Uppdaterad  

Topplista: Snygga krukor till dina växter

SaraAssadi

Växter är en stor del av många hems inredning, vilket gör en fin kruka minst lika viktigt. Här har vi samlat några favoriter för olika smaker.

Krukor att ha både inomhus och utomhus

Innerkruka, ytterkruka eller ytterfoder. Vilket är egentligen vad när man ska plantera som sina blommor hemma? Jo, innerkrukan är den trista plastkrukan, kanske oftast den som växten stod i vid köp. Ytterkruka kallas även för ytterfoder, och är den kruka som innerkrukan placeras i. Vissa har hål i botten för avrinning vid övervattning och behöver stå på fat, andra är hela.

Här har vi listat snygga ytterkrukor som gör dina växter extra tjusiga i fönsterkarmen.

Stora krukor

Bergs Potter Copenhagen Glazed Pot ∅21

Bergs Potter Köpenhamn

En fin handgjord design bjuder Bergs Potter på i serien Köpenhamn som finns i flera olika storlekar och glaseringar. Krukan står på fat och har en dekorativ bård längst den översta kanten.

Familjeföretaget Bergs Potter har tillverkat krukor i över 75 år, de är handgjorda enligt toscansk tradition på lera från Italien. En tidlös designkruka som är en extra snygg inredningsdetalj i hemmet.

Jämför alla priser
Elho Vivo Square Pot 39cm

Elho Vivo Square Pot

Ibland vill man ha ett riktigt stort växtarrangemang, och då går det fint att tänka lite utanför den så kallade boxen. Till exempel genom att låta en stor kruka avsedd för utomhusbruk flytta in, och till exempel genom att plantera flera växter av samma sort i en denna kruka. Elho Vivo Long Pot är en stor plastkruka på hela 40 centimeter, vilket gör sig bra på golvet och kan på ett snyggt sätt fylla upp en tom yta eller bilda en liten grön vägg i hemmet.

DBKD Cloudy Small Pot ∅21cm

DBKD Cloudy kruka

En pigg och piggig kruka med en bubblig struktur som gör sig extra bra till enklare växter, som kaktusar och andra helgröna varianter. Serien finns i flera olika storlekar varav de största passar fint att ha som bastanta golvkrukor, och den raka designen gör att de även passar bra som vas som snittblommor.

Cloudy finns i olika grå och svarta toner, några jordfärger och en dammig rosa variant.

Click and Grow Smart Garden 3 Start Kit

Click and Grow Smart Garden 3 Start kit

Hur många har inte köpt hem färska kryddor och med stor optimism planterat om dem – bara för att upptäcka att de vissnat ihop och dött några dagar senare? Ja, kryddor är besvärliga växter, och de är väldigt förtjusta i både vatten och ljus.

Med den här krukan kan du enkelt anlägga en egen liten kryddträdgård i miniformat i köket, och krukan själv sköter både bevattning och ljustillförsel. Snyggt och smart!

Klong Trio Drop Small Pot ∅12cm

Klong Trio Drop

En riktigt snygg designkruka från exklusiva Klong. Namnet Trio drop syftar dels på mönstret av droppar, men även till att krukan är en tredelad modell med en innerkruka, en ytterkruka och ett fat. Innerkrukan är hel och den som ger färgen på dropparna som är utskurna i ytterkrukan av plåt, och det tjusiga mässingsfatet blir pricken över i:et när de tre delarna sätts ihop.

Klong Trio finns även i andra mönster och i ett flertal färger och gör sig fint med de flesta inredningsstilar.

Ferm Living Bau Large Pot ∅28cm

Ferm Living Bau Pot

Bau Pot från Ferm Living är en stilren och snygg kruka som står på ett litet stativ. Att placera växter på olika höjd gör arrangemangen mer levande och med Bau Pot är det enkelt att variera sina växters placering.

Krukorna i Bau-serien är gjorda av galvaniserat och pulverlackerat stål, och de går lika bra att använda inomhus som utomhus. Det finns även matchande balkonglådor och hängande krukor för balkong och altan att matcha med.

Iittala Nappula Pot ∅15.5cm

Iittala Nappula Kruka

I den lilla staden Iittala i södra Finland har det tillverkats glas ända sedan slutet av 1800-talet. Även om varumärket med samma namn kanske främst förknippas med dricksglas och porslin så finns det mycket annat fint, bland annat dessa krukor på fot, som faktiskt också är gjorda i just glas.

Krukorna är designade av svenske Matti Klenell och finns i ett flertal olika storlekar i färgerna vit, grön och beige. I Nappula-serien finns även krukor på fat, och ljusstakar i glas.

Alla krukor

3 tips när du köper krukor:

  1. Vad gillar växten? En del växter vill absolut inte ha för täta krukor, andra bryr sig inte ett skvatt. Matcha kruka med växtens behov lika mycket som med utseendet.

  2. Håll koll undertill. Även de krukor som inte har hål kan släppa igenom fukt, speciellt obehandlade naturmaterial som får stå blöta länge. Kolla så att det inte bildas fuktringar under krukan, det blir fult på både möbler och fönsterbrädor.

  3. Fundera på storlek. Hur stor plats behöver din växt för sina rötter? Stora krukor är dyrare än små, men det är ännu dyrare att behöva köpa nya krukor för att växterna plötsligt växt ur de gamla.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss