Uppdaterad  

Allt du behöver veta om Playstation 4

Daniel Hessel

Sonys fjärde spelkonsol för hemmabruk har ett par år på nacken, men är inte desto mindre aktuell för det. Playstation 4 är både en enormt gedigen spelmaskin samtidigt som den klarar av en stor del av din övriga hemunderhållning. I den här guiden lär vi dig allt du behöver veta inför ditt köp. Vad är Playstation 4, hur funkar den, vad är skillnaderna mellan de olika spelkonsolerna på marknaden, vilka spel får du inte missa och vem passar Playstation 4 för?

Allt du behöver veta om Playstation 4

Playstation 4 är, precis som namnet antyder, Sonys fjärde stationära spelkonsol för hemmabruk. Succén har varit ett faktum ända sedan den första versionen av konsolen släpptes i slutet av 2013. Det gör att nytillkomna spelare har ett digert bibliotek av fantastiska spel att sätta tänderna i, och en hel del extrafunktioner att roa sig med.

Samtidigt klarar Playstation 4 av en hel del när det kommer till populära streamingtjänster för film, TV-serier och musik. Även om konsolens ålder kanske får det att låta som att den är lastgammal och en ny version väntar runt hörnet är det inte fallet. Sony har inte utannonserat någon uppföljare i dagsläget, vilket gör att Playstation 4 har ett par år kvar i rampljuset.

Med åldern kommer även fördelen att väldigt många storspel numera går att få tag i riktigt billigt, oavsett om du köper dem fysiskt i en affär eller online via Sonys webbutik.

Ps4-box

Bildtext: Playstation 4, eller PS4, är en gedigen maskin för både spel och underhållning.

Vad är Playstation 4?

Sony Playstation 4 är en spelkonsol av det traditionella slaget som du kopplar till din TV. Konsolen har en inbyggd Blu-ray-spelare för såväl spel som filmer. Playstation 4 kan spela DVD-filmer, Blu-ray och 3D Blu-ray, men har inte stöd för Blu-ray-filmer i 4K (även känt under namnet Blu-Ray Ultra HD eller UHD).

Är strömmad film mer intressant för dig har Playstation 4 stöd för att hyra film samt populära streamingtjänster som Netflix, Youtube, Viaplay, HBO och några till, dock ej SVT Play.

Det som följer med i grundpaketet när du köper Playstation 4 är såklart själva konsolen och en Dualshock 4 spelkontroll, ett miniheadset som kopplas in i kontrollen samt alla sladdar du behöver för att koppla in dig och ladda kontrollen.

Dualshock 4 är en utveckling av de spelkontroller Sony haft till sina tidigare konsoler. Upplägget känns igen, men unikt här är den stora pekplattan mitt på kontrollen, en inbyggd högtalare (används som effektljud i vissa spel), belysning på 'baksidan' av kontrollen (främst för att färgkoda kontrollerna till olika spelare) och en share-knapp som gör det enkelt att dela videoklipp från dina spelsessioner.

• Framsidan av Playstation 4 består av hålet till Blu-ray-spelaren, två USB-portar (bland annat för att ladda kontrollerna) och två knappar för att mata ut skivor respektive slå på eller av konsolen.

• På baksidan hittar vi anslutningarna för själva konsolen. En HDMI-port för bild och ljud, strömkontakt, utgång för optiskt ljud, ethernetuttag för trådbunden internetanslutning (wifi finns även inbyggt) samt en post märkt med 'Aux' för att ansluta kameratillbehöret PS4 Camera. Den första versionen av Playstation 4 har även en utgång för äldre, lågupplösta TV-apparater, en utgång som saknas hos Slim- och Pro-varianterna av konsolen.

• Hårddisken är värd att nämna i sammanhanget. Playstation 4 levereras med en 500 gigabyte, alternativt 1 terabyte, stor hårddisk beroende på modell. Den går enkelt att bygga ut med en vanlig extern hårddisk, förutsatt att denna har stöd för USB 3.0. Perfekt om du vill ha lite mer utrymme att röra dig med.

Du kan även köpa konsolen tillsammans med ett spelkit och på så vis få ett eller flera spel till men för ett mer förmånligt pris.

ps4-contents

Bildtext: Allt som behövs för att börja spela följer med i kartongen, även ett enklare headset för att kunna prata med spelare online.

Så fungerar Playstation 4

Uppkopplad till TV:n fungerar den precis som spelkonsoler gjort sedan urminnes tider. Slå på konsolen, ställ in rätt kanal på din TV och kör. Spelen kan antingen köpas på skiva eller via Sonys egen webbutik Playstation Store och oftast är det inga större prisskillnader mellan fysiska och digitala utgåvor av spel (även om reor såklart förekommer för de båda formaten).

Har du ett konto på exempelvis Netflix, Viaplay eller HBO kan du installera deras appar på din Playstation 4 och sköta uppspelning av film och TV-serier via konsolen. Du kan även hyra och köpa film från bland annat Sonys egen filmbutik.

Har du digitala filmer på en portabel hårddisk eller nätverkshårddisk finns även en mediaspelare att ladda ner.

Vill du använda din Playstation 4 som musikspelare stöds såklart vanliga CD-skivor och lokalt lagrade MP3-filer. För strömmad musik finns stöd för Spotify inbyggt i konsolen.

Det finns även en inbyggd webbläsare om du vill surfa med konsolen. Däremot är den inte lika modern som webbläsaren till en mobil och dator, så både visningen av vissa hemsidor och navigering med handkontrollen kan vara lite klumpig.

Vill du spela tillsammans med dina vänner eller din familj i soffan kan du köpa till extra handkontroller. Playstation 4 har stöd för upp till fyra inkopplade kontroller samtidigt, men såklart gäller det att även spelen har stöd för lokalt flerspelarläge då väldigt stort fokus ligger på att spela mot andra online. Det finns däremot en hel del klockrena flerspelarspel att spela med eller mot varandra hemma i soffan.

En annan kontrolltyp som vissa partyspel har är att du kan koppla in din telefon (Iphone eller valfri Androidtelefon). I spel som karaokesimulatorn Singstar används telefonen som mikrofon och i andra spel kan den användas för Pictionary-liknande spel.

Som tidigare nämnt kan du såklart spela mot såväl vänner som okända över internet i en hel del olika spel.

Bildtext: Overcooked är ett hyllat samarbetsspel till bland annat Playstation 4 som verkligen testar era kommunikationskunskaper

overcooked

Olika modeller av Playstation 4

Det finns tre huvudsakliga modeller av Playstation 4. Skillnaden mellan dem är hur konsolen fysiskt ser ut och hur grafiken i vissa spel ser ut. Alla modeller av Playstation 4 kan spela alla spel däremot, så det är inga speciella Playstation 4-spel som bara fungerar till en viss version av konsolen.

• Den ursprungliga modellen kallades kort och för Playstation 4 och finns fortfarande att få tag i, även om den numera är betydligt mer ovanligare än sina modernare syskon.

Playstation 4 Slim är en nyare version av originalet. Måtten har krympts ner något och uttaget för lågupplösta bildskärmar har tagits bort. På konsolens framsida är knapparna för av/på och utmatning av skivan tydligare utmärkta än hos den tidigare versionen. I övrigt fungerar den precis på samma sätt som den första versionen.

Playstation 4 Pro är en större och kraftigare maskin överlag. På insidan sitter snabbare komponenter än på standardutgåvorna av Playstation 4, vilket på utsidan syns på de lite större måtten (främst höjden). Playstation 4 Pro har stöd för spel i 4K-upplösning (tyvärr inte Blu-ray-filmer i 4K), men det finns även möjlighet att låta äldre spel dra nytta av den snabbare hårdvaran och ladda lite snabbare. Det finns inga spel som fungerar exklusivt till Playstation 4 Pro, utan det står istället i spelets informationstext om spelet är optimerat för att köras på konsolen. Är spelet det får du ofta lite högre upplösning eller fler grafikdetaljer i spelet.

Vad kostar Playstation 4?

Priset för ett Playstation 4 Slim varierar i skrivande stund mellan 2 700-4 500 kronor beroende på hur stor hårddisk du vill ha och om du vill ha spel med på köpet samt vilken återförsäljare du köper ifrån. Playstation 4 Pro kostar mellan 3 900-5 000 kronor beroende på paket och eventuellt inkluderat spel.

Klicka här för aktuella priser.

Bildtext: Playstation 4 Pro har lite snabbare hårdvara och en till "våning" när du tittar på den yttre designen.

Console

Det här är Playstation Network och Playstation Plus

Ett stort fokus hos Playstation 4 är att kunna spela online med eller mot andra spelare världen över. Det finns två steg i Sonys onlinedel för Playstation 4.

Playstation Network är samlingsnamnet för de övergripande onlinefunktionerna. Här skapar du ett gratis användarkonto och med det din identitet i Playstation-världen. Med kontot kan du sedan ladda ner appar och gratisspel. lägger du till ett betalmedel, som ditt bankkort eller Paypal, kan du även köpa spel och tillägg samt hyra och köpa film.

Playstation Plus är Sonys prenumerationstjänst för Playstation 4. Tjänsten kostar ungefär 600 kronor per år och kan betalas månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Betalningen görs antingen direkt i konsolen, eller så kan du köpa värdekuponger i butik.

Det finns tre fördelar med att prenumerera på Playstation Plus.

  1. Du kan spela online med eller mot andra personer i de spel som stödjer multiplayer.
  2. Varje månad får du två spel gratis att ladda ner. Oftast ett stort och känt spel i kombination med en lite smalare, men ofta spännande, mindre titel. Spelen är helt gratis och kan användas så länge du är ansluten till Playstation Plus. Slutar du prenumerera på tjänsten finns spelet och dina sparade data kvar på konsolen, men du kan inte starta spelet förrän du återigen blir prenumerant (eller köper spelet).
  3. Extra rabatter på spel och tillägg till spel. Även om det alltid finns olika typer av kampanjer i Playstation Store på en mängd olika spel brukar du ofta få lite extra rabatt som prenumerant på Playstation Plus. Det finns även speciella reakampanjer som bara är tillgängliga för dig som prenumererar.

Vad är Playstation Now?

I mars 2019 lanserades Playstation Now i Sverige efter att ha funnits tillgänglig ibland annat USA sedan ett par år. Playstation Now är en streamingtjänst för spel, lite i stil med Netflix eller Viaplay för film. Du prenumererar på tjänsten och kan sedan strömma eller ladda ner spel från ett bibliotek på över 600 titlar.

*Bildtext: Playstation Now låter dig strömma spel till PS4 eller PC på ungefär samma sätt som du strömmar film via Netflix.

PSnow

Prenumerationen på Playstation Now kostar 149 kronor per månad, eller 999 kronor om du köper abonnemang för ett helt år.

När det kommer till spel är förvisso 600 titlar mer än vad de flesta kommer hinna spela. Men du får samtidigt ha i åtanke att det inte är alla spel som släppts till Playstation 4 som finns tillgängliga till Playstation Now. Det är ärligt talat ganska skralt med nyare titlar och om du letar efter storspel från tredjepartsutvecklare (Grand Theft Auto 5 exempelvis) finns det ganska många luckor i det befintliga biblioteket. Men om du är nybliven Playstation-ägare och vill kunna utforska ett stort utbud spel billigare än vad det skulle kosta att köpa en större hög spel är Playstation Now ett bra alternativ. Om du däremot haft din Playstation 4 i ett par år och samtidigt varit medlem i Playstation Plus märker du snabbt att många av spelen är sådana du redan fått gratis via den tjänsten.

Du kan även spela Playstation-spel på din OC med hjälp av Playstation Now. Har du en Windowsdator och en prenumeration på Playstation Now kan du ladda ner en app för att strömma spelen till din dator. Appen hittar du här och för att spela behöver du antingen koppla in en Dual Shock-kontroll (Playstation 4-kontrollen) till din dator eller använda någon av följande kompatibla kontroller.

Tillbehör till Playstation 4

Det finns mer att göra med en Playstation 4 än att spela spel med handkontroll och titta på film. Men de huvudsakliga tillbehören till konsolen förflyttar upplevelsen lite från den traditionella upplevelsen för spelkonsoler.

Bildtext: Playstation VR är ett virtual reality-headset till Playstation 4

PSvr

Playstation VR är ett par virtual reality-glasögon som kopplas till konsolen. Med dem på huvudet omsluts du helt av spelet och det blir lite som att du sitter inne i spelet. Tittar du åt höger med huvudet är det samma sak som att vrida kameran med en styrspak och så vidare. Glasögonen har inbyggd skärm och inbyggda hörlurar och kopplas med sladd till din Playstation 4.

• Än så länge finns det ganska få storspel till produkten och de som finns är ofta hårt anpassade för att fungera i virtual reality-miljö. Samtidigt finns det en mängd småspel som anpassats för tillbehöret. Det finns även flerspelarspel där en spelare har glasögonen på sig och samarbetar med personer som styr med vanlig handkontroll och tittar på den vanliga TV:n.

• Det finns även olika sätt att styra spelen på. Antingen använder du en vanlig handkontroll och styr spelen på det sättet. Med i paketet för Playstation VR ingår däremot också en kamera som kan plocka upp rörelser och därmed styra spelen på det viset. Kameran används dock med fördel tillsammans med Sonys Move-kontroller (säljs separat) som är anpassade för att styra spel med rörelsekontroller, som att imitera ett tennisrack eller svärd genom att svinga armen.

• Det finns även en mediaspelare för de 360-gradersfilmer som gör sig bäst i formatet. Men även filmer i 3D Blu-ray gör sig bra i glasögonen. Vanliga spel och filmer som anpassats till en vanlig skärm går också att spela, men då bara som en "virtuell TV" framför dig.

Playstation Camera är en kamera med många fiffiga funktioner till Playstation 4

PScamera

** Playstation Camera** kamera till Playstation 4. Den kan fånga upp och läsa av rörelser i vissa spel så att du kan styra dem med kameran. Antalet spel som har stöd för enbart kameran som kontroll kameran är däremot ganska få. Däremot finns det fler saker kameran kan göra.

• Spel med stöd för Move-kontrollerna använder kameran för att hålla koll på spelarnas (och kontrollernas) rörelser. Därför är kameran även inkluderad i Playstation VR-kitet.

• Om du delar med dig av dina spelprestationer via kontrollerns share-knapp kan du samtidigt filma dig själv med Playstation-kameran.

• Den inbyggda mikrofonen gör att du dels kan använda kameran som mikrofon i spel, men du kan också göra enklare röstkommandon i konsolens menysystem och på så sätt styra konsolen utan kontroll.

• Kameran är utrustad med ansiktsigenkänning, så med den inkopplad känner den av vem som är framför skärmen och loggar in rätt person.

Vill du röra på dig medan du spelar är det Playstation Move-kontrollerna du ska välja.

PSmove

** Playstation Move** är rörelsekontroller till Playstation 4. Varje spelare har två kontroller var, en i varje hand, och dessa kan sedan användas för att styra vissa spel med rörelser. Exempel på sådana är att du imiterar en tennisspelare med riktiga slag för att styra motsvarande på skärmen, eller låtsas svinga ett svärd för att fäktas i ett spel.

Tyvärr är spelutbudet inte det största när det kommer till spel som har stöd för kontrollerna, men populära dansspelet Just Dance är ett av dem. Kontrollerna kräver Playstation Camera för att fungera, men med den kan du även använda kontrollerna tillsammans med vissa spel i Playstation VR.

** PlayLink** och ** Remote Play** är inte tillbehör i ordets rätta mening, men lite annorlunda sätt att spela på. ** PlayLink** innebär att du och dina vänner kopplar ihop era telefoner med Playstation 4 genom en gratisapp och sedan använder den som spelkontroll. Exempelvis kan telefonen användas som mikrofon i karaokespelet Singstar, eller som ritplatta i Pictionary-liknande spel.

Remote Play fungerar i sin tur enbart om du har en telefon eller surfplatta från Sony. Även det är en gratisapp till mobilen och gör helt enkelt att du kan spegla (nästan) allt innehåll från din Playstation 4 till din mobil så länge både telefon och spelkonsol är uppkopplade till samma nätverk. Det gör att du kan spela Playstation 4-spel på din mobil helt enkelt. Antingen via kontroller på skärmen, eller genom att para ihop en Dualshock 4-kontroll med mobilen. Såklart med väldigt liten skärm, men samtidigt ett behagligt sätt att kunna spela Playstation 4-spel i sängen exempelvis.

Bildtext: Senaste äventyret med Spider-Man är ett av de paket Playstation 4 säljs med.

Spiderman

Spelen till Playstation 4

Fördelen med att Playstation 4 har funnits ute ett par år är att det verkligen finns något för alla och i många fall fler spel än de flesta hinner spela sig trötta på.

Populära mastodontserier som Fifa, Call of Duty, Assassins Creed och liknande finns givetvis i alla tillgängliga upplagor. Succéspelet Fortnite hittar du även det till Playstation 4. Även den här konsolgenerationens legendarer som släppts till andra format går att hitta till Playstation 4, som The Witcher 3, Grand Theft Auto 5 och Red Dead Redemption 2.

Samtidigt har Playstation 4 en hel del intressanta exklusiva titlar som bara släppts till konsolen och ingen annanstans. Antingen helt och hållet exklusiva, eller så är de tidsexklusiva vilket innebär att de bara finns till Playstation 4 under spelets första halvår eller år. Bland dessa kan nämnas såväl nya som gamla titlar som alla fått enormt höga betyg och flertalet priser och utmärkelser. Senaste God of War, Spider-Man och Uncharted passar actionfantasten, medan Gran Turismo Sport och Driveclub tilltalar motorentusiasterna.

För de lite yngre finns såväl Little Big Planet 3 som Knack och Ratchet & Clank.

För de som letar efter fängslande historier och storslagna upplevelser finns exempelvis Horizon Zero Dawn, The Last Guardian, Until Dawn och Detroit: Become Human.

Bildtext: Horizon Zero Dawn är ett stort och episkt spel, bara till Playstation 4.

Horizon

Utöver de stora titlarna finns det även ett rikt bibliotek av spel från mindre utvecklare att hitta till Playstation 4.

I Playstation Store finns även ett stort utbud av retrotitlar från såväl tidigare generationer av Playstation som andra äldre konsoler, ofta i grafiskt uppiffade utgåvor.

FAKTARUTA / Playstation 4 Vad: Spelkonsol Lagringsutrymme: 500/1000 GB (internt) Portar: 2st USB 3.0, HDMI, ethernet, optisk (toslink) utgång, Aux-port för tillbehör Högtalare: Ja, i kontrollen Övrigt: Pekplatta på handkontrollen, VR-headset och rörelsekontroller som tillbehör.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss