Uppdaterad 3 mars 2020

Gör din egen handsprit

Som en följd av COVID-19, coronaviruset som snabbt fått spridning världen över, råder nu en global brist på handsprit. I denna guide reder vi ut begreppen kring olika sorters desinfektionsmedel, och påminner om att vanlig handtvätt med tvål och vatten fortfarande är ett av de bästa sätten att skydda sig mot virusinfektioner.

Gör din egen handsprit

Hur funkar handsprit?

Att hålla god handhygien genom att tvätta händerna noga med vatten och tvål är mycket effektivt. Man ska också undvika att röra vid ansiktet, framför allt näsa, mun och ögon, om man nyligen varit i kontakt med andra människor - i synnerhet om de uppvisar symptom - eller rört sig i folksamlingar. Befinner man sig på resande fot eller vill kunna tvätta händerna utan att ha tillgång till vatten och tvål så är handsprit ett bra komplement.

Handsprit får sin effekt genom att innehålla minst 60% alkohol, som i sin tur tar död på de flesta bakterier, virus och många andra sorters mikroorganismer genom att förstöra deras cellmembran.

Så gör du din egen handsprit

Att blanda sin egen handsprit är inget nytt påhitt, och är något man enkelt kan göra själv hemma - som tidigare rapporterats av bland andra Allehanda. Alla ingredienser som behövs går att köpa på apotek och närmsta bensinstation.

Kemetyl T-Röd 1L

Steg 1

T-röd är den första ingrediensen som behövs för att du ska kunna blanda ihop din egen handsprit. Följ recepten nedan och bland T-röd med rätt mängd vatten.

Lägsta pris hos

Logotyp
49 kr
Jämför alla priser
APL Glycerol 300ml

Steg 2

Blanda i rätt mängd glycerol i den ihoprörda mixen av vatten och T-röd.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Zone Denmark Nova One (R361056)

Steg 3

För att din hemmagjorda handsprit ska få en lång hållbarhet är det viktigt att förvara den i en väl försluten förpackning. Använda gärna pumpflaskor, för att enklare kunna dosera handspriten.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Recept på handsprit

För en liten blandning på 50 cl, lagom att ha med sig i ryggsäcken eller fickan, blandar man ihop följande ingredienser:

 • 35 cl t-röd
 • 15 cl vatten
 • 1 cl glycerol

För dig som vill röra i ordning ett större lager handsprit så blandar du ihop 1 liter handdesinfektion enligt följande recept:

 • 8 dl t-röd
 • 2 dl vatten
 • 1 msk glycerol

Vad är handsprit?

Desinfektionsmedel, som är det kliniskt korrekta namnet på den typen av produkter som handsprit tillhör, är medel som dödar mikroorganismer som virus och bakterier. Det finns i flera olika former av desinfektionsmedel, som enligt Kemikalieinspektionen kan grupperas i biocider, läkemedel (exempelvis sårrengöring), medicintekniska produkter (exempelvis linsvätska) och kosmetiska produkter (exempelvis våtservetter, både vanliga och antibakteriella).

De desinfektionsmedel som räknas till gruppen biocider kan delas upp i två huvudsakliga undergrupper:

 • Ytdesinfektion: Medel som inte är tänkta att komma i direkt kontakt med människor, men som kan användas för att desinficera större ytor, såsom golv, väggar, dörrhandtag och annat som man misstänker eller vet har berörts av andra, potentiella smittbärare.

 • Handdesinfektion: Medel som är tillverkade och godkända för att användas direkt på huden eller i hårbotten, och som fungerar som en hygienprodukt för människor.

Så använder man handsprit på rätt sätt

 1. 3-4 ml handsprit per användning är många tillverkares rekommenderade dos
 2. Gnid in händerna tills de är helt blöta
 3. Handspriten ska appliceras under minst 30 sekunder
 4. Fortsätt gnida in händerna tills handspriten har torkat in helt

Vad är skillnaderna på olika sorters handsprit?

DAX Handdesinfektion är ett populärt märke på handsprit. Den finns i flera olika varianter, varav de flesta säljs både på stor pumpflaska och i mindre förpackningar, lagom i storlek att ha i handväskan eller i fickan. All information nedan kommer från KiiltoClean A/S, tillverkaren av DAX Desinfektionsmedel.

2019-nCoV är ett höljeförsett virus och för att avdöda dessa krävs ett desinfektionsmedel med bevisad effekt mot just höljeförsedda virus.

Citatet ovan är svar på frågan om handsprit hjälper mot coronaviruset. Tillverkaren av DAX Desinfektion listar även vilka produkter i deras sortiment som har en dokumenterad effekt på COVID-19.

Dax Alcogel 85 600ml

Dax Alcogel 85

DAX Alcogel är en gel används som desinfektion av händer. Produkten är etanolbaserad och har en alkoholhalt på 85 vol%. Dax Alcogel 85 innehåller glycerin som återfuktar huden. Den är effektiv mot bakterier och många typer av virus, även influensavirus:

 • Murine Norovirus 30 sek
 • Human Rotavirus 15 sek
 • Influensa A 1 min
 • Bovine viral diarrhea(BVDV) 30 sek (surrogate of HCV)
 • Vaccinia virus 30 sek

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Dax Clinical Handdesinfektion 600ml

Dax Clinical Handdesinfektion

DAX Clinical Handdesinfektion är en hygienisk, flytande handdesinfektion i vätskeform. Produkten är etanolbaserad och har en alkoholhalt på 75 vol%. Den innehåller två olika återfuktande ämnen och är effektiv mot bakterier, jästsvamp, mykobakterier och många typer av virus:

 • Murine Norovirus 30 sek
 • Adenovirus 30 sek
 • Human Rotavirus 30 sek
 • Limited spectrum virucidal activity 30 sek

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Dax IPA Handdesinfektion 600ml

Dax IPA Handdesinfektion

DAX IPA Handdesinfektion är en hygienisk, flytande handdesinfektion som består av 75 vol% isopropylalkohol och innehåller glycerin som återfuktar huden. Produkten är avsedd för desinfektion av händer och är effektiv mot bakterier och vissa virus:

 • Vaccinia virus Ankara 30 sek
 • Virucidal activity against enveloped viruses

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Fler tips och råd för att skydda dig mot smitta

För att det ska vara enklare för dig att hitta bra innehåll på temat smittskydd har vi skapat en samlingssida för allt innehåll som vi tar fram. Sidan uppdateras löpande och här sammanställer vi guider och tips som vi hoppas ska kunna vara till hjälp i dessa influensatider.

Läs fler guider och tips

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.