1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Guide: Så rengör du mekaniska tangentbord

Rickard Lindholm

Precis som allt annat hemma mår tangentbordet bra av att rengöras då och då. Har du ett mekaniskt tangentbord så ställer det lite högre krav på din rengöring än annars. Följ vår guide för bästa resultatet.

Guide: Så rengör du mekaniska tangentbord

Oavsett om du är en inbiten gamer som jagar frags online eller om du använder din dator för jobb så vet du att tangentbordet kan bli smutsigt och fullt med fettfläckar. Det ser inte bara ofräscht ut utan kan också påverka reaktionstiden och bli en riktig bakteriehärd. Här är en steg för steg-guide hur du rengör ditt mekaniska tangentbord så att det blir som nytt igen.

Vad är ett mekaniskt tangentbord?

Den första frågan du behöver ställa dig är om det faktiskt är ett mekaniskt tangentbord du sitter och knackar på. Ett mekaniskt tangentbord är ett tangentbord där tangenterna har mekaniska brytare i stället för en membranplatta som är det vanliga för andra tangentbord. Den mekaniska brytaren håller längre, reagerar snabbare och har en stadigare känsla. Om du är osäker kan du googla på namnet på ditt tangentbord för att hitta de tekniska specifikationerna.

Vad gör jag innan rengöringen?

Känner du ditt tangentbord extremt bra? Har du koll på var varenda tangent sitter? I så fall kan du strunta i det här rådet, men för alla andra kan det vara bra att tänka på att ta en bild på hur tangenterna sitter innan du börjar med städningen. Se också till att koppla ur ditt tangentbord.

Hur tar jag loss tangenterna?

Här beror det helt på vilket tangentbord du har köpt. Vissa tangentbord kan du enkelt plocka bort tangenterna ifrån med fingrarna, till andra behöver du ett verktyg som ser ut som en liten tång i plast. Tänk på att vara försiktig. Vissa större tangenter kan sitta fast på små metallhakar och då är det viktigt att du lirkar av dem i stället för att rycka bort dem.

Så gör du rent tangenterna

Lägg tangenterna i en liten hink eller skål och fyll på med vatten och diskmedel. En del kör sina tangenter i diskmaskinen men då bör du vara säker på att de verkligen tål en sådan behandling. Det kan vara svårt att använda dem om även symbolerna tvättas bort. Om du i stället använder en skål får de en mer skonsam rengöring. Rör om lite med handen och låt dem ligga en stund.

När allt fett har släppt och de ser fina ut kan du skölja av dem i en sil. Nu är det dags för den mest tidskrävande delen. Låt tangenterna torka utspridda på en handduk. Använd inte hårtork eller något som riskerar att skada tangenterna på grund av värmen.

L:A Bruket Lemongrass, Rosemary Dishwashing Liquid 500ml c

Handdiskmedel för rengöring av tangenterna

Använd ett handdiskmedel för rengöring av de lösa tangenterna.

Jämför alla priser

Så rengör du själva tangentbordet: 3 enkla steg

Med tangenterna borta kan du för första gången se hur smutsigt det faktiskt blivit där under.

  1. Med en borste kan du sopa bort det värsta dammet men ofta är fettet ett värre problem. Stora hårstrån eller liknande kan du plocka bort med en pincett eller liten tång.
  2. För att få riktigt rent kan du använda ett speciellt rengöringsmedel (isopropanol) på en tops för att få bort fett och envisa fläckar. Se till att topsen endast är fuktig och inte blöt. Det får inte droppa någon vätska i ditt tangentbord.
  3. För de delar runt om tangenterna kan du enkelt göra rent med en mikrofiberduk och lite rengöringsmedel.
Isopropyl 100ml c

Isopropanol

Med hjälp av isopropanol får du bort fett från tangentbordet.

När tangenterna har torkat är det dags att sätta ihop tangentbordet igen. Torka av dem en sista gång med din mikrofiberduk innan du sätter tillbaka dem på sin plats. Det är nu bilden du tog i början kommer väl till användning.

Så testar du tangentbordet

Efter en noggrann rengöring kan det vara skönt att veta att allt fungerar igen. På keyboardtester.com kan du enkelt testa hela ditt tangentbord. Förhoppningsvis ska det nu fungera ännu bättre än tidigare.

Nu är du färdig och kan njuta av ditt rena tangentbord. Passa på att göra det, för snart är det dags att upprepa den här proceduren.

Om du behöver du ett rengöringskit för att göra rent tangetbordet så finns det en del olika. Xtrfy som tillverkar tangentbord har tagit fram ett eget kit som är anpassat för deras produkter. Även företag som Deltaco och Disko har varianter. Det går också att köpa alla delar för sig.

Deltaco Screen Cleaning Kit (CK1008) 250ml c

Ett litet städkit

Detta städpaket vänder sig främst till skrämrengöring, men går i stor mån att använda även för rengöring av tangentbord.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss