Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Amningskudde: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 22 maj 2019

Sitter du bekvämt vid bebisens matstunder? Oavsett om man ammar eller flaskmatar så kan en amningskudde vara till stor hjälp. Vi har testat amningskuddar och utser Doomoo Amningskudde till bäst i test. Kudden finns i två olika storlekar och är mjuk men också stabil, lätt att hålla ren och kan även fungera som gravidkudde.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Våra testare utgörs av gravida och nyblivna föräldrar som ammar eller flaskmatar sina barn. De kommer att få använda och utvärdera amningskuddens design och funktioner utifrån följande frågeställningar:

  • Användning: Vilka olika användningsområden har kudden, är den enkel att positionera och ger den bra stöd för förälder och barn?

  • Design: Är amningskudden stilrent designad, är formen praktiskt och är instruktionen för användning tydlig?

  • Funktion: Är klädseln avtagbar, är materialet ekologiskt, är amningskudden enkel att tvätta och kan den även användas till något annat än vid matning?

sa-testar-vi-amningskuddar

I recensionerna relaterar vi testpersonernas åsikter med amningskuddens pris, vilket sedan utgör grunden för produkternas omdömen.

Jämför pris på samtliga amningskuddar på PriceRunner.

1. Doomoo Amningskudde - BÄST I TEST AMNINGSKUDDE

Både mjuk och stabil amningskudde som är lätt att hålla ren, med bra användningstid

Prisklass: Mellan. Material: Oeko-Tex certifierad. Innehåll: antibakteriella EPS-kulor. Överdrag: Bomull. Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader .Storlek: Medium och Large. Användning under graviditet : Ja. Large-kudden

Doomoo Softy Giraffe Mint

Doomoo Amningskudde finns i två olika storlekar. Medium är lagom som stöd för att mata sin bebis, liten och smidig. Large är mer än dubbelt så stort och fungerar vid matning men kan användas redan under graviditeten, som stöd för mage och ben när man ska sova.

Smart och anpassningsbar fyllning

Doomoo har fyllt sina kuddar med EPS-kulor, små små kulor som gör kudden ergonomisk, formbar och stadig. De små kulorna gör den också mindre prasslig än kuddar med större kulor. Som en unik funktion så kan Doomoo dessutom fyllas på, om man känner att amningskudden med tiden blir för säckig. Priset är mycket överkomligt och att den dessutom kan få förlängd användningstid med påfyllningen gör att Doomoo känns väldigt prisvärd.

Amningskudde-Doomoo-1

Avtagbar klädsel som är mjuk och mysig

Yttertyget på Doomoo amningskudde är i mjuk bomullsjersey och riktigt skön att ha mot den bara huden, både för barn och vuxen. Märkeslappen, placerad i yttersömmen på kuddens huvudända, kan skava lätt mot insidan av benet om kudden vänds åt fel håll när man sover med den. Klädseln finns i flera olika mönster och färger och kan tas loss helt med en dragkedja, som är mjuk och väl inkapslad i tyget.

Välj rätt storlek på kudden

Mediumkudden passar bäst för den som inte är så stor i kroppen och som ska mata ett barn. Är man större eller har tvillingar som ska ammas eller flaskmatas så rekommenderar vi storlek Large. Överlag känns Large som den bättre investeringen, trots ett högre pris, eftersom att den kan användas redan under graviditeten. Tack vare mångsidigheten och den höga kvaliteten på Doomoo amningskudde blev den snabbt en favorit hos samtliga våra testare och placerar sig därför som bäst i test.

Bra mix av mjuk och stabillång användningstid för Largelätt att hålla ren
Medium passar inte alla kroppar lika välmärkeslappen på Large kan skava lite
4,5

Bra pris hos:

Babyworld.se

2. Bbhugme - TOPPRESULTAT

Snygg och fräsch amningskudde med smarta funktioner och riktigt lång användningstid

Prisklass: Premium. Material: Oeko-Tex certifierad. Innehåll: EPS-kulor. Överdrag: Bambu. Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader, kudden kan sköljas i vatten. Storlek: Onesize Användning under graviditet : Ja.

Bbhugme Gravid och Amningskudde

Bbhugme är en amningskudde som nyligen lanserats och ser ut lite som en stor, härlig prinskorv. Kudden är utvecklad för att både förälder och barn ska ha en ergonomiskt korrekt ställning vid matningen. Bbhugme är tänkt att kunna användas från dag ett av graviditeten och egentligen ända in i småbarnsåren, då den kan dubbeljobba som saccosäck.

Enkelt att justera kuddens kompakthet

Amningskudden är fylld med EPS-kulor som gör den formbar utan att bli säckig. Hårdheten kan dessutom justeras enkelt genom att ändspännen kan dras åt eller släppas ut. På så sätt är det mycket enkelt att få Bbhugme precis som man vill ha den, och kudden blir snabbt varmt uppskattad av såväl gravida som spädbarnsföräldrar (samt av storasyskonen som gärna vill ha kudden att mysa med). Klädseln kan tas loss helt för att tvättas, och själva kudden kan duschas igenom.

Kan knytas runt kroppen

Amningskudden finns i ett antal olika sobra färger med bjärta ändklämmor. Dessa är även godkända för bebisen att bita på när tänderna börjat klia. När man matar med hjälp av Bbhugme kan man lägga den i en ring runt kroppen och knyta ihop ändarna, risken för glid elimineras och barnet förblir i rätt position. Nackdelarna med Bbhugme är dels det väl tilltagna priset, dels storleken.

Smart förvaringsväska är inkluderad

Att kudden är stor är härligt när den används, men när den ska läggas undan så känns den väldigt otymplig. Den kommer dock i en praktisk förvaringsbag, som är smart om Bbhugme ska tas med på en resa. Till den som har plånbok stor nog för en Bbhugme törs vi nästan garantera nöjdhet, och vi tror utan tvekan att märket är här för att stanna.

Lång användningstidbekväm för stor och litenenkel att hålla fräschsmarta funktioner
Dyrotymplig att lägga undan och förvara
4,0

Bra pris hos:

BabyV.se

3. Vinter & Bloom Amningskudde - PRISVÄRD

Klassisk amningskudde med rejäl och mjuk stoppning samt avtagbart överdrag

Prisklass: Budget Material: Överdrag Oeko-Tex certifierad, ringspunnen bomull Innehåll: Oeko-Tex material Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader Storlek: 130 x 23 cm Användning under graviditet : Ja

Vinter & Bloom Amningskudde Gingham Pink Rose

Vinter & Bloom amningskudde är en stor, välstoppad amningskudde som finns tillgänglig i flera olika färger och mönster. Till formen är den böjd och har samma utseende som många andra klassiska amningskuddar. Fyllningen påminner om samma känsla som vadd, det är alltså inte småkulor inuti i den.

Mjukt överdrag som drar åt sig damm

Överdraget är tillverkat av ringspunnen bomull och kan öppnas upp med dragkedja om det behöver tas loss och tvättas. Materialet känns mjukt mot barnets kropp. Dessvärre har yttertyget en tendens att dra åt sig både hårstrån och damm, även om detta minskar något efter att tyget har tvättats. De ljusa färgerna i Vinter & Blooms Nordic Leaf-serie är väldigt stilrena och vackra att se på. Mitt på amningskudden finns ett bärhandtag, praktiskt både får när man ska ha kudden med sig och om man vill förvara den hängandes.

Ger mycket bra stöd vid matning

Tack vare sin rejäla men samtidigt lagom mjuka stoppning så ger Vinter & Bloom Amningskudde väldigt bra stöd när man ska mata sitt barn. Användningstiden förlängs dessutom av att den också fungerar som sovstöd för den tunga magen under graviditeten. Den kan även vara ett stöd för bebisen som ska lära sig sitta, som då både får hjälp att hålla balansen och ett bra skydd om barnet ändå skulle falla bakåt eller åt sidan.

Prisvärd och fin modell

Vinter & Blooms amningskudde är lätt att använda och fungera väl för sitt syfte. Med tanke på det relativt låga priset så känns detta som ett mycket prisvärt alternativ för den som vill prova på hur en amningskudde kan avlasta ryggen och bidra till mysigare matningsstunder med bebisen.

Prisvärdstilrena mönster och färgerrejäl men ändå mjuk stoppningavtagbart yttertyg
Överdraget drar åt sig hårstrån och damm
3,5

Bra pris hos:

Babyworld.se

4. Bbhugme amningskudde

Smidig amningskudde som kan regleras i fasthet och knyts ihop bakom ryggen

Prisklass: Premium Material Innehåll: EPS-kulor Överdrag: Oeko-Tex Standard 100-certifierad bomull Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader Storlek: 15 x 65 cm Användning under graviditet : Nej

Bbhugme Amningskudde

Bbhugme amningskudde är ett mindre och smidigare alternativ till den stora, kombinerade gravid- och amningskudden från samma märke. Kudden är rak i modellen och utgörs av fyra delar. Dels själva innerkudden, som är fylld med små silikonkulor. Dels överdraget, ett tubformat tygstycke som finns tillgängligt i flera olika färger.

Knyts ihop runt kroppen

För att hålla innerkudden på plats i överdraget, och som ett sätt att reglera hur fast amningskudden ska vara, så medföljer två silikonringar som överdragets ändar ska träs genom. När Bbhugme amningskudde ska användas så kan den hållas på plats runt kroppen genom att man knyter ihop den bakom ryggen. Detta fungerar lite olika väl beroende av hur ens kropp ser ut. Är man ganska smal och liten så tenderar silikonringarna att också hamna bakom ryggen, vilket gör det en aning obekvämt att luta sig bakåt.

Mycket behaglig mot huden

Amningskudden är väldigt mjuk och mysig. Materialet är precis vad man gärna vill ha både mot sin och mot bebisens hy och att den är fylld med kulor gör att den lätt kan formas efter kroppen. Tanken är nog att Bbhugme amningskudde ska vara smidig att ha med sig, en transportväska medföljer. Men en nackdel blir att den känns något för smal och när bebisen blir större hade vi önskat att kudden varit lite bredare.

Många praktiska användningsområden

Även om den inte är tänkt att användas under graviditet så kan den såklart användas som stöd även då. Tack vare den raka formen har Bbhugme amningskudde fungerat som utmärkt hjälp vid liggamning, genom att den placeras bakom den egna ryggen – så man inte behöver balansera på sidan. Totalt sett så är Bbhugme amningskudde en väldigt fin och kvalitativ produkt men eftersom att den ganska snabbt upplevs som lite för smal för att ge barnet en bra liggyta vid amningen så känns användningstiden något för kort i förhållande till priset.

Mjukt och mysigt materialformbarkan även användas som stöd vid liggamning
Svår att knyta på grund av silikonringarnalite för smal
3,5

Bra pris hos:

BabyV

5. Ergobaby Amningskudde Natural Curve

Fast amningskudde vars form ger bra support, med bekvämt och tvättbart överdrag

Prisklass: Mellan Material Innehåll: PU och polyester Överdrag: Bomullspoplin och polyester Tvättbar: Ja, avtagbar klädsel, tvättas i 40 grader Storlek: Onesize Användning under graviditet: Nej

Ergobaby Natural Curve Amningskudde

ErgoBaby Natural Curve är den av amningskuddarna i vårt test som sticker ut allra mest. Kudden är tillverkad av ett hårdare material, vilket ska göra att den ger ett bättre stöd än andra amningskuddar. Ett vanligt problem är just att kudden tappar i form och spänst och därmed inte kan ge den support som krävs när man ska mata sitt barn.

Stadigt stöd utan att bli obekväm

Hur väl ErgoBaby Natural Curve funkar beror både på hur den egna kroppen ser ut men även på hur man sitter när man ammar eller flaskmatar. Barnet får onekligen ett bra stöd för kroppen, utan att ligga obekvämt. Kuddens hårdhet gör dock att den lite för enkelt skjuter iväg från kroppen. Beroende på kroppstyp kan detta förebyggas om man lägger upp fötterna på en pall eller sitter med benen i skräddarställning.

Enkel att rengöra

Kuddens överdrag kan tas av, tvättas och bytas ut mot överdrag i annan färg eller till ett mönstrat fodral. Överdraget är mjuk och förblir lika fint i känslan efter att det tvättats. Själva kudden kan dock inte rengöras annat än genom att torkas av. Den fasta formen är ett plus när man ska förvara kudden. Den flyter inte ut och är därför enklare att exempelvis skjuta in under soffan eller ställa in på högkant i en garderob.

Funkar som bäst i vissa positioner

ErgoBaby Natural Curve funkar allra bäst när man sitter mer upprätt i en gungstol eller fåtölj och barnet ligger högre upp i famnen. I en låg, djup soffa med fötterna upplagda saknar vi något som håller kudden på plats. Om den bättre kunde förankras nära kroppen så tror vi att ErgoBaby Natural Curve trots sitt ganska höga pris och sin annorlunda kan bli ett stabilt och populärt alternativ till den traditionella amningskudden.

Fast form med bra support för barnetbekvämt överdrag som är enkelt att tvätta
Glider bort från kroppen i vissa positioner
3,5

Bra pris hos:

Apotek Hjärtat

6. Rätt Start Amningskudde

Prisvärd amningskudde som är lätt att klämma fast bakom ryggen, finns i många färger

Prisklass: Budget Material: Oeko-Tex certifierad Innehåll: Polyester Överdrag: Bomull Tvättbar: Ja, hela kudden tvättas i 60 grader Storlek: Onesize Användning under graviditet : Nej

Rätt Start Amningskudde

RättStarts amningskudde är en klassisk modell, antagligen den typ av amningskudde som de flesta föreställer sig när de hör ordet. Den har en tjockare ända, en rund spiralliknande form och avslutas i en smalare ända som ska placeras bakom kroppen. Förutom att ge support för ryggen gör detta att kudden inte kan glida iväg från kroppen.

Mjuk modell som ger en ombonad känsla

Amningskudden är ganska mjuk men stunsig. Det är inte helt lätt att anpassa den efter kroppen då den går tillbaka sin form så fort den inte längre belastas. Samtidigt så har den funkat väl för olika kroppstyper. Mjukheten hos Rätt Start gör också att barnet kan sjunka ned ordentligt i kudden och får en mer ombonad matningsposition.

En vändbar modell av amningskudde

En riktigt liten bebis kan upplevas att hamna en aning för djup, men även det beror på den individuella kroppen och hur man sitter med kudden. Eftersom att kudden inte är jämntjock så måste man vända på den och placera om den mot kroppen om man ammar och vill byta bröst, då det krävs att barnet ligget på den tjocka änden för att hamna rätt.

Enkel men prisvärd modell

Rätt Start amningskudde kommer i en smart, förslutningsbar förvaringsväska. Ytterfodralet kan inte tas av men amningskudden kan i sin helhet tvättas i maskin om olyckan skulle vara framme. Med tanke på amningskuddens pris så tycker vi att Rätt Start ger mycket för pengarna. Vi uppskattar även det mycket stora utbudet av färger och mönster. Det är dessutom roligt att man enkelt kan matcha sin amningskudde med exempelvis bäddset för spjälsängen, babygym eller badlakan för barnet.

Prisvärdstort och varierat utbudkläms fast bakom ryggen och glider inte
Man måste vända på kudden om man ammar och ska byta bröstlite för mjuk för de riktigt små barnen
3,5

Bra pris hos:

Adlibris

Allt om amningskudde

När man ska mata sitt nyfödda barn, oavsett om barnet ammas eller ges flaska, så märker man snabbt av att det sliter på kroppen att sitta länge i samma position och balansera en bebis i sina armar. Med en bra amningskudde får man inte bara stöd för sin egen del utan får även hjälp med att placera bebisen i en korrekt position för amning - vilket kan vara extra svårt om man ska ge sig på konsten att amma tvillingar. Med en bra amningskudde kan man ha sitt barn hud mot hud men samtidigt få en hand över för att hålla i flaskan eller klappa en liten kind.

Måste man ha en amningskudde?

Huruvida en amningskudde är ett nödvändigt eller onödigt tillbehör finns det förstås många olika svar på, lika så hur man gör med en amningskudde och hur länge den ska användas. Det får vara upp till varje person att svara ja eller nej för sig själv kring hur behovet av en amningskudde ser ut.

Kan man sy sin egen amningskudde?

Att köpa en amningskudde behöver inte heller vara en dyr investering. Det finns billiga varianter och med en bra instruktion som hjälp kan ett tips vara att sy själv, online finns flera olika mönster att tillgå och även råd kring val fyllning mellan kulor, dinkel eller vadd, och hur man bäst får fram sin egen design på kudden.

Vilka olika sorters amningskuddar finns det?

I vårt test av amningskuddar har vi inkluderat modeller som går att köpa hos välsorterade återförsäljare. En amningskudde kan vara stor eller liten. Några amningskuddar är stoppade så att kudden blir hård eller har en fast, ergonomisk form medan andra är mer mjuka. En del har en fyllning av kulor, och är därför mer formbara efter kropp och behov. En del amningskuddar är formade så att de även ska ge stöd för ryggen medan andra framför allt ger support för armarna.

Kan man tvätta amningskudden i tvättmaskin?

Några av amningskuddarna har avtagbara klädsel för enklare rengöring av enbart fodralet, medan andra kan tvättas i sin helhet. Ett tips kan också vara ett använda ett örngott eller något annat tyg som överdrag, så är kudden enklare att hålla fräsch.

Hur kan man använda amningskudden?

Eftersom att det är vanligt att amningskuddar även får jobba dubbelt som stöd för bebisen som försöker lära sig att sitta upp så har vi i testet i viss mån inkluderat andra typer av användning, som ett stöd i sängen eller kanske som ett babynest. Några modeller av amningskudde är dessutom tänkta att börja användas redan under graviditeten. Som gravidkudde kan amningskudden exempelvis ge ett stöd för den växande magen om man vill sova på mage eller att ha mellan benen om man sover på sidan. För den som fött med kejsarsnitt och har smärtor i ärret kan amningskudden vara ett skönt skydd mellan det läkande såret och sparkande bebisfötter.

Vilka tillverkar amningskuddar?

I vårt test har vi inkluderat amningskuddar från några av de populäraste tillverkarna, såsom Doomoo, Rätt Start, bbhugme och Ergo Baby. Vi har även vägt in amningskuddens utseende, då det är populärt med amningskuddar med motiv från exempelvis Elsa Beskows sagor, Färg- och forms klassiska mönster eller kända barnmotiv såsom Pingu, Spöket Laban, Smurfarna eller Tummen.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!