Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

VAB-säkra medicinskåpet – tips på smarta produkter som gör dig redo inför årets värsta sjukdomsperiod!

Profilbild
Uppdaterad 20 januari 2020

När alla barn och vuxna återvänder till förskolor, skolor och arbetsplatser efter julledigheten så bildas en utmärkt grogrund för virus och bakterier. Ofta finns det inte så mycket mer att göra för att skydda sig än att hålla god handhygien. Som småbarnsförälder kan det vara klokt att försöka ligga steget före. Här tipsar vi om allt (och lite till) som du behöver ha hemma inför årets värsta sjukdomsperiod!

De första tecknen är ofta subtila men den erfarna föräldern förstår direkt vad det handlar om. Magvärk så att inte ens favoritmaten går ned, blanka, trötta ögon eller öron som gör ont så snart det är dags att lägga sig ned för att sova. Vare sig vi vill det eller inte - snart är vabruari här!

Vad är vabruari?

Till skillnad från många andra moderna hittepå-begrepp så har ordet vabruari en förankring i verkligheten. Begreppet är en kombination utav februari och VAB, förkortning för vård av barn. Historiskt sett har februari varit den månad då flest antal VAB-dagar tas hos Försäkringskassan, helt enkelt den period på året då väldigt många föräldrar får stanna hemma från jobbet för att ta hand om sjuka barn.

Under februari 2019 sattes återigen nya rekord. Då betalades 963 654 vab-dagar ut, vilket var nära 100 000 fler vab-dagar än året innan.

Värt att hålla i tanke under den kommande vab-säsongen, är att Försäkringskassan ändrade reglerna för vab i början av 2019 - för att processen ska bli enklare. En liten tröst när sjukdomen slår till är att man inte behöver anmäla vab vid första dagen, utan det räcker att ansöka om vab när barnet hunnit friskna till. Ansökan måste dock komma in senast 90 dagar från insjuknandet.

Så förbereder du dig

En smitta slår alltid till när det passar som sämst. Inte sällan är det mitt i natten som kräksjukan bryter ut, eller precis när man ska gå hemifrån på morgonen som febern blossar upp. Det är stressigt att få ihop livet under vabruari, men ser man till att ha medicinskåpet hemma väl påfyllt så slipper man åtminstone ut och jaga febernedsättande med andan i halsen.

1. Gör en inventering

Det bästa sättet att förbereda sig är att inventera vad man har. Kom ihåg att de flesta mediciner har ett bäst före-datum som ska hållas. Produkter som har gått ut kan lämnas in igen till närmsta apotek, så att de kan tas hand om på ett korrekt sätt.

2. Håll koll på korrekt dosering

Febernedsättande och smärtstillande för barn kan komma i olika koncentration, som utgår ifrån barnets vikt. Se till att uppdatera dig om vad dina barn väger så att det är värktabletter av rätt styrka som finns tillgängligt hemma.

3. Beställ i god tid

De vanligaste läkemedlen råder det sällan någon brist på, även om det kan hända att första bästa apoteket inte har just det format eller den koncentration man är ute efter. Men det förekommer faktiskt att periodvis populära mediciner tar slut hos leverantören. Så att hålla eget lager i badrumsskåpet av sånt man vet med sig brukar komma till användning kan vara en riktig livboj i vabruariträsket.

Småbarnsföräldrar och vårdpersonal tipsar - det här ska du ha hemma!

Vi lät några småbarnsföräldrar, varav en legitimerad sjuksköterska, samla sina tips på receptfria mediciner och andra smarta produkter som de har haft glädje av när deras barn är sjuka. Kom ihåg att alla barn reagerar olika vid sjukdom och att alltid rådgöra med en läkare vid eventuell osäkerhet.

Näsdroppar och nässpray

En koksaltsspray är ett effektivt sätt att skölja ur näsan när snor och slem byggs upp och irriterar. Är förkylningen ett faktum så kan näsdroppar eller nässpray ha en avsvällande funktion. Dessa ska man dock inte överanvända, då effekten då kan bli den motsatta.

Febernedsättande och smärtstillande

Alvedon och Ipren är två varumärken som de flesta känner till. För barn så finns dessa värkmedel i många olika format: som suppar (piller som förs upp i barnets ändtarm), i flytande form, som tuggtablett, brustablett eller som en vanlig tablett att svälja hel.

Utbudet är stort och det gäller att testa sig fram till vad som går ned hos de egna barnen. Här är det också mycket noga att välja styrka, se till att ha en aktuell vikt på de barn som ska behandlas. Alvedon och Ipren har olika verksamma substanser och kan därför användas vid olika symptom.

Glöm förstås inte bort att ha en snabbmätande febertermometer redo, så du vet när det är dags att sätta in febersättande.

Näsdukar

Det säger sig självt att en period med mycket vab innebär många snoriga näsor att snyta. Välj mjuka servetter som är skonsamma mot den tunna huden i ansiktet och runt näsan. Har man småbarn som nyser och hostar rakt ut så kan Kleenex-näsdukar man snabbt kan dra fram vara en mycket smidig lösning.

Salva

Efter en längre tids influensa eller förkylning är det lätt att näsan blir alldeles rödsnuten, och både svider och gör ont. Då kan det vara smart att ha en salva i stil med Idomin, Helosan eller Bepanthen redo för att kunna smörja den irriterade huden med.

Nässug

För små barn och bebisar som ännu inte lärt sig den ädla konsten att fräsa näsan i en bit papper så är en nässug ett sätt att göra jobbet åt dem.

Vätskeersättning

Vinterkräksjukan är en förrädisk smitta som verkar trivas alldeles för bra i vårt nordiska klimat. Ett barn som blir sjukt och kräks gång på gång förlorar snabbt vätskan som finns lagrad i kroppen och det är mycket viktigt att förhindra uttorkning. Särskild vätskeersättning för barn som man snabbt kan blanda till och mata i sked för sked är ett måste att ha redo i medicinskåpet.

Tvål

Handhygien är förälderns främsta vapen i kampen mot sjukdomarna. Gör det till rutin att alla i familjen tvättar händerna så fort man kommer hem. Byt gärna kläder också. Ett tips är att ha en lättanvänd pumptvål vid varje handfat eller vask, så att det blir enkelt och smidigt att tvätta händerna noggrant.

Handsprit

Visserligen finns det vissa smittor, såsom vinterkräksjukan, som handsprit inte biter på. Men andra kan faktiskt förhindras av användning av handsprit. Efter handtvätten skadar det således inte att sprita händerna också.

Värmekudde

Ett barn med hög feber som fryser av frossan kan uppleva en märkbar lindring av att få en uppvärmd värmekudde på bröstet. Eller så kan kudden placeras ut vid fötterna under täcket.

Föräldrahacks - andra grejer som är bra att ha

Förutom medicinskåpet så finns det andra delar av hemmet som också kan må bra av att befinna sig i beredskapsläge. En uppsättning med nytt lakan samt färdigbäddad kudde och täcke att snabbt ta fram när magsjukan gjort sitt med ordinarie sängkläder gör att man kan vänta till morgondagen med att dra ut innertäcket ur påslakanet för att slänga in i tvättmaskinen.

Lättsmält mat i form av ljust bröd i frysen att rosta, eller milda kex, kan vara bra att ha till hands när det är dags att börja äta igen efter vinterkräkan. Skölj ned med ett glas vätskeersättning, eller testa den gamla huskuren med avslagen Coca Cola.

Barn med halsont kan uppskatta milda halstabletter att suga på för att lindra det onda. Och även om honung inte har någon fastställd helande effekt så kan en klick i en kopp te eller en mugg varm mjölk kännas väldigt skönt i halsen.

Likaså kan vi tipsa om att ha en förpackning isglass redo i frysen. Ibland kan det vara det enda sättet att lyckas få i ett sjukt och febrigt barn lite vätska och extra energi.

Potatismjöl är ett gammalt husmorsknep för hur man kan råda bot på klåda. Och när man ändå håller på kan man se över städskåpets innehåll också. För när sjukdomarna slutligen börjar ge med sig och vabruari snart är till ända, då är man allt bra sugen på att städa ut varenda lilla smittorest som kan tänkas dröja kvar.

Lycka till, och krya på er!

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!