Uppdaterad  

Tips! 6 roliga appar för barn i förskoleåldern

Elina Blom

Vi listar välgjorda, pedagogiska och underhållande spel för barn i förskoleåldern.

Tips! 6 roliga appar för barn i förskoleåldern

Spelappar till tråkiga stunder

När barnen blir sjuka och behöver vara hemma från skola och andra aktiviteter kan det vara bra att ha en uppsättning spelappar att ta till när du vill få annat gjort i hemmet och de är uttråkade.

Alla är inte förtjusta i att sätta sina barn framför en surfplatta eller mobiltelefon. Men så länge du varierar vilken typ av aktiviteter ditt barn tar del av, oavsett om de är hemma för att de är sjuka eller om du håller dem hemma av andra skäl, så visar forskning att surfplattan eller telefonen inte är värre än att titta på TV. Det som är viktigt är själva innehållet som barnet tar del av snarare än hjälpmedlet som de brukar.

Tips på roliga appar för barn i förskoleåldern

Det finns appar som fungerar utmärkt både som underhållning och pedagogiskt lärande. Nedan listar vi sex favoriter i olika prisklasser.

1. Poio - Lär dig läsa

Polo

Barnet lär sig bokstäver och att läsa korta ord genom ett mycket genomarbetat spel som finns på flera språk. Spelet blir snabbt en favorit, och barnet tänker inte på att det samtidigt lär sig att läsa. Ett ganska dyrt spel, men som å andra sidan räcker extremt länge och är mycket välgjort.

2. Bolibompa

Bolibompa

Lek med Bolibompadraken i olika pedagogiska småspel. Allt tar plats i en mycket välgjord spelvärld där du interagerar med draken och lär dig siffror, bokstäver och utför andra roliga uppgifter.

3. Sagostund barn: Hos doktorn

Hos doktorn

När det är dags att gå till vårdcentralen kanske ni pratar om vad doktorn gör och hur besöket går till. I den här appen får barnet själv utforska genom att exempelvis lära sig om kroppens olika organ, sätta plåster på sår med mera. Barnet väljer själv sin familj i början på appen och under tiden som spelet fortgår spelas en saga upp kopplad till temat.

4. Pippis Villa Villekulla

Pippis

Det här spelet handlar inte så mycket om lärande, mer om utforskande. Barnet får utforska Pippi Långstrumps spännande hus och bland annat steka pannkakor till Tommy och Annika. Ett välgjort och roligt spel som räcker länge.

5. Liten Kattunge och hans vänner

Kattunge

En supergullig kattungen och sju olika småspel som syftar till att förbereda förskolebarn inför skolstarten. Spelen inkluderar bland annat återvinning och matematik, men även aktiviteter som hoppa studsmatta och hoppa hage. Kattungen och dess miljöer är mycket välgjorda.

6 Fiete World – för barn 4+

Fiete World

Fiete World är ett lek- och utforskarspel där barnet kan leka fram historier. Det innehåller alla Fietes olika världar, men bara en värld ingår gratis – dock en ganska stor sådan. Spelet är tecknat i en härligt lekfull stil med mycket detaljer och barnen har massor att utforska. Vad händer exempelvis om de lägger korven på grillen, eller om de fäller ett träd och lägger veden på brasan?

  • Pris: 1 värld är gratis, därefter 25 kr per extravärld
  • Länk IOS
  • Finns ej till Android

Fler tips eller favoriter?

Har du förslag på fler roliga spelappar för barn i förskoleåldern? Kommentera dina bästa tips nedan.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss