Uppdaterad  

Bästa Amazon Kindle läsplattorna 2020

Tobias Jacobsson

Med en Amazon Kindle läsplatta kan du både läsa och lyssna på e-böcker var och när du vill. Här listar vi de fyra bästa läsplattorna från Amazons eget succémärke Kindle – för både vuxna och barn.

Bästa Amazon Kindle läsplattorna 2020

Att läsa böcker är ett avkopplande och roligt tidsfördriv. Med en läsplatta, eller e-boksläsare som de också kallas, behöver du inte släpa runt på tunga böcker i väskan. En läsplatta rymmer mängder med böcker i en praktisk, slimmad förpackning. Din läsplatta tar liten plats i väskan eller ryggsäcken så att du kan ta med den överallt och läsa på tåget, bussen, när du motionscyklar på gymmet eller i soffan eller sängen. Eftersom läsplattan oftast väger mindre jämfört en inbunden bok är den lättare att hålla i om du föredrar att ligga ner och läsa.

Amazon Kindle har dessutom den praktiska funktionen att du kan markera ett ord och då få upp en förklaring över vad ordet betyder. Det gör att du inte behöver avbryta din läsning för att googla betydelsen av ett svårt ord.

Så väljer du bästa Kindle-modellen för dig

Innan du slår till finns det tre saker som du bör fråga dig:

  • Skärmens storlek och ljuskälla

Fundera på vilken skärmstorlek som du tycker är mest bekväm att läsa på. Tänk på att en större skärm gör att läsplattan tar mer plats om du ska bära med dig den i till exempel en väska. Alla tre Kindle-modeller har E Ink Carta teknologi i sina skärmar, en teknik som strävar efter att imitera utseendet på ett tryckt papper. E-ink innebär att skärmen inte sänder ut ljus, som på en mobiltelefon, utan i stället reflekterar ljuset från omgivningen. Om du vill kunna läsa i ett nedsläckt rum får du hjälp av skärmens inbyggda ljus. Amazon Kindles tre läsplattor har inbyggd LED-belysning som är olika stark beroende på vilken modell du köper. Därför är det även bra att fråga dig hur mycket inbyggd belysning du kommer ha behov av när du använder din läsplatta.

  • Lagringsutrymme

Att lagra en e-bok på en läsplatta kräver inte så mycket utrymme. Men om du vill kunna lyssna på ljudböcker är det bra att titta närmare på läsplattans lagringsutrymme. En läsplatta med 8GB lagringsutrymme kan till exempel lagra tusentals e-böcker och fler än 35 ljudböcker, medan en läsplatta med 32GB rymmer långt fler ljudböcker.

  • Priset

Kostnaden för läsplattan är givetvis en viktig faktor. Fråga dig hur ofta du kommer att använda läsplattan? Om du ställer höga krav på din läsplatta vad gäller prestanda och vill ha en större skärm med högre upplösning får du räkna med att betala mer. Planerar du att ta med din läsplatta på semestern och läsa medan du ligger vid poolen eller på stranden är det bra att välja en läsplatta som är vattentät. Två av Amazon Kindles läsplattor är vattentäta, men den funktionen gör att priset blir högre.

1. Kindle Paperwhite

Den fjärde generationen av Kindle Paperwhite är en storsäljare och den tunnaste och lättaste modellen hittills. Skärmen är sex tum stor, har inbyggt bakgrundsljus (5 LEDs) och en upplösning som ger en behaglig läsupplevelse även i starkt solljus. Läsplattan är även vattentät så att du kan använda den på stranden, vid poolen eller i badet.

Kindle-Paperwhite

Kan kopplas ihop med wifi och bluetooth

Välj mellan två lagringsutrymmen: 8 GB eller 32 GB – det större lagringsutrymmet passar dig som föredrar att lyssna på ljudböcker. Läsplattan är kompatibel med bluetooth via hörlurar eller högtalare. En batteriladdning kan räcka upp till sex veckor och det finns möjlighet att koppla upp läsplattan till wifi – men användning av både wifi och bluetooth förkortar batteritiden rejält.

_+ Låg vikt, bra läsupplevelse, vattentät
_– Wifi och bluetooth förkortar batteritiden, tar lång tid att starta

Länk: Amazon.com

2. Kindle

Med 8 GB lagringsutrymme rymmer läsplattan Amazon Kindle tusentals e-böcker. Den här modellen, som är den tionde generationen av Kindle, har inbyggt bakgrundsljus (4 LEDs) för att ge en bra läsupplevelse både inom- och utomhus i olika ljusförhållanden. Displayen är sex tum stor och med pekskärmen kan du exempelvis anpassa textstorleken och slå upp betydelsen av ord medan du läser utan att lämna sidan du är på.

Kindle

Lyssna på ljudböcker

Vill du lyssna på ljudböcker kan du koppla ihop läsplattan med hörlurar eller högtalare via bluetooth. Kindle är även wifi-kompatibel och en batteriladdning kan räcka upp till fyra veckor, beroende på hur mycket du använder läsplattan.

_+ Prisvärd, inbyggt ljus, behaglig läsupplevelse
_– Ej vattentät, upplösningen något svag

Länk: Amazon.com

3. Kindle Oasis

Kindle Oasis är den mest påkostade av Kindle-läsplattorna, finns med 8 GB eller 32 GB lagringsutrymme och vänder sig till den mest kräsna e-läsaren. Skärmen är tunn och sju tum stor, upplösningen hög, den är utrustad med den senaste e-inktekniken och du kan välja om du vill läsa med vitt ljus eller varmare bärnstensfärgat ljus. Oasis anpassar också ljusstyrkan (som är 25 LEDs) beroende på hur starkt eller svagt det omgivande ljuset är, för att ge en optimal läsupplevelse.

Kindle-Oasis

Vattentät läsplatta

Oasis är även vattentät så att du kan läsa i badet eller i poolen och är testad för att fungera även om läsplattan skulle hamna under vatten. Vill du lyssna på ljudböcker kan du koppla läsplattan till högtalare eller hörlurar via bluetooth. En batteriladdning ska hålla upp till sex veckor, men användande av bluetooth eller uppkoppling till wifi förkortar batteritiden betydligt.

_+ Automatiserad ljusjustering, läsupplevelse i toppklass, stor skärm, vattentät
_– Tar tid att starta, batteriet laddar ur snabbt

Länk: Amazon.com

4. Kindle Kids Edition

Kindle Kids Edition är, som namnet avslöjar, en Kindle-läsplatta för barn. På den här läsplattan kan barn fokusera på sin läsning utan att distraheras av appar, spel eller videor. Kindle Kids Edition består av en Kindle-läsplatta, från tionde generationen, med en sex tum stor skärm och 8GB lagringsutrymme och inbyggt bakgrundsljus. I priset ingår ett barnvänligt fodral till läsplattan, fri tillgång till Amazons barnboksutbud i ett år och en garanti på två år.

Kindle-Kids-Edition

Hjälper barnens läsförståelse

Kindle Kids Edition har flera smarta funktioner som utvecklar barnens läsförståelse. Till exempel kan barn slå upp ord som de inte förstår, i en Vocabulary Builder, som sedan sparas i en lista. Det finns även möjlighet att göra en inställning så att förklaringar av svåra ord dyker upp direkt och gör att barnet kan läsa med färre avbrott. Läsplattan kan även kopplas ihop med högtalare eller hörlurar, via bluetooth, för att kunna lyssna på ljudböcker.

_+ Bra läsupplevelse, lång garantitid, praktiskt skyddsfodral
_– Svårnavigerad, långsam pekskärm

Länk: Amazon.com

FAQ - vanliga frågor om Amazon Kindle

Vad är Amazon Kindle?

Kindle är Amazons egna serie av läsplattor. Den första Kindle-läsplattan lanserades i november 2007 och sålde slut snabbt. Genom åren har det kommit uppdaterade versioner av läsplattorna och Amazon har även lanserat olika modeller på sina läsplattor.

Amazon.com har ett stort utbud av e-böcker, över en miljon titlar. Eftersom Kindle har trådlös uppkoppling kan du som användare köpa och ladda ner en bok, eller prenumerera på en elektronisk version av en tidning, utan att behöva koppla upp dig till en dator.

Vilka modeller av Kindle finns det?

Det finns tre modeller av Kindle på marknaden: Amazon Kindle, Kindle Paperwhite och Kindle Oasis. Amazon Kindle är den billigaste modellen medan Kindle Oasis är den dyraste. Det som skiljer de olika modellerna åt – förutom priset – är bland annat storlek på skärmen, upplösning på displayen, lagringsutrymme, hur kraftig den inbyggda ljuskällan är och om läsplattan är vattentät eller inte.

Kan man läsa böcker på svenska på Kindle?

Ja. Kindle är kopplat till Amazons bokutbud, där det finns titlar på många olika språk. Bokutbudet för svenska böcker är fortfarande litet i jämförelse med antalet boktitlar på engelska, men det finns böcker på svenska för både barn, ungdomar och vuxna läsare.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss