Uppdaterad  

Amningskudde: 10 modeller i test

PriceRunner

Vill du ha ett bra stöd för rygg och armar när du ska mata din bebis? Vi har testat ett brett urval amningskuddar från bland andra BBhugme och Doomoo. För att kunna utse en amningskudde till bäst i test måste den vara bekväm, inte sjunka ihop under barnets tyngd och vara bekväm för både barn och förälder.

Amningskuddar bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Våra testare utgörs av gravida och nyblivna föräldrar som ammar eller flaskmatar sina barn. De kommer att få använda och utvärdera amningskuddens design och funktioner utifrån följande frågeställningar:

  • Användning: Vilka olika användningsområden har kudden, är den enkel att positionera och ger den bra stöd för förälder och barn?

  • Design: Är amningskudden stilrent designad, är formen praktiskt och är instruktionen för användning tydlig?

  • Funktion: Är klädseln avtagbar, är materialet ekologiskt, är amningskudden enkel att tvätta och kan den även användas till något annat än vid matning?

sa-testar-vi-amningskuddar

I recensionerna relaterar vi testpersonernas åsikter med amningskuddens pris, vilket sedan utgör grunden för produkternas omdömen. Jämför pris på samtliga amningskuddar på PriceRunner.


 

5 saker att tänka på när du ska köpa amningskudde

En amningskudde är inget obligatoriskt inköp för den som ska få barn, men om man bestämt sig för att man vill köpa en så finns det ändå en del saker att ta ställning till innan man väljer modell. Med hjälp av våra tips blir det enklare att hitta en amningskudde som du blir nöjd med.

1. Användningstid

Hur länge du vill kunna använda amningskudden påverkar vilken kudde du ska välja. Vissa modeller funkar bra för matningen, andra kan användas både innan bebisen är född och efter att man slutat amma eller mata med flaska.

  1. Amningskudde för den gravida: Vill du börja använda din amningskudde redan under graviditeten, som ett stöd under magen eller bakom ryggen när du sover, så bör du välja en större modell. En amningskudde i storlek large är perfekt för ändamålet.
  2. Amningskudde för matning: Alla amningskuddar har som syfte att kunna användas när man ska mata sitt barn, och det spelar ingen roll om man flaskmatar eller ammar. Amningskudde är till för att ge ett avlastande stöd när man håller sitt barn i famnen medan det äter.
  3. Amningskudde för bebisen: Många amningskuddar kan även användas av bebisen utöver vid matstunderna. En del modeller kan göras om till ett babynest, andra kan användas som sittstöd runt barnet eller som underlag när spädbarnet ska träna nacken.

2. Utseende

Amningskuddens utseende påverkar inte funktionen. Men med tanke på hur mycket och ofta små barn äter så lär kudden ligga fram mest hela tiden under första halvåret med bebis. Då är det ett plus om den även är fin att titta på.

3. Innehåll

Vad amningskudden är stoppad med påverkar hur fast den är, och därmed också hur bra stöd den kan ge. Amningskuddar som även ska användas som gravidkudde kan med fördel vara lite mjukare, och är ofta stoppade med EPS-kulor. Dessa kan ibland även justeras i fasthet, genom att knytas åt eller öppnas upp. Uppblåsbara amningskuddar eller kuddar stoppade med polyester är generellt mer fasta, och kan inte på samma sätt justeras i hårdhet. Det finns också ett bra utbud av ekologiska amningskuddar.

4. Tvättråd

Bebisar kräks, blöjor läcker, matande föräldrar spiller när de själva tar en fika medan bebisen äter. Amningskudden kommer bli smutsig, så se till att välja en amningskudde som kan köras i tvättmaskin eller åtminstone en amningskudde som har ett avtagbart fodral som är lätt att rengöra.

5. Tvillingar

Väntar man tvillingar så går många modeller av amningskuddar bort, då de är för små för att ge stöd till två ätande bebisar. Ska man dubbelamma behöver man en amningskuddar som går runt hela kroppen, så bebisarnas kroppar hamnar i mammans armhålor och huvudena möts framme vid brösten.

Fler tester för föräldraledigheten:

1. Doomoo Amningskudde - BÄST I TEST AMNINGSKUDDE

Mycket bekväm och lång amningskudde som även passar bra för tvillingar

Material: Oeko-Tex certifierad. Innehåll: antibakteriella EPS-kulor. Överdrag: Bomull. Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader .Storlek: Medium och Large. Användning under graviditet : Ja. Large-kudden

Doomoo Softy Classic

Doomoos amningskudde finns i två olika storlekar. Den lite mindre varianten är en renodlad amningskudde att använda när man matar sitt barn - givetvis oavsett hur matande går till. Den större varianten kan även den användas som stöd när man ska mätta sin hungriga bebis. Men den är också utformad för att kunna användas redan under graviditeten, som ett bekvämt sovstöd i sängen för den växande magen och en värkande rygg.

Genomtänkt uppdatering och hög komfort

Doomoo har gjort ett bra jobb med att förädla amningskuddarna. De nya versionerna har mjuka överdrag som ger högsta komfort, utan vassa sömmar eller lappar placerade så det skaver. Vid kräks (eller spill, alla vet att man blir hungrig av att se andra äta) så är det lätt att ta av överdraget och tvätta i maskin.

Fyllningen, som utgörs av EPS-kulor, gör Doomoos kuddar mjuka utan att vara för lösa. Konsistensen är väldigt väl kalibrerad, kudden kan dessutom fyllas på om den skulle bli slapp med tiden. En ätande bebis stöttas stabilt upp mot kroppen men upplevs samtidigt ligga bekvämt och ombonat. Kudden kan inte fästas runt kroppen men håller sig på plats. För lite större bebisar är Doomoos kuddar perfekta som sittstöd.

Högt prisvärde tack vare lång användningstid

Den lilla amningskudden är något bättre när man matar en nyfödd, liten bebis. Då upplevs den stora kudden en aning otymplig. Den kan också vara lite för stor om man vill mata i en fåtölj där sittutrymmet är tight. Samtidigt upplevs lilla amningskudden som snabbt urvuxen om man får en stor bebis som lägger på sig vikt i rask takt.

Båda storlekarna på Doomoo Amningskudde är uppskattade. Men det är tydligt att det är den stora Domoo Gravid- och amningskudde som är det bästa valet. Priset är högre, men användningstiden är betydligt längre. Det finns dessutom en stor chans att man vill behålla Doomoo som stöttande kudde i sängen långt efter att bebisen blivit stor. Bättre betyg än så kan man knappast få.

Perfekt konsistensmjukt överdraglång användningstidmycket prisvärd
Stora kudden upplevs lite otymplig med en liten nyfödd

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Jollyroom.se Logotyp

Doomoo Amningskudde Randig Ljusgrå

549 kr
Babyland Logotyp

Doomoo Amningskudde Medium (Grå Randig)

579 kr
Adlibris Logotyp

Doomoo Kudde medium, Randig Ljusgrå/Vit

599 kr

2. Bbhugme - BÄSTA PREMIUMVAL

Snygg och fräsch amningskudde för den som vill ha gravidkudde att sova med

Material: Oeko-Tex certifierad. Innehåll: EPS-kulor. Överdrag: Bambu. Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader, kudden kan sköljas i vatten. Storlek: Onesize Användning under graviditet : Ja.

Bbhugme Gravid och Amningskudde

Bbhugme är en amningskudde som ser ut lite som en stor, härlig prinskorv. Kudden är utvecklad för att både förälder och barn ska ha en ergonomiskt korrekt ställning vid matningen. Bbhugme är tänkt att kunna användas från dag ett av graviditeten och egentligen ända in i småbarnsåren, då den kan dubbeljobba som saccosäck.

Enkelt att justera kuddens kompakthet

Amningskudden är fylld med EPS-kulor som gör den formbar utan att bli säckig. Hårdheten kan dessutom justeras enkelt genom att ändspännen kan dras åt eller släppas ut. På så sätt är det mycket enkelt att få Bbhugme precis som man vill ha den, och kudden blir snabbt varmt uppskattad av såväl gravida som spädbarnsföräldrar (samt av storasyskonen som gärna vill ha kudden att mysa med). Klädseln kan tas loss helt för att tvättas, och själva kudden kan duschas igenom.

Kan knytas runt kroppen

Amningskudden finns i ett antal olika sobra färger med bjärta ändklämmor. Dessa är även godkända för bebisen att bita på när tänderna börjat klia. När man matar med hjälp av Bbhugme kan man lägga den i en ring runt kroppen och knyta ihop ändarna, risken för glid elimineras och barnet förblir i rätt position. Nackdelarna med Bbhugme är dels det väl tilltagna priset, dels storleken.

Smart förvaringsväska är inkluderad

Att kudden är stor är härligt när den används, men när den ska läggas undan så känns den väldigt otymplig. Den kommer dock i en praktisk förvaringsbag, som är smart om Bbhugme ska tas med på en resa. Till den som har plånbok stor nog för en Bbhugme törs vi nästan garantera nöjdhet, och vi tror utan tvekan att märket är här för att stanna.

Lång användningstidbekväm för stor och litenenkel att hålla fräschsmarta funktioner
Dyrotymplig att lägga undan och förvara

3. Najell gravidkudde

Stilren och flexibel gravidkudde med hög komfort och behagligt material

Innehåll: Mikrokulor Överdrag: 95% bomull, 5% spandex Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader Storlek: 175 x 58 cm (stor kudde), 90 x 50 (liten kudde) Användning under graviditet: Ja

Najell Gravidkudde

Najell gravidkudde är en stilren kudde som andas skandinavisk design. Kudden består av två avlånga kuddar i ett tubformat fodral som sluts med en knut efter tycke och smak, hårdare för den som trivs med mer fasthet. Genom att ta ut en av de två kuddarna fungerar Najell Gravidkudde även som amningskudde, när bebis väl har kommit ut ur magen.

Fyra diskreta färgnyanser

Najell gravidkudde erbjuds i fyra diskreta färgnyanser, Terracotta Rouge, Olive Green, Linen Beige och Charcoal black, som för tankarna åt en yogastudio och samtliga smälter in i hemmets inredning utan att göra väsen av sig. Allt material i Najells gravidkudde är klassat som Öko-tex klass 1, vilket innebär att de innehåller minimala mängder kemikalier. Fodralet går att tvätta i maskin upp till 40 grader.

Skön mot huden och flexibel användning

Den väl tilltagna storleken på Najells gravidkudde, som blir 175 cm lång i sitt längsta läge, har uppskattats varmt under testet. Yttertyget känns lent och behagligt mot huden och fyllningen upplevs som väl avvägd, både när kudden använts som amningskudde och sovstöd vid graviditet. Stoppningen är mjuk samtidigt som den är fast nog att ge avlastning vid exempelvis foglossning. Att själv kunna bestämma fasthet efter humör och behov ökar flexibiliteten än mer.

Najells gravidkudde går inte att fästa runt kroppen, vilket egentligen är kuddens enda nackdel. Samtidigt är det en otroligt flexibel kudde som fungerat utmärkt för användning på flera olika sätt. Under testet har Najells gravidkudde uppskattats både som sovstöd, amningskudde, kantskydd vid samsovning med bebis i sängen och goskudde i soffan till familjens större barn. Samtliga familjemedlemmar ger Najells gravidkudde en rejäl tumme upp!

Behaglig mot hudenflexibel fasthetflera användningsområdenhög komfort
Går inte att fästa runt kroppen

4. Vinter & Bloom Amningskudde

Klassisk och billig amningskudde för den som lätt vill ta av överdraget för tvätt

Material: Överdrag Oeko-Tex certifierad, ringspunnen bomull Innehåll: Oeko-Tex material Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader Storlek: 130 x 23 cm Användning under graviditet : Ja

Vinter & Bloom Feeding Pillow Nordic Leaf

Vinter & Bloom amningskudde är en stor, välstoppad amningskudde som finns tillgänglig i flera olika färger och mönster. Till formen är den böjd och har samma utseende som många andra klassiska amningskuddar. Fyllningen påminner om samma känsla som vadd, det är alltså inte småkulor inuti i den.

Mjukt överdrag som drar åt sig damm

Överdraget är tillverkat av ringspunnen bomull och kan öppnas upp med dragkedja om det behöver tas loss och tvättas. Materialet känns mjukt mot barnets kropp. Dessvärre har yttertyget en tendens att dra åt sig både hårstrån och damm, även om detta minskar något efter att tyget har tvättats. De ljusa färgerna i Vinter & Blooms Nordic Leaf-serie är väldigt stilrena och vackra att se på. Mitt på amningskudden finns ett bärhandtag, praktiskt både får när man ska ha kudden med sig och om man vill förvara den hängandes.

Ger mycket bra stöd vid matning

Tack vare sin rejäla men samtidigt lagom mjuka stoppning så ger Vinter & Bloom Amningskudde väldigt bra stöd när man ska mata sitt barn. Användningstiden förlängs dessutom av att den också fungerar som sovstöd för den tunga magen under graviditeten. Den kan även vara ett stöd för bebisen som ska lära sig sitta, som då både får hjälp att hålla balansen och ett bra skydd om barnet ändå skulle falla bakåt eller åt sidan.

Prisvärd och fin modell

Vinter & Blooms amningskudde är lätt att använda och fungera väl för sitt syfte. Med tanke på det relativt låga priset så känns detta som ett mycket prisvärt alternativ för den som vill prova på hur en amningskudde kan avlasta ryggen och bidra till mysigare matningsstunder med bebisen.

Prisvärdstilrena mönster och färgerrejäl men ändå mjuk stoppningavtagbart yttertyg
Överdraget drar åt sig hårstrån och damm

5. Bbhugme amningskudde

Smidig amningskudde som kan regleras i fasthet och även passar efter kejsarsnitt

Material Innehåll: EPS-kulor Överdrag: Oeko-Tex Standard 100-certifierad bomull Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader Storlek: 15 x 65 cm Användning under graviditet : Nej

Bbhugme Nursing Pillow

Bbhugme amningskudde är ett mindre och smidigare alternativ till den stora, kombinerade gravid- och amningskudden från samma märke. Kudden är rak i modellen och utgörs av fyra delar. Dels själva innerkudden, som är fylld med små silikonkulor. Dels överdraget, ett tubformat tygstycke som finns tillgängligt i flera olika färger.

Knyts ihop runt kroppen

För att hålla innerkudden på plats i överdraget, och som ett sätt att reglera hur fast amningskudden ska vara, så medföljer två silikonringar som överdragets ändar ska träs genom. När Bbhugme amningskudde ska användas så kan den hållas på plats runt kroppen genom att man knyter ihop den bakom ryggen. Detta fungerar lite olika väl beroende av hur ens kropp ser ut. Är man ganska smal och liten så tenderar silikonringarna att också hamna bakom ryggen, vilket gör det en aning obekvämt att luta sig bakåt.

Mycket behaglig mot huden

Amningskudden är väldigt mjuk och mysig. Materialet är precis vad man gärna vill ha både mot sin och mot bebisens hy och att den är fylld med kulor gör att den lätt kan formas efter kroppen. Tanken är nog att Bbhugme amningskudde ska vara smidig att ha med sig, en transportväska medföljer. Men en nackdel blir att den känns något för smal och när bebisen blir större hade vi önskat att kudden varit lite bredare.

Många praktiska användningsområden

Även om den inte är tänkt att användas under graviditet så kan den såklart användas som stöd även då. Tack vare den raka formen har Bbhugme amningskudde fungerat som utmärkt hjälp vid liggamning, genom att den placeras bakom den egna ryggen – så man inte behöver balansera på sidan. Totalt sett så är Bbhugme amningskudde en väldigt fin och kvalitativ produkt men eftersom att den ganska snabbt upplevs som lite för smal för att ge barnet en bra liggyta vid amningen så känns användningstiden något för kort i förhållande till priset.

Mjukt och mysigt materialformbarkan även användas som stöd vid liggamning
Svår att knyta på grund av silikonringarnalite för smal

6. Mamarest gravid- och amningskudde

Uppblåsbar och anpassningsbar, passar den som vill ha med amningskudden på språng

Överdrag: 100% ekologisk bomull Innehåll: Uppblåsbara delar tillverkade i slitstark Ftalat fri PVC som är REACH-godkänd Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader Storlek: Onesize Användning under graviditet: Ja

Mamarest har tagit ett nytt grepp om konceptet gravid- och amningskudde, och utfallet blev en uppblåsbar modell som kan byggas om efter behov. Amningskudden utgörs av tre delar. Två uppblåsbara stora kuddar som fästs med kardborre vid kortsidorna på ett bakstycke, som även det kan fyllas med luft. Amningskuddens överdrag har en mjuk och behaglig känsla, ytan är matt med lite struktur

Under graviditeten kan Mamarest tas isär, och de stora kuddarna fungera som stöd mellan knäna och bakom ryggen. Som amningskudde kan man välja hur man vill konfigurera Mamarest. För den lille bebisen kan man välja att ha ena stora kudden som stöd för armen barnets huvud vilar mot, och den andra kudden i knät för barnet att ligga på. För lite större barn kan det räcka med de stora kuddarna som stöd för armarna och bakstycket som ryggstöd för den som matar.

Enkel att ta med sig

Fördelarna med Mamarest är hur väl amningskudden funkar för ett liv med mycket förflyttningar. Vill man få in den under vagnen, eller i resväskan om man ska åka till landet, så kan kudden lätt tömmas på luft. Genom att reglera hur uppblåst Mamarest ska vara kan man också justera amningskuddens fasthet helt efter eget tycke.

En nackdel är att kudden prasslar en del när man rör sig. En livlig bebis kan också rätt lätt sparka bort den kudden som finns vid barnets fötter. Och om matstunderna ofta drar ut på tiden, och övergår till en tupplur för barnet, så hade vi önskat mer support, så att ens båda armar och hela barnets kropp fick stöd samtidigt. Men för de lite snabbare matningarna, och för den mobila familjen, så har Mamarest gravid- och amningskudde helt klart sina poänger.

Kan byggas omanpassningsbar fasthettar liten plats vid förvaringlätt att ta med sig
Prasslar litebegränsad avlastning för förälder och barn samtidigt

7. Candide Air Multirelax

Stor amningskudde med kulor, passar den som vill använda kudden på olika sätt

Innehåll: EPS-kulor Överdrag: 70% Oeko-Tex Standard 100-certifierad bomull och 30% polyester Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 30 grader Storlek: 180 x 16 cm Användning under graviditet: Ja

Candide Multirelax Gigoteuse Warm Air+ White/Gray

Candide Air Multirelax är en stor och rejäl amningskudde. Den kan förutom som stöd vid matning också kan användas under graviditeten, samt senare som ett slags babysitter för bebisen. Kuddens konstruktion sticker ut. Den är till hälften fylld med ett lite fastare memory foam-skum. Den andra hälften är mjukare och mer formbar, med en fyllning av små EPS-kulor.

Rejäl kudde som användas om sovstöd

Candide Air Multirelax har ett överdrag med två olika sorters struktur. Den ena sidan är grå med en räfflad yta. Den andra sidan är av vit, mönstrad trikå. Det räfflade tyget har efter några månaders användning blivit noppigt och kudden ser mer använd ut än vad den faktiskt är. I övrigt håller den sig i fint skick och när överdraget tvättas i maskin så blir det helt rent igen.

Det här är en amningskudde som är tänkt att kunna användas som sovstöd när man är gravid. Den böjda kudden rätas ut till en mer raklång position och kan placeras mellan knäna. Kudden känns dock lite för kompakt för att bekvämt kunna stoppas in under en tung gravidmage. Plastknapparna för sitsen är dessutom inte så sköna mot huden.

Kan göras om till babysitter

När barnet är fött och det är dags att börja mata så ger Candide Air Multirelax ett tryggt stöd för bebisen. Det enda som saknas för maximal stabilitet är möjligheten att delvis kila fast kudden bakom ryggen. Fyllningen av skum förhindrar dock detta. Kudden tar även upp en del plats, men sitter man i en rymlig soffa är den ett utmärkt stöd och sällskap vid bebisens matstunder.

Som babysitter är Candide Air Multirelax kanske inte riktigt lika klockren. Kudden viks då ihop och ett litet säte fästs. Placeras den på golvet blir den snabbt smutsig och då vill man ogärna ha den i soffan senare. Men som ett tryggt ställe att placera bebis på i sängen medan man gör sig i ordning för dagen funkar det bättre. Och överlag är Candide Air Multirelax en bra och multifunktionell amningskudde.

Bra storlekger bekvämt stöd vid matningflera olika användningsområden
Lite för stel för stöd under gravidmagenblir snabbt noppig

8. Ergobaby Amningskudde Natural Curve

Stabil och lätt tvättbar amningskudde för den som vill ha rejält, fast stöd

Material Innehåll: PU och polyester Överdrag: Bomullspoplin och polyester Tvättbar: Ja, avtagbar klädsel, tvättas i 40 grader Storlek: Onesize Användning under graviditet: Nej

Ergobaby Natural Curve Amningskudde

ErgoBaby Natural Curve är den av amningskuddarna i vårt test som sticker ut allra mest. Kudden är tillverkad av ett hårdare material, vilket ska göra att den ger ett bättre stöd än andra amningskuddar. Ett vanligt problem är just att kudden tappar i form och spänst och därmed inte kan ge den support som krävs när man ska mata sitt barn.

Stadigt stöd utan att bli obekväm

Hur väl ErgoBaby Natural Curve funkar beror både på hur den egna kroppen ser ut men även på hur man sitter när man ammar eller flaskmatar. Barnet får onekligen ett bra stöd för kroppen, utan att ligga obekvämt. Kuddens hårdhet gör dock att den lite för enkelt skjuter iväg från kroppen. Beroende på kroppstyp kan detta förebyggas om man lägger upp fötterna på en pall eller sitter med benen i skräddarställning.

Enkel att rengöra

Kuddens överdrag kan tas av, tvättas och bytas ut mot överdrag i annan färg eller till ett mönstrat fodral. Överdraget är mjuk och förblir lika fint i känslan efter att det tvättats. Själva kudden kan dock inte rengöras annat än genom att torkas av. Den fasta formen är ett plus när man ska förvara kudden. Den flyter inte ut och är därför enklare att exempelvis skjuta in under soffan eller ställa in på högkant i en garderob.

Funkar som bäst i vissa positioner

ErgoBaby Natural Curve funkar allra bäst när man sitter mer upprätt i en gungstol eller fåtölj och barnet ligger högre upp i famnen. I en låg, djup soffa med fötterna upplagda saknar vi något som håller kudden på plats. Om den bättre kunde förankras nära kroppen så tror vi att ErgoBaby Natural Curve trots sitt ganska höga pris och sin annorlunda kan bli ett stabilt och populärt alternativ till den traditionella amningskudden.

Fast form med bra support för barnetbekvämt överdrag som är enkelt att tvätta
Glider bort från kroppen i vissa positioner

9. Rätt Start Amningskudde

Prisvärd och lättpositionerad amningskudde, för den som gillar mönster

Material: Oeko-Tex certifierad Innehåll: Polyester Överdrag: Bomull Tvättbar: Ja, hela kudden tvättas i 60 grader Storlek: Onesize Användning under graviditet : Nej

Rätt Start Amningskudde

RättStarts amningskudde är en klassisk modell, antagligen den typ av amningskudde som de flesta föreställer sig när de hör ordet. Den har en tjockare ända, en rund spiralliknande form och avslutas i en smalare ända som ska placeras bakom kroppen. Förutom att ge support för ryggen gör detta att kudden inte kan glida iväg från kroppen.

Mjuk modell som ger en ombonad känsla

Amningskudden är ganska mjuk men stunsig. Det är inte helt lätt att anpassa den efter kroppen då den går tillbaka sin form så fort den inte längre belastas. Samtidigt så har den funkat väl för olika kroppstyper. Mjukheten hos Rätt Start gör också att barnet kan sjunka ned ordentligt i kudden och får en mer ombonad matningsposition.

En vändbar modell av amningskudde

En riktigt liten bebis kan upplevas att hamna en aning för djup, men även det beror på den individuella kroppen och hur man sitter med kudden. Eftersom att kudden inte är jämntjock så måste man vända på den och placera om den mot kroppen om man ammar och vill byta bröst, då det krävs att barnet ligget på den tjocka änden för att hamna rätt.

Enkel men prisvärd modell

Rätt Start amningskudde kommer i en smart, förslutningsbar förvaringsväska. Ytterfodralet kan inte tas av men amningskudden kan i sin helhet tvättas i maskin om olyckan skulle vara framme. Med tanke på amningskuddens pris så tycker vi att Rätt Start ger mycket för pengarna. Vi uppskattar även det mycket stora utbudet av färger och mönster. Det är dessutom roligt att man enkelt kan matcha sin amningskudde med exempelvis bäddset för spjälsängen, babygym eller badlakan för barnet.

Prisvärdstort och varierat utbudkläms fast bakom ryggen och glider inte
Man måste vända på kudden om man ammar och ska byta bröstlite för mjuk för de riktigt små barnen

10. Candide Amningskudde Flex

Anpassningsbar och hård amningskudde för den som gillar tekniska babyprylar

Innehåll: Skum av 100% polyester Överdrag: 100% bomull Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 30 grader Storlek: 12 x 27 x 64 cm Användning under graviditet: Nej

Candide Flex

Candide Amningskudde Flex utmanar till viss del föreställningen om hur en amningskudde ska se ut och fungera. Ofta handlar det om mjuka, bananformade kuddar som läggs som en ostkrok runt den egna kroppen när man ska mata sin bebis. Flex är istället en fast, bågformad kudde med två avtagbara, mjukare kuddar ovanpå.

Amningskudde i fast format

Candide Flex kan inte användas under graviditet, den är lite för lådformad och hård för det. Däremot rekommenderas den av tillverkaren vara särskilt lämpligt för tvillingföräldrar och barn med reflux. Det senare för att man i viss mån kan justera i vilken vinkel barnet ligger.

Själva amningskudden kan fästas runt den som ska mata, med hjälp av ett brett kardborreband. Eftersom Candide Flex är så fast i formen så anpassar den sig inte alls efter kroppen, vilket gör att det upplevs bli en glipa mellan mage och amningskudde. Att kudden är hård borde ge ett bra stöd. Men då kudden upplevs glida runt i knäet skapar den snarare en viss anspänning i rygg och axlar.

Lätt att rengöra men omysig att använda

Yttertyget på Candide Flex är mjukt och avtagbart. Det har gått bra att tvätta överdraget och mjölkfläckar försvinner helt. Tyget är lite luddigt i strukturen, något som drar åt sig damm. Candide Flex är anpassningsbar i den mån att de lösa kuddarna kan fästas i olika positioner efter behov. Det gör att man i lite större utsträckning kan få till en bra position så bebis kan ligga bekvämt.

Det känns efter en periods användning något oklart vem den här typen av amningskudde är tänkt för. Rent estetiskt påminner den mer om ett hjälpmedel som hör hemma i sjukhusmiljö, än en mysig amningskudde man vill placera sin lilla bebis på. Idén om en fastare kudde är god i teorin. Men i praktiken går Candide Amningskudde Flex inte hem.

Löstagbara kuddarenkelt att tvätta överdrag
Glider i knäetför hård formomysigkort användningstid

Allt om amningskudde

När man ska mata sitt nyfödda barn, oavsett om barnet ammas eller ges flaska, så märker man snabbt av att det sliter på kroppen att sitta länge i samma position och balansera en bebis i sina armar. Med en bra amningskudde får man inte bara stöd för sin egen del utan får även hjälp med att placera bebisen i en korrekt position för amning - vilket kan vara extra svårt om man ska ge sig på konsten att amma tvillingar. Med en bra amningskudde kan man ha sitt barn hud mot hud men samtidigt få en hand över för att hålla i flaskan eller klappa en liten kind.

Måste man ha en amningskudde?

Huruvida en amningskudde är ett nödvändigt eller onödigt tillbehör finns det förstås många olika svar på, lika så hur man gör med en amningskudde och hur länge den ska användas. Det får vara upp till varje person att svara ja eller nej för sig själv kring hur behovet av en amningskudde ser ut.

Kan man sy sin egen amningskudde?

Att köpa en amningskudde behöver inte heller vara en dyr investering. Det finns billiga varianter och med en bra instruktion som hjälp kan ett tips vara att sy själv, online finns flera olika mönster att tillgå och även råd kring val fyllning mellan kulor, dinkel eller vadd, och hur man bäst får fram sin egen design på kudden.

Vilka olika sorters amningskuddar finns det?

I vårt test av amningskuddar har vi inkluderat modeller som går att köpa hos välsorterade återförsäljare. En amningskudde kan vara stor eller liten. Några amningskuddar är stoppade så att kudden blir hård eller har en fast, ergonomisk form medan andra är mer mjuka. En del har en fyllning av kulor, och är därför mer formbara efter kropp och behov. En del amningskuddar är formade så att de även ska ge stöd för ryggen medan andra framför allt ger support för armarna.

Kan man tvätta amningskudden i tvättmaskin?

Några av amningskuddarna har avtagbara klädsel för enklare rengöring av enbart fodralet, medan andra kan tvättas i sin helhet. Ett tips kan också vara ett använda ett örngott eller något annat tyg som överdrag, så är kudden enklare att hålla fräsch.

Hur kan man använda amningskudden?

Eftersom att det är vanligt att amningskuddar även får jobba dubbelt som stöd för bebisen som försöker lära sig att sitta upp så har vi i testet i viss mån inkluderat andra typer av användning, som ett stöd i sängen eller kanske som ett babynest. Några modeller av amningskudde är dessutom tänkta att börja användas redan under graviditeten. Som gravidkudde kan amningskudden exempelvis ge ett stöd för den växande magen om man vill sova på mage eller att ha mellan benen om man sover på sidan. För den som fött med kejsarsnitt och har smärtor i ärret kan amningskudden vara ett skönt skydd mellan det läkande såret och sparkande bebisfötter.

Vilka tillverkar amningskuddar?

I vårt test har vi inkluderat amningskuddar från några av de populäraste tillverkarna, såsom Doomoo, Rätt Start, bbhugme och Ergobaby. Vi har även vägt in amningskuddens utseende, då det är populärt med amningskuddar med motiv från exempelvis Elsa Beskows sagor, Färg- och forms klassiska mönster eller kända barnmotiv såsom Pingu, Spöket Laban, Smurfarna eller Tummen.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss