1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Allt du behöver veta om läppstift (färger och formulas)

PriceRunner

Är du sugen på att använda läppstift, men känner dig osäker på vad för färg och vilken typ av läppstift du ska välja? Du är inte ensam. Varje år säljs det mellan 800-900 miljoner läppstift världen över och med alla olika nyanser och formulas som erbjuds känns det inte alltid lätt att hitta rätt.

Allt du behöver veta om läppstift (färger och formulas)

Det enorma utbudet läppstift innebär att det verkligen finns färger och texturer för alla. Till och med för den som tidigare aldrig använt mer färg på läpparna än ett färgat cerat, kan lära sig att använda läppstift. Knepet är att vänja sig successivt och att hitta färger som man känner sig bekväm med att bära. Sedan, när man känner sig redo, kan man levla upp till de rödaste av läppstift.

Hitta rätt färg på läppstiftet

Även för den mest läppstiftsrutinerade personen kan det vara överväldigande att stå framför det enorma utbudet som finns i butikerna. Men det finns knep att ta till för att hitta en nyans som kommer passa just dig, och allt handlar om att identifiera vilken hudton du har.

Det finns tre hudtoner:

 • Varm
 • Kall
 • Neutral

Det allra enklaste sättet att lista ut vilken ton din hud har, är att titta på ådrorna vid din handled.

 1. Ställ dig dagsljuset till exempel i ljuset av ett fönster eller utomhus. Titta på ådrorna vid handleden.

 2. Ser ådrorna gröna ut? Då är din hudton varm.

 3. Ser de blåa eller lila ut? Då har du en kall hudton,

 4. Kan du inte riktigt avgöra om de drar åt blått eller grönt? Då har du sannolikt en neutral hudton.

Varm hudton

Om du har en varm hudton har du troligtvis också lätt för att bli solbränd och ser smashing ut i guldsmycken. Om din hud drar åt gyllene kan du glatt satsa på riktigt varma färger även på läpparna. Titta efter nyanser som har en orange eller gul underton – korall, persika, eller starkt röd med en touch av orange kommer se fantastiskt ut. Även om du har en ljusare varm hudton, så är de varma färgerna perfekta. Du kan även snegla mot färger med en brun underton.

Färger att undvika:

 • kalla röda nyanser
 • rosa
 • bäriga toner

Kall hudton

En kall hudton drar ofta åt rött, rosa eller blått. I solen får du ofta vara försiktig för att du lätt bränner dig och säkert väljer du ofta smycken i silver på ren instinkt. Har du en kall hudton är de kalla knallröda läppstiften något för dig. Är du inte sugen på rött, ska du testa bäriga nyanser och kalla rosa toner. Ett riktigt knalligt rosa läppstift kan vara ett precis lika stort statement som ett rött och ett ljusrosa läppstift funkar fint både till vardags och fest. Spana på svala färger med en blå underton.

Färger att undvika:

 • varma röda med en orange ton
 • beige
 • brunt

Neutral hudton

Har du vare sig en kall eller varm hudton? Då är det bara att festa loss bland läppstiften utan något större huvudbry alls. De allra flesta färger kommer att funka. Men troligtvis kommer du ändå upptäcka att du föredrar kallare eller varmare färger.

Vilken typ av läppstift ska jag välja?

Nu när du har koll på vilken färg du ska leta efter, ska vi prata om formulas. En gång i tiden var utbudet vid läppstiftdisken faktiskt hyfsat begränsat – det fanns läppglans och det fanns krämiga och matta läppstift. Idag är utbudet nästan oändligt, vilket kan förvirra. Fördelen är att det är näst intill omöjligt att inte hitta en finish som du kommer trivas med. I denna djungel av läppstiftssorter, är det fem varianter som sticker ut och är återkommande hos nästan alla märken.

1. Gloss

Gloss kallas läppstiften som ger läpparna mycket glans. Gloss-stift är ofta lite mindre färgintensiva, men brukar gå att bygga upp genom att man lägger flera lager. De är enkla att använda och fungerar i alla lägen – det perfekta nybörjarläppstiftet.

Produkttips:

2. Stains

Lipstick Stains är flytande som vatten i konsistensen och ger ett naturligt resultat helt utan glans genom att helt enkelt färga läpparna för stunden. Stains är väldigt hållbara och sitter kvar genom både drinken, middagen och en och annan kyss. Färgen nöts bort och lämnar inga avtryck på vare sig glas eller kinder.

Produkttips:

3. Sheer

Ett läppstift med formulan sheer ser ut som ett klassiskt läppstift, men ger ett lättare resultat. Dessa läppstift är lätta att använda och känns mjuka och återfuktande på läpparna. Det beror på att de ofta innehåller mer olja än andra läppstift. Det är lätt att bygga upp färgintensiteten. Med andra ord kan man börja försiktigt med ett lager, och när man känner sig sugen, bygger man lätt upp färgen med några lager till. Sheer kräver att man bättrar på färgen regelbundet under dagen, då det är en typ av läppstift som försvinner snabbare från läpparna än mer täckande varianter.

Produkttips:

4. Kräm

Krämiga läppstift ger bara en aning glans, men erbjuder istället mer pigment och hållbarhet. Krämiga läppstift innehåller mer vax än vad sheera läppstift gör, vilket är anledningen till att det sitter kvar längre, om än inte hela dagen.

Produkttips:

5. Matt

Med matta läppstift kommer de riktigt dramatiska läpparna. Ett matt läppstift erbjuder ordentligt med färg som sitter bra. Som namnet antyder finns här ingen tillstymmelse till glans. Däremot är det tveklöst det bästa läppstiftet om man vill göra ett riktigt statement, oavsett om man väljer svart, rött eller rosa.

Produkttips:

Våga använda läppstift – 3 enkla steg

Känner du dig fortfarande skeptisk till att kasta dig huvudstupa in i läppstiftens värld? Kanske dyker bilder av Megan Fox och Elsa Billgren och deras intensivt röda matta läppar upp i huvudet vilket får dig att undra hur du någonsin ska våga måla läpparna. Knepet är att vänja sig i små steg

1. Börja med ett färgat läppglans.

Du känner dig säkert redan bekväm med läppglans på läpparna och de flesta glans är lätta att bygga upp färgmässigt beroende på hur mycket du målar på läpparna. Vill du börja med läppstift på en gång, välj ett med gloss- eller sheerfinish, de är lika användarvänliga som ett läppglans.

2. Öva hemma.

Det kanske låter självklart, men om du känner dig obekväm med färg på läpparna, börja med att ha på dig det hemma. Sedan på kvällsaktiviteter och därefter på jobbet. Det är antagligen på jobbet som du kommer få mest uppmärksamhet för ditt läppstift, och då är det skönt att redan känna sig bekväm i det.

3. Hitta den rätta färgen för dig.

Det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till läppstift, men till en början kommer det troligtvis kännas tryggare att bära en vardagsvänlig nyans som funkar bra med din hudton än ett mörkt vinrött läppstift (även om de också är snygga).

10 snabba läppstifttips

Nu när du klurat ut vilken färg och vilken formula som kommer passa dig och är peppad på ett liv med läppstift, kommer tio tips som gör ditt liv som läppstiftbärare enklare.

 1. Exfoliera – Inget läppstift i världen ser bra ut på torra läppar. Blanda socker och olja och skrubba läpparna lätt någon gång i veckan. Återfukta regelbundet.

 2. Få bort läppstift på kläderna genom att applicera en liten mängd flytande tvättmedel eller diskmedel på fläcken och låta verka i 20 minuter. Skölj sedan och tvätta enligt plaggets instruktioner. Testa medlet på en liten yta av plagget först.

 3. Läppstift som sitter kvar en hel natt? Testa en longlasting-produkt.

 4. Inspireras av influencers, instagrammare och skönhetsbloggare. Hos dem hittar du ofta de senaste färgerna och texturerna.

 5. Genom att förbereda läpparna med en läppenna, blir resultatet jämnare och håller längre. Visste du att det finns genomskinliga läppennor? Använd en sådan och slipp oroa dig för att hitta en bra färgmatchning till stiftet.

 6. Dyrt är inte alltid bäst. Det finns mängder av billiga läppstift som är fantastiska.

 7. Shoppa lokalt och ekologiskt – spana in svenska märken Idun Minerals som bland annat har fina ekologiska läppstift.

 8. Multitaska dina läppstift - testa att använda dem som rouge också.

 9. Våga blanda olika stift för att skapa din egen unika färg.

 10. Använd en läppensel för ett perfekt resultat. Eller måla med stiftet direkt på läpparna – gör det som känns bäst för dig.

Nu är du redo att botanisera bland läppstiften, men glöm inte det allra viktigaste – det finns inga regler. Hittar du en varm färg du gillar trots att du har en kall hudton – strunt samma! Köp den ändå. Det ska vara kul med läppstift!

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss