Årets e-handlare 2022

Äntligen är tiden inne att avslöja vilka som blir Årets e-handlare, vem som tar hem första upplagan av Årets Hållbarhetspris samt vilken butik som är Årets e-mästare! Ett stort tack till alla som har deltagit i röstningsprocessen och röstat fram sina favoritbutiker; nu är även vinnaren av en iPhone 13 Pro utsedd...

Årets vinnare

17 år med Årets e-handlare

PriceRunner har idag tusentals profilerade onlinebutiker inom en rad olika produktsegment och kategorier. Sedan 2006 utser vi Årets e-handlare - en prestigefylld utmärkelse som syftar till att både belöna de hårt arbetande butikerna och guida konsumenter som shoppar online. Självklart är du som använder PriceRunner med och nominerar vilka som ska vinna genom att rösta på din favoritbutik.

För att vara med och tävla om utmärkelsen måste butikerna bland annat ha verifierade kundomdömen som har inkommit under de senaste 6 månaderna. Butikerna kan tävla inom 20 olika kategorier, vilket innebär att 20 stycken vinnare kommer att utses under tävlingens gång. En butik kan tävla inom maximalt tre kategorier, och självfallet måste butiken då sälja produkter som platsar inom kategorin. För att komma vidare i tävlingen måste butikerna dessutom samla in röster från konsumenterna.

Tack till alla er som har röstat!

Konsumenternas köpupplevelser och röster utgör en viktig del i utmärkelsen Årets e-handlare - tillsammans med er utser vi Sveriges bästa onlinebutiker. Alla som deltog i röstningen var inte bara med och röstade fram sina favoritbutiker - en lycklig vinnare skulle dessutom få kamma hem en iPhone 13 Pro. Nu har även denna vinnare utsetts, och därmed vill vi hälsa ett stort grattis till Lucas33 - tack för din röst och motivering!

Elon är riktigt starka och kunniga i att leverera erbjudanden som riktar sig till den breda massan, samtidigt som de lyfter god design och erbjuder kvalitativa produkter. Deras priser är alltid lika rimliga och låga. Ett företag som alltid ligger ett steg före konkurrenterna och tar hand om sina kunder.

Årets e-handlare 2022

Babyland

Årets e-mästare

Efter veckor av sammanställningar av röster och ett stenhårt Mystery Shopping-moment där många finalister fick se sig slagna fanns det en e-handlare som stod ut från resten. Med sitt fantastiska kundbemötande och smidiga shoppingupplevelse är det lätt att se hur Babyland vunnit kundernas gunst. Den prestigefulla titeln som Årets e-mästare 2022 går till Babyland.

Apotea

Årets Hållbarhetspris

Det är många som slår på stora trumman när det kommer till sitt hållbarhetsarbete, men desto färre som faktiskt gör någonting åt det i sin verksamhet. Apotea däremot är ett utmärkt exempel på företag som inte bara talk the talk, utan också walk the walk. Med miljövänliga leveranser, ett optimerat emballage och flera hållbara initiativ under årets gång inspirerar Apotea både oss och andra svenska e-handlare till att bli bättre i hållbarhetsfrågan. PriceRunners första Hållbarhetspris någonsin går till Apotea.

Bygghemma

Kategorivinnare Badrum

Bygghemma levererar en trevlig köpupplevelse med en användarvänlig och informativ sajt. Leveranserna sker smidigt och skickas precis som utlovat. Med hundratals positiva omdömen på PriceRunner är det självklart att Bygghemma ska ta hem priset som Årets e-handlare 2022 inom kategorin Badrum.

Babyland

Kategorivinnare Barn & Familj

Snabb leverans och kunnig kundtjänst är viktigt när vi shoppar efter prylar till de minsta. Med ett snittbetyg på 4,8 och nästan full pott på mystery shopping-momentet seglar Babyland lätt upp i topplistan och kniper förstaplatsen som Årets e-handlare 2022 inom kategorin Barn & Familj.

Inet

Kategorivinnare Datorprodukter

Om det fanns ett pris för nördarnas favorit hade vi gett det till Inet. Med ett snittbetyg på 4,9 på PriceRunner var det ingen överraskning att de även lyckades kamma hem toppbetyg under Mystery Shopping-momentet. Årets e-handlare 2022 inom kategorin Datorprodukter går självklart till Inet.

DDesign

Kategorivinnare Fordon & Tillbehör

Att handla på nätet kan ibland kännas stelt och opersonligt, därför är det viktigt med ett trevligt bemötande när man behöver hjälp med sin order. Hos Ddesign finns allt vi kan tänkas vilja ha till vår bil i tydliga kategorier, och vi möts av en intresserad och engagerad kundtjänst. Årets e-handlare 2022 inom kategorin Fordon & Tillbehör är Ddesign.

Proshop

Kategorivinnare Foto & Video

Proshop utmärker sig med blixtsnabb leverans och smidig returprocess, och dessutom ett tydligt gränssnitt där vi kan hitta alla objektiv och blixtar vi kan tänkas behöva. Titeln Årets e-handlare 2022 i kategorin Foto & Video går därför till Proshop.

Widforss

Kategorivinnare Fritid

Widforss fullkomligen manglade konkurrensen i årets tävling, med hundratals röster och ett fantastiskt fint snittbetyg från kunderna. Genom att även erbjuda många olika leveransalternativ och lättnavigerad hemsida tar Widforss hem titeln som Årets e-handlare 2022 inom kategorin Fritid.

Royal Design

Kategorivinnare Hem & Inredning

Hos Royal Design kan vi inte bara hitta stilsäker inredning, vi möts även av en estetiskt utformad sajt som får oss att vilja klicka hem både det ena och det andra. Kundtjänsten svarar blixtsnabbt och vi får ett vänligt bemötande. Årets e-handlare inom Hem & Inredning 2022 blir därför Royal Design.

Kronans Apotek

Kategorivinnare Hälsa

Få segment hade så vass konkurrens i årets tävling som Hälsa, med flera riktigt starka aktörer som lyckades samla in häpnadsväckande stora antal röster. Men i slutändan tog Kronans Apotek hem vinsten som Årets e-handlare 2022 inom kategorin, med många leveransalternativ och ett tydligt hållbarhetstänk genom hela köpupplevelsen.

Johnells

Kategorivinnare Kläder & Accessoarer

Med en lättmanövrerade hemsida, fläckfri leverans och ett brett sortiment hittar konsumenten enkelt till sina nya favorit plagg! Det är i och med detta som Årets e-handlare 2022 inom Kläder & Accessoarer är Johnells.

Kitchentime SE

Kategorivinnare Kök

När det kommer till att köpa allt som har med köket att göra kan det vara svårtatt hitta produkten man vill ha. Hos Kitchentime kan vi filtrera på exakt de produkterna vi vill ha, och får snabbt svar från kundtjänst om vi har några frågor. Priset som Årets e-handlare 2022 inom kategorin Kök går därför till Kitchentime.

Stor&Liten

Kategorivinnare Leksaker

Spjälsängar, kritor, bilbanor och fotbollar. Det är mycket som ska inhandlas till de minsta i familjen, men få butiker vars utbud får plats med i princip allt. Hos Stor & Liten däremot hittar vi allt och lite till. Priset för Årets e-handlare inom kategorin Leksaker går därför till Stor & Liten.

Hembiobutiken

Kategorivinnare Ljud & Bild

Alla som någon gång letat efter prylar inom segmentet hemmabio vet att det är en fullkomlig djungel där ute. Vilken hdmi-standard gäller, är det värt att köpa en guldpläterad kabel och vilka standarder stöder egentligen min förstärkare? Oavsett vad du letar efter kommer du få ett trevligt bemötande och snabb leverans från Hembiobutiken, därför får de priset som Årets e-handlare 2022 inom kategorin Ljud & Bild.

K-Rauta

Kategorivinnare Renovering & Bygg

När det kommer till produkter inom Renovering och bygg kan det vara knepigt att hitta rätt. K-rauta kan med sin kompetenta support och enkla, men informativa, hemsida vägleda konsumenten till det korrekta köpet. Det är i och med detta som de kammar hem priset som årets e-handlare inom Renovering & Bygg.

Lyko

Kategorivinnare Skönhet

Hudvård, smink, schampo och skäggolja; det är svårt att hitta någonting inom skönhet som Lyko inte säljer! Med en modern men samtidigt lekfull design är det lätt att hitta vad vi söker på hemsidan. Priset som Årets e-handlare inom kategorin Skönhet 2022 går därför till Lyko.

Webhallen SE

Kategorivinnare Spelkonsoler & Spel

Det har varit ett par tuffa år för gamers, med en halvledarkris som lett till långa köer till såväl spelkonsoler som pc-komponenter. Men en sak är säker: Om du får fråga kunderna är bästa stället just nu att köpa allt som har med gaming att göra är Webhallen, som erbjuder en trevlig köpupplevelse för alla, oavsett förkunskap. Årets e-handlare inom kategorin Spelkonsoler & spel 2022 är Webhallen.

Sportfiskeprylar.se

Kategorivinnare Sport

Få konsumenter är så kräsna som inom kategorin sport, så en vinst inom den här kategorin är kanske lite extra prestigefylld. Om kunderna dessutom är sportfiskare måste det hela ses som nästintill en bragd. Med ett snittomdöme på 4,9 behöver Sportfiskeprylar inte fiska efter komplimanger, deras smidiga köpupplevelse talar för sig själv. Årets e-handlare 2022 inom kategorin Sport är Sportfiskeprylar.

Elgiganten

Kategorivinnare Mobiltelefoner

De brukar säga att det blåser på toppen, och det gäller även för stora spelare inom e-handelsbranschen. Det gäller att hålla sig agil och up to date med de senaste trenderna. Oavsett vilken om det är Android eller Iphone du letar efter kommer du få en trevlig köpupplevelse hos Elgiganten, därför tilldelas de priset som Årets e-handlare 2022 inom kategorin Mobiltelefoner.

Hylte Jakt & Lantman

Kategorivinnare Trädgård

Trädgård var en av de klurigare kategorierna att hitta en vinnare inom i år, med stort engagemang från kunderna och knivskarp konkurrens i Mystery Shopping-momentet. Men med miljövänlig paketering och fantastisk kundservice stod det snart klart vem som förtjänade titeln mest av alla. Priset som Årets e-handlare 2022 inom kategorin Trädgård går till Hylte.

Hemmy

Kategorivinnare Vitvaror

Det är läskigt att köpa vitvaror på nätet, därför vänder vi oss bara till sidor som vi absolut känner att vi kan lita på. Det här är långt ifrån första gången Hemmy belönas från PriceRunner, och det är lätt att se varför. Med 4,9 i snittbetyg och engagerad kundservice är Hemmy mer än väl förtjänta av priset som Årets e-handlare 2022 i kategorin Vitvaror.

Tales.se

Kategorivinnare Böcker

Få pris känns så lämpliga att lämna ut på ett bibliotek som det här. Att få erbjuda en ny generation sin första stora läsupplevelse, eller varför inte en diktsamling eller feel good-bok till någon som verkligen behöver det? På Tales.se är det lätt att hitta exakt vad vi söker, och vi får en snabb och smidig leverans av precis den boken vi behöver. Priset som Årets e-handlare 2022 inom kategorin Böcker går därför till Tales.se.

Hur utses Årets e-handlare?

Inom varje kategori går de tre e-handlare som har högst snittbetyg från verifierade kundomdömen tillsammans med flest antal röster vidare i tävlingen. I nästa tävlingsmoment låter vi ett externt företag genomföra mystery shopping hos finalisterna. Några faktorer som utvärderas i köpupplevelsen hos varje butik är miljötänk, leverans och kundbemötande.

I år har hållbarhet varit i fokus, så ett tydligt miljötänk har vägt starkt i juryns bedömning. Nytt för i år är introduktionen av en helt ny kategori: Årets Hållbarhetspris. Priset har delats ut till den e-handlare som fått högst betyg inom hållbarhetstänk kring bland annat leverans och emballage. I sedvanlig ordning har även Årets e-mästare utsetts - den butik som har fått bäst betyg av samtliga finalister.

FAQ

Årets e-handlare är ett pris som har delats ut av PriceRunner till Sveriges bästa onlinebutiker de senaste arton åren. Det finns 20 olika kategorier som får varsin vinnare, och en av dessa utses till Årets e-mästare, d.v.s. den butik som är bäst överlag.

Alla butiker på PriceRunner har möjlighet att delta, men varje kategori får i slutändan tre finalister. Vilka dessa blir baseras på röster och omdömen från konsumenterna.

Bland de tävlande butikerna utser vi tre finalister med högst snittbetyg inom varje kategori, vilket baseras på verifierade kundomdömen och antal röster från konsumenterna. Finalisterna bedöms sedan genom mystery shopping, detta för att kunna bedöma köpupplevelsen. Miljötänk, leverans och kundbemötande är några av faktorerna som bedöms.

De slutgiltiga vinnarna kommer att presenteras under våren 2022.

Årets e-handlare är ett sätt att hjälpa konsumenterna hitta rätt bland alla butiker som bedriver näthandel. När du handlar av en butik som har fått en Årets e-handlare-utmärkelse vet du att du kan känna dig trygg i ditt köp.

Bland tidigare vinnare av Årets e-handlare 2021 återfinns exempelvis NetOnNet, Widforss, MEDS och Cocopanda. Se tidigare vinnare av Årets e-handlare.