1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Guide: Vad är C-vitamin och vad är det bra för?

Hanna Rönnqvist

Att C-vitamin är nyttigt har nog de flesta hört, men vad är egentligen vår mest kända vitamin? Vad gör Vitamin C i kroppen, och hur fungerar ett vitamin C-serum på huden?

Vad är C-vitamin?

C-vitamin är en vattenlöslig vitamin som fungerar som antioxidant. Den är bland annat viktig för att bygga upp kollagen, bindväv och benvävnad i kroppen och hjälper även till att bättre ta upp järn från maten.

Hur får man i sig C-vitamin?

Människor kan till skillnad från de flesta djur inte själva bilda C-vitamin, och måste alltså få i sig det via kosten. Det finns C-vitamin i de allra flesta grönsaker, bär och framför allt i citrusfrukter. Du behöver heller inte äta särskilt mycket av dessa livsmedel för att få i dig ditt dagliga behov – en stor apelsin, en tredjedels paprika eller tre brysselkål räcker, enligt Livsmedelsverket.

Frukt, bär och smoothie

Det kan vara värt att tänka på att C-vitamin är väldigt känsligt för värme, så om maten hålls varm en längre tid bryts mycket av C-vitaminet ned. För att behålla så mycket som möjligt av näringsämnen som C-vitamin ska maten hettas upp en kort tid, med lite vätska och vid låg temperatur. Därför finns mer näringsämnen kvar vid ångkokning och uppvärmning i mikrovågsugn, än när man kokar eller steker maten.

C-vitamin finns även i formen askorbinsyra, E300, som är en vanlig tillsats i olika livsmedel på grund av sina antioxiderande egenskaper.

Hur mycket C-vitamin behöver man?

En vuxen människa behöver äta ungefär 75 mg C-vitamin om dagen – gravida (85 mg) och ammande (100 mg) behöver äta lite mer.

Livsmedelsverket skriver att det inte finns något som tyder på att höga intag av C-vitamin (>1000 mg) skulle kunna leda till några allvarliga skador, såsom skador på foster i magen eller cancer. Det kan dock orsaka diarréer och möjligen också ge upphov till njursten hos känsliga personer. Eftersom det är ganska lätt att få i sig C-vitamin via kosten behöver man ytterst sällan äta kosttillskott med C-vitamin, men om du behöver det finns det många olika varianter.

Brist på C-vitamin

Det är i dagens Norden ytterst ovanligt med C-vitaminbrist, och om det uppstår är det associerat med ytterst ensidig kosthållning. En lätt brist kan ge trötthet, upplevd svaghet och irritation. Allvarligare brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg, en sjukdom som de flesta kanske främst associerar med 1400- till 1700-talets långa sjöfartsresor, och som ger symtom som inflammationer i tandköttet, sämre läkning och känslighet för infektioner. Man märkte tidigt vad som hjälpte mot skörbjugg (bland annat citron och kål), men visste inte alls varför, förrän vitaminerna upptäcktes under 1800-talet.

Så se till att få i dig någon grönsak, frukt eller lite bär varje dag.

Hudvård

C-vitamin i hudvård

Eftersom C-vitamin är en kraftfull antioxidant kan den även effektivt användas inom hudvård för att

  • behandla och förhindra hudens åldrande genom att skydda från solskador, särskilt i kombination med E-vitamin som i studier har visat sig kraftigt förstärka den skyddande effekten av C-vitamin
  • aktivera produktionen av kollagen i huden, det fiberprotein som ger huden styrka och spänst
  • behandla hyperpigmenteringar – fläckar på huden orsakade av solljus – gärna i kombination med andra uppljusande ämnen som lakrits
  • förhindra inflammationer i huden genom att hämma bildandet av en inflammatoriska ämnen vilket gör att den kan ha positiv effekt mot akne och rosacea, och kan även förhindra hyperpigmentering efter läkningen.

Däremot är C-vitamin väldigt instabil och kan vara svårt att anpassa så att en lämplig dos tas upp av huden. T.ex. bryts den ned av UV-ljus, vilket ställer höga krav på både produktformulering och förpackningarnas design. Men i rätt dosering och hantering är C-vitamin en fantastisk aktiv ingrediens i hudvårdsrutinen för den som vill motverka solskador, förlorad elasticitet och inflammationer i huden.

Kolla gärna in vårt stora utbud av hudvård med C-vitamin.

C-vitamin serum

ACO Glow Booster Vitamin C Serum 30ml

ACO Glow Booster Vitamin C Serum

Ett återfuktande och lätt peelande C-vitaminserum med en kombination av hyaluronsyra, vitamin C och papain ger en långvarig lyster. Fungerar med alla hudtyper och kan användas både morgon och kväll.

Jämför alla priser
Medik8 C-Tetra Cream 50ml

Medic8 C-tetra cream

En återfuktande 24-timmarskräm med aktivt C-vitamin, vitamin E, hyaluronsyra och glycerin som både återfuktar och vårdar. Denna kräm är silikonfri och doftar lätt av citrus från citrusoljan i ingredienslistan.

Lumene Valo Lightglow Boost Essence 30ml

Lumene Valo Lightglow Boost Essence

Otroligt populärt och prisvärt ansiktsserum med C-vitamin och återfuktande hyaluronsyra. Ger ett långvarigt glow samtidigt som det skyddar huden med hjälp av antioxidanten C-vitamin.

The Ordinary Vitamin C Suspension 30% in Silicone 30ml

The Ordinary Vitamin C Suspension 30% in Silicone

Ett utslätande antiage-serum med aktivt C-vitamin och fuktighetbevarande silikon som har en utslätande effekt. Den här produkten innehåller inget vatten men låser effektivt in fukten, så se till att applicera den på väl återfuktad hud, eller blandad med en fuktighetsbevarande kräm.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss