Vi använder cookies för att erbjuda en bättre upplevelse, samla in statistik och visa relevanta annonser. Genom att använda vår tjänst godkänner du detta. Läs mer i vår cookiepolicy.

Singles’ Day – dagen du kan skämma bort dig själv

Singles’ Day är årets stora ”unna dig själv”-dag och även världens största shoppingdag. För dig betyder det att du har en ny readag att se fram emot i november: Singles’ Day den 11/11 – 18 dagar före Black Friday!

Vi har samlat de butiker som har kampanjer på Singles’ Day i år:

Vad är Singles’ Day?

Singles’ Day är världens största shoppingdag där självälskande och egentid är satt i fokus, oavsett om du är i ett förhållande eller är singel. Så lyder i varje fall butikernas marknadsföring, men konceptet har inte alltid varit detsamma.

Från början handlade Singles’ Day om att bryta ensamheten och det enformiga livet som singel. Det var i alla fall det som fyra manliga singlar och studerande vid Nanjing University i Kina ska ha diskuterat 1993. Varför inte fira singellivet med en dag fylld med roliga aktiviteter tillsammans med sina vänner?

Singles’ Day spred sig till andra universitet och sågs som ett motdrag till Alla hjärtans dag, där kinesiska män istället kunde ta dagen till sig för att fira singellivet. Efter ett tag anammades den även av singelkvinnorna och plötsligt hade alla en bra ursäkt till att träffas för skojs skull den 11 november.

När är Singles’ Day?

Singles’ Day infaller alltid den 11:e dagen på årets 11:e månad, alltså 11 november. Varför det blev just detta datum sägs bero på upprepningen av talet ”1”, som med fyra ettor i rad symboliserar att vara singel och tillvaron som ensam.

Svenska butiker tar till sig dagen

Med Singles’ Day så har man plötsligt ett argument för att köpa nya produkter till sig själv. ”Bara för att” kan du säga. Detta har varit fallet sedan 2009 då Alibaba-gruppen (den kinesiska motsvarigheten till Amazon), såg möjligheten till ett stort reakoncept. De första åren riktades erbjudanden mest mot singlar, men idag är det mer eller mindre allt som erbjuds på Singles’ Day. Ungefär som vi känner igen från Black Friday.

Singles’ Day med sina kinesiska rötter är idag världens största shoppingdag och kom till Sverige 2017 med erbjudanden från en handfull av de stora svenska butikerna. Vissa onlinebutiker startade redan 2016, men 2017 var året då readagen nådde en större del av svenska konsumenter. I år förväntas Singles’ Day bara fortsätta växa och bli ännu större.

3 tips för Singles’ Day-shoppingen

1. Gör en lista med dina önskningar

Har du några specifika produkter i åtanke som du vill köpa, eller är du bara nyfiken på det nya konceptet? Gör en lista över produkterna så du inte dras med av dagens alla erbjudanden och spräcker budgeten med impulsköp. Kom ihåg: Black Friday står för dörren bara två veckor senare. Eventuellt med ännu bättre rabatter på vissa kategorier av produkter.

2. Jämför priser och kontrollera att erbjudandet är bra

Låt dig inte bli förblindad av stora rabatter och höga ”före-priser”. Jämför med andra butiker innan du lägger varan i kundkorgen. Kasta även en blick på produktens prisgraf här på PriceRunner. Ser du stora prishopp kan det indikera på att produkten ofta är på rea, då kan man vänta lite med inköpet.

3. Handlar du utanför EU:s gränser?

Singles’ Day är världens största shoppingdag och det är därför lätt att hitta intressanta Singles’ Day-erbjudanden utanför Sverige. Till exempel i kinesiska AliExpress.com (Alibaba Group), där Singles’ Day-konceptet började redan 2009.

Handlar du utanför EU så var uppmärksam på att både tullavgifter och moms kan läggas på varans pris. Det är alltså inte säkert att erbjudandet i slutändan är så bra som det ser ut. Detta leder oss tillbaka till punkt nummer 2 – jämför priser innan du handlar.

Ha en trevlig Singles’ Day 2019!

Inte medlem? Börja här