500+ produkter
När du ska fritera är det viktigt att använda oljor som är gjorda för de höga temperaturer som uppstår under fritering, därför passar varmpressade oljor bättre än kallpressade. De vanligaste oljorna är rapsolja, majsolja, solrosolja och jordnötsolja- men det finns fler exempel på oljor som går bra.
Det beror på vad du lagar och hur länge fritösen blir ståendes emellan, men man brukar säga att man kan använda ett parti olja ungefär 7-12 gånger innan det är dags att byta. Dock, som tidigare nämnts, beror det i mångt och mycket på vad du friterar - ibland är det mat eller produkter som gör att du får byta olja oftare alternativt mer sällan. Man kan även förvara sina olja i kylen om man vill att den ska hålla länge. Många byter olja efter varje användning, men det är alltså inte nödvändigt.
Det kan variera stort men oljan i sig kan hålla upp till 2-4 månader i en fritös. Var dock noggrann med att alltid titta och lukta på oljan för att säkerhetsställa att den är i bra skick innan du använder den.
En varmluftsfritös är ett bra alternativ om du vill använda mindre fett. Därför är den också enklare att rengöra. En vanlig oljefritös gör däremot att maten blir både flottigare och krispigare – och enligt många godare.
Automatisk avstängning är räddningen för dig som har mycket på gång i köket och oroar dig för att glömma bort att stänga av fritösen.
Svalt hölje gör att nyfikna barnhänder inte bränner sig lika lätt.
Timer gör att du kan bestämma hur länge fritösen ska vara på.
Non slip-fötter gör att fritösen står stadigt.
Överhettningsskydd gör att fritösen stänger av sig själv om den blir för varm.
Om du bor ensam eller lagar mat för två räcker det med en mindre fritös. Som riktmärke brukar 0,5 till 0,7 liter ge en eller två portioner.
Är ni fler än så behöver ni en mellanmodell – dessa passar en större familj. Och vill du ha en ännu större som friterar till hela festen, då ska du kika bland de största.
Sveriges Radios fett- och etikettskola går igenom hur använder din fritös – och svarar på frågan ”Går det att fritera allt?”.