.
Den långa dragkedjan gör att barnen behöver hjälp även när de vill klä sig självavisst slitage vid fickorna.

10. Hummel Moon

Rymlig babyoverall som står pall för riktigt blöta dagar

Testår: 2021/2022 Pris: 1400:- Material: 100% polyester Vattentäthet: 10,000 mm Andningsförmåga: 5000 m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 74-104 cl Tillgängliga färger: Beige, grön/blå mönstrad, rosa/röd mönstrad Impregnering: BIONIC FINISH ECO Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Uppgift saknas

Hummel Moon Snowsuit - Roan Rouge (211654-4162)

Premiummärket Hummel har en prislapp som är högre och med den följer förväntningar i samma höga nivå. Tyvärr når inte årets version av babyoverallen Hummel Moon helt och hållet upp till de högt ställda förväntningarna.

Om man köpt en Hummel Moon till ett yngre och mindre barn, som snarare läggs ned i overallen än kläs på stående, passar de dubbla dragkedjorna riktigt bra. De gör på- och avklädningen av det lilla barnet smidig, samtidigt som de hos de större och mer rörliga barnen kan upplevas något krångliga eftersom de är just två.

Fantastiskt vattentålig overall

Hummel Moons passform är rymlig och generös, på gränsen till bylsig i början av säsongen om man köpt en overall med växtmån. Då kan Hummel Moon kännas otymplig och begränsande av rörelseförmågan, så det gäller att tänka till innan val av storlek. Att Hummel Moon är rymlig nog för att räcka hela säsongen är dock tveklöst.

Det allra mest imponerande med Hummel Moon är dess höga vattentålighet. Overallen står som berget mot spöregn och till och med långa lekar direkt i vattenpölar, och inget av barnen som testat Moon kommer in blöta eller ens fuktiga, oavsett väder.

Också Hummel Moons värmehållande förmåga är till belåtenhet. Overallen känns både varm och mjuk att bära, samtidigt som den står pall för låga temperaturer och andas väl. När våren närmar sig och graderna börjar krypa en bit över nollan är det en god idé att ta en funderare på antal lager som barnet har på sig under sin Moon, för att minimera risk för svett.

Något krångliga muddar i ärmslut

I ärmsluten på Hummel Moon finns tighta muddar som utgör effektiva snöstopp, men som på samma gång och av samma anledning är något bökiga i hanteringen. Att få ut barnets armar genom ärmsluten, framför allt om barnet har vantar på sig, kan vara krångligt i och med den tighta mudden. Bättre fungerar det vid bensluten, som sitter bra över skorna och kompletteras med ett slitstarkt och rejält gummiband under skon. Kragen får i testet anmärkningar då den är för låg för att räcka som komplett vindskydd och behöver kompletteras med en buff eller polo.

Att borsta Hummel Moon ren är enkelt och gör att overallen sällan behöver maskintvättas, men tyvärr är slittåligheten inte på topp. Av tre testade exemplar får två flera hål, och på samtliga overaller är slitaget på ytan märkbart. Det är inte vad man väntar sig av en overall i Hummel Moons prisklass, och drar i det här fallet ned betyget. Att förvänta sig en overall som håller för att ärvas nedåt i ett syskonled eller säljas vidare begagnad är rimligt i Hummel Moons prisklass, men tyvärr tycks den inte riktigt hålla för det.

Imponerande vattentåliggod värmehållande förmåga rymlig med växtmån
Blir fort slitenför låg kragekan kännas bylsig

Gillar du vår nya look?

Läs mer om alla nyheter och ge din feedback

här.