Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Guide: Billiga och bra roddmaskiner

Profilbild
Uppdaterad 15 januari 2020

En roddmaskin ger bra träning för både överkropp, armar och lår. Liksom många andra typer av träningsmaskiner finns roddmaskiner i flera olika prisklasser. I den här guiden har vi valt att fokusera på roddmaskiner i en billigare prisklass från märken såsom Kayoba och Master Fitness, snarare än dyrare modeller såsom Casall R300 och Waterrower, eller från märket Concept 2.

Återförsäljare av billiga roddmaskiner finns det gott om. På Jula, exempelvis, finns flera olika träningsredskap, såsom skivstång och träningscykel. Tidigare kunde du köpa en roddmaskin även på Rusta, men de säljer inte längre träningsmaskiner. Roddmaskiner har med sitt tämligen kompakta format en fördel gentemot billiga hemmagym, som i regel är mer skrymmande.

Skillnaden mellan billiga och dyra roddmaskiner

Även om modellerna i det här testet är billigare än många andra modeller så är det på intet sätt gratis, och för att du inte ska råka köpa en modell som du inte är nöjd med är det viktigt att du provar den modell du har tänkt dig innan. Specifikationer säger en del om en roddmaskin, men de berättar inte nödvändigtvis om den passar för just dig. Det går förvisso att läsa ett test på en billig roddmaskin, men personlig upplevelse är allra viktigast i slutändan. Nedan följer aspekter saker som är viktiga att tänka på inför ditt köp.

Glidyta

Glidyta är den längd som sitsen kan glida på ramen. Var noga med att förvissa dig om att den inte är för kort. Då många billiga roddmaskiner är kompaktare än dyrare motsvarigheter så är ibland också glidytan kortare. Är den för kort så förtas effektiviteten i träningen då du inte kan utföra en fullständig roddrörelse.

Motstånd

Det finns olika typer av motstånd; magnetiskt, luftmotstånd eller vattenbaserat motstånd, samt en kombination av de två sistnämnda. Det förstnämnda är det vanligaste bland billiga modeller av roddmaskin, och det ger inte samma känsla som de andra två typerna. Magnetiskt motstånd gör att roddmaskinen kanske är bättre för att bygga muskler än för konditionsträning. Detta gör att det är viktigt att du väger in motståndstypen i ditt köp.

Träningsdatorn

Inte helt otippat så är generellt sett träningsdatorerna på billiga modeller inte lika avancerade som på dyrare motsvarigheter. Det är också vanligt att billiga träningsdatorer är inexakta på vissa värden, såsom hastighet och distans.

Teknik

När man använder en träningsmaskin så är det extremt viktigt att du använder rätt teknik för att undvika skador. Vikten av att lära sig en korrekt roddteknik gör träning med roddmaskin lite mer komplext än andra konditionsmaskiner. Det finns dock ett flertal videoklipp och beskrivningar som ger dig hjälp på traven, exempelvis detta. För att maskinen ska göra bästa möjliga nytta för kroppen är det viktigt att du läser på.


Master Fitness R610

Motståndstyp: Magnetiskt Motståndsnivåer: 8 Vikt svänghjul: 7 kg Totalvikt: 28 kg Maximal belastning: 110 kg Mått (LxBxH): 202x53x67 cm

Master Fitness R610

Motståndet är magnetiskt och går att ställa in i åtta olika nivåer. Precis som på många andra modeller görs detta genom ett vred framtill på maskinen. På den högsta inställningen är motståndet mer än tillräckligt för även den vältränade användaren.

Displayen på maskinen kan visa flera olika typer av information; passerad tid, antal drag, totalt antal drag och förbrända kalorier. Det totala antalet drag räknas från när batterierna sätts i träningsdatorn och räknas ihop alla träningstillfällen. Denna kan nollställas om så önskas. Det finns även en inställning på datorn som heter “Scan” som roterar bland alla dessa informationstyper och visar varje siffra i sex sekunder innan den byter till nästa.

Monteringsanvisningen i manualen kan bedömas vara tydlig, med bilder och steg-för-steg-instruktioner för varje moment. I övrigt är manualen sparsmakad, men ovan nämnda funktioner på träningsdatorn är också det enda (utöver montaget) som kräver en mer ingående förklaring.

Ramen som sitsen är monterad på är tillverkad av aluminium, vilket bidrar till att hålla maskinens vikt nere. Glidskenan har också en bra längd, i synnerhet för en roddmaskin i den här prisklassen. Fotplattorna är rörliga, men tyvärr går inte fotbandet att justera, vilket kan vara ett minus om man har något större fötter.

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com
Bästa pris hos: CDON.com


inSPORTline Amazonia

Motståndstyp: Magnetiskt Motståndsnivåer: 5 Vikt svänghjul: 8 kg Totalvikt: 22 kg Maximal belastning: 120 kg Mått (LxBxH): 118x28x47 cm

inSPORTline Amazonia

Vid första anblick kan inSPORTline Amazonia framstå som en robust maskin som bör stå stadigt på golvet tack vare bastant stålram. I praktiken är det dock en väldigt vinglig maskin, vilket blir mer påtagligt om man tar i ordentligt. Den kommer inte välta, men det går inte att undgå att märka att den kränger.

Om man kan bortse från den detaljen så är det här på det stora hela en prisvärd modell som presterar fullt tillräckligt för de allra flesta. Motståndet är “bara” ställbart i fem nivåer, men känns ändå väldigt rejält. Handtaget har praktiskt nog inbyggda pulsmätare, så att du kan se din puls direkt i träningsdatorn. Denna är dock inte alltid så exakt.

Displayen på träningsdatorn är inte den största, men siffrorna är ändå tillräckligt stora för att du ska kunna se dem under träning. Tyvärr är inte displayen bakgrundsbelyst, så det krävs att rummet är någorlunda upplyst för att du ska kunna läsa av informationen. Det finns även en liten extra display på handtaget där du till exempel kan se antal drag, men denna är något svår att se medan man ror.

I manualen får du detaljerade monteringsanvisningar som de allra flesta bör kunna följa utan större problem. Du får dessutom förslag på uppvärmningsövningar du kan göra innan träningspasset, och manualen visar också hur du ska göra när du använder maskinen, vilket kan vara praktiskt om du är nybörjare med roddmaskiner.


Kayoba

Motståndstyp: Magnetiskt Motståndsnivåer: 8 Vikt svänghjul: 7 kg Totalvikt: 24,2 kg Maximal belastning: 120 kg Mått (LxBxH): 178x49x46 cm

Kayoba

Kayoba är ett märke som säljs på Jula som inkluderar både roddmaskiner, löpband och crosstrainers. Svänghjulet på den här roddmaskinen väger “bara” 7 kg, jämfört med vissa andra modeller i den här prisklassen som har ett svänghjul på 8 kg. 7 kg är dock i sig inte en dålig siffra, och ett svänghjul med den vikten bör ändå vara tillräckligt för de allra flesta.

Träningsdatorn fungerar på ett snarlikt sätt som vissa andra modeller av roddmaskin. Displayen kan visa några olika typer av information; avverkad tid, antal drag under nuvarande träningspass, totalt antal drag, förbrända kalorier och drag per minut. Den kan även rotera bland alla dessa automatiskt.

Du behöver aldrig tänka på att stänga av datorn när du är klar, eftersom den stänger av sig automatiskt efter fyra minuters inaktivitet. På samma sätt startar den automatiskt när du börjar ro, men du kan även starta träningsdatorn manuellt med ett knapptryck innan du börjar.

Om du vill underlätta förvaringen lite så går maskinen att fälla ihop (detta är något den har gemensamt med ett antal andra modeller av roddmaskin). Den har dock inga transporthjul, så om du har tänkt att kunna flytta på den så är det här kanske inte en helt optimal modell. Den här modellen från Jula har för övrigt ett motstånd som regleras med magneter och förvaring underlättas av att den är fällbar.


Titan Life R10

Motståndstyp: Rem Motståndsnivåer: 3 Vikt svänghjul: Ingen uppgift Totalvikt: 14,3 kg Maximal belastning: 110 kg Mått (LxBxH): 195x43,5x65 cm

Titan Life R10

En anledning till att du tänker dig att du ska köpa en billig modell av roddmaskin istället för en dyrare kan vara att du bara behöver lättare träning och därför anser att du inte behöver ha en dyr, avancerad modell. Om så är fallet så kan Titan Life R10 vara precis rätt roddmaskin för dig.

Den här modellen är väldigt enkel i sitt utförande, men är också väldigt kompakt och tar lite plats. Maskinens utformning gör att den är lämpligare för rehab snarare än tyngre träning. Den kan också vara bra för äldre personer.

Kort sagt är det en bra maskin för dig som bara behöver komma igång och röra dig. Det är en lämplig modell att börja med som ger en bra grund. Med det sagt får den ändå anses vara prisvärd om man ser till vilka funktioner man får. Du kan till exempel ställa maskinen upp och använda den för att träna armar och axlar, så den fungerar inte bara som roddmaskin.

Som med många andra billiga träningsmaskiner är träningsdatorn väldigt enkel, men du kan ändå se hur många kalorier du har förbränt under träningen. Trots den avskalade designen står ändå maskinen stadigt på golvet, du bör dock ha i åtanke att högsta användarvikt är 100 kg, så personer som ligger nära den vikten och som försöker köra lite hårdare med den här roddmaskinen kanske inte får en så bra upplevelse.


Abilica QuickRower

Motståndstyp: Magnetiskt Motståndsnivåer: 8 Vikt svänghjul: 4 kg Totalvikt: 35 kg Maximal belastning: 110 kg Mått (LxBxH): 180x51x73 cm

Abilica QuickRower

Abilica QuickRower är en billig roddmaskin som ändå har en hel del funktioner som gör att den kan betraktas som väldigt prisvärd. Trots sitt låga pris är det ändå vissa återförsäljare som räknar den som en medelklassmodell snarare än budgetmodell just på grund av dess goda funktionalitet.

Det är till exempel en väldigt tyst roddmaskin, så den är väl värd att överväga om det är viktigt att ljudet från maskinen inte stör husfriden alltför mycket. Den är också väldigt enkel att fälla ihop och stuva undan, så du behöver inte göra någon permanent uppoffring av golvyta.

Maskinens träningsdator är behändigt placerad mitt på maskinen och den har en stor, tydlig display. Liksom många andra maskiner i den här prisklassen är den dock inte bakbelyst, vilket kräver att rummet är upplyst för att du ska kunna läsa informationen du får.

Det är en tämligen kompakt maskin, men den står ändå stadigt på golvet och sitsen är bekväm. Om du är längre än 180 cm bör du kanske prova den här maskinen först innan du köper den, då du eventuellt kan uppleva att draglängden blir något kort.


Hammer Cobra XTR

Motståndstyp: Magnetiskt Motståndsnivåer: Ingen uppgift Vikt svänghjul: 5 kg Totalvikt: 37 kg Maximal belastning: 120 kg Mått (LxBxH):** 235x54x58 cm

Hammer Cobra XTR

Liksom vissa andra modeller i den här guiden är det här en budgetmodell som av vissa räknas om en mellanklassmodell baserat på dess egenskaper. Du får en ergonomiskt utformad sits som är utrustad med kullager för att glida mjukare över aluminiumskenan.

Apropå glidskenan så kan den fällas upp för att spara plats när maskinen inte används. Träningsdatorn är lätt att använda, och den är användarvänlig på det sättet att det inte finns alltför många alternativ att välja mellan, så du behöver aldrig navigera mellan en uppsjö av alternativ och undermenyer.

Du använder också träningsdatorn för att ställa in motståndet, till skillnad från vissa andra modeller då man gör det genom att vrida på ett fysiskt vred någonstans på maskinen. Huruvida detta är bättre eller sämre är såklart en smaksak, men själva proceduren är väldigt smidig.

Detta är en maskin som i högsta grad kan ge dig en fullgod träningsupplevelse. Den klarar av en användarvikt på hela 120 kg och står stadigt på golvet med en vikt på 37 kg, så även om du ror i lite högre tempo så borde du inte känna alltför mycket svajighet i maskinen.


Titan Life R65

Motståndstyp: Luft och magnetiskt Motståndsnivåer: Ingen uppgift Vikt svänghjul: Ingen uppgift Totalvikt: 33 kg Maximal belastning: 130 kg Mått (LxBxH): 211x49x87 cm

Titan Life R65

Jämfört med den enklare Titan Life R10, som vi skriver om ovan, så är det här en helt annan typ av maskin. Medan Titan Life R10 är lämpligast som rehabmaskin är det här en fullfjädrad träningsmaskin som låter dig jobba ordentligt hårt.

Det här är en väldigt användarvänlig maskin som bör fungera för de allra flesta, och den har dessutom en snygg, svart design. En sak som gör den användarvänlig är träningsdatorn, som har en stor, tydlig display. Träningsdatorn är dessutom monterad på ett sådant sätt att den kan justeras i höjdled, så oavsett hur lång du är så finns det en inställning för dig.

Motståndet i den här roddmaskinen är en kombination av luft- och magnetmotstånd. Detta ger en helt annan känsla än ett enbart magnetiskt motstånd, och motståndet är fullt tillräckligt även för tyngre användare, exempelvis i samband med intervallträning. Apropå tyngd så har maskinen en hög viktgräns på 130 kg.

För den ljudkänslige kan det vara användbart att känna till att den här maskinen har ett väldigt tyst glid. Glidskenan använder dubbla legeringar, vilket minskar friktionen och gör att sitsen glider tystare än på vissa andra modeller.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!