Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Långtidstest: Apple Airpods - Så bra är Apples trådlösa hörlurar

Profilbild
Uppdaterad 29 april 2020

Är Apples Airpods precis så bra som alla säger? Hörlurarna från Apple har varit enormt populära under lång tid, men hur bra är de egentligen? Vi har långtidstestat dem och ger vårt omdöme.

Apple Airpods är ett par trådlösa hörlurar med touchkontroll och ett kompakt etui som dubblar som powerbank. Hörlurarna laddas med andra ord i det medföljande etuiet. Du får även mer information om dem genom att placera dem på sin plats i fodralet och öppna luckan. Befinner du dig i inställningsmenyn på din Iphone kommer du då att få upp procentsats över återstående batteritid på antingen hörlurar eller etui (mer om detta senare i texten).

Hörlurarnas batteritid mäter vi till strax över 5 timmar, vilket är ganska standard i prissegmentet och därför får anses vara godkänt. Powerbanken räcker till cirka 5 fulla laddningar innan du måste ladda upp den på nytt, vilket också är genomsnittligt.

Utöver hörlurarna och deras etui medföljer också en laddkabel av Apples sedvanliga lightningtyp, samt en kortfattad men lättläst manual.

AirPods i fodral med sladd

Fodralets design och funktionalitet

Att det är Apple som ligger bakom Airpods råder det inga tvivel om. Vi känner direkt igen företagets minimalistiska design i vitt, och de enkla men samtidigt genomtänkta lösningarna.

Fodralet är som sagt ett kompakt etui bestående av hårdplast. I luckan sitter inbyggda, men ej synliga, magneter som gör att du får ett skönt, lagom hårt motstånd när du öppnar locket. Magneterna gör också att du inte riskerar att öppna luckan och tappa hörlurarna av misstag.

Många andra tillverkare bygger in magneter i själva hållarna för hörlurarna, så att du knäpper upp luckan men hörlurarna sedan hålls på plats i sitt fäste. Det är också en läcker lösning. På sätt och vis är Apples lösning lite mer riskfylld när det kommer till att det bara är magneter som håller luckan på plats och i sin tur inget som håller hörlurarna på plats i själva fodralet. Men å andra sidan har hörlurarna så lång “svans” att det är svårt för dem att trilla ur.

På etuit finns också en knapp. Den används när du ska ansluta andra enheter än Iphone. Genom att trycka in den aktiverar du blåtandsparkoppling så att andra enheter kan hitta hörlurarna.

När du öppnar luckan på fodralet möts du av hörlurarnas snäckdel samt en lysdiod. Lysdioden indikerar batteristatus för hörlurarna genom att byta färg från grön till orange, då hörlurarna sitter i etuit - samt batteristatus för etuits powerbankfunktion när du plockat ur hörlurarna. Tyvärr är du begränsad så till vida att du inte ser direkt hur mycket batteri som är kvar. Det hade varit bättre med flera lysdioder som slocknade i takt med att batteriet tog slut. Men samtidigt kan du som sagt se exakt procentsats via inställningsmenyn i telefonen.

AirPods med fodral

Karakteristisk design som vi känner igen

Hörlurarna ser ut som Apples vanliga hörlurar med skillnaden att de saknar sladd. De har en avsmalnad form med en svans. Respektive hörlur är diskret märkt med L eller R för att indikera vilket öra användaren ska stoppa den i.

Kom igång med Airpods

Det är mycket enkelt att komma igång med hörlurarna om du har en Iphone. Du öppnar bara luckan på fodralet, låser upp mobiltelefonen och placerar enheterna bredvid varandra. Tryck på ansluttexten som dyker upp på mobilskärmen så är de parkopplade.

Stoppar du hörlurarna i öronen nu och startar musik i telefonen kommer du direkt att höra den. Plockar du ut ena hörluren ur örat slutar de att ta spela upp musiken. De stänger dock inte av sig helt. Du kan heller inte göra så via någon knapp på dem. Det innebär att de alltid kommer att dra lite batteri även om du inte använder dem - en nackdel på så vis att du alltid måste ha fodralet till hands.

Placerar du dem i fodralet stänger de av sig och laddas upp. Laddningen går mycket fort. De går från 70 till 100 procent medan vi bläddrar igenom manualen - vars sidantal kan räknas på handens fingrar.

Låter tyvärr inte som de kostar

Ljudkvaliteten är tyvärr något obalanserad. Ljudet drar åt det lägre registret samtidigt som mellanregistret dränks en del. Det gör att ljudet upplevs dovt och lite mufflat, ungefär som att någon lagt en matta över det. För den som tycker mycket om bas saknas samtidigt punchen i denna. På så vis blir det inte det bästa av någon värld. Även om ljudet inte är dåligt så är det inte mer än medelmåttigt.

Hade Airpods kostat strax under tusenlappen hade vi haft en större förståelse för detta, men nu tävlar de i en prisklass där det finns många ljudmässigt mycket duktiga konkurrenter med i övrigt liknande specifikationer. Detta drar tveklöst ner betyget.

AirPods i kvinnas öra

Riktigt sköna i örat

Hörlurarna sitter riktigt bra i örat trots att de saknar passformstillbehör i mjukplast, eller längre vinge som låser dem på plats, såsom många konkurrenter har. De väger heller inte särskilt mycket, kanske är det en av orsakerna till att de ändå sitter ganska bra.

De är bekväma att bära även över tid.

AirPods inställningsmenyer

Styrningen begränsar dig

Du styr Apple Airpods genom att nudda två gånger med fingret på respektive hörlur. Som standard startar detta Siri och du kan då ge röstkommandon. Det finns inga fysiska knappar som du kan trycka på.

Att toucha med fingret fungerar bra och du kan i inställningarna i telefonen bestämma vilken funktion som ska starta. Du kan exempelvis ha Siri på ena örat och volymhöjning på det andra.

Siri är relativt duktig på att ta kommandon men vi saknar ändå de grundläggande funktionerna såsom att kunna höja och sänka direkt på örat. I dagsläget kan du välja en av dessa om du samtidigt vill behålla Siri - och det vill du förstås för att kunna komma åt andra funktioner. Vi ser flera sätt som Apple kunde ha löst detta. Det mest naturliga hade varit om man exempelvis kunde svept mot snäckan för att justera volymen upp eller ned, och att ett knack istället för två kunde ha varit paus till exempel. Vi saknar den typen av mångfacetterad kontroll.

En riktigt bra funktion är däremot Hitta Iphone-kompabiliteten. Du kan i Hitta Iphone se var dina hörlurar senast var uppkopplade och på så vis snabbt finna rätt på dem om du glömt bort var du lade dem senast.

Apple Airpods - för vem?

Apple Airpods har sina fördelar, men är för sin prisklass rätt mediokra. De laddar upp batteriet riktigt snabbt, sitter skönt i öronen och har ett godkänt ljud. Samtidigt finns det trådlösa hörlurar i samma prisklass med mer välbalanserat ljud och en bättre kontroll. De passar därför främst dig som söker ett par trådlösa hörlurar med airplay-teknik och Apples stilrena design.

  • Snabb uppladdning, minimalistisk design, enkel parkoppling, finn hörlurarna på karta, etui dubblar som powerbank
  • Begränsad styrning, kan inte stängas av, obalanserat ljud

Betyg: 6/10

Typ: Hörlur in ear Vattentålig: Nej Anslutning: Trådlös Batteritid: 5 h (uppmätt) Vikt: 8 g (hörlurar), 38 g (powerbank-etui) Uppladdning: Powerbank-fodral (lightningkontakt) Övrigt: Etui med inbyggd powerbank headsetfunktion

1. Apple AirPods (2016)

Apple AirPods (2016)
00

Bra pris hos:

Cdon

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!