Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Guide: Så gör du perfekt kokkaffe

Uppdaterad 11 februari 2020

Är du kaffesugen? I denna guiden lär du dig hur du kokar kokkaffe hemma på spisen i en kastrull, samt utomhus över en öppen eld. Du får även tips på dosering för en person och upp till ett dussin personer.

Det finns olika varianter på hur man kokar kaffe, några ser det som en konstform som kräver sin ritual medan andra vill avnjuta en god kaffe i skogen och komma ifrån snabbkaffet.

Hur som helst så sägs det att genom att koka sitt kaffe bevaras flertalet aromer som man går miste om i en vanlig filterbryggare. Experterna säger att den ideala temperaturen för kaffe ligger på 92-96 grader, att det är där det frigörs som mest aromer - så trots namnet vill vi inte att kaffet ska koka, utan endast sjuda upp. När det bubblat upp tas det bort från värmekällan så att det får sjunka ner igen.

Så kokar du kaffe - steg för steg

För att koka kaffe krävs - oavsett om du är hemma eller i skogen - grovmalet kaffe. Det ska vara något grövre än vanligt bryggkaffe. Du behöver även färskt vatten och en kaffekanna eller kastrull.

rod-kaffekopp-pa-kaffebonor

Koka kaffe i kastrull hemma på spisen

 1. Kaffebönor. Börja med att mala kaffebönorna grovt, alternativt köp färdigmalet kokkaffe i affären.
 2. Kokkaffe dosering. Dosera ett kaffemått per 1,5 dl vatten, lägg i kaffet i kaffekannan.
 3. Koka. Koka upp vattnet separat i en kastrull på spisen eller i en vattenkokare.
 4. Låt vila. Börja sedan med att låta kaffet blomma genom att bara hälla i lite vatten i kaffekannan så att det precis täcker kaffet. Låt stå under ca 30 sekunder för att sedan hälla i resterande vatten. Häll noggrant i en stril i mitten av kaffekannan tills vattnet är slut.
 5. Klarna kaffet. När det har vilat ca 2 minuter så du rör runt i kaffekannan så att kaffet börjar sjunka till botten. Nu är det dags att klarna kaffet, det vill säga tillsätta lite kallt vatten som gör att sumpen sjunker till botten och kaffet klarnar. Tillsätt ¾ dl kallt vatten genom pipen på kannan och låt kaffet vila ytterligare 2 minuter.
 6. Häll försiktigt. Nu är det dags att servera kaffet. Häll upp kaffet långsamt så inte sumpen följer med

kokkaffe-over-oppen-eld

Koka kaffe utomhus över öppen eld

 1. Bönor. Mal kaffebönor, eller köp färdigmalet kokkaffe i butik.
 2. Dosering. Dosera kaffet med ett kaffemått per 1,5 dl vatten. Häll först i vattnet i kannan och lägg sedan i kaffet.
 3. Kaffepanna öppen eld. Placera kaffekannan över elden/glöden. Här gäller det att övervaka processen då det snabbt kan koka över. Lyft på locket lite då och då för att se hur nära kaffet är att koka. Vi vill att kaffet ska sjuda upp men inte koka då det bildas garvsyror i kaffet när det får koka för mycket vilket gör det beskt.
 4. Invänta rätt ögonblick. Du kan se att det börjar sjuda när allt kaffe börjar kräma sig och det bubblar lite i kanterna, allt kaffe ska bubbla när det sjuder upp. Här gäller det att passa kaffet så det inte kokar över. Lyft upp kannan precis när det bubblat upp ordentligt och håll den vid sidan tills det lagt sig något. Ställ sedan tillbaka kannan och låt det sjuda upp ytterligare en gång.
 5. Sumpen. Ställ nu kannan åt sidan, rör om lite och låt sumpen sjunka till botten. Klarna kaffet med lite kallt vatten ca ¾ dl som du häller ner genom pipen. Varför vi häller genom pipen är för att få bort eventuell sump som fastnat under uppkoket.

Skillnad på kokkaffe och bryggkaffe

Kaffe görs på malda kaffebönor, och det är främst malningsgraden som skiljer kok- och bryggkaffe åt. Bryggkaffe är finmalet eftersom det är anpassat för filtrering i kaffekokare, medan kokkaffe är betydligt grövre och därmed anpassat för att kokas i en kaffepanna.

Bönorna mals smidigt hemma med hjälp av en kaffekvarn. Du kan också köpa färdigmalet kokkaffe.

Dosering kokkaffe

Malningsgraden och den personliga smaken påverkar hur stor mängd kaffe du bör dosera i ditt kokkaffe. Nedan tabell ger dock en bra grund att stå på. Använd gärna rågade mått när du mäter upp kaffet.

 • 1,5 dl vatten / 1 kaffemått / 1 person
 • 3 dl vatten / 2 kaffemått / 2 personer
 • 6 dl vatten / 4 kaffemått / 4 personer
 • 1,5 liter vatten / 11 kaffemått / 8-10 personer
 • 2 liter vatten / 14 kaffemått / 10-13 personer

Morkrostat-Lemmelkaffe

Bästa kokkaffet

Förutom tekniken när du kokar kaffe spelar förstås valet av kaffebönor in när det kommer till slutresultatet. Vill du ha riktigt gott kokkaffe bör du med andra ord välja bra kaffebönor. Smaken är dock som baken, delad, och därmed kan du behöva prova dig fram innan du finner just din favorit.

Börja gärna med att testa Arvid Nordquists olika kaffebönor, varumärkets olika sorter utgör populära val bland proffsen. Vill du ha mörkrostat rekommenderar många även Lemmelkaffe.

Kaffe med stil

En riktig kokkaffenörd visar upp sitt intresse för konsten året om. Vintertid kan du stoltsera med en fräck mössa från Lemmel.

Rod-mossa-fran-Lemmel-med-text-kokkaffe

Sommartid är det för varmt för att gå runt i mössa, och då kan du istället välja en keps som tydligt signalerar hur dedikerad du är. Lemmel har förstås en sådan också.

svart-truckerkeps-fran-lvel-med-text-kokkaffe

7 bra kaffepannor för kokkaffe

En kaffepanna för kokkaffe bör ha isolerat handtag så att du inte bränner dig, samt en relativt stor öppning. Att öppningen inte bör vara för liten beror på att du vill kunna se om kaffet är på väg att börja sjuda, och för att den ska vara enkel att rengöra.

Nordkök Dagny 1L

Snygga, smidiga Dagny

Kaffepanna av rostfritt stål med induktionsbotten. En praktisk modell eftersom den har både isolerat handtag och visselfunktion.

Le Creuset Kone 1.6L

Designmodell med vissla

Denna spiskittel från Le Creuset är ett stiligt alternativ för dig som vill koka té eller kaffe på spisen. Finns i flera färger.

Muurikka 812930N

Muurikka för proffsen

Muurikka är ett känt namn i friluftskretsar. De tillverkar den här populära kaffepannan som även finns i en mindre variant.

Ibili 610109

Rund formgivning

Spiskittel på 0,9 l från Ibili. Den genomgående runda formen gör att den sticker ut på köksbänken.

Espegard Kaffepanna 2.5 L

Espegard 2,5 l

Populär modell som fungerar både över lägerelden och hemma på spisen. Den rymmer hela 2,5 liter.

Härkila - Tekanna 3 L

Stor kaffepanna för flera gäster

En lite större panna i klassisk design, gjord av rostfritt stål. Rymmer 3 liter.

Primus LiTech 0.9L

Primus LiTech

Denna 0,9 liter stora kaffepanna är gjord av aluminium och har en snyggt borstad stil. Perfekt för campingturen.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!