Uppdaterad
Kaffesugen? I denna guiden lär du dig hur du kokar kokkaffe hemma på spisen i en kastrull, samt utomhus över en öppen eld. Du får även tips på dosering för en person och upp till ett dussin personer.
Kaffe kan tillagas på mängder av sätt. Vissa gillar elbryggare, perkulator, mokabryggare eller kapselmaskin — medan andra gillar den klassiska smaken av kokkaffe. Det sägs att kokkaffet blir vanligare ju längre norrut man kommer, men att det är på stark frammarsch söderut råder det inga tvivel om. Så hur gör man kokkaffe? Även här finns flera alternativ. För vissa är det en konstform som kräver sin ritual medan andra vill avnjuta en god kaffe i skogen och komma ifrån snabbkaffet.
Kokkaffe sägs bevara flertalet aromer i jämförelse med bryggkaffe från en vanlig filterbryggare. Enligt experterna ska den ideala temperaturen för kaffe ligga på 92-96 grader, att det är där det frigörs som mest aromer - så trots namnet vill vi inte att kaffet ska koka, utan endast sjuda upp. När det bubblat upp tas det bort från värmekällan så att det får sjunka ner igen.
För att koka kaffe krävs - oavsett om du är hemma eller i skogen - grovmalet kaffe. Det ska vara något grövre än vanligt bryggkaffe. Du behöver även färskt vatten och en kaffekanna eller kastrull.
Kaffe görs på malda kaffebönor, och det är främst malningsgraden som skiljer kok- och bryggkaffe åt. Bryggkaffe är finmalet eftersom det är anpassat för filtrering i kaffekokare, medan kokkaffe är betydligt grövre och därmed anpassat för att kokas i en kaffepanna.
Bönorna mals smidigt hemma med hjälp av en kaffekvarn. Du kan också köpa färdigmalet kokkaffe.
Malningsgraden och den personliga smaken påverkar hur stor mängd kaffe du bör dosera i ditt kokkaffe. Nedan tabell ger dock en bra grund att stå på. Använd gärna rågade mått när du mäter upp kaffet.
Förutom tekniken när du kokar kaffe spelar förstås valet av kaffebönor in när det kommer till slutresultatet. Vill du ha riktigt gott kokkaffe bör du med andra ord välja bra kaffebönor. Smaken är dock som baken, delad, och därmed kan du behöva prova dig fram innan du finner just din favorit.
Börja gärna med att testa Arvid Nordquists olika kaffebönor, varumärkets olika sorter utgör populära val bland proffsen. Vill du ha mörkrostat rekommenderar många även Lemmelkaffe.
En riktig kokkaffenörd visar upp sitt intresse för konsten året om. Vintertid kan du stoltsera med en fräck mössa från Lemmel.
Sommartid är det för varmt för att gå runt i mössa, och då kan du istället välja en keps som tydligt signalerar hur dedikerad du är. Lemmel har förstås en sådan också.
Retrokannor finns i många olika utföranden; emalj, stål och aluminium. En kaffepanna för kokkaffe bör ha isolerat handtag så att du inte bränner dig, samt en relativt stor öppning. Att öppningen inte bör vara för liten beror på att du vill kunna se om kaffet är på väg att börja sjuda, och för att den ska vara enkel att rengöra. Vi har valt ut några av de som vi tycker bäst om.
Denna spiskittel från Le Creuset är ett stiligt alternativ för dig som vill koka té eller kaffe på spisen. Finns i flera färger.
Muurikka är ett känt namn i friluftskretsar. De tillverkar den här populära kaffepannan som även finns i en mindre variant.
Spiskittel på 0,9 l från Ibili. Den genomgående runda formen gör att den sticker ut på köksbänken.
Populär modell som fungerar både över lägerelden och hemma på spisen. Den rymmer hela 2,5 liter.
En lite större panna i klassisk design, gjord av rostfritt stål. Rymmer 3 liter.
Denna 0,9 liter stora kaffepanna är gjord av aluminium och har en snyggt borstad stil. Perfekt för campingturen.
Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.