1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Så väljer du rätt rakapparat

Kai Valtonen

Dags att få ordning på skägget eller kanske kroppens intimare delar? Den här guiden ger dig tips inför ditt köp av rakapparat och hjälper din hud att förbli helskinnad. Du kan tacka oss senare!

Så väljer du rätt rakapparat

När du ska köpa en rakapparat finns en del att tänka på. Har du känslig hud? Hur är din skäggtäthet? Vill du kunna variera din skäggstil? Bör apparaten ha särskilda funktioner såsom nästrimning? Ska den vara vattentät och lätt att underhålla? Vilken prisklass siktar du på? Låt oss bena ut svaren och kika på några lämpliga modeller som passar särskilt väl utifrån dina önskemål.

Typer av rakapparater och trimmers

Slät rakning eller varierad skäggstil?

 • Rakapparater är generellt designade för att ge en helt slät rakning.
 • Trimmers tillåter justering av olika skägg- och hårlängder.

Är siktet inställt på det förstnämnda — det vill säga en rakapparat — är det även viktigt att förstå skillnaden mellan linjära och roterande apparater. De skiljer sig till form och utseende, men framförallt används de på olika sätt.

Innan vi tittar närmre på de olika typerna bör det påpekas att många apparater kommer med en en stor arsenal av tillbehör. Det gör dem ofta betydligt mer allround och mångsidiga. Vissa rakapparater har exempelvis medföljande hårtrimmers eller särskilda munstycken för att ställa in skägglängd, raka huvudet, mustaschen eller intimare delar av kroppen. För näs- och ögonbrynshår finns anpassade nästrimmers som gör jobbet smidigt.

Närbild på en linjär rakapparat

Linjära rakapparater

 • Har ett långsmalt skärhuvud med blad som rör sig fram och tillbaka.
 • Ger ökad precision för att raka t.ex. mustascher och polisonger.
 • De används likt en traditionell rakhyvel och rakningen görs mothårs i 90 graders vinkel mot ansiktet.

Här hittar du några linjära rakapparater.

Närbild på roterande rakapparat

Roterande rakapparater

 • Har normalt två eller tre runda skärhuvuden där bladen roterar.
 • Är oftast mer tystgående och följsamma vilket skonar huden.
 • Används bäst i cirkelformade rörelser längs huden.
 • Finns särskilt anpassade modeller för rakning av huvudet.

Nedan är några exempel på roterande rakapparater i olika prisnivåer.

Närbild på trimmer

Trimmers

 • Anpassningsbara för önskad hår- och skägglängd.
 • Justerbara fästen, kammar och tillbehör. Har vanligtvis breda, linjära, skärblad som täcker ett större område.
 • Mångsidiga för olika skäggstilar men ger inte alltid en lika nära eller skonsam rakning.

Kika här om du är på jakt efter en hårtrimmer. Nedan har vi listat ett antal skäggtrimmers.

Känslig hud, utslag vid rakning

Känslig hud

Rakapparater kan ibland orsaka sveda och hudirritation, oavsett vilket märke du väljer. Om du har känsligare hud ska du titta efter modeller som är anpassade för en skonsam rakning — helst genom fjädrande skärhuvuden. Apparater med avancerade fjädringssystem kostar generellt lite mer, men i gengäld följer de ansiktsformen bättre och minskar friktionen mot huden.

Ställ inköpskostnaden i relation till det uteblivna kliandet. Kanske spar du en slant genom att köpa mindre raklödder och mjukgörande krämer?

Rengöring av rakapparat med hjälp av borste

Rengöring och underhåll

Hur länge håller en rakapparat? Kanske äger du redan nu en apparat som blivit slö och oskarp, vilket gör att du tvingas dra den kors och tvärs över huden för att bli av med envisa strån. Oftast är detta ett resultat av slarvig skötsel snarare än att den blivit överanvänd.

De flesta moderna rakapparater är vattentäta och kan sköljas under kranen. Det kan fungera som en snabbrengöring, men för att undvika korrosion på bladen och uppnå en grundligare rengöring bör du använda andra metoder.

Vissa apparater kommer med borstar som hjälper dig att ta bort hår och smuts som fastnat. Olja eller annat smörjmedel brukar också medfölja, vilket ska droppas på skärbladen emellanåt. Starta sedan igång apparaten några sekunder så att oljan sprids ut jämnt.

Rengöringsstationer

Exklusivare modeller har ibland anpassade rengöringsstationer. De kan upplevas som en verkningslös gimmick, men faktum är att de gör jobbet förvånansvärt bra. Den speciella rengöringsvätskan, som ofta kommer i patroner, är mineralfri och förhindrar att rakeggen oxiderar när apparaten lämnas fuktig. Det är denna korrosion som normalt gör bladen slöa.

Här är några modeller med rengöringsstationer

Intimrakning

Kroppens privatare delar kräver varsam hantering. Det känsliga området kan lätt få röda prickar och kliande obehag.

Förbered genom att tvätta och trimma ner håret till en kortare längd. Det kommer underlätta inför den mer hudnära rakningen. Applicera sedan en generös mängd rakgel eller lödder, vilket skapar en skyddande barriär mellan huden och bladen.

Välj sedan en rakapparat avsedd för kroppshår och var försiktig genom att använda långsamma rörelser. En vass och väl omhändertagen apparat kommer troligtvis skapa mindre irritation eftersom du inte behöver dra den fram och tillbaka över området lika mycket.

Eftervård är också viktigt, så se till att tvätta rent och applicera en mild mjukgörande hudlotion eller shave balm efter rakning.

Ta med rakapparat på resa

Resa med rakapparat

Ska din rakapparat med på semestern? I så fall kan en lång batteritid kan vara bekvämt. Då slipper du ladda enheten lika ofta och kan även ämna laddaren hemma vid kortare resor.

De flesta modeller är resvänliga och du får normalt ta med dem i ditt handbagage på flyget. Tänk på att vissa modeller kommer med mängder av tillbehör — som saxar och andra vassa föremål — som inte lämpar sig för handbagaget.

Kom ihåg att undersöka vilka typer av eluttag som finns tillgängliga på din destination eller om du behöver en adapter. En apparat anpassad för universalspänning innebär att den automatiskt justerar sig för att arbeta med olika frekvenser.

Byggkvalitet

Även om underhåll är A och O för en rakapparat bör du fundera över hur robust och hållbar den tänkta apparaten är. Upplevs den lätt, tunn och plastig? Eller känns den solid och kraftfull? En tyngre, kraftfull apparat i premiumsegmentet kommer troligtvis hålla längre och ibland finns utbytbara delar för ökad livslängd. Många tillverkare rekommenderar även regelbundna byten för effektiv drift.

Olika rakapparater fungerar bäst på olika typer av skäggväxt. En rejäl och kraftfull apparat kommer lättare igenom grova och täta skäggstrån medan en mindre variant troligtvis även gör jobbet om du har lite mindre ansiktsbehåring. Samma princip gäller även andra håriga kroppsdelar du tänkt raka.

Budgetalternativ

Vi förstår att pris är en viktig aspekt i de flesta beslut. Ibland vill man bara få jobbet gjort till ett lågt pris. Även om det kan vara frestande att sträcka sig efter den billigaste rakapparaten så får du, rent krasst, ofta vad du betalar för. En premiummodell kommer sannolikt att hålla över tid och ge dig det resultat du vill ha.

Med det sagt så har vi listat några prisvärda och populära alternativ nedan.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss