Boxer övergår till MPEG4 - så undviker du att kanalerna försvinner

Zara Andrén

Uppdaterad 11 oktober 2021

TV-nätet står inför en teknisk uppgradering, vilket innebär att ett 20-tal kanaler i marknätet kommer att uppgraderas till MPEG4. Vad innebär det för dig som användare, och hur undviker du att kanalerna försvinner? Vi tipsar om TV och digitalboxar som fungerar med det nya formatet.

Vad är MPEG 4?

Förra året fattade Myndigheten för press, radio och TV beslutet att alla programtjänster i marknätet ska övergå till att använda MPEG4, istället för MPEG2 som vissa fortfarande använder idag. Kanalflytten innebär en mer modern komprimeringsteknik och kommer resultera i förbättrad bildkvalitet samt att fler kanaler kan sändas i HD-kvalitet. Alla kanaler som idag sänder i SD och HD kommer framöver endast sända i HD, och alla regional uppdelning av SVT2 upphör. Arbetet kommer att ske mellan 5 - 28 oktober.

Vad behöver jag göra?

Cirka 11 kanaler kommer att byta frekvens, så när kanalflytten är gjord behöver du göra en kanalsökning på kvällen för att få tillgång till alla TV-kanaler. SVT1 och SVT2 kommer till exempel att flytta från kanalplats 61 respektive 62 till kanalplats 1 och 2, och kommer helt övergå till att sända iHD.

Måste jag skaffa en ny digitalbox?

För att kunna fortsätta se på alla kanaler i marknätet behöver du en mottagare som stödjer MPEG4, Boxer själva rekommenderar dock alltid att mottagaren även stödjer DVB-T2. Ligger SVT1 HD på kanalplats 61? Då stödjer din nuvarande mottagare MPEG4. De allra flesta TV-apparater som sålts under åtminstone det senaste decenniet har dock redan stöd för Digital-TV inbyggt. Du behöver isåfall inte skaffa en box, utan bara göra en kanalsökning.

Behöver du en ny box? Här hittar du digitalboxar med stöd för MPEG4 och DVB-T2 >

Denver DTB-140 DVB-T2

Denver DTB-140 DVB-T2

fr.339 kr
Populär
Strong SRT 8209 DVB-T2

Strong SRT 8209 DVB-T2

4,0
fr.499 kr
-15%

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka! Läs om produktnyheter och håll dig uppdaterad inför Singles' Day och Black Friday. Du hittar också trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär.

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.