Uppdaterad  

Välj rätt hängmatta

Tobias Jacobsson

Funderar du på att köpa en hängmatta? I denna guide hjälper vi dig att hitta en modell som passar dina behov, reder ut hur du sätter upp en hängmatta både med och utan stativ, samt hur du bäst får den att hålla år efter år.

Allt du behöver veta om hängmattor

Hängmattor användes först i Central- och Sydamerika, och togs till Europa av Columbus på 1400-talet. De blev snabbt populära på fartyg eftersom de inte tog plats och var betydligt bekvämare än den hårda durken.

Vid 1800-talets slut flyttade välbärgade familjer ut från de smutsiga och stinkande städerna till sommarnöjen vid vattnet, för att barnen skulle få frisk luft och stärkande sol. Hängmattan blev då en självklar inredningsdetalj i trädgårdarna, här låg pappa och vilade med en halmhatt på huvudet medan barnen lekte intill. Sedan denna tid förknippar vi hängmattor med semester och avkoppling.

I dag är hängmattan vanlig i villaträdgårdar, på balkonger och terrasser, och man kan till och med ha en hängmatta inomhus. Använd den som säng eller soffa, för familjemys framför teven, som härlig samlingspunkt på altanen eller i stället för trädgårdssoffa under ett lummigt träd!

Vilken hängmatta ska jag välja?

Det finns modeller för alla önskemål och plånböcker; hängmatta med stativ, stolpar eller ställning, med rep eller krokar. Olika modeller, storlekar och längder är vanligt, till exempel finns det dubbelhängmattor för två eller flera personer och hängmattor med myggnät för vildmarken. Det finns också mängder av olika material och utseenden på hängmattor, som vävda sydamerikanska hängmattor i glada färger, hängmattor av nät, nylon och bast och hängmattor av kraftig bomull. Välj efter tycke och smak!

Många kallar numera hängmattor för hammockar, en direktöversättning av engelskans hammock som betyder hängmatta. Men på svenska betyder hammock en rejäl gungbar soffa på stativ som var mycket populär på 1970-talet, och fortfarande finns att köpa. I en sådan gungar hela familjen skönt och man behöver inte tänka på krånglig uppsättning. Däremot behövs en del plats så hammocken passar bäst i en villaträdgård. De första hängmattorna gjordes för övrigt av bark från hamackträdet, drav namnet hammock.

Välj en hängmatta som passar dig och dina behov!

 • Ska hela familjen ligga och mysa i hängmattan? Då krävs en stor och bred hängmatta.

 • Ska barn eller vuxna använda den? Den idealiska hängmattan är en meter längre än användaren och breda hängmattor är bekvämare än smala.

 • Ska den hänga på samma plats hela tiden eller flyttas runt efter sol och skugga? Välj i så fall en hängmatta med karbinhakar som gör det enkelt att flytta den.

 • Har du gott om plats för en stor modell, eller behöver du satsa på en nättare? Det finns praktiska hängstolar med plats för en person, som passar bra på balkonger eller i mindre rum.

 • Ska du sova i hängmattan, kanske varje natt? I så fall bör du satsa på en mer stabil modell. Flera linor i varje ände fördelar vikten och gör hängmattan skönare att ligga i. Ett myggnät som tillbehör gör sömnen i hängmattan ännu bättre.

 • Ska hängmattan tåla att hänga ute i regn och rusk eller tas den alltid in vid dåligt väder? Nylon tål mer än bomull men är inte lika skönt att ligga på.

 • Ska hängmattan användas för friluftsliv, kanske i stället för tält? Då behöver du köpa en matta i tåligt nylontyg och köpa till myggnät och liggunderlag som isolerar från vind och kyla underifrån.

 • Ska den smälta in i trädgårdens eller hemmets färger, eller ska den sticka ut? Det finns enkla vita och färgstarka vävda mattor, och allt däremellan.

 • Får den kosta mycket eller lite? Det finns hängmattor i alla prisklasser.

Fördelar med mindre hängmattor

 • De tar mindre plats
 • De är enkla att tvätta i maskin
 • De är ofta billigare

Fördelar med större hängmattor

 • Flera personer får plats
 • De är bekvämare att ligga i

Fördelar med en hammock

 • Många får plats
 • Inget krångel med uppsättning och knutar
 • Stadig och stabil

Vilket material ska jag välja i min hängmatta?

Hängmatta av bomull

+ Slitstark, skön och miljövänlig, kan lagas, tyget andas

Dyr, känslig för regn och vind

Hängmatta av nylon

+ Slitstark, regn- och vindtålig'

Inte miljövänlig, kan åldras fult, går inte att laga om den går sönder

Så sätter du upp en hängmatta

Det är inte svårt att sätta upp en hängmatta! Beroende på vilken modell du har köpt och om den ska var ute eller inne finns det massor av sätt att sätta upp hängmattan på.

Hängmatta med stativ, hammockar

Enklast är att köpa en klassisk hammock eller hängmatta med stativ. Den ställer du upp var som helst, utan borrning och rep, och så är det bara att lägga sig och vila. Hammockar finns bland annat på Bauhaus, Jysk, Jula och Ikea. Hängmattor med stativ hittar du till exempel på Bauhaus, Ikea, Jula, Biltema, Clas Ohlson, Åhléns och K-Rauta. De kostar några hundralappar, ofta kan du hitta dem på rea, och de är en bra investering för dig som vill inte vill ha en hammock och inte borra i väggar eller inte har trädgård med bastanta träd. En lite dyrare variant av högre kvalitet är Fat Boys Headdmock, en bred och lyxig hängmatta på stativ som har blivit mycket populär.

Hängmatta utan stativ

Väljer du en hängmatta utan stativ krävs två fästpunkter, men det måste inte vara två träd. Du kan fästa hängmattan i stolpar, bjälkar, staket eller i taket. Du behöver vanligen en borr för att borra hål för krokarna som sedan fästs i underlaget. Se till att du använder plugg och krokar som tål belastningen, särskilt om du sätter upp en dubbelhängmatta som ska klara större tyngd. Var också noga med att väggen eller taket håller för tyngden! Väljer du en hängmatta med rep behöver du två fästpunkter, till exempel två stadiga träd, väggar eller stolpar. Vanliga hängmattor med rep säljs på Biltema, Bauhaus, Åhléns, Ikea, Rusta, Jula, Granit och många andra ställen.

Hängmattor för friluftsliv

Skillnaden mellan hängmattor som passar i vildmarken och vanliga hängmattor för fritidsbruk är att de förstnämnda är gjorda i vädertåligt lättviktsmaterial, så kallad fallskärmsnylon, och ofta sydda i ett enda tygstycke för att slippa onödiga sömmar som kan gå sönder ute i naturen. Köper du en sådan hängmatta följer oftast en praktisk packpåse och extra uppsättningsremmar med. Glöm inte att köpa till myggnät och isolerande liggunderlag, och ta med sovsäck! Det blir kallt om ryggen när temperaturen går under 10 grader. Hängmattor för friluftsliv finns numera inte bara i välsorterade friluftsbutiker, utan även på stora kedjor som Outnorth, Naturkompaniet och XXL.

Så monterar du upp en hängmatta inomhus

 1. Borra hål i väggen för krokarna. Använd stadiga pluggar som håller för tyngden.

Avståndet mellan krokarna ska vara 90 procent av hängmattans längd. Räkna ut det genom att multiplicera mattans längd med 0,9. Sätt krokarna på 140-200 cm höjd, och kolla att hängmattan inte kommer närmare marken än 50 cm, när en person ligger i den.

 1. Plugga hålen och skruva i krokarna.

 2. Njut av din nya hängmatta!

Så monterar du upp en hängmatta utomhus

Om du använder stolpar, balkar eller pelare kan du göra likadant som inomhus-använd plugg och skruv för att sätta upp hängmattan. Om du ska sätta upp hängmattan mellan träd är det klokt att redan från början välja en hängmatta med karbinhakar, som du kan fästa repet i när du har slagit det runt trädet. Karbinhakar gör också att det går mycket fortare att ta in mattan, till exempel vid ösregn. Om hängmattan inte har karbinhakar kan du slå ett par varv av linan runt trädet och sedan fästa den i sig själv. Kolla att trädet är friskt och inte murket innan du sätter upp hängmattan. Slå ett varv rep runt trädet eller grenen och gör ett kraftigt ryck, för att testa hållfastheten. Pröva också knuten ordentligt innan du lägger dig, så inte hängmattan ramlar ner och du slår dig!

Vilket avstånd ska man ha när man sätter upp en hängmatta?

Ju större hängmatta desto större avstånd. En tumregel är att avståndet mellan upphängningspunkterna ska vara ungefär 90 procent av hängmattans längd. Är det långt mellan träden kan du förlänga hängmattans rep med egna rep. Men ju längre mellan träden, desto högre upp måste du knyta fast repen, annars slår hängmattan i marken. Upphängningspunkten ska vara ungefär i ögonhöjd och när hängmattan väl är upphängd ska dess lägsta del vara ungefär 50 cm över marken. Är det tätt mellan träden kan du korta av linorna med att slå knutar på dem.

Hur lägger man sig i en hängmatta?

Det kan vara lite krångligt att lägga sig i en hängmatta innan man är van, men här kommer två enkla sätt:

A)

 1. Sätt dig i hängmattan med benen på samma sida, som om du sitter i en stol
 2. Lyft upp ena benet i hängmattan.
 3. Lägg dig bakåt och lyft upp andra benet. Lägg dig bekvämt. Skönast är att ligga på diagonalen, det blir obekvämt efter en stund om du ligger i linje med fästpunkterna.

B)

 1. Sätt dig i hängmattan med ett ben på varje sida om mattan
 2. Lägg dig bakåt och lyft upp båda benen i hängmattan
 3. Lägg dig bekvämt.

Hur kommer man ur hängmattan?

 1. Placera båda benen på samma sida.
 2. Sätt dig upp.
 3. Res dig upp, ta stöd mot hängmattan om det behövs.

Hur sover man i en hängmatta?

I varmare länder är det vanligt att sova hela natten i en hängmatta. I Sverige kanske vi helst ligger en stund efter maten, men prova gärna sova en hel natt i hängmattan! Gunget vaggar dig skönt till sömns och den lugna rytmen gör dig avkopplad. Om du har ont i leder eller rygg kan hängmattan ge förbättrad sömn, då kroppen inte trycks mot en hård madrass som i en säng. Ligger du lite på snedden får ryggen bäst stöd.

Vilka hängmattor är trendiga?

Enkla vita bomullshängmattor har alltid en plats i våra trädgårdar, även om färgstarka vävda hängmattor från Sydamerika är särskilt populära just nu. Välj vad du tycker är snyggt! Några kända hängmattemärken är LA Siesta, OK Design, Sika design och Fat boy. Kända märken för friluftsbruk är Hennessy Hammock, Amok Equipment och Ticket to the Moon.

Så sköter du hängmattan

Om du hänger hängmattan under ett skuggigt träd håller den sig fin mycket längre. I solen bleks tyget snabbt. Är du rädd om hängmattan, ta in den vid regn (och självklart när hösten kommer!). Har den bara blivit lite fuktig kan du hänga den på tork över en tvättlina. Det går att tvätta hängmattor av tyg eller nylon i maskin på 30 grader, lägg den i en tvättpåse först så minskar slitaget. Bind ihop upphängningssnörena innan du tvättar hängmattan så trasslar de inte ihop sig.

Så mycket kostar en hängmatta

Hängmattor kostar allt från någon hundralapp för en enkel bomullshängmatta till flera tusenlappar för en lyxig vävd dubbelhängmatta eller hammock. Titta runt i affärerna och köp en matta som passar dig och dina behov. Sedan kan du se fram emot många sköna stunder i din härliga hängmatta!

Jämför pris på hängmattor

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss