Uppdaterad 7 september 2022

Podcast: Så handlar du mer hållbart på nätet!

Med en ökad allmän medvetenhet kring miljö och hållbarhetsfrågor så är vi många idag som vill tänka, agera och göra mer hållbara val i vår vardag. Detta är särskilt sant inom e-handeln, men många är osäkra på hur en ska göra eller vart man ska vända sig. Som hjälp har nu En Hållbar Podd, ett samarbete mellan PriceRunner och branschinitiativet Hållbar E-handel, skapats för just dig som vill veta mer och hålla dig aktuell inom området.

Om podden

En hållbar podd produceras av PriceRunner tillsammans med Hållbar E-handel.

Tanken med podden är att i samtal med experter från olika områden inom e-handeln försöka göra hållbarhet begripligt och öka medvetenheten om hur, och hur mycket, konsumenter kan påverka genom sina val. För visst finns det en massa saker som vi kan göra för att shoppa mer hållbart online, och så krångligt behöver det inte vara!

Säsong 2

Avsnitt 5: Vem tusan skickar is i returen?

Under Almedalsveckan passade vi på att sätta oss ner med Sandra Gadd, CFO för Boozt, som har gjort det till sitt livs gärning att göra verksamheten lite hållbarare. Bland annat har hon tillsammans med sina detektiver på Boozt letat reda på vilka som utnyttjar deras returpolicy. Vi pratar om vilken del av processen som egentligen är sämst för miljön, vad hon har lärt sig av tidigare hållbarhetsinitiativ som inte gick hela vägen och om man verkligen kan göra klädindustrin hållbar.

 

Lyssna på avsnitt 5

 


 

Avsnitt 4: En hållbar podd är ute och cyklar bland politikerna

I det här avsnittet är podden ute på vift! Vi tog med oss en mikrofon och vårt bästa artilleri frågor och åkte ner till Almedalen där politikerna förberedde sig inför höstens valrörelse. Vi lyckades grabba tag i Lars Strömgren, kandidat för Miljöpartiet i kommunfullmäktige i Stockholm. Hur ser han att politikerna kan hjälpa konsumenter och e-handlare på vägen att göra branschen mer hållbar?

 

Lyssna på avsnitt 4

 


 

Avsnitt 3: Så fraktar vi mindre luft

Transport, transport, transport. Frakten och dess påverkan på miljön är en av de hetaste ämnena just nu inom e-handeln. Hur kan vi optimera hela kedjan för att göra handeln mer effektiv och hållbar? Jakob Nordfeldt är grundare och vd för Skrym, som arbetar med lösningar för att optimera frakten så att vi packar mer paket och mindre luft.

 

Lyssna på avsnitt 3

 


 

Avsnitt 2: Det cirkulära avsnittet

Skulle du kunna tänka dig att dela garderob med andra? Mickaela Larsell Ayesa är en av grundarna bakom Hack Your Closet, en sorts klädprenumeration där kunder får låna in nya plagg till sin garderob. Vi pratar om hur en Spanienvistelse fick Mikaela att få upp ögonen för cirkulär ekonomi, vad det äckligaste hon har hittat i ett använt plagg och vanliga missuppfattningar om klädindustrin. Tillägg: Sedan avsnittet spelades in har HackYourCloset ansökt om konkurrs.

 

Lyssna på avsnitt 2

 


 

Avsnitt 1: Kan man återuppliva en manglad mobil?

Kan man göra begagnad elektronik attraktiv i ett samhälle där fokus ligger på de senaste specifikationerna och konstanta uppgraderingar? I det här avsnittet pratar vi med Marcus Haglund från Refurbee, ett företag som jobbar med att sälja begagnade prylar på andrahandsmarknaden. Vi går igenom om varför han ser fram emot festivalsommaren, vilken som är den absolut värsta mobilen han har fått in och vad han vill se för initiativ framöver från de stora teknikföretagen för att vi ska få våra prylar att hålla lite längre.

 

Lyssna på avsnitt 1

 

En hållbar podd produceras av PriceRunner tillsammans med Hållbar E-handel. Programledare: Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på PriceRunner.


 

Säsong 1

Avsnitt 6: När nätjättar ställer höga krav

Inte bara små uppstickare vill göra skillnad. Även stora aktörer i e-handelsbranschen när en vilja om att förbättra. Och kanske är det de, om några, som verkligen kan sätta press på branschen genom att använda den makt de redan har?

 

Lyssna på avsnitt 6

 


 

Avsnitt 5: Bli en hållbarhetspionjär

Vad finns det som man kan göra idag - som e-handlare eller som konsument, som faktiskt innebär en positiv förändring framåt? Enligt en undersökning av Kantar Sifo håller 19% av svenska konsumenter med om påståendet ”Jag tvivlar på att e-handlare kommer att göra vad som krävs för att påverka hållbarheten positivt”.

 

Lyssna på avsnitt 5

 


 

Avsnitt 4: Blir man en hållbar konsument genom att skippa returer?

Det talas ibland om Zalandopartyn, där kläder provas för att sedan returneras, eller om influencers som beställer hem plagg för att fota sig i, och sen skickas allt tillbaka. Enligt en undersökning genomförd av Kantar Sifo tror 44% av svenska konsumenter att missbruk av fria returer har en negativ inverkan på klimat och miljö.

 

Lyssna på avsnitt 4

 


 

Avsnitt 3: Dags att tänka utanför boxen?

Enligt en nyligen genomförd undersökning av Kantar Sifo vill 50% av svenska konsumenter att e-handlare ska bidra till en ökad hållbarhet genom att bland annat minimera förpackningarna, samt öka användningen av återvunnet förpackningsmaterial. En lika stor andel konsumenter tror att onödigt emballage har stor negativ påverkan på miljö och klimat.

 

Lyssna på avsnitt 3

 


 

Avsnitt 2: Från A till B – vilken frakt är bäst?

Frågor kring frakt dominerar när konsumenter efterlyser mer information för att bättre kunna näthandla hållbart. Är långsam frakt bättre än snabb? Hur kan man bättre samordna leveranser? Och vilken fraktmetod är mest hållbar?

 

Lyssna på avsnitt 2

 


 

Avsnitt 1: Vad är hållbar nätshopping?

Hur ser svenska konsumenters kunskap om hållbarhetsfrågor och näthandel ut? Kantar Sifo har på uppdrag av Hållbar E-handel tagit fram rapporten ”Hållbarhetsaspekter utifrån ett konsumentperspektiv”. Rapporten visar bland annat att 8 av 10 svenska konsumenter skulle välja det mer hållbara alternativet när de handlar online - om de bara visste vilket alternativ som faktiskt är bäst. Häng med när Anna och Katarina reder ut svenskarnas koll på hållbarhetsfrågor tillsammans med Elina Jacobsson från Kantar Sifo!

 

Lyssna på avsnitt 1

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.