1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

TOPPLISTA: Snygga ljusstakar

Sara Assadi

När mörkret faller allt snabbare på kvällarna är det dags att ta fram ljusstakarna. Få saker ger en sådan direkt mysfaktor som tända ljus.

Levande ljus höjer stämningen på ett ögonblick, och med rätt ljusstake till blir det som ett litet konstverk i sig. Nu för tiden finns det många ljus som drivs med batteri, men ändå har en visuell känsla av en flammande låga, så om det går åt många ljus på en säsong kan man ju byta ut några av de levande ljusen mot sådana. Det minskar dessutom brandrisken rejält.

Här är sju snygga ljusstakar i olika former och material – välj din favorit och låt myset börja! Glöm bara inte att släcka ljusen när du går hemifrån.

Stoff Nagel Ljusstake 6.5cm 3st

Stoff Nagel

Med den här designklassikern kan du stegvis bygga på din drömljusstake under åren. Stoff Nagel är en påbyggnadsbar ljusstake som går att flytta runt och bygga runt i oändligt många variationer, vilket gör den till en ständigt förnybar pjäs i hemmet.

Den finns i färgerna svart, silver och mässing, och med det här trepacket kan du starta din egen samling!

Jämför alla priser
Iittala Festivo Ljusstake 21.5cm

Iittala Festivo

Iittalas glasljusstake Festivo finns i flera olika höjder som är väldigt snygga att kombinera flera tillsammans i ett stilleben. Det räfflade mönstret som känns typiskt för många av Iittalas glasprodukter för tankarna till karg is och vinter. Serien Festivo designades av Timo Sarpaneva 1966 och kallas ofta för en tidlös finsk klassiker.

Orrefors Pluto Ljusstake 12.4cm

Orrefors Pluto

Munblåsta ljusstaken Pluto från Orrefors är designad av Lena Bergström. Ljuset placeras i en liten metallkrage, och den ihåliga glaskupan ger nästan känslan av att ljuset svävar. Vill du kombinera Pluto med fler produkter så finns det en vas i en större storlek i samma serie som passar jättefint bredvid.

Hay Flare Ljusstake 21cm

Hay Flare

En färgglad liten glaskaramell bjuder Hay på i designen av sin ljusstake Flare. Den finns i både blått, rött och gult, och i tre olika höjder. Till en början fanns endast den lägsta modellen, men eftersom den blev så populär valde man att göra två nya storlekar för att kunna kombinera de olika varianterna.

Hilke Collection Tuti Ljusstake 40cm

Hilke Collection Tuti ljusstake

Mässingsljusstakar i olika former, höjder och designer är aldrig fel, och det är dessutom ett material som har väldigt lätt för att passa ihop med mycket annan inredning. Ljusstaken Tuti är designad av Giovanna Hilke och är en hög ljusstake med exklusiv känsla, med fina detaljer som sticker ut. Tuti finns i två höjder: 30 resp. 40 centimeter, och går fint att kombinera med de andra ljusstakarna i Hilke-kollektionen.

Holmegaard Design with Light Ljusstake 4cm

Holmegaard Design with Light

Med en design hämtad från äldre tiders ljusstakar som bars omkring i hemmen har Maria Berntsen tagit fram den här fina kammarljusstaken i glas. Den finns för både tunna och tjockare ljus, och det fina handtaget är gjort av garvad bark från mimosaträdet. I serien Design With Light finns även krukor att komplettera inredningen med.

3 tips när du köper ljusstakar

  1. Mixa och matcha. Allt behöver inte höra ihop i detalj, ljusen i sig gör ett bra jobb med att bilda en enhet.

  2. Anpassa efter storlek. Köp ljus som är breda nog nedtill att stå stabilt i stakarna.

  3. Tänk på säkerheten. Lämna aldrig brinnande ljus utan uppsikt, och placera inte ljus för nära gardiner och annat som lätt kan fatta eld.

Vill du se fler produkter till hemmet?

Kanske gillar du även dessa listor:

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss